Nieuws > Archief > okt-dec 2004


29-12-04: Sint Petersburg

Op de Duitse spellensite Westpark Gamers kun je een nieuwe computerversie van het kaartspel Sint Petersburg downloaden. In versie 1.50 zijn een paar foutjes hersteld en een enkele varianten opgenomen.

19-12-04: gratis kerstspellen van Alan Moon

In de jaren '90 had de sympathieke Nederlandse spellenkenner Han Heidema de goede gewoonte om vrienden en bekenden te trakteren op bijzondere kerstkaarten, in de vorm van een bordspel. Sommige van deze spellen zijn ontworpen door Alan Moon. Op de Deense website Brett & Board kun je pdf-bestanden met zijn spellen "Chestnuts Roasting on an Open Fire" en "Santa Claus is comin' to Town" downloaden.

Nu we toch bij het thema feestdagen zijn beland: ik wens alle bezoekers van deze site zeer fijne kerstdagen en alvast een speels 2005.

19-12-04: Ravensburger in 2005

Ravensburger Nederland brengt in 2005 een indrukwekkende hoeveelheid nieuwe gezelschapsspellen op de markt. Volgend jaar verschijnen de bordspellen Australia (Kramer & Kiesling), Expedition (Kramer), Pirates (Knizia), Viva Il Re! (Luperto) en King Arthur (Knizia), aangevuld met de kaartspellen King Arthur (Knizia) en Knollen voor Citroenen (Casasola-Merkle en Biedermann). Meer informatie: Ravensburger overzicht.

12-12-04: Nederlandstalige database

Het Vlaams Spellenarchief heeft dit weekend een omvangrijke database met korte beschrijvingen en recensies van spellen gepubliceerd. Op www.speldatabase.be vind je meer dan 2.600 recensies van klassieke en recente gezelschapsspellen.

02-12-04: nieuws uit Catan

Volgens een persbericht van 999 Games zijn Historische Scenario's II (een uitbreiding voor De Kolonisten van Catan) en Barbaren & Handelsheren (een uitbreiding voor het Kolonisten kaartspel) vandaag naar de speciaalzaken gezonden. Met de laatstgenoemde set heeft 999 Games het geduld van de liefhebbers op de proef gesteld. Barbaren & Handelsheren had eigenlijk al in augustus 2003 moeten verschijnen.

28-11-04: veiling van Catanvarianten

Brigitte en Wolfgang Ditt van de Duitse spellensite Die Pöppelkiste hebben twee varianten voor De Kolonisten van Catan bedacht: Oostenrijk en Wenen. Van 1 t/m 24 december veilen zij dagelijks één exemplaar. De minimumprijs bedraagt 9 euro. De opbrengst is bestemd voor Unicef.

28-11-04: SF-versie van Ave Caesar

In december brengt de Japanse uitgever Möbius Games een nieuwe versie van Ave Caesar op de markt. Dit spel heet Q-Jet en draait om een race met futuristische jets in de 22e eeuw. Ik hoorde laatst ook nog het gerucht dat een aantal Nederlandse winkeliers van plan is om een nieuwe uitgave van Ave Caesar op de markt te brengen. Ik heb geen idee of dit plan door deze Japanse heruitgave wordt verstoord.

21-11-04: spellen in Quest en Tubantia

Het decembernummer van het tijdschrift Quest bevat een interessant artikel over gezelschapsspellen. Het artikel besteedt aandacht aan de geschiedenis en de toekomst van het gezelschapsspel, afgewisseld met speeltips en interviews met uitgevers en spelliefhebbers.

Het dagblad Tubantia besteedde op 18 november aandacht aan gezelschapsspellen. Naast een overzicht van nieuwe spellen, vind je er verder een uitgebreid interview met spelontwerper Sjaak Griffioen.

21-11-04: nieuws van PS Games

Medio december brengt PS Games twee nieuwe spellen op de markt, Doom: The board game en Senator. Doom is een bord- annex miniaturenspel in de stijl van Advanced Spacequest, Senator is een subtiel biedspel over gekonkel in de Romeinse senaat. Beide spellen worden door Fantasy Flight Games uitgegeven, maar bevatten Nederlandstalige spelregels. Meer informatie: PS Games overzicht.

16-11-04: Oltremare 

Het kaartspel Oltremare was een van de hoogtepunten van Spiel 2004. Dit spel was vrij snel uitverkocht en werd de afgelopen weken voor forse bedragen via E-bay geveild. Vandaag ontving ik een bericht van uitgever Mind the Move. Oltremare wordt opnieuw geproduceerd en zal binnenkort bij de bekende internationale postorderbedrijven opduiken. Meer informatie: Mind the Move overzicht.

14-11-04: spellenclub in Lelystad

Op 10 november hebben vier enthousiaste spellenliefhebbers de spellenclub The Settlers opgericht. De naam verwijst ten eerste naar de Kolonisten van Catan en ten tweede naar de geschiedenis van Flevoland, waar de eerste bewoners pioniers werden genoemd. De eerste spellenavond wordt gehouden op donderdag 16 december. Daarna is het de bedoeling dat men eens in de twee weken gaat spelen. De locatie zal in Lelystad zijn. The Settlers spelen geen wargames, Magic en dergelijke, maar verder behoort (bijna) alles tot de mogelijkheden. Ze hebben nog geen website, voor informatie kun je een mailtje sturen naar thesettlers@lycos.nl. Ook aanmeldingen voor 16 december zijn daar welkom.

10-11-04: nieuws van 999 Games

999 Games verwacht aanstaande vrijdag een zending met het nieuwe bordspel Attika en de uitbreiding voor het kaartspel Machiavelli. Deze titels zullen in de loop van de volgende week in de speciaalzaken opduiken. Twee weken later verwacht men Barbaren & Handelsheren en de Graaf van Carcassonne. Historische Scenario's II zal Sinterklaas niet halen.

10-11-04: Game Café in Utrecht

Tijn Rams, de voormalige shopmanager van de Elf Fantasy Shop in Utrecht, heeft onlangs een Game Café geopend. Daar kun je onder het genot van een hapje en drankje o.a. bord- en kaartspellen spelen. Het eerstvolgende Game Café vindt plaats op zaterdag 27 november, in het atelier van de Wyrd Sisters aan de Everard Meijsterlaan 3 te Utrecht. Men begint om 19.00 uur.

01-11-04: Spellenspektakel 2004

Volgens een persbericht van de organisator heeft het dertiende Spellenspektakel 12.000 bezoekers getrokken. Op deze sfeervolle spellenbeurs werden de afgelopen drie dagen veel nieuwe Nederlandstalige spellen geïntroduceerd. Op de honderden speeltafels konden de bezoekers deze spellen naar hartelust spelen.
Meer informatie: Spellenspektakel verslag.

01-11-04: Nederlandstalige spellen van Queen Games

Deze Duitse uitgever presenteerde afgelopen weekend in Eindhoven de Nederlandstalige versies van de bordspellen Alhambra, Industria, Lucky Loop en Indus. Tijdens het Spellenspektakel heeft Queen Games een distributiedeal met 999 Games gesloten, waardoor deze spellen binnenkort in de Nederlandse speciaalzaken zullen opduiken.

28-10-04: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. Tijdens Spiel 2004 is de top drie van het seizoen 2003-2004 bekendgemaakt:

 1. San Juan van Andreas Seyfarth (Alea)
 2. St. Petersburg van Bernd Brunnhofer (Hans im Glück)
 3. Kakerlaken Poker van Jacques Zeimet (Drei Magier Spiele)
28-10-04: nieuwe Nederlandse uitgevers

Deze week ontving ik informatie van twee nieuwe Nederlandse uitgevers. 

Yurp Games is de opvolger van Joker Gamez. Zij zijn druk bezig met de productie van hun eerste spel ARK. Helaas heeft o.a. de drukker het materiaal niet tijdig afgeleverd, waardoor het de vraag is of ze het spel nog voor het Spellenspektakel kunnen assembleren. Meer informatie: Yurp Games overzicht.

Family Games presenteert een nieuwe Nederlandstalige editie van het populaire gezelschapsspel Sequence. Dit spel was sinds 2000 niet of nauwelijks in Nederland te vinden. Meer informatie: Family Games overzicht.

26-10-04: terugblik op Spiel 2004

Van 21 t/m 24 oktober was de Duitse industriestad Essen het centrum van de spelende wereld. De 22e editie van de Internationale Spieltage lokte ongeveer 150.000 bezoekers naar de Messe Essen, nagenoeg hetzelfde aantal als afgelopen jaar. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld. Dit jaar waren er maar liefst 690 standhouders uit 24 landen present, een stijging van 12% ten opzichte van 2003. Een ander record was de hoeveelheid nieuwe producten, die op de beurs werden gepresenteerd. Er werden dit jaar ongeveer 400 nieuwe spellen en andere artikelen geïntroduceerd.

In de agendasectie van deze site vind je een uitgebreid verslag van deze beurs.

19-10-04: nieuwe spellen van PS Games

PS Games heeft deze week vier nieuwe spellen uitgebracht. De Pedaalridders is de Nederlandstalige versie van Der Ausreisser, een leuk kaartspel over wielrennen. Schotten Totten is een prima tweepersoonsspel van Knizia. Munchkin 2 is een vervolg op het kaartspel Munchkin. Het Spel der Tronen is een pittig bordspel voor liefhebbers van strijd en diplomatie. Meer informatie: PS Games overzicht.

18-10-04: plattegronden Spiel 2004

Vanaf vandaag staan de plattegronden van Spiel 2004 op de website van de beurs. Spiel wordt dit jaar met twee kleine hallen uitgebreid, die beiden op de eerste etage zijn gelegen. Hal 9.1 is een oude bekende voor Spielveteranen, hal 6.1 is voor de eerste keer in gebruik. Woensdagochtend volgt het overzicht van de nieuwe spellen.

Ik ben vanaf woensdag t/m vrijdag op de beurs. Zaterdag begin ik aan het gebruikelijke verslag, dat je begin volgende week kunt verwachten.

14-10-04: Michael Schacht in Eindhoven

De Duitse spelauteur Michael Schacht zal op zaterdag en zondag het Spellenspektakel bezoeken. Je vindt hem in de Hanzestand, waar hij zijn spel zal demonstreren en signeren. Meer informatie: Spellenspektakel preview.

14-10-04: Spiel des Jahres brochure

De Jury Spiel des Jahres heeft onlangs een brochure uitgebracht, waarin de winnaars,  genomineerden en de Empfehlungsliste van 2004 zijn opgenomen. De Empfehlungsliste is een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten, die de nominatieronde niet hebben gehaald. Je kunt de brochure afhalen bij de Spiel des Jahres stand op Spiel 2004, maar ook als pdf-bestand downloaden.

14-10-04: Hart van Afrika

Phalanx Games heeft het bordspel Hart van Afrika uitgeleverd. Het spel ligt vanaf deze week in de speciaalzaken. Meer informatie: Phalanx Games overzicht.

13-10-04: KidultGame in Eindhoven

De Italiaanse uitgever KidultGame is present op het Spellenspektakel. Zij demonstreren o.a. de nieuwe kaartspellen Casanova en Druids en het behendigheidsspel CardCastle.
Meer informatie: KidultGame.

07-10-04: El Grande computerspel

Volgens een persbericht van Koch Media is de computerversie van El Grande eindelijk in aantocht. El Grande wordt op 15 oktober in Duitsland uitgebracht. Dit spel is ontwikkeld door het team dat verantwoordelijk was voor de computerversie van Carcassonne. Dit belooft veel goeds voor het niveau van de digitale tegenstanders. Het spel is o.a. via een netwerk of internet ook met menselijke medespelers te spelen.
Meer informatie: Soft Unity.

04-10-04: Nederlandse Spellenprijs 2004

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2004 is Maharadja. Dit uitmuntende bordspel van de Duitse spelauteurs Wolfgang Kramer en Michael Kiesling wordt uitgegeven door Phalanx Games. Maharadja heeft een afgetekende overwinning behaald. Bij 114 kiezers stond dit spel op de eerste plaats van het stembiljet. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg meer dan 130 punten. Op de tweede plaats eindigde Puerto Rico het kaartspel, het zusterspel van de winnaar van 2003. De derde plaats ging naar het bordspel Ticket to Ride, het Duitse Spiel des Jahres van 2004.

De volledige uitslag van 2004:

 1. Maharadja, een bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, uitgegeven door Phalanx Games.
 2. Puerto Rico het kaartspel, een kaartspel van Andreas Seyfarth, uitgegeven door Ravensburger.
 3. Ticket to Ride, een bordspel van Alan R. Moon, uitgegeven door Days of Wonder en gedistribueerd door Hodin.
 4. Amon-Ra, een bordspel van Reiner Knizia, uitgegeven door 999 Games.
 5. De Bruggen van Shangrila, een bordspel van Leo Colovini, uitgegeven door 999 Games.
 6. Yinsh, een bordspel van Kris Burm, uitgegeven door Don & Co en gedistribueerd door Vendetta.
 7. De Grote Dalmuti, een kaartspel van Richard Garfield, uitgegeven door PS Games.
 8. Adel Verplicht, een bordspel van Klaus Teuber, uitgegeven door Jumbo.

Meer informatie: www.spellenprijs.nl.

04-10-04: nieuws van 999 & Phalanx Games

Volgens een verkoper van 999 Games zou Hanze deze week verschijnen. Dit blijkt te berusten op een misverstand, het spel wordt in week 44 verwacht. Hanze is een toegankelijk bordspel van Michael Schacht. Met een gemeenschappelijk handelsschip bezoeken de spelers steden aan de kust van de Oostzee, waar ze winstpunten verdienen met de verkoop van goederen en de bouw van marktkramen. Meer informatie: 999 Games overzicht.

Phalanx Games heeft het kolossale bordspel War of The Ring uitgeleverd. Dit spel draait met name om de veldslagen uit het epos van Tolkien. War of the Ring zal in de loop van deze week in de speciaalzaken opduiken. Meer informatie: Phalanx Games overzicht.


Nieuws > Archief > okt-dec 2004


Top