Nieuws > Archief > jan-mrt 2004


28-03-04: Puerto Rico kaartspel

Ravensburger Nederland heeft gemeld dat de productie van het Puerto Rico kaartspel nu volgens de planning verloopt. Het spel zal in de loop van de eerste volle week van april in de winkels liggen. Meer informatie (incl. een foto van de Nederlandstalige versie): Ravensburger.

De Duitse website Die Pöppelkiste organiseert een ontwerpwedstrijd voor het Puerto Rico kaartspel (San Juan). Je kunt daar ideeën voor nieuwe kaarten aanleveren. Als de gecombineerde creativiteit van de spelers voldoende moois oplevert, zal er misschien ooit een uitbreiding verschijnen.

23-03-04: Phalanx Games

De website van Phalanx Games is onlangs voorzien van informatie over de nieuwe spellen. In april verschijnen drie spellen van Wolfgang Kramer: twee lichte kaartspelletjes en het stevige bordspel Maharadja. In mei of juni volgt African Trader, een handelsspel van Andreas Steding. Meer informatie: Phalanx Games.

Binnenkort zal Phalanx Games een webshop activeren, waarmee je de spellen rechtstreeks bij de uitgever kunt bestellen. Dit is een opvallende zet, omdat deze uitgever hiermee rechtstreeks concurreert met haar klanten, de spellenwinkels. Ik vraag me af of deze stap in die groep wordt gewaardeerd.

21-03-04: Frontline toernooien

Distributeur PS Games organiseert in Nederland zogenaamde Frontline toernooien met spellen van Avalon Hill. Via aangesloten speciaalzaken krijg je de kans om prototypes van uitbreidingen voor bekende Avalon Hill titels te spelen. Men gaat deze maand van start met Invasion Of The Giant Amoebas, een expansie voor Risk 2210 AD. Op de website van PS Games vind je meer informatie.

17-03-04: nieuw spellenforum

De webmaster van de website Spel-info heeft onlangs een nieuw forum opgezet, waar liefhebbers van spellen over hun hobby kunnen discussiëren. Dit forum is overzichtelijker dan het bekende prikbord, biedt meer vrijheid dan het forum van 999 Games en wordt tevens ondersteund door de bekende spellensites. Dit lijkt mij een goede basis voor een succesvol forum. Link: www.spel-forum.nl.

15-03-04: wedstrijd voor spelauteurs

Spielbox Online doet verslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2004". Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd door de Hippodice Spieleclub. Een jury van redacteurs uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken. De wedstrijd had dit jaar een internationaal karakter, de top drie is namelijk afkomstig uit resp. België, Amerika en Frankrijk. De top drie van 2004 luidt als volgt:

  1. Harem, een veilingspel voor 3-5 spelers over de vrouwen van oliesjeiks, van Liesbeth Vanzeir en Paul van Hove (in de Spellendoos vind je reeds een beschrijving).
  2. The Vapors of Delphi, een tweepersoons kaartspel over Griekse goden en orakels, van Alf Seegert.
  3. Verrückter Zirkus, een veilingspel voor 3-5 spelers over het verzamelen van de juiste circusattracties, van Pascal Le Merrer.

14-03-04: Axis & Allies Revised

Distributeur PS Games zal deze week de nieuwe editie van Axis & Allies uitleveren. Het spel is vermoedelijk vanaf woensdag bij de meeste speciaalzaken verkrijgbaar. Het is mij op dit moment niet bekend of er reeds Nederlandstalige regels zijn bijgevoegd.
Meer informatie: Avalon Hill - interactieve demo.

07-03-04: vers van de pers

Ravensburger heeft deze week het bordspel Marco Polo gedistribueerd. Dit vlotte familiespel van Knizia ligt inmiddels in de speciaalzaken. 999 Games heeft twee nieuwe setjes voor Blue Moon uitgeleverd. Over Blue Moon gesproken, de speciale website is sinds kort ook voorzien van een Nederlandstalige afdeling.

04-03-04: nieuws van PS Games

De Nederlandse uitgever PS Games brengt dit jaar een aantal interessante titels op de markt. In de loop van 2004 kun je rekenen op Nederlandstalige versies van de bordspellen Tongiaki en Keythedral en Knizia's leuke kaartspel Schotten-Totten. Voor Warcraft verschijnt een uitbreidingsset, Munchkin wordt aangevuld met "Unnatural Axe" en "Clerical Errors". Meer informatie: PS Games.

01-03-04: nieuws van Hodin

De Belgische distributeur Hodin is bezig met de productie van Nederlandstalige versies van een aantal bordspellen van Days of Wonder. Alan Moon's Ticket to Ride wordt vanaf volgende week gedistribueerd, Piratenbaai en Mysterie van de Abdij volgen in de loop van mei. De spellen zijn niet alleen te koop in de speciaalzaken, maar worden t.z.t. ook aangeboden via de grote ketens (o.a. Bart Smit, V&D en Top 1 Toys).
Meer informatie: Hodin.

01-03-04: interview met Stefan Brück

De Duitse website Die Pöppelkiste is vandaag gestart met een nieuw online interview. Deze keer staat de redacteur Stefan Brück centraal. Aan hem hebben we de kwalitatief hoogwaardige spellenreeks van Alea te danken. In het verleden verdiende hij zijn sporen bij Schmidt Spiele en F.X. Schmid. Dit interview biedt ongetwijfeld een boeiende blik in de Duitse spellenkeuken.

29-02-04: Spiel des Jahres toto

Spielbox Online start vannacht de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto. Welk spel wordt volgens jou door de jury Spiel des Jahres tot winnaar gekroond? Noem het spel en maak kans op een leuk prijs (een complete set van de Spiele aus Timbuktu game kits, een donatie van Michael Schacht).

29-02-04: Pure Games

Van 1990 t/m 1998 had ik een abonnement op Sumo, een Engelstalig tijdschrift over bord-, kaart- en andere spellen. Sumo was het beste spellenblad ter wereld, met uitstekende recensies, reportages en een geruchtmakende brievenrubriek. Door privé-omstandigheden was uitgever Mike Siggins begin 1998 gedwongen de productie te staken. In het voorjaar van 2004 gaat hij opnieuw van start onder de naam Pure Games. Als hij de kwaliteit van Sumo kan benaderen, wordt ook dit een traktatie voor de serieuze spellenliefhebber. Meer informatie volgt.

25-02-04: Spieler des Jahres

Het Oostenrijkse spellenblad Spielwiese heeft opnieuw een verkiezing georganiseerd  waarbij het niet draait om de spellen zelf, maar om personen uit de spellenscène (auteurs, redacteuren, journalisten enzovoort). De derde editie van deze Spieler des Jahres prijs is gewonnen door Klaus Teuber. Hij wordt met name beloond voor zijn "unplugged" bewerking van het succesvolle computerspel Anno 1503, waardoor veel computerspelers naar het traditionele gezelschapsspel worden gelokt. 
Meer informatie: Spielwiese.

25-02-04: Franz Vohwinkel

De bekende Duitse tekenaar Franz Vohwinkel heeft een prachtige website gelanceerd. Daar vind je tientallen voorbeelden van zijn illustraties, waaronder de covers van spellen als Amon-Ra, Tikal en Leeuwenhart.

24-02-04: het spellenkerkhof

Op Spielbox Online vind je het jaarlijkse overzicht van de spellen die de jaarwisseling niet hebben overleefd. Dit jaar zijn o.a. Die Fürsten von Florenz, Roborally, Linie 1, Magellan, Giganten, Die Händler en Andromeda uit de catalogi geschrapt. Dit heeft meestal tot gevolg dat de spellen eerst goedkoop worden aangeboden en daarna lastig te krijgen zijn. Sla dus op tijd jouw slag.

De eigenaar van 999 Games had eerder deze maand al gemeld een "grote schoonmaak" te overwegen. In een recente nieuwsbrief van Spellekijn wordt dit bevestigd. Een forse hoeveelheid spellen zal uit de 999-catalogus verdwijnen. De nieuwsbrief noemt de volgende titels: Tyros, Afrika, Big City, Morgenland, Medina, Packhuys, Stephensons Rocket, Andromeda, Union Pacific, Magelaen, Hallo Das!, De Hobbit, De zoektocht en Attila. Een aantal van deze titels is overigens al langer in de uitverkoop.

24-02-04: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de winnaars van de Japan Boardgame Prize 2003 bekendgemaakt. Coloretto is winnaar in de categorie "Beginners", Edel, Stein & Reich in de categorie "Advanced" en Viva Topo! in de categorie "Childgame". Apples to Apples won de prijs voor het beste spel in een Japanse editie.
Meer informatie: U-more.

22-02-04: Puerto Rico kaartspel

De Duitstalige editie San Juan is sinds kort verkrijgbaar. De Nederlandstalige editie komt iets later dan verwacht. Ravensburger zal het spel vermoedelijk in de eerste week van april uitleveren. Meer informatie: Ravensburger.

22-02-04: Herders en Schapen

Door het succes van Catan en Carcassonne zal 999 Games de nodige schaapjes op het droge hebben. Dit weerhoudt ze er niet van om de kudde te vergroten met nog meer nieuwe spellen. Een van die nieuwe titels is Herders en Schapen, een vlot legspel in de stijl van Carcassonne. De releasedatum is mij nog niet bekend.
Meer informatie: 999 Games.

15-02-04: vacature 999 Games

Op de website van 999 Games staat een vacature voor een "marketing assistent". In deze functie word je belast met de organisatie van speldemonstraties en andere promotieactiviteiten.

10-02-04: Blue Moon

999 Games heeft Blue Moon uitgeleverd. Dit nieuwe tweepersoonsspel van Reiner Knizia heeft een modulair spelsysteem in een fantasievolle setting. Iedere speler beschikt over een eigen set speelkaarten met speciale eigenschappen, waarmee de tegenstander wordt bestreden. Het basisspel bevat de kaartensets van twee volken, in expansiesets volgen er nog zes. Meer informatie: 999 Games.

08-02-04: Ducosim spellenbeurs

Afgelopen zaterdag organiseerde Ducosim een sfeervolle spellenbeurs in Utrecht. De trekpleisters waren de demonstraties van de nieuwe spellen van Ravensburger (met name het Puerto Rico kaartspel) en de jaarlijkse spellenveiling. Ondanks de opvallend matte presentatie van de veilingmeester werd dit jaar opnieuw een record gehaald: het zeldzame Nederlandse treinenspel 1839 heeft 200 euro opgebracht. Een andere hoogvlieger was Titan voor 130 euro (al lopen biedprijs en marktwaarde in dit geval niet in de pas).

08-02-04: Duitse jaarcijfers

Tijdens de Spielwarenmesse in Nürnberg zijn de omzetcijfers over 2003 van de Duitse speelgoedbranche bekendgemaakt. De omzet in familie- en kinderspellen is met 6 resp. 3% gedaald. De omzet in kaartspellen is met 14% gestegen, dankzij het succes van het verzamelkaartspel Yu-Gi-Oh. De top tien van de meest verkochte gezelschapsspellen wordt geleid door Monopoly. Het Spiel des Jahres Alhambra vind je terug op de vierde plaats, Carcassonne op de negende plaats.

02-02-04: Ducosim spellenveiling

Aanstaande zaterdag organiseert Ducosim een spellenbeurs met een grote veiling van bord-, kaart- en andere spellen. De kavellijst is gepubliceerd op de Ducosim website. De lijst bevat een paar collectors items, waaronder Dodge City (het eerste spel van Hans im Glück), 1839 (het zeer zeldzame 18xx-treinenspel over Nederland), twee oudjes van Warfrog en een lading Avalon Hill spellen.

Uiteraard gebeurt er nog veel meer op deze beurs. Spelgroep Phoenix zal de nieuwste Ravensburger spellen demonstreren, waaronder Adam & Eva, Crazy Derby en het uitmuntende Puerto Rico kaartspel. Ook de nieuwste spellen van andere uitgevers worden er gepresenteerd. Ten slotte zijn er voldoende handelaren om een eventuele kooplust te bevredigen.

01-02-04: Adel Verplicht

Jumbo heeft afgelopen week het bordspel Adel Verplicht geproduceerd. Dit leuke blufspel van Klaus Teuber was het Duitse Spiel des Jahres van 1990. Het spel zal binnenkort in de speciaalzaken en speelgoedwinkels opduiken. Meer informatie: Jumbo.

01-02-04: Purperen Draeck

Leeuwarden beschikte slechts korte tijd over twee spellenspeciaalzaken. Nieuwkomer De Purperen Draeck heeft onlangs de deuren gesloten. Ik vermoed dat het te lastig was om met een topzaak als Spellekijn te concurreren.

28-01-04: Blue Moon

999 Games brengt in de loop van het voorjaar een bijzonder tweepersoonsspel van Reiner Knizia op de markt. Blue Moon is een modulair spelsysteem in een fantasievolle setting. Iedere speler beschikt over een eigen set speelkaarten met speciale eigenschappen, waarmee de tegenstander wordt bestreden. Een kaartenset vertegenwoordigt een volk. Het basisspel bevat twee volken, in expansiesets volgen er nog zes. Meer informatie: 999 Games.

28-01-04: Identity Games

Op de website van Identity Games kun je de catalogus van 2004 downloaden. Dit pdf-bestand bevat zeer beknopte informatie over de nieuwe spellen. Een interessante nieuwkomer is de Nederlandstalige editie van Alexandros. Ook de serie exotische Monopolyspellen wordt uitgebreid. Na de hype van de afgelopen maanden zal het niemand verbazen dat de familie Bauer binnenkort op een eigen spelbord kan spelen.
Meer informatie: Identity Games.

23-01-04: Queen Games

De Duitse uitgever Queen Games werkt aan volledig Nederlandstalige versies van o.a. Metro, Lucky Loop en Alhambra. Men is op dit moment op zoek naar een geschikte distributeur. De eerste spellen worden in de loop van het voorjaar verwacht.

23-01-04: Ravensburger

Ravensburger Nederland heeft afgelopen week de eerste nieuwe spellen uitgeleverd. De tweepersoonsspellen Adam & Eva en Duell, het dobbelspel Temptation en Knizia's vlotte racespelletje Crazy Derby liggen inmiddels in de winkels.
Meer informatie: Ravensburger.

18-01-04: Lord of the Rings Battle Games

Sinds kort verkopen Games Workshop en DeAgostini het Lord of the Rings Batlle Game. Voor € 3,25 heb je een startpakket met 12 goblins, spelregels, vier potjes verf, een dobbelsteen en een kwast. Het is de bedoeling dat dit pakket wordt gevolgd door minstens vijf uitbreidingen. Dit Battle Game startpakket is o.a. te koop in boek- en tijdschriftenwinkels. Meer informatie: DeAgostini.

11-01-04: Phalanx Games

Op het forum van Consimworld geeft Uli Blennemann een overzicht van de releaseplanning van Phalanx Games. Om te beginnen met het slechte nieuws: Tresham’s Revolution staat op de rol voor april, maar wordt mogelijk verschoven naar oktober. De drie spellen van Wolfgang Kramer verschijnen in de loop van februari en maart. In de loop van het voorjaar en de zomer worden ze gevolgd door Alexander de Grote, een nieuw spel van Andreas Steding en een historisch spel over de eerste wereldoorlog. Vanaf augustus zal Phalanx Games een Nederlandse versie van War of the Ring distribueren. Dit Tolkienspel wordt uitgegeven door de Italiaanse uitgever Nexus.

06-01-04: Spielboy 3

De humoristische en ondeugende Amerikaanse spellensite Spielboy heeft een nieuw nummertje gemaakt. In Spielboy 3 vind je onder meer een geinige terugblik op het jaar 2003, de gebruikelijke schaars geklede dame en de bekendmaking van de winnaars van de "Spud des Jahres". De laatstgenoemde spellenprijs is onder meer bedoeld voor saaie en/of slechte spellen, waardeloze spellenprijzen en andere prestaties in de internationale spellenscène.

01-01-04: de beste wensen

Allereerst wens ik de bezoekers van deze site een gezond, voorspoedig en zeker ook speels 2004. Met deze laatste wens ga ik vloeiend over naar de orde van de dag: een beknopte eerste blik op de nieuwe spellenoogst van 2004.

Het Spiel des Jahres Alhambra is al een tijdje met Nederlandstalige regels verkrijgbaar. In 2004 zal de Duitse uitgever Queen Games meer leuke spellen voor het Nederlandse publiek toegankelijk maken. Over het Spiel des Jahres gesproken, Jumbo komt binnenkort met de Teuber klassieker Adel Verplicht, een aanrader voor liefhebbers van blufspellen. Ravensburger Nederland komt met het familiespel Marco Polo en de nieuwe tweepersoonsspellen Duel en Adam & Eva. De grote klapper wordt ongetwijfeld het Puerto Rico kaartspel, een geslaagde bewerking van het bordspel dat vorig jaar de Nederlandse Spellenprijs won. Ravensburger zal komend voorjaar ook een Engelstalige versie van het verzamelkaartspel Behind in Nederland introduceren. 999 Games heeft ook het nodige in petto, waaronder het tactische bordspel Attika en de Kolonisten van de Gouden Eeuw. Verder wachten de Catanliefhebbers nog op de vertraagde releases Barbaren & Handelsheren en het Ruimteschip Catan. Zusterbedrijf Phalanx Games zal de nodige historische bordspellen uitgeven, waaronder Tresham’s Revolution. Daarnaast richten de speren van de Phalanx zich ook op de familiemarkt, met drie spellen van de Duitse topauteur Wolfgang Kramer. Van deze drie belooft met name het bordspel Raja (werktitel) een lekkernij te worden. PS Games werkt aan een nieuwe Nederlandstalige editie van Formule Dé en zal verder nieuwe spellen van Eagle Games, Fantasy Flight Games en Steve Jackson Games in Nederland introduceren.

Ook in Duitsland staat ons het nodige te wachten. Abacus brengt een nieuwe topper van Michael Schacht op de markt. Die Hanse is een vlot en uitdagend reis- en handelsspel, dat liefhebbers van bijv. Kardinaal & Koning zeker zal aanspreken. Dit spel staat ook in de belangstelling van een Nederlandse uitgever. Clementoni komt met een actiepuntenspel van Kramer & Kiesling, de specialisten op dit terrein. Het spel heet Versunkene Stadt, een korte beschrijving vind je hier. Amigo heeft een wagonlading kinderspellen aangekondigd, maar met een beetje geluk verschijnt er ook nog iets moois voor de volwassen bezoekers van deze site. Kosmos introduceert onder meer een nieuwe reeks met kleine en vlotte bord- en kaartspellen. Schmidt Spiele komt met het tactische legspel Tongiaki en een nieuw bordspel van Moon & Weissblum. Alea noemt het Puerto Rico kaartspel San Juan en geeft verder een nieuw bordspel van de auteur van Giganten uit. Queen Games volgt de in Duitsland gebruikelijke route en brengt een uitbreiding voor het Spiel des Jahres Alhambra op de markt. Ten slotte kunnen de liefhebbers van computerspellen in 2004 aan de gang met digitale versies van Puerto Rico (Dartmoor) en El Grande (Koch)..Nieuws > Archief >
jan-mrt 2004


Top