Nieuws > Archief > jul-sep 2009


28-09-09: website 999 Games

999 Games heeft vandaag zijn vernieuwde website gelanceerd. Dit is een leuke en frisse site geworden. De onderverdeling in de segmenten kinderwereld, familiewereld en expertwereld is handig. De inhoud is nog niet overal voldoende gevuld, maar dit zal men de komende weken ongetwijfeld aanpakken.

26-09-09: International Gamers Awards

De winnaars van de International Gamers Awards zijn zojuist bekendgemaakt. Deze verkiezing wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. Laatstgenoemden zijn tevens lid van de jury van de Nederlandse Spellenprijs.

De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is Le Havre van Uwe Rosenberg (uitgever Lookout Games). Deze opvolger van Agricola wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De winnaar in de categorie spellen voor twee spelers is Day & Night van de Nederlandse spelontwerper Valentijn Eekels (uitgever Mystics).

Commentaar: ik ben dit jaar niet zo te spreken over de uitkomst van de verkiezing. Bij mij gooiden Automobile en Dominion (meer spelers) en 2 de Mayo (twee spelers) veel hogere ogen.

26-09-09: spelregels Opera

The Game Master heeft de spelregels van het nieuwe bordspel Opera gepubliceerd. Dit boeiende spel wordt volgende maand op een stijlvolle wijze gepresenteerd tijdens de internationale spellenbeurs Spiel 2009. Meer informatie: preview.

19-09-09: Koplopers & Dwarsliggers

Vandaag heeft de nieuwe Nederlandse uitgever Giuoco haar eerste spel Koplopers & Dwarsliggers gepresenteerd. In dit leuke bordspel van Chislaine van den Bulk vervoeren de spelers zoveel mogelijk reizigers over het Nederlandse spoorwegennet. Je moet jouw routes efficiënt plannen en daarbij vooral niet vergeten om de concurrenten te hinderen.


Chislaine van den Bulk

Het spel werd op een erg leuke en originele manier gelanceerd: in een treinreis van Schiphol naar Groningen en terug. De eerste exemplaren zijn vandaag al uitgedeeld en verkocht. In de loop van de volgende week start de normale uitlevering.


spoorplanners in actie

Meer informatie: Giuoco overzicht.

17-09-09: Deutscher Spiele Preis

Vanmorgen is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2009 gepubliceerd. Deze prijs wordt toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. DOMINION van Donald X. Vaccarino (Hans im Glück) heeft de hoofdprijs met een ruime voorsprong in de wacht gesleept. Dit innovatieve kaartspel grijpt hiermee de Duitse dubbel, na de winst van het Spiel des Jahres in juni. DOMINION wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De top tien van 2009 luidt als volgt:

 1. DOMINION van Donald Vaccarino (Hans im Glück)
 2. LE HAVRE van Uwe Rosenberg (Lookout Games)
 3. PANDEMIE van Matt Leacock (Pegasus)
 4. FINCA van Ralf zur Linde & Wolfgang Sentker (Hans im Glück)
 5. SMALL WORLD van Philippe Keyaerts (Days of Wonder)
 6. VALDORA van Michael Schacht (Abacus)
 7. DIAMONDS CLUB van Rüdiger Dorn (Ravensburger)
 8. IM WANDEL DER ZEITEN van Vlaada Chvátil (Pegasus)
 9. SHERWOOD FOREST van Nils Finkemeyer (Eggert Spiele)
 10. FAUNA van Friedemann Friese (Huch & Friends)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2009 is BURG DER 1000 SPIEGEL van Inka & Markus Brand (Kosmos).

De prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2009 - Wanderpreis der Stadt Essen) is gewonnen door DIAMONDS CLUB van Rüdiger Dorn (Ravensburger)

De prijzen worden op 21 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2009. Wij doen hier t.z.t. verslag van deze avond. Meer informatie: Deutscher Spiele Preis.

12-09-09: stembus Spellenprijs open

De digitale stembus van de Nederlandse Spellenprijs is vandaag geopend. Tot en met 9 oktober krijg je de kans om uit de negen genomineerden jouw favoriete spellen te kiezen. De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009 wordt op maandag 12 oktober bekendgemaakt. Onder de kiezers wordt in november een schitterend spellenpakket met de genomineerde spellen verloot.

De genomineerde spellen worden vandaag gepresenteerd op de Ducosim spellenbeurs in Amersfoort.

12-09-09: nieuws van 999 Games

999 Games heeft deze week twee nieuwe titels uitgeleverd. De Kolonisten van de Lage Landen werd afgelopen woensdag met een leuke actie op de Albert Cuyp gelanceerd. Friedemann Friese's kroonjuweel Hoogspanning wordt vandaag onder stroom gezet, onder andere op de Ducosim spellenbeurs in Amersfoort. Meer informatie: 999 Games overzicht.

Bij Phalanx Games zit de vaart er wat minder in. Rise of Empires komt een paar weken later, het uitmuntende Automobiel blijft helaas nog een half jaartje in de garage staan. Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

06-09-09: sparen voor spellen

Supermarktketen PLUS start 7 september een ludieke spaaractie. Je kunt elf weken lang sparen voor flinke korting op onder meer Monopoly, Risk, Jenga, Twister, Dokter Bibber en Trivial Pursuit. De spaaractie loopt tot twee weken voor Sinterklaas. Meer informatie: PLUS.

26-08-09: donatie van 8.000 spellen

De Nederlandse spellenverzamelaar en -kenner Fred Horn heeft een collectie van +/- 8.000 spellen gedoneerd aan het KHBO-Spellenarchief in Brugge. Dit gerenommeerde instituut zal deze spellen catalogiseren. De gegevens worden t.z.t. gepubliceerd via de website Speldatabase. Op Facebook vind je een leuke fotoreportage van de overdracht.

26-08-09: Finse spellenprijs

De zegetocht van Dominion is nog niet voorbij. Dit innovatieve kaartspel is uitgeroepen tot het Finse Spel v/h Jaar voor volwassenen. Dominion versloeg daarbij Pandemie en Stenen Tijdperk. Zak Pak! (Gepakt & Gezakt) won de categorie familiespellen, Quoridor Kid de categorie kinderspellen.

23-08-09: 999-maand

Een bijzondere datum doet het niet alleen goed bij bruidsparen, ook een spellenuitgever is gevoelig voor symboliek. 999 Games grijpt de negende van de negende van de negende aan om het bordspel De Kolonisten van de Lage Landen te lanceren. Dit is een door 999 Games ontwikkelde Kolonistenvariant met vereenvoudigde spelregels en een vast speelbord met de belangrijkste steden van Nederland en Vlaanderen. Geen idee wat ze op 9 september precies gaan doen, maar ze beloven een stunt op de Albert Cuyp in Amsterdam.

Op 12 september organiseren ze in 12 speciaalzaken releaseparties voor het nieuwe bordspel Hoogspanning. Ik vind dit een onhandige actie van 999 Games. Op deze datum wordt immers een Ducosimbeurs in Amersfoort georganiseerd.

Op 19 september introduceren ze het nieuwe verzamelkaartspel Wizards of Mickey.

23-08-09: nieuws uit Timbuktu

Op de website van Michael Schacht kun je een kleine uitbreiding van zijn bordspel Valdora downloaden. Hij kondigt verder aan dat er hard wordt gewerkt aan een volwaardige uitbreiding van dit spel, met een variant voor twee spelers, bijzondere bonuskaarten en andere extraatjes.

18-08-09: Spiel der Spiele

De eerste lading bordspellen van Lego is nog maar nauwelijks op de markt, of de Wiener Spiele Akademie deelt al een heuse hoofdprijs uit. Ramses Pyramid van Reiner Knizia (uitgever: Lego) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2009". Op het Spellengek weblog vind je een beschrijving van dit bordspel. Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2009":

Spellen met vrienden:
Dominion (Hans im Glück)
Greenrock Village Tatort: Theater (Jumbo Diset)
Space Alert (Heidelberger)

Spellen voor kinderen:
Burg der 1000 Spiegel (Kosmos)
Grimassimix (Piatnik) 
Nicht zu fassen (Zoch) 
Polizei-Alarm! (Haba) 

   

Spellen voor de familie:
Bakong (Asmodee) 
Einauge sei wachsam! (Amigo) 
Fits (Ravensburger) 

Spellen voor experts:
Battlestar Galactica (Heidelberger)
Pandemie (Pegasus)
Smallworld (Days of Wonder)

Commentaar: het kostte me de afgelopen jaren af en toe moeite om deze spellenprijs serieus te nemen. Dit jaar geef ik het op..... het solitaire spel Greenrock Village Tatort: Theater wordt aanbevolen in de categorie spellen met vrienden. Gekker kan het haast niet......... 

18-08-09: nieuws van Ravensburger

Ook een gerenommeerde spellenuitgever als Ravensburger moet op zijn hoede zijn in tijden van economische crisis. Zo'n bedrijf kijkt kritisch naar de kosten en kan besluiten om sommige marketingactiviteiten tijdelijk te bevriezen, bijvoorbeeld om deze budgetten effectiever in te zetten. Ravensburger's deelname aan het Spellenspektakel is dit jaar helaas in de vrieskist beland. Deze tweedaagse spellenbeurs moet het in 2009 redden zonder de 126-jarige nestor. Hopelijk maken niet meer grote spelers deze keuze, want dan ligt zo'n evenement zomaar naar adem te happen.

Er is ook vrolijker nieuws over Ravensburger te melden. Dit najaar komen ze met Koehandel Master. Ik heb nog geen idee hoe het werkt, maar dit lijkt me een titel die de aandacht van de tienduizenden koehandelaren wel zal trekken.

17-08-09: Nederlandse Spellenprijs

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs wordt dit najaar voor de negende keer georganiseerd. De jury heeft vandaag zijn nominatielijst met negen spellen bekendgemaakt. Vanaf 12 september t/m 9 oktober kiezen met name Vlaamse en Nederlandse spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009.

 • Het Achtste Wereldwonder, een bordspel voor 3-5 spelers over de bouw van grootse wereldwonderen, ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door 999 Games.
 • Age of Empires III, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontdekking en kolonisatie van een nieuwe wereld, ontworpen door Glenn Drover, uitgegeven door QWG Games.
 • Agricola, een bordspel voor 1-5 spelers over het zware boerenleven in de middeleeuwen, ontworpen door Uwe Rosenberg, uitgegeven door 999 Games.
 • Chicago Express, een bordspel voor 2-6 spelers over de aanleg en exploitatie van spoorlijnen, ontworpen door Harry Wu, uitgegeven door Queen Games.
 • Cities, een bordspel voor 2-4 spelers over het lokken van toeristen met mooie attracties, ontworpen door Martyn F, uitgegeven door Emma Games.
 • Dominion, een kaartspel voor 2-4 spelers over de simultane ontwikkeling van voorspoedige koninkrijken, ontworpen door Donald X. Vaccarino, uitgegeven door 999 Games.
 • Krakow 1325 AD, een kaartspel voor 4 spelers over invloed en intrige in het middeleeuwse Polen, ontworpen door Peter Struijf, uitgegeven door Geode Games.
 • Pandemie, een bordspel voor 2-4 spelers over een gezamenlijke strijd tegen gevaarlijke ziektes, ontworpen door Matt Leacock, uitgegeven door QWG Games.
 • Stenen Tijdperk, een bordspel voor 2-4 spelers over jagen, verzamelen en bouwen in de prehistorie, ontworpen door Michael Tummelhofer, uitgegeven door 999 Games.

Op zaterdag 12 september kun je deze spellen bekijken en/of testen op de Ducosim spellenbeurs in Stadshal De Flint te Amersfoort. Daar kun je ook een stembiljet inleveren. Op 12 september wordt ook het digitale stembiljet geactiveerd.

17-08-09: agrarisch nieuws

Afgelopen voorjaar kondigde 999 Games zijn eigen uitbreiding van Agricola aan. De plannen zijn gewijzigd, ze komen dit najaar toch met een Nederlandse vertaling van de Duitse uitbreiding. Deze set heet Agricola - De Veenboeren. Meer informatie: 999 Games overzicht

De Duitse uitgever Lookout Games heeft allerlei extraatjes voor Agricola in de aanbieding. Na de miniaturen van dieren en gewassen moet nu ook het bouwmateriaal eraan geloven. Deze en andere koddige speelstukken vind je in hun digitale etalage.

Er volgt ongetwijfeld meer agrarisch nieuws na de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs.........

13-08-09: International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn deze week bekendgemaakt. Deze verkiezing wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. Laatstgenoemden zijn tevens lid van de jury van de Nederlandse Spellenprijs (die aanstaande maandag zijn negen genomineerden bekend zal maken).

De genomineerden in de categorie spellen voor meer spelers zijn: Automobile, Battlestar Galactica: The Board Game, Diamonds Club, Dominion, Le Havre, Roll Through the Ages, Small World, Snow Tails, Space Alert en Steam.

De genomineerden in de categorie spellen voor twee spelers zijn: 2 de Mayo, Conflict of Heroes: Awakening the Bear!, Day & Night, Die Säulen der Erde: Duell der Baumeister en Kamisado.

De genomineerden in de categorie historische simulaties zijn: Barbarossa: Kiev to Rostov, Conflict of Heroes: Awakening the Bear!, España 1936, Fields of Fire, Red Dragon: The Coming War with China, Spanish Eagles, Storm over Stalingrad, The Devil’s Cauldron, Unhappy King Charles en Warriors of God.

Commentaar: de jury heeft dit jaar een mooie lijst voor meer spelers afgeleverd, waarbij Roll through the Ages een leuke luchtige uitzondering op de steviger titels is. Ik neem aan dat Dominion deze categorie zal winnen. In de tweede categorie zal het gaan tussen Mayo en Heroes. De meeste spellen in de derde categorie ken ik niet.

07-08-09: Koplopers & Dwarsliggers

Op zaterdag 19 september lanceert de nieuwe Nederlandse uitgever Giuoco het bordspel Koplopers & Dwarsliggers. In dit spel van Chislaine van den Bulk vervoeren de spelers zoveel mogelijk reizigers over het spoor. Meer informatie: Giuoco.

31-07-09: Mens Erger Je Niet-toernooi

Mensergerjenietters van 8 tot 88 jaar kunnen op 15 augustus meedoen met het landelijke ‘Mens Erger Je Niet- toernooi’ in Ruinen. Dit toernooi is speciaal georganiseerd ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het bekende spel Mens Erger Je Niet van Jumbo. 

Een hele dag vol Mens Erger Je Niet, spannend tot de laatste zet op het dromerige sprookjespark Oikos. Vanaf tien uur kunnen de deelnemers zich melden, om half twaalf begint de strijd en om 17.00 is de winnaar bekend. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website www.parkoikos.nl, door te bellen met 0522 474286 en op de locatie zelf. Het prijzenpakket bestaat uit de felbegeerde toernooibeker en een spellenpakket van 250 euro, 125 euro en 75 euro (bron: persbericht).

19-07-09: Spielbox extraatjes

Het julinummer (4/09) van het Duitse spellenblad Spielbox bevat twee gratis uitbreidingen: een nieuw transportschip voor het economische bordspel Planet Steam en een nieuwe taartpunt voor ...aber bitte mit Sahne. Je kunt dit nummer hier bestellen.

19-07-09: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2009. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2008/2009 (Essen-Nürnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2009 (Herhaalbericht).

12-07-09: nieuws van QWG Games

Volgens de laatste nieuwsbrief van QWG Games ligt hun Nederlandstalige editie van het leuke dobbelspel Roll through the Ages volgende week in de winkels.

09-07-09: Speelgoed v/h Jaar

Diverse uitgevers hebben hun genomineerden voor de Speelgoed v/h Jaar verkiezing bekendgemaakt. 999 Games gooit hoge ogen met Carcassonne Junior (4-6), Gepakt & Gezakt (8-12) en Agricola (12+). University Games heeft met Miyu the Game een nominatie is de categorie 8-12. Bij Schmidt Spiele is Auto Bingo genomineerd (4-6?). Als ik het goed heb begrepen, is er ook een nieuw bordspel over Paul de Leeuw en vette snacks van Identity Games genomineerd. Deze publieksverkiezing wordt in september gelanceerd.

09-07-09: Spel in Zicht

Spel in Zicht is een Vlaams spellenblad. Het blad wordt uitgegeven door spelliefhebbers die ooit betrokken waren bij het inmiddels opgedoekte Mellon magazine. Op hun website kun je sinds deze week het tweede nummer downloaden.


Nieuws > Archief > jul-sep 2009


Top