Nieuws > Archief > apr-jun 2009


29-06-09: Spiel des Jahres 2009

De Jury Spiel des Jahres heeft zich vandaag van zijn verrassende kant laten zien, door een lekkernij voor veelspelers tot Spiel des Jahres 2009 te kronen. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar Dominion van Donald X. Vaccarino is de grote winnaar. Dit kaartspel is wat mij betreft een zeer geslaagde toepassing van mechanismen als ‘drafting’ en ‘real time deck building’. De spelers zoeken tegelijkertijd de onderdelen van de perfecte spelmotor en brengen hem zo snel mogelijk aan de gang.


(foto: DPA)

Dominion wordt in Duitsland uitgegeven door Hans im Glück, een grossier in Spiel des Jahres prijzen. Rio Grande Games is de uitgever van de oorspronkelijk Engelstalige editie, 999 Games van de Nederlandstalige editie.

Ik vind het prachtig dat zo'n boeiend spel deze commercieel belangrijkste spellenprijs wint, maar ik vraag me wel af of de gemiddelde Duitse familie hiermee lekker uit de voeten kan.

Het Kinderspiel des Jahres is gewonnen door Das Magische Labyrinth van Dirk Baumann. Dit spel wordt uitgegeven door Drei Magier.

De jury heeft dit jaar twee speciale prijzen toegekend. Het coöperatieve bordspel Space Alert kreeg de 'Sonderpreis Neue Spielwelten'. Hiermee wordt de bijzondere combinatie van spelelementen en de resulterende unieke atmosfeer aan de speeltafel gewaardeerd. Space Alert wordt uitgegeven door Czech Games Edition (in Nederland: QWG Games). De 'Sonderpreis Partyspiel' ging naar het spel Gift Trap.

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste gepubliceerd, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de editie van 2009 vind je o.a. Cities, het tweede spel van de Nederlandse spelontwerper Martyn F.

28-06-09: Origins Awards

Dit weekend zijn op de Origins Game Fair de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. De categorie bordspellen is gewonnen door Pandemic van Z-Man Games, de categorie kaartspellen door Dominion van Rio Grande Games en de categorie historische bordspellen door Conflict of Heroes: Awakening the Bear van Academy Games.

24-06-09: Carcassonne roman

De Duitse tak van Amazon kondigt voor medio juli een nieuwe uitbreiding van Carcassonne aan. De set heet Carcassonne, Schicksalsrad en bestaat uit een historische roman van Helene Luise Köppel en een uitbreiding van het spel. Deze uitbreiding introduceert gebeurtenissen (bijv. pest, hongersnood of belastingheffing) met positieve of negatieve gevolgen.

24-06-09: Regenwormpjes

999 Games heeft een piepkleine versie van het dobbelspel Regenwormen uitgeleverd. Voor 5 euro heb je een koddig dobbelspelletje in een handig blikje. Het verkleinde spelmateriaal ziet er prima uit. In de Amersfoortse Spellenwinckel gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Dit is een briljante toevoeging aan de reeks vakantie- en reisspellen. Degene die dit heeft bedacht, verdient 10 bonuspunten in de strijd om de 'medewerker van het jaar trofee'. Meer informatie: 999 Games overzicht.

23-06-09: ontsnapping

Met een goed bordspel kun je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, dat weten we allemaal. Dat je met een bordspel aan meer kunt ontsnappen, lieten de journalisten David Rohde en Tahir Ludin deze week zien. Zij hebben een bordspel gebruikt in hun geslaagde ontsnapping aan de Taliban. Meer informatie: Parool.

21-06-09: Hotel Amsterdam

The Game Master heeft deze week het nieuwe bordspel Hotel Amsterdam gelanceerd. Het eerste exemplaar werd afgelopen woensdag aangeboden aan burgemeester Job Cohen, die het spel met zichtbaar plezier in ontvangst nam en speelde (filmpje). Meer informatie: Game Master overzicht.

17-06-09: Die Blogger von Catan

Klaus Teuber is deze week van start gegaan met Catanism, een Blog over de speelwereld van de Kolonisten van Catan. De eerste aflevering gaat over de band tussen Catan en Vikingen. Meer informatie: Catanism.

09-06-09: Wallace op stoom

Afgelopen vrijdag is Martin Wallace's nieuwe bordspel Stoom bij Phalanx Games binnengekomen. Vanaf deze week worden de speciaalzaken bevoorraad. Volgende maand wordt zijn kraker Rise of Empires verwacht. Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

Deze week heeft ook QWG Games een nieuw spel van Martin Wallace aan de volle releaselijst toegevoegd. In de loop van juli verschijnt een Nederlandstalige editie van zijn uitstekende bordspel Tinners' Trail. Meer informatie: QWG Games overzicht.

07-06-09: Jogo do Anno

De Portugese spellensite Spiel Portugal heeft de nominatielijst van de verkiezing van het Portugese Spel van het Jaar 2008 (Jogo do Anno 2008) bekendgemaakt. De volgende vijf titels maken kans op de hoofdprijs: Agricola, Giants, The Princes of Machu Picchu, Le Havre en Nefertiti.

01-06-09: Black Stories

Distributeur Boosterbox heeft zijn Nederlandstalige uitvoering van het sfeervolle raadselspel Black Stories aan de speciaalzaken geleverd. Bij dit spel introduceert de spelleider een mysterie, dat de spelers middels slimme vragen moeten oplossen. Er wordt ook al gewerkt aan speciale edities voor meerdere doelgroepen. Meer informatie: Boosterbox overzicht.

26-05-09: 999 Games onder hoogspanning

999 Games komt in de loop van de zomer met een lekkernij voor verwende spelers, een Nederlandse editie van Friedemann Friese's uitstekende bordspel Funkenschlag. De Nederlandse editie heet Hoogspanning. Deze titel weet thema en speelplezier wat mij betreft goed te raken. Meer informatie: 999 Games overzicht.

25-05-09: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres van 2009 wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 29 juni in de Duitse hoofdstad Berlijn bekendgemaakt. De vijf kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

  • DOMINION van Donald X. Vaccarino (Hans im Glück - 999 Games)
  • FAUNA van Friedemann Friese (HUCH & friends)
  • FINCA van Ralf zur Linde en Wolfgang Sentker (Hans im Glück)
  • FITS van Reiner Knizia (Ravensburger)
  • PANDEMIE van Matt Leacock (Pegasus Spiele - QWG Games)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

  • CURLI KULLER van Marco Teubner (Selecta)
  • DAS MAGISCHE LABYRINTH van Dirk Baumann (Drei Magier)
  • LAND IN SICHT van Stefan Dorra (Ravensburger)
  • NICHT ZU FASSEN van Frédéric Moyersoen (Zoch)
  • ZOOWABOO van Carlo A. Rossi (Selecta)

De jury heeft dit jaar twee speciale prijzen toegekend. Het coöperatieve bordspel Space Alert krijgt de nieuwe 'Sonderpreis Neue Spielwelten'. Hiermee wordt de bijzondere combinatie van spelelementen en de resulterende unieke atmosfeer aan de speeltafel gewaardeerd. Space Alert wordt uitgegeven door Czech Games Edition (in Nederland: QWG Games). De 'Sonderpreis Partyspiel' is ook nieuw. Deze gaat naar het spel Gift Trap.

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste gepubliceerd, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de editie van 2009 vind je o.a. Valdora (Abacus), Diamonds Club (Ravensburger), Einauge sei Wachsam (Amigo) en last but not least Cities (Emma Games).

Commentaar: de nominatielijst bevat twee mooie zoethouders voor veelspelers, die de hoofdprijs uiteraard niet gaan winnen. Mijn Spiel des Jahres gok is Fits van Knizia. Ik vind het verder jammer dat er geen Schacht in de top vijf staat. Hij had dit jaar wat mij betreft twee kanshebbers, met Valdora en Die goldene Stadt. Van de speciale prijzen word ik dit jaar niet warm of koud, het zij zo. Ik ben ten slotte zeer tevreden over de waardering voor Cities. De 'Empfehlung' is een mooie beloning voor een prachtig spel van een kleine Nederlandse uitgever. Martyn, van harte gefeliciteerd!

18-05-09: Pandemie releasedag

QWG Games organiseert op zaterdag 30 mei een speciale releasedag voor het bordspel Pandemie. Hiermee kopieren ze de succesvolle introductie van Agricola in 2008 (inclusief een beperkt verkrijgbare gratis mini-uitbreiding). Een sympathieke geste is de donatie van 1 euro per spel aan STOP AIDS NOW!. Meer informatie: QWG Games website.

17-05-09: noviteiten bij Ducosim

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseerde gisteren een spellenbeurs in de Amersfoortse Flint. Bekende en onbekende uitgevers/auteurs toonden en demonstreerden daar opvallend veel noviteiten. 

The Game Master presenteerde prototypes van de bordspellen Hotel Amsterdam en Opera. Daarnaast had men El Presidente, de uitbreiding van Cuba. Laatstgenoemde titel is inmiddels verkrijgbaar. De nieuwe uitgever A&KJ Productions introduceerde het kaartspel nmbrs!, waarin je waardevolle cijferreeksen wilt afleggen. Een andere noviteit is het bordspel De Slag om Amersfoort. Dit spel test op een luchtige en leuke wijze jouw historische kennis van de Keistad.

Meer informatie: beursverslag.

10-05-09: nieuws uit Timbuktu

Op de website van spelauteur Michael Schacht kun je twee gratis uitbreidingen van zijn spellen downloaden. Die grosse Dürre is een variant voor twee spelers voor het bordspel Die Goldene Stadt. Nieuwe limietkaarten veranderen de puntentelling van het kaartspel Coloretto.

07-05-09: Spielbox extraatjes

Het meinummer (3/09) van het Duitse spellenblad Spielbox bevat maar liefst twee gratis uitbreidingen: een nieuw karakter voor het economische bordspel Planet Steam en een speciaal monument voor de klassieker Eufraat & Tigris. Je kunt dit nummer hier bestellen.

07-05-09: nieuws van 999 Games

999 Games heeft het nieuwe bordspel Le Havre deze week uitgeleverd aan de speciaalzaken. Binnenkort verschijnt er verder een kleine 'pocket editie' van het dobbelspelletje Regenwormen. Deze is verpakt in een klein rond blikje met verkleinde speelstukken. Gelukkig is ook de verkoopprijs gekrompen. Een derde nieuwe titel is het kinderspel Rinks & Lechts. Meer informatie: 999 Games overzicht.

06-05-09: Panama

De Franse website Ne tirez pas sur le messager meldt alweer een nieuwe QWG Games titel: het economische bordspel Panama van Philippe Beaudoin. In het prototype van dit spel waren de spelers betrokken bij de aanleg van het Panamakanaal en twee concurrerende projecten in Mexico en Nicaragua. Ze kopen aandelen in deze projecten, investeren in materialen en grondstoffen, werven fondsen, huren specialisten in en graven uiteraard kanalen.

Het prototype was een van de winnaars van het Concours International de Créateurs de Jeux de Société in 2006. Een andere winnaar van dat jaar was La Bonne Soupe, dat vorig jaar als Bloom door QWG Games is uitgebracht.

06-05-09: Top 100

Het weblog Spellengek organiseerde voor het tweede jaar op rij een verkiezing van de 'spellen top 100 van de Lage Landen'. Tientallen spelliefhebbers hebben deze 'top 100' gevoed met hun favorietenlijstjes. Sinds deze week wordt de 'top 100' in dagelijkse porties van 10 hapklare brokken geserveerd. Dit leidt per saldo tot een leuke blik in de spellenkast van de Nederlandse en Vlaamse veelspelers.

05-05-09: Kingsburg scenario

Fantasy Flight Games heeft een gratis scenario voor het bordspel Kingsburg gepubliceerd, dat je als PDF kunt downloaden. De Nederlandstalige editie van Kingsburg wordt in 2010 door QWG Games uitgebracht.

04-05-09: Valdora uitbreiding

Abacus organiseert een leuke actie rond Michael Schacht's nieuwe bordspel Valdora. Als je meedoet, krijg je een ansichtkaart met een kleine uitbreiding van Valdora erop en maak je verder kans op een gratis bordspel (Valdora, Borneo of Monuments).

Het webformulier op de Abacus site kan in het 'PLZ-veld' geen Nederlandse postcode met letters verwerken. Je kunt jouw volledige postcode wel kwijt in het veld met jouw plaatsnaam.

03-05-09: Pandemie 

QWG Games meldt dat er 'zeer binnenkort' informatie over de komst van het coöperatieve bordspel Pandemie is te verwachten. De aankondiging was t/m vanmiddag voorzien van een tekst die op mij een tikje smakeloos en lomp overkwam: 'Pandemie op komst'. 'Eigenlijk wilden we het zelf aankondigen. Wisten wij veel dat er in Mexico zoiets zou opduiken. En dus komen wij een heel klein beetje als mosterd na de maaltijd, maar dat zal spellenminnend Nederland en België worst wezen'. 'ER HEERST SERIEUZE PANDEMIE-DREIGING!' 'En Nederland en België komen ook aan de beurt: neem dat maar van ons aan! Sneller dan u denkt, overigens… Binnenkort, zéér binnenkort, meer nieuws over de release van ons bordspel Pandemie…'.

01-05-09: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2009. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2008/2009 (Essen-Nürnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2009.

01-05-09: jury IGA uitgebreid 

De jury van de internationale spellenprijs International Gamers Awards is onlangs uitgebreid met drie nieuwe leden: Larry Levy, W. Eric Martin en Han Heidema. Laatstgenoemde is hoofdredacteur van het tijdschrift Spel!, jurylid van de Nederlandse Spellenprijs en een gerenommeerd spellenverzamelaar. 

28-04-09: Mensa Mind Games

Het regent deze week spellenprijzen. De Amerikaanse organisatie Mensa (voor Amerikaantjes met een hoog IQ) heeft zijn jaarlijkse spellenprijzen uitgedeeld. Deze Mensa Select Winners zijn gekozen tijdens het jaarlijkse Mensa Mind Games evenement. Het selecte kwintet van 2009 bestaat uit:

Meer informatie: persbericht (PDF).

27-04-09: Gra Roku 2009

Het in veelspelerkringen zeer populaire bordspel Agricola is dit weekend uitgeroepen tot het Poolse Spel van het Jaar (Gra Roku 2009). Het spel won niet alleen de juryprijs, maar tevens de verkiezing onder de Poolse spelers. Meer informatie: Gra Roku.

26-04-09: nominaties Origins Awards

Tijdens de GAMA Trade Show zijn vorige week de genomineerden van de Origins Awards vastgesteld. De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. Eind juni kiezen de bezoekers van de Origins Game Fair de winnaars.

Bordspellen: Agricola (Z-Man Games), Ninja vs. Ninja (Out of the Box Publishing), Pandemic (Z-Man Games), TOMB (Alderac Entertainment Group) en Wealth of Nations (TableStar Games).

Kaartspellen: Dominion (Rio Grande Games), Monty Python Fluxx (Looney Labs), Red Dragon Inn 2 (Slugfest Games), Ticket to Ride: The Card Game (Days of Wonder) en Trailer Park Wars (Gut Bustin’ Games).

Historische bordspellen: Conflict of Heroes: Awakening the Bear (Academy Games), Espana 1936 (Devir), Pursuit of Glory (GMT Games), The Battle of Monmouth (Clash of Arms Games) en The Campaigns of King David (Clash of Arms Games).

26-04-09: Spiel des Jahres quiz

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Quiz. Als je de vragen goed beantwoordt, maak je kans op een prijs (Eine Frage der Ähre en Adios Amigos van Pegasus en Zoowaboo van Selecta).

22-04-09: nieuws van 999 Games

999 Games organiseerde vandaag een demonstratiedag voor journalisten en recensenten. Tijdens deze geslaagde bijeenkomst werden ook de plannen voor het komende najaar gepresenteerd. Dan kun je onder meer rekenen op De Kolonisten van de Lage Landen, Carcassonne Mayflower en het DVD-spel Dierenmanieren. Meer informatie: 999 Games demodag.

19-04-09: Dominion uitbreidingen

999 Games heeft een kleine uitbreiding van het kaartspel Dominion uitgebracht: De Gezant, een actiekaart waarmee je per saldo vier kaarten aan jouw hand toevoegt. Een paar honderd setjes zijn geleverd aan speciaalzaken, waar ze voor 3 euro worden verkocht of weggegeven aan kopers van het basisspel. Het restant is een presentje bij het juninummer van Spel!, het spellenblad van Ducosim.

Het aprilnummer (2/09) van het Duitse spellenblad Spielbox bevat ook een gratis uitbreiding van Dominion. Met de actiekaart Schwarzmarkt kun je een extra kaart van een speciale stapel kopen. Je kunt dit nummer hier bestellen.

De Engelstalige versies van deze kaarten zijn voor een zacht prijsje te koop op Boardgamegeek.

05-04-09: Mirror Me

Afgelopen week stuitte ik op de nieuwe Nederlandse uitgever F&F Games en hun eerste gezelschapsspel Mirror Me. Dit is een spel waarbij de spelers op een ongedwongen en speelse manier beelden over elkaar delen. Dit lijkt op het eerste gezicht een vriendelijke variatie op het spelprincipe van Black Box. Meer informatie: F&F Games overzicht.

05-04-09: Spel in Zicht

Spel in Zicht is een nieuw Vlaams spellenblad. Het blad wordt uitgegeven door spelliefhebbers die ooit betrokken waren bij het inmiddels opgedoekte Mellon magazine. Op de website kun je een eerste nummer downloaden.

03-04-09: Spellenspektakeltje

Uit de website en de brochures van het Spellenspektakel blijkt dat de organisator met ingang van 2009 een jarenlange traditie zal beëindigen: de driedaagse beurs wordt ingekort tot twee dagen.

Als liefhebber van de rustige vrijdagen vind ik dit jammer. Als spelliefhebber met gevoel voor realiteit snap ik dat men voor een slordige 1.500 man geen derde beursdag in de lucht houdt.

03-04-09: Spellendoorn

In de maanden april en mei wordt Avonturenpark Hellendoorn omgedoopt tot Spellendoorn. Het park staat dan in het teken van spelletjes. Alle attracties bevatten spelelementen, 999 Games verzorgt demonstraties en je kunt meedoen aan een wedstrijd, waarbij je onder andere spellen van 999 Games kunt winnen. Meer informatie: 999 Games.Nieuws > Archief >
apr-jun 2009


Top