Nieuws > Archief > jan-mrt 2007


18-03-07: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2007" gepubliceerd. Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd. Een jury van experts uit de Duitse spellenbranche (redacteurs van Kosmos, Alea, Amigo, Phalanx Games enzovoort) beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. De top 3 van 2007 luidt als volgt (de 1e plaats wordt dit jaar gedeeld):

1. Marburg van Inka & Markus Brand.
1. Navigator van Dirk Baumann.
3. Burgenland van Wolfgang Lehmann.

Een speciale prijs voor het beste kinderspel gaat naar Backe Backe Kuchen van Heike Risthaus. Een speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" gaat naar Caribè van de Canadees Rob Bartel.

Meer informatie over deze spellen: AWB brochure (PDF).

14-03-07: Spiel des Jahres Toto

Spielbox start morgenmiddag om 12.00 uur de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto. Welk spel wordt het Spiel des Jahres 2007? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

14-03-07: nieuws van Hodin

De Belgische distributeur en uitgever Hodin voorziet dit voorjaar twee spellen van LudoArt van Nederlandstalige spelregels. De prachtig vormgegeven en inhoudelijk interessante bordspellen Fragile en Gangster worden vanaf eind maart verwacht.
Meer informatie: Hodin overzicht.

06-03-07: jarige bonen

Spielbox maakt melding van een leuke actie rond de tiende verjaardag van het kaartspel Bohnanza. Met toestemming van Amigo komt Lookout Games komend najaar met een gelimiteerde "Fan Edition" van dit spel. Hiervoor wordt nieuw tekentalent aangeboord; de 104 afbeeldingen op de speelkaarten worden namelijk door de fans van het spel getekend. Zit het goed met jouw talent en creativiteit? Lever dan een bijdrage!
Meer informatie: Lookout Games.

06-03-07: Mijnenveger

999 Games meldt de komst van een opmerkelijke titel. Mijnenveger is de "unplugged" versie van het gelijknamige computerspelletje van Microsoft. Dit puzzelspel voor 1 of 2 spelers is de Nederlandstalige versie van Minenräumer van Clementoni.

04-03-07: Mastermoves

Afgelopen week is de online spellensite Mastermoves gelanceerd. Op deze website kun je op dit moment vier spellen van Corné van Moorsel spelen: Streetsoccer, 8 Cities, Territories en Land of Lakes. Laatgenoemde is de werktitel van een van de Cwalispellen voor Spiel 2007. Deze maand krijg je automatisch een 'Masterstatus' op de site, zodat je de spellen uitgebreid kunt testen. Daarna wordt het gratis gebruik beperkt en kost de 'Masterstatus' 19 euro per jaar.

04-03-07: winnaars l'As d'or 2007

De jury van de Franse spellenprijs l'As d'or heeft afgelopen week de winnaars van 2007 gehuldigd tijdens het Festival International des Jeux. Zoals medio 2006 reeds gemeld, ging hoogste eer naar Du Balai! van Bruno Cathala en Serge Laget (Asmodée). Het beste kinderspel was Nacht der Magier van Kirsten Becker en Jens-Peter Schliemann (Drei Magier Verlag).

25-02-07: Méllon 4

Volgende week ligt het vierde nummer van het spellenblad Méllon in de winkels. Men blikt o.a. terug op de sfeervolle Belgische spellenbeurs Spel 2006, besteedt aandacht aan Ducosim en recenseert nieuwe spellen als Shogun, Hermagor, De Val van Rome en Battlelore. Méllon wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in Nederland en Vlaanderen. Je kunt je aanmelden via jouw favoriete spellenwinkel.

09-02-07: Ducosim spellenveiling

Zaterdag 17 februari organiseert Ducosim een spellenbeurs met een grote veiling van bord-, kaart- en andere spellen. De kavellijst is vandaag gepubliceerd op de Ducosim website. De lijst wordt gedomineerd door bekende gezelschapsspellen, maar bevat gelukkig ook enkele bijzondere titels. Zo kunnen liefhebbers van treintjes en aandelen zich o.a. verheugen op 1830 en 1853.

Uiteraard gebeurt er nog veel meer op deze beurs. Diverse demoteams presenteren nieuwe spellen van o.a. 999 Games, QWG Games en Ravensburger Nederland. Een speciale attractie is de presentatie van het nieuwe bordspel Fagin's Gang. Daarnaast zijn er activiteiten met miniaturen. Ten slotte zijn er voldoende handelaren om - ook buiten de veiling om - jouw eventuele kooplust te bevredigen. Als je op zoek bent naar nieuwe buitenlandse spellen, snuffel dan voor de beurs rond bij Fantasy En'Counter. Zij nemen graag een bestelling voor je mee.

09-02-07: leesvoer uit Nürnberg

Op de Nederlandse website Gamepack vind je een Engelstalige terugblik op de Spielwarenmesse te Nürnberg. De inleiding is een knullig verhaaltje over tradities, normen en waarden. Je moet even door deze passage heen, daarna volgt een interessante beursreportage.

04-02-07: nieuws van Ravensburger

Ravensburger Nederland is begonnen met de uitlevering van de nieuwe titels van 2007. Dit betekent onder meer dat het schitterende bordspel Arkadia rond dit weekend in de spellenwinkels zal opduiken. Meer informatie: recensies.

31-01-07: Spellenspektakel

Het Spellenspektakel heeft een nieuwe eigenaar. Per 1 februari neemt Libéma Exhibitions uit Zwolle het evenement over. Het Spellenspektakel 2007 zal plaatsvinden op vrijdag 23 t/m zondag 25 november 2007 in de IJsselhallen te Zwolle.

Het Spellenspektakel is het geesteskind van Michael Bruinsma, de eigenaar van 999 Games. De beurs werd 15 keer georganiseerd door 999 Games resp. de gelieerde Spellenspektakel BV. De overgang naar Libéma is een opmerkelijke stap. Hetzelfde geldt voor de verhuizing van Eindhoven naar Zwolle. Voor onze Vlaamse speelvrienden is het spijtig dat men de beurs niet heeft verplaatst naar de Brabanthallen. Dit complex is immers ook in handen van het Libéma concern.

26-01-07: ToyAward 2007

Een week voor de Spielwarenmesse in Nürnberg zijn de speelgoedprijzen voor 'originele speelideeën' toegekend. Een van deze ToyAwards is bij de Nederlandse uitgever Identity Games terechtgekomen. Hun DVD-bordspel Wild Life is de winnaar in de categorie 'Spiel + Action'. Dit quizspel met prachtige natuurbeelden was ook in Nederland succesvol. Het spel won in 2006 immers de Speelgoed v/h Jaar verkiezing. Dit jaar verschijnt de opvolger Sea Life, met beelden van de beroemde Cousteau familie.
Meer informatie: ToyAward 2007.

24-01-07: nieuws van 999 Games

999 Games heeft zijn afnemers onlangs geïnformeerd over een gedeelte van de plannen voor 2007. Het beste nieuws is de aankondiging van De Kathedraal, de Nederlandstalige editie van het uitmuntende bordspel Die Säulen der Erde. Met een paar jaar vertraging komt er ook een Nederlandstalige editie van de reisversie van De Kolonisten van Catan. Ten slotte werkt men aan uitbreidingen voor Boonanza en De Weerwolven van Wakkerdam. Meer informatie: 999 Games overzicht.

24-01-07: nieuws van The Game Master

The Game Master is dit jaar voor de eerste keer present op de Spielwarenmesse te Nürnberg. Op deze vakbeurs presenteert men het nieuwe bordspel Rotterdam. Dit is een toegankelijk familiespel over logistiek in een grote haven. The Game Master komt dit jaar ook nog met Het Verraad, een uitbreiding voor De Ontembare Stad.

Update: op de website van het AD vind je een artikel over Rotterdam.

21-01-07: nieuws van QWG

Zoals bekend komt QWG dit kwartaal met een Nederlandstalige versie van het bordspel Leonardo Da Vinci. De Nederlandstalige handleiding is - gelukkig - volledig herschreven en het artwork voor de doos is volkomen nieuw. Meer informatie: QWG overzicht.

Leonardo is het eerste spel in de 'QWG Master Print Series'. Dit wordt een reeks hoogwaardige gezelschapsspellen met een stijlvolle uitstraling en een verzamelwaarde. Liefhebbers kunnen zich op deze reeks abonneren. De vormgeving van deze spellenreeks wordt verzorgd door Mike Doyle. De Nederlandstalige editie van Yspahan wordt het tweede spel in deze reeks.

17-01-07: nieuws van PS Games

In een nieuwsbrief voor winkeliers kondigt PS Games een koerswijziging aan. PS Games zal zich vanaf dit jaar concentreren op 'kleine spellen', waarbij de nadruk komt te liggen op kaartspellen. In de toekomst zal men bekijken of men van een kleine selectie bordspellen de regels kan vertalen, die dan als download via de website beschikbaar worden gesteld.

Voor 2007 zijn in ieder geval de volgende spellen gepland: Nederlandstalige versies van Guillotine, Munchkin Zuigt! (de eerste druk was blijkbaar een mislukking c.q. zoog) en een nieuwe uitbreiding voor Munchkin. De samenwerking met de uitgever van Kaleidoscope Classic wordt voortgezet en zal vermoedelijk een nieuw spel opleveren. Men wil tevens graag doorgaan met Friedemann Friese, mits zijn nieuwe spellen binnen het programma passen. 

Om deze koerswijziging op een bijzondere manier in te luiden, heeft men besloten om in april een nieuwe Nederlandstalige versie van Sid Meier's Civilization uit te brengen. Hoezo 'kleine spellen'? Logischer lijkt de verlaging van de winkelprijzen van spellen als Keythedral, Spel der Tronen of Ostia. Deze spellen zijn binnenkort ong. een tientje goedkoper.

Commentaar: deze koerswijziging is op zich verstandig. Op Nederlandstalige edities van de 'grote' spellen van bijv. FFG zit nauwelijks iemand te wachten. De meeste liefhebbers kunnen prima uit de voeten met de Engelstalige originelen. Wat dat betreft is de heruitgave van Civilization een vreemde zet (des te meer omdat Pro Ludo een paar maanden later een veel beter spel uit de voormalige Eagle Games stal op de markt zal brengen: Age of Empires III).

Meer informatie: PS Games overzicht.

14-01-07: nieuws van Ravensburger

Dit weekend ontving ik de nieuwe catalogus van Ravensburger Nederland. In het eerste kwartaal van 2007 verschijnen veel nieuwe spellen, waaronder de nodige heruitgaven van Ravensburger klassiekers. Enkele highlights uit het Ravensburger programma zijn het uitmuntende bordspel Arkadia, het kaartspel Danger 13 (beiden van Rüdiger Dorn) en het klassieke dobbelspel Can't Stop van Sid Sackson.
Meer informatie: Ravensburger overzicht.

14-01-07: uitverkoop tweedehands spellen

De Amersfoortse boeken- en spellenwinkel 't Ezelsoor organiseert van donderdag 18 t/m zaterdag 27 januari een grote opruiming. Dit is een goede aanleiding om eens door hun uitgebreide voorraad tweedehands spellen te snuffelen en voor een zacht prijsje een klassieker of een collector's item op de kop te tikken. Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort.

04-01-07: nieuws van QWG

De pijpleiding van de Nederlandse uitgever QWG was al meer dan goed gevuld, maar er kan nog wat bij. In het eerste kwartaal komt men ook nog met Nederlandstalige versies van het uitstekende bordspel Yspahan en het fonkelnieuwe op Caylus gebaseerde kaartspel Caylus Magna Carta. Meer informatie: QWG overzicht.

Via de website van White Goblin Games kun je op de nieuwe spellen inschrijven.

01-01-07: een speels nieuw jaar

Ik wens de bezoekers van deze website een gezond, voorspoedig en speels 2007. Ik hoop jullie ook dit jaar te voorzien van actueel en interessant spellennieuws, aangevuld met een handvol recensies en – kortere! - beursverslagen. Bordspel.com trok vorig jaar meer dan 360.000 bezoekers, een stijging van 26% ten opzichte van 2005. Ik dank mijn bezoekers voor deze belangstelling.

2006 was een uitstekend spellenjaar. In Nederland stond 2006 in het teken van de opkomst van QWG. Deze jonge uitgever bereikte vorig jaar de top van het Nederlandstalige spellensegment en lijkt deze positie vooralsnog niet uit handen te geven. Internationaal was er ook weinig reden tot klagen. De grote Duitse uitgevers Ravensburger en Kosmos kwamen afgelopen najaar met schitterende spellen als Die Baumeister von Arkadia resp. Die Säulen der Erde. Hun branchegenoten presenteerden ons verder spellen als Leonardo da Vinci, Imperial, Yspahan, Through the Ages en Taluva. De kwaliteit van de jaargang 2006 was hoog.

2007 wordt in ieder geval voor Nederlandstalige spelers weer een boeiend jaar. QWG komt o.a. met de toppers De Vorsten van Florence en Leonardo da Vinci. Ravensburger wordt ook weer actief in de 'hors catégorie', met het uitstekende bordspel Arkadia. 999 Games komt hoogstwaarschijnlijk met De Kathedraal (Die Säulen der Erde) en Taluva. Cwali werkt ten slotte aan een leuk ontwikkelingsspel over Tv-programma’s, kijkcijfers en advertentie-inkomsten.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2007


Top