Nieuws > Archief > okt-dec 2006


22-12-06: jarige bonen

Het is bij Amigo sinds enige tijd gebruikelijk om de tiende verjaardag van een succesvol kaartspel te vieren met een speciale editie. Begin 2007 is Bohnanza jarig en verschijnt van dit spel een jubileumeditie in een blikken doosje. Amigo komt verder met een eigen uitgave van Ladybohn en met een Bohnanza puzzel.

16-12-06: de Vikingen komen

Asmodée heeft deze week een Franstalige versie van het bordspel Viking Fury uitgebracht. In hun versie Invasions is het spelsysteem inhoudelijk niet gewijzigd (op een paar nieuwe speelkaarten na), maar heeft de vormgeving een ingrijpende facelift ondergaan. In januari 2007 volgt de Engelstalige editie Fire and Axe, de Duitse uitgever Pro Ludo komt begin 2007 met Wikinger. Misschien is PS Games wakker en komt dit uitstekende spel ook naar Nederland? Meer informatie: recensie.

14-12-06: Medici vs. Strozzi

QWG Games lanceert volgend jaar zijn eerste tweepersoonsspel. Medici vs Strozzi is een geslaagde bewerking van Knizia's biedspel Medici. Deze Nederlandstalige editie verschijnt zodra Rio Grande Games een nieuwe (Engelstalige) oplage laat drukken. Deze internationale samenwerking drukt de kosten en zorgt daarmee voor een lagere winkelprijs. Meer informatie: QWG overzicht.

14-12-06: 999 Games actie

999 Games organiseert een "Oud & Nieuw actie". Als je voor het einde van het jaar bij een "999 specialist" een 999 of Phalanx spel koopt, krijg je een lot. Hiermee maak je kans op een spellenpakket t.w.v. 100 euro.
Meer informatie: 999 Games website.

11-12-06: Leonardo da Vinci

QWG Games verstevigt zijn positie aan de top van het Nederlandse spellensegment. Deze specialist in 'high end' gezelschapsspellen komt in het eerste kwartaal van 2007 met een Nederlandstalige versie van het bordspel Leonardo da Vinci.
Meer informatie: QWG overzicht.

11-12-06: Tric Trac d'Or

De toonaangevende Franstalige spellensite Tric Trac heeft de uitslag van zijn jaarlijkse spellenverkiezing gepubliceerd:
1) Yspahan (Ystari)
2) Leonardo da Vinci (daVinci/QWG Games)
3) Antike (Eggert Spiele)

Een uitmuntend familiespel op de eerste plaats? Daar is niets mis mee! Ik ben benieuwd of QWG Games dit relatief 'lichte' spel volgend jaar in Nederland zal uitgeven.

08-12-06: De spelende mens

Persbericht - Subtiel een pion verschuiven, kaarten laten verdwijnen, vragen van tevoren doorlezen of de dobbelsteen een klein extra duwtje geven. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, want bijna de helft van alle Nederlanders speelt wel eens vals. Dit blijkt uit het onderzoek 'De Spelende Mens' van spellenfabrikant Jumbo. Gelukkig ontneemt het vals spelen ons niet het plezier in spelletjes. Maar liefst 41 procent van Nederland speelt zelfs meerdere keren per week een spel.
Meer informatie: Jumbo persbericht.

08-12-06: uitslag spellenenquête

Op de website Spieleumfrage.de staat de uitslag van een Duitse spellenenquête, waarbij ong. 250 spelliefhebbers de nieuwe spellen van dit najaar hebben beoordeeld. De top 5:
1) Die Säulen der Erde (Kosmos)
2) Through the Ages (Czech Board Games)
3) Imperial (Eggert Spiele)
4) Funkenschlag - Benelux (2F-Spiele)
5) Maestro Leonardo (daVinci / Abacus)

Die Säulen der Erde kreeg niet alleen hoge cijfers, maar trok ook de meeste stemmen. Dit spel is rijp voor een Nederlandstalige versie; laat 999 Games De Kathedraal maar van de lopende band rollen.

03-12-06: Nederland wint WK Magic

Tijdens het WK Magic in Parijs heeft Nederland de teamcompetitie gewonnen. Het Nederlandse team (Kamiel Cornelissen, Julien Nuijten en Robert Van Medevoort) versloeg Japan in de finale met 2-0. Meer informatie: WotC.

01-12-06: World of Warcraft bordspel

De PS Games website meldt dat de Nederlandstalige editie van het World of Warcraft bordspel deze week is verschenen. Dit spel heeft ongeveer een jaar in de pijpleiding gezeten. Meer informatie: PS Games overzicht.

26-11-06: Méllon

Sinds afgelopen week ligt het derde nummer van het spellenblad Méllon in de winkels. Men blikt o.a. terug op de grote spellenbeurzen en de Nederlandse Spellenprijs, neemt een kijkje in de keukens van The Joker, The Game Master en het Vlaams Spellenarchief en recenseert nieuwe spellen als Tempus, Experiment en Thurn und Taxis. Méllon wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in Nederland en Vlaanderen. Je kunt je aanmelden via jouw favoriete spellenwinkel.

26-11-06: spellenenquête

Op de website Spieleumfrage.de kun je t/m 7 december deelnemen aan een uitgebreide spellenenquête. In deze enquête worden de nieuwe spellen van dit najaar beoordeeld. Men maakt gebruik van het Duitse cijfersysteem: een '1' is top, een '6' is bagger.

21-11-06: het juiste aantal spelers

Op het weblog De Bordspeler staat een boeiend artikel over het juiste aantal spelers bij verschillende spelsoorten. Klopt het op de doos vermelde aantal? Is een spel echt leuk met alle genoemde speleraantallen? Op dergelijke vragen gaat dit artikel in.

19-11-06: Factory Fun puzzel

Op de website van Cwali vind je een puzzel voor het nieuwe bordspel Factory Fun. Je moet jouw oplossing voor 10 december inleveren. De winnaar ontvangt het woordspel Typo.

13-11-06: Golden Geek Awards

De winnaars van de Golden Geek Awards zijn bekendgemaakt. Dit is een verkiezing onder de gebruikers van de internationale spellensite BoardGameGeek. De uitslag:
- Game of the Year - Caylus
- Best Gamer's Game - Caylus
- Best Wargame - Twilight Struggle
- Best Kids Game - Nacht der Magier
- Best 2 Player - Twilight Struggle
- Best Family Game - Ingenious (Genius/Einfach Genial)
- Best Light/Party Game - Diamant

10-11-06: Caylus speelhulp

Op de website van Quined Games kun je een speelhulp voor het bordspel Caylus downloaden. Dit "stappenplan van een ronde" is een handige samenvatting van het spelverloop.

08-11-06: Speelgoed v/h Jaar 2006

De uitslag van de verkiezing is vandaag bekendgemaakt. Het Wildlife DVD Bordspel van Identity Games is de winnaar in de categorie 8-12 jaar. Paniek in de Wei, Stef Stuntpiloot en Manilla zijn helaas niet in de prijzen gevallen. De verkiezing is dit jaar voor de 33e keer gehouden. Vanaf 14 september hebben ongeveer 15.000 mensen een stem uitgebracht.

05-11-06: WK Rummikub 

Het WK Rummikub is gewonnen door Jacqueline Beekman uit Amstelveen. Zij won vandaag in Berg en Terblijt de finale van deelnemers uit Zuid-Korea, Griekenland en Zweden. Dit is de derde keer dat een Nederlandse deelnemer het WK Rummikub wint.

01-11-06: Roll The Dice Top 30 

Ik ontving vandaag een persbericht met de uitslag van de Roll The Dice Top 30. Dit is de verkiezing van het populairste spel van het afgelopen Spellenspektakel. Er zijn bijna 500 stembiljetten ingeleverd. De top 5 luidt als volgt:

 1. Paniek in de Wei (999 Games) 330 punten
 2. De Val van Rome (999 Games) 223 punten
 3. Regenwormen (999 Games) 220 punten
 4. Caylus (QWG Games) 217 punten
 5. Thurn und Taxis (999 Games) 146 punten

De hoge positie van het onnozele dobbelspelletje Regenwormen 'ontsiert' de ranglijst enigszins, maar verder is dit een logische uitslag voor een beurs met relatief veel "familiespelers". Meer informatie: Roll The Dice.

29-10-06: Beursverslagen 

Ik heb vandaag een kort verslag van het Spellenspektakel geplaatst. Voor degenen die wachten op het verslag van Spiel: excuses voor de vertraging. De tekst is bijna klaar (nog één keer proeflezen), maar ik heb me verkeken op de enorme hoeveelheid foto's. Het selecteren van de juiste plaatjes kost meer tijd dan verwacht. Update: het Spielverslag is geplaatst.

26-10-06: Spellenspektakel nieuwtjes 

Vrijdag t/m zondag wordt in Eindhoven voor de 15e keer een Spellenspektakel georganiseerd. In een speciale uitgave van Méllon heeft de organisator vooral reclame gemaakt voor de eigen nieuwe spellen. Ik richt me daarom op enkele andere leuke zaken, die niet of onvoldoende in deze Méllon zijn vermeld.

Aan de kwalitatieve top van het Nederlandse spellensegment staat op dit moment een relatief jonge uitgever: QWG Games. In Eindhoven demonstreren zij uiteraard Caylus, hun recente winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2006. Daarnaast demonstreren zij de toppers Reef Encounter, Taj Mahal, Hermagor en Leonardo Da Vinci.

Kwaliteit vind je ook terug bij de Nederlandse uitgever Cwali. Ontwerper Corné van Moorsel presenteert zijn nieuwe bordspel Factory Fun, dat vorige week goed werd ontvangen tijdens de internationale spellenbeurs in Essen.

De Nederlandse spellenvereniging Ducosim verzorgt demonstraties van nieuwe spellen, waaronder het bordspel Hameln. Dit schitterend uitgevoerde spel is de opvolger van Paniek in Wei. De koddige schaapjes zijn vervangen door een kat, ratten en een rattenvanger. De sympathieke ontwerpers van beide spellen zijn aanwezig op de beurs.

De spellenclub Roll the Dice pakt dit jaar op een grootse wijze uit. Ze organiseren de "Roll The Dice Beurs top 30", een Nederlandse variant op de van Spiel bekende Fairplay lijst. De bezoekers kunnen stemmen op alle nieuwe spellen van deze beurs. Je levert jouw top 3 in, die door Roll the Dice wordt verwerkt tot een top 30. Via deze hitlijst wordt duidelijk welke spellen in de smaak vallen. De deelnemers aan de top 30 doen automatisch mee aan een loterij met leuke prijzen. Daarnaast hebben zij een groot deel van hun Speel-o-theek bij zich, waaronder veel nieuwe spellen uit Duitsland. Ten slotte hebben ze een leuke fotoprijsvraag.

26-10-06: Spellenclub in de krant 

Het regionale dagblad de Stentor van 25 oktober bevatte een artikel over de Flevolandse spellenclub The Settlers. Ook op de website van deze krant kun je dit artikel lezen.

22-10-06: Spiel 2006 

De afgelopen dagen fungeerde de Duitse industriestad Essen als het centrum van de spelende wereld. De 24e editie van de Internationale Spieltage lokte een recordaantal van 151.000 bezoekers uit alle werelddelen naar de 10 hallen van het plaatselijke beurscomplex. Daar wachtten 730 exposanten uit 31 landen, die dolgraag hun producten aan het grote publiek wilden tonen. Op een beursoppervlakte van 43.200 m2 werden duizenden spellen en andere producten getoond en gedemonstreerd, waaronder meer dan 350 nieuwe titels en wereldpremières.

Sinds 2001 viel Spiel steeds samen met de herfstvakantie in dit deel van Duitsland. Dit betekende dat de hallen de afgelopen jaren ook op donderdag en vrijdag bomvol waren. Dit jaar was de herfstvakantie twee weken voor de beurs, waardoor je op donderdag en vrijdag zonder fileleed door de hallen kon wandelen en ook het vinden van een vrije speeltafel geen noemenswaardige problemen opleverde. Het was met name op donderdag dermate rustig, dat het door de organisatie gemelde bezoekersaantal mij enigszins verbaast.


een rustige donderdag

Populaire spellen waren o.a. Maestro Leonardo (DaVinci), Yspahan (Ystari), Die Säulen der Erde (Kosmos), Space Dealer (Eggert Spiele) en Mr. Jack (Hurrican). Ik heb zelf zeer genoten van Gheos. Dit legspel van de Nederlander René Wiersma voelde aan als "Carcassonne met ballen", een vlot spel met pit en veel interactie. Ik was ook gecharmeerd van Yspahan. Dit nieuwe spel van Ystari is lichter en geluksafhankelijker dan Caylus, maar kan prima op eigen benen staan. Ten slotte was ook de daadwerkelijke kennismaking met Hameln een genoegen. De vriendelijke Schotse uitgevers van Hameln zijn vrijdag t/m zondag ook present op het Spellenspektakel. Daar draait het in eerste instantie om Paniek in de Wei, maar tussen de bedrijven door kun je er ook een paar ratten vangen. Over Paniek in de Wei gesproken, de - mooiere - Duitse versie Haste Bock? werd in een rap tempo verkocht.

In de loop van de week volgt een verslag van de beurs.

18-10-06: Spiel presentjes 

Ik heb dit jaar de volgende informatie over cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen gevonden:

 • Kosmos heeft zoals gebruikelijk enkele presentjes voor Catanliefhebbers: de uitbreiding Die grosse Karawane en een nieuwe editie van het tijdschrift Catan News (incl. een Kolonistenvariant voor twee spelers).
 • DaVinci heeft drie piepkleine uitbreidingen in de aanbieding (prijs onbekend): “Il Mercato” voor Leonardo, “Sigillum Magnum” voor Fredericus en “Insula Tiberina” voor Palatinus.
 • Lookout Games deelt een postkaartje uit, waarop je spelrondes kunt aangeven.
 • Phalanx Games verkoopt voor een paar euro een kleine uitbreiding voor Mesopotamië. Deze bevat een paar kaartjes, die meer interactie en geklier aan het spel moeten toevoegen.
 • Abacus verkoopt voor 5 euro per stuk nieuwe speelborden voor China en Hansa. Ze zijn afgedrukt op grote posters. Van elk bord zijn 200 exemplaren beschikbaar.
 • Bezitters van het kaartspel Sitting Ducks kunnen bij Amigo een gelimiteerde promokaart afhalen (neem een exemplaar van het spel mee).
 • Een bezoekje aan Spielbox is ook interessant: het oktobernummer bevat Der Kurier der Fürstin, een kleine uitbreiding voor Thurn und Taxis. "Der Knizia Almanach" bevat artikelen over deze spelauteur en het eerste deel van een uitbreiding voor zijn bordspel Blue Moon City.

16-10-06: Juego del Año 2006

Ook in Spanje is een "Spel van het Jaar 2006" gekozen. Het "Juego del Año 2006" is Exploradores van Reiner Knizia. Dit tweepersoonsspel is in Nederland bekend als Lost Cities.

16-10-06: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. Deze week is de uitslag van het seizoen 2005-2006 bekendgemaakt:

1.  Ausgerechnet Buxtehude - Huch & friends
2.  Marquis - LudoArt
3.  Nottingham - Abacus
4.  Pecunia non olet - Goldsieber
5.  Euphrat & Tigris - Hans im Glück
6.  Arche Optimix - Doris & Frank
7.  Wir sind schwanger - Amigo
8.  Fettnapf - Amigo
9.  Havoc - Sunriver Games
10.Jericho - Abacus

12-10-06: Spellenspektakel Special

In de Spellenwinckel te Amersfoort ontdekte ik vandaag bij toeval de Spellenspektakel Special van het spellenblad Méllon. Deze special is de opvolger van het Spellenspektakel Magazine, dat anno 2006 blijkbaar te duur werd voor de beursorganisator. Deze speciale Méllon biedt je op 24 pagina's beknopte informatie over de beurs en reclameteksten over nieuwe spellen van met name 999 & Phalanx Games. Het blad is gratis verkrijgbaar in de meeste spellenspeciaalzaken.

12-10-06: Games Magazine Game of the Year

Het Amerikaanse spellenblad Games reikt jaarlijks een spellenprijs uit. Het Games Magazine Game of the Year is Vegas Showdown, een alleraardigst bordspel van Avalon Hill. Andere prijzen gaan onder meer naar Pünct, Reef Encounter, Jagen Troeven en Slagen! en Hazienda.

06-10-06: GIPF naar SmartGames

Kris Burm, de auteur van de uitmuntende tweepersoonsspellen uit de GIPF-reeks, heeft een overeenkomst gesloten met de Belgische distributeur annex uitgever Smart. Laatstgenoemde is in spelerskringen bekend door puzzelspellen als Hide & Seek. Onder de merknaam SmartGames zal men de spellen van Kris Burm wereldwijd distribueren. 

06-10-06: Beestenveiling online

University Games heeft het assortiment online spellen onlangs uitgebreid met Knizia's lollige kaartspelletje Beestenveiling.

02-10-06: Caylus wint Nederlandse Spellenprijs 2006

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2006 is Caylus. Dit internationaal bekroonde bordspel van de Franse spelontwerper William Attia wordt in Nederland uitgegeven door Quined & White Goblin Games. Caylus heeft de strijd met een recordaantal punten gewonnen, de voorsprong op de tweede plaats bedroeg bijna 400 punten. Op de tweede plaats eindigde het bordspel Skyline of the World van The Game Master, de derde plaats ging naar het bordspel Pinguïn van Phalanx Games.
De volledige ranglijst:

 1. Caylus van William Attia, uitgegeven door Quined & White Goblin Games.
 2. Skyline of the World van Hans van Tol, uitgegeven door The Game Master.
 3. Pinguïn van Jakeliunas en Cornett, uitgegeven door Phalanx Games.
 4. Manilla van Franz-Benno Delonge, uitgegeven door 999 Games.
 5. Heersers der Woestijn van Reiner Knizia, uitgegeven door PS Games.
 6. Reef Encounter van Richard Breese, uitgegeven door Quined Games.
 7. Tai Pan van Urs Hostettler, uitgegeven door 999 Games.
 8. Pirates! van Reiner Knizia, uitgegeven door Ravensburger.

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs is dit najaar voor de zesde keer georganiseerd. Een vakjury van journalisten en recensenten heeft acht spellen genomineerd. In de maand september is de nominatielijst voorgelegd aan een ervaren en kritisch spelerspubliek. Vervolgens hebben 703 spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar gekozen.

29-09-06: nieuws van 999 Games

De verkoopafdeling van 999 Games heeft aan winkeliers aanvullende informatie over de releasedata van de nieuwe spellen verstrekt. De Chinese Muur en Castello moeten volgende week al in de winkels liggen; Thurn und Taxis zal op het Spellenspektakel worden uitgebracht; De Val Van Rome zal pas eind november in de winkels opduiken (al probeert men nog steeds een kleine eerste oplage voor het Spellenspektakel te produceren). Meer informatie: 999 Games overzicht.


Nieuws > Archief > okt-dec 2006


Top