Nieuws > Archief > okt-dec 2003


27-12-03: Warcraft errata en FAQ

Op de website van Fantasy Flight Games vind je een handig document, waarin een paar foutjes in het regelboek van het Warcraft bordspel worden gecorrigeerd. Het document bevat verder antwoorden op veelgestelde vragen. Op dezelfde site vind je verder de eerste nieuwe scenario's en een handleiding voor het maken van eigen scenario's.

14-12-03: Adel Verplicht

In de loop van februari brengt Jumbo het blufspel Adel Verplicht op de markt. Deze klassieker van Klaus Teuber was het Duitse Spiel des Jahres van 1990. Op de website Spelmagazijn vind je een foto van de cover en een verslag van een bezoek aan Jumbo. Op de Nederlandse doos staat met grote letters: "Van de bedenker van Kolonisten van Catan!". Deze tekst krijgt een bijzondere betekenis als je bedenkt dat Jumbo in het verleden ooit heeft geweigerd om Catan uit geven......... en men daar een paar jaar geleden nog durfde te beweren dat de Catanrage in Nederland al over het hoogtepunt heen was. Meer informatie over het spel: releases.

11-12-03: Axis & Allies D-Day

Komend voorjaar brengt Avalon Hill niet alleen een heruitgave van het originele spel op de markt, maar zit er blijkbaar nog meer leven in dit oude beestje. In mei 2004 verschijnt het derde zusterspel Axis & Allies D-Day, ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de landing in Normandië. Meer informatie: releases.

09-12-03: Koning & Verkenner

Volgens een medewerker van 999 Games zal deze uitgever binnenkort een eenmalige oplage van Koning & Verkenner aan de winkeliers uitleveren. Deze kleine uitbreiding voor Carcassonne en Jagers & Verzamelaars werd op het Spellenspektakel gratis uitgedeeld. Vermoedelijk is dit setje nu niet meer gratis, maar moet je net als in Duitsland een paar euro betalen. Meer informatie: releases.

09-12-03: twee vacatures bij PS Games

De Nederlandse uitgever en distributeur PS Games is op zoek naar een webmaster / medewerker communicatie en een manager "organized play". Op hun website vind je meer informatie.

07-12-03: Nederlandstalige Civilization

De Nederlandse uitgever en distributeur PS Games verwacht in de loop van de komende week de eerste zending van de Nederlandstalige editie van het Civilization bordspel van Eagle Games. Dit spel is gebaseerd op het populaire computerspel van Sid Meier. 
Meer informatie: releases.

07-12-03: nieuws van Phalanx Games

Het nieuwe tweepersoons kaartspel Hector & Achilles ligt momenteel bij de drukker en wordt in de loop van december verwacht. Het historische bordspel Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648 is opnieuw vertraagd en zal pas in de loop van het eerste kwartaal van 2004 verschijnen. Op de releaselijst van 2004 staan nog veel meer nieuwe spellen: Alexander de Grote, drie gezelschapsspellen van Wolfgang Kramer (twee kaartspellen en het bordspel Raja, over de bouw van steden en paleizen in India), een strategisch spel over de eerste wereldoorlog en het kaartspel World War II at Sea (gebaseerd op het spelsysteem van Modern Naval Battles). Het eerder aangekondigde spel over de 7-jarige oorlog is definitief van de baan. In het eerste kwartaal van 2004 wordt de website van Phalanx Games uitgebreid met een webshop, zodat je de spellen rechtstreeks bij de uitgever kunt bestellen.

30-11-03: Ducosim spellenbeurs

Zaterdag 6 december organiseert Ducosim een spellenbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Daar zal het Duivelsei twee nieuwe spellen van Ravensburger demonstreren: het Puerto Rico kaartspel en Knizia's nieuwe bordspel Marco Polo. Deze spellen komen pas begin 2004 op de markt. Uiteraard krijg je ook de kans om Puerto Rico, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2003, te spelen. Meer informatie over deze spellen: releases.

Uiteraard is er op deze beurs nog meer te beleven. 999 Games demonstreert nieuwe spellen. Bij Hodin kun je o.a. terecht voor Pirate’s Cove en Blokus. Liefhebbers van denkspellen worden vermaakt met Go, Othello en de spellen uit het GIPF-project. Verder kun je rekenen op Classic Battle Tech, spellen van Steve Jackson Games en allerlei rollen- en verzamelkaartspellen. Meer informatie over de beurs: Ducosim.

25-11-03: Carcassonne: De Burcht

999 Games heeft deze week Carcassonne: De Burcht uitgeleverd. De eerste kleine oplage van dit tweepersoonsspel van Knizia was op het Spellenspektakel te koop. Nu kan ook de rest van Nederland en België er een schoentje mee laten vullen. 
Meer informatie: releases.

25-11-03: Warcraft

PS Games heeft de Nederlandstalige editie van het Warcraft bordspel uitgeleverd. Volgens de eerste berichten is dit een leuk veroveringsspel, met een geslaagd spelsysteem en een redelijke speelduur.
Meer informatie: releases.

24-11-03: WK Stratego

Op het Oostenrijkse Spielefest is afgelopen weekend een WK Stratego georganiseerd. Dit toernooi is gewonnen door de Nederlander Vincent de Boer. Deze ervaren toernooispeler won tien spellen op rij.

23-11-03: Quadruple Agent

Op de website van Invisible City kun je het gratis bordspel Quadruple Agent downloaden. In dit vlotte en toegankelijke spelletje probeer je een verdwaalde spion naar jouw kant van het bord te loodsen.

23-11-03: Foto-safari

Op de website van Identity Games vind je een bon, die je bij de aanschaf van het nieuwe bordspel Foto-safari 25% korting oplevert.

20-11-03: Zwitserse spellenprijs

Tijdens de Schweizer Spielmesse zijn de winnaars van de Schweizer Spielepreis 2003 bekendgemaakt. In de categorie "familiespellen" wint Der Palast von Alhambra van Dirk Henn (Queen Games); in de categorie "kinderspellen" wint Die Kinder von Catan van Klaus Teuber (Kosmos); in de categorie "freakspellen" wint Teuber's Löwenherz (Kosmos). 

20-11-03: nieuws uit Catan

Volgens een bevriende spellenwinkel kan 999 Games de komende weken geen exemplaren van het Kolonisten van Catan bordspel leveren. De deze week in Weesp gearriveerde vrachtwagen bleek per abuis een lading Duitse dozen te bevatten. Met een beetje pech wordt de voorraad pas in de loop van januari aangevuld. Ach ja, dit is een aparte manier om de Kolonisten van de Prehistorie te promoten.... :-)

20-11-03: Lord of the Rings Risk

Hasbro Nederland heeft de uitbreiding voor Lord of the Rings Risk uitgebracht. Het kleine spelbord voegt Gondor, Mordor en Haradwaith aan het speelveld toe. In tegenstelling tot eerdere berichten bevat deze set overigens geen materiaal voor een vijfde en zesde speler. Je moet het doen met meer gebieden, miniatuurtjes en kaartjes voor maximaal vier spelers. Interessanter is het meegeleverde tweepersoonsspel van Richard Borg. Op de achterzijde van het nieuwe bord kun je zijn bewerking van de belegering van Minas Tirith naspelen.

16-11-03: Monopoly Dag Almere

Zaterdag 29 november vindt van 11.00-16.00 uur de Monopoly Dag Almere plaats. Op twee locaties in het Stadshart, de centrale hal van het NS Station Almere Centrum en de Zoetelaarpassage, staan tafels met spellen. Iedereen vanaf 8 jaar kan aanschuiven voor een gezellig spelletje met het nieuwste Monopoly ‘Wereldwondereditie’. De winnaar van de Monopoly Dag Almere ontvangt een verblijf in Euro Disney Parijs!
De Monopoly Dag Almere 2003 wordt georganiseerd door Hasbro en de Stichting Stadspromotie Almere en wordt mede mogelijk gemaakt door de winkeliersvereniging OVSA. Iedereen kan elk moment aanschuiven voor een spel.
Voor meer informatie: info@stadspromotie-almere.nl of bel naar 036-5485048.

16-11-03: online spelen

Op de website van Ravensburger kun je sinds kort een online versie van het kaartspel Duo spelen. Op de website van Sports Illustrated for Kids kun je terecht voor de online versie van Battleball ("Bloodbowl light" van MB).

09-11-03: computerspellen

Afgelopen week is in Duitsland een computerversie van het bordspel Löwenherz (Leeuwenhart) uitgebracht. Dit spel wordt uitgegeven door Dartmoor. De gratis computerversie van Finstere Flure is inmiddels ook verkrijgbaar op de website van 2F-Spiele (onder "Gewinnen"). De gratis computerversie van Cronberg c.q. Bonobo Beach vind je bij Kronberger Spiele.

09-11-03: Axis & Allies

Na een paar jaar stilte zit er eindelijk weer beweging in Avalon Hill. In het voorjaar van 2004 zal WotC/Avalon Hill een nieuwe versie van het bordspel Axis & Allies op de markt brengen. Deze editie bevat een nieuw spelbord, vernieuwde speelstukken en een paar aanpassingen van de regels.

02-11-03: Nederlandse Spellenprijs 2003

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2003 is Puerto Rico. Dit populaire bordspel van Andreas Seyfarth wordt in Nederland uitgegeven door Ravensburger. Puerto Rico heeft een afgetekende overwinning behaald. Bij 225 van de 386 kiezers stond dit spel op de eerste plaats van het stembiljet. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg meer dan 600 punten. De strijd om de tweede plaats was spannend, Clans (Identity Games) wist Boonanza (999 Games) met een marge van 10 punten te verslaan. 

De Nederlandse Spellenprijs is zaterdag 1 november op het Spellenspektakel uitgereikt. Voor de volledige uitslag en foto's van de uitreiking verwijs ik naar de website van de Nederlandse Spellenprijs.

02-11-03: Spellenspektakel

Volgens de gegevens van de organisator heeft het 12e Spellenspektakel 13.000 bezoekers getrokken. Ondanks een daling van +/- 1.000 bezoekers ten opzichte van 2002, heeft de organisator de beurs als een "eclatant succes" ervaren. Met recht, want dit was een geslaagde beurs, waar de bezoekers in een sfeervolle omgeving tientallen oudere en nieuwe spellen konden testen. De hit van de beurs was Puerto Rico, de kersverse winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. De speeltafels van Ravensburger waren constant bezet en bij de winkeliers vlogen de Puerto's als warme broodjes over de toonbank. 

Update: hier vind je een beursverslag.

29-10-03: Lord of the Rings Labyrinth

Ravensburger heeft vandaag het bordspel Lord of the Rings Labyrinth uitgeleverd. Dit is een uiterlijke en inhoudelijke bewerking van het bekende bordspel De betoverende doolhof. Uiteraard kun je het spel komend weekend op het Spellenspektakel spelen.
Meer informatie: releases.

24-10-03: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. Tijdens Spiel 2003 is de top drie van het seizoen 02-03 bekendgemaakt:

  1. Coloretto van Michael Schacht (Abacus/999 Games)
  2. Edel, Stein & Reich van Reinhard Staupe (Alea)
  3. Europa Tour van Alan Moon & Aaron Weissblum (Schmidt Spiele)

24-10-03: Spiel 2003

Over Spiel 2003 gesproken. Ik heb drie dagen beurs- en speelplezier achter rug. Nadat ik 44 nieuwe spellen heb opgeborgen, zal ik de foto's sorteren, mijn aantekeningen uitwerken en beginnen aan een omvangrijk verslag. Dit verslag kun je begin volgende week verwachten.


het was weer druk

Ter bevrediging van de nieuwsgierigheid geef ik een korte opsomming van de spellen die je in de nabije toekomst zeker eens beter moet bekijken: Attika (Hans im Glück en zeer binnenkort ook 999 Games), Die Brücken von Shangrila (Kosmos / 999 Games), Santiago (Amigo), Zauberschwert & Drachenei (Adlung), Alexandros (Winning Moves), Finstere Flure (2F-Spiele) en last but not least het uitstekende tweepersoonsspel Yinsh (Don & Co).

24-10-03: De Bruggen van Shangrila

999 Games heeft deze week het nieuwe bordspel De Bruggen van Shangrila uitgeleverd. Dit is een toegankelijk en boeiend tactisch spel van Leo Colovini, de auteur van Clans. Meer informatie: releases.

19-10-03: De Weerwolven van Wakkerdam

Het najaarsoffensief van 999 Games is begonnen, de eerste nieuwe spellen hebben de winkels bereikt. Na Foodie en Coloretto ligt er deze week een nieuw "klein" spel in de schappen. De Weerwolven van Wakkerdam is de Nederlandstalige versie van het populaire partyspel over weerwolven en smakelijke burgers. Meer informatie: releases.

15-10-03: speciale gasten op het Spellenspektakel

De organisator van het Spellenspektakel heeft dit jaar een aantal interessante gasten uitgenodigd. Op zaterdag en zondag demonstreren en signeren de spelauteurs Michael Schacht (Kardinaal & Koning, Coloretto) en Klaus-Jürgen Wrede (Carcassonne) hun eigen spellen. Auteur Leo Colovini (Clans en De Bruggen van Shangrila) is de gehele beurs aanwezig. Hetzelfde geldt voor de bekende illustrator Franz Vohwinkel. 

De aankondiging van de komst van laatstgenoemde bevat een interessant nieuwtje: hij heeft voor 999 Games de cover van het bordspel Kolonisten van de Prehistorie getekend. De Nederlandse editie van Abenteuer Menschheit is dus in aantocht, waarmee het trio "Catan-verrassingen" voor dit najaar compleet is: Barbaren & Handelsheren, Ruimteschip Catan en Kolonisten van de Prehistorie. Meer informatie: releases.

14-10-03: Foodie en Coloretto

999 Games heeft onlangs de kaartspellen Foodie en Coloretto uitgeleverd. De spellen zijn vanaf deze week bij de meeste speciaalzaken verkrijgbaar. 999 Games heeft de oorspronkelijke slappe Duitse doosjes ("Abacus kwaliteit") vervangen door stevige exemplaren ("Amigo kwaliteit"). Meer informatie: releases.

12-10-03: Spelleiders gezocht

De Belgische distributeur Hodin zal op het Spellenspektakel twee leuke spellen introduceren: het bordspel Blokus en het reactiespel JungleSpeed. Ze zijn nog op zoek naar enthousiaste spelleiders (m/v, leeftijd 20-25 jaar, beschikbaar van vrijdag t/m zondag en bij voorkeur woonachtig in de omgeving van Eindhoven). Uiteraard ontvang je een beloning voor de werkzaamheden. Meer informatie: Kristel Peeters.

12-10-03: Klaus Teuber's Spielwiese

Vanavond heeft Klaus Teuber een nieuwe website gelanceerd. Op zijn Spielwiese kun je onder meer een "light" versie van het bordspel Entdecker spelen. Deelname is gratis, maar je moet je wel registreren.

09-10-03: Speelgoed v/h Jaar

Gisteren zijn de winnaars van de verkiezing Speelgoed v/h Jaar 2003 bekendgemaakt. Slechts één gezelschapsspel heeft een hoofdprijs in de wacht gesleept. De categorie 12+ is gewonnen door het bordspel Cash & Run van Jumbo.
Meer informatie: Speelgoed v/h Jaar.

Over spellen en prijzen gesproken. Tot en met zondag 19 oktober kun je nog meedoen aan de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs 2003. Voor deze prijs zijn acht schitterende gezelschapsspellen genomineerd. Aan jou de taak een steentje bij te dragen aan de verkiezing van de winnaar. Onder de deelnemers aan de verkiezing wordt een schitterend spellenpakket verloot, met een winkelwaarde van meer dan 160 euro. Doe mee en maak kans op acht uitstekende spellen!

05-10-03: Jeu de l'Année 2004

Franse spelers zijn vroege vogels! Deze week is het Franse spel van het jaar 2004 gekozen. De winnaar is het reactiespel Squad Seven van Roberto Fraga (in Nederland uitgegeven door Jumbo). De overige finalisten zijn Composio van Jean Fin (TF1 Games), Crazy Circus van Dominique Ehrhard (FoxMind Games), Gobblet van Thierry Denoual (Gigamic), Le Collier de la Reine van Bruno Cathala en Bruno Faidutti (Days Of Wonder), Mare Nostrum van Serge Laget (Jeux Descartes) en Serengeti van Michael Schacht (Asmodée). Crazy Circus is in Nederland bekend als MaNiKi, Serengeti is de Franse versie van Don.
Meer informatie: Jeu de l'Annee.

05-10-03: Amstelgame

In het Go-Centrum in Amstelveen worden elke tweede en vierde zondag van de maand bordspelmiddagen georganiseerd. Deze speelmogelijkheid staat open voor iedereen: jong en oud, beginner en gevorderde. De kosten: € 2 voor volwassenen; € 1 voor jeugd t/m 17 jaar. Meer informatie: Amstelgame.

01-10-03: gratis Spellenspektakel Magazine

Volgens een nieuwsbrief van Spellekijn uit Leeuwarden heeft 999 Games besloten om het Spellenspektakel Magazine vanaf heden alsnog gratis weg te geven. Men heeft hiertoe besloten omdat de verkoop van het blad zwaar is tegengevallen. Hiermee is de klucht compleet: kaartjes duurder versus kaartjes goedkoper, blad voor 2,99 euro versus blad gratis, gratis Carcassonnetegels bij de kaartjes versus afhalen op de beurs. Hoe verzin je het?

01-10-03: het Ruimteschip Catan

Eind november brengt Denda een nieuw computerspel uit de Catanfamilie uit, een digitale versie van het tweepersoonsspel Sternenschiff. In “Het Ruimteschip Catan” reist de speler van planeet tot planeet, sticht kolonies om nieuwe grondstoffen te bemachtigen, maakt contact met de buitenaardse volkeren en bouwt handelsrelaties op. Zo ontstaat na verloop van tijd een handelsimperium met productiecentra, handelscentra en handelsroutes. Koop grondstoffen op de ene planeet goedkoop in om ze op een andere planeet tegen een hoge prijs te verkopen. Zorg wel voor een stabiele financiële basis: alleen dan is overleven mogelijk. Pas goed op voor de gevreesde ruimtepiraten! 999 Games zal vermoedelijk nog dit jaar de "unplugged" versie op de markt brengen.


Nieuws > Archief > okt-dec 2003


Top