Nieuws > Archief > jul-sep 2005


18-09-05: opening 999 Games pand

Vandaag organiseerde 999 Games de feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand in Almere. Het omliggende parkeerterrein was gevuld met feesttenten, waar de bezoekers zich konden vermaken met nieuwe spellen als Carcassonne Overzee, Amazone, Pinguïn en Clout Fantasy. Tijdens een van de toespraken werd de komst van een nieuw evenement aangekondigd. In het voorjaar van 2006 zal men in Gent een beurs vol speelgoed, computer games en gezelschapsspellen organiseren.

18-09-05: Egelrace

University Games heeft afgelopen week het bordspel Egelrace uitgeleverd. In dit vlotte racespel schuiven egeltjes over een circuit met zes banen en proberen ze de valkuilen te vermijden. Dit spel is ontworpen door Doris & Frank. Meer informatie: University Games overzicht.

15-09-05: Deutscher Spiele Preis

Vannacht is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2005 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Dit jaar heeft men 1.979 geldige stemmen ontvangen. Louis XIV van Rüdiger Dorn (uitgever Alea) heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit meerderhedenspel wordt door Ravensburger in Nederland gedistribueerd. De top tien luidt als volgt:

 1. Louis XIV van Rüdiger Dorn (Alea/Ravensburger)
 2. Niagara van Thomas Liesching (Zoch)
 3. Manila van Franz-Benno Delonge (Zoch)
 4. Ubongo van Grzegorz Rejchtman (Kosmos)
 5. Himalaya van Régis Bonnessée (Tilsit Éditions)
 6. In 80 Tagen um die Welt van Michael Rieneck (Kosmos)
 7. Schatten über Camelot van B. Cathala en S. Laget (Days of Wonder)
 8. Jambo van Rüdiger Dorn (Kosmos)
 9. Das Zepter von Zavandor van Jens Drögemüller (Lookout Games)
 10. Verflixxt! van Michael Kiesling en Wolfgang Kramer (Ravensburger)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2005 is Akaba van Guido Hoffmann (Haba). De winnaar van de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2005 - Wanderpreis der Stadt Essen) is Piranha Pedro van Jens-Peter Schliemann (Goldsieber).

De prijzen worden op 12 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2005. Meer informatie: deutscherspielepreis.de.

10-09-05: Skyline

Vandaag organiseerde de Nederlandse uitgever The Game Master een feestelijke presentatie van het nieuwe bordspel Skyline. Na Block It! en De Ontembare Stad (genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2005) heeft ontwerper Hans van Tol met zijn derde spel bij mij de juiste snaar geraakt. Skyline is een kostelijk bouwspel, dat ook de gemiddelde veelspeler zal bevallen. Meer informatie: The Game Master overzicht.

09-09-05: Spellenspektakel Magazine

Vanaf deze week is het nieuwe Spellenspektakel Magazine verkrijgbaar. De 52 pagina's zijn gevuld met korte beschrijvingen van nieuwe spellen, beknopte informatie over het 14e Spellenspektakel en diverse andere artikelen. Het blad bevat o.a. beschrijvingen van nieuwe spellen als King Arthur, Caribic, Heroscape, Mesopotamië, Kolonisten 3D, Siena, Ostia, de nieuwe scenario's voor Kolonisten en Carcassonne Overzee. Het Spellenspektakel Magazine is gratis verkrijgbaar bij speelgoedwinkels en speciaalzaken. Eind volgende week wordt tevens een online versie op de Spellenspektakel website geplaatst.

07-09-05: King Arthur

Ravensburger heeft het bordspel King Arthur uitgeleverd. Gezien de groothandelprijs zal dit spel bij de gemiddelde speciaalzaak vermoedelijk 70 euro of meer kosten. Intertoys heeft blijkbaar een aardige korting bedongen, want daar kost het spel 54,99 euro.
Meer informatie: Ravensburger overzicht.

06-09-05: nieuws van 999 & Phalanx Games

Volgens de verkoopafdeling van 999 & Phalanx Games zijn Carcassonne Overzee (999) en De Eerste Wereldoorlog (Phalanx) vandaag uitgeleverd. De Spellenwinckel in Amersfoort verwacht deze spellen morgen. Meer informatie: 999 Games overzicht c.q. Phalanx Games overzicht.

04-09-05: Nederlandse Spellenprijs 2005

Dit najaar wordt voor de vijfde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Deze verkiezing is gelanceerd op de Ducosim spellenbeurs van zaterdag 3 september. Vanaf vandaag kan iedere spelliefhebber op www.spellenprijs.nl zijn stem uitbrengen. Kies daar jouw drie favorieten uit de lijst met negen genomineerden (Alhambra, Australia, De Ontembare Stad, Goa, Iguazu, Keythedral, Sint Petersburg, Veel Soeps! en Wings of War), dan doe je automatisch mee aan de verloting van een schitterend spellenpakket.

De winnaar wordt op maandag 3 oktober bekendgemaakt en op vrijdag 28 oktober tijdens het Spellenspektakel in Eindhoven gehuldigd.

02-09-05: Spellenspektakel website

Vandaag is de vernieuwde Spellenspektakel website gelanceerd. De nieuwe site is meer dan een uithangbord van de beurs, je vindt er spellennieuws, previews, een forum en allerlei andere artikelen over spellen. De site is nog niet volledig operationeel, in de loop van volgende week worden nog onderdelen geactiveerd. Het Spellenspektakel webzine wordt ondersteund door diverse spellenuitgevers.

Volgens de site ligt het 14e Spellenspektakel Magazine eind volgende week in de winkels. De cover bevat een bemoedigende tekst voor alle liefhebbers: het blad is weer gratis!

01-09-05: PÜNCT, het slot van project GIPF

De sympathieke Belgische spelauteur Kris Burm is momenteel druk bezig met de productie van het laatste spel van het GIPF-project. Voor het plaatsen van een punt achter deze reeks uitmuntende tweepersoonsspellen heeft hij een passende naam bedacht. Het nieuwe spel heet PÜNCT. Op de Don & Co pagina vind je een beschrijving en een tweetal foto's (met dank aan Kris).

01-09-05: Ducosim spellenbeurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseert aanstaande zaterdag een spellenbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Er worden nieuwe bord-, kaart- en andere spellen gedemonstreerd. Op deze beurs wordt tevens de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs afgetrapt. Je kunt er de genomineerde spellen spelen en je stem uitbrengen.
Meer informatie: agenda.

30-08-05: ChiZo Rising

999 Games heeft onlangs het "collectible tile game" ChiZo Rising uitgeleverd. Dit verzamelbare legspel wordt uitgegeven door Temple Games. Het spel is verkrijgbaar in starters en boosters. De door 999 Games gedistribueerde starters bevatten Nederlandstalige regels. Meer informatie: Temple Games overzicht.

28-08-05: International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra. Nominaties in de categorie spellen voor meer spelers: Antiquity; Carcassonne die Stadt; Diamant; In 80 Tage um die Welt; Keythedral; Louis XIV; Reef Encounter; Shadows over Camelot; Struggle of Empires; Ticket to Ride Europe; Ubongo; Ys.
Nominaties in de categorie spellen voor twee spelers: Dungeon Twister; Fjorde; Jambo; Ozeanien; Revolte im Rom; War of the Ring.

Commentaar: de eerste lijst bevat enkele opvallende keuzes in de categorie “lichtgewichten”, maar wordt toch overheerst door goede “stevige” spellen. Op de eerste lijst mis ik Im Schatten des Kaisers, op de lijst met tweepersoonsspellen SeaSim van Cwali. Ik feliciteer de Nederlandse uitgever Splotter met de nominatie van Antiquity.

23-08-05: Spiel der Spiele

Trans Europa van Franz-Benno Delonge (uitgever: Winning Moves) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2005". Deze Oostenrijkse spellenprijs is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Trans Europa is een vooral cosmetische bewerking van het vlotte treinenspel Trans America.

Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2005":

Spellen voor de familie:
- Piranha Pedro (Goldsieber)
- Tanz der Hornochsen! (Amigo)
- Ubongo (Kosmos)
- Verflixxt! (Ravensburger) 

Spellen voor kinderen:
- Mago Magino (Selecta)
- Schildi Schildkröte (Haba)

Spellen voor twee spelers:
- San Ta Si (Zoch)

Spellen voor iedereen:
- Diamant (Schmidt Spiele)

Spellen voor vrienden:
- Scene it? (Mattel)
- Toru (Hasbro)

Spellen voor experts:
- Go West! (Phalanx Games)
- Schatten über Camelot (Days of Wonder)

Commentaar: een opvallende winnaar. Trans Europa is immers niet meer dan een herdruk op een ander bordje. Het valt verder op dat de eigenzinnige Oostenrijkers voor het derde jaar op rij het Duitse Spiel des Jahres van hun lijst hebben gehouden. De hitstatus van Go West! is een leuk succesje voor Phalanx Games, al is Alexander de Grote natuurlijk een veel beter spel.

22-08-05: spellen voor Bolivia

Op de Ducosim website vind je informatie over een inzamelingsactie. Hier wordt gevraagd om spellen voor een jongerenproject in Bolivia. Als je een of meer spellen wilt doneren, kun je ze o.a. op de komende Ducosimbeurs inleveren.

14-08-05: gratis spellenblad

Op de Ducosim website kun je een "dummy" van het tijdschrift Spel! downloaden. Hiermee haal je een tijdschrift in pdf-formaat in huis, dat je op 61 pagina's een goede blik op de kwaliteit van dit Nederlandstalige spellenblad biedt. Als het blad in de smaak valt, kun je voor € 24,- per jaar lid worden. Een lidmaatschap geeft je verder gratis toegang tot de spellenbeurzen van Ducosim en 10% korting op de aankopen bij gerenommeerde spellenspeciaalzaken.

10-08-05: nieuws van Ravensburger

Ravensburger Nederland brengt volgende maand twee nieuwe spellen van Reiner Knizia uit. King Arthur is een avontuurlijk bordspel, waarbij een computerchip een deel van de spelhandelingen bestuurt. Dit spel werd in 2003 uitgeroepen tot het Spiel der Spiele, het Oostenrijkse spel van het jaar. Pirates is een fonkelnieuw bordspel, waarbij de spelers de Caribische Zee onveilig maken. Meer informatie: Ravensburger overzicht.

08-08-05: nieuws van Phalanx Games

Phalanx Games zal dit najaar o.a. twee nieuwe bordspellen uitbrengen. Mesopotamië is een veelbelovend bordspel van Klaus-Jürgen Wrede, de auteur van Carcassonne. Pinguïns is een nieuwe editie van het tactische bordspel Pingvinas van de Duitse uitgever Bambus. In het Phalanx Games overzicht vind je een korte beschrijving van beide spellen.

08-08-05: kijkje in de keuken van Amigo

Op de website van de Duitse uitgever Amigo is vandaag een bijzonder project gestart. Men presenteert een uitgebreide blik op het ontwikkelproces van een nieuw spel, van prototype tot en met de uiteindelijke versie. De komende maanden kun je de stappen in dit proces volgen. Men biedt tevens de mogelijkheid om commentaar te geven. Dit nieuwe spel wordt begin 2006 uitgebracht. De werktitel is Royal Advancement.

02-08-05: Caribic

Identity Games heeft het nieuwe bordspel Caribic uitgeleverd. Dit is de Nederlandstalige versie van Karibik van Winning Moves. Dit leuke bied- en blufspel zal de komende dagen in de speciaalzaken opduiken. Meer informatie: Identity Games overzicht.

26-07-05: Blue Moon uitbreidingen

999 Games heeft onlangs drie uitbreidingen voor het kaartspel Blue Moon uitgeleverd. De Aqua is een nieuwe volkenset; Gezanten & Inquisiteurs I en II zijn geen zelfstandige volkensets, maar bevatten kaarten waarmee je andere sets kunt versterken.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

20-07-05: Nederlandstalige Queen Games

Van de Belgische distributeur Hodin ontving ik informatie over de meertalige versies van de spellen van Queen Games. De volgende spellen zijn inmiddels verkrijgbaar met Nederlandstalige regels: Alhambra - Vizor's Favor (uitbreiding 1), The Garden of the Alhambra, Metro, Architekton, Revolt in Rome, Turbo Taxi en Gold of the Incas. Later volgen Flandern, Mac Robber, Alhambra - the City Gates (uitbreiding 2) en Rat Hot (= Rattenscharf).

17-07-05: de Vissers van Catan

Het oktobernummer (5/05) van het uitmuntende Duitse spellenblad Spielbox bevat een leuke bonus voor de fans van Catan. Die Fischer von Catan is een scenario met o.a. zes nieuwe bordtegels. Via de Spielbox website kun je een los nummer bestellen.
Meer info: Spielbox.

17-07-05: Atomik deel II

De Atomik BV, eigenaar van de gelijknamige winkelketen, is onlangs failliet verklaard. De Atomik website was vorige week enige tijd uit de lucht, maar is inmiddels weer actief. Volgens de website is de winkel in Sittard sinds gisteren weer open.

12-07-05: Quined Games

Quined Games is een nieuwe Nederlandse uitgever van strategische spellen. In de loop van 2005 zal Quined Games twee bordspellen introduceren, die in oktober op het Spellenspektakel worden gepresenteerd. De spellen zijn een heruitgave van het bordspel Reef Encounter van Richard Breese en het fonkelnieuwe bordspel Siena van Mario Papini. Deze spellen worden uitgegeven in samenwerking met Z-Man Games (USA) en What's Your Game? resp. Zugames (Italië). Meer informatie: Quined Games overzicht.

11-07-05: Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2005

Dit najaar wordt voor de vijfde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Uit de tientallen boeiende gezelschapsspelen, die in het tijdvak juni 2004 t/m mei 2005 in Nederland zijn uitgebracht, heeft de jury begin juli een nominatielijst met negen hoogwaardige spellen gekozen. Deze negen genomineerden dingen mee naar de hoofdprijs, de Nederlandse Spellenprijs 2005. De winnaar wordt in de loop van september door het publiek gekozen. De genomineerden van 2005 zijn:

 • Alhambra, een bordspel voor 2 - 6 spelers over de aanleg van paleizen in een historische Spaanse stad. Ontworpen door Dirk Henn, uitgegeven door Queen Games.
 • Australia, een bordspel voor 2 - 5 spelers over de ontdekking en exploratie van Australië. Ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, uitgegeven door Ravensburger.
 • De Ontembare Stad, een bordspel voor 2 - 5 spelers over de ontwikkeling van een middeleeuwse stad. Ontworpen door Hans van Tol, uitgegeven door The Game Master.
 • Goa, een bordspel voor 2 - 4 spelers over de stichting van koloniën en de handel in specerijen. Ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door 999 Games.
 • Iguazu, een bordspel voor 3 - 5 spelers over een juwelenjacht op een wilde rivier. Ontworpen door Thomas Liesching, uitgegeven door 999 Games.
 • Keythedral, een bordspel voor 2 - 5 spelers over het verzamelen van grondstoffen voor de bouw van een kathedraal. Ontworpen door Richard Breese, uitgegeven door PS Games.
 • Sint Petersburg, een kaartspel voor 2 - 4 spelers over de bouw van de gelijknamige Russische stad. Ontworpen door Michael Tummelhofer, uitgegeven door 999 Games.
 • Veel Soeps!, een kaartspel voor 2 - 5 spelers over het koken van een smakelijke soep met de juiste ingrediënten. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door University Games.
 • Wings of War, een kaartspel voor 2 - 4 spelers over luchtgevechten met historische vliegtuigen. Ontworpen door Andrea Angiolino en Piergiorgio Paglia, uitgegeven door PS Games.

Meer informatie: www.spellenprijs.nl.

10-07-05: Atomik failliet

De Atomik BV, eigenaar van de gelijknamige winkelketen, is onlangs failliet verklaard. Op de inmiddels verdwenen website stond de volgende tekst: "Momenteel wordt er naar een oplossing gezocht om met tenminste één winkel (Sittard) door te gaan. Ook bestaat de mogelijkheid dat personeel voor eigen rekening een Atomik filiaal voortzet. Wanneer we precies open gaan is nog onbekend, maar reken er maar op dat er alles op alles wordt gezet om dit zo snel te laten gebeuren. Indien je spullen hebt besteld of hebt gereserveerd, deze staan klaar en zodra we weer open mogen dan kun je deze komen ophalen. Ook de previews bestellingen worden dan uitgeleverd".

02-07-05: Origins Awards

Deze week zijn de winnaars van de Origins Awards 2005 bekendgemaakt. Deze cocktail van spellenprijzen bestaat uit meerdere categorieën. Alan Moon's Ticket to Ride won de prijs voor het beste bordspel. Tijdens dezelfde ceremonie won Avalon Hill twee Gamers’ Choice Awards met Betrayal at House on the Hill en Axis & Allies D-Day. Meer informatie: Origins Awards.

02-07-05: Heersers der Woestijn

PS Games heeft het bordspel Heersers der Woestijn van Reiner Knizia uitgeleverd. Deze nieuwe editie van Durch die Wüste wordt uitgegeven in samenwerking met Fantasy Flight Games. Meer informatie: PS Games overzicht.


Nieuws > Archief > jul-sep 2005


Top