Nieuws > Archief > jul-sep 2004


26-09-04: Candamir tutorial

Op de website van Teuber's nieuwe Catanspel Candamir - Die ersten Siedler is afgelopen week een tutorial geplaatst. Onder begeleiding van Prof. Easy word je stap voor stap door het spelsysteem geleid. Candamir ligt begin oktober in de Duitse winkels.

22-09-04: winnaars International Gamers Awards 2004

De winnaars van de International Gamers Awards zijn afgelopen nacht bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra.
Sankt Petersburg is de winnaar in de categorie spellen voor meer spelers, Memoir '44 is de winnaar in de categorie spellen voor twee spelers. Volgens jurylid Ronald Hoekstra was het in beide categorieën een nek aan nek race, met Goa en Funkenschlag respectievelijk Carcassonne Die Burg.
Bij 999 Games verschijnt binnenkort de Nederlandstalige editie Sint Petersburg.

20-09-04: nieuws van The Game Master

Volgens een mededeling van distributeur Vendetta wordt het bordspel De Ontembare Stad deze week aan de winkeliers geleverd. Dit is het tweede spel van de nieuwe uitgever The Game Master. Meer informatie: releases.

Door een productiefout bevat het eerste spel Block It! in enkele dozen een foutieve dobbelsteen. De foutieve dobbelsteen heeft de volgende indeling: 3 vlakken die naar links wijzen en 1 vlak dat naar rechts wijst of omgekeerd. Een correcte dobbelsteen heeft de volgende indeling: 1x links, 2x links, 1x rechts, 2x rechts, blok met kruis en vlak verwisselen. Als je een spel met een foutieve dobbelsteen bezit, kun je contact opnemen met Vendetta via e-mail of het postadres Leisteen 30, 3991 SL Houten. Als je jouw naam en adresgegevens verstrekt, wordt de dobbelsteen vervangen.

16-09-04: Spellenspektakel Magazine

Vanaf vandaag is het nieuwe Spellenspektakel Magazine verkrijgbaar. De 68 pagina's zijn gevuld met korte recensies en beschrijvingen van nieuwe spellen, beknopte informatie over het 13e Spellenspektakel en interessante achtergrondartikelen over spelers, spelsoorten en auteurs. Het blad bevat o.a. een artikel over Wolfgang Kramer, informatie over drie nieuwe Catanproducten, beschrijvingen en recensies van nieuwe spellen als Hanse, Attika, Goa, War of the Ring en Tongiaki en informatie over online spellen. Het Spellenspektakel Magazine is dit jaar weer gratis, de inhoudelijke kwaliteit is prima en de cover bevat geen enge kleurcombinaties. Wat wil je nog meer?

15-09-04: 100.000ste Machiavelli verkocht

Volgens een persbericht van 999 Games heeft het kaartspel Machiavelli de magische grens van 100.000 verkochte exemplaren gepasseerd! Ter ere van dit feit komt 999 Games binnenkort met een nieuwe herziene editie. Ook zal dit najaar de uitbreiding Machiavelli: De Donkere Landen verschijnen.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

15-09-04: Deutscher Spiele Preis

Vannacht is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2004 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Dit jaar heeft men 2.341 geldige stemmen ontvangen. Sankt Petersburg van Hans im Glück heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit kaartspel wordt dit najaar door 999 Games in Nederland uitgegeven. De volledige ranglijst luidt als volgt:

 1. SANKT PETERSBURG van Bernd Brunnhofer (Hans im Glück)
 2. SAN JUAN van Andreas Seyfarth (Alea/Ravensburger)
 3. GOA van Rüdiger Dorn (Hans im Glück Verlag)
 4. ATTIKA van Marcel-André Casasola Merkle (Hans im Glück)
 5. EINFACH GENIAL van Reiner Knizia (Kosmos)
 6. ZUG UM ZUG van Alan R. Moon (Days of Wonder)
 7. RAJA van Michael Kiesling en Wolfgang Kramer (Phalanx Games)
 8. FINSTERE FLURE van Friedemann Friese (2F-Spiele)
 9. HANSA van Michael Schacht (Abacus)
 10. DIE BRÜCKEN VON SHANGRILA van Leo Colovini (Kosmos)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2004 is Dicke Luft in der Gruft van Norbert Proena (Zoch). De winnaar van de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2004 - Wanderpreis der Stadt Essen) is Fifth Avenue (Alea).

De prijzen worden op 20 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2004. Meer informatie: deutscherspielepreis.de.

14-09-04: Spellennieuws uit Weesp

Bij 999 Games en Phalanx Games wordt keihard gewerkt aan een ware stortvloed aan nieuwe spellen, die de komende maanden zullen verschijnen. Vormgever Franz Vohwinkel heeft onlangs de covers van Revolution en De Ruimteschepen van Catan voltooid. In de release-overzichten van 999 Games en Phalanx Games kun je ze bewonderen.

08-09-04: Nieuws van Vendetta

De nieuwe Nederlandse spellendistributeur Vendetta timmert aardig aan de weg. Men heeft gisteren overeenstemming bereikt met The Game Master over de distributie van Block It! en De Ontembare Stad. Block it! zal vanaf volgende week beschikbaar zijn. Volgens de planning is De Ontembare Stad verkrijgbaar vanaf de eerste week van oktober. Het overige assortiment van Vendetta bestaat thans uit de volgende spellen: Gipf, Zertz, Dvonn en Yinsh van Don & Co; Alchimech van EL&M Productions; Anera's Arena en Atta Ants van The Realm of Fantasy.

06-09-04: Nederlandse wereldkampioen Magic

De vijftienjarige Nederlandse Magicspeler Julien Nuijten heeft gisteren het wereldkampioenschap Magic gewonnen. Hij wist de afgelopen dagen ruim 300 concurrenten achter zich te laten. Dankzij deze indrukwekkende prestatie verdiende hij per saldo ruim 52.000 dollar aan prijzengeld.
Meer informatie: Wizards of the Coast.

05-09-04: verkiezing Nederlandse Spellenprijs

Dit najaar wordt voor de vierde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Deze verkiezing is gelanceerd op de Ducosim spellenbeurs van zaterdag 4 september. Vanaf vandaag kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen op de website www.spellenprijs.nl. Kies daar jouw drie favorieten uit de lijst met acht genomineerden (Adel Verplicht, Amon-Ra, De Bruggen van Shangrila, De Grote Dalmuti, Maharadja, Puerto Rico het kaartspel, Ticket to Ride en Yinsh), dan doe je automatisch mee aan de verloting van een schitterend spellenpakket. De winnaar wordt op maandag 4 oktober bekendgemaakt en op vrijdag 29 oktober tijdens het Spellenspektakel in Eindhoven gehuldigd.

05-09-04: Tongiaki

Uitgever PS Games is begonnen met de uitlevering van de Nederlandstalige versie van het legspel Tongiaki. Dit spel zal in de loop van deze week in de meeste speciaalzaken opduiken. Meer informatie: PS Games overzicht.

02-09-04: nieuws van 999 Games

Volgende week zal 999 Games vier nieuwe spellen uitleveren. Manga Manga is een vlot reactiespel, Bij Spy probeer je als eerste jouw spionnen kwijt te raken, Oh Pharao! is een lekker gemeen bouwspel en bij Saga strijden ridders om de beste provincies. Deze spellen hebben een schappelijk prijsje, ze kosten slechts € 9,95 per stuk.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

02-09-04: voorverkoop Spellenspektakel

Sinds deze week kun je de voorverkoopkaarten voor het Spellenspektakel via de website van de beurs bestellen. Het is ook mogelijk om een treinkaartje te bestellen (een weekendretour vanaf elk NS station voor € 10). Ook dit jaar krijg je een cadeautje bij jouw voorverkoopkaartje: de Graaf van Carcasonne, een leuke uitbreiding voor dit populaire legspel.

31-08-04: uitbreiding Carcassonne 

Het oktobernummer van het Duitse spellenblad Spielbox bevat een exclusieve uitbreiding voor Carcassonne. Met "Die Katharer" kun je gaten in stadsmuren slaan, waardoor winstpunten verloren gaan. Liefhebbers zonder abonnement kunnen hier een los nummer bestellen.

31-08-04: Sankt Petersburg

Op de Duitse spellensite Westpark Gamers kun je een computerversie van het kaartspel Sankt Petersburg downloaden. 999 Games brengt binnenkort een Nederlandstalige versie van dit kaartspel uit. Met dit computerspel kun je tot die tijd alvast even voorproeven.

29-08-04: interview met Klaus Teuber

Op de Amerikaanse website Gamewire vind je een interessant interview met Klaus Teuber. Hij gaat onder meer in op zijn nieuwe spel Candamir - Die ersten Siedler. Hij meldt verder dat hij een variant op het spelsysteem van Candamir in een nieuw avonturenspel zal gebruiken.

22-08-04: nieuws van GenCon 2004

Rick Thornquist, de webmaster van de spellensite Gamewire, heeft de afgelopen dagen de Amerikaanse spellenbeurs GenCon bezocht. Ben je geïnteresseerd in de nieuwe releases van Amerikaanse uitgevers? Werp dan een blik op zijn beursverslag. Je vindt er onder meer beschrijvingen en foto's van Doom: the board game (FFG) en Betrayal at House on the Hill (Avalon Hill).

In het verslag vind je verder een interessant nieuwtje voor de liefhebbers van Ticket to Ride. Tijdens Spiel 2004 zal uitgever Days of Wonder een gratis "booster pack" met extra kaarten verspreiden. Dit setje bevat o.a. nieuwe opdrachtkaartjes en een kaartje met bonuspunten voor de speler die de meeste steden heeft verbonden. De set zal na Spiel ook via de bekende webwinkels worden verspreid.

17-08-04: Spiel der Spiele 2004

Einfach Genial van Reiner Knizia (uitgever: Kosmos) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2004". Deze Oostenrijkse spellenprijs is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Einfach Genial is een combinatie van een eenvoudig abstract legspel met een van Eufraat & Tigris bekend scoresysteem. In Nederland is dit spel bekend onder de naam Genius (van 999 Games). Op de Amerikaanse website Gamewire vind je een interview met Reiner Knizia, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van dit spel beschrijft.

Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2004":

Spellen voor de familie:
- Make 'n' Break (Ravensburger)
- Yellowstone Park (Amigo)
- Astroslide (Hasbro)

Spellen voor kinderen:
- Venga-Venga (Selecta)
- Insel der Schmuggler (Haba)
- Pusteblume (Piatnik)

Spellen voor vrienden:
- Tongiaki (Schmidt Spiele)
- Iglu Iglu (Goldsieber)

Spellen voor iedereen:
- Cranium (Jumbo)

Spellen voor twee spelers:
- San Juan (Alea)

Spellen voor experts:
- Sankt Petersburg (Hans im Glück)

Commentaar: deze prijs heeft een aardige winnaar, maar valt vooral op door de afwezigen op de lijstjes met "Spiele Hits". Na Alhambra in 2003 schittert het Duitse Spiel des Jahres (Zug um Zug) opnieuw door afwezigheid. Merkwaardig! Op de lijst voor "experts" mis ik Raja/Maharadja van Phalanx Games.

15-08-04: nieuwe Blue Moon sets

999 Games heeft afgelopen week de nieuwe Blue Moon uitbreidingen Khind en Terrah uitgeleverd. Deze sets zullen binnenkort in de spellenwinkels opduiken.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

15-08-04: Speelgoed v/h Jaar verkiezing

Afgelopen week is het virtuele stembiljet op de Speelgoed v/h Jaar website geactiveerd. Tot en met 26 september kun je daar een stem uitbrengen op jouw favoriete speelgoed, waaronder een klein aantal spellen.

13-08-04: ¥€$

Ravensburger Nederland heeft deze week het nieuwe bordspel ¥€$ uitgebracht. In dit toegankelijke familiespel investeren de spelers in continenten en economische sectoren en proberen hiermee een berg geld te verdienen.
Meer informatie: Ravensburger overzicht.

11-08-04: nominaties International Gamers Awards 2004

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlander Ronald Hoekstra. Nominaties in de categorie spellen voor meer spelers: Attika, Einfach Genial (Genius), Finstere Flure, Funkenschlag, Goa, Hansa, Industria, Raja (Maharadja), Princes of the Renaissance, Sankt Petersburg, San Juan (Puerto Rico kaartspel), Santiago, Tahuantinsuyu en Ticket to Ride. Nominaties in de categorie spellen voor twee spelers: Blue Moon, Carcassonne: Die Burg, Memoir '44, Tom Tube en Yinsh.

04-08-04: Da Vinci Code

Identity Games heeft een website voor de leuke codekraker Da Vinci Code opgezet. Je vindt er informatie over het spel en kunt er tevens een online potje spelen. De site is overigens nog niet voltooid. Meer informatie over het spel zelf: recensies.

01-08-04: The Games Journal

De laatste editie van het Amerikaanse webzine The Games Journal bevat een interessant interview met de Duitse spelontwerper Franz-Benno Delonge, waarin hij onder meer het een en ander vertelt over zijn nieuwe spellen. Delonge is in Nederland bekend van de bordspellen Big City en Trans America.

22-07-04: nieuwe spellen

Bij 999 Games is vandaag het nieuwe bordspel Genius afgeleverd. Dit is een geslaagd abstract legspel van Reiner Knizia, met een scoresysteem dat spelers van Eufraat & Tigris bekend zal voorkomen. De Duitse versie Einfach Genial veroverde eind mei een plek op de nominatielijst van het Spiel des Jahres. Het spel ligt zeer binnenkort in de winkels. De Amersfoortse Spellenwinckel heeft het morgen op de plank liggen. 
Meer informatie: recensies.

Bij PS Games zijn onlangs twee nieuwe bordspellen verschenen. Keythedral is een bewerkte heruitgave van het collectors item van Richard Breese. Age of Mythology is de Nederlandstalige editie van een bordspel op basis van het gelijknamige computerspel.
Meer informatie: PS Games overzicht.

19-07-04: Nederlandse Spellenprijs 2004

Dit najaar wordt voor de vierde keer de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs georganiseerd. Uit het kwalitatief hoogwaardige aanbod heeft de jury acht spellen genomineerd. Vanaf 4 september t/m 30 september kiezen de spelers uit deze acht genomineerden hun spel van het jaar. Deze verkiezing wordt gelanceerd op de Ducosim spellenbeurs van 4 september. De winnaar wordt 4 oktober bekendgemaakt en tijdens het Spellenspektakel in Eindhoven gehuldigd.

De genomineerden van 2004:

 • Adel Verplicht, een bordspel voor 3-6 spelers over het verzamelen van exotische kunstvoorwerpen. Ontworpen door Klaus Teuber, uitgegeven door Jumbo.
 • Amon-Ra, een bordspel voor 3-5 spelers over de bouw van piramides in het oude Egypte. Ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door 999 Games.
 • De Bruggen van Shangrila, een bordspel voor 3-4 spelers over de controle over de bergdorpen van Shangrila. Ontworpen door Leo Colovini, uitgegeven door 999 Games.
 • De Grote Dalmuti, een kaartspel voor 4-8 spelers over het handig afleggen van kaarten om daarmee de hoogste rang te behalen. Ontworpen door Richard Garfield, uitgegeven door PS Games.
 • Maharadja, een bordspel voor 2-5 spelers over de bouw van paleizen in de steden van India. Ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, uitgegeven door Phalanx Games.
 • Puerto Rico het kaartspel, een kaartspel voor 2-4 spelers over de aanleg van plantages, de bouw van steden en de verkoop van goederen. Ontworpen door Andreas Seyfarth, uitgegeven door Ravensburger.
 • Ticket to Ride, een bordspel voor 2-5 spelers over de aanleg van spoorlijnen in de Verenigde Staten. Ontworpen door Alan R. Moon, uitgegeven door Days of Wonder en gedistribueerd door Hodin.
 • Yinsh, een abstract bordspel voor twee spelers over de steeds wisselende controle over de speelstukken. Ontworpen door Kris Burm, uitgegeven door Don & Co en gedistribueerd door Vendetta.

Meer informatie: Nederlandse Spellenprijs.

17-07-04: The Game Master

Medio augustus debuteert de Nederlandse uitgever The Game Master met twee nieuwe spellen: Block It! en De Ontembare Stad. Een persbericht van de uitgever bevat de volgende informatie.

Met Block It! brengt The Game Master een tactisch spel, dat in het segment ‘4 op een rij’, ‘Triominos’ en ‘Reversi’ absoluut vernieuwend genoemd mag worden. Het vereist ruimtelijk inzicht en logisch denken en heeft daarmee een educatief karakter. Het is zeer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, maar ook ouderen vinden er volop uitdaging in.

Met De Ontembare Stad begeeft The Game Master zich op het terrein van de populaire strategiespellen, zoals De Kolonisten van Catan, Risk en Puerto Rico. De ‘Stad’ heeft echter een uniek spelconcept, waarmee het de concurrentie met deze spellen aankan. Het spel kent een basisvariant voor beginners en een strategische variant, waarin echte spelfanaten meer mogelijkheden krijgen zich strategisch en economisch met elkaar te meten.

The Game Master zal deze spellen demonstreren op Spiel 2004, het Spellenspektakel en de Ducosimbeurzen van 4 september en 20 november.

15-07-04: UWO

14 augustus zal de nieuwe Nederlandse uitgever Elven Ear Games het spel UWO uitbrengen. In dit tweepersoonsspel belagen de spelers elkaar met buitenaardse wezentjes, "unidentified walking objects". Op de website van Elven Ear Games vind je een preview.

08-07-04: Viking Fury

De Britse uitgever Ragnar Brothers, de bedenkers van History of the World, heeft deze week een nieuw bordspel uitgebracht. In Viking Fury reizen vikingschepen langs de Europese kusten, om daar te handelen, te plunderen en nederzettingen te stichten.
Meer informatie: Ragnar Brothers overzicht.

07-07-04: NK Monopoly

Op zaterdag 21 augustus organiseert Hasbro een NK Monopoly in Almere voor spelers vanaf 18 jaar. De winnaar van dit NK moet beschikbaar zijn om mee te gaan naar het Wereldkampioenschap in Tokio van 6 t/m 10 oktober 2004. De deelname aan het WK wordt door Hasbro verzorgd.
Meer informatie: NK Monopoly.

01-07-04: Origins Awards

Afgelopen weekend zijn de winnaars van de Origins Awards 2003 bekendgemaakt. Deze cocktail van spellenprijzen bestaat uit een overdaad aan categorieën, waarin af en toe ook gezelschapsspellen opduiken. Onder de winnaars bevinden zich het kaartspel Bang en de bordspellen Attack! en A Game of Thrones. Meer informatie: Origins Awards.

01-07-04: 999 Games zomertour

Vanaf 1 juli zal 999 Games gedurende 10 weken met "de Bus van Catan" allerlei evenementen, braderieën en jaarmarkten afreizen. Daar wordt ter plekke een speelruimte opgebouwd, waar de bezoekers hun favoriete spellen kunnen spelen. In de loop van juli en augustus verschijnen veel nieuwe spellen, die uiteraard ook op de demotafels zullen belanden. Op de Route 999 website vind je een overzicht van de desbetreffende evenementen. Het is tevens mogelijk om via deze site aan te geven welke spellen van 999 Games en/of Phalanx Games je graag wilt spelen.


Nieuws > Archief > jul-sep 2004


Top