Nieuws > Archief > jul-sep 2006


29-09-06: nieuws van 999 Games

De verkoopafdeling van 999 Games heeft aan winkeliers aanvullende informatie over de releasedata van de nieuwe spellen verstrekt. De Chinese Muur en Castello moeten volgende week al in de winkels liggen; Thurn und Taxis zal op het Spellenspektakel worden uitgebracht; De Val Van Rome zal pas eind november in de winkels opduiken (al probeert men nog steeds een kleine eerste oplage voor het Spellenspektakel te produceren). Meer informatie: 999 Games overzicht.

20-09-06: Kampf um Rom tutorial

Klaus Teuber heeft een tutorial van zijn nieuwe bordspel Kampf um Rom gepubliceerd. Onder begeleiding van Prof. Easy word je stap voor stap door het spelsysteem geleid. Aan het einde van de rit wacht je een kleine beloning: de uitbreiding "Der Schrecken der Legionen". Kampf um Rom ligt begin oktober in de Duitse winkels. Als alles goed gaat, zal 999 Games op het Spellenspektakel een kleine eerste oplage van de Nederlandstalige editie presenteren.

20-09-06: Stupid Little Soccer Game

Op de website van de Nederlandse uitgever Elven Ear Games kun je een gratis spel downloaden. Stupid Little Soccer Game is een kaartspel voor twee spelers. Beide spelers managen hun eigen voetbalclub. Ze proberen slim spelers in te kopen, om vervolgens een wedstrijd te winnen.

18-09-06: Deutscher Spiele Preis

Vannacht is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2006 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Dit jaar heeft men 1.726 geldige stemmen ontvangen. Caylus van William Attia (uitgever Ystari) heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit uitmuntende bordspel wordt in Nederland door QWG Games uitgegeven. De top tien luidt als volgt:

 1. CAYLUS van William Attia (Ystari Games), 4.457 punten
 2. THURN UND TAXIS van Karen en Andreas Seyfarth (Hans im Glück), 3.437 punten
 3. ANTIKE van Walther M. Gerdts (Eggert Spiele), 1.744 punten
 4. BLUE MOON CITY van Reiner Knizia (Kosmos), 1.045 punten
 5. MESOPOTAMIEN van Klaus-Jürgen Wrede (Phalanx Games), 837 punten
 6. ELASUND van Klaus Teuber (Kosmos), 789 punten
 7. MAUERBAUER van Leo Colovini (Hans im Glück), 762 punten
 8. HAZIENDA van Wolfgang Kramer (Hans im Glück), 636 punten
 9. AUGSBURG 1520 van Karsten Hartwig (Alea/Ravensburger), 459 punten
 10. UM RU(H)M & EHRE van Stefan Feld (Alea/Ravensburger), 393 punten

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2006 is Nacht der Magier van Kirsten Becker en Jens-Peter Schliemann (Drei Magier Spiele). Dit innovatieve kinderspel won tevens de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2006 - Wanderpreis der Stadt Essen).

De prijzen worden op 18 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2006. Meer informatie: deutscherspielepreis.de.

17-09-06: Spellenprijs in Rotterdam

Donner uit Rotterdam is een van de grootste boekenwinkels van Nederland. Zij besteden sinds afgelopen week op een leuke manier aandacht aan de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs. Op een centrale plaats in de winkel staat een display met de genomineerde spellen. Belangstellenden kunnen daar een flyer met een verwijzing naar het digitale stembiljet meenemen.


Foto © Donner

14-09-06: International Gamers Awards

De jury van de International Gamers Awards kan verrassend uit de hoek komen, dat heeft het recente verleden ons tenminste geleerd. In een jaargang met twee geheide winnaars ontkomt ook deze jury niet aan een voorspelbare verkiezingsuitslag. De winnaar van de categorie spellen voor meer spelers is het uitmuntende bordspel Caylus, dat in Nederland wordt uitgegeven door QWG Games. De winnaar van de categorie spellen voor twee spelers is Twilight Struggle van GMT Games. Laatstgenoemde is tevens de winnaar van de categorie historische simulaties. 

14-09-06: Speelgoed v/h Jaar

De digitale stembus van de Speelgoed v/h Jaar verkiezing is sinds vandaag geopend. Een beetje spelliefhebber surft even naar die website er zorgt ervoor dat Stef Stuntpiloot, Paniek in de Wei en Manilla een hoofdprijs in de wacht slepen. Kom op, draag een steentje bij aan de promotie van het betere gezelschapsspel!

Een geheugensteuntje voor vergeetachtige spelliefhebbers: op www.spellenprijs.nl kun je t/m 30 september het spel van het jaar kiezen uit: Caylus, Heersers der Woestijn, Manilla, Pinguïn, Pirates!, Reef Encounter, Skyline of the World en Tai Pan.

11-09-06: De Val van Rome

De voorgangers Candamir en Elasund hebben Nederland nooit bereikt, maar onder het motto "alle wegen leiden naar Rome" maakt de nieuwste nazaat uit de Catanfamilie wel een omweg naar Nederland. 999 Games zal op het Spellenspektakel een kleine eerste oplage van het bordspel De Val van Rome uitbrengen. De Duitse editie Kampf um Rom wordt een week eerder tijdens Spiel 2006 gepresenteerd.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

08-09-06: BattleLore

Ze deden de afgelopen maanden hun best om de spanning op te bouwen, beginnend met het "Big Foot" kaartje in Cleopatra. Ondertussen lag het wel erg voor de hand dat het "grote geheim" een zusterspel van Battlecry/Memoir '44 moest zijn. En ja hoor, sinds vandaag is het officieel: eind november verschijnt het BattleLore basisspel, de fantasyvariant op Richard Borg's bekende spelsysteem. Uitgever Days of Wonder heeft grote plannen met dit spelsysteem, gezien de forse hoeveelheid uitbreidingen die in 2007 zullen volgen. Meer informatie: BattleLore.com

02-09-06: Nederlandse Spellenprijs 2006

Dit najaar wordt voor de zesde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Vanaf vandaag kan iedere spelliefhebber op www.spellenprijs.nl zijn stem uitbrengen. Kies daar jouw drie favorieten uit de lijst met acht genomineerden (Caylus, Heersers der Woestijn, Manilla, Pinguïn, Pirates!, Reef Encounter, Skyline of the World en Tai Pan), dan doe je automatisch mee aan de verloting van een schitterend spellenpakket. De winnaar wordt op maandag 2 oktober bekendgemaakt.

01-09-06: voorverkoop Spellenspektakel

Vandaag is de voorverkoop van entreekaarten voor het Spellenspektakel gestart. Op de Spellenspektakel website kun je kaarten bestellen. Dit jaar biedt men ook een Passe-partout aan, waarmee je drie dagen naar de beurs kunt. Zo'n Passe-partout is slechts 2 euro goedkoper dan drie dagkaarten. Ik vind dit een bescheiden korting.

Dit jaar verschijnt het Spellenspektakel Magazine niet in de gebruikelijke vorm. Begin oktober komt er een gratis extra editie van Méllon - een Spellenspektakel Special. Deze extra editie wordt in een dubbele oplage via de speciaalzaken verspreid.

01-09-06: Entertaible

Op de IFA beurs te Berlijn presenteert Philips de eerste complete versie van de Entertaible, het elektronische spelplatform dat de computer en het traditionele gezelschapsspel verenigt. Voor de Entertaible zijn inmiddels drie prototypes van spellen ontwikkeld: '4x4 Soccer', 'Ant Colonies' en 'Magic Moves'.
Meer informatie: Planet Internet of Philips.

25-08-06: Windkracht 10

Windkracht 10 was ooit een Belgische televisieserie over een "search and rescue" team. Medio oktober verschijnt een speelfilm over hetzelfde team. Identity Games brengt daarom in oktober het gelijknamige bordspel op de markt. Dit spel is geschikt voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit een "3D" reddingshelikopter. Dit bordspel wordt in België door Hodin gedistribueerd.

25-08-06: Spel der Torens

Op de PS Games website wordt het bordspel Spel der Torens aangekondigd. Dit is de Nederlandstalige versie van een bordspel van Rudi Hoffmann uit 1993. Voor inhoudelijke informatie verwijs ik gemakshalve naar de PS Games website (deze uitgever vind het namelijk niet nodig mij te informeren over zijn nieuwe publicaties).

22-08-06: Die Unbezwingbare Stadt

The Game Master is voor de Duitstalige markt een strategische alliantie aangegaan met Hutter Trade. Van het prijswinnende bordspel “De Ontembare Stad” zal binnenkort een Duitstalige versie uitkomen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije. Hutter Trade is o.a. bekend als distributeur van de Duitse uitgevers Zoch en Huch & friends.

22-08-06: Spiel der Spiele

Tal der Abenteuer van Reiner Knizia (uitgever: Parker/Hasbro) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2006". Deze Oostenrijkse spellenprijs is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2006":

Spellen voor de familie:
- Just 4 Fun (Kosmos)
- Nacht der Magier (Drei Magier) 
- Packeis am Pol/Pinguïn (Phalanx)
- Pecunia non olet (Goldsieber)

Spellen voor kinderen:
- Piratissimo (Selecta)
- Ramba Samba (Zoch)
- Zoff im Hühnerhof (Haba)

Spellen voor twee spelers:
- Hive (Huch & friends)

Spellen voor iedereen:
- Cranium Hullabaloo (Cranium)
- Pow Wow (Ravensburger)

Spellen voor vrienden:
- Kleopatra (Days of Wonder)
- Thurn und Taxis (Hans im Glück)
- Um Krone und Kragen (Amigo)

Commentaar: deze Oostenrijkse spellenjury draagt Reiner Knizia een warm hart toe. Dit is namelijk de derde keer dat hij deze spellenprijs weet te winnen. Na een "boycot" van drie jaar is eindelijk weer eens het Duitse Spiel des Jahres op een "hitlijst" beland. Het valt ten slotte op dat de categorie "spellen voor experts" dit jaar is gesneuveld (een merkwaardige actie in het "jaar van Caylus").

20-08-06: online Doolhof

Bij Ravensburger kun je sinds kort een online versie van het spel “Doolhof” spelen.
Meet je vernuft met dat van je vrienden en bekenden door ze uit te dagen voor een E-mail-duel of speel direct tegen je PC. Met één muisklik verschuif je de gangen van het labyrint om zo bij de gezochte schatten te komen. Kies de grootte van het spelbord en het aantal te vinden schatten, kies een tegenstander of speel tegen je PC. Zodra je dat gedaan hebt, begint het spel: het spelbord verschijnt. Rechtsboven zie je het te vinden voorwerp; links is de gangkaart die je in de juiste positie manoeuvreert en vervolgens in één van de gangen schuift. Nu nog een klik en gangen openen zich naar de schat (helaas sluiten andere gangen waardoor het minder eenvoudig is dan het lijkt!)
.

20-08-06: spellensites in beweging

Spelmagazijn is een naam die klinkt als een pakhuis vol ruimte. Da's misschien maar goed ook, want die website is populair als verzamelplaats voor opgedoekte spellensites. Na Spellenstapel is ook Scorespoor gestopt als zelfstandige website. De inhoud van beide sites wordt geleidelijk overgenomen door Spelmagazijn.

De website SnelSpel was een mengelmoes van plugged & unplugged games. Vanaf medio september zal men zich volledig richten op bord- en kaartspellen. Ik ben benieuwd wat dit zal opleveren, de laatste maanden was het nogal stil op deze site.

18-08-06: War on Terror

Het dagblad Trouw besteedde vanmorgen aandacht aan het bordspel War on Terror van de Britse uitgever Terror Bull Games. In het artikel wordt dit spel min of meer neergezet als een gezellig avondje terreurbestrijding aan de keukentafel. Dit is een opmerkelijk neutrale benadering van een bordspel, waarbij massavernietigingswapens en zelfmoordaanslagen onderdelen van het spelsysteem zijn. Er zijn ongetwijfeld ook Nederlandse liefhebbers voor dit satirische veroveringsspel, maar het grote publiek zal moeite hebben om hiermee gezelligheid op de keukentafel te krijgen.

16-08-06: nieuws van 999 Games

999 Games meldt dat deze herfst vier nieuwe spellen worden uitgebracht. Regenwormen is een dobbelspel van Knizia; De Chinese Muur is een kaartspel van dezelfde auteur; Thurn und Taxis is het Duitse Spiel des Jahres; Castello is de Nederlandstalige versie van Colovini's Mauerbauer. Meer informatie: 999 Games overzicht.

16-08-06: De Verborgen Vallei

Onder de merknaam Parker heeft Hasbro De Verborgen Vallei, een nieuw bordspel van Reiner Knizia, op de markt gebracht. Op een tweezijdig speelbord leiden 2-4 spelers neutrale avonturiers naar de toegang tot een verborgen vallei. Wie komt er het eerst en wie verzamelt onderweg de meeste rijkdom? Dit familiespel is mogelijk interessant voor liefhebbers van bijv. Celtica.

11-08-06: International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra. 
De genomineerden in de categorie spellen voor meer spelers zijn: Antike, Blue Moon City, Caylus, Das Ende des Triumvirats, Hazienda, Indonesia, Jenseits von Theben, Mykerinos, Railroad Tycoon, Thurn und Taxis en Um Krone und Kragen. De genomineerden in de categorie spellen voor twee spelers zijn: Aton, Blokus Duo, Pünct, Twilight Struggle en War of the Rings: Battle of the 3rd Age.

Commentaar: de jury heeft ook dit jaar een mooie lijst afgeleverd. Caylus is de grote kanshebber in de eerste categorie, Twilight Struggle in de tweede. De nominatie van Indonesia is een leuke opsteker voor de Nederlandse uitgever Splotter.

06-08-06: nieuwe Belgische uitgever

De Belgische spelauteurs Sander Vernyns en Tim De Rycke hebben het kaartspel Experiment ontworpen. Dit spel won afgelopen voorjaar de 'Games & Toys Awards' voor het beste prototype van een kaartspel. Zij hebben deze prijs aangegrepen om het spel in eigen beheer uit te geven en hebben hiervoor een firma opgericht: SandTimer. Zij zijn momenteel volop bezig met het restylen van het spel en plannen het in Essen uit te brengen, in een oplage van 1.000 stuks.

06-08-06: daVinci Games

Op de website van de Italiaanse uitgever daVinci Games kun je de Nederlandstalige spelregels van twee fonkelnieuwe spellen downloaden: het kaartspel Figaro en het bordspel Leonardo Da Vinci.

27-07-06: nieuws van 999 & Phalanx Games (update)

Vandaag zijn twee nieuwe spellen in Almere gearriveerd: Emira van Phalanx Games en Paniek in de Wei van 999 Games. Laatstgenoemde werd eerder deze week nog twee weken later verwacht, maar blijkbaar zijn de schaapjes toch goed over de dam gekomen. Men zal de spellen morgen uitleveren. De Spellenwinckel in Amersfoort heeft ze morgen aan het einde van de middag in huis. Meer informatie: 999 Games overzicht en Phalanx Games overzicht.

27-07-06: Spielbox "specials"

Het Duitse tijdschrift Spielbox pakt de komende maanden weer uit. Het oktobernummer bevat Der Kurier der Fürstin, een kleine uitbreiding voor het Spiel des Jahres Thurn und Taxis. In september verschijnt verder "Der Knizia Almanach", een magazine over deze productieve spelauteur en zijn spellen. In deze almanak vind je verder het eerste deel van een exclusieve uitbreiding voor het bordspel Blue Moon City. Deel II wordt bij het decembernummer van Spielbox gevoegd.

25-07-06: Elven Ear Games

Deze Nederlandse uitgever werkt aan een nieuw tweepersoonsspel. Tavern speelt zich af in een herberg vol dwergen, elven en orks. Het spel wordt in oktober verwacht.
Meer informatie: Elven Ear Games overzicht.

25-07-06: Regenwormen

999 Games komt in september met een Nederlandstalige versie van Heckmeck am Bratwurmeck. Dit luchtige dobbelspelletje van Knizia heet hier Regenwormen.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

24-07-06: Nederlandse Spellenprijs

Dit najaar wordt voor de zesde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Uit de tientallen nieuwe gezelschapsspelen, die in het tijdvak juni 2005 t/m mei 2006 in Nederland zijn uitgebracht, heeft de jury begin juli een nominatielijst met acht uitstekende spellen gekozen. De acht genomineerden dingen mee naar de hoofdprijs, de Nederlandse Spellenprijs 2006. De winnaar wordt in de loop van september door het publiek gekozen. De genomineerden van 2006 zijn: 

 • Caylus, een bordspel voor 2-5 spelers over de bouw van een middeleeuwse stad.
  Ontworpen door William Attia, uitgegeven door Quined & White Goblin Games.
 • Heersers der Woestijn, een bordspel voor 2-5 spelers over kamelenkaravanen in een woestijn. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door PS Games.
 • Manilla, een bordspel voor 3-5 spelers over de risicovolle handel in exotische goederen. Ontworpen door Franz-Benno Delonge, uitgegeven door 999 Games.
 • Pinguïn, een bordspel voor 2-4 spelers over pinguïns op jacht naar voedsel. Ontworpen door Alvydas Jakeliunas en Günter Cornett, uitgegeven door Phalanx Games.
 • Pirates!, een bordspel voor 2-6 spelers over woeste piraten en kostbare schatten. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door Ravensburger.
 • Reef Encounter, een bordspel voor 2-4 spelers over de ontwikkeling van een koraalrif. Ontworpen door Richard Breese, uitgegeven door Quined Games.
 • Skyline of the World, een bordspel voor 2-4 spelers over de bouw van wolkenkrabbers. Ontworpen door Hans van Tol, uitgegeven door The Game Master.
 • Tai Pan, een kaartspel voor 4 spelers over het listig uitspelen van kaartcombinaties. Ontworpen door Urs Hostettler, uitgegeven door 999 Games.

Commentaar: als voormalig jurylid ben ik zeer te spreken over de nominatielijst die men dit jaar op de mat heeft gelegd. Dit is een mooie mix van pittige spellen voor verwende veelspelers, elegante familiespellen en een boeiende verrassing in een piepklein doosje. Ik hoop dat deze verkiezing veel belangstelling trekt en dat alle uitgevers dit jaar een steentje bijdragen aan de promotie van de genomineerde spellen.

21-07-06: Avé Caesar (update)

Ravensburger Nederland heeft deze week de nieuwe versie van het bordspel Avé Caesar uitgeleverd. O.a. bij de Spellenwinckel in Amersfoort ligt dit kostelijke racespel reeds in de schappen. Meer informatie: Ravensburger overzicht.

17-07-06: Spiel des Jahres 2006

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft de Jury Spiel des Jahres vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres 2006 bekendgemaakt. Het bordspel Thurn und Taxis is de 28e winnaar van deze grote spellenprijs. Dit spel is ontworpen door Andreas en Karen Seyfarth en wordt uitgegeven door Hans im Glück. Dit is de vijfde keer dat deze Duitse uitgever de hoofdprijs in de wacht sleept. Na Manhattan is Thurn und Taxis het tweede Spiel des Jahres van Andreas Seyfarth. 999 Games zal dit bordspel komend najaar in Nederland uitgeven.


de winnaars (foto: AP)

Het Kinderspiel des Jahres is Der Schwarze Pirat. Dit spel is ontworpen door Guido Hoffmann en wordt uitgegeven door Haba.

Commentaar: Thurn und Taxis werd door iedereen als de grote favoriet getipt. De winst is dus geen verrassing. Voor Nacht der Magier gold hetzelfde bij het Kinderspiel des Jahres, maar blijkbaar waren de tovenaars niet opgewassen tegen een zwarte piraat.

09-07-06: De Bordspeler

De Bordspeler is een weblog "voor de liefhebber van het betere bordspel die niet vies is van een eigen en soms arrogante mening, sappige verhalen en verslagen van spellen die na twee zetten al roemloos waren verloren". Interessant leesvoer voor spelers, ga er eens kijken!

09-07-06: QWG Games

QWG is de naam waaronder Quined Games en White Goblin Games hun gezamenlijke projecten zullen uitgeven. Dit Nederlandse "high end" label is in feite begonnen met Caylus. In 2006 volgen de sublieme bordspellen Taj Mahal en De Vorsten van Florence. In 2007 staan o.a de toppers Ys en Il Principe op het programma.
Meer informatie: QWG overzicht.

09-07-06: Vreemde Tijden

Onlangs is een nieuw Nederlandstalig rollenspelsysteem verschenen. Het spelsysteem heet "Vreemde Tijden" en bestaat momenteel uit een basisboek en diverse scenario's. Je kunt dit spel gratis downloaden.

02-07-06: Origins Awards

Dit weekend zijn de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. Deze cocktail van spellenprijzen bestaat uit meerdere categorieën. De juryprijzen voor het bord- en kaartspel van het jaar gaan naar Parthenon: Rise of the Aegean (Z-Man Games) resp. Gloom (Atlas Games). De publieksprijzen in deze categorieën ("Gamer’s Choice Awards") gaan naar Shadows Over Camelot (Days of Wonder) en Paranoia: The Mandatory Card Game (Mongoose Publishing).

01-07-06: nieuws van Origins

Rick Thornquist van Boardgamenews verzorgt momenteel dagelijkse reportages vanaf de Amerikaanse spellenbeurs Origins.

Een interview met Jay Tummelson van Rio Grande Games heeft enkele interessante nieuwtjes opgeleverd. Over enkele maanden verschijnt een nieuwe internationale editie van Knizia's excellente bordspel Taj Mahal. Deze versie bevat ook Nederlandstalige spelregels en wordt in Nederland uitgebracht door White Goblin Games en Quined Games. Rio Grande Games werkt verder aan een speciale "kersteditie" van Carcassonne. Over de inhoud wordt niets verklapt, het spel wordt verpakt in een metalen doos. Men werkt verder aan een nieuw bord voor Funkenschlag.

Rick heeft verder een prototype van een nieuw spel uit de Catanfamilie gespeeld, dat wordt uitgebracht door Kosmos en Mayfair.


Nieuws > Archief > jul-sep 2006


Top