Nieuws > Archief > jan-mrt 2009


28-03-09: NK Monopoly

Tijdens het Nederlands Kampioenschap Monopoly, dat vandaag werd gehouden in Utrecht, hebben 70 deelnemers de strijd om de landstitel geleverd. Tim D. Wentel uit Schiedam bleek na keihard onderhandelen de beste Monopoly speler van ons land. Als enige Nederlander mag hij daarom de strijd om het grote geld verder voeren tijdens het Wereldkampioenschap Monopoly, dat van 20 t/m 22 oktober wordt gehouden in Las Vegas. De overige drie finalisten waren: dhr. Schutte uit Rijswijk (2e plaats), Dhr. N. Ansems uit Hulsels (3e plaats) en dhr. T van Dijk uit Waalre (4e plaats).

Het WK Monopoly wordt al sinds 1973 georganiseerd, o.a. in New York, Monte Carlo, Bermuda, Londen, Berlijn, Palm Beach en Tokio. Van 20 t/m 22 oktober dit jaar vindt het WK in Las Vegas plaats. In het welbekende Ceasars Palace gaan de landskampioenen de strijd aan. Wie weet gaat Tim Wentel met de eer strijken, maar ook met de buit van $ 20.580,-. Dit is het volledige bedrag aan Monopolygeld in het spel. (Bron: persbericht PR Factory).

28-03-09: Agricola uitbreiding

De Duitse distributeur Heidelberger meldt de komst van een grote uitbreiding van het bordspel Agricola. De set heet Die Moorbauern en introduceert o.a. turf als brandstof voor verwarmde boerderijen. Deze uitbreiding wordt op Spiel 2009 uitgebracht.

22-03-09: Spiel des Jahres Toto

Op de website van Spielbox is dit weekend de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto gestart. Welk spel wordt volgens jou het Spiel des Jahres van 2009? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

17-03-09: (Age of) Steam

QWG Games komt omstreeks week 26 met een Nederlandstalige heruitgave van het treinenspel Age of Steam. Dit is op zich een prima spel, dat de strijd moet aangaan met een verbeterde versie van het oorspronkelijke spelsysteem, Steam van Phalanx Games. Age of Steam zal deze strijd hoogstwaarschijnlijk verliezen. Meer informatie over het oorspronkelijke spelsysteem: recensie.

15-03-09: Pandemie is uit

Op Brettspielwelt kun je sinds vandaag online genieten van het coöperatieve bordspel Pandemie. Wellicht ook een leuk tijdverdrijf voor Nederlandse spelers, die vermoedelijk nog een slordige zes maanden op de kartonnen editie van QWG Games mogen wachten.

10-03-09: nieuws van 999 Games

In de loop van april brengt 999 Games een voor Nederland nieuw verzamelkaartspel op de markt. Het spel heet Wizards of Mickey en is gebaseerd op een door de Italiaanse tak van Disney ontwikkelde verhaallijn. De bekende Disneyfiguren doen mee. In het spel strijden de 'goeden' tegen de 'slechten', elk met een eigen team van tovenaars. Naast Mickey kun je spelen met Donald, Goofy en Pluto, terwijl zij strijden tegen booswichten als Boris Boef, Zwarte Magica en de Zware Jongens. Meer informatie: Wizards of Mickey.

Volgens mijn winkelier is het nieuwe bordspel Het Achtste Wereldwonder inmiddels leverbaar. Aangezien winkeliers het spel kunnen inkopen in een 'package deal' met Hacienda en Le Havre, is het mogelijk dat jouw speciaalzaak nog een paar weekjes moet wachten. Meer informatie: 999 Games overzicht.

08-03-09: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2009" bekendgemaakt. Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd. Een jury vol experts uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. De top 3 van 2009 luidt als volgt:

1. Noblemen van Dwight Sullivan,
2. Wampum van Jeffery D. Allers,
3. Nomolasson van Stefan Risthaus.

De speciale prijs voor het beste kinderspel gaat naar Ententeich van Stefan Breuer. De speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" gaat naar Die Firma van Maximilian Thiel.

08-03-09: nieuws van QWG

De Nederlandse uitgever QWG Games heeft voor België en Luxemburg een distributiedeal gesloten met de Belgische groothandelaar Intrafin.

Dit weekend heeft QWG alweer een nieuw spel aan de overvolle releaselijst toegevoegd. Medio 2009 moet een Nederlandstalige editie van het leuke dobbelspel Roll through the Ages verschijnen. Meer informatie: recensie.

08-03-09: Noorderspel

Dit weekend werd in Groningen de spellenbeurs Noorderspel gehouden.
Meer informatie: verslag.

01-03-09: Ducosim beurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseerde afgelopen zaterdag zijn winterbeurs met de jaarlijkse spellenveiling. Deze tweede beurs in de Amersfoortse Flint was meer dan geslaagd, dankzij de goedgevulde demotafels van uitgevers, winkeliers, spellenclubs en spelauteurs, waar je tientallen boeiende spellen kon spelen.

De veiling had meer pit dan vorig jaar, sommige kopers voelden zich niet geremd door de economische crisis. Volgens mijn geheugen ging een kavel met Carabande & uitbreiding weg voor 90 euro, Fastfood Franchise voor 60 euro. De ware attractie van deze veiling was het enthousiaste optreden van het zoontje van veilingmeester Raymond. Zijn aankondiging van de kavel Axis & Aliens Europe werkte sfeerverhogend.

25-02-09: NK Monopoly

Zaterdag 28 maart organiseert Hasbro het NK Monopoly in het Geldmuseum te Utrecht. De winnaar van dit NK gaat (samen met één andere persoon naar keuze) naar het wereldkampioenschap in Las Vegas in de VS. Dit WK wordt van 19 oktober t/m 23 oktober gehouden. Deelname is uitsluitend mogelijk voor Nederlands ingezetenen vanaf 21 jaar. Er zijn maximaal 80 plaatsen beschikbaar op volgorde van inschrijving. Meer informatie: Hasbro.

24-02-09: nieuws van 999 Games

Uit signalen van winkeliers en het aangepaste demoprogramma van de komende Ducosimbeurs leid ik af dat de nieuwe 'expertspellen' van 999 Games zijn vertraagd. Het lijkt erop dat Le Havre, Haciënda en Het Achtste Wereldwonder pas in april zullen opduiken. Dit doet mij denken aan hun 'losse' releasepolitiek van het begin van deze eeuw. Hopelijk blijft dit beperkt tot een incident.

Volgens de 999 Games website liggen het Jakkiebak kaartspel en Kiekeboe! inmiddels in de winkels. Meer informatie: 999 Games overzicht.

22-02-09: Ducosim spellenbeurs

Zaterdag 28 februari organiseert Ducosim een spellenbeurs met een grote veiling van bord- en kaartspellen. De kavellijst van deze veiling vind je op de Ducosim website. De lijst wordt gedomineerd door bekende gezelschapsspellen, maar bevat gelukkig ook enkele bijzondere titels.

Uiteraard gebeurt er nog veel meer op deze beurs. Diverse demoteams presenteren nieuwe spellen van o.a. 999 Games, QWG Games en Ravensburger. De Belgische Spellenwinkel demonstreert interessante 'exotische' titels, waaronder het uitstekende tweepersoonsspel 2 de Mayo. Als je op zoek bent naar bijzondere buitenlandse spellen, snuffel dan voor de beurs eens rond op hun website. Zij nemen graag een bestelling voor je mee.

20-02-09: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de uitslag van de Japan Boardgame Prize 2008 verkiezing bekendgemaakt. Wie verhext! van Andreas Pelikan (Alea) is de winnaar van deze jaargang. Dit jaar is de procedure gewijzigd, de speciale prijzen voor het beste 'beginnersspel' en het beste 'kinderspel' worden later bekendgemaakt. De volledige uitslag luidt als volgt:

  1. Wie verhext! (Alea) 349 punten.
  2. Stone Age (Hans im Glück/999 Games) 330 punten.
  3. Race for the Galaxy (Abacus) 302 punten.
  4. Agricola (Lookout Games/999 Games) 253 punten.
  5. Handelsfürsten (Pegasus) 150 punten.
  6. Im Jahr des Drachen (Alea) 133 punten.
  7. Keltis (Kosmos/999 Games) 130 punten.
  8. I will go home first! (Mobius Games) 129 punten.
  9. Kakerlakensalat (Drei Magier) 99 punten.
  10. Blokus 3D (Sekkoia) en Patrizier (Amigo) 93 punten.

Meer informatie: U-more.

18-02-09: meer Nürnberg

Gamepack heeft inmiddels ook een boeiende beursreportage afgeleverd, inclusief het van hen bekende mooie beeldmateriaal.

16-02-09: Nürnberg foto's

Op de Franstalige website Tric Trac vind je een uitgebreide fotoreportage van de Spielwarenmesse in Nürnberg. Zo te zien hebben ze alle interessante nieuwe titels gekiekt.

Meer beeldmateriaal vind je bij Spieletest en in het gratis februarinummer van het spellenblad Win (als download in PDF-formaat).

15-02-09: As d'Or 2009

Tijdens de jaarlijkse spellenbeurs te Cannes zijn de winnaars van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or bekendgemaakt. Het Franse Jeu de l'Année is het bordspel Dixit van Jean-Louis Roubira (uitgever: Libellud). Agricola van Uwe Rosenberg kreeg een speciale juryprijs. Chateau Roquefort (Kaas Kasteel) van Jens-Peter Schliemann kreeg de prijs voor het beste kinderspel. De overige finalisten waren: Beppo, Dominion, Kaleidos, Jamaica, Mow, Pandémie en Tzaar. Meer informatie: Tric Trac.

15-02-09: Spellenkast

Enkele Vlaamse spelliefhebbers hebben het 'nulnummer' van een nieuw spellenmagazine gepubliceerd. Het blad heet De Spellenkast. De naam is niet origineel, een paar jaar geleden was er immers al een Nederlandse spellensite met dezelfde naam. Het zij zo, vers leesvoer over spellen is altijd welkom.

13-02-09: waar komen ze vandaan?

Op de Amerikaanse website Boardgamenews staat een leuke reportage over een bezoek aan spellenfabrikant Ludo Fact. Wellicht heb je geen idee wie dit is en wat ze daar doen? Maak dan kennis met het bedrijf waar een groot deel van jouw spellenverzameling is geproduceerd. Meer informatie: Ludo Fact reportage.

13-02-09: Vlaams Kampioenschap Catan

Catan Vlaanderen organiseert ook dit jaar een Vlaams Kampioenschap voor De Kolonisten van Catan. Dit toernooi vindt plaats op zondag 19 april in Malle. De inschrijving is inmiddels geopend. Meer informatie: Catan Vlaanderen.

08-02-09: Knizia speelt met LEGO

Het in Nürnberg bekroonde Ramses Pyramid is niet het enige LEGO bordspel dat dit jaar zal verschijnen. In de loop van augustus worden meer van dergelijke spellen verwacht, die zijn ontworpen door Reiner Knizia. Creationary stelt de creativiteit, fantasie en de bouwvaardigheden van de spelers op de proef. Minotaurus lokt de spelers in een labyrint met bewegende wanden, waar ze een geheime tempel moeten vinden. Andere titels zijn Robo Champ, Magikus, Monster 4, Lava Dragon, Race 3000, Lunar Command en Pirate Code. Deze spellen combineren klassieke LEGO bouwstenen, variabele speelborden en zelf samen te stellen LEGO dobbelstenen. Meer informatie: persbericht.

06-02-09: 999 Games Megasale

999 Games organiseert op 1 maart een 'factory sale' van incourante en beschadigde producten. Daar worden o.a. spellen van 999 Games, Phalanx Games en Queen Games met korting aangeboden. Meer informatie: 999 Games website.

05-02-09: Spielwarenmesse Nürnberg

Bondskanselier Angela Merkel heeft vanmorgen de 60e editie van de Internationale Spielwarenmesse in Nürnberg geopend. Op deze toonaangevende vakbeurs tonen ongeveer 2700 exposanten hun nieuwe producten. Uiteraard zijn de belangrijkste spellenuitgevers ook present.

Tijdens de opening zijn ook de winnaars van de diverse categorieën van de ToyAward 2009 bekendgemaakt. De categorie 'Spiel + Action' is gewonnen door het LEGO bordspel Ramses Pyramid [foto]. Wat is een LEGO bordspel? Dit is een combinatie van de bekende bouwstenen en een spelsysteem. 

Meer informatie: Spielwarenmesse.

03-02-09: nieuws uit Timbuktu

De Duitse spelauteur Michael Schacht is het nieuwe jaar productief gestart met een indrukwekkende reeks nieuwe spellen bij o.a. Kosmos en Abacus. De Duitse website Cliquenabend heeft hem thuis bezocht, wat een serie leuke videos over zijn nieuwe spellen heeft opgeleverd.

Ook op Michael's eigen site vind je informatie over zijn nieuwe spellen en enkele links naar gratis downloads, waaronder de 'Crazy Captain' voor Shanghaien en bonusmateriaal voor Zooloretto (de Duitse editie van Burgers' Zoo).

03-02-09: nieuws van QWG

De Nederlandse uitgever QWG Games sluit aan de lopende band distributiedeals met buitenlandse partners. Deze week zetten ze met gepaste trots een grote stap op de Amerikaanse markt, via een overeenkomst met distributeur FRED.

Helaas melden ze in dezelfde nieuwsbrief dat het onzeker is of het nieuwe bordspel Genoa voor de komende Ducosimbeurs zal verschijnen. Het is jammer dat hun regie op de releaseplanning nog steeds te wensen overlaat.

01-02-09: adempauze QWG

De Nederlandse uitgever QWG Games lijkt wat ruimte in de overvolle releaseplanning te zoeken. Het bordspel Kingsburg en de bijbehorende uitbreiding zijn al verhuisd naar 2010. Volgen er nog meer verschuivingen of zelfs annuleringen?

25-01-09: Black Stories

Distributeur Boosterbox werkt aan een Nederlandstalige uitvoering van het sfeervolle raadselspel Black Stories. Bij dit spel introduceert de spelleider een mysterie, dat de spelers middels slimme vragen moeten oplossen. Het spel komt in de loop van april op de markt. Meer informatie: Boosterbox overzicht.

23-01-09: Alea's schatkist

Ravensburgerdochter Alea bestaat 10 jaar. Het afgelopen decennium heeft redacteur Stefan Brück de spelende mens getrakteerd op een indrukwekkende reeks hoogwaardige gezelschapsspellen. Deze tiende verjaardag wordt eind april op een gepaste wijze gevierd met een schatkist vol uitbreidingen van populaire Aleaspellen. Uiteraard komen het kroonjuweel Puerto Rico en het kleine broertje San Juan daarbij ook aan bod. Meer informatie: Alea overzicht.

23-01-09: 999 Games speelt buiten

999 Games voegt binnenkort een nieuwe spelsoort aan het assortiment toe. Volgens een nieuwsbrief voor winkeliers komt men in de loop van het voorjaar met de houten behendigsheidsspellen Mölkky en Kubb. Meer informatie: 999 Games overzicht.

21-01-09: Formula D

De Belgische distributeur Hodin meldt dat het nieuwe Formula D circuit Sebring/Chicago East Park in de winkels ligt. Op het Formula D weblog organiseren ze een prijsvraag, waarbij je een exemplaar van dit circuit kunt winnen.

20-01-09: Mattel koopt Blokus

De Amerikaanse speelgoedgigant Mattel heeft onlangs de uitgever Sekkoia overgenomen. Hiermee haalt Mattel de spellen uit de populaire Blokusfamilie in huis. Dit zal het succes van deze toegankelijke abstracte klassiekers ongetwijfeld vergroten.
Meer informatie: persbericht.

20-01-09: Smallworld

De Franse uitgever Days of Wonder is de afgelopen dagen druk bezig met de promotie van een nieuw bordspel. Vandaag hebben ze de titel onthuld. Het nieuwe spel heet Smallworld. Het zit vol met fantasievolle wezens, die elkaar fel bestrijden om de controle over het schaarse land (it's a small world after all). 

Via een prijsvraag worden de populairste wezens gekozen. Als je de juiste rassen kiest, kun je een exemplaar van het spel winnen. Meer informatie: DoW Blog.

13-01-09: nieuws van Ravensburger

Ik heb vandaag een vluchtige blik in de nieuwe catalogus van Ravensburger Nederland geworpen. Op het eerste gezicht kon ik geen lekkernijen voor veelspelers ontdekken (behoudens de Duitse versie van Diamonds Club met een download van Nederlandstalige spelregels). Opvallende nieuwe familiespellen waren Fits (Knizia's bordspelversie van Tetris) en Labyrinth Duel (een tweepersoonsspel in de bekende reeks doolhofspellen). Meer informatie: Ravensburger overzicht.

13-01-09: nieuws van Hodin

De Belgische distributeur Hodin meldt de komst van enkele nieuwe Nederlandstalige spellen. Asmodée komt dit jaar met de Dominovariant Chromino. Filosofia komt eind maart met een Nederlandstalige editie van het veilingspel Modern Art, Editions du matagot komt nog deze maand met een Nederlandstalige editie van het nieuwe bordspel Giants.

09-01-09: nieuws van 999 Games

Ik kreeg deze week een eerste blik op de verdere releaseplannen van 999 Games in 2009. Veel nieuwe titels zijn op dit moment nog te pril voor publicatie. Ik kan nu wel verklappen dat er Nederlandstalige versies op komst zijn van Hazienda, Turmbau zu Babel en Die Kinder von Carcassonne. Meer informatie: 999 Games overzicht.

06-01-09: The Game Master

The Game Master komt in de loop van 2009 met uitbreidingen voor zijn twee bekroonde bordspellen De Ontembare Stad en Cuba. Eerstgenoemde bevat zogenaamde 'gevechtskaartjes', over de tweede uitbreiding heb ik nog geen inhoudelijke informatie.

04-01-09: Zuiderspel

Ruim twee jaar na het vertrek van het Spellenspektakel heeft Eindhoven weer een spellenbeurs binnen de muren. Spellenclub Roll The Dice organiseert op tweede Paasdag de beurs Zuiderspel in het TAC te Eindhoven. Meer informatie: Zuiderspel.

04-01-09: gratis Magic deck

Wizards of the Coast organiseert een promotie voor het ruilkaartspel Magic: the Gathering. Als jij jezelf aanmeldt, krijg je een gratis themadeck van 40 kaarten. Als een medespeler ook zo'n deck bestelt, haal je voor nop een prima tweepersoonsspel in huis. Meer informatie: WotC.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2009


Top