Nieuws > Archief > okt-dec 2005


27-12-05: nieuws van Amigo

Op de Amigo website vind je beschrijvingen en afbeeldingen van de spellen die op de speelgoedbeurs van Nürnberg worden gepresenteerd. Amigo komt met een aantal luchtige kaart- en dobbelspelletjes. De oneindige Bohnanzaserie wordt aangevuld met een voetbalspel voor twee spelers. Meer informatie: Amigo overzicht.

15-12-05: PS Games op de Ducosimbeurs

PS Games meldt dat het nieuwe spel Ostia vandaag is binnengekomen. Dit boeiende kaartspel wordt aanstaande zaterdag gepresenteerd op de Ducosim spellenbeurs in de congreszaal Juliana van de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie: PS Games overzicht.

Op de Ducosimbeurs worden nog meer nieuwe spellen gedemonstreerd, waaronder: H2olland, het World of Warcraft bordspel, Aaargh! en Celtica (het nieuwe bordspel van Kramer & Kiesling). Meer informatie over de beurs: kalender.

07-12-05: Ravensburger in 2006

Ook Ravensburger Nederland heeft volgend jaar wat moois in petto. De langverwachte heruitgave van Avé Caesar zal tegen de zomer verschijnen (inclusief een nieuwe cover). Rond de beurs in Nürnberg verschijnt Celtica, een nieuw bordspel van Kramer & Kiesling. Ten slotte zitten er enkele kinderspellen in de pijpleiding, maar daarover later meer. 
Meer informatie: Ravensburger overzicht.

06-12-05: Phalanx Games in 2006

Van Phalanx Games heb ik informatie over de plannen voor 2006 ontvangen. Er verschijnen twee nieuwe bordspellen (Harem en Bizon) en twee vlotte kaartspellen (NoNo en Inferno). Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

06-12-05: Nederlandstalige Caylus

In januari 2006 brengen Quined Games en White Goblin Games een Nederlands- en Franstalige editie van het bordspel Caylus op de markt. Deze editie wordt gedistribueerd in de Benelux. Deze versie heeft een volledig nieuwe doos, de plastic muntjes zijn vervangen door kartonnen muntjes en de handleiding is hier en daar aangepast. Meer informatie: Quined Games of White Goblin Games.

05-12-05: Sinterklaas in Elasund

Ook op Catan wordt Sinterklaas gevierd. Op de website van Klaus Teuber kun je een gratis uitbreiding voor het bordspel Elasund downloaden. Na enig knip- en plakwerk kun je vier gebouwen aan de voorraad toevoegen: twee pakhuizen, een kazerne en een burcht.

04-12-05: de 50 beste spellen

De Belgische website Yvesiezi is onlangs verhuisd naar een eigen domein. Op deze site vind je een top 50 van gezelschapsspellen. Deze hitlijst wordt samengesteld op basis van de scores van tientallen internationale spellensites.

03-12-05: nieuws van 999 Games

Het Sudoku bordspel van 999 Games zou omstreeks 21 november verschijnen, maar wordt blijkbaar geplaagd door vertragingen in het productieproces. Volgens 999 Games wordt een bescheiden eerste oplage vanaf week 50 uitgeleverd.

Het Britse spellenblad Counter meldt dat 999 Games medio 2006 een Nederlandstalige versie van Shear Panic zal uitbrengen. Dit uitstekende tactische spel met koddige schaapjes werd uitgegeven door Fragor Games en was voor de opening van Spiel al uitverkocht. Mayfair Games verzorgt de Engelstalige editie van deze tweede oplage.

Meer informatie: 999 Games overzicht.

28-11-05: Boardgame News

Tot eind oktober was The Gamewire de toonaangevende website voor spellennieuws. Toen redacteur Rick Thornquist zijn activiteiten staakte, lag de nieuwsvoorziening uit het Engelse taalgebied volledig plat. Vandaag lanceert Rick zijn nieuwe initiatief Boardgame News. Deze site biedt je nieuws, previews, interviews en tal van andere artikelen.

28-11-05: online interview

Het Duitse webzine Die Pöppelkiste is gisteren gestart met een online interview met Tobias Lang, een van de mensen achter de online spellensite Brettspielwelt. Zin in een kijkje in de Duitse spellenkeuken? Surf dan naar Die Pöppelkiste.

24-11-05: AAN ZET!

Het stedelijk museum in Alkmaar organiseert vanaf 27 november t/m 27 maart de tentoonstelling "AAN ZET!, 1001 gezelschapsspelen". Hier kom je spelenderwijs in aanraking met 200 jaar gezelschapsspelen. In de tentoonstelling is niet alleen veel te zien, maar ook van alles te beleven, waaronder een ruilbeurs en workshops waarin je je eigen spel kunt maken. Ook verzorgt men op bepaalde dagen speldemonstraties en lezingen.

20-11-05: spellenenquête

Op de website www.spieleumfrage.de loopt momenteel een enquête, waarbij iedereen de dit najaar uitgebrachte spellen van rapportcijfers kan voorzien. Men hanteert het Duitse cijfersysteem, waarbij een uitmuntend spel een "1" krijgt en de "6" wordt uitgedeeld aan absolute bagger. Onder de deelnemers worden spellen verloot.

15-11-05: Tricky Tiles

Op de website van de Duitse uitgever Kronberger Spiele kun je het materiaal van het bordspel Tricky Tiles gratis downloaden. Tricky Tiles is een abstract legspel voor 2-4 spelers, dat op het eerste gezicht enigszins doet denken aan Blokus.

13-11-05: pech voor Amigo

De kaartjes van de eerste oplage van de 6 Nimmt! uitbreiding hadden een verkeerde kleur. Bij de tweede oplage zijn ze op het verkeerde papier gedrukt, waardoor ook deze kaartjes niet geschikt zijn voor gebruik. Amigo moet nu voor de derde keer aan de bak, waardoor dit gratis jubileumpresentje per saldo een dure grap wordt. Het is jammer dat deze sympathieke geste door zoveel pech wordt achtervolgd.

05-11-05: update beursverslagen

Met hulp van Niek Ederveen heb ik vandaag de beursverslagen van Spiel en het Spellenspektakel aangevuld met enkele nieuwe spelbeschrijvingen:
- verslag Spiel 2005
- verslag Spellenspektakel 2005.

02-11-05: Speelgoed van het Jaar

Vandaag zijn de winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing bekendgemaakt. Voor spelliefhebbers is uitsluitend de categorie 12+ interessant. Deze prijs is namelijk gewonnen door het legspel Carcassonne de Stad van Klaus-Jürgen Wrede (999 Games).
Meer informatie: Speelgoed v/h Jaar.

02-11-05: Sint Petersburg uitbreiding

Het decembernummer (6/05) van het uitmuntende Duitse spellenblad Spielbox bevat een leuke bonus voor de fans van Sint Petersburg: een uitbreiding met 12 speelkaarten. Via de Spielbox website kun je een los nummer bestellen.
Meer informatie: Spielbox.

31-10-05: Spellenspektakel

Afgelopen weekend werd in het beursgebouw van Eindhoven voor de veertiende maal een Spellenspektakel georganiseerd, de grootste en gezelligste spellenbeurs van de Benelux. Het schitterende weer heeft ongetwijfeld een paar duizend bezoekers gescheeld. Met name op vrijdag was het met ongeveer 1.300 bezoekers zeer rustig en bleven tientallen speeltafels onbezet. Zaterdag waren er ongeveer 4.500 bezoekers, welk aantal op zondag vermoedelijk is geëvenaard.

Hier vind je een verslag van de beurs.

27-10-05: Sudoku

Op Spiel bleek dat de Duitse uitgevers massaal op de Sudokurage zijn gedoken, de Nederlandse uitgevers blijken nu in een rap tempo te volgen. Bij Van der Meulen verschijnen onder de merknaam Clown Games twee spellen, een variant voor één speler en een variant voor 2-6 spelers. 999 Games komt omstreeks 21 november met een Nederlandstalige versie van Knizia's Sudoku bordspel, inclusief de eenvoudige variant voor kinderen. Er is blijkbaar een markt voor deze producten, bij de Amersfoortse Spellenwinckel vliegen zelfs de Duitse Sudoku spellen namelijk de deur uit.

23-10-05: Gamewire

Afgelopen week vernam ik dat Rick Thornquist met onmiddellijke ingang zijn activiteiten voor de Gamewire heeft gestaakt. Dit is een aderlating voor de nieuwsvoorziening op spelletjesgebied. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier met hem en Knut-Michael Wolf van Spielbox samengewerkt. We hadden allen onze eigen lijntjes naar informatie en deelden dit met elkaar. Het vertrek van Rick zal het verzamelen van informatie uit Amerika en omstreken een stuk lastiger maken.

23-10-05: Verslag van Spiel 2005

Het verslag van Spiel 2005 is eindelijk voltooid. Mijn excuses voor de vertraging, een onwillige rugspier maakte de combinatie van zitten & typen een paar dagen onmogelijk. Ik hoop dat het verslag enig leesplezier oplevert.

Ik verwijs je ook nog even naar Spelmagazijn. Daar vind je een interessant verslag en tientallen leuke foto's.

19-10-05: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. Deze week is de uitslag van het seizoen 2004-2005 bekendgemaakt:

 1. Jambo van Rüdiger Dorn (Kosmos)
 2. Geschenkt van Thorsten Gimmler (Amigo)
 3. Wie ich die Welt sehe van Urs Hostettler (Fata Morgana/Abacus)
 4. Diamant van Alan R. Moon & Bruno Faidutti (Schmidt)
 5. Razzia van Reiner Knizia (Amigo)
 6. Boomtown van Bruno Faidutti & Bruno Cathala (Face to Face Games)
 7. Schotten-Totten van Reiner Knizia (Pro Ludo/PS Games)
 8. Gelb gewinnt (Kosmos)
 9. Teamwork van Michael Andersch (Adlung)
 10. Typo van Corné van Morsel (Cwali/University Games)

16-10-05: Spiel 2005

Vanaf donderdag t/m vandaag was de Duitse industriestad Essen het centrum van de spelende wereld. De 23e editie van de Internationale Spieltage lokte ongeveer 144.000 bezoekers naar de Messe Essen. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, die ongetwijfeld is veroorzaakt door het schitterende weer. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld, dit jaar waren er meer dan 700 standhouders uit 30 landen present.

Populaire spellen waren o.a. Mesopotamië (Phalanx Games), Caylus (Ystari), Big Kini (Edition PlayMe), Il Principe (Mind the Move), PÜNCT (Don & Co.) en de nieuwe versie van Oltremare (Amigo). De "op is op trofee" was dit jaar vermoedelijk voor Fragor. Zij waren woensdagmiddag om een uur of twee al door de niet gereserveerde exemplaren van Shear Panic heen. De "stand met de meeste stoelen trofee" ging dit jaar naar Cwali, als de inhoud van het nieuwe spel Aloha wordt meegeteld. Dit ondanks het feit dat een of andere onverlaat het nodig vond om woensdag een paar stoelen uit de Cwalistand te "lenen".

Een van mijn persoonlijke hoogtepunten was een bespreking met Tom Werneck en Chris Mewes van de Jury Spiel des Jahres. Hun belangstelling voor de kleine Nederlandse Spellenprijs was hartverwarmend. Hetzelfde gold voor hun bereidheid tot het delen van informatie en ervaringen. De nasleep van dit vruchtbare gesprek zal in de toekomst een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse Spellenprijs leveren.

In de loop van deze week volgt een uitgebreid verslag van de beurs.

11-10-05: Spiel 2005 presentjes en acties

De Duitse website Hall9000 organiseert een quiz, waarbij je aan de hand van 15 plaatjes de bijpassende spellen moet achterhalen. Deze spellen zijn op Spiel verkrijgbaar, je hoeft dus alleen maar de stands van de genoemde uitgevers te bezoeken en goed uit je ogen te kijken. Als je een of meer juiste titels noemt, maak je kans op mooie prijzen.

Ook dit jaar worden de nodige presentjes uitgedeeld: 

 • Ystari (stand 9-36): als je het bordspel Caylus koopt, krijg je gratis een extra gebouw (de juwelier).
 • Amigo (stand 11-30): tegen inlevering van de bon uit de luxe jubileumeditie van 6 Nimmt! krijg je gratis een 6nimmt! “boosterpack” met 7 kaarten voor een variant.
 • Abacus (stand 10-44): een gratis uitbreiding voor het bordspel China.
 • Kosmos (stand 12-15/18): een gratis uitbreiding voor De Kolonisten van Catan, Der Grosse Fluss.
 • Cwali (stand 10-33): als je een van de nieuwe spellen Ahoy of Aloha koopt, krijg je een gratis exemplaar van Typo. Als je beide nieuwe spellen koopt, krijg je ook nog een exemplaar van Titicaca (uiteraard zolang de voorraad strekt).
 • In nummer 89 van het tijdschrift COMIXENE (stand 8-14) vind je een coupon voor "Diamanten Joe", een kleine uitbreiding voor Niagara/Iguazu (een bootje met een juwelenhandelaar en een stoffen zakje).

09-10-05: The Game Master in België

De Nederlandse uitgever The Game Master en de Belgische groothandel HODIN International hebben een distributieovereenkomst gesloten. Hierdoor zijn de spellen van The Game Master in een snel toenemend aantal winkels in België te verkrijgen.

04-10-05: International Gamers Awards

Het is een drukke week in spellenprijzenland. Vandaag zijn de winnaars van de International Gamers Awards bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra. De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is Ticket to Ride Europe van Alan Moon (Days of Wonder). De winnaar in de categorie spellen voor twee spelers is War of the Ring van Marco Maggi, Francesco Nepitello & Roberto Di Meglio. (Phalanx Games/Nexus/FFG).

03-10-05: Nederlandse Spellenprijs 2005

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2005 is De Ontembare Stad. Dit uitmuntende bordspel van de Nederlandse spelontwerper Hans van Tol wordt uitgegeven door The Game Master. De Ontembare Stad heeft een afgetekende overwinning behaald. Bij 258 kiezers stond dit spel op de eerste plaats van het stembiljet. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg meer dan 350 punten. Op de tweede plaats eindigde het bordspel Goa van 999 Games, de derde plaats ging naar het kaartspel Sint Petersburg van dezelfde uitgever. De race was uitermate spannend tot de laatste week, waarin De Ontembare Stad met een indrukwekkende eindsprint alsnog de hoogste trede van het erepodium wist te bereiken.

De volledige uitslag van 2005:

 1. De Ontembare Stad, een bordspel voor 2 - 5 spelers. Ontworpen door Hans van Tol, uitgegeven door The Game Master.
 2. Goa, een bordspel voor 2 - 4 spelers. Ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door 999 Games.
 3. Sint Petersburg, een kaartspel voor 2 - 4 spelers. Ontworpen door Michael Tummelhofer, uitgegeven door 999 Games.
 4. Alhambra, een bordspel voor 2 - 6 spelers. Ontworpen door Dirk Henn, uitgegeven door Queen Games.
 5. Iguazu, een bordspel voor 3 - 5 spelers. Ontworpen door Thomas Liesching, uitgegeven door 999 Games.
 6. Veel Soeps!, een kaartspel voor 2 - 5 spelers. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door University Games.
 7. Keythedral, een bordspel voor 2 - 5 spelers. Ontworpen door Richard Breese, uitgegeven door PS Games.
 8. Wings of War, een kaartspel voor 2 - 4 spelers. Ontworpen door Andrea Angiolino en Piergiorgio Paglia, uitgegeven door PS Games.
 9. Australia, een bordspel voor 2 - 5 spelers. Ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, uitgegeven door Ravensburger.

Meer informatie: www.spellenprijs.nl.

03-10-05: spellenkalender 2006

Days of Wonder, Spielbox e.a. presenteren op Spiel '05 de Days of Wonder Kalender 2006. Deze kalender bevat niet allen prachtige afbeeldingen uit de spellen van Days of Wonder, maar ook informatie over beurzen en spelontwerpers. De kalender kost 5 euro.


Nieuws > Archief > okt-dec 2005


Top