Nieuws > Archief > okt-dec 2007


24-12-07: de beste wensen

24-12-07: Spel van het Jaar in Spanje

Los Pilares de la Tierra (Die Säulen der Erde c.q. De Kathedraal) van Michael Rieneck & Stefan Stadler is het Spel van het Jaar 2007 in Spanje. Gezien de extreem zware concurrentie is dit een indrukwekkende prestatie. Dit spel heeft de Spaanse versies van Caylus, De Vorsten van Florence en Puerto Rico verslagen.
Meer informatie: JdA 2007.

16-12-07: Adam Spielt gesloten

De Duitse postorderwinkel Adam Spielt heeft de virtuele deuren gesloten. Adam Spielt was sinds het einde van de jaren '80 een populaire postorderwinkel, met een uitstekende service en een legendarische catalogus vol boeiende spelbeschrijvingen. Dit bedrijf heeft mij letterlijk veel speelplezier bezorgd.

09-12-07: nieuws uit Timbuktu

Michael Schacht heeft een gratis uitbreiding voor zijn kaartspel Der Elefant im Porzellanladen op zijn website geplaatst. Je kunt daar een PDF met het materiaal downloaden.

De website biedt verder een eerste blik op zijn spellen van 2008. Je kunt alvast rekenen op een grote Zooloretto uitbreiding, heruitgaven van Frankenstein en Mogul en het nieuwe spel Amsterdam. Daarnaast verschijnen er online versies van Draco & Co. en California.

Op de Duitse website Cliquenabend vind je enkele video's van een uitgebreid interview met Michael over Zooloretto en de uitbreidingen.

05-12-07: Tric Trac d'Or 2007

De toonaangevende Franstalige spellensite Tric Trac heeft de uitslag van zijn jaarlijkse spellenverkiezing gepubliceerd. Ik noem de Nederlandse titels en uitgevers:
1) De Vorsten van Florence (QWG Games)
2) Shogun (Queen Games)
3) De Kathedraal (999 Games)

02-12-07: Pöppelkiste prijsvraag

De Duitse spellensite Die Pöppelkiste viert de tiende verjaardag met een prijsvraag. Men toont een foto met een speelstuk, waarna jij moet achterhalen uit welke recensie van Die Pöppelkiste dit stuk afkomstig is. De prijsvraag wordt om de dag ververst. Deelnemers kunnen leuke spellen winnen.

21-11-07: spellenactie voor Bangladesh

Tijdens het Spellenspektakel zal 999 Games, in samenwerking met andere uitgevers en fabrikanten, in een speciale stand magazijnrestanten en licht beschadigde producten verkopen. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de cycloon in Bangladesh. Het Rode Kruis helpt met onderdak, dekens, voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne en medische voorzieningen voor de slachtoffers in het rampgebied. De gehele omzet van de spellenactie wordt op het speciale gironummer 7447 gestort.

16-11-07: uitbreiding De Kathedraal

Het decembernummer van het Duitse spellenblad Spielbox bevat een gratis uitbreiding voor het bordspel De Kathedraal/Die Säulen der Erde. De uitbreiding heet 'Neue Handwerker' en bevat ongetwijfeld enkele interessante nieuwe kaartjes.
Je kunt hier een los nummer bestellen.

11-11-07: Quest spellentest

Het decembernummer van het maandblad Quest bevat een uitgebreide spellentest, waarin de negen genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs worden beschreven en beoordeeld. De favorieten van het testpanel zijn Taj Mahal en Arkadia, NSP-winnaar De Vorsten van Florence eindigt hier op een gedeelde derde plaats.

08-11-07: bekroonde spellen

De uitslag van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2007 is deze week bekendgemaakt. De categorie 8-12 is gewonnen door het bordspel Het Huis Anubis, de categorie 12+ door het bordspel Livequiz. Deze winnaars zijn gekozen door het publiek.

In Zwitserland is onlangs de uitslag van de Schweizer Spielepreis 2007 gepubliceerd. De winnaar van de categorie familiespel is Einfach Genial Knobelspass, gevolgd door Zooloretto en Tsuro. De winnaar in de categorie strategiespel is Blokus Trigon, gevolgd door Wikinger en Die Säulen der Erde (De Kathedraal van 999 Games). Het beste kinderspel is Dschungelschatz. Deze winnaars zijn gekozen door ong. 800 klanten van Zwitserse ludotheken.

Eind oktober is ook in Noorwegen een spel van het jaar gekozen. Het beste familiespel is Stormenes tid (De Kathedraal van 999 Games), het beste gezelschapsspel is Quackle! en het beste kinderspel is Jumbo Zoo. De winnaars van deze ‘Årets Spill’ zijn gekozen door de jury van de website Brettspillguiden.

06-11-07: nieuws van 999 Games

Vanaf deze week liggen enkele nieuwe 999 Games en Phalanx Games producten in de winkels. 999 Games heeft het bordspel The Golden Compass en de Kolonisten uitbreiding Kooplieden en Barbaren uitgeleverd. Phalanx Games heeft de Nederlandstalige versie van Lascaux uitgeleverd. Meer informatie: 999 Games overzicht of Phalanx games overzicht.

04-11-07: nieuws van PS Games

De kaartspellenafdeling van PS Games draait op volle toeren. Men meldt dat het tweepersoonskaartspel Koude Oorlog: CIA vs KGB inmiddels verkrijgbaar is. Later deze maand verwacht men de Nederlandstalige editie van het lollige kaartspel Fluxx.
Meer informatie: PS Games overzicht.

31-10-07: Adam Spielt uitverkoop

De bekende Duitse postorderwinkel Adam Spielt sluit binnenkort de virtuele deuren. Men is inmiddels gestart met een opheffingsuitverkoop, waarbij de meeste spellen met een korting van 50% worden aangeboden.

21-10-07: Spiel 2007

(c) Merz VerlagDe afgelopen vier dagen was de Duitse industriestad Essen het centrum van de spelende wereld. Volgens het slotbericht van de organisator lokte de 25e editie van de Internationale Spieltage 148.000 bezoekers uit alle werelddelen naar deze spellenbeurs. Dit is een bescheiden daling ten opzichte van 2006. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld. Dit jaar waren er 758 standhouders uit 30 landen present, die meer dan 500 nieuwe producten presenteerden.

Donderdag was een extreem rustige dag, wat met name was te merken in de hallen in het ‘achterland’. De beurs viel ook dit jaar niet samen met de herfstvakantie en een treinstaking in de vroege morgen hield nog meer mensen uit de buurt. Uit de eerste berichten over zaterdag en zondag maak ik op dat de afwezigen de schade in het weekend hebben ingehaald, met overvolle stands en bijna onbegaanbare wandelpaden tot gevolg. Ik ben ook dit jaar vrijdagavond afgehaakt. Na drie intensieve beursdagen (incl. de persdag) vroegen mijn benen om rust en wilden de vingers beginnen aan een beursverslag (volgt na komend weekend).

De zaalindeling was dit jaar een tikje anders, door een aanpassing van de ‘achtertuin’. De opblaasbare speeltoestellen voor kinderen waren verplaatst naar de ‘Galeria’, een relatief smalle en hoge hal tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het beurscomplex. Vreemd genoeg stonden hier ook een paar gewone standhouders, waaronder de Czech Games Edition. Ik kan me voorstellen dat deze mensen zich hier niet helemaal thuisvoelden. De Galeria was overigens wel een prettige plek om even uit te blazen, dankzij de aangename temperatuur, de frisse atmosfeer en de cafetaria zonder filevorming.

Volgens de Fairplay scouts waren dit jaar met name de volgende spellen populair:

 1. TRIBUN van Karl-Heinz Schmiel (Heidelberger)
 2. AGRICOLA van Uwe Rosenberg (Lookout)
 3. HAMBURGUM van Walther „Mac“ Gerdts (Eggert)
 4. CUBA van Rieneck & Stadler (Eggert)
 5. VOR DEM WIND van Torsten Landsvogt (Phalanx Games)
 6. IM JAHR DES DRACHEN van Stefan Feld (Alea)
 7. FILOU van Friedemann Friese (2F)
 8. KINGSBURG van Chiarvesio & Iennaco (Truant)
 9. AMYITIS van Cyril Demaegd (Ystari)
 10. DARJEELING van Günter Burkhardt (Abacus)

Deze lijst is een aardige weergave van de trend van de beurs: de comeback van de complexere spellen. Er zijn deze beurs relatief veel stevige spellen uitgebracht, die blijkbaar bij de vullers van deze lijst in de smaak zijn gevallen.

18-10-07: Spiel persdag

Spiel 2007 ging voor mij van start met de traditionele persconferentie op woensdag, waarin in vogelvlucht 25 jaren Spiel voorbij vlogen. Een kleine beurs met een handvol standhouders groeide in deze periode uit tot het grootste spellenevenement op onze wereldbol. Daarna was het tijd voor een rondgang over de beurs in opbouw. 

15-10-07: Spiel presentjes

Dit jaar heb ik weinig presentjes in de aanbieding. Bij Kosmos kun je voor een bescheiden donatie aan een goed doel het Catan scenario Die Siedler von Hessen op de kop tikken. Abacus heeft een gratis uitbreiding voor Zooloretto. De Italiaanse uitgever daVinci geeft je een gratis uitbreiding voor Leonardo Da Vinci als je er iets koopt. Pilot Games heeft een kleine uitbreiding voor Duel in the Dark. Bij het tijdschrift Spielerei kun je voor een prikkie het legspel Gondoliere van Michael Schacht kopen.

Bij de stand van de Duitse website Hall9000 (stand 9-57) kun je deelnemen aan de Giro d´Italia, een quiz over Italiaanse spellen met leuke prijsjes. Hall9000 presenteert verder de 'Spielebarometer' met hun eerste indruk van de nieuwe spellen. Het tijdschrift Fairplay verzamelt de indrukken van bezoekers in hun jaarlijkse Scoutaktion (stand 10-55). The Game Master organiseert dagelijks een groots participatiespel in de vorm van een "Boat Race", waarbij de deelnemers mooie prijzen kunnen winnen (stand 12-56).

Tot besluit van deze korte aftrap vraag ik nog even je aandacht voor de mooie producten van de Nederlandse uitgevers. Laat bij Cwali de woonwagens rijden, pomp bij Emma Games de woestijnrivier leeg, maak bij The Game Master de haven onveilig, verzamel bij Phalanx Games prehistorische beesten, laat bij Vendetta de stoomtrein over het spoor denderen, smikkel bij Opstelten Speelgoed van de bladluizen en probeer bij Elven Ear Games de prinses te bevrijden. Wanneer je dit allemaal hebt bekeken, mag je van mij op koopjesjacht. Veel plezier en spiel ze!

Meer informatie: Spiel preview.

15-10-07: Caylus Magna Carta

QWG Games meldt dat de Nederlandstalige editie van Caylus Magna Carta alsnog zal verschijnen. Door vertraging bij de Franse producent stond deze editie lange tijd op de tocht. Mogelijk heeft de à la carte Kartenspielpreis het laatste duwtje in de goede richting gegeven. Caylus Magna Carta wordt eind 2007 c.q. begin 2008 verwacht.
Meer informatie: QWG Games overzicht.

13-10-07: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder een relatief kleine groep journalisten en andere spelexperts. Vandaag is de uitslag van het seizoen 2007-2008 bekendgemaakt:

 1. Caylus Magna Carta (Ystari)
 2. In naam van de Koning (Phalanx Games)
 3. Voor de Wind (Phalanx Games)
 4. Kabale und Hiebe (Hans im Glück)
 5. Sitting Ducks (Amigo)
 6. Millionen von Schwalben (Fata Morgana)
 7. Fangfrisch (Queen Games)
 8. Anno 1701 – Das Kartenspiel (Kosmos)
 9. Gloria Picktoria (Zoch)

Commentaar: volgens andere bronnen zou Medici vs. Strozzi de tiende plek bezetten, maar ik beperk me hier tot de gegevens op de website van de organisator. In deze ranglijst komt Phalanx Games overigens goed voor de dag. Deze Nederlandse uitgever heeft dit voorjaar twee mooie spellen afgeleverd. Het doet me deugd dat deze hitlijst dit waardeert.

08-10-07: Nederlandse Spellenprijs 2007

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2007 is De Vorsten van Florence. Dit uitmuntende bordspel van Wolfgang Kramer, Richard Ulrich & Jens Christopher Ulrich wordt in Nederland uitgegeven door QWG Games. Op de tweede plaats eindigde het bordspel De Kathedraal van 999 Games. Ook de derde plaats ging naar 999 Games, voor het bordspel Thurn und Taxis. De volledige uitslag van 2007:

 1. De Vorsten van Florence, ontworpen door Kramer, Ulrich & Ulrich, uitgegeven door QWG Games.
 2. De Kathedraal, ontworpen door Rieneck & Stadler, uitgegeven door 999 Games.
 3. Thurn und Taxis, ontworpen door Karen en Andreas Seyfarth, uitgegeven door 999 Games.
 4. Taj Mahal, ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door QWG Games.
 5. Shogun, ontworpen door Dirk Henn, uitgegeven door Queen Games.
 6. Arkadia, ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door Ravensburger.
 7. Factory Fun, ontworpen door Corné van Moorsel, uitgegeven door Cwali.
 8. Mr. Jack, ontworpen door Cathala & Maublanc, uitgegeven door Hurrican.
 9. Pompen of Verzuipen, ontworpen door Stefan Dorra, uitgegeven door PS Games.

Dit jaar hebben 602 kiezers een stem uitgebracht. Zowel De Vorsten van Florence als De Kathedraal stonden bij meer dan de helft van de kiezers op het stembiljet. Florence won de spannende strijd door een voorsprong in eerste plaatsen.

07-10-07: Hippe Kippen

999 Games heeft afgelopen week het nieuwe kaartspel Hippe Kippen uitgeleverd. Dit spel wordt gepresenteerd als een onderdeel van de 'Jakkie & Bak collectie'. Hippe Kippen is overigens geen kinderspelletje. Meer informatie: 999 Games overzicht.

04-10-07: Wadi

Emma Games heeft de spelregels van het nieuwe spel Wadi gepubliceerd. Je kunt deze regels op de website van de auteur downloaden. Wadi wordt tijdens de spellenbeurs Spiel 2007 geïntroduceerd, op het Spellenspektakel in Zwolle is Emma Games ook present. Ik heb vanavond een proefpotje met de auteur gespeeld, waarna Wadi mijn verlanglijstje voor Spiel moeiteloos heeft gehaald.

02-10-07: Guillotine

De gezelschapsspellenafdeling van PS Games vertoont weer tekenen van leven. Met zeer stille trom en zo'n vier maanden vertraging is de Nederlandstalige versie van het kaartspel Guillotine in de speciaalzaken opgedoken. Het lijkt erop dat dit hun enige nieuwe release van 2007 is. Meer informatie: PS Games overzicht.


Nieuws > Archief > okt-dec 2007


Top