Nieuws > Archief > apr-jun 2006


29-06-06: nieuwe spellenbeurzen

In het vakblad Speelgoed + Hobby meldt een manager van 999 Games dat men werkt aan de ontwikkeling van regionale spellenbeurzen, waarbij men zowel de veelspeler als de "af-en-toe-speler" wil aanspreken. In het artikel noemt men Alkmaar en Groningen als nieuwe locaties, naast de bestaande beurzen in Eindhoven en Gent.

29-06-06: Speelgoed v/h Jaar

De nominaties voor Speelgoed v/h Jaar 2006 zijn bekendgemaakt. Ik beperk me tot een opsomming van spellen in de oudere leeftijdscategorieën. In de categorie 8-12 jaar zijn de spellen Paniek in de Wei (999 Games), New Amigos (University Games) en Wildlife op Safari (Identity Games) genomineerd. In de categorie 12+ zijn Manilla (999 Games), Picture This (Jumbo) en het Da Vinci Code bordspel (Identity Games) genomineerd. De verkiezing start dit jaar op 4 of 14 september (de website bevat op dit punt tegenstrijdige informatie).

De bordspellen komen ook dit jaar goed voor de dag. Dit hebben we o.m. te danken aan Ronald Hoekstra van Spelmagazijn, die de jury van deze speelgoedprijs vakkundig heeft geïnformeerd.

28-06-06: nieuws van 999 Games

999 Games meldt dat CIA deze week in de winkel ligt. Dit bordspel van Wolfgang Kramer is een uitgebreide heruitgave van Heimlich & Co, het Duitse Spiel des Jahres van 1986.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

25-06-06: Metromania

De nieuwe Franse uitgever Spiel-ou-Face heeft onlangs een eerste spel uitgebracht. In het bordspel Metromania bouwen de spelers aan metrolijnen. Ze proberen met optimale routes de meeste punten te verdienen. Meer informatie: Spiel-ou-Face overzicht.

21-06-06: Pompen of Verzuipen

PS Games meldt dat het kaartspel Pompen of Verzuipen is verschenen. Dit is een Nederlandstalige versie van Land Unter. Pompen of Verzuipen is een leuk biedspelletje, waarbij de spelers hun kaarthand doorgeven en de prestaties van de voorgangers proberen te overtreffen. Dit is het eerste Amigo kaartspel dat bij PS Games verschijnt. Dit is een opmerkelijke ontwikkeling, omdat Amigo in het verleden exclusief met 999 Games samenwerkte. Meer informatie: PS Games overzicht.

11-06-06: Gamer's Notebook

In de eerste helft van de jaren negentig was Sumo het lijfblad van de fanatieke veelspeler. Sumo werd uitgegeven door Mike Siggins, die zijn geesteskind vulde met vlijmscherpe recensies en boeiende columns. Sumo werd in 1998 opgedoekt, maar Mike is weer terug aan het spellenfront. Bij de Amerikaanse webshop Funagain kun je genieten van de terugkeer van zijn Gamer's Notebook

Over Sumo gesproken: in The Game Cabinet zijn de eerste 24 nummers gearchiveerd.

07-06-06: "is pas net uit"

Met deze taalkundig creatieve zin bedoelt 999 Games dat een nieuw spel in de winkels ligt. Deze week zijn er meerdere gevalletjes van "is pas net uit" te melden. De volgende 999 c.q. Phalanx spellen zijn van de lopende band gerold: Kakuro, Taki, Nono en Bizon.
Meer informatie: 999 Games overzicht en Phalanx Games overzicht.

Update: één flauw plaagstootje leidt meteen tot verbetering. Het begrip "is pas net uit" is pas net van de 999-site verdwenen.....

05-06-06: Thurn & Taxis

999 Games meldt dat men heeft besloten om het bordspel “Thurn & Taxis” in Nederland en België uit te brengen. De releasedatum en de Nederlandse titel staan nog niet vast. Meer informatie: 999 Games overzicht.

01-06-06: Speelgoed v/h Jaar

Volgens mij rust er nog een embargo op deze informatie, maar de 999 Games website meldt reeds dat de spellen Paniek in de Wei en Manilla zijn genomineerd voor Speelgoed v/h Jaar in de categorieën 8-12 jaar resp. 12+.

31-05-06: Bizon in aantocht

Het nieuwe Phalanx Games bordspel Bizon is deze week geproduceerd. Dit spel wordt volgende week in Almere verwacht en vervolgens uitgeleverd. Als alles naar wens verloopt, zal Bizon rond het weekeinde van 10 juni in de speciaalzaken opduiken.
Meer informatie: Bizon preview.

28-05-06: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmiddag de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit medio juli het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 17 juli bekend. De kanshebbers zijn:

  • Aqua Romana van Martin Schlegel (Queen Games),
  • Blue Moon City van Reiner Knizia (Kosmos),
  • Just 4 Fun van Jürgen P. K. Grunau (Kosmos),
  • Seeräuber van Stefan Dorra (Queen Games),
  • Thurn und Taxis van Karen en Andreas Seyfarth (Hans im Glück).

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

  • Der schwarze Pirat van Guido Hoffmann (Haba)
  • Giro Galoppo van Jürgen P. K. Grunau (Selecta)
  • Los Mampfos van Maja en Rüdiger Dorn (Zoch)
  • Nacht der Magier van Kirsten Becker en Jens-Peter Schliemann (Drei Magier Spiele),
  • Piratissimo van Manfred Ludwig (Selecta).

De jury heeft dit jaar twee speciale prijzen toegekend. Caylus krijgt de "Sonderpreis Komplexes Spiel". Dit spel van William Attia wordt uitgegeven door Ystari. Schatten über Camelot krijgt de "Sonderpreis Fantastisches Spiel". Dit spel van Serge Laget en Bruno Cathala wordt uitgegeven door Days of Wonder. De Jury Spiel des Jahres publiceert ook dit jaar een zogenaamde Empfehlungsliste, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de Empfehlungsliste van 2006 vind je o.a. Mesopotamië en Pinguïn van de Nederlandse uitgever Phalanx Games.

Ondanks de zware vertegenwoordiging van Kosmos en Queen Games zet ik mijn geld op Thurn und Taxis. Onlangs is een nieuwe versie van de spelregels aangekondigd, waarin een bescheiden vereenvoudiging wordt aangebracht. Dit lijkt verdacht veel op de geschiedenis van Carcassonne. Het Kinderspiel des Jahres gaat ongetwijfeld naar Nacht der Magier. De speciale prijs voor Caylus is een mooi gebaar van de jury. Caylus is te pittig voor een "familiespel van het jaar", maar wordt op deze manier toch in het zonnetje gezet.

21-05-06: NK bordspellen

Op de Ducosimbeurs van 20 mei werd het NK bordspellen voor teams georganiseerd. Dit jaar speelde men de spellen Mesopotamië, Aloha, Ostia en Skyline. Team Cannonfodder prolongeerde zijn titel, Ik Speel Met Groen werd tweede en een mooie derde plaats ging naar Team Spelmagazijn.

21-05-06: nieuwe spellen

Op de Ducosimbeurs van 20 mei werden twee nieuwe Nederlandse spellen gelanceerd. Hans van Tol van The Game Master presenteerde zijn eerste kaartspel "10". Bas Kesting van Spel-Maker presenteerde zijn spellenduo Crazy Diamond & Karatino. Beide spellen liggen binnenkort in de spellenwinkels. Meer informatie over "10": The Game Master overzicht. Meer informatie over "Crazy Diamond & Karatino": Spel-Maker overzicht.

20-05-06: As d'or

De jury van de Franse spellenprijs As d'or heeft de uitslag van de verkiezing bekendgemaakt. De winnaar van deze jaargang is het kaartspel Du Balai van Bruno Cathala en Serge Laget, uitgegeven door Asmodée. Het beste kinderspel is Nacht der Magier van Jens-Peter Schliemann en Kirsten Becker, uitgegeven door Drei Magier Spiele.

20-05-06: Avé Caesar

Ravensburger Nederland verwacht in de loop van de komende maanden de nieuwe versie van het bordspel Avé Caesar. Deze editie verschijnt in samenwerking met de Duitse uitgever Pro Ludo. Gezien de vertragingen in het productieschema van laatstgenoemde (denk aan Tempus), houdt Ravensburger het voor alle zekerheid op een releasedatum in september. Met een beetje geluk rollen de strijdwagens al aan het begin van de zomer door de arena. Meer informatie (incl. de nieuwe cover): Ravensburger overzicht.

16-05-06: nieuwe Nederlandse spelauteur

Boardgamenews kondigt een nieuw spel van de Amerikaanse uitgever Z-Man games aan. Het tactische legspel Gheos is ontworpen door de Nederlander René Wiersma. In 2005 drong hij met dit spel door tot de finaleronde van het "Spieleautoren-Wettbewerb" van de Hippodice Spieleclub. Gheos wordt tijdens Spiel 2006 verwacht. Wellicht zal Vendetta ook van dit Z-Man Games spel een versie met Nederlandstalige regels distribueren.

16-05-06: nieuws van 999 Games

999 Games meldt dat het dobbelspel Gladiator in de winkel ligt. Dit spel wordt gepresenteerd als een "strategisch dobbelspel". Ik neem aan dat in dit verband met strategie wordt bedoeld dat je gedurende meerdere beurten veel geluk moet plannen.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

De rubriek met sneak previews bevat sinds deze week de "eerste schetsen" van het nieuwe spel Paniek in de Wei, dat eind juni in de winkels moet liggen. Ik hoop dat de afgebeelde schaapjes de uiteindelijke versie zullen halen. Deze hoop geldt niet voor de schets van de coverafbeelding.

14-05-06: Augsburg 1520

Augsburg 1520, het tweede Alea spel van 2006, is afgelopen week uitgeleverd aan de Duitse speciaalzaken. De maand vertraging is veroorzaakt door productieproblemen. Spelgroep Phoenix zal dit spel demonstreren op de Ducosimbeurs van 20 mei.
Meer informatie: Alea overzicht.

10-05-06: De Vorsten van Florence

Na een paar maanden gestoei met "sneak peaks" bevat de website van Quined Games vandaag concrete informatie over de nieuwe editie van Die Fürsten von Florenz. De Nederlandstalige editie verschijnt eind oktober. Het spel is geschikt gemaakt voor 2-5 spelers en bevat o.a. een variant met zes karakters.
Meer informatie: Quined Games overzicht.

10-05-06: Da Vinci Code bordspel

Identity Games heeft onlangs een website voor het nieuwe bordspel Da Vinci Code gelanceerd. Je kunt er o.a. de spelregels downloaden en een online proefpotje spelen.

07-05-06: 999 Games "outlet sale"

Ik ontving afgelopen week een persbericht van 999 Games, met het verzoek aandacht te besteden aan hun "outlet sale" op zondag 21 mei. Daar kun je oude en/of licht beschadigde spellen voor een - hopelijk - zacht prijsje op de kop tikken.

02-05-06: 999 Games sneak previews

Sinds vandaag bevat de website van 999 Games een rubriek met sneak previews van komende spellen. In deze eerste editie wordt het nieuwe bordspel CIA aangekondigd. Dit is de Nederlandstalige versie van de heruitgave van Heimlich & Co, die in 2001 door Amigo is uitgebracht. Meer informatie: 999 Games overzicht.

999 Games meldt verder dat het Kolonisten van Catan miniscenario De Vissers van Catan in productie is genomen. Dit setje wordt vanaf 1 juni verzonden naar degenen die hun bonnetjes uit de zes Catan scenario's hebben ingeleverd. 

01-05-06: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2006. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten van de jaargang 2005/2006 (Essen-Nürnberg), alsmede jouw favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2006.

23-04-06: El Grande

De Jury Spiel des Jahres besteedt aandacht aan de tiende verjaardag van El Grande, het Spiel des Jahres van 1996. In een artikel wordt de verkiezing toegelicht, in een interview komt Wolfgang Kramer aan het woord.

De Amerikaanse uitgever Rio Grande Games viert de tiende verjaardag met een speciale "Decennial" editie, inclusief de uitbreidingen König & Intrigant, Großinquisitor & Kolonien en Grandissimo.

21-04-06: Méllon Magazine

Aangezien het eerste nummer in de Nederlandse speciaalzaken is opgedoken, is het de hoogste tijd om aandacht te besteden aan het nieuwe Nederlandstalige spellenblad Méllon Magazine. Dit blad bericht over al wat reilt en zeilt in de wereld van de bord- en kaartspellen in Nederland en Vlaanderen. Het blad wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in Nederland en Vlaanderen. Je kunt je aanmelden via jouw favoriete spellenwinkel. Vervolgens krijg je een seintje per e-mail wanneer je een nieuw nummer kunt afhalen. Meer informatie: Méllon Magazine website.

21-04-06: spelen in Elfenland

Dit weekend wordt bij Kasteel de Haar in Haarzuilens de Elf Fantasy Fair georganiseerd. Dit is een groot en sfeervol evenement voor de liefhebbers van fantasy, live action rollenspel en uiteraard ook gezelschapsspellen. O.a. 999 Games en PS Games demonstreren er nieuwe titels. Meer informatie: Elf website.

17-04-06: Spiel des Jahres quiz

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Quiz. Als je de vragen goed beantwoordt, maak je kans op een leuk prijsje (Caylus of Crazy Bluff).

12-04-06: Leeuwenhart computerspel

De Nederlandse uitgever Denda brengt in de loop van mei het Leeuwenhart computerspel op de markt. Dit is een bewerking van het gelijknamige bordspel van Klaus Teuber, dat wordt uitgegeven door 999 Games.

12-04-06: vacature PS Games

PS Games is op zoek naar een "medewerker Online Marketing & Communicatie". Taken: de ontwikkeling en uitwerking van alle interne en externe communicatie, zoals catalogi, advertenties, mailings, nieuwsbrieven, persberichten etc. Meer informatie: PS Games.

10-04-06: The Game Master

De Nederlandse uitgever The Game Master heeft vandaag een vernieuwde website gelanceerd. Op de site wordt een nieuw spel aangekondigd, het kaartspel "10". "Dit compacte, maar complete kaartspel met speelfiches heeft een aantal leuke bied en blufelementen." Dit kaartspel voor 2-7 spelers wordt gepresenteerd op de Ducosimbeurs van 20 mei. In het najaar verschijnt het tweede nieuwe spel van 2006: "SX".

07-04-06: Scorespoor

De Nederlandstalige spellensite Scorespoor is dit jaar gestart met een serie interviews met mensen uit de Nederlandse spellenscène. Als je iets wilt weten over de mensen achter Spelmagazijn, Spellengek of dit webstekje, neem er dan eens een kijkje. Niet alleen de interviews zijn de moeite waard, je kunt er ook terecht voor interessante sessieverslagen en recensies.

06-04-06: nieuws van 999 & Phalanx Games

999 Games meldt dat Carcassonne: De Toren en het bordspel Manilla deze week aan de speciaalzaken zijn geleverd. Hetzelfde geldt voor de eerste nieuwe titel van Phalanx Games, de uitbreiding voor War of the Ring. Het is opmerkelijk dat men niet in staat was om deze titels voor de beurs in Gent in huis te halen. Gezien het bezoekersaantal had deze beurs wel een paar interessante releases kunnen gebruiken.

01-04-06: Mykerinos

White Goblin Games meldt dat Mykerinos, het nieuwste spel van Ystari, onderweg is naar Nederland. Men zal een internationale versie distribueren en de Nederlandstalige regels als download ter beschikking stellen. Als deze eerste oplage succesvol is, volgt wellicht een Nederlandstalige editie.

01-04-06: Cleopatra

De Belgische uitgever Hodin meldt dat Cleopatra en het Genootschap van de Architecten, het nieuwste spel van Days of Wonder, vanaf juni ook in het Nederlands verkrijgbaar zal zijn.

01-04-06: Puerto Rico computerspel

De Nederlandse uitgever Denda brengt op 6 april het Puerto Rico computerspel op de markt. Dit is een volledige conversie van het meervoudig bekroonde bordspel van Andreas Seyfarth. Het spel biedt niet alleen een "enkele speler modus" met tot 4 computertegenstanders, maar tevens een "multi speler modus" via LAN en internet (peer-to-peer). Het computerspel is volledig Nederlandstalig.


Nieuws > Archief > apr-jun 2006


Top