Nieuws > Archief > jul-sep 2007


29-09-07: nieuws van QWG Games

Op een spellenforum meldt QWG Games dat het nieuwe bordspel Demetra (de Nederlandstalige versie van Key Harvest van Richard Breese) binnenkort wordt uitgeleverd aan de Nederlandse speciaalzaken. Men verwacht dat het spel in de loop van de volgende week verkrijgbaar zal zijn. Meer informatie: QWG overzicht.

26-09-07: International Gamers Awards

De International Gamers Awards is een internationale spellenprijs, die jaarlijks door een jury wordt toegekend. Ook dit jaar bevat de verkiezingsuitslag geen grote verrassingen. De winnaar van de categorie spellen voor meer spelers is het ontwikkelingsspel Through the Ages, uitgegeven door Czech Board Games (binnenkort verschijnt bij FRED Distributors een tweede editie). De winnaar van de categorie spellen voor twee spelers is Mr. Jack van Hurrican.

Over prijzen gesproken. Heb jij al gestemd voor de Nederlandse Spellenprijs? Kom op, een beetje spelliefhebber doet zijn plicht!

24-09-07: nieuws van het GIPF-project

TZAAR is het zesde spel van het GIPF-project, een reeks uitmuntende abstracte spellen voor twee spelers van de Belgische ontwerper Kris Burm. Dit spel vervangt TAMSK, de tweede titel uit de oorspronkelijk serie. TAMSK krijgt volgend jaar een eigen plek buiten het project. De zes spellen van het GIPF-project krijgen in 2008 een nieuwe ‘look’ van de uitgever SMART.

Tijdens Spiel 2007 verschijnt een speciale ‘prerelease editie’ van TZAAR , die wordt voorzien van een tijdelijke vormgeving. Dit collectors item wordt in een oplage van 1.000 exemplaren geproduceerd. Het spel is verkrijgbaar bij de stand van SMART, waar ontwerper Kris Burm zijn spellen zal presenteren.
Meer informatie: TZAAR preview.

19-09-07: Hasbro Origo

Hasbro Nederland komt binnenkort met een Nederlandstalige versie van Wolfgang Kramer's bordspel Origo. Dit gedeeltelijk op Wildlife gebaseerde spel draait om verovering en territoriale controle. Het is een positieve ontwikkeling dat deze grote uitgever een bordspel voor fijnproevers op de markt brengt. Meer informatie: Hasbro overzicht.

17-09-07: Deutscher Spiele Preis

Vannacht is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2007 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Die Säulen der Erde van Michael Rieneck en Stefan Stadler (uitgever Kosmos) heeft de hoofdprijs met een ruime voorsprong in de wacht gesleept. Dit uitmuntende bordspel is in Nederland bekend onder de naam De Kathedraal en wordt hier door 999 Games uitgegeven. De volledige top tien van 2007 luidt als volgt:

 1. Die Säulen der Erde van Michael Rieneck en Stefan Stadler (Kosmos)
 2. Notre Dame van Stefan Feld (Alea)
 3. Wikinger van Michael Kiesling (Hans im Glück)
 4. Yspahan van Sébastien Pauchon (Ystari)
 5. Zooloretto van Michael Schacht (Abacus)
 6. Die Baumeister von Arkadia van Rüdiger Dorn (Ravensburger)
 7. Imperial van Walther Gerdts (Eggert Spiele)
 8. Maestro Leonardo van Brasini, Gigli, Luperto en Tinto (Abacus)
 9. Jenseits von Theben van Peter Prinz (Queen Games)
 10. Colosseum van Markus Lübke en Wolfgang Kramer (Days of Wonder)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2007 is Burg Appenzell van Bernhard Weber en Jens-Peter Schliemann (uitgever Zoch). Dit prachtig uitgevoerde kinderspel won tevens de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2007 - Wanderpreis der Stadt Essen). Schliemann wist deze combinatie vorig jaar ook al te winnen.

Er is dit jaar een Sonderpreis voor de stad Essen en de Messe Essen, voor de jarenlange ondersteuning van de Internationale Spieltage.

De prijzen worden op 17 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2007. Meer informatie: Deutscher Spiele Preis.

16-09-07: Steam over Holland

De Nederlandse uitgever Vendetta Games komt medio oktober met het bordspel Steam over Holland. Dit is een treinenspel uit de 18xx-familie. De oplage bestaat uit 1.000 genummerde exemplaren. Het spel heeft o.a. Nederlandstalige spelregels.
Meer informatie: Vendetta overzicht.

14-09-07: Nederlandstalige Khronos

De Nederlandse distributeur Boosterbox komt medio november met een Nederlandse editie van het Franse bordspel Khronos. Dit spel is op het Spellenspektakel in Zwolle verkrijgbaar. Op de website van Boosterbox kun je de Nederlandstalige regels al downloaden. Meer informatie: Boosterbox overzicht.

13-09-07: spellendag in Leiden

Spelgroep Phoenix organiseert zaterdag 15 september een spellendag in Leiden. Je kunt er gezelschapsspellen in alle soorten en maten spelen, waaronder de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2007. Men organiseert verder een spellenveiling.
Meer informatie: Phoenix website.

13-09-07: spelregels Amyitis

De Franse uitgever Ystari heeft de Duitse, Engelse en Franse spelregels van het nieuwe bordspel Amyitis op zijn website geplaatst. Dit spel wordt volgende maand door QWG Games in Nederland uitgebracht.

09-09-07: nieuwe website QWG

De Nederlandse uitgevers Quined Games en White Goblin Games werken voor hun gezamenlijke label QWG Games aan een nieuwe website. De inhoud van de huidige testversie is nog niet echt interessant, maar dit zal ongetwijfeld snel verbeteren.

09-09-07: Méllon 6

Volgende week ligt het zesde nummer van het spellenblad Méllon in de Nederlandse spellenwinkels (in Vlaanderen is dit nummer al beschikbaar). Méllon 6 bevat recensies van bord- en kaartspellen en besteedt verder aandacht aan websites over spellen. Méllon wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in Nederland en Vlaanderen. Je kunt je aanmelden via jouw favoriete spellenwinkel.

03-09-07: Franz-Benno Delonge

De Duitse spelauteur Franz-Benno Delonge is gisteren op 50-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Delonge was in Nederland bekend door spellen als Big City, Manilla en TransAmerica. Zijn nieuwe spel Container komt in oktober op de markt. Met dit spel nemen we afscheid van een creatieve spelauteur, die niet bang was voor frisse thema's.

02-09-07: Spellenprijs stembus

De digitale stembus van de Nederlandse Spellenprijs is dit weekend geopend. Spelliefhebbers uit Nederland en België kunnen daar voor de zevende keer hun Spel van het Jaar kiezen. Pik jouw drie favorieten uit de lijst met negen genomineerden (Arkadia, De Kathedraal, De Vorsten van Florence, Factory Fun, Mr. Jack, Pompen of Verzuipen, Shogun, Taj Mahal en Thurn und Taxis), dan doe je automatisch mee aan de verloting van een schitterend spellenpakket. De winnaar wordt op maandag 8 oktober bekendgemaakt.

Als je deze spellen in levende lijve wilt zien, kun je op zaterdag 15 september aanschuiven bij 'Herfstspel', de spellendag van Spelgroep Phoenix in Leiden.

02-09-07: Spellenspektakel voorverkoop

Op de website van het Spellenspektakel is de voorverkoop van toegangskaarten gestart. Je kunt de entreekaarten zelf uitprinten, je ontloopt in Zwolle de rij voor de kassa en geniet een korting van twee euro op de kassaprijs. Er is dit jaar ook een passe-partout, maar die is niet echt scherp geprijsd.

02-09-07: Yspahan

QWG meldt dat het nieuwe bordspel Yspahan deze week in het magazijn wordt verwacht. Men start meteen met de uitlevering.

29-08-07: Ducosim spellenbeurs

Aanstaande zaterdag organiseert de landelijke spellenvereniging Ducosim een spellenbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Ook voor liefhebbers van bord- en kaartspellen is daar genoeg te beleven. Je kunt er kennismaken met de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs. Spelgroep Phoenix heeft een wereldprimeur, zij demonstreren een prototype van de nieuwe Alea release Im Jahr des Drachen. Verder wordt het bordspel met de laserstraal Khet gepresenteerd. Ook andere Nederlandse uitgevers tonen hun nieuwe spellen.

29-08-07: website Michael Schacht

De Duitse spelauteur Michael Schacht, auteur van het Spiel des Jahres Zooloretto, heeft een nieuwe website gelanceerd. Je vind er informatie over zijn spellen, nieuwe projecten en nog veel meer.

26-08-07: spellenveiling

De sympathieke Belgische spelontwerper en recensent Johan Francois is door omstandigheden gedwongen om zijn spellenverzameling te verkopen. Deze verzameling bestaat uit meer dan 1.000 spellen, waaronder tientallen collectors items. De volledige lijst wordt maandag of dinsdag op zijn website gepubliceerd. Hetzelfde geldt voor de spelregels van deze veiling.

26-08-07: El Capitan

Op de website van Wolfgang Kramer vind je een uitgebreide preview van zijn nieuwe bordspel El Capitan. Hij geeft o.a. een opsomming van de verschillen t.o.v. de voorganger Tycoon. El Capitan is een spel uit de Master Print Serie van de Nederlandse uitgever QWG.

22-08-07: nieuws van FFG

De Amerikaanse spellensite Boardgamenews meldt dat Fantasy Flight Games de rechten op drie oude Eon Products bordspellen heeft verkregen. In de loop van 2008 en 2009 komt men met nieuwe versies van de bordspellen Cosmic Encounter, Borderlands (ook bekend onder de naam Ascalion) en Dune. Het laatstgenoemde bordspel wordt overigens overgeheveld naar de Twilight Imperium setting en zal dus een andere titel krijgen.

21-08-07: Spiel der Spiele

Extreme Activity van Ulrike Catty en Maria Führer (uitgever: Piatnik) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2007". Extreme Activity is een bewerkte heruitgave van Activity. Dit partyspel uit 1991 werd door een bewerking voor televisie opnieuw populair. Deze Oostenrijkse spellenprijs is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Naast de winnaar zijn de volgende 12 spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2007":

Spellen voor de familie:
- Alchemist (Amigo)
- Die Baumeister von Arkadia (Ravensburger)
- Risiko Express (Parker)

Spellen voor kinderen:
- Burg-Ritter (Haba)
- Rettet den Märchenschatz (Selecta)

   

Spellen voor twee spelers:
- Stratego Fortress (Jumbo)

Spellen voor iedereen:
- Volle Wolle (Zoch)
- Zocken (Schmidt)

   

Spellen voor vrienden:
- Die Säulen von Venedig (Goldsieber)
- Jenseits von Theben (Queen Games)

Spellen voor experts:
- Die Säulen der Erde (Kosmos)
- Die Fürsten von Florenz (Pro Ludo)

Commentaar: de "boycot" van het Duitse Spiel des Jahres is weer in ere hersteld, Zooloretto is niet op een van de hitlijsten beland. Dit is in mijn boekje een aanfluiting. De categorie "spellen voor experts" is dit jaar weer teruggekeerd. Ze hebben nu twee uitstekende spellen genomineerd, waarmee de blunder van vorig jaar (Caylus? Kennen we niet!) gedeeltelijk is gecompenseerd. De prijs voor Florenz is leuk voor QWG. Deze Nederlandse uitgever staat immers aan de wieg van de internationale heruitgave van dit uitmuntende spel.

15-08-07: International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze verkiezing wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra.
De genomineerden in de categorie spellen voor meer spelers zijn: Age of Empires III, Canal Mania, Colosseum, Die Baumeister von Arkadia, Die Säulen der Erde (De Kathedraal), Factory Fun, Imperial, Jenseits von Theben (Thebes), Notre Dame, Through the Ages en Yspahan. De genomineerden in de categorie spellen voor twee spelers zijn: Battle Lore, Combat Commander: Europe, ConHex, Medici vs. Strozzi en Mr. Jack.

Commentaar: de jury heeft dit jaar een indrukwekkende lijst afgeleverd. De gemiddelde kwaliteit van de eerste categorie is dermate hoog, dat ik geen uitgesproken favoriet kan benoemen. Ook in de tweede categorie verwacht ik een spannende strijd. De nominatie van Factory Fun is alweer goed nieuws voor de Nederlandse uitgever Cwali.

12-08-07: nominaties Spellenprijs

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs wordt dit najaar voor de zevende keer georganiseerd. Uit de tientallen nieuwe gezelschapsspelen, die in het tijdvak juni 2006 t/m mei 2007 in Nederland zijn uitgebracht, heeft de jury een nominatielijst met negen spellen gekozen. Deze lijst bevat mooie spellen in alle soorten en maten. In september kiezen met name Vlaamse en Nederlandse spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2007.

 • Arkadia, een bordspel voor 2-4 spelers over de groei van een middeleeuwse stad. Ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door Ravensburger.
 • De Kathedraal, een bordspel voor 2-4 spelers over de bouw van een imposante kathedraal. Ontworpen door Michael Rieneck & Stefan Stadler, uitgegeven door 999 Games.
 • De Vorsten van Florence, een bordspel voor 2-5 spelers over wetenschap, kunst en cultuur tijdens de Renaissance. Ontworpen door Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, uitgegeven door QWG Games.
 • Factory Fun, een bordspel voor 2-4 spelers over de logische opbouw van een fabriek. Ontworpen door Corné van Moorsel, uitgegeven door Cwali.
 • Mr. Jack, een bordspel voor 2 spelers over een vluchtende crimineel en een speurende detective. Ontworpen door Bruno Cathala & Ludovic Maublanc, uitgegeven door Hurrican (distributie Hodin).
 • Pompen of Verzuipen, een kaartspel voor 3-5 spelers over hoge waterstanden en watertrappelen. Ontworpen door Stefan Dorra, uitgegeven door PS Games.
 • Shogun, een bordspel voor 3-5 spelers over de verovering van Japanse provincies. Ontworpen door Dirk Henn, uitgegeven door Queen Games (distributie Hodin).
 • Taj Mahal, een bordspel voor 3-5 spelers over macht en invloed in het oude India. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door QWG Games.
 • Thurn und Taxis, een bordspel voor 2-4 spelers over de aanleg van postkoetsroutes. Ontworpen door Karen en Andreas Seyfarth, uitgegeven door 999 Games.

Op zaterdag 1 september zal de jury de genomineerde spellen presenteren op de Ducosim spellenbeurs in de congreszaal Irene van de Jaarbeurs te Utrecht. Daar kun je de spellen testen en een stembiljet inleveren.

12-08-07: WK Stratego

In het Belgische Edegem heeft Vincent de Boer uit Delft gisteren het tiende WK Stratego gewonnen. Aan het WK namen 44 deelnemers deel uit Nederland, België, Duitsland, Tsjechië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

10-08-07: Boardgamegeek voor beginners

Op zijn weblog De Bordspeler publiceert Maarten de Jong sinds een paar maanden een cursus "Boardgamegeek voor Beginners". Met zijn reeks artikelen maakt hij deze overweldigend grote spellensite wat toegankelijker voor Nederlandstalige spelers. Vandaag heeft hij de serie voltooid, een goede reden om er melding van te maken.

10-08-07: nieuws uit Catan

Volgens winkelier Spellekijn uit Leeuwarden heeft 999 Games twee nieuwe Catan dozen op het programma staan. Er komt een luxe uitvoering van het Kolonisten kaartspel. Deze wordt verpakt in een tinnen doosje en voorzien van een nieuwe uitbreiding. Daarnaast verschijnt er een grote uitbreiding voor het Kolonisten bordspel. Deze doos bevat diverse scenario's met nieuwe speelstukken en enkele regelvarianten (waaronder regels voor twee spelers). Meer informatie: 999 Games overzicht.

08-08-07: Amigo prijsvraag

De Duitse uitgever Amigo organiseert een prijsvraag rond het kaartspel Ziegen Kriegen. Je moet twee op speelkaarten afgebeelde geiten koppelen aan bekende speelfilms. Als dit je lukt, maak je kans op de complete reeks Amigo releases van Spiel 2007. De deadline van deze prijsvraag is 31 augustus.

05-08-07: nieuws van 999 Games

999 Games meldt de komst van twee nieuwe spellen. Wollie Bollie is een dobbelspel,  Hippe Kippen is een kaartspel. De Duitse versies verschenen eerder dit jaar bij Zoch.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

01-08-07: nieuwe tegeltjes

Dit najaar wordt de Carcassonnefamilie uitgebreid met twee nieuwe nazaten. De Duitse uitgever Hans im Glück komt met een spelvariant, waarin de ontdekking van een nieuwe wereld centraal staat. Daarnaast verschijnt Abtei und Bürgermeister, een nieuwe uitbreiding voor het basisspel. Om het feest compleet te maken, zit er ook nog een Carcassonne puzzel in de pijpleiding. (Update: de zeereis naar de nieuwe wereld duurt iets langer dan gepland. Deze variant is verschoven naar 2008).

Klaus Teuber's Entdecker krijgt ook een nieuwe nazaat. In de loop van augustus verschijnt het bordspel Entdecker - Im Reich der Jadegöttin. De spelers zoeken in de jungle naar brokstukken, waarmee ze standbeelden van een godin proberen te herstellen. In 2008 verschijnen nog meer opvolgers van Entdecker.
Meer informatie: Catan.com.

23-07-07: verse bonen

De tiende verjaardag van Bohnanza is een feestje met een lange adem. Na de luxe editie en de puzzel van dit voorjaar, staan volgens Spielbox de komende herfst nog meer bonen op het menu. Het nieuwe zusterspel Bohnröschen verplaatst de bonenschotel naar een sprookjeswereld, Das grosse Bohnanza Buch is een bundel (strip)verhalen met een handvol extra kaartjes.

20-07-07: Thebes

Queen Games heeft onlangs de internationale versie van het bordspel Jenseits von Theben uitgeleverd. Onder de naam Thebes is dit leuke bordspel ook in de Nederlandse speciaalzaken opgedoken. Deze versie bevat Nederlandstalige spelregels, die je ook op de website van de uitgever kunt downloaden.
Meer informatie: Queen Games overzicht.

19-07-07: overname Jumbo

De bekende Nederlandse spellenuitgever Jumbo wordt overgenomen door het Rotterdamse bedrijf M&R De Monchy. Laatstgenoemde is al tientallen jaren actief in de speelgoedsector. Tot dit concern behoren de Spaanse uitgever Biset en de Franse uitgever Nathan. De Nederlandse directie blijft voorlopig aan, de merknaam Jumbo en de bekende olifant blijven gehandhaafd.

19-07-07: Chicago Poker

Volgens de website van Phalanx Games en ontwerper Bruno Faidutti is het nieuwe spel Chicago Poker inmiddels verschenen. Distributeur 999 Games weet nog van niets. Zodra hun verkoopafdeling doorheeft dat het spel verkrijgbaar is, zal het ongetwijfeld in de speciaalzaken opduiken.

18-07-07: Spielbox uitbreidingen

Spielbox 4/2007 bevat een kleine uitbreiding voor het tweepersoonsspel Mr. Jack: "Die Kutsche". Het voorwoord van dit nummer kondigt nog twee interessante extraatjes aan. Spielbox 5/2007 zal een uitbreiding voor het Spiel des Jahres Zooloretto bevatten, Spielbox 6/2007 - onder voorbehoud - nieuwe kaarten voor Die Säulen der Erde (= De Kathedraal van 999 Games). Reden genoeg voor een abonnement op dit prachtige blad?

18-07-07: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2007. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten van de jaargang 2006/2007 (Essen-Nürnberg), alsmede jouw favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2007, de grootste spellenbeurs ter wereld. (Herhaalbericht).

14-07-07: nieuws van QWG

QWG meldt dat de Nederlandstalige editie van Yspahan in week 33 wordt verwacht. Dit mooie spel zal dus in de derde week van augustus in de speciaalzaken opduiken. Men meldt verder dat het nog onzeker is of QWG dit najaar op het Spellenspektakel in Zwolle aanwezig zal zijn. Blijkbaar verlopen de onderhandelingen hierover niet naar wens. Ten slotte kondigt men de Nederlandstalige versie van Amyitis aan, de grote najaarsrelease van de Franse uitgever Ystari. Meer informatie: QWG overzicht.

14-07-07: Ludopedia

Spielbox meldt de start van Ludopedia, een online Duitstalige spellenencyclopedie. Deze website is opgezet volgens het "wiki-principe". De Ludopedia is een initiatief van de Duitse Catanwebsite Siedeln.

09-07-07: Origins Awards

Tijdens de Amerikaanse spellenbeurs Origins zijn dit weekeinde de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. De categorie 'Board Game or Expansion of the Year' is gewonnen door Treehouse (Looney Labs).  Dit 'setje speelstukken met een aparte dobbelsteen' wist o.a. de gedoodverfde favoriet BattleLore (Days of Wonder) te verslaan. Het leed van ontwerper Richard Borg werd enigszins verzacht door de winst van het zusterspel Command & Colours Ancients (GMT Games) in de categorie 'Historical Board Game of the Year'.

08-07-07: nominaties Speelgoed v/h Jaar

Identity Games doet dit jaar goede zaken bij de verkiezing van het Speelgoed v/h Jaar. In de categorie 12+ zijn hun spellen Livequiz en Het Goud van de Farao genomineerd. In de categorie 0-4 scoren ze met Hopla Verstoppertje Spelen. Het Goud van de Farao en Hopla Verstoppertje Spelen zijn ontworpen door de bekende spelauteur Arthur Tebbe. In de categorie 8-12 zijn de spellen Levensweg – Elektronisch en Levensecht (Hasbro) en Het Huis Anubis Gezelschapsspel (Studio 100) genomineerd. De verkiezing start medio september.

Deze speelgoedprijs is dit jaar nauwelijks interessant voor de spelliefhebbers. Die komen ongetwijfeld wel aan hun trekken bij de Nederlandse Spellenprijs. De jury is daar nog druk bezig met de samenstelling van de nominatielijst. Deze wordt uiterlijk begin augustus verwacht.

01-07-07: Antler Island

De Schotse uitgever Fragor Games zal op Spiel 2007 het nieuwe bordspel Antler Island uitbrengen. Aangezien hun vorige spel Hameln binnen een paar weken na de aankondiging was uitverkocht, adviseer ik belangstellenden tijdig een exemplaar te reserveren. Informatie over het spel: Fragor overzicht.

01-07-07: nieuws van 999 Games

999 Games organiseert deze zomer een fotowedstrijd rond de mini-editie van De Kolonisten van Catan. Speel dit (of een ander 999 Games) spel op een originele plaats, lever een foto in en maak kans op een 'mini-vakantie'.

Volgens een persbericht ligt het nieuwe kaartspel Saboteur vanaf deze week in de winkels. 999 Games distribueerde tot voor kort de meertalige editie van Amigo. Het commerciële succes heeft geleid tot deze eigen uitgave.
Informatie over dit spel: 999 Games overzicht.


Nieuws > Archief > jul-sep 2007


Top