Nieuws > Archief > jan-mrt 2006


26-03-06: nieuws van University Games

University Games meldt dat de nieuwe kaartspellen Biggenbende, Het Vlooiencircus en Beestenveiling zijn gearriveerd en binnenkort worden uitgeleverd. Je kunt deze spellen vanaf begin april in de winkels verwachten. Meer informatie: University Games overzicht.

26-03-06: Brillance

De Belgische distributeur Intrafin brengt medio april een eigen spel op de markt. Het bordspel Brillance is ontworpen door Frédéric Moyersoen (o.a. bekend van het kaartspel Saboteur). Het spel speelt zich af in de middeleeuwse stad Brillance. De spelers rijden 's nachts met hun karren vol koopwaar door de straten van de stad en moeten hun winkeltjes voor zonsopgang bevoorraden. Overdag zijn karren namelijk niet toegestaan. Als je te traag bent, worden karren en handelswaar in beslag genomen.

19-03-06: Spiel des Jahres Toto

Spielbox online organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Toto. Welk spel wordt het Spiel des Jahres 2006? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

18-03-06: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2006" gepubliceerd. Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd. Een jury van experts uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken. De top 3 van 2006 luidt als volgt:

  1. East India Railway van Thomas Odenhoven
  2. Guatemala Cafe van Inka en Markus Brand
  3. Duell der Elemente van Erich Haeffner

Een speciale prijs voor het beste kinderspel ging naar Husch hinter’n Busch van Udo Peise. Een speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" ging naar Planet Mars - die erste Siedlung van Heinz Georg Thiemann. Laatstgenoemde is bij Nederlandse veelspelers beter bekend als de sympathieke eigenaar van All Games 4 you in Essen.

Meer informatie over deze spellen: AWB brochure (PDF).

17-03-06: Kleopatra und die Baumeister

Deze week is een kleine Duitstalige oplage van het nieuwe Days of Wonder bordspel Kleopatra und die Baumeister uitgeleverd. Deze eerste oplage moet ervoor zorgen dat het spel kan meedingen bij de Duitse Spiel des Jahres verkiezing. De internationale edities worden pas in mei verwacht. Meer informatie en foto's: Les Jeux de Ludo.

15-03-06: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de winnaars van de Japan Boardgame Prize 2005 bekendgemaakt. Diamant is de winnaar van de categorie "beginners", Shadows over Camelot van de categorie "gevorderden" en Mago Magino van de categorie "kinderen". Q-Jet (Avé Caesar in een SF-jasje) won de prijs voor het beste spel in een Japanse editie. Meer informatie: U-more.

13-03-06: vertragingen bij 999 Games

Via de website van de Games & Toys beurs meldt 999 Games dat de nieuwe spellen Gladiator en Manila pas in april zullen verschijnen. Opmerkelijk, aangezien de verkoopafdeling in februari met enige stelligheid een releasedatum van 15 maart had genoemd. De nieuwe Nederlandstalige spellen van Phalanx Games zijn ook vertraagd en zullen op zijn vroegst in april verschijnen.

12-03-06: Spiel des Jahres database

De Jury Spiel des Jahres heeft een database met alle sinds 1979 bekroonde c.q. genomineerde spellen gepubliceerd. Hierin vind je Duitstalige recensies van meer dan 350 spellen.

Op dezelfde site vind je een leuk artikel over het zware leven van een uitlegger van spelletjes.

09-03-06: toedeliedokie

Spielbox heeft een lijst gepubliceerd met spellen die in Duitsland uit de catalogi van de desbetreffende uitgevers zijn verdwenen. Mocht je van plan zijn om interessante spellen als Edel, Stein & Reich, Fifth Avenue, Gargon, Santiago, Magna Grecia, Goldland, New England, Goa, Die Sternenfahrer von Catan of Löwenherz aan de collectie toe te voegen, zou ik niet te lang wachten.

20-02-06: nieuws van Symbiose Games

De Nederlandse uitgever Symbiose Games meldt dat de spellen Transport en LSD vanaf 22 februari leverbaar zijn. De webwinkel op hun website is nog niet operationeel. Je kunt de spellen bestellen via een e-mail naar bestel@symbiose.tv.
Meer informatie: Symbiose Games overzicht.

12-02-06: Downloads uit Timbuktu

De sympathieke Duitse spelauteur Michael Schacht trakteert de liefhebbers van zijn spellen regelmatig op gratis extraatjes. Op zijn website kun je sinds vandaag een bonuskaart voor zijn nieuwe bordspel California downloaden. Je vindt er verder kleine uitbreidingen voor allerlei andere spellen en het complete spelmateriaal van het leuke treinenspel InterUrban.

12-02-06: gratis spellenblad

Op de website www.gelegenheitsspieler.de kun je gratis een nieuw nummer van het gelijknamige spellentijdschrift downloaden. In dit blad vind je recensies van bord-, kaart- en computerspellen.

10-02-06: Roborally toernooi

De Capgemini Academy organiseert voor de 5e keer het Open Roborally toernooi. Er worden meer dan 70 deelnemers verwacht, ook van buiten Nederland. Zowel beginners, als ervaren spelers zijn van harte welkom. Voor de beginners zal er ’s morgens eerst een oefenperiode zijn. Het toernooi wordt gehouden in het hoofdkantoor van Capgemini te Papendorp, Utrecht. Deelname is gratis, de deelnemers zijn de gehele dag gast van de Capgemini Academy. En de hoofdprijs mag er ook wezen: een bronzen standbeeld van Trundle bot. Meer informatie: kalender.

10-02-06: gratis Funkenschlag uitbreiding

Op Boardgamenews staat een verwijzing naar een Franse website, waar je een gratis uitbreiding voor Funkenschlag kunt downloaden. Atolla Modulis speelt zich af op een eilandenrijk.

05-02-06: leesvoer uit Nürnberg

Diverse Duitstalige websites berichten over nieuwe spellen, die op de Spielwarenmesse in Nürnberg zijn gepresenteerd:
- Die Pöppelkiste bevat veel uitgebreide spelbeschrijvingen,
- Reich der Spiele beschikt over tientallen foto's,
- Spieletest biedt je korte spelbeschrijvingen en foto's,
- Gamepack heeft een uitgebreid Nederlandstalig verslag (08-02). 

03-02-06: Ducosim spellenveiling

Op de Ducosimbeurs van zaterdag 11 februari wordt de jaarlijkse spellenveiling gehouden. Sinds vandaag kun je de kavellijst raadplegen. Deze bevat op het eerste gezicht minder collectors items dan gebruikelijk. Interessante kavels zijn: Tal der Könige (Kosmos), Löwenherz (Goldsieber), Conquistador (999 Games) en uiteraard de Avalon Hill spellen 1830 en Civilization.

Deze beurs is niet alleen interessant door de veiling. Je krijgt er ook de kans om te snuffelen aan de nieuwe spellen van Ystari, Alea en uiteraard ook de Nederlandse versie van Caylus. Quined Games demonstreert verder een prototype van een uitbreiding voor Reef Encounter.

Meer informatie over deze spellenbeurs: Ducosim.

29-01-06: via Caylus naar Florence?

De Nederlandse uitgevers Quined Games en White Goblin Games werken in een rap tempo aan een indrukwekkende catalogus. Het uitmuntende bordspel Caylus wordt volgende week verwacht. In de loop van het jaar zullen ze ook Ys en Mykerinos van Ystari Games in Nederland distribueren. Later dit jaar zit er nog een leuke verrassing in de pijpleiding. Uit enkele losse opmerkingen op de sites van Quined Games en de Spellenhoek maak ik op dat men werkt aan een Nederlandstalige versie van Die Fürsten von Florenz.

29-01-06: Chaos Arena

De Nederlandse uitgever Chaos in Motion Games heeft onlangs de productie van de nieuwe editie van het bordspel Chaos Arena afgerond. Chaos Arena is een tactisch bordspel voor twee spelers. Geholpen door een handvol slaven, huurlingen en ander gespuis, staan de twee magiërs elkaar naar het leven in een 1000 meter in de lucht zwevende arena. Slechts één van hen zal de arena levend verlaten.
Meer informatie: Chaos Arena website.

21-01-06: uitverkoop tweedehands spellen

De Amersfoortse boeken- en spellenwinkel 't Ezelsoor organiseert van donderdag 26 januari t/m zaterdag 11 februari een grote opruiming. Dit is een goede aanleiding om eens door hun uitgebreide voorraad tweedehands spellen te snuffelen en voor een zacht prijsje een klassieker of een collector's item op de kop te tikken. Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort.

21-01-06: speluitleg op video

De Nederlandse spellensite AnderSpel biedt sinds deze maand een leuke nieuwe service. Met behulp van video's worden de regels van gezelschapsspellen uitgelegd. Op dit moment zijn er drie video's beschikbaar: Carcassonne Overzee, Nobody but us Chickens en Diceland.

21-01-06: website Hodin

De Belgische distributeur en uitgever Hodin beschikt sinds kort over een website. De interessante pagina's zijn op het eerste gezicht een tikje lastig te vinden. De nieuwspagina vind je onder het piepkleine knopje "news", vertalingen van spelregels vind je onder het pictogrammetje van een map. In de rubriek "newsletter" vind je een nieuwsbrief, met informatie over nieuwe spellen en evenementen.

17-01-06: ingeblikte kaartjes

Hoe viert een Duitse uitgever de tiende verjaardag van een kaartspel? Ze blikken de kaartjes in! Na de speciale 6 Nimmt! editie van vorig jaar stopt Amigo nu Wizard in een luxe doosje. De editie van Amigo is namelijk 10 jaar op de markt.
Meer informatie: Amigo overzicht.

Ook Kosmos heeft iets te vieren en blikt een jarig spel in. Eind februari verschijnt een gelimiteerde speciale editie van het Siedler kaartspel. Op de kaarten zijn de effecten van "Reform 2003" verwerkt. De set bevat verder een luxe puntenteller. Om het helemaal mooi te maken, voegen ze meteen de nieuwe uitbreiding Künstler & Wohltäter toe. Deze uitbreiding zal komend najaar ook als losse set worden uitgebracht.
Meer informatie: Kosmos overzicht.

15-01-06: Caylus website

Quined Games en White Goblin Games hebben een website voor het bordspel Caylus gelanceerd. De Nederlands- en Franstalige editie van dit uitmuntende spel wordt door deze uitgevers gezamenlijk uitgebracht. Caylus wordt in de loop van deze maand verwacht.

15-01-06: Freya's Folly spelmateriaal

De eerste oplage van het bordspel Freya's Folly bevatte enkele materiaalfoutjes. Uitgever Sagacity Games heeft een setje met het juiste materiaal geproduceerd. Als jij een foute editie van het spel bezit, kun je dit setje bij de uitgever aanvragen.
Meer informatie: Sagacity Games.

15-01-06: Fantasy En'Counter uitverkoop

De Duitse spellenwinkel Fantasy En'Counter gooit nagenoeg alle voor 1 januari 2006 verschenen producten in de uitverkoop. Men geeft een korting van 20%, leden van Ducosim krijgen zelfs 30%.

08-01-06: Entertaible

Tijdens een internationale beurs voor consumentenelektronica heeft Philips de ‘Entertaible’ gepresenteerd. Dit is een horizontaal LCD-scherm met "touch screen" functies, dat o.a. gebruikt kan worden als platform voor gezelschapsspellen. Op de volgende websites vind je meer informatie en enkele foto's: Tweakers.net, Gamespot en Gamesindustry.biz.

03-01-06: spelletjes in Elsevier

Het is mosterd na de maaltijd, maar door de lachwekkende inhoud meld ik het toch nog even. In de Elsevier Thema bijlage van week 47 zijn 12 gezelschapsspellen getest. Puerto Rico kreeg het rapportcijfer 4, o.a. omdat de testers niet wisten hoe ze huizen (?) moesten bouwen. Maharadja kreeg het rapportcijfer 8, maar moet wel leven met de opmerking dat het erg op Monopoly lijkt omdat je geld moet betalen als je in iemands stad komt. Carcassonne kreeg een 7, maar de testers hebben gespeeld zonder de boeren, omdat deze rol hun onduidelijk was. Carcassonne De Burcht kreeg een puntje meer, vermoedelijk omdat dit spel de testers aan Ganzenbord deed denken. Het hoogste cijfer werd uitgedeeld aan het kinderspel Slot Sidderstein van Haba. Dit zegt waarschijnlijk genoeg over het speelniveau van dit testpanel.... Voor de liefhebbers: op de 999 Games website vind je een PDF-bestand met het artikel.

02-01-06: Caylus online

Op de Duitse website BrettspielWelt kun je sinds vanavond het bordspel Caylus online spelen. Caylus was de grote hit van Spiel 2005. De Nederlandstalige editie van het bordspel wordt in de loop van deze maand verwacht.

01-01-06: een speels nieuw jaar

Allereerst wens ik de bezoekers van deze site een gezond, voorspoedig en zeker ook een speels 2006. Met deze laatste wens ga ik over naar de orde van de dag, een terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik naar 2006.

De Nederlandse uitgevers hebben in 2005 een forse hoeveelheid nieuwe spellen afgeleverd. Bij de “grote jongens” als 999 Games en Ravensburger is de aandacht meer en meer verschoven naar toegankelijke familiespellen. Zelfs een relatief kleine uitgever als Cwali lijkt deze route te volgen. Daar is uiteraard niets mis mee, want met dergelijke spellen lok je een groter publiek naar de speeltafel. Een positieve ontwikkeling is de komst van een aantal nieuwe spelers als Quined Games, White Goblin Games en Vendetta. Hetzelfde geldt voor de nieuwe aanpak van University Games. Ook in 2006 staat ons veel moois te wachten. Ravensburger voorziet de klassieker Avé Caesar van een nieuw jasje, 999 Games laat de schaapjes van Shear Panic op de Nederlandse weiden grazen, PS Games komt eindelijk met het langverwachte Tempus, Phalanx Games biedt een interessante rondleiding door een harem en gaat op bizonjacht met Kramer & Kiesling en de kersverse partners Quined & White Goblin Games halen met Caylus de hit van 2005 naar Nederland.

De organisator van het Spellenspektakel is blijkbaar tevreden met de huidige omvang van de beurs en zoekt niet langer naar manieren om dit evenement te laten groeien. In het voorjaar van 2006 wordt de groei gezocht in een nieuw evenement, de Games & Toys Experience! in het Belgische Gent. Dit wordt een beurs vol spellen, speelgoed en andere dingetjes. Een van die andere dingetjes is de lancering van een nieuwe spellenprijs, de Games & Toys Awards. Aangezien deze prijs wordt georganiseerd door of namens een aantal uitgevers, ben ik vooralsnog niet van plan om dit initiatief inhoudelijk serieus te nemen.

De Nederlandse Spellenprijs heeft in 2005 een stap in de goede richting gezet. De uitgevers staken de koppen bij elkaar en leverden een waardevolle bijdrage aan de publiciteit rond de nominaties en de verkiezing. Dit resulteerde o.a. in een verdubbeling van het aantal stemmers. Helaas was de belangstelling van de meeste uitgevers daags na de uitslag als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijdens het Spellenspektakel besteedde alleen de winnaar aandacht aan de Spellenprijs. De Ontembare Stad was niet mijn persoonlijke favoriet, maar dit toegankelijke familiespel is wel een prima “instapper” voor gelegenheidsspelers en daarmee een goede winnaar. Daarnaast was ik onder de indruk van de professionele en gedreven aanpak van The Game Master, zowel tijdens als na de verkiezing. Ik hoop dat andere uitgevers hier in 2006 iets van leren. Tijdens Spiel 2005 heeft de NSP gesproken met twee juryleden van het Spiel des Jahres. Hun belangstelling voor het kleine Nederlandse broertje was bemoedigend. Hetzelfde gold voor hun bereidheid om de NSP te informeren en te ondersteunen. Ik verwacht een positief effect op de verdere ontwikkeling van de Nederlandse Spellenprijs.

Ik zit sinds december 1995 op het internet en ben in de loop van die maand gestart met het knutselen aan een piepkleine homepage. Ik ben vergeten wanneer de eerste voorloper van deze website precies is gelanceerd, maar vermoedelijk heb ik onlangs ongemerkt een tiende verjaardag gevierd. Ik heb geen idee of ik dit kunstje nogmaals tien jaar zal uitvoeren, maar vooralsnog heb ik er nog steeds zin in. Deze website trok vorig jaar meer dan 285.000 bezoekers. Ik hoop dat ik deze mensen ook in 2006 een beetje leesplezier en boeiende informatie kan verschaffen.

Ik besluit met een woord van dank aan de mensen die in 2005 een waardevolle bijdrage aan mijn speelplezier hebben geleverd: Rob, Det, Henk-Johan, Daan, Tanya, Niek, Ronald, Martin, Pumpkin, Cees, John, Gerben, Bob & Hans & de rest van de Friese clan en al die andere spelers met wie ik vorig jaar een tafeltje heb gedeeld.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2006


Top