Nieuws > Archief > apr-jun 2008


30-06-08: Spiel des Jahres 2008

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft de Jury Spiel des Jahres vanmorgen de winnaar van het Spiel des Jahres 2008 bekendgemaakt. Het bordspel Keltis is de 30e winnaar van deze grote spellenprijs. Dit spel is ontworpen door Reiner Knizia en wordt uitgegeven door Kosmos. Dit is de eerste keer dat deze bekende Duitse spelontwerper de hoofdprijs in de wacht sleept. Als het toch de eerste keer is, dan meteen maar dubbel en dwars. In een unieke dubbelslag pakt hij ook de hoofdprijs bij het Kinderspiel des Jahres, met Wer war´s?, uitgegeven door Ravensburger. Reiner Knizia heeft dit feest helaas niet live mogen meemaken. Door een vertraging heeft hij de uitreiking en de persconferentie gemist.


Fritz Gruber van Kosmos (foto: DPA)

Zoals bekend heeft de jury dit jaar een "Sonderpreis Komplexes Spiel" toegekend aan Agricola. Dit bordspel van Uwe Rosenberg wordt binnenkort in Nederland uitgebracht door 999 Games.

Commentaar: ik heb de laatste weken de nodige potjes Keltis gespeeld. Deze bordspelvariant op het spelsysteem van Lost Cities is mij zeer goed bevallen. Dit is een mooi Spiel des Jahres, waaraan een groot publiek hoogwaardig speelplezier kan beleven. Het is mooi dat Knizia na al die jaren wachten eindelijk de hoofdprijs in de wacht sleept. Het is sneu dat hij dit dubbele hoogtepunt van zijn carrière door pech onderweg heeft gemist.

29-06-08: Galaxy Trucker

Dankzij Tsjechische loslippigheid is dit al enige tijd bekend, maar sinds vandaag geeft QWG Games zelf openheid van zaken. Begin augustus komen ze met een Nederlands- en Franstalige versie van Galaxy Trucker. Dit vreselijk leuke galactische grabbel- en bouwfestijn werd vorig jaar gelanceerd door de Tsjechische uitgever CGE. Meer informatie: QWG Games overzicht.

29-06-08: Origins Awards

Tijdens de Amerikaanse spellenbeurs Origins zijn gisteren de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. De categorie 'Board Game or Expansion of the Year' is gewonnen door StarCraft: The Board Game (Fantasy Flight Games). De categorie 'Historical Board Game of the Year' is gewonnen door Age of Empires III: The Age of Discovery (Tropical Games). Dit bordspel wordt komend najaar in Nederland uitgegeven door QWG Games. De categorie 'Traditional Card Game of the Year' is gewonnen door Zombie Fluxx (Looney Labs). Deze zoveelste Fluxx is een nogal suffe winnaar, met een ster als Race for the Galaxy op de nominatielijst.

23-06-08: Jogo do Anno 2007 

De Portugese spellensite Spiel Portugal heeft Brass van Martin Wallace (uitgever Warfrog) uitgeroepen tot het Spel van het Jaar 2007 (Jogo do Anno 2007).

22-06-08: Puerto Finito

De Amerikaanse uitgever Rio Grande Games flirtte de afgelopen jaren met een grote uitbreiding voor het uitmuntende bordspel Puerto Rico. Af en toe werd er zelfs een releasemaand genoemd, die daarna met het grootste gemak weer van tafel werd gehaald. Sinds dit weekend lijkt de boodschap definitief: er komt geen grote nieuwe uitbreiding voor Puerto Rico (Bron: BGN).

20-06-08: Agricola

999 Games heeft deze week een beknopte flyer over het nieuwe bordspel Agricola onder de spellenwinkels verspreid. De officiële releasedatum is 21 juli. In de speciaalzaken waar je de hiernaast afgebeelde flyer kunt vinden, is het spel al vanaf 12 juli te koop. Zoals bekend, bevatten de eerste 1.000 exemplaren een gratis uitbreiding, een Z-deck met meer dan 20 extra kaarten. Als dit Z-Deck je interesseert, zou ik niet te lang wachten met een bestelling. Volgens mijn winkelier heeft 999 Games inmiddels voor meer dan 800 exemplaren aan bestellingen verwerkt. Dit zegt mogelijk iets over de populariteit van dit spel. Meer informatie: 999 Games overzicht.

20-06-08: Hans im Glück Almanach

Het Duitse spellenblad Spielbox komt medio juli met een almanak over de succesvolle Duitse uitgever Hans im Glück. Dit boekwerkje van 7 euro bevat niet alleen informatie over deze grossier in hoogwaardig speelplezier, maar ook twee uitbreidingen voor Carcassonne en Stone Age. Bestelformulier.

15-06-08: Game Event Amersfoort

Dit weekeinde stond in het teken van de Amersfoortse familiedagen. In de stad werden allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, natuur, sport en spel georganiseerd. In de Stadshal De Flint organiseerde de plaatselijke Spellenwinckel op zondagmiddag een zeer gezellige spellenbeurs. Dit middelgrote 'spellenspektakel' was een groot succes. Meer informatie vind je hier.

14-06-08: Meeples Choice Awards

De Meeples Choice Awards is een verkiezing van de besloten discussiegroep Spielfrieks. 143 spelliefhebbers hebben daar de afgelopen weken gestemd op de beste spellen van 2007. De drie winnaars van een Meeples Choice Award 2007 zijn: (1) Race for the Galaxy (Rio Grande Games), (2) Agricola (Lookout Games/999 Games) en (3) Brass (Warfrog). Meer informatie: BGN.

07-06-08: agrarisch nieuws

Volgens een persbericht van 999 Games ligt het bordspel Agricola 'halverwege juli' in de schappen van de speciaalzaken. De eerste 1.000 exemplaren bevatten een leuk extraatje: een zogenaamd Z-deck met extra kaarten. De Duitse uitgever Lookout Games coördineert de productie van de tweede oplage in maar liefst acht talen. Volgens Duitse bronnen wordt deze omvangrijke klus in de laatste week van juni afgerond.

Het actuele nummer van het Duitse tijdschrift Spielbox bevat een setje stickers met familieleden, waarmee je de houten schijven van Agricola kunt opfleuren. Je kunt een los nummer bestellen, maar een beetje spelliefhebber neemt een abonnement

Lookout Games komt op Spiel 2008 met een gratis mini-uitbreiding voor Agricola met drie dubbele actievelden.

Meer agrarisch nieuws vind je hier.

01-06-08: UK Games Expo

Boardgamenews besteedt aandacht aan de Britse spellenbeurs UK Games Expo, die dit weekend in Birmingham is gehouden. Het artikel geeft een eerste indruk van enkele nieuwe spellen (waaronder een goede ontvangst van Ice Flow) en een eerste blik op de toekomstplannen van enkele Britse uitgevers (waaronder een vlot speelbare versie van History of the World).

29-05-08: QWG Games

De Nederlandse uitgever QWG Games is druk bezig met de uitlevering van het nieuwe bordspel League of Six. De spellen zijn vandaag naar de distributeurs verzonden en zullen binnenkort in de speciaalzaken opduiken.

QWG Games bevestigt verder de komst van de eerste titel in een lijn met tweepersoonsspellen. Het kaartspel Jambo wordt medio augustus verwacht.

Meer informatie: QWG Games overzicht.

29-05-08: rust in de wei

999 Games heeft de winkeliers laten weten dat het bordspel Paniek in de Wei binnenkort uit het assortiment verdwijnt. Dit koddige tactische spel was in Nederland blijkbaar geen commercieel succes.

25-05-08: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres van 2008 wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 30 juni bekendgemaakt. De kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

 • BLOX van Wolfgang Kramer, Jürgen P.K. Grunau en Hans Raggan (Ravensburger)
 • KELTIS van Reiner Knizia (Kosmos)
 • SULEIKA van Dominique Erhard (Zoch)
 • STONE AGE van Michael Tummelhofer (Hans im Glück)
 • WIE VERHEXT van Andreas Pelikan (Alea)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

 • CÄPT´N SHARKY – ABENTEUER AUF DER SCHATZINSEL van Kai Haferkamp (Die Spiegelburg)
 • DIDI DOTTER van Ariel Laden (Zoch)
 • FLUSS DER DRACHEN van Inka en Markus Brand (Kosmos)
 • GEISTERJÄGER van Andreas, Uwe en Lukas Frei (Haba)
 • WER WAR´S? van Reiner Knizia (Ravensburger)

De jury heeft dit jaar een speciale prijs toegekend. Agricola krijgt de "Sonderpreis Komplexes Spiel". Dit bordspel van Uwe Rosenberg wordt binnenkort in Nederland uitgegeven door 999 Games. Dit uitmuntende spel is te pittig voor een grote familieprijs, maar wordt hiermee terecht in het zonnetje gezet als een lekkernij voor fijnproevers.

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste gepubliceerd, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de editie van 2008 vind je o.a. Lascaux (Phalanx Games), Tzaar (Don & Co. / SMART), Metropolys (Ystari), Galaxy Trucker (CGE) en Im Jahr des Drachen (Alea) .

Commentaar: bij vorige edities werkte mijn radar goed genoeg om een groot deel van de nominatielijst en de uiteindelijke winnaar juist te voorspellen. Ten aanzien van de nominatielijst had ik dit jaar geen flauw idee. Hoe dan ook, de jury heeft een keurige lijst afgeleverd. Nu de genomineerde spellen bekend zijn, heb ik nog steeds geen zicht op het Spiel des Jahres van 2008. Ik hoop persoonlijk dat Stone Age de hoofdprijs pakt.

18-05-08: Ducosim spellenbeurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseerde gisteren een sfeervolle spellenbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar stonden de spellenuitgevers klaar om hun nieuwste spellen te demonstreren, waaronder Ravensburger met Blox, The Game Master met Cuba en Koe zoekt Boer en Boosterbox met Néfertiti. Je vindt een verslag op de Spellenspektakel website.

16-05-08: meer Phalanx Games

De Duitse uitgever en distributeur Pro Ludo heeft vandaag bekendgemaakt dat men de distributie van Phalanx Games spellen met onmiddellijke ingang heeft gestaakt. Bij de Nederlandse uitgever wordt niet getreurd, omdat de Duitse tak per heden is overgedragen aan Phalanx Games Deutschland GbR. Deze firma wordt gedreven door Pat Braun, pikant genoeg een ex-medewerker van Pro Ludo. Op Spielbox geeft Pat een beknopte blik op de veelbelovende toekomst van Phalanx: Sutter´s Mill, Battles of Napoleon, Age of Steam en Rise of Nations, da's een rijtje met enkele lekkernijen (en dan heeft hij de kroonjuwelen nog niet eens genoemd).

16-05-08: Ducosim spellenbeurs

Morgen wordt het relatief koel en nat, prima weer voor een bezoek aan een spellenbeurs. Dat treft, want vanaf 10.00 uur kun je terecht in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar staan de belangrijkste spellenuitgevers voor je klaar om hun nieuwste spellen te demonstreren, ontwerpers tonen er hun prototypes, de bring & buy stand is gevuld met tweedehands koopjes en de internationale standhouders  verkopen fonkelnieuwe spellen. Een beetje speler zit morgen dus in Utrecht. Meer informatie: Ducosim.

12-05-08: Phalanx Games

De Nederlandse uitgever Phalanx Games ging dit jaar energiek van start, met de aankondiging van drie nieuwe spellen en een stortvloed aan updates van de website. Na een tijdje was er nog maar één nieuw spel over en bleef het stil op de website. Stil was het niet in het roddelcircuit, waar 'kwade tongen' de afgelopen maanden de nodige kwalijke geruchten over Phalanx Games verspreidden. Bij Phalanx zelf is op de achtergrond gewerkt aan een reorganisatie. Men heeft afscheid genomen van het brede palet aan spelsoorten en zal zich vanaf 2008 volledig richten op het 'high end segment', het betere gezelschapsspel. Ik heb een vertrouwelijke blik op het verlanglijstje voor de komende jaren mogen werpen en zag dat het goed was. De komende jaren staan enkele prachtige titels op de rol, zowel nieuwe spellen als heruitgaven van internationaal gewaardeerde klassiekers.

12-05-08: 999 Games

Deze productieve uitgever heeft de afgelopen maanden al acht nieuwe spellen uitgebracht, maar de koek is nog lang niet op. Voor de zomer verschijnen de absolute topper Agricola (met een leuke bonus voor de eerste 1.000 kopers), Naar het Middelpunt der Aarde en een uitbreiding voor Weerwolven. In september gaan alle remmen los en komt 999 Games met een stortvloed aan leuke nieuwe titels, waaronder Stone Age, Gesjaakt (Geschenkt) en Graantje de Voorste (Hick Hack). Meer informatie: 999 Games overzicht.

12-05-08: Néfertiti

De Franse uitgever Matagot heeft onlangs het nieuwe bordspel Néfertiti uitgebracht. Boosterbox distribueert de Nederlandstalige editie van dit spel. Op de Ducosimbeurs van 17 mei wordt dit spel ongetwijfeld gedemonstreerd. Meer informatie: Boosterbox overzicht.

09-05-08: Blox

Ravensburger Nederland is begonnen met de distributie van Blox. Wolfgang Kramer is een van de ontwerpers van dit abstracte bordspel voor 2-4 spelers. Meer informatie: Ravensburger overzicht.

09-05-08: Bucephalus Games

De nieuwe Amerikaanse uitgever Bucephalus Games brengt in de loop van juli zijn eerste spellen op de markt. De eerste releasegolf bestaat uit 12 titels, waaronder Playbook Football (2 coaches leiden een American Football team), Roman Taxi (strijdwagens als Romeinse taxi's),  Dogfight (luchtgevechten in WO II), Rorschach (inderdaad, de inkttest), Michelangelo (economie en politiek in de Renaissance), het op het eerste gezicht minder smaakvolle Suicide Bomber, het 'Anno Domini-achtige' Time Streams en The Pickle Game (maak recepten met augurken). In de loop van 2008 wil men nog 25 andere titels  op de markt brengen, wat in het eerste jaar een bijkans absurd totaal van maar liefst 37 spellen oplevert.

08-05-08: 10 jaar Catan

De Nederlandse editie van De Kolonisten van Catan viert deze maand zijn tiende verjaardag. 999 Games laat deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbijgaan. Men is momenteel druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het NK Kolonisten. Eind mei beginnen de voorrondes voor dit prestigieuze toernooi (in 12 provincies en de 4 grote steden). De vier beste spelers van elke voorronde worden uitgenodigd voor het exclusieve eindtoernooi, dat in september wordt gehouden. Een van hen krijgt zelfs een uitnodiging voor een internationaal toernooi op de Amerikaanse spellenbeurs GenCon (incl. reis en verblijf). Houd de 999 Games website in de gaten.

In september verschijnt verder de jubileumeditie van De Kolonisten van Catan. Deze wordt enkele eurootjes duurder dan het reguliere bordspel, maar daar krijg je wel wat voor terug: het materiaal voor 5/6 spelers, de bekende rovers van Teuber en een ‘lot’ waarmee je exclusief Kolonisten materiaal kunt winnen.

06-05-08: verzameling verkocht

De Amerikaanse krant Mail Tribune maakt melding van een opmerkelijke transactie. Een Amerikaanse spellenverzamelaar heeft zijn collectie van meer dan 20.000 gezelschaps- en rollenspellen voor 150.000 dollar verkocht aan het postorderbedrijf Troll and Toad.

06-05-08: PowerShot Soccer

999 Games meldt de komst van het voetbalkaartspel PowerShot Soccer. De twee spelers controleren ieder een eigen nationaal elftal. Elk team heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten. Meer informatie: 999 Games website.

05-05-08: Horus

999 Games meldt dat het nieuwe spel Horus in de winkels ligt. Dit spel van Jean Vanaise zou eerst in 2007 verschijnen, onder de naam Vallei der Koningen. Meer informatie: 999 Games overzicht.

05-05-08: Batavia

Queen Games heeft o.a. de Nederlandstalige spelregels van het nieuwe bordspel Batavia op zijn website gepubliceerd. Je kunt het PDF-bestand hier downloaden. Meer informatie over het spel: Queen Games overzicht.

03-05-08: Gen Con Paris

Luk De Lombaerde heeft een leuk fotoverslag van Gen Con Paris 2008 gemaakt en aan mij verstrekt. Deze Franse spellenbeurs vond het afgelopen weekend plaats. In dit verslag vind je o.a. een eerste blik op de nieuwe spellen van Franse uitgevers.

03-05-08: Ducosim voorbestelling

De Belgische Spellenwinkel heeft een stand op de Ducosimbeurs van 17 mei. Als alles goed gaat, demonstreren ze daar een prototype van Ice Flow, het nieuwe bordspel van de Britse uitgever Ludorum. De Spellenwinkel heeft verder de nieuwste Duitse en Franse spellen in het assortiment. Als je een bepaalde titel zoekt, kun je het spel vooraf bij ze bestellen en weet je zeker dat het op de beurs beschikbaar is.

Meer informatie over Ice Flow: Ludorum overzicht.

01-05-08: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2008. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2007/2008 (Essen-Nürnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2008.

01-05-08: Stone Age

Dit nieuwe bordspel van Hans im Glück is sinds vandaag online speelbaar op Brettspielwelt. Over Stone Age is de laatste dagen veel gediscussieerd. Het spelsysteem zou een dominante 'hongerstrategie' mogelijk maken. Ontwerper Bernd Brunnhofer heeft inmiddels een reactie op deze discussies gepubliceerd. 

30-04-08: Origins Awards

Tijdens de GAMA Trade Show zijn vorige week de genomineerden voor de Origins Awards bepaald. De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. Eind juni kiezen de bezoekers van de Origins spellenbeurs de winnaars.

In de categorie 'bordspel van het jaar' zijn genomineerd: Pillars of the Earth/De Kathedraal (Mayfair Games/999 Games), Kingsburg (Elfin Werks), StarCraft: The Board Game (Fantasy Flight Games), Last Night on Earth (Flying Frog Productions) en Battue: Storm of the Horse Lords (Red Juggernaut). 

In de categorie 'kaartspel van het jaar' zijn genomineerd: Lifeboat (Gorilla Games), Cutthroat Caverns (Smirk and Dagger Games), Bankruptcy (Tangent Games), Zombie Fluxx (Looney Labs), Infernal Contraption (Privateer Press) en Race for the Galaxy (Rio Grande Games).

30-04-08: nieuws uit de USA

Tijdens de GAMA Trade Show presenteerden veel Amerikaanse uitgevers vorige week hun nieuwe producten. Looney Labs komt dit najaar met een Monty Python Fluxx. Twilight Creations, bekend van spellen met zombies, gooit het over een 'andere' boeg en komt binnenkort met de nieuwe titel Humans!!!. De melige kaartspellenreeks Munchkin wordt in de zomer verrijkt met een bordspel (Munchkin Quest). Fantasy Flight Games heeft enkele boeiende licenties in de pijpleiding: de bordspellen Battlestar Galactica, Gears of War en Age of Conan. Uiteraard staat de nieuwe editie van Talisman ook nog op de rol (met miniaturen en - eind dit jaar - een eerste uitbreiding). Flying Frog Productions heeft dit najaar een opvolger voor Last Night on Earth, met de titel A Touch of Evil

29-04-08: nieuws uit Timbuktu

Michael Schacht heeft online versies van zijn bordspellen Patrizier en Hansa op zijn website geplaatst. Het gebruikte spelsysteem werkt met beurten, waarover je per e-mail wordt geïnformeerd.

Michael heeft verder een gratis extra kaart voor het tweepersoonsspel Shanghaien gepubliceerd. 

Op de website van Abacus kun je deelnemen aan een verloting. Vul jouw contactgegevens in, dan ontvang je een extraatje voor Michael's nieuwe bordspel Aquaretto en maak je verder kans op leuke prijzen.

29-04-08: Hans im Glück website

Deze Duitse uitgever heeft gisteren zijn vernieuwde website gelanceerd. Jij kunt zelf een bijdrage aan het uiterlijk van deze website leveren, door voor sommige pagina's een 'titelafbeelding' te ontwerpen. Meer informatie: zie de rubriek Gewinnspiel.

29-04-08: Überplay

De Amerikaanse uitgever Überplay heeft zijn activiteiten gestaakt. Deze uitgever was met name bekend door zijn Engelstalige uitgaven van Duitse bord- en kaartspellen.

27-04-08: Burgers' Zoo presentatie

999 Games en Burgers' Zoo organiseerden afgelopen woensdag een schitterende presentatie van het nieuwe bordspel Burgers' Zoo. Rob & Det hebben deze geslaagde dag voor Bordspel.com bezocht en een verslag geschreven.

27-04-08: Webskoel

De Nederlandse firma Webskoel verzorgt allerlei diensten voor de elektronische leeromgeving Moodle. Een gedeelte van het cursusaanbod is opgebouwd rond gezelschapsspellen. Men gebruikt hiervoor o.a. de historische spellen van Phalanx Games. Scholieren kunnen zo op een bijzondere wijze kennismaken met allerlei onderwerpen. Het ludieke element wordt aangevuld met achtergrondinformatie over de thema's, woordenlijsten, opdrachten en toetsen enzovoort. Meer informatie: Webskoel - spel op school.

23-04-08: Burgers' Zoo

In de gelijknamige dierentuin heeft 999 Games vandaag het nieuwe bordspel Burgers' Zoo aan de pers gepresenteerd. Burgers' Zoo is de Nederlandse versie van het Duitse Spiel des Jahres Zooloretto. Binnenkort volgt een kort verslag van onze razende reporters. Vandaag volsta ik met een link naar een reportage van Hart van Nederland.

20-04-08: Gra Roku 2008

Het internationaal bekroonde bordspel Puerto Rico (op de Utrechtse automarkt beter bekend als Wydawnictwo Lacerta) is dit weekend uitgeroepen tot het Poolse Spel van het Jaar (Gra Roku 2008). Meer informatie: Gra Roku.

20-04-08: Nederlandstalige sites

Ik heb de afgelopen weken enkele nieuwe Nederlandse spellensites ontdekt, die ik hier onder de aandacht wil brengen.

 • Het Bordspellen Blog biedt een boeiende blik op de speeltafel van de schrijver en nodigt uit tot interactie.
 • Spelwereld is een Vlaamse site met beschrijvingen en nieuwtjes.
 • Brdspl is het weblog van een spellenclub uit Hilversum, waarop o.a. de nodige spellennieuwtjes worden geplaatst.

20-04-08: Valley Games

De Canadese uitgever Valley Games heeft de afgelopen maanden zijn best gedaan om zijn reputatie te verpesten. Spellen werden met grote vertraging (of niet) afgeleverd, beloofde extraatjes waren niet bijgevoegd, men reageerde niet op e-mails enzovoort. Valley Games werkt sinds kort samen met Eagle Games en heeft zijn 'preordersysteem' opnieuw opgestart. Alle oude bestellingen zijn hiermee geannuleerd. Ik heb nog nooit zo'n incompetente bende meegemaakt en ben niet van plan ooit nog iets bij deze uitgever te bestellen.

13-04-08: Phalanx Games

Phalanx Games begon dit jaar met grootse plannen: maar liefst drie nieuwe releases en een hyperactieve website. Laatstgenoemde ligt inmiddels weer slapend voor de kast en ook de releaselijst zit niet langer vol leven. Boardgamenews meldt dat ook het kaartspel Sultan door Phalanx Games is geschrapt. In combinatie met het eerdere afscheid van Westwaarts en de overstap van Pinguïn naar 999 Games zijn dit geen gouden tijden voor deze 999-zuster. Het bordspel De Gouden Eeuw, nummer drie van de nieuwe releases, wordt overigens nog steeds aangekondigd.

13-04-08: Treefrog Line

Boardgamenews meldt dat Martin Wallace een nieuw label heeft opgericht. Onder de naam Treefrog Line zal hij nieuwe spellen met uitsluitend houten speelstukken uitgeven.  Het eerste spel Tinners' Trail verschijnt medio dit jaar, een tweede spel volgt op Spiel 2008.

11-04-08: Cuba

De Nederlandstalige editie van Cuba ligt sinds deze week in de schappen van de speciaalzaken. Dit is de eerste licentietitel van The Game Master. Dit bordspel werd aanvankelijk ook door 999 Games begeerd. Meer informatie: Game Master overzicht.

10-04-08: Tzaar

Kris Burm's nieuwe tweepersoonsspel Tzaar is deze week uitgeleverd door de uitgever SMART. Op Spiel 2007 was al een gelimiteerde editie verkrijgbaar, dit mooie spel is nu toegankelijk voor een groter publiek. Meer informatie: preview.

06-04-08: Horus

In oktober 2006 vertelde ontwerper Jean Vanaise mij dat zijn legspel Valley of the Kings in 2007 door Mayfair en 999 Games zou worden uitgebracht. Inmiddels zijn we een jaartje verder, doet Amigo ook mee, heet het spel Horus en heeft 999 Games het op de bestellijst voor winkeliers gezet. De exacte releasedatum heb ik nog niet losgeweekt, maar in de loop van het voorjaar kun je vermoedelijk aan de slag in Egypte.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

06-04-08: Sumo's 2007

Dit nieuws is niet helemaal vers meer, maar toch interessant genoeg voor een berichtje. De Britse spellenkenner en recensent par excellence Mike Siggins heeft zijn favoriete spellen van 2007 beloond met een Sumo (naar de naam van zijn uitmuntende spellenblad uit de jaren '90). De hoogste eer gaat naar 1960: The Making of the President (Z-Man Games). Zijn andere favorieten zijn Agricola (Lookout Games), Brass (Warfrog), Key Harvest (R&D) en Origins (Sierra Madre). Meer informatie: Gamer's Notebook.Nieuws > Archief >
apr-jun 2008


Top