Nieuws > Archief > apr-jun 2004


28-06-04: Spiel des Jahres 2004

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft de Jury Spiel des Jahres zojuist de winnaar van het Spiel des Jahres 2004 bekendgemaakt. Het bordspel Zug um Zug is de 26e winnaar van deze grote spellenprijs. Dit vlotte treinenspel is ontworpen door Alan R. Moon en wordt uitgegeven door Days of Wonder. Zug um Zug is in Nederland bekend onder de naam Ticket to Ride. Na Elfenland in 1998 wint Alan Moon nu voor de tweede maal en treedt toe tot een select groepje meervoudige winnaars.


foto © DPA

Het Kinderspiel des Jahres is gewonnen door het bordspel Geistertreppe. Dit spel is ontworpen door Michelle Schanen en wordt uitgegeven door Drei Magier.

Commentaar: mijn persoonlijke favoriet was Raja (Maharadja) van Phalanx Games, maar mogelijk was dit schitterende spel net iets te stevig voor deze op de "gewone" consument gerichte prijs. Zug um Zug (Ticket to Ride) is wat mij betreft het leukste spel van de rest van de nominatielijst.

25-06-04: Coloretto uitbreiding

De Duitse spelauteur Michael Schacht heeft een kleine uitbreiding voor zijn kaartspel Coloretto uitgebracht. Coloretto - Die Extrakarten wordt uitgegeven door zijn eigen firma Spiele aus Timbuktu. Meer informatie: Spiele aus Timbuktu overzicht.

25-06-04: nieuws van Cwali

De Nederlandse uitgever Cwali heeft een nieuw spel uitgebracht. Typo is een vlot kaartspel voor 2-6 spelers, waarbij de spelers letterkaarten proberen te lozen door passende woorden te bedenken. Meer informatie: Cwali overzicht.

22-06-04: Herders en Schapen

Ik ontving vandaag een persbericht van 999 Games, waarin wordt aangekondigd dat het nieuwe spel Herders en Schapen vanaf morgen in de spellenwinkels zal opduiken. Herders en Schapen is de Nederlandstalige editie van een Frans legspel in de stijl van het populaire Carcassonne. Meer informatie: 999 Games overzicht.

20-06-04: gezelschapsspellen en moderne techniek

In oktober 2003 is Clim de Boer begonnen met een afstudeerproject voor het master's programma "Mediatechnology" aan de Universiteit van Leiden. Hij onderzocht de ontwikkeling van gezelschapsspellen en "moderne techniek". Deze studie heeft geleid tot een uitgebreid verslag, vol interessant leesvoer voor spelliefhebbers. Je kunt het verslag op zijn website downloaden.

13-06-04: gratis lees- en speelplezier.

In de VS is het nieuwe spellenblad Games Quarterly gelanceerd. Je kunt het eerste nummer gratis downloaden. Dit nummer bevat onder meer een scenario voor De Kolonisten van Catan.

De Amerikaanse webshop Boulder Games publiceert het gratis webzine Game Notes. In het nieuwste nummer vind je veel recensies van recente Duitse spellen.

De Italiaanse uitgever daVinci publiceert sinds kort het gratis webzine GiocAreA, waarvan ook een Engelstalige versie beschikbaar is. Op hun website kun je verder het gratis bordspel Taxi Driver downloaden.

Op de website van PS Games kun je de Nederlandstalige regels van meerdere Engelstalige spellen downloaden: o.a. Axis & Allies D-Day, Axis & Allies (Revised) Civilization en Quest for the Dragonlords.

08-06-04: nieuws van 999 Games.

Via een gerenommeerde spellenspeciaalzaak ontving ik het signaal dat meerdere nieuwe 999 Games spellen zeer binnenkort zullen verschijnen. Dit betreft Herders & Schapen (een legspel in de stijl van Carcassonne), Hanse (een prima bordspel van Michael Schacht) en de vier kleine bord- c.q. kaartspelletjes Spy, Manga Manga, Saga en Oh Pharao. Dit laatste kwartet is ook in Nederland vriendelijk geprijsd. Volgens de winkelier is de adviesprijs 10 euro. 999 Games kon mij geen exacte releasedata verstrekken. Daar start men de publiciteit pas als de spellen daadwerkelijk zijn gearriveerd.
Meer informatie over deze spellen: 999 Games overzicht.

06-06-04: Spellink

Het internet bevat tegenwoordig meer dan voldoende Nederlandstalige recensies van gezelschapsspellen. Deze recensies zijn over veel verschillende websites verdeeld, waardoor het zoeken soms de nodige tijd kost. Op de website Spellink vind je per spel een verzameling links naar de losse recensies.

06-06-04: International Gamers Award

De jury van de "International Gamers Awards" heeft de winnaar in de categorie historische simulaties bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar Lock ‘N Load van Mark H. Walker, uitgegeven door Shrapnel Games.

30-05-04: winnaar l'As d'or 2004

De jury van de Franse spellenprijs l'As d'or heeft gisteren de winnaar van 2004 bekendgemaakt. De hoogste eer ging naar Les Aventuriers du rail (Ticket to Ride) van Alan Moon (Days Of Wonder). Dit vlotte treinenspel is ook nog in de race voor het Duitse Spiel des Jahres.

30-05-04: NK Bordspellen

Tijdens de drukbezochte Ducosimbeurs van 29 mei werd o.a. het NK Bordspellen gehouden. 19 teams streden om de eer en de vier plekken voor het EK in Essen. Het toernooi is gewonnen door het team "Ik speel met groen!". De tweede t/m vierde plaats gingen naar de teams "NLTD", "La Belle Alliance" en "Gamepack". Het laatstgenoemde team pakte vorig jaar nog de hoofdprijs.
Meer informatie: Spelmagazijn.

30-05-04: nieuws van PS Games

PS Games heeft aangekondigd dat haar nieuwe bordspel Keythedral tijdens de Elf Fantasy Fair van 18 t/m 20 juni wordt gepresenteerd. Het legspel Tongiaki zal vermoedelijk in de loop van de zomer verschijnen. Later dit jaar volgen de kaartspellen Hispaniola en Pedaalridders (Der Ausreisser) en Nederlandstalige versies van de volgende Fantasy Flight spellen: Senator, Colossal Arena en het A Game of Thrones bordspel.
Meer informatie over deze spellen: PS Games overzicht.

PS Games zal ook het nieuwe bordspel Axis & Allies D-Day distribueren. In de rest van de wereld is het spel al verkrijgbaar. Om een of andere reden is de uitlevering in Nederland enigszins vertraagd.

30-05-04: nieuws van Hodin

De productie van de bordspellen Piratenbaai en Mysterie van de Adbij heeft enige vertraging opgelopen. De spellen worden nu medio juni verwacht.
Meer informatie over deze spellen: Hodin overzicht.

27-05-04: nominaties Speelgoed v/h Jaar

De nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2004 (de Nederlandse prijs voor spellen en speelgoed) zijn bekendgemaakt. Onder de genomineerden vind je onder meer de volgende producten: Pipeline (University Games) en Kletschjjj (Tactic) in de categorie junior; River Crossing (Binary Arts), Yu-Gi-Oh! (999 Games) en Volgende Patiënt (Jumbo) in de categorie tiener. In de categorie 12+ zijn de spellen Da Vinci Code (Identity Games) en Exago (Goliath) genomineerd. In de loop van augustus worden de genomineerden op het internet gepresenteerd. Aansluitend kun je online jouw stem uitbrengen.

27-05-04: Fantasy Flight Games

De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games meldt dat een Nederlandstalige editie van het Game of Thrones bordspel in aantocht is. Een ander interessant bericht is de komst van het Cthulhu bordspel Arkham Horror. De heruitgave van deze klassieker lag al een tijdje in de koelkast van Chaosium, maar wordt nu uitgebracht door FFG.

22-05-04: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanavond de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt. Uit deze lijst wordt op maandag 28 juni het Duitse Spiel des Jahres gekozen. De kanshebbers zijn:

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

  • GEISTERTREPPE van Michelle Schanen (Drei Magier)
  • MACIUS: ACHTUNG, FERTIG, LOS! van Wolfgang Kramer c.s. (Kosmos)
  • MARE POLARE van Roberto Fraga (Selecta)
  • SCHATZ DER DRACHEN van Reiner Knizia (Winning Moves)
  • SCHNELLE WELLE van Dirk Hanneforth en Hajo Brücken (Ravensburger)

Met ingang van 2004 is de traditionele Auswahlliste geschrapt. De Jury Spiel des Jahres publiceert nu een zogenaamde Empfehlungsliste, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten.

Commentaar: de nominatie van Raja (Maharadja) is een mooi succes voor de Nederlandse uitgever Phalanx Games. Dit schitterende spel mag van mij ook de hoofdprijs winnen. Ik "vrees" echter dat een van de lichtere titels de winst zal pakken. Zo ja, dan hoop ik dat Alan zijn tweede hoofdprijs weet te winnen. Zug um Zug (Ticket to Ride) is met voorsprong het leukste spel uit de rest van dit rijtje. De grootste verrassing is Dicke Luft. Dit vampierenspel voor kids vanaf 6 jaar heeft het verkeerde lijstje in de hals gebeten?

22-05-04: spelgroep Phoenix

Vandaag werd in Leiden de oprichting van de nieuwe spelgroep Phoenix gevierd. Deze club is ontstaan uit een afsplitsing van het Duivelsei. Phoenix is met name bekend van demonstraties van nieuwe Ravensburger spellen op het Spellenspektakel en andere beurzen. De formele aftrap werd gevierd met een sfeervolle spellendag in het Leidse denksportcentrum. Een van de attracties was het prototype van Harem, de winnaar van de Hippodice spelauteurswedstrijd van 2004.

Men maakte tevens de komst van een nieuwe spellenfirma bekend. Onder de naam Vendetta starten o.a. de eigenaren van The Joker, de voorzitter van Phoenix en een paar Magichandelaren een nieuwe groothandel annex uitgever. Het is o.a. de bedoeling om op termijn aansprekende spellen op de Nederlandse markt te brengen. Men gaat op dit moment van start met de distributie van de uitmuntende tweepersoonsspellen van het GIPF-project. Ik snap overigens niet waarom men zo'n bedrijf met een negatief klinkende naam als Vendetta opzadelt. Dit klinkt bijna alsof men nog een appeltje met iemand heeft te schillen. 

18-05-04: nominaties l'As d'or 2004

De jury van de Franse spellenprijs l'As d'or heeft vandaag de genomineerden van 2004 bekendgemaakt. De kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

- Atlas & Zeus van Bruno Cathala (Descartes) 
- Les Aventuriers du rail (Ticket to Ride) van Alan Moon (Days Of Wonder) 
- Coyote van Spartaco Albertarelli (Tilsit) 
- Diam van Alain Couchot en Bernard Klein (Ferti) 
- L'Escalier Hanté van Michelle Schannen (Drei Magier) 
- Habana Taxi van Dominique Ehrhard (Erudia jeux.comm) 
- Maka Bana van François Haffner (Tilsit) 
- O zoo le mio van Corné van Moorsel (Gigamic) 
- Shazamm! van François Bruel en Philippe des Pallières (Lui-Même) 
- Yinsh van Kris Burm (Descartes)

De winnaar wordt eind mei bekendgemaakt. Meer informatie: l'As d'or

15-05-04: Jumbo schrapt banen

Bij de Nederlandse uitgever Jumbo wordt bijna 40 procent van de arbeidsplaatsen geschrapt. Hierdoor verliezen 47 werknemers in Nederland en 23 medewerkers in het buitenland hun baan. De moedervennootschap Hausemann & Hötte zoekt een koper voor de spellenfabriek in Wognum. Een deel van de productie wordt naar het Verre Oosten overgebracht. Het assortiment puzzels en spellen wordt gehalveerd.
(Bron: ANP).

12-05-04: Webby Award voor BrettspielWelt

De populaire online spellensite BrettspielWelt heeft vandaag een Webby Award in de categorie "Games" gewonnen. Je kunt deze Webby Awards beschouwen als de Oscars voor het world wide web.
Meer informatie: Webby Awards en BrettspielWelt

12-05-04: nominaties Origins Awards

Onlangs zijn de genomineerden voor de Origins Awards 2003 bekendgemaakt. Uit deze lijsten kiezen o.a. de lezers van spellenbladen per categorie de uiteindelijke winnaar. De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. Op de lijsten vind je onder meer de volgende spellen:
- Settlers of the Stone Age - Mayfair Games
- Bang! - Mayfair Games
- Attack! - Eagle Games
- A Game of Thrones - Fantasy Flight Games
- Age of Mythology - Eagle Games

Meer informatie: Origins Awards

09-05-04: Deutscher Spiele Preis

Vanaf 10 mei t/m 31 juli 2004 kan iedere spelliefhebber een stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2004. Bij deze verkiezing stem je op jouw vijf favorieten van de jaargang 2003/2004 (Essen-Nürnberg), alsmede op jouw favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem onder meer uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2004.

02-05-04: nieuws van 999 Games

In een "advertorial" in het vakblad Speelgoed + Hobby geeft 999 Games informatie over de plannen voor 2004. Naast de eerder aangekondigde titels mogen we rekenen op het familiespel De Geheimen van de Farao, het kaartspel Sint Petersburg en Knizia's nieuwe bordspel Genius. Men kondigt verder een aantal nieuwe productgroepen aan, waaronder Tarotkaarten en experimenteerdozen.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

Vanaf 1 juli zal 999 Games gedurende 10 weken met "de Bus van Catan" allerlei evenementen, braderieën en jaarmarkten afreizen. Daar wordt ter plekke een speelruimte opgebouwd, waar de bezoekers nieuwe spellen kunnen spelen.

02-05-04: International Gamers Award

De jury van de "International Gamers Awards" heeft de finalisten in de categorie historische simulaties bekendgemaakt. De genomineerden zijn: 

Age of Napoleon van Renaud Verlaque - Phalanx Games
Ardennes ‘44 van Mark Simonitch & Tony Curtis - GMT Games
Corsairs & Hellcats van Dan Verssen - GMT Games
Europe Engulfed van Rick Young en Jesse Evans - GMT Games
Korea: The Forgotten War van Rod Miller - Multi-Man Publishing
Lock ‘N Load van Mark H. Walker - Shrapnel Games
Medieval van Richard Berg - GMT Games
Monty’s Gamble: Market Garden van Michael Rinella - Multi-Man Publishing
Rise of the Roman Republic van Richard Berg - GMT Games
Sweden Fights On van Ben Hull - GMT Games
Warplan: Dropshot van Bruce Costello - Schutze Games

30-04-04: Alex Randolph overleden

Woensdag 28 april is de bekende spelauteur Alex Randolph op 81-jarige leeftijd overleden. Van Randolph zijn in de afgelopen 40 jaren meer dan 100 spellen verschenen, waarvan er wereldwijd meer dan 10.000.000 exemplaren zijn verkocht. Bekende titels zijn de klassieker "Twixt", het Spiel des Jahres van 1982 "Sagaland" en het vlotte kaartspel "Hol's der Geier!". Randolph heeft in het verleden baanbrekend werk voor zijn vakgenoten verricht. Het is onder meer aan hem te danken dat spelauteurs met hun naam op de doos worden vermeld. Op diverse websites wordt aandacht aan deze bijzondere man besteed:
- Venice Connection
- Brett & Board
- Spielbox

26-04-04: nieuws van Identity Games

Volgens een bericht op de website van Identity Games is het nieuwe bordspel Da Vinci Code nu overal in Nederland te koop. Op de website heeft men verder een "spelershonk" geactiveerd. In deze afdeling kun je Nederlandstalige spelregels downloaden (waaronder van Alexandros) en regelvragen nalezen.
Meer informatie: Identity Games website.

26-04-04: Mensa Top Board Games

Leden van de organisatie American Mensa (Amerikaantjes met een hoog IQ) hebben tijdens hun jaarlijkse Mensa Mind Games evenement de volgende vijf bordspellen met een prijs beloond: 10 Days in Africa (OTB Games), Basari (OTB Games), The Bridges of Shangri-La (Überplay), Rumis (Murmel) en Yinsh (Rio Grande Games/Don & Co).
Meer informatie: American Mensa.

26-04-04: Catanbox

Sinds afgelopen week is de Catanbox verkrijgbaar. In deze luxe houten doos kun je jouw Catanmateriaal op een handige manier bewaren. Er is een versie voor het bordspel en een versie voor het kaartspel. Meer informatie: Catanbox.

23-04-04: interessante eBay-veiling

Een Nederlandse speler heeft onlangs een aantal interessante spellen op eBay gezet, waaronder Avalon Hill klassiekers als Civilization, Merchant of Venus en Republic of Rome. Meer informatie: eBay.

23-04-04: FBI en Wie is de Ezel?

Phalanx Games heeft deze week twee nieuwe kaartspelletjes uitgebracht. Bij FBI probeer je de juiste kaarten met criminelen te verzamelen. Bij Wie is de Ezel? probeer je als eerste jouw kaarten kwijt te raken. Beide spellen zijn bedacht door Wolfgang Kramer, FBI in samenwerking met Horst-Rainer Rösner.
Meer informatie: Phalanx Games.

14-04-04: 999 Games ruimt op

999 Games liquideert 160 pallets met overjarige en/of beschadigde producten, waaronder Nederlandse en buitenlandse bordspellen en allerlei verzamelkaartspellen. De korting kan oplopen tot 75% van de oorspronkelijke adviesprijs. Vanaf mei 2004 kun je iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 zonder afspraak terecht. Adres: Eemmeerlaan 11 (Industrieterrein Noord) te Weesp.
Meer informatie: 999 Games website.

13-04-04: 999 Games en Phalanx Games

Op uitnodiging van 999 Games en Phalanx Games heb ik vandaag een presentatie van hun recente spellen bijgewoond. In hun sfeervolle demoruimte heb ik o.a. het nieuwe bordspel Maharadja gespeeld. Het auteursduo Kramer & Kiesling heeft met dit spel de roos geraakt. Liefhebbers van pittige kost uit de Duitse spellenkeuken kunnen dit spel met een gerust hart op het verlanglijstje zetten. De Nederlandstalige versie Maharadja ligt vanaf deze week in de speciaalzaken. Meer informatie: Phalanx Games.

Ook 999 Games heeft dit jaar veel interessante spellen in petto. Naast de eerder aangekondigde titels wordt ook gewerkt aan Nederlandstalige versies van de nieuwe kleine Kosmos spellen Spy, Saga, Oh Pharao en Manga Manga. 
Meer informatie: 999 Games.

07-04-04: Puerto Rico kaartspel

Ravensburger Nederland heeft vandaag  een eerste zending van "Puerto Rico, het kaartspel" ontvangen. Dit is een vlot, toegankelijk en vooral zeer leuk bouwspel, dat bovendien zeer geschikt is voor twee spelers.
De Spellenwinckel in Amersfoort heeft het spel reeds binnen, andere speciaalzaken zullen ongetwijfeld snel volgen. De adviesverkoopprijs is ongeveer 20 euro. Deze eerste zending bevat ongeveer 600 exemplaren en is vermoedelijk snel uitverkocht. Wacht dus niet te lang! 
Meer informatie: Ravensburger.

07-04-04: Maharadja

Phalanx Games zal aanstaande vrijdag Maharadja uitleveren. Dit is een nieuw bordspel van het succesvolle auteursduo Kramer & Kiesling. Ik heb het spel zelf nog niet gespeeld, maar heb de stellige indruk dat de heren hun gebruikelijke hoge niveau op zijn minst hebben geëvenaard. Het spel ligt vanaf volgende week in de speciaalzaken.
Meer informatie: Phalanx Games.

02-04-04: nieuwe releases

In België was het spel al een paar weken te koop, maar de Nederlandstalige versie van Ticket to Ride heeft deze week eindelijk de eerste Nederlandse speciaalzaken bereikt. Dit is een vlot en toegankelijk bordspel over de aanleg van spoorlijnen. 
Meer informatie: Hodin.

In Duitsland rollen de nieuwe spellen al enige tijd in grote hoeveelheden van de persen. Deze week was het tijd voor een paar veelbelovende titels. Dos Rios, La Strada, Indus, Goa en St. Petersburg zijn op dit moment bij de bekende Duitse postorderwinkels te koop. 999 Games heeft een aantal van deze spellen op het verlanglijstje staan, waaronder een bewerking van Goa.
Meer informatie: 999 Games.

02-04-04: Spiel des Jahres quiz

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert ook dit jaar een wedstrijd rond de Spiel des Jahres verkiezing. Als je het wedstrijdformulier goed invult, maak je kans op het spel Versunkene Stadt (Kramer & Kiesling). Een leuk detail: er worden o.a. vragen gesteld over de Nederlandse website Spelmagazijn.


Nieuws > Archief > apr-jun 2004


Top