Nieuws > Archief > okt-dec 2008


31-12-08: goede jaarwisseling

Ik wens de lezers van deze website een goede jaarwisseling en alvast een speels, gezond en gelukkig 2009. Volgens de haperende statistieken van mijn provider hebben dit jaar ruim 234.000 bezoekers de weg naar deze spellensite gevonden. Ik bedank deze bezoekers voor hun belangstelling. Ik hoop dat ik jullie ook volgend jaar voldoende 'afgeleid speelplezier' kan bezorgen met mijn spellennieuws, recensies en beursverslagen.

Aan het einde van het jaar worden we overspoeld door hitlijsten in alle soorten en maten. Ook op spelgebied kom je ze steeds vaker tegen. Zal ik de verleiding weerstaan? Welnee, ook ik presenteer doodleuk mijn favorieten van 2008 (in willekeurige volgorde):

 • Agricola van 999 Games. Dit middeleeuwse agrarische speelfestijn liet zien dat je ook in Nederland duizenden exemplaren van een relatief pittig bordspel kunt verkopen. Combineer een soepel spelsysteem met een passend thema, dan krijg je duizenden mensen aan het spelen. Een grotere tweede oplage is inmiddels in aantocht.
 • Stenen Tijdperk van 999 Games. We zijn de afgelopen jaren overspoeld met spellen waarbij je door het inzetten van 'arbeiders' acties moet kiezen. Wat dat betreft heeft dit spel niets nieuws te bieden. Stenen Tijdperk doet dit kunstje snel en elegant, beloont flexibiliteit en zorgt voor enige dobbelspanning. Daar kunnen de voorgangers een puntje aan zuigen.
 • Pandemic van Z-Man Games (binnenkort ook als Pandemie bij QWG Games). Ik heb een bloedhekel aan coöperatieve spellen, maar dit ziekelijk leuke exemplaar wist me toch te besmetten met het samenwerkingsvirus. De druk staat constant op de ketel, de spanning is nooit van tafel en de drang om dat zieke spelsysteem te verslaan neemt nimmer af. Ongezond leuk!
 • Dominion van 999 Games. 500 kaarten in een doos van Catanformaat, da's waarlijk een kaartspel met ballen. Ook inhoudelijk wordt een topprestatie geleverd. Simultaan een optimaal speeldeck samenstellen en in de praktijk brengen, is misschien geen schoolvoorbeeld van een interactief spelsysteem, maar is in dit geval wel vreselijk leuk.
 • Cuba van The Game Master. Dit schitterend uitgevoerde bordspel is een geslaagde Caribische cocktail van bouwen, grondstoffen veredelen en parlementaire fratsen. Zo'n spel gun ik een Nederlandse Spellenprijs!

31-12-08: Plus Magazine

Het tijdschrift Plus Magazine besteedt in het actuele nummer aandacht aan gezelschapsspellen. Gelukkig is onze hobby ook geschikt voor 50-plussers (een geruststellend vooruitzicht voor uw redacteur van 47 lentes jong).
Link: Plus Online.

22-12-08: De Pers op Catan

Het gratis dagblad De Pers besteedt aandacht aan de tiende verjaardag van De Kolonisten van Catan. Voor volgers van de spellenscene is de inhoud bekende kost, afgezien van de verrassende verschijningsdatum van het Duitse origineel.
Link: Oorlog is geen optie voor de Kolonist

22-12-08: 30 Seconds online

999 Games heeft vorige week een digitale versie van het pijlsnelle partyspel 30 Seconds gepubliceerd. Je kunt het spel online spelen op www.30seconds.nl. Je hebt 30 seconden de tijd om maximaal 5 begrippen te raden. Elke week ontvangt de speler met de snelste tijd een exemplaar van het spel.

17-12-08: nieuws uit Catan

In de Duitse Catanshop worden sinds kort bijzondere houten speelstukken voor De Kolonisten van Catan aangeboden. De vormgeving van deze stukken is geïnspireerd door de bouwstijl van Vikingen. Wellicht ook een leuk hebbedingetje voor Nederlandse spelers?

In een ander hoekje van deze Catanshop kun je de verbeterde Duitse spelregels van Zeevaarders downloaden.

De Nederlandse Drogisterijketen Kruidvat heeft het bordspel De Kolonisten van de Prehistorie in de uitverkoop gedaan. Ze verkopen het spel voor 20 euro (t/m 20 december).

14-12-08: NK Bordspellen 2009

Spellenclub Roll The Dice organiseert op zaterdag 16 mei 2009 het NK Bordspellen 2009 voor teams. Dit NK vindt plaats tijdens de Ducosim Spellenbeurs in de Flint te Amersfoort. Je kunt een team van 4 personen inschrijven. De deelname kost 12 euro per team (excl. entree voor de beurs). Er is ruimte voor 24 teams.

De organisator heeft dit jaar mooie spellen geselecteerd, met een goede balans tussen diepgang en speelduur. Op het NK worden de volgende spellen gespeeld:
- Bloom (QWG Games),
- De Koningsburcht (The Game Master),
- Dominion (999 Games),
- Diamonds Club (Ravensburger).

Je kunt een team inschrijven via Roll the Dice.

09-12-08: Duitse hitparade

Op de website Spieleumfrage.de staat de uitslag van een Duitse spellenenquête, waarbij ong. 168 spelliefhebbers de nieuwe spellen van dit najaar hebben beoordeeld. De top 5:
1) Dominion (o.a. Hans im Glück en 999 Games)
2) Kohle/Brass (Pegasus)
3) Planet Steam (LudoArt)
4) Pandemie (o.a. Pegasus en QWG Games)
5) Le Havre (o.a. Lookout Games en 999 Games)

07-12-08: spellenprijzen

De nieuwsvoorziening liet hier de laatste weken te wensen over (feest- en verjaardagen, verslaafd aan Pandemic enz.). In één praktische veegronde besteed ik aandacht aan enkele spellenprijzen, die afgelopen weken om aandacht vroegen.

Eind november zijn de Noorse spellenprijzen verdeeld. Het beste familiespel is Ubongo, het beste kinderspel is Rocfort (Kaas Kasteel) en het beste partyspel is A-å. Meer informatie: Brettspillguiden.

De gebruikers van Boardgamegeek kiezen hun eigen favorieten. Het zal niemand verbazen dat zij Agricola tot Spel van het Jaar (en beste gamer's game) hebben uitgeroepen. Ook op BGG is het Kaas Kasteel het favoriete kinderspel, de tip voor families heet daar Thebes en het beste kaartspel is Race for the Galaxy. Hannibal: Rome vs. Carthage won de prijzen voor wargames en tweepersoonsspellen (een opmerkelijk succes voor de heruitgave van een relatief oud spel).

De toonaangevende Franstalige website Tric Trac kon niet achterblijven en beloonde Agricola met de Tric Trac D'or 2008.

21-11-08: Catan computerspel

Er is een nieuwe versie van het Siedler von Catan computerspel beschikbaar. Catan – Städte und Ritter bevat het basisspel, Zeevaarders en Steden & Ridders in een spel met 20 scenario's. Deze editie is geschikt voor Windows XP en Vista (er is ook een versie voor Mac OS X). Op de website PlayCatan kun je een demoversie downloaden. Als deze bevalt, kun je daar een 'sleutel' kopen, waarmee je er een volwaardig spel van kunt maken.

20-11-08: Spel v/h Jaar in Spanje

Agricola van Uwe Rosenberg is het Spel van het Jaar 2008 in Spanje. De andere finalisten waren Kingsburg, Bandu, Time's Up, 6 Nimmt! en Ubongo.
Meer informatie: Premio JdA.

20-11-08: Rüdiger Dorn

De Portugese spellensite JogoEu heeft alweer een interessant interview met een Duitse spelauteur. Nu is het woord aan Rüdiger Dorn, de auteur van Die Händler von Genua, Goa en de recente topper Diamonds Club. Het interview is Engelstalig.

18-11-08: Spellenspektakel bezoekers

Volgens een persbericht van de organisator heeft het Spellenspektakel een recordaantal bezoekers getrokken. De beurs wist dit jaar 12.069 bezoekers naar de IJsselhallen in Zwolle te lokken. De organisator spreekt van een zeer geslaagde beurs. Naast een ruime groei in het aantal bezoekers, waren er dit jaar ook meer exposanten aanwezig. Het volgende Spellenspektakel in Zwolle zal plaatsvinden op 13, 14 en 15 november 2009.

Commentaar: dit record ziet uiteraard alleen op de nieuwe locatie in Zwolle. In Eindhoven werden in 2002 immers 14.000 bezoekers geteld. De Zwolse toename van 20% ten opzichte van 2007 is uiteraard wel een indrukwekkende prestatie.

16-11-08: huldiging Spellenprijs

Afgelopen zaterdag is de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2008 gehuldigd. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats tijdens het Spellenspektakel in Zwolle. Namens de stichting NSP overhandigde Ton van den Berg oorkondes aan Hans van Tol van de winnende uitgever The Game Master en aan Stefan Stadler, één van de ontwerpers van het winnende bordspel Cuba.


Stefan Stadler & Hans van Tol

In zijn speech bedankte Hans van Tol op een sympathieke wijze de juryleden en andere vrijwilligers van de Nederlandse Spellenprijs en riep hij alle spellenuitgevers op om deze belangrijke prijs te ondersteunen. Hans was duidelijk blij met de winst en besloot met een emotioneel dankwoord aan zijn echtgenote en alle andere direct betrokkenen.

16-11-08: Quest spellentest

In het decembernummer van het tijdschrift Quest vind je een uitgebreide spellentest. Dit blad heeft de geteste spellen serieus beoordeeld en legt een onderbouwd advies op tafel. Cuba, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2008, krijgt hier het hoogste rapportcijfer.

14-11-08: Spellenspektakel 1e dag

De eerste middag van het Spellenspektakel zit erop. Een jarenlange traditie werd ook dit jaar gevolgd, op vrijdag komt deze leuke beurs altijd langzaam op gang. Veel meer dan 1.500 bezoekers zullen er niet zijn geweest. In het weekend krijgen de wegblijvers alle kans om de speelse schade in te halen. Dit is de moeite meer dan waard, gezien de grote hoeveelheid interessante nieuwe titels en de prachtige stands vol nijvere spelleiders. Hier vind je mijn eerste indrukken en foto's van het Spellenspektakel 2008.

09-11-08: Spielverslag

Het verslag van Spiel 2008 is klaar. Met dank aan Bob, Det en Niek vind je daarin beschrijvingen en foto´s van tientallen nieuwe spellen. De komende dagen moeten er nog wel enkele gaatjes worden gevuld, maar dit zal het leesplezier niet in de weg zitten.

Meer informatie: verslag Spiel 2008.

07-11-08: Spellenspektakel donatie

Aanstaande maandag zal de organisatie van het Spellenspektakel 150 spellen met een waarde van € 5.000,- doneren aan de Amalia kinderafdeling van de Isala Ziekenhuis te Zwolle. Deze spellen worden aangeboden door 9 exposanten van het Spellenspektakel: Ravensburger, 999 Games, Hasbro, Goliath, Boosterbox, The Game Master, Family Games, PS-Games en Gamesandtoys.nl.

05-11-08: Speelgoed v/h Jaar

Vandaag is de uitslag van de Speelgoed v/h Jaar verkiezing van 2008 bekendgemaakt. Het puzzelspel Roadblock van Smart is de winnaar in de categorie 'junior', het bordspel De Lama's van Identity Games is de winnaar in de categorie '12+'. Meer informatie: Speelgoed v/h Jaar.

04-11-08: huldiging Spellenprijs

Op zaterdag 15 november wordt om 13.00 uur de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs gehuldigd. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats tijdens het Spellenspektakel te Zwolle, op het Plaza in de grote hal. De stichting NSP zal een oorkonde overhandigen aan Hans van Tol van de winnende uitgever The Game Master. Michael Rieneck en Stefan Stadler, de ontwerpers van het winnende bordspel Cuba, zijn ook present. Na afloop van de huldiging zullen zij een signeersessie houden.

Meer informatie:
- Nederlandse Spellenprijs,
- The Game Master,
- Het Spellenspektakel.

26-10-08: Spiel 2008

De afgelopen vier dagen was de Duitse industriestad Essen het ludieke centrum van de wereld. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de 26e editie van de Internationale Spieltage 150.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een bescheiden stijging ten opzichte van 2007. Ook op andere terreinen zijn records gesneuveld. Dit jaar waren er 760 standhouders uit 31 landen present, die meer dan 500 nieuwe producten presenteerden. Het aandeel van de - vanuit Duitse optiek - buitenlandse standhouders is alweer gestegen. Er waren ook meer Nederlandse uitgevers op de beurs.

Bij de Fairplay scouts waren dit jaar met name de volgende spellen populair:

 1. DOMINION van Donald X. Vaccarino (Hans im Glück)
 2. MACHU PICCHU van Mac Gerdts (PD)
 3. COMUNI van het team Acchitocca (Tenki)
 4. DIAMONDS CLUB van Rüdiger Dorn (Ravensburger)
 5. SNOW TAILS van Fraser en Gordon Lamont (Fragor)
 6. PANDEMIE van Matt Leacock (Pegasus)
 7. ICE FLOW van Dean Conrad en John Streets (Ludorum)
 8. AGE OF EMPIRES III van Glenn Drover (Pro Ludo)
 9. IM SCHUTZE DER BURG van Inka en Markus Brand (Eggert)
 10. URUK van Hanno en Wilfried Kuhn (DDD)

Bij de eerste plek van Dominion kan ik me wel iets voorstellen, dit kaartspel is ook bij mij prima geland. De vierde plek van Diamonds Club is een leuke opsteker voor Ravensburger. Deze uitgever gaat niet zo vaak voor pittiger spellen, dan kan een beetje waardering van het beurspubliek geen kwaad. Cavum stond lang in deze top tien, maar is uiteindelijk gewipt door lichtere spellen als Snow Tails en Ice Flow. Verder speelt bij de stemmende spelers de lengte blijkbaar geen rol.... ondanks de lange rij naar de stand van Lookout Games heeft Le Havre de top 10 niet gehaald.

Ik begin in de loop van deze week aan mijn verslag van de beurs, dat uiterlijk in het tweede weekeinde van november wordt gepubliceerd. Ben je ongeduldig? Dan kun je hier alvast een beetje proeven.

24-10-08: nieuws van 999 Games

999 Games meldt dat het bordspel Stenen Tijdperk en het kaartspel Dominion deze week zijn gearriveerd. Van eerstgenoemde ben ik al maanden gecharmeerd, ook de eerste kennismaking met Dominion is mij vandaag goed bevallen. De Nederlandstalige editie van het Duitse Spiel des Jahres Keltis volgt een weekje later. Meer informatie: 999 Games overzicht

24-10-08: Pandemic

Op Spiel is alleen de Duitstalige editie van dit populaire coöperatieve spel beschikbaar (Pandemie van Pegasus), omdat de nieuwe oplage van Z-Man Games bij de douane vastzit. Goed nieuws voor geduldige Nederlandse spelers, Z-Man heeft tijdens Spiel een licentie aan een Nederlandse uitgever verstrekt. Deze editie zal in het eerste kwartaal van 2009 verschijnen.

23-10-08: de eerste dag van Spiel

Ik heb de eerste volwaardige beursdag inmiddels ook achter de kiezen. Hier vind je de eerste indrukken van Spiel 2008. Update: enkele foto's van vrijdag toegevoegd.

22-10-08: persconferentie Spiel

De persconferentie zit erop. De traditionele toespraak werd gevolgd door de 'Neuheitenschau' en een eerste rondje over beurs. Hier vind je de eerste foto's van Spiel 2008. 

21-10-08: Uwe Rosenberg

Op de Portugese spellensite JogoEu staat een interessant interview met Uwe Rosenberg, de auteur van Bohnanza, Agricola en het nieuwe Le Havre. Het interview is tweetalig (Engels en Duits). Goed nieuws voor de liefhebbers van zijn stevige spellen: er zitten er nog een paar in de pijpleiding.

21-10-08: Spiel presentjes

Donderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2008, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben daar vanaf woensdag al actief en hoop de komende dagen veel informatie over nieuwe spellen te verzamelen. Als de techniek meewerkt, probeer ik al tijdens de beurs de eerste foto's te publiceren. 

Ik heb dit jaar alvast de volgende informatie over cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen gevonden:

 • Dorstige spelers gaan voor een verfrissing naar Lookout Games (stand 9-40), waar je Agri-Cola kunt krijgen voor een donatie aan een landbouwproject in Ethiopië. In het kader van deze actie ‘Bauern helfen Bauern’ kun je nog meer leuks verwachten. Er is ook nog een gratis miniuitbreiding van Agricola met vier seizoenafhankelijke actievelden. Ook voor Le Havre zijn er al bonuskaartjes beschikbaar (je krijgt er een voor elke 10 euro die je bij Lookout Games besteedt).
 • Ook Kosmos (stand 12-17/12-20) vraagt een kleine donatie aan een goed doel voor de nieuwe Siedlervariant Nordrhein-Westfalen.
 • Spielen in Österreich (stand 9-10) heeft ook enkele leuke presentjes. Die Gilden von Ankh-Morpork en Rincewind und der Tourist zijn Catanscenario's op Schijfwereld. Strudel der Charybdis is een extraatje voor Deukalion. Magischer Theriak is een kleine uitbreiding van Wie verhext!. Ten slotte heeft men een Perry Rhodan speelbord voor Monopoly. Er is wel een tegenprestatie. Je moet met een button (of sticker) reclame voor deze organisatie maken.
 • Hasbro heeft een tweede gratis uitbreiding van Deukalion, Theseus: Bezwinger des Minotaurus.
 • Bij Abacus (stand 10-40) krijg je een gratis miniuitbreiding van Zooloretto, het Spiel des Jahres van 2007.
 • Spielbox heeft de bekende gratis beursspecial (een dunne versie van dit blad). Deze bevat verder de uitbreiding Zooloretto - Das Sparbuch. Het reguliere oktobernummer van Spielbox bevat een X-deck met buitenaardse kaarten voor Agricola.
 • GameWorks (stand 5-93) geeft drie nieuwe schatkaarten voor het bordspel Jamaica weg: rum, sextant en anker. Deze kaarten zijn na de beurs niet meer verkrijgbaar.
 • The Game Master (stand 12-42) heeft een setje met alternatieve winterkaarten voor kopers van De Koningsburcht.

Meer informatie: Spiel preview - nieuwe releases.

17-10-08: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder een relatief kleine groep journalisten en andere spelexperts. Vandaag is de uitslag van het seizoen 2008-2009 bekendgemaakt:

1. RACE FOR THE GALAXY van Tom Lehmann (Abacus)
2. WIE VERHEXT! van Andreas Pelikan (Alea)
3. FILOU (MINOES) van Friedemann Friese (2F Spiele/999 Games)
4. KAKERLAKENSALAT van Jacques Zeimet (Drei Magier)
5. ZUG UM ZUG KARTENSPIEL van Alan R. Moon (Days of Wonder)
6. PALASTGEFLÜSTER van Michael Rieneck (Adlung)
7. HANDELSFÜRSTEN van Reiner Knizia (Pegasus)
8. ZIEGEN KRIEGEN van Günter Burkhardt (Amigo)

Race for the Galaxy versloeg Wie Verhext! met een piepkleine voorsprong. Wat mij betreft had laatstgenoemde net zo goed de hoofdprijs kunnen winnen.

17-10-08: TZAAR is Game of the Year

Het Amerikaanse tijdschrift Games Magazine publiceert jaarlijks een hitlijst met 100 spellen in allerlei categorieën. Het abstracte tweepersoonsspel TZAAR is de grote winnaar, het Game of the Year. TZAAR is ontworpen door Kris Burm en wordt uitgegeven door SMART. Dit spel was ook een van de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2008. Meer informatie: Funagain.

16-10-08: Cities online

Martyn F heeft vannacht een online versie van zijn nieuwe bordspel Cities gepubliceerd. Dit computerspel wijkt op onderdelen af van de 'unplugged' versie, maar geeft je een aardig beeld van dit leuke puzzelspel.

14-10-08: Plattegrond Spiel 2008

De plattegronden en lijsten met standhouders van Spiel 2008 zijn vandaag gepubliceerd. Met deze hulpmiddelen kan de spellentoerist zijn bezoek aan deze enorme beurs beter voorbereiden. Informatie: Spiel 2008 website.

12-10-08: WK Project GIPF

Dit kampioenschap werd gespeeld tijdens de Mind Sports Olympiad in Praag. Wegens het 10-jarig bestaan van project GIPF stond er van elk van de spellen een toernooi op het programma. Er waren 6 titels te verdienen, aangevuld met een algemeen klassement. In totaal namen er 35 spelers uit 9 verschillende landen deel, waaronder 7 Nederlanders. Zij haalden twee keer goud binnen (Mathijs Booden in PÜNCT en Xander Nijhuis in DVONN), drie keer zilver en vier keer brons. Dit resulteerde in een duidelijke suprematie in het algemeen klassement, met 3 Nederlanders in de Top 5. Mathijs Booden werd zeer overtuigend Project GIPF Wereldkampioen met 27 punten uit 36 gespeelde partijen. Bert Oostdijk behaalde de 3de plaats en Jan Willem Knopper werd 4de. De 2de plaats was voor de winnaar van het YINSH-toernooi, Michael Reitz uit Duitsland, de 5de stek was voor Kris Boyen uit België. (Bron: Kris Burm)

07-10-08: De Koningsburcht

The Game Master heeft vertrouwen in de samenwerking met Eggert Spiele. Op Spiel 2008 verschijnt meteen al een Nederlandstalige versie van het nieuwe bordspel Im Schutze der Burg, onder de naam De Koningsburcht. Meer informatie: Game Master overzicht.

06-10-08: Cuba wint Spellenprijs

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2008 is Cuba. Dit bordspel van de Duitse spelauteurs Michael Rieneck & Stefan Stadler draait om de productie van rum en sigaren en lucratieve handel op het gelijknamige eiland. Cuba wordt in Nederland uitgegeven door The Game Master. Met deze licentietitel wint The Game Master voor de tweede keer de hoofdprijs, na het eigen ontwerp De Ontembare Stad in 2005.

Dit jaar hebben 565 spelliefhebbers hun stem uitgebracht. Cuba kreeg van 57% van deze kiezers een vermelding op het stembiljet. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg dit jaar slechts 60 punten, een indicatie van de zeer spannende strijd om de hoofdprijs. Op de tweede plaats eindigde het bordspel Yspahan van QWG Games, de winnende uitgever in 2006 en 2007. De derde plaats ging naar 999 Games, voor het bordspel Burgers' Zoo. Laatstgenoemde is het Duitse Spiel des Jahres van 2007.

Meer informatie: Nederlandse Spellenprijs / recensie Cuba.

06-10-08: Galaxy Trucker

QWG Games meldt dat de Nederlandstalige editie van het bordspel Galaxy Trucker is gearriveerd. Het spel zal in de loop van de komende week in de speciaalzaken opduiken. Meer informatie: QWG overzicht.

01-10-08: kampioen van Catan

Vandaag vond in Hotel Arena te Amsterdam het door 999 Games georganiseerde Nederlands Kampioenschap De Kolonisten van Catan plaats. 64 Catanliefhebbers streden om de titel “Nederlands Kampioen De Kolonisten van Catan 2008.” Na een spannende finale was het de 22-jarige Rik Wijnolds uit Gelderland die er met de titel vandoor ging.

De eerste wedstrijden begonnen om 10u30. Rond 14u00 werd het startsein gegeven voor de finale. Na drie kwartier werd het spel beëindigd. Rik Wijnolds kwam als grote winnaar uit de bus. Hij wist 13 plaatspunten en 34 bordpunten te vergaren en schreef daarmee de titel “Nederlands Kampioen De Kolonisten van Catan 2008” op zijn naam. Naast de titel ontving hij uit de handen Winston Gerschtanowitz een in goud verguld speelsetje. De nummers twee, Bas van der Meulen uit Utrecht, en drie, Frans de Bode uit Zuid-Holland ontvingen een respectievelijk zilveren en bronzen speelsetje. Nummer vier, Els Bulten uit Gelderland, nam een mooi spellenpakket mee naar huis.

'Ook dit jaar was het Nederlands Kampioenschap De Kolonisten van Catan een groot succes,' zegt Peter Christoph, Marketing en Salesmanager bij 999 Games. 'Het 10-jarige bestaan van het spel en de schitterende jubileumeditie gaven deze dag een extra feestelijk gevoel'. (Bron: persbericht)

01-10-08: Agricola uitbreiding

Het Duitse spellenblad Spielbox komt in het oktobernummer met een uitbreiding van het bordspel Agricola. Deze variant bestaat o.m. uit het X-deck, dat een buitenaardse dimensie aan het spel toevoegt. Ben je geen abonnee? Dan kun je hier een exemplaar bestellen.


Nieuws > Archief > okt-dec 2008


Top