Nieuws > Archief > apr-jun 2005


27-06-05: Spiel des Jahres 2005

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft de Jury Spiel des Jahres zojuist de winnaar van het Spiel des Jahres 2005 bekendgemaakt. Het bordspel Niagara is de 27e winnaar van deze grote spellenprijs. Dit spel is ontworpen door Thomas Liesching en wordt uitgegeven door Zoch. Dit spel wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games, onder de naam Iguazu.


foto: AFP

Het Kinderspiel des Jahres is gewonnen door het geheugen- en behendigheidsspel Das kleine Gespenst. Dit spel is ontworpen door Kai Haferkamp en wordt uitgegeven door Kosmos.

Commentaar: Niagara is de verwachte winnaar. Van de genomineerde familiespellen viel dit spel op door originaliteit en een mooie uitvoering.

24-06-05: nieuws van Ravensburger

Ravensburger Nederland heeft een nieuw spel van Kramer & Kiesling uitgeleverd. That's Life! is de Nederlandstalige versie van het loopspel Verflixxt!. Door het handig manoeuvreren op een speelveld met losse tegels probeer je zoveel mogelijk positieve tegels te verzamelen. Verflixxt! is een van de kanshebbers bij de Spiel des Jahres verkiezing, waarvan de uitslag aanstaande maandag bekend wordt gemaakt.
Meer informatie: Ravensburger overzicht.

In Duitsland is onlangs een Verflixxt! website gelanceerd, waar je onder meer een aantal varianten kunt vinden. Met name de tactische variant met bewegingskaarten is interessant.

24-06-05: interview met Delonge

Het Duitse webzine Die Pöppelkiste is gisteren gestart met een online interview met Franz-Benno Delonge, auteur van o.a. Manila, TransAmerica en Big City. Zin in een kijkje in de Duitse spellenkeuken? Surf dan naar Die Pöppelkiste.

22-06-05: nieuw in de winkel

Al vallen de mussen van het dak, de Nederlandse speluitgevers blijven ook onder deze omstandigheden actief. PS Games heeft het bordspel Foute Vrienden Vette Feesten uitgeleverd. Dit is de Nederlandstalige editie van het nieuwe spel van de Duitse uitgever 2F-Spiele. PS Games distribueert sinds kort ook de 2F-titels Fische Fluppen Frikadellen, Finstere Flure en de kraker Funkenschlag. Deze spellen worden op korte termijn voorzien van Nederlandstalige spelregels.

Deze week moet tevens het nieuwe bordspel Alexander de Grote van Phalanx Games in de winkels opduiken. De Nederlandse tak van Phalanx heeft hier nog geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar volgens mijn betrouwbare Duitse bron is het spel inderdaad in aantocht.

Meer informatie:
- PS Games overzicht.
- Phalanx Games overzicht.
- 2F-Spiele overzicht.

19-06-05: opruiming tweedehands spellen

De Amersfoortse boeken- en spellenwinkel 't Ezelsoor organiseert van donderdag 23 juni t/m zaterdag 2 juli een grote opruiming. Dit is een goede reden om eens door hun uitgebreide voorraad tweedehands spellen te snuffelen en voor een zacht prijsje een klassieker op de kop te tikken. Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort (tel. 033-4621250).

19-06-05: Go West

Sinds afgelopen week ligt het nieuwe bordspel Go West van Phalanx Games in de winkels. Dit is een interessant resourcemanagement- en meerderhedenspel van Leo Colovini. Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

12-06-05: nieuws van 999 & Phalanx Games

Volgens de website van 999 Games zijn het tweepersoonsspel Fjord, het bordspel Kaiser en het kaartspel Tai Pan onlangs verschenen. Het nieuwe Phalanx spel Alexander de Grote is vorige week van de drukpers gerold en zal binnenkort de weg naar de speciaalzaken weten te vinden.

07-06-05: Speelgoed v/h Jaar nominaties

De nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2005 (de Nederlandse prijs voor spellen en speelgoed) zijn bekendgemaakt. De afgelopen jaren werd de spelliefhebber nauwelijks bediend, dit jaar bevat de nominatielijst veel gezelschapsspellen, waaronder een paar juweeltjes in de categorieën 8-12 en 12+. Deze positieve ontwikkeling hebben we o.a. te danken aan Ronald Hoekstra van Spelmagazijn. Hij is door de jury ingeschakeld als externe adviseur. Genomineerd zijn onder meer:

 • 0 - 4 jaar: Eendje Kwaak (Jumbo).
 • 4 - 6 jaar: Captain Billy Bones (Jumbo).
 • 6 - 8 jaar: het verzamelkaartspel Winx Club (Upper Deck).
 • 8 – 12 jaar: Iguazu (999 Games), Pirates of the Spanish Main (PS Games) en het bordspel King Arthur (Ravensburger).
 • 12+: De Bezeten Fles (University Games), Atmosfear DVD Game (Hasbro), Carcassonne De Stad (999 Games) en Sint Petersburg (999 Games).

In de loop van augustus worden de genomineerden op het internet gepresenteerd. Aansluitend kun je online jouw stem uitbrengen.

30-05-05: winnaar As d'or

De jury van de Franse spellenprijs As d'or heeft de uitslag van de verkiezing bekendgemaakt. De winnaar van deze jaargang is het kaartspel Time's Up van Peter Sarrett, uitgegeven door Asmodée.

30-05-05: International Gamers Awards

De jury van de "International Gamers Awards" heeft de finalisten in de categorie historische simulaties bekendgemaakt. De genomineerden zijn: 

- 7 Ages (Australian Design Group)
- Advanced Squad Leader Starter Kit I (Multi-Man Publishing)
- The Devil's Horsemen (GMT)
- Downtown (GMT)
- Group of Soviet Forces Germany (Decision Games)
- Memoir '44 (Days of Wonder)
- Roads to Leningrad (GMT)
- The Seven Days of 1809 (Operational Studies Group)
- Sword of Rome (GMT)
- Wings of War: Famous Aces (Nexus & Fantasy Flight)

29-05-05: nieuws van 999 Games

Volgens de website van 999 Games liggen het tweepersoonsspel Fjord en de uitbreiding van Boonanza sinds dit weekend in de winkels. Update (31-05): en toen ontdekte men dat de vrachtwagen uit Duitsland geen Fjordjes bevatte en heeft men heel discreet de tekst op de website aangepast..... Fjord wordt in de loop van deze week verwacht.

22-05-05: NK Bordspellen

Tijdens de Ducosimbeurs van 21 mei werd o.a. het NK Bordspellen gehouden. 15 teams streden om de eer en de vier plekken voor het EK in Essen. Het toernooi is gewonnen door het team "Cannonfodder". De tweede t/m vierde plaats gingen naar de teams "Over the hill.com", "Ik speel met groen" en "JEM-X". "Ik speel met groen" pakte vorig jaar nog de hoofdprijs. Meer informatie: Spelmagazijn.

17-05-05: nieuws van 999 & Phalanx Games

Volgens een nieuwsbrief van 999 Games verschijnt in de week van 30 mei het nieuwe tweepersoonsspel Fjord, een week later gevolgd door de Boonanza uitbreiding en de nieuwe versies van de Catan Kaartspel expansies. De Blue Moon uitbreiding Gezanten en Inquisiteurs I verschijnt medio juni. Deze laatste nieuwsbrief zegt niets over Kaiser en Tai Pan, waardoor ik verwacht dat deze spellen nog steeds in de week van 30 mei zullen verschijnen. Meer informatie: 999 Games overzicht.

Phalanx Games komt op 6 juni met het bordspel Alexander de Grote. Deze laatste nieuwsbrief zegt niets over Colovini's nieuwe bordspel Go West, waardoor ik verwacht dat dit spel nog steeds volgende week zal verschijnen. Ten slotte meldt men dat het strategische bordspel Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648 sinds kort ook via de Nederlandse speciaalzaken wordt verkocht.
Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

Aangezien beide bedrijven eind mei zullen verhuizen naar een nieuw pand in Almere, is enige vertraging uiteraard niet uitgesloten.

15-05-05: leesvoer voor spelers

Days of Wonder heeft de website van het nieuwe bordspel Shadows over Camelot gelanceerd. Op deze site kun je o.a. de regels van dit coöperatieve spel downloaden.

Op de Duitse website Siedeln kun je "10 Jahre Die Siedler von Catan" downloaden. Dit boekwerk leidt je op 66 pagina's door de geschiedenis van Catan.

Het Amerikaanse spellenblad Games Quarterly heeft de PDF-versie van nummer 5 beschikbaar gesteld. Dit nummer bevat o.a. informatie over de nieuwe versie van RoboRally.

11-05-05: nominaties As d'or

De jury van de Franse spellenprijs As d'or heeft de genomineerden van deze jaargang bekendgemaakt. De kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

- Akaba van Guido Hoffmann (Haba) 
- Bug Bluff van Jacques Zeimet (Drei Magier / Schmidt) 
- Les Chevaliers de la Table Ronde van Serge Laget & Bruno Cathala (Days of Wonder)
- Diaballik van Philippe Lefrançois (Territoires d'Outre-Mondes) 
- Dungeon Twister van Christophe Boelinger (Asmodée) 
- Manila van Franz-Benno Delonge (Zoch / Gigamic) 
- No Merci (Geschenkt) van Thorsten Gimmler (Gigamic) 
- Puerto Rico van Andreas Seyfarth (Tilsit) 
- Splash Attack van Thierry Chapeau (Gigamic) 
- Time's Up van Peter Sarret (Asmodée)

11-05-05: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2005. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten van de jaargang 2004/2005 (Essen-Nürnberg), alsmede jouw favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem onder meer uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2005.

08-05-05: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmiddag de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 27 juni bekendgemaakt. De kanshebbers zijn:

 • HIMALAYA van Régis Bonnessée (Tilsit Editions)
 • IN 80 TAGEN UM DIE WELT van Michael Rieneck (Kosmos)
 • JAMBO van Rüdiger Dorn (Kosmos)
 • NIAGARA van Thomas Liesching (Zoch)
 • VERFLIXXT! van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

 • DADDY COOL van Heinz Meister (Huch)
 • DAS KLEINE GESPENST van Kai Haferkamp (Kosmos)
 • MAGO MAGINO van Reiner Knizia (Selecta)
 • SCHILDI SCHILDKRÖTE van Ronald Hofstätter (Haba)
 • SCHILDKRÖTENRENNEN van Reiner Knizia (Winning Moves)

Sinds vorig jaar is de traditionele Auswahlliste geschrapt. De Jury Spiel des Jahres publiceert ook dit jaar een zogenaamde Empfehlungsliste, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de Empfehlungsliste van 2005 vind je o.a. het kaartspel Typo van de Nederlandse spelontwerper Corné van Moorsel.

De meeste favorieten uit het traditionele babbel- en tipcircuit zijn vertegenwoordigd. De grote kanshebbers zijn 80 Tagen, Niagara en Verflixxt!, waarbij mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar Liesching's watervalspektakel.

07-05-05: nieuws van PS Games

De Nederlandse uitgever PS Games komt dit jaar met een aantal interessante nieuwe spellen. In de loop van juni verschijnen Heersers der Woestijn van Reiner Knizia en Foute Vrienden Vette Feesten van Friedemann Friese en Marcel-André Casasola Merkle. In het najaar verschijnt Tempus van Martin Wallace, een interessant bordspel over verovering en de ontwikkeling van beschavingen. Meer informatie: PS Games overzicht.

03-05-05: de Spellenwinckel verhuist

De Amersfoortse speciaalzaak De Spellenwinckel verhuist deze week naar een nieuw pand. Vanaf vrijdag 6 mei zijn spellenliefhebbers welkom aan de Scherbierstraat 4-6 in Amersfoort. Dit nieuwe pand is ongeveer driemaal groter dan de oude winkel en ligt vlakbij de oude locatie (de Scherbierstraat is de ingang naar winkelcentrum het DrakenNest). Ik heb vandaag een korte rondleiding gehad en durf op deze plek te beweren dat de mooiste spellenwinkel van Midden-Nederland in Amersfoort is gevestigd.

26-04-05: Vendetta Games

Begin maart kondigde Vendetta aan dat men de distributie van spellen van Identity Games naar de speciaalzaken zou verzorgen. Sinds gisteren meldt de Vendetta website dat deze samenwerking per direct is verbroken. Voor de reden citeer ik Vendetta: "Uit monde van verschillende personen bij Identity Games hebben we vernomen dat PS-Games heeft gedreigd om te stoppen met de afname van spellen bij Identity Games als er verder zou worden geleverd aan Vendetta. Identity Games heeft Vendetta vervolgens laten weten per direct de leveringen te stoppen." Ik ben uiteraard niet op de hoogte van de details, maar deze gang van zaken laat bij mij wel een nare smaak achter. 

Update: naar aanleiding van dit citaat heb ik een reactie van PS Games ontvangen. PS Games geeft aan dat zij niet gedreigd hebben om te stoppen met de afname van spellen bij Identity Games.

20-04-05: nieuws van 999 & Phalanx Games

Volgens een nieuwsbrief van 999 Games verschijnen op 1 juni twee nieuwe spellen: het bordspel Kaiser (eerder aangekondigd als In de Schaduw van de Keizer) en het kaartspel Tai Pan (de Nederlandstalige editie van Tichu).
Meer informatie: 999 Games overzicht.

Phalanx Games komt deze week met het kaartspel Jagen, Troeven en Slagen! en op 23 mei met Colovini's nieuwe bordspel Go West!.
Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

Op vrijdag 27 mei start op de Spellenspektakel website een wekelijks magazine, met artikelen over spellen, een forum, een spellendatabase met input van de bezoekers en nog veel meer.

20-04-05: Mensa Mind Games

Leden van de organisatie American Mensa (intelligente Amerikaantjes) hebben tijdens hun jaarlijkse Mensa Mind Games evenement de volgende vijf spellen met een prijs beloond: DaVinci's Challenge (Briarpatch), Ingenious (Fantasy Flight Games), Loot (Gamewright), Niagara (Rio Grande Games) en Zendo (Looney Labs). Ingenious en Niagara worden in Nederland uitgegeven door 999 Games, als Genius respectievelijk Iguazu.

12-04-05: nieuws van 999 Games

999 Games heeft vandaag een vernieuwde website gelanceerd. Het spellenforum is definitief verdwenen, maar zal volgende maand op een andere plek herrijzen. In de nieuwsrubriek worden drie nieuwe spellen aangekondigd: het kaartspel Tai Pan, het bordspel Kaiser en het tweepersoonsspel Fjord.
Meer informatie over deze spellen: 999 Games overzicht.

09-04-05: Spiel des Jahres quiz

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Quiz. Als je de vragen goed beantwoordt, maak je kans op een leuk prijsje (Schatten über Camelot of Zug um Zug Europa).

09-04-05: speelavonden in Zeist

In het Beurshotel aan de Slotlaan 301 te Zeist wordt elke woensdag een speelavond georganiseerd, van 19.30 - 1.00 uur. Er is een open inloop; je kunt alleen komen of samen met een groepje. In de speelzaal mag niet worden gerookt, wel in de bar ernaast. Woensdag 13 april is deelname gratis. Meer informatie: Esther.

05-04-05: interview met Herr Gruber

Slecht nieuws voor de fans van 'Allo 'Allo, ik heb het niet over de charmante luitenant uit het Normandische plattelandsdorpje Nouvion. Het gaat hier over Fritz Gruber, persman en redacteur van Kosmos. Het Duitse webzine Die Pöppelkiste start vandaag een online interview met deze ervaren speler uit de Duitse scène. Zin in een kijkje in de Duitse spellenkeuken? Surf dan naar Die Pöppelkiste.

05-04-05: ontwerp een kaart voor Bang!

De Italiaanse uitgever daVinci Games organiseert, o.a. in samenwerking met de Nederlandse distributeur PS Games, een competitie rond het kaartspel Bang!. Ontwerp voor 30 april een nieuwe kaart en mail de kaarttekst naar de uitgever. De winnende kaarten zullen in oktober verschijnen in de uitbreiding “A fistfull of cards”, onder vermelding van de namen van de winnaars. Meer informatie: daVinci of PS Games.

01-04-05: nieuws van 999 Games

Volgens een nieuwsbrief van 999 Games worden in de loop van mei nieuwe versies van de themasets van het Kolonisten kaartspel geproduceerd. Naar aanleiding van de aanpassingen in de set Barbaren & Handelsheren zijn de kaarten en de spelregels van de eerdere sets herschreven. In de loop van mei verschijnt ook een uitbreiding voor het populaire kaartspel Boonanza. In de pijpleiding zit verder het schitterende bordspel In de Schaduw van de Keizer. Dit spel verschijnt niet op korte termijn, omdat men onder meer het artwork wil vernieuwen. Meer informatie: 999 Games overzicht.


Nieuws > Archief > apr-jun 2005


Top