Nieuws > Archief > jan-mrt 2008


30-03-08: Hick Hack....

Ik heb me een paar jaar verbaasd over het uitblijven van een Nederlandstalige editie van Hick Hack in Gackelwack. Ik hoorde vorige week dat 999 Games dit vreselijk leuke bluf- en gokspelletje komend najaar alsnog aan de catalogus zal toevoegen.

30-03-08: Ludo the movie

Een Duitse videoproducent heeft een promotiefilm van Ludo Fact op het web gepubliceerd. Ludo Fact is de firma waar tientallen uitgevers hun spellen laten produceren. De video biedt je een boeiend kijkje in de Duitse spellenkeuken.

26-03-08: Ravensburger releases

Ik vernam vandaag dat de nieuwe Ravensburger bordspellen eerder dan verwacht zullen verschijnen. Het abstracte bordspel Blox wordt begin april verwacht, het sfeervolle deductiespel De Naam van de Roos volgt in mei of juni. Meer informatie: Ravensburger overzicht.

26-03-08: 999 Games releases

Later dit jaar zal 999 Games het voormalige Phalanx Games bordspel Pinguïn opnieuw uitgeven. 999 Games voorziet dit leuke tactische spel van een facelift, die met name voor mooiere speelfiguren zal zorgen. Meer informatie: 999 Games overzicht.

21-03-08: Spiel des Jahres Toto

Spielbox organiseert de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto. Welk spel wordt het Spiel des Jahres 2008? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

21-03-08: Chinatown

QWG Games heeft een nieuwe titel tussen de voorjaarsreleases geperst. In de loop van mei komen ze met een nieuwe versie van het onderhandelingsspel Chinatown. De eerste editie van dit spel werd in 1999 door Alea uitgegeven.

16-03-08: 999 Games releases

Afgelopen week heeft 999 Games de reiseditie van Carcassonne uitgeleverd. Het Kolonisten Dobbelspel wordt komende vrijdag in Almere verwacht. De nieuwe bordspellen Kaas Kasteel en Burgers' Zoo volgen over twee tot drie weken. Met het laatstgenoemde spel krijg je tijdelijk 25% korting op de entree van Burgers' Zoo. Meer informatie: 999 Games overzicht.

16-03-08: uitverkoop in Eeklo

Op zondag 30 maart organiseert spellenwinkel Okido in Eeklo (België) tussen 10.00 en 16.00 uur een grote uitverkoop, waarbij nieuwe spellen worden aangeboden met een korting van 30% op de winkelprijs. 

11-03-08: nieuws uit Timbuktu

Op de website van Michael Schacht kun je een gratis uitbreiding voor zijn bordspel Patrizier downloaden. Deze uitbreiding heet "Die Boten". Door het plaatsen van koerierfiches kun je bonuspunten verdienen.

11-03-08: Ducosim beurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseerde afgelopen zaterdag zijn winterbeurs met de jaarlijkse spellenveiling. De beurs was geslaagd, dankzij de aanwezigheid van veel uitgevers en spelauteurs met de nodige fonkelnieuwe spellen. Zo presenteerde 999 Games de komende titel Agricola, pronkte The Game Master met Cuba en demonstreerde Boosterbox zijn nieuwe bordspel Utopia. Er werd veel hoogwaardig speelplezier geboden.

De veiling was helaas een tamme aangelegenheid, de kopers hielden dit jaar de hand op de knip. De topkavels waren Merchant of Venus en Wallenstein. Deze spellen gingen weg voor 55 euro.

09-03-08: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2008" bekendgemaakt. Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd. Een jury vol experts uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. De top 3 van 2008 luidt als volgt:

- Agora van Harald Lieske 
- Architekten van Andreas Steding
- TEMBO van Alf Seegert

De speciale prijs voor het beste kinderspel gaat naar Elfi van Kirsten Hiese. De speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" gaat naar Cuzco van Antti & Linnanen Lehtinen.

05-03-08: Gary Gygax overleden

De website van de Telegraaf meldt dat Gary Gygax, een van de bedenkers van het rollenspelsysteem Dungeons & Dragons, gisteren op 69-jarige leeftijd is overleden. Het Duitse Spiegel Online besteedt ruim aandacht aan het overlijden van deze grondlegger van een spelsoort.

03-03-08: Boer vindt uitgever

999 Games heeft de rechten op het uitmuntende bordspel Agricola weten te bemachtigen. Dit ontwikkelingsspel met een agrarisch thema is ontworpen door Uwe "Boonanza" Rosenberg. Het spel staat internationaal hoog aangeschreven. Met een beetje geluk kan de Nederlandse editie meeliften met de eerstvolgende Duitse druk, maar 999 Games hecht meer waarde aan een goede vertaling dan aan een haastklus.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

03-03-08: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de winnaars van de Japan Boardgame Prize 2007 bekendgemaakt. Zooloretto van Michael Schacht is de winnaar van de categorie "beginners", De Kathedraal van de categorie "gevorderden" en Hüpf Hüpf Hurra van de categorie "kinderen". Bursa won de prijs voor het beste Japanse spel. Meer informatie: U-more.

02-03-08: 999 Games Mega Sale

999 Games organiseert op zondag 30 maart een grote uitverkoop. Van 10.00 tot 15.00 uur gaan veel bekende spellen van 999 Games, Phalanx Games en Queen Games met hoge kortingen de deur uit. Deze opruiming vindt plaats in het magazijn aan de Wormerweg 2 te Almere.

28-02-08: 50 jaar Avalon Hill

De merknaam Avalon Hill bestaat 50 jaar. Eigenaar Wizards of the Coast viert deze verjaardag met heruitgaven van de klassiekers Diplomacy in maart en Acquire in juni. In oktober volgt een Axis & Allies Anniversary Edition. In deze luxe editie doet Italië mee als partij en wordt de kruiser als nieuwe eenheid geïntroduceerd. Het speelbord is vergroot tot 24 x 46 inches. Het spel heeft meer dan 600 speelstukken.

26-02-08: 999 Games releases

Deze week rollen de eerste nieuwe spellen van 999 Games van de band. Het reactiespel Halli Galli Junior ligt reeds in de winkels, de kaartspellen Bokken Schieten en Minoes volgen binnen enkele dagen.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

24-02-08: FFG en GW

De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games heeft een overeenkomst met Games Workshop gesloten, waardoor FFG bord-, kaart- en rollenspellen op basis van de bekende Games Workshop spelsystemen mag uitgeven. Onder deze licentie vallen ook heruitgaves van oude Games Workshop bordspellen en het Warhammer rollenspel. De nieuwe editie van Talisman verhuist ook naar FFG. Miniatuurspellen als Bloodbowl en Space Hulk vallen buiten de overeenkomst. Meer informatie: persbericht.

24-02-08: The Game Master

The Game Master haakt in op de "Boer zoekt" rage en komt in april met het kaartspelletje Koe zoekt Boer. In dezelfde maand verschijnt pittiger kost in de vorm van een Nederlandstalige versie van het bordspel Cuba. Voor mei staat een uitbreiding van Rotterdam op de rol, die de spelers meer invloed lijkt te geven. Meer informatie: Game Master overzicht.

17-02-08: As d'Or 2008

De website Tric Trac meldt dat de winnaars van de Franse spellenprijs As d'Or zijn gekozen. De hoofdprijs gaat naar Marrakech van Dominique Ehrhard (Gigamic). Het beste kinderspel is Burg-Ritter van Christian Tiggemann (HABA). Een speciale juryprijs is toegekend aan De Vorsten van Florence van Kramer & Ulrich (QWG Games).

17-02-08: uitverkoop en veiling

Op zondag 2 maart organiseert spellenwinkel OKIDO in EEKLO (België) tussen 10.00 en 17.00 uur een grote uitverkoop en een spellenveiling. Nieuwe spellen worden aangeboden met een korting van 30% op de winkelprijs. Honderden tweedehandsspellen worden tot 14.00 uur aangeboden en daarna geveild. Plaats: Gentsesteenweg 58 te 9900 EEKLO (tel: 09.3781265).

17-02-08: Nürnberg nieuws

Op de Nederlandse website Gamepack vind je een Engelstalig verslag van de Spielwarenmesse te Nürnberg, incl. korte impressies van interessante nieuwe spellen. Het verslag begint met een rondgang over de 'paradeplaatsen' van de nazi's, die de directe omgeving van het beurscomplex n.m.m. een onheilspellende sfeer geven. Ik heb me daar nooit op mijn gemak gevoeld.

10-02-08: GIPF-project

In een ‘open brief’ verstrekt spelauteur Kris Burm informatie over de laatste ontwikkelingen bij het GIPF-project. SMART is de nieuwe uitgever van deze spellen. Dit bedrijf is vooral bekend van puzzelspellen als Hide & Seek en Camouflage. SMART zal de vormgeving van de spellen binnenkort vernieuwen. Een nieuwe editie van TAMSK zit ook nog steeds in de pijpleiding. De releasedatum is onzeker, omdat de zoektocht naar betrouwbare zandlopers moeizaam verloopt.

03-02-08: Westwaarts

De website van Phalanx Games is de laatste weken zeer actief. Men publiceerde o.m. aankondigingen van drie nieuwe spellen, een voor Phalanx Games opvallend hoge productie. Dit weekend is een van deze nieuwe titels toch nog gesneuveld. Het spel Westwaarts van Klaus-Jürgen Wrede wordt niet door Phalanx Games uitgegeven.

03-02-08: Holland rockt

Met deze kop wordt op de website van de Spielwarenmesse te Nürnberg gemeld dat Nederland zich in de afgelopen vijf jaren heeft ontwikkeld tot de - naast Duitsland - sterkste en vitaalste markt voor klassieke bord- en kaartspellen. Nederlandse percentages en marktaandelen worden in het artikel niet genoemd.

25-01-08: League of Six

De lopende band van QWG Games draait op volle snelheid. Vandaag wordt alweer een nieuwe titel aangekondigd, een Nederlandstalige editie van het Tsjechische bordspel League of Six. Meer informatie: QWG Games overzicht.

22-01-08: uitverkoop tweedehands spellen

De Amersfoortse boeken- en spellenwinkel 't Ezelsoor organiseert van donderdag 24 januari t/m zaterdag 2 februari een grote opruiming van boeken en spellen. Dit is een goede aanleiding om eens door hun uitgebreide voorraad tweedehands spellen te snuffelen en voor een zacht prijsje een klassieker of een collector's item op de kop te tikken. Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort.

22-01-08: Monopoly World Edition

In september verschijnt een World Edition van het klassieke bordspel Monopoly. De uitgever organiseert een wereldwijde stemming voor de plaatsen op het speelbord, dat over de hele wereld identiek zal zijn. In totaal zijn er 68 steden genomineerd voor 20 posities op het bord. Amsterdam is daar één van! Daarnaast zijn er twee wildcards te verdelen. Volendam probeert een van deze wildcards te bemachtigen.

Vanaf vandaag kun je jouw stem uitbrengen op www.monopoly.nl. Allereerst stem je op één of meerdere wereldsteden, deze staan vermeld in de lijst met genomineerde steden/landen. Daarna breng je óók een stem uit op een dorp of stad naar keuze voor de wildcardnominatie.

18-01-08: nominaties As d'Or 2008

De Franse website Tric Trac meldt dat de jury van de Franse spellenprijs As d'Or de laatste vijf genomineerden voor de Franse Spel v/h Jaar verkiezing bekend heeft gemaakt. De winnaar wordt volgende maand gekozen tijdens het Festival International des Jeux in Cannes. De genomineerden zijn:

- Exxit van Vincent Everaert
- Kezako van Claude Weber
- Les Pêcheurs de Trésors van Reiner Knizia
- Mr jack van Cathala & Maublanc
- Yspahan van Sébastien Pauchon
- Les chevaliers de la tour van Christian Tiggemann
- Marrakesh van Dominique Ehrhard
- Petits Meurtres et Faits divers van Hervé Marly
- Les Piliers de la Terre (De Kathedraal) van Rieneck & Stadler
- Princes de Florences (De Vorsten van Florence) van Kramer & Ulrich

18-01-08: nieuws van QWG Games

In een persbericht meldt QWG Games de komst van twee nieuwe spellen. Caylus Magna Carta zit al een jaartje in de pijpleiding en is dus bekende kost. De Nederlandstalige editie van Age of Empires III, The Age of Discovery is voor velen ongetwijfeld een aangename verrassing. Doos, handleiding en materialen zijn volledig Nederlandstalig, het speelbord is iets groter ten gunste van het scorespoor en er zijn twee extra gebouwen toegevoegd (tijdperken I en II). Meer informatie: QWG Games overzicht

14-01-08: Nederlandse Cuba

The Game Master komt in de loop van april met een Nederlandstalige editie van het bordspel Cuba. Dit is de eerste licentietitel van deze uitgever. Dit was voor mij een dubbele verrassing, omdat dit spel ook voorkwam op een door mij geraadpleegde releaselijst van 999 Games. Meer informatie: Game Master overzicht

13-01-08: NK Mens erger je niet

Het 31e nationaal kampioenschap Mens erger je niet is gisteren gewonnen door een meisje van 9 jaar. Het toernooi vond plaats in Emmeloord. Er deden ongeveer 170 mensen mee.

13-01-08: 999 Games update

999 Games heeft de sluier, die over de releaseplanning van 2008 hing, een beetje opgetild. Over de plannen voor de langere termijn blijf ik discreet, de nieuwe spellen van het voorjaar heb ik opgenomen in het 999 Games overzicht.

06-01-08: Reiner Knizia in Córdoba

Op de Spaanse website Jugamos Tod@s vind je een interessant Engelstalig interview met Reiner Knizia. Deze prominente Duitse spelontwerper bezocht afgelopen najaar een spelevenement in Córdoba. Hij werd daar onder meer gestrikt voor dit interview.

03-01-08: nieuws van 999 & Phalanx Games

Op de websites van 999 Games en Phalanx Games worden de voorjaarsreleases van 2008 aangekondigd. 999 Games komt dit voorjaar met drie vlotte en luchtige spellen: het vreselijk leuke bied- en blufspel Minoes - Kat in de Zak, het aparte slagenspel Bokken Schieten en het reactiespel Halli Galli Junior. Phalanx Games komt dit voorjaar met twee nieuwe titels, waarvan Sultan inmiddels bekend is gemaakt.
Meer informatie: 999 Games overzichtPhalanx Games overzicht.

01-01-08: een speels 2008

Ik wens de bezoekers van deze website een gezond, voorspoedig en uiteraard ook speels 2008. Ik hoop jullie ook dit jaar te voorzien van actueel en interessant spellennieuws, aangevuld met recensies en beursverslagen. Bordspel.com trok vorig jaar meer dan 369.000 bezoekers, een bescheiden stijging ten opzichte van 2006. Veel bezoekers kwamen binnen via een zoekmachine. Opvallende zoektermen waren de relatief eenvoudige actiespellen Stef Stuntpiloot en Jungle Speed. Eerstgenoemde blijkt zeer populair onder studenten (men organiseert zelfs kampioenschappen), de oorzaak van de gestegen populariteit van laatstgenoemde is mij nog niet bekend.

2007 was wat mij betreft een uitstekend spellenjaar. QWG Games was nog niet uitgebloeid, getuige de indrukwekkende titels die zij in 2007 op de mat hebben gelegd. Hun prachtige heruitgave van De Vorsten van Florence was goed voor de tweede Nederlandse Spellenprijs op rij. Ook 'veteranen' als Ravensburger en 999 Games kwamen vorig jaar goed voor de dag, niet alleen met puur commerciële producten, maar ook met lekkernijen als Arkadia en De Kathedraal. Hasbro verraste met Origo, een pittig bordspel van Kramer. Cwali tekende afgelopen herfst voor het vreselijk leuke bordspel Gipsy King. Vendetta haalde Hive naar Nederland en kwam verder met Steam over Holland, een mooi bordspel uit de 18xx-familie. De nieuwe uitgever Emma Games introduceerde het hoogstandje Wadi. Een andere nieuwkomer was Boosterbox. Deze distributeur kwam met titels als Khronos en Utopia.

Ik sluit af met een korte vooruitblik naar het nieuwe jaar. QWG Games komt in het eerste kwartaal alsnog met een Nederlandstalige versie van Caylus Magna Carta, in de loop van het jaar gevolgd door twee nieuwe spellen in de Master Print serie. Ik ben benieuwd of de aangekondigde lijn met familiespellen dit jaar van de grond komt. Wellicht is Pauchon's nieuwe bordspel Metropolys geschikt voor de opening van deze afdeling? 999 Games haalt met Zooloretto opnieuw een geslaagd Spiel des Jahres naar Nederland. Ze komen verder met Minoes, een leuk kaartspel van Friedemann Friese, en het bekroonde kinderspel Burg Appenzell. Uiteraard wordt de tiende verjaardag van De Kolonisten van Catan groots gevierd. Phalanx Games komt o.a. met met ogenschijnlijk luchtige kaartspel Sultan. Ravensburger gaat in het voorjaar met name voor lichte familie- en kinderspellen, aangevuld met een abstracter spel waarvan ik de titel nog niet ken. Verder zal de 125ste verjaardag van deze uitgever ongetwijfeld nog andere leuke dingen opleveren.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2008


Top