Nieuws > Archief > jul-sep 2003


28-09-03: 5 jaar Spiele aus Timbuktu

Vijf jaar geleden startte de sympathieke Duitse spelauteur Michael Schacht zijn eigen uitgeverij Spiele aus Timbuktu. Om het eerste lustrum te vieren heeft hij een speciale doos uitgebracht, waarin je alle "game kits" van de afgelopen jaren kunt bewaren. Op zijn ingrijpend verbouwde website vind je verder een leuk cadeautje: het Dschunke legspel. Dit vlotte tweepersoonsspel is gebaseerd op het bordspel van Queen Games. Je kunt het spelmateriaal gratis downloaden.

28-09-03: voorverkoop Spellenspektakel

Volgens een bericht op de Spellenspektakel website zijn de voorverkoopkaartjes vanaf 1 oktober verkrijgbaar. Dit jaar krijg je er de uitbreiding Koning en Verkenner bij, 12 nieuwe tegels voor Carcassonne en Jagers & Verzamelaars. Op de website wordt de indruk gewekt dat je deze uitbreiding bij de aankoop van het kaartje ontvangt. Dit is vreemd, want 999 Games heeft de winkeliers laten weten dat de klanten hun uitbreiding op de beurs moeten afhalen.

Ronduit ergerlijk is de gang van zaken rond de verkoopprijs van de kaarten. De kaarten zouden eerst € 8 kosten, 999 Games verhoogde de prijs vervolgens naar € 10 en sinds afgelopen vrijdag beweert de Spellenspektakel website dat de kaartjes toch € 8 kosten. Om de onduidelijkheid te vergroten, maken ze ook nog eens melding van een "reserveringstoeslag", overigens zonder bedragen te noemen.

23-09-03: winnaars International Gamers Awards.

De winnaars van de International Gamers Awards zijn bekendgemaakt. Deze spellenprijs is georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de sympathieke Nederlandse spelliefhebber Ronald Hoekstra. In de categorie spellen voor meer spelers wint Age of Steam van Martin Wallace (uitgever: Warfrog). In de categorie spellen voor twee spelers wint Lord of the Rings - The Confrontation van Reiner Knizia (uitgever: Fantasy Flight Games / Kosmos). Het laatstgenoemde spel wordt onder de naam "De Strijd" ook door 999 Games uitgegeven.

21-09-03: website PS Games

De Nederlandse distributeur en uitgever PS Games heeft onlangs een vernieuwde website gelanceerd. Na maanden stilte vind je er nu beknopte informatie over de nieuwe gezelschapsspellen. Als deze site "de portal voor gamend Nederland" moet worden (citaat uit het Spellenspektakel Magazine), is er overigens nog veel werk aan de winkel.

17-09-03: Atomic Mutant Piranha Killers

In werkelijkheid ben ik slanker!De Nederlandse uitgever Pumpkin Games heeft vandaag een nieuw spel uitgebracht. In Atomic Mutant Piranha Killers vertegenwoordigt iedere speler een piranhafamilie, die via actiepunten het speelveld kan veranderen, zich voortplant, andere piranha’s verdrijft, muteert en projectielen afschiet. Wat kan een piranha zich nog meer wensen? Als eerste de controle over een vat radioactief afval verkrijgen, want daarmee win je het spel! Je kunt het spel gratis downloaden op Score10.nl. Na enig knip- en plakwerk kun je vervolgens aan de slag.

16-09-03: nieuws van 999 Games

Het Spellenspektakel Magazine gaf een eerste blik op de herfstplannen van 999 Games. In het nieuwe nummer van Speelgoed + Hobby, het vakblad voor de speelgoedhandel, worden de laatste tipjes van de sluier opgelicht. Volgens een "advertorial" van 999 Games mogen we binnenkort ook nog rekenen op: het bordspel De Kolonisten van de Gouden Eeuw, de tweepersoonsspellen De Kosmonauten van Catan en In de Ban van de Ring: Het Duel en het kaartspel Vliegen Vangen. Tussen neus en lippen door worden ook nog nieuwe Carcassonne producten aangekondigd (vermoedelijk bedoelen ze de gratis uitbreiding en het kaartspel van Knizia).
Meer informatie: releases.

15-09-03: Deutscher Spiele Preis 2003

Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2003 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend na een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Zoals verwacht heeft Reiner Knizia's Amun-Re de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit boeiende bordspel wordt dit najaar door 999 Games in Nederland uitgegeven. De volledige ranglijst luidt als volgt:

 1. AMUN-RE van Reiner Knizia (Hans im Glück)
 2. ALHAMBRA van Dirk Henn (Queen Games)
 3. CLANS van Leo Colovini (Winning Moves)
 4. PARIS PARIS van Michael Schacht (Abacus)
 5. LÖWENHERZ van Klaus Teuber (Kosmos)
 6. FISCHE FLUPPEN FRIKADELLEN van Friedemann Friese (2F-Spiele)
 7. MARE NOSTRUM van Serge Laget (Eurogames)
 8. NEW ENGLAND van Alan R. Moon en Aaron Weissblum (Goldsieber)
 9. COLORETTO van Michael Schacht (Abacus)
 10. EDEL, STEIN & REICH van Reinhard Staupe (Alea/Ravensburger)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2003 is Schloss Schlotterstein van Kai Haferkamp en Markus Nikisch (Haba). De winnaar van de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2003 - Wanderpreis der Stadt Essen) is Alhambra.

De prijzen worden op 22 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2003. Meer informatie: deutscherspielepreis.de.

13-09-09: Spellenspektakel Magazine

Vanaf vandaag is het nieuwe Spellenspektakel Magazine verkrijgbaar. De cover toont een afgrijselijke mix van lila, appelgroen en oranje tinten, de inhoud is beter te pruimen. De 76 pagina's zijn ook dit jaar gevuld met korte reclameteksten over nieuwe spellen en beknopte informatie over het 12e Spellenspektakel. Inhoudelijk interessanter zijn de achtergrondartikelen over spelsoorten en spelauteurs. Helaas is het blad dit jaar niet meer gratis, maar moet je 2,99 euro op tafel leggen. Dit is eigenlijk een te hoge prijs voor een blad dat voor meer dan 50% dient als een veredelde reclamefolder. Bij de Spellenwinckel in Amersfoort wordt het blad gratis weggegeven aan klanten die meer dan 25 euro besteden.

13-09-03: nieuwe Nederlandse spellen

In het Spellenspektakel Magazine worden veel nieuwe spellen aangekondigd. Hodin presenteert Nederlandstalige versies van Jungle Speed en Blokus. Don & Co komt met het nieuwe Yinsh. Ravensburger viert feest met een speciale editie van Scotland Yard en komt daarnaast met LotR-versies van Memory en Labyrinth. 999 Games komt met Foodie, Coloretto, Amon-Ra en Barbaren & Handelsheren. Ook Phalanx Games heeft grootse plannen met de kaartspellen Borgia en Hector & Achilles en het bordspel Napoleon Bonaparte. PS Games presenteert nieuwe Nederlandstalige kaartspellen, waaronder De Grote Dalmuti, Munchkin en Bang!.

Phalanx Games komt ook met een grote verrassing: het bordspel Revolution van Francis "Civilization" Tresham. In dit spel beheert elke speler een factie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ondanks het Nederlandse thema wordt van dit spel alleen een Engelstalige editie uitgebracht. Revolution wordt niet via winkels verkocht, maar is uitsluitend op beurzen en via directe postorder bij de uitgever te koop.
Meer informatie: releases.

08-09-03: forum 999 Games gehackt

Afgelopen week heeft een hacker het forum van 999 Games gewist en vervangen door een pagina met zijn infantiele pseudoniem en een logo. 999 Games heeft vrijdag in eerste instantie een back-up teruggezet, maar na een tweede poging van de hacker alsnog het forum volledig afgesloten. Er wordt gewerkt aan een verbetering van de beveiliging. Het forum is vooralsnog niet bereikbaar.

07-09-03: verkiezing Nederlandse spellenprijs

Op de Ducosimbeurs van afgelopen zaterdag is de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs 2003 gelanceerd. De bezoekers konden daar de genomineerde spellen testen en een stembiljet inleveren. Vanavond is het digitale stembiljet geactiveerd en kun je t/m 19 oktober online jouw stem uitbrengen. Surf naar www.spellenprijs.nl, breng jouw stem uit en neem automatisch deel aan de verloting van een schitterend spellenpakket.

04-09-03: Ducosim spellenbeurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseert aanstaande zaterdag een spellenbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Er worden allerlei bord-, kaart- en andere spellen gedemonstreerd, waaronder het fonkelnieuwe Subulata van Cwali. Tevens wordt de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs gestart. Je kunt er de genomineerde spellen spelen en je stem uitbrengen. 
Meer informatie: agenda.

04-09-03: Carcassonne cadeautje

Op de website van het Spellenspektakel wordt een leuke surprise voor de liefhebbers van Carcassonne aangekondigd: als je toegangskaarten in de voorverkoop aanschaft, krijg je een gratis uitbreiding met nieuwe tegels. De voorverkoop start medio september. De Duitse uitgever Hans im Glück zal deze nieuwe uitbreiding tijdens de Duitse spellenbeurs Spiel uitdelen.

31-08-03: Spellenspektakelmagazine

999 Games, de hoofdsponsor van het Spellenspektakel, heeft aangekondigd dat het nieuwe Spellenspektakelmagazine op vrijdag 12 september wordt uitgebracht. Dit 12e magazine bevat 76 pagina’s met nieuws, recensies en achtergrondartikelen over spellen en spelen, waaronder interviews met Teuber en Schacht. Tot zover niets nieuws. Helaas wordt het blad dit jaar niet meer gratis verspreid, maar moet de spelliefhebber 2,99 euro uit de portemonnee schudden. Een opmerkelijke ontwikkeling voor een blad dat de afgelopen jaren deels fungeerde als een veredelde catalogus van 999 Games.

31-08-03: Party Animals

999 Games heeft deze week het nieuwe kaartspel Party Animals uitgeleverd. In dit spel leg je dierenkaarten af en moet je dierengeluiden produceren.
Meer informatie: releases.

25-08-03: Speelgoed v/h Jaar

Vanaf vandaag kun je meedoen aan de verkiezing Speelgoed v/h Jaar 2003. Surf naar de website, breng je stem uit en maak kans op een prijs.

24-08-03: Subulata

De Nederlandse uitgever Cwali heeft een nieuw spel geproduceerd. In Subulata proberen twee spelers hun sprinkhanen op een geschikte wijze naar de overkant van een vijver te bewegen. Dit mooi uitgevoerde spel wordt binnenkort aan de speciaalzaken uitgeleverd. 
Meer informatie: releases.

24-08-03: Dungeons & Dragons bordspel

Hasbro Nederland is gestart met de uitlevering van het Dungeons & Dragons bordspel. In de speciaalzaken is het spel al verkrijgbaar, de grote speelgoedketens zullen binnenkort volgen. Meer informatie: releases.

19-08-03: nominaties International Gamers Awards.

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts. Nominaties in de categorie spellen voor meer spelers: Abenteuer Menschheit, Ad Acta, Age of Steam, Alhambra, Amun-Re, Coloretto, Löwenherz, Edel Stein & Reich, Eiszeit, Magna Grecia, Mare Nostrum, New England en Paris Paris. Nominaties in de categorie spellen voor twee spelers: Avalon, Balloon Cup, Hive, Lord of the Rings - The Confrontation, Odin's Ravens, Streetsoccer.

Commentaar: twee lijsten met mooie spellen. Blijkbaar heeft de jury niet de Duitse versie van Mare Nostrum gespeeld, anders hadden de beroerde spelregels vermoedelijk de nominatie verhinderd. Jammer dat ZooSim ontbreekt, maar misschien gooit Cwali hoge ogen met Streetsoccer.

19-08-03: King Arthur Spiel der Spiele 2003.

King Arthur van Reiner Knizia (uitgever: Ravensburger) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2003". Deze Oostenrijkse spellenprijs is in 2001 opgestart door de Wiener Spiele Akademie. King Arthur is een bijzonder bordspel, waarbij een wezenlijk deel van het spelsysteem wordt ingevuld door een computer. Het spel is momenteel alleen in Oostenrijk verkrijgbaar. In de loop van oktober volgt de grote Duitse release.

Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2003":

Spellen voor de familie:
- Clans (Winning Moves)
- Die Dracheninsel (Amigo)
- Europa Tour (Schmidt Spiele)

Spellen voor kinderen:
- Die Höhle des Drachen (Hasbro)
- Schloss Schlotterstein (Haba)
- Viva Topo (Selecta)

Spellen voor vrienden:
- Löwenherz (Kosmos)
- Squad Seven (Jumbo)

Spellen voor iedereen:
- Jungle Speed (Piatnik)

Spellen voor twee spelers:
- Pussy Cat (Goldsieber)

Spellen voor experts:
- Amun-Re (Hans im Glück)

Commentaar: Amun-Re verdient een plek op deze hitlijst. Het is opvallend dat Alhambra geen van de lijstjes heeft gehaald, terwijl een flauwe combinatiepuzzel als Europa Tour wel als familiehit is aangemerkt.

12-08-03: Alhambra in Nederland?

Vandaag werd mij ingefluisterd dat 999 Games een optie op Alhambra heeft genomen en dat er mogelijk een Nederlandstalige editie zal verschijnen. Alhambra is het Duitse Spiel des Jahres 2003. Meer informatie: recensies.

10-08-03: nominaties Nederlandse Spellenprijs 2003

De jury van de Nederlandse Spellenprijs heeft onlangs acht spellen uit de jaargang 2002-2003 genomineerd. Deze nominatielijst is de basis voor de komende verkiezing. Vanaf 6 september t/m 19 oktober kiezen de spelers uit deze lijst hun spel van het jaar. De winnaar wordt begin november op het Spellenspektakel bekendgemaakt. De verkiezing wordt gelanceerd op de Ducosim spellenbeurs van 6 september. Daar kan men de genomineerde spellen bewonderen en een stem uitbrengen. Vanaf 8 september kan men online stemmen op www.spellenprijs.nl.

De genomineerde spellen:

 • Boonanza, een kaartspel voor 3-5 spelers over het oogsten en handelen van bonen. Ontworpen door Uwe Rosenberg, uitgegeven door 999 Games.
 • Cannes, een bordspel voor 2-4 spelers over logistiek rond de productie van speelfilms. Ontworpen door Doumen, Haverkort, Wiersinga en Jannink, uitgegeven door Splotter.
 • Clans, een bordspel voor 2-4 spelers over rondtrekkende stammen en de bouw van dorpen. Ontworpen door Leo Colovini, uitgegeven door Identity Games.
 • Morgenland, een bordspel voor 3-5 spelers over het verzamelen van schatten en artefacten in een Arabische sprookjeswereld. Ontworpen door Richard Breese, uitgegeven door 999 Games.
 • Puerto Rico, een bordspel voor 2-5 spelers over de aanleg van plantages, de bouw van steden en de verkoop van goederen. Ontworpen door Andreas Seyfarth, uitgegeven door Ravensburger.
 • Take 5!, een kaartspel voor 2-10 spelers over het handig afleggen van kaarten om strafpunten te vermijden. Ontworpen door Wolfgang Kramer, uitgegeven door 999 Games.
 • Trans America, een bordspel voor 2-6 spelers over de aanleg van spoorlijnen in Amerika. Ontworpen door Franz-Benno Delonge, uitgegeven door Identity Games.
 • ZooSim, een bordspel voor 2-4 spelers over de veiling van attracties en de aanleg van dierentuinen. Ontworpen door Corné van Moorsel, uitgegeven door Cwali.

03-08-03: Cash & Run en Zoom-In!

Jumbo heeft de afgelopen week twee nieuw bordspellen uitgeleverd. Cash & Run heeft op het eerste gezicht enige verwantschap met Monopoly, maar bevat ook een aantal spelelementen die liefhebbers van luchtige gokspelletjes zullen aanspreken. Zoom-In! is een pittig reactiespel, waarbij je zo snel mogelijk een afbeelding moet herkennen op een bord met duizenden door elkaar lopende details. Meer informatie: releases.

29-07-03: nieuwe spellen

De laatste nieuwsbrief van de Amerikaanse uitgever Rio Grande Games bevat beknopte gegevens van nieuwe spellen die komend najaar worden verwacht. Knizia & Wrede hebben een tweepersoonsversie van Carcassonne bedacht, Puerto Rico krijgt een nazaat in de vorm van een kaartspel en het GIPF-project van Kris Burm wordt uitgebreid met het vijfde spel Yinsh. Voor Carcassonne wordt verder een nieuwe kleine uitbreiding aangekondigd.

27-07-03: Tomb Raider bordspel in de aanbieding

In de winkels van Free Record Shop wordt het fonkelnieuwe Tomb Raider bordspel van Identity Games voor 19,95 euro aangeboden. Dit is 10 euro minder dan de adviesprijs van de uitgever. Meer informatie: releases.

15-07-03: najaarsoffensief van Amigo

In de laatste nieuwsbrief van de Duitse uitgever Amigo worden voor komend najaar maar liefst 12 nieuwe spellen aangekondigd. De kaartspellenlijn wordt onder meer uitgebreid met een bewerking van Intrige, het uiterst gemene onderhandelingsspel van Stefan Dorra, een Duitse versie van Fluxx, het vlotte Einfach Tierisch van Reiner Knizia en ten slotte met Die sieben Siegel, een boerenbridgevariant van Stefan Dorra. Van de andere spellen zijn nog geen details bekendgemaakt. Meer informatie: releases.

10-07-03: nieuws van 999 Games

999 Games kondigt in een nieuwsbrief voor winkeliers een aantal nieuwe spellen aan: het In de Ban van de Ring Trivia spel is een pittig quizspel voor fans van Midden-aarde; Party Animals is een lollig reactiespel voor kinderen; Foodie is de Nederlandse titel van het kaartspel King Lui; Coloretto is het leuke nieuwe kaartspel van Michael Schacht. Een releasedatum wordt nergens genoemd, maar gezien het veelvuldige gebruik van het woord vakantie lijkt een spoedige komst van met name Foodie en Coloretto mij meer dan waarschijnlijk. Meer informatie: releases.

06-07-03: nieuws uit Catan

999 Games heeft haar afnemers bericht dat begin volgende week twee nieuwe Catanproducten worden uitgeleverd. Tovenaars & Draken is de vijfde uitbreiding voor het Catan Kaartspel. De Kinderen van Catan is een vlot bouwspel voor jonge kinderen. Men heeft verder aangekondigd dat de herdrukken van Ridders & Kooplieden, Handel & Wandel en Wetenschap & Vooruitgang in aantocht zijn.
Meer informatie: releases.

06-07-03: Origins Awards

Tijdens de gelijknamige Amerikaanse spellenbeurs zijn vorig weekend de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. Ik beperk me hier tot een paar categorieën.
Het beste "Abstract Board Game" is Kingdoms (Fantasy Flight Games).
Het beste "Historical Board Game" is Civilization (Eagle Games).
Het beste "SF or Fantasy Board Game" is Marvel HeroClix (WizKids).
Het beste "Traditional Card Game" is Space Munchkin (Steve Jackson Games).
De Origins Awards worden toegekend na een verkiezing onder (voornamelijk Amerikaanse) spelers.


Nieuws > Archief > jul-sep 2003


Top