Nieuws > Archief > apr-jun 2007


25-06-07: Zooloretto Spiel des Jahres

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft de Jury Spiel des Jahres vanmorgen de winnaar van het Spiel des Jahres 2007 bekendgemaakt. Het bordspel Zooloretto is de 29e winnaar van deze grote spellenprijs. Dit spel is ontworpen door Michael Schacht en wordt uitgegeven door Abacus. Dit is de eerste keer dat deze Duitse uitgever de hoofdprijs in de wacht sleept; hetzelfde geldt overigens voor de sympathieke spelauteur.


Michael Schacht (foto: DPA)

Het Kinderspiel des Jahres is Beppo der Bock. Dit spel is ontworpen door Peter Schackert en Klaus Zoch en wordt uitgegeven door Huch.

Commentaar: Zooloretto is wat mij betreft de terechte winnaar. Een prima familiespel met een populair thema, dat is een gouden combinatie voor een succesvol Spiel des Jahres. Verder gun ik Michael Schacht en Abacus dit succes van harte. Bij deze sympathieke auteur en dito uitgever is de speler altijd koning, getuige de stroom gratis uitbreidingen van Michael's recente Abacus spellen. Het doet me deugd dat dit sympathieke samenwerkingsverband nu ook op commercieel succes kan rekenen.

17-06-07: Game Event Amersfoort

Het weekeinde van 16 en 17 juni stond in het teken van de Amersfoortse familiedagen. In de stad werden allerlei activiteiten op het gebied van historie, kunst en cultuur, natuur, sport en spel georganiseerd. In de Stadshal De Flint organiseerde de plaatselijke Spellenwinckel op zondagmiddag een zeer gezellige spellenbeurs. Dit middelgrote 'spellenspektakel' was een groot succes. Meer informatie vind je hier

15-06-07: Méllon Magazine

Het reguliere voorjaarsnummer van het gratis spellentijdschrift Méllon Magazine is geannuleerd wegens een tegenvallende advertentieverkoop. De uitgever heeft een "dummy" van twee pagina's geproduceerd, om het contract bij de Belgische post in stand te houden. Het volgende nummer van Méllon zal eind augustus verschijnen, als de verkoop van advertenties tenminste aantrekt.

10-06-07: nieuws van QWG

QWG werkt op de achtergrond aan de nieuwe spellen voor het komende najaar. Het bordspel El Capitan is een bewerkte heruitgave van Tycoon. Dit uitstekende bordspel van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner werd in 1998 nog door Jumbo uitgegeven. Demetra is de Nederlandse editie van Key Harvest, het vijfde spel uit de Key-serie van Richard Breese. Meer informatie: QWG overzicht.

03-06-07: Paniek in de Wei

999 Games heeft het bordspel Paniek in de Wei uitgroepen tot het spel van de maand juni. Dit wordt op drie manieren gevierd: met een prijsvraag, de verkoop van grote versies van de schaapjes en een interview met de ontwerpers.

03-06-07: Knizia extraatjes

Op zijn website biedt Reiner Knizia extra materiaal voor zijn spellen aan. Onlangs zijn de volgende varianten toegevoegd: 8 speciale kaarten voor De Verborgen Vallei en een extra puzzel voor Einfach Genial Knobelspaß. Binnenkort volgen 4 tegels voor Blue Moon City (eerder aangeboden via Spielbox) 

24-05-07: Verraad in september

The Game Master meldt dat de release van Het Verraad is uitgesteld tot september. Het Verraad is een uitbreiding voor het bordspel De Ontembare Stad, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2005. Meer informatie: Game Master overzicht.

20-05-07: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres van 2007 wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 25 juni bekendgemaakt. De kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

  • DER DIEB VON BAGDAD van Thorsten Gimmler (Queen Games);
  • DIE BAUMEISTER VON ARKADIA van Rüdiger Dorn (Ravensburger);
  • JENSEITS VON THEBEN van Peter Prinz (Queen Games);
  • YSPAHAN van Sébastien Pauchon (Ystari/Huch);
  • ZOOLORETTO van Michael Schacht (Abacus).

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

  • BEPPO DER BOCK van Peter Schackert en Klaus Zoch (Huch);
  • BURG-RITTER van Christian Tiggemann (Haba);
  • GESAGT – GETAN! van Roberto Fraga (Haba);
  • HÜPF HÜPF, HURRA! van Heinz Meister (Ravensburger);
  • RETTET DEN MÄRCHENSCHATZ van Kai Haferkamp (Selecta).

De jury heeft ook dit jaar een zogenaamde Empfehlungsliste gepubliceerd, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de editie van 2007 vind je o.a. Notre Dame, Die Säulen der Erde, Wikinger en Imperial.

Commentaar: de jury heeft dit jaar een mooie nominatielijst afgeleverd. Ik ben enigszins verrast door de afwezigheid van Die Säulen der Erde (ik had minstens een 'Sonderpreis' verwacht) en door de aanwezigheid van Der Dieb von Bagdad. Ten slotte verwacht ik dat Zooloretto de hoofdprijs zal winnen. Laatstgenoemde is een prima familiespel, met een thema dat dit jaar in Duitsland extreem populair is. Dit lijkt mij een gouden combinatie voor een succesvol Spiel des Jahres.

19-05-07: Gra Roku 2007

Friedemann Friese's bordspel Funkenschlag (op veel Nederlandse bouwplaatsen beter bekend als Wysokie Napięcie) is deze week uitgeroepen tot het Poolse Spel van het Jaar (Gra Roku 2007). Meer informatie: Gra Roku.

14-05-07: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de winnaars van de Japan Boardgame Prize 2006 bekendgemaakt. Pinguïn van de Nederlandse uitgever Phalanx Games is de overtuigende winnaar van de categorie "beginners", Thurn und Taxis van de categorie "gevorderden" (door Caylus te verslaan!) en Giro Galoppo van de categorie "kinderen". Ticket to Ride won de prijs voor het beste spel in een Japanse editie.
Meer informatie: U-more.

14-05-07: nieuws van QWG

De laatste nieuwsbrief van uitgever QWG bevat enkele opmerkelijke berichten. De productie van Yspahan (deel 2 van de Master Print Editie) is vertraagd, omdat de Duitse partner Huch de uitslag van de Spiel des Jahres verkiezing wil afwachten (en ik maar denken dat die verkiezing wordt gewonnen door Zooloretto). Door een fout van de Franse partner Ystari heeft de Nederlandse editie van Caylus Magna Carta een nieuwe vertraging van 3-5 maanden opgelopen. Deze vertraging kan volgens QWG zelfs leiden tot een annulering van de Nederlandse editie. Het uitstekende tweepersoonsspel Medici vs. Strozzi is door QWG geannuleerd, omdat men niet langer wil wachten op de nieuwe printrun van Rio Grande Games.

Deze overdaad aan uitstel & afstel is niet goed voor de reputatie van een beginnende uitgever. Ik hoop dat QWG in de toekomst door minder pech wordt achtervolgd. Over de toekomst gesproken, deel 3 van de Master Print Editie heet El Capitan.

12-05-07: Through the Ages

De Amerikaanse webwinkel Funagain werkt aan een heruitgave van Through the Ages. Dit ontwikkelingsspel werd op Spiel 2006 nog uitgegeven door Czech Board Games. Het spel was snel uitverkocht, bleek populair bij liefhebbers van stevige kost en was op eBay de laatste maanden goed voor een opbrengst van een paar honderd dollar.

09-05-07: Zooloretto uitbreiding

Bij de Duitse uitgever Abacus kun je tot 21 mei een gratis uitbreiding voor Zooloretto aanvragen. Onder de aanvragers worden ook nog enkele kaartspelletjes verloot. Zooloretto is het nieuwe spel van Michael Schacht. Dit prachtig uitgevoerde en inhoudelijk geslaagde bordspel is gebaseerd op het spelidee van Coloretto. Op de website van Michael Schacht vind je achtergrondinformatie over dit spel.
Meer informatie over Zooloretto: preview.

04-05-07: Spellenspektakel

In het vakblad Speelgoed + Hobby geeft beursorganisator Mathijs Mossink een korte toelichting op de plannen met het Spellenspektakel. De beurs zal plaatsvinden in een hal van 6.500 vierkante meter, de ‘fantasy games’ worden in een hal van 1.600 vierkante meter ondergebracht, de spellenclubs worden in een aparte zaal geparkeerd. Er komt meer ruimte voor speelgoed (met een ‘spelelement’). De verschijning van een magazine is onzeker; hetzelfde geldt voor de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs.

De beurs wordt blijkbaar commerciëler en neemt ogenschijnlijk meer afstand van de hobbyscène. Ik ervaar op dit moment nog niet de behoefte om voor dit Speelgoedspektakel meer dan één dag in mijn agenda te reserveren.

03-05-07: herkansing voor 999 klassiekers

De 999 Games bordspellen La Città en Conquistador zijn al enige tijd uitverkocht en hebben in Nederland inmiddels de status van collectors item bereikt. Er is goed nieuws voor de liefhebbers die de boot hebben gemist. De Amerikaanse uitgever Rio Grande Games komt deze zomer met heruitgaven van deze spellen. Om misverstanden te vermijden: Conquistador heet daar El Caballero.

Dankzij Rio Grande Games weten we dat er een nieuwe Carcassonne titel in de pijpleiding zit. Men geeft op dit moment alleen de beschrijving "New World Carcassonne", meer informatie volgt later dit jaar. Aan de nieuwe uitbreiding voor Puerto Rico is eindelijk een releasedatum gekoppeld. Deze set verschijnt op Spiel ..... 2008. Leuk voor de geduldigen onder ons.

03-05-07: Carcassonne Box

De makers van de bekende Catan Box werken momenteel aan een bewaardoos voor Carcassonne & uitbreidingen. Deze blauwe doos wordt na de zomer verwacht.
Meer informatie: Carcassonne Box.

02-05-07: nieuws van QWG

QWG meldt dat het bordspel De Vorsten van Florence is geproduceerd en dat de distributie deze week zal starten. Daarmee komt er gelukkig een einde aan de keten van vertragingen, die dit mooie spel meer dan een half jaar van de speeltafel wist te houden. Over vertraging gesproken: Caylus Magna Carta wordt geplaagd door enkele drukfouten (cover en fiches). Deze vlotte variant op Caylus wordt nu pas eind mei of begin juni verwacht. Meer informatie: QWG overzicht.

QWG werkt aan een nieuw spel voor het najaar, dat ogenschijnlijk iets te maken heeft met scheepvaart en handel in de Gouden Eeuw. Op de website van vormgever Mike Doyle vind je een eerste 'sneak peek'.

02-05-07: nominaties Origins Awards

Tijdens de GAMA Trade Show zijn vorige week de genomineerden voor de Origins Awards bepaald. De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. In de categorie "bordspel van het jaar" zijn genomineerd: BattleLore (Days of Wonder), Hey! That's My Fish/Pinguïn (Mayfair/Phalanx Games), Oshi (WizKids), Shear Panic/Paniek in de Wei (Mayfair/999 Games) en Treehouse (Looney Labs). Per saldo een mooi resultaat voor de Nederlandse uitgevers 999 & Phalanx Games.

01-05-07: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2007. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten van de jaargang 2006/2007 (Essen-Nürnberg), alsmede jouw favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2007.

30-04-07: Mr. Jack online

Sinds het afgelopen weekend is het sfeervolle deductiespel Mr. Jack online speelbaar op de Duitse website 'Biludi'. Dit leuke tweepersoonsspel wordt in Nederland gedistribueerd door Hodin.

24-04-07: Mensa Select

De organisatie American Mensa (een club voor slimme Amerikaantjes) heeft de 'Mensa Select® Winners' van 2007 gekozen. Tijdens hun jaarlijkse Mind Games evenement hebben 210 Mensaleden vijf winnaars gekozen. De Nederlandse spelontwerper René Wiersma valt in de prijzen met zijn boeiende legspel Gheos (uitgegeven door Z-Man Games). De andere winnaars zijn Gemlok (Pywacket), Hit or Miss (Gamewright), Qwirkle (MindWare) en Skullduggery (Outset Media).

24-04-07: nieuws van Valley Games

De Amerikaanse uitgever Valley Games komt eind 2007 of begin 2008 met een nieuwe editie van de Avalon Hill klassieker Republic of Rome. In dit pittige bordspel proberen de spelers met list en bedrog te overleven in de Romeinse Senaat. Tussen de politieke bedrijven door probeert het spelsysteem de republiek Rome te verslaan. Valley Games heeft verder de rechten op een tweede Avalon Hill klassieker verworven: men komt t.z.t. met een heruitgave van het veroveringsspel Titan. (Bron: BGN).

23-04-07: Rotterdam

Vorige week heeft spelontwerper Hans van Tol van The Game Master zijn nieuwe spel Rotterdam gelanceerd. Dit bordspel over de Rotterdamse haven zal vanaf vandaag in de speciaalzaken opduiken. Meer informatie: Game Master overzicht.

23-04-07: Richelieu download

Op de website van Michael Schacht kun je het materiaal van zijn spel Richelieu downloaden, inclusief een variant voor 3-4 spelers. Dit spel werd in 2003 door Ravensburger uitgegeven. Meer informatie: recensie.

21-04-07: Yspahan voor Windows

Op de Duitse website Westpark Gamers kun je een gratis computerversie van het bordspel Yspahan downloaden. Deze computerversie is ontwikkeld met toestemming van de uitgever Ystari.

21-04-07: Spiel des Jahres quiz

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Quiz. Als je de vragen goed beantwoordt, maak je kans op een prijs (Venedig of Alchemist, met dank aan Amigo).

18-04-07: Alles of Niets

999 Games is gestart met de distributie van Alles of Niets, de Nederlandstalige editie van het kaartspel Null & Nichtig. Meer informatie: 999 Games overzicht.

18-04-07: Tempus Atlantis

De website van de Duitse uitgever Pro Ludo is na jaren stilte fors verbouwd. Je vindt er nu informatie over nieuwe spellen, waaronder een Atlantisvariant voor het bordspel Tempus. Deze variant maakt gebruik van de twee blauwe steden, die zonder nadere toelichting aan Tempus waren toegevoegd.

11-04-07: Caylus Magna Carta

QWG meldt dat de Nederlandstalige editie van Caylus Magna Carta wordt voorzien van de bonuskaart "Bibliotheek", die als extraatje in de laatste Spielbox is opgenomen. Volgens QWG is dit spel inmiddels in productie en wordt het binnenkort uitgeleverd.

11-04-07: nieuws van Phalanx Games

Phalanx Games meldt dat men is gestart met de distributie van de Nederlandstalige versie van het nieuwe kaartspel In Naam van de Koning. Men meldt verder de komst van twee nieuwe kaartspellen: Chicago Poker (Bruno Faidutti & Bruno Cathala) en Voor de Wind (Torsten Landsvogt). Laatstgenoemde stond op de rol voor Spiel 2007, maar lijkt nu in de loop van het tweede kwartaal te verschijnen.
Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

09-04-07: Mr. Jack prijsvraag

Hurrican Games organiseert een prijsvraag rond het tweepersoonsspel Mr. Jack. Je wordt uitgenodigd om een nieuw karakter voor dit spel te bedenken. Het winnende karakter wordt verwerkt in een komend najaar verwachte uitbreiding. Mr. Jack wordt in de Benelux gedistribueerd door Hodin. Meer informatie: Hurrican Games (PDF).

09-04-07: Games Quarterly Magazine

Het Amerikaanse spellentijdschrift Games Quarterly Magazine heeft de activiteiten gestaakt. Dit blad trok de afgelopen maanden vooral de aandacht met gratis (en soms exclusieve) uitbreidingen voor Carcassonne en Catan.

04-04-07: De Kathedraal

999 Games is vandaag gestart met de distributie van De Kathedraal, de Nederlandstalige editie van Die Säulen der Erde. Dit uitstekende bordspel voor 2-4 spelers is thematisch gebaseerd op de gelijknamige roman van Ken Follett, waarin de bouw van een kathedraal centraal staat. Meer informatie: 999 Games overzicht.

01-04-07: Leonardo

QWG Games is gestart met de distributie van het nieuwe bordspel Leonardo Da Vinci. Dit is het eerste spel in de 'QWG Master Print Series', een reeks hoogwaardige spellen met een stijlvolle uitstraling en een verzamelwaarde. De Nederlandstalige handleiding van Leonardo Da Vinci is - gelukkig - volledig herschreven.
Meer informatie: QWG overzicht.Nieuws > Archief >
apr-jun 2007


Top