Nieuws > Archief > apr-jun 2003


29-06-03: nieuws van Ravensburger Nederland

Naast Richelieu ligt vanaf komende week ook het nieuwe kaartspel Duo in de winkels. Dit vlotte en toegankelijke kaartspel is een hit in de Verenigde Staten. Medio oktober wordt de twintigste verjaardag van Scotland Yard gevierd met een collectors edition. Dan verschijnt een speciale uitgave in een blikken doos. In november staat Tolkien's Midden-aarde op de agenda, met speciale versies van Memory en Labyrinth.
Meer informatie: releases.

29-06-03: Tomb Raider bordspel

Afgelopen week heeft Identity Games het Tomb Raider bordspel geproduceerd. Dit spel ligt binnenkort in de winkels. Meer informatie: releases.

24-06-03: Richelieu

Volgende week zal Ravensburger Nederland alsnog het derde spel in de reeks "fun for 2" uitbrengen. In Richelieu van Michael Schacht strijden twee spelers om de controle over Franse provincies. Dit uitstekende spel wist in mei een plek op de Auswahlliste van het Spiel des Jahres te bemachtigen. Richelieu bevat regels in meerdere talen, waaronder Nederlands. Blijkbaar is de kwestie rond de licentie (999 Games heeft de rechten op het originele spelsysteem van het Kardinaal & Koning kaartspel) inmiddels opgelost. 
Meer informatie: releases.

23-06-03: Spiel des Jahres 2003

De Jury Spiel des Jahres heeft zojuist de winnaar van het Spiel des Jahres 2003 bekendgemaakt. De prijs is zondagavond tijdens een gala in Berlijn uitgereikt. De prijsuitreiking had dit jaar een bijzonder feestelijk tintje, deze belangrijke spellenprijs bestaat 25 jaar. 

Alhambra heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit is een vlot en toegankelijk meerderhedenspel, waarbij de spelers met verschillende geldsoorten stadswijken kopen en daarmee een eigen stad bouwen. Het spel is ontworpen door Dirk Henn en wordt uitgegeven door Queen Games. Meer informatie: recensies.


de winnaar (foto: dpa)

De prijs voor het Kinderspiel des Jahres 2003 ging naar Viva Topo! van Manfred Ludwig, uitgegeven door Selecta.

22-06-03: PitchCar

De Franse uitgever Ferti brengt onder de naam PitchCar een nieuwe editie van Carabande op de markt. De Duitstalige editie van dit populaire behendigheidsspel is al enige tijd uitverkocht. Het spel wordt begin juli verwacht. Een paar weken later verschijnt een gelimiteerde uitbreidingsset.

15-06-03: nominaties Speelgoed v/h Jaar

De nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2003 (de jaarlijkse cocktail van spellen, spullen en speelgoed) zijn bekendgemaakt. Onder de genomineerden vind je onder meer de volgende producten: Kinderen van Catan (999 Games) en Ik leer muziek (Jumbo) in de categorie kleuter; Drakenwraak (Hasbro) in de categorie junior; Zoom In (Jumbo), Beterweters (University Games) en Twister Moves (Hasbro) in de categorie tiener. In de categorie 12+ vind je Cranium (Sablon), Cash & Run (Jumbo) en Topstars (University Games). Vanaf augustus kun je de genomineerden op het internet bewonderen, in september kun je online je stem uitbrengen.

15-06-03: interview met Michael Schacht

De Duitse website Die Pöppelkiste is dit weekend gestart met een nieuw online interview. Deze keer staat spelauteur Michael Schacht centraal. Hij is in Nederland vooral bekend door zijn spellen Kardinaal & Koning en Packhuys. Eind mei gooide hij hoge ogen in Duitsland, door met maar liefst drie spellen de Auswahlliste van het Spiel des Jahres te bestijgen.

15-06-03: NK Bordspellen

Afgelopen zaterdag werd in Eindhoven het NK Bordspellen voor teams georganiseerd. Het toernooi is gewonnen door het team van Gamepack. De beste individuele speler was Hans van Halteren. De beste Nederlandse teams strijden in oktober om de Europese titel.

10-06-03: nieuwe druk El Grande

999 Games heeft een kleine tweede oplage van het bordspel El Grande laten produceren. El Grande was al een tijd uitverkocht. Als je dit geweldige bordspel nog niet in de kast hebt staan, krijg je nu de kans om de schade in te halen.
Meer informatie: recensies.

05-06-03: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de drie genomineerden bekendgemaakt, waaruit op 22 juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen.

 • ALHAMBRA van Dirk Henn (Queen Games)
 • CLANS van Leo Colovini (Winning Moves)
 • DIE DRACHENINSEL van Tom Schoeps (Amigo)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

 • LAURAS STERNENSPIEL van Kai Haferkamp en Rüdiger Husmeier (Amigo)
 • ROBBYS RUTSCHPARTIE van Wolfgang Kramer c.s. (Kosmos)
 • VIVA TOPO! van Manfred Ludwig (Selecta)

Zondagavond 22 juni worden de winnaars gekozen, die vervolgens op 23 juni bekend worden gemaakt. De verkiezing heeft dit jaar een bijzonder feestelijk karakter, de prijs wordt voor de 25e keer uitgereikt.

Commentaar: ik vind het met name verrassend dat Alhambra de top drie heeft gehaald. Afgezien van een enkele verbetering is dit in feite de derde versie van hetzelfde spel. Ik had Paris Paris op deze plek verwacht.

04-06-03: International Gamers Awards

De jury van de International Gamers Awards (voorheen Gamers' Choice Awards) heeft de winnaars van de eerste verkiezing van 2003 bekendgemaakt. De categorie "General Strategy" is gewonnen door Puerto Rico (Alea/Ravensburger), de categorie "Historical Simulations" door Hammer of the Scots (Columbia Games). Door een verschuiving van het nominatietijdvak betreft dit spellen uit de periode 01-01-02 t/m 30-06-02. De nominaties over het tijdvak 01-07-02 t/m 30-06-03 volgen later dit jaar.

02-06-03: vacature PS Games

Spellenuitgever en -distributeur PS Games is op zoek naar een managementassistent. Heb je belangstelling voor een baan in de spellenbranche? Dan vind je alle relevante gegevens op de website van PS Games.

01-06-03: Speeltijd! - honderd jaar speelplezier

Naar aanleiding van de 150e verjaardag van de Amsterdamse fabrikant Jumbo organiseert het Amsterdams Historisch Museum van 6 juni t/m 7 september 2003 een tentoonstelling over spellen en speelgoed. Je kunt er overigens niet alleen naar spellen kijken. 999 Games organiseert elke zaterdagmiddag in juni demonstraties van spellen. Op 15 juni en 10 augustus verzorgt Jumbo spellenmiddagen, waar je de nieuwste spellen van Jumbo kunt spelen. Meer informatie: AHM website / agenda.

30-05-03: nieuwe Nederlandstalige spellen

Identity Games heeft deze week de Nederlandstalige editie van Clans uitgeleverd. Het spel ligt vanaf vandaag in de speciaalzaken. Let wel even op de verkoopprijs. Een Nederlandse distributeur heeft zich vergist in de groothandelsprijs, waardoor sommige winkels gedwongen worden het spel voor een slordige 28 euro aan te bieden. Dit is ong. 10 euro meer dan het zou moeten zijn! Meer informatie: releases.

De Italiaanse uitgever daVinci heeft een tweede editie van het kaartspel Bang! geproduceerd. Men heeft niet alleen de kwaliteit van de regels en de verpakking verbeterd, maar tevens een Nederlands/Duitse editie geproduceerd. Deze wordt gedistribueerd door PS Games. Meer informatie: releases.

999 Games heeft de komst van twee nieuwe kaartspellen aangekondigd. Coloretto van Michael Schacht was al eerder genoemd. Het tweede spel is King Lui van Alan Moon en Aaron Weissblum. Het is opmerkelijk dat 999 Games ineens twee min of meer gelijksoortige kaartspellen van de Duitse uitgever Abacus uitbrengt. Vooral omdat concurrent PS Games sinds eind 2002 is gestart met het uitgeven van Nederlandstalige versies van Abacus spellen. Meer informatie: releases

30-05-03: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de winnaars van de Japan Boardgame Prize 2002 bekendgemaakt. TransAmerica is winnaar in de categorie "Beginners", Puerto Rico in de categorie "Advanced" en Maulwurf Company in de categorie "Childgame". Blokus won de prijs voor het beste spel in een Japanse editie.
Meer informatie: U-more.

25-05-03: Spieleautorentreffen in Göttingen

Dit weekend werd in de Duitse stad Göttingen de jaarlijkse bijeenkomst voor spelauteurs gehouden. Tientallen bekende en onbekende auteurs toonden hun prototypes. Ook Nederlandse spelontwerpers waren er actief, waaronder Corné van Moorsel (Cwali) en Rob Fokkink (Joker Gamez). Op de Duitse website Reich der Spiele vind je een verslag en foto's.

20-05-03: Auswahlliste Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de Auswahlliste bekendgemaakt. Dit is een lijst met genomineerde spellen, waaruit in de loop van juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De verkiezing heeft dit jaar een bijzonder feestelijk karakter, de prijs wordt voor de 25e keer uitgereikt. De volgende spellen uit de jaargang 2002-2003 hebben de lijst gehaald:

 • ALHAMBRA van Dirk Henn (Queen Games)
 • AMUN RE van Reiner Knizia (Hans im Glück)
 • ATTRIBUT van Marcel-André Casasola Merkle (Lookout Games)
 • BALLON CUP van Stephen Glenn (Kosmos)
 • CLANS van Leo Colovini (Winning Moves)
 • COLORETTO van Michael Schacht (Abacus)
 • DIE DRACHENINSEL van Tom Schoeps (Amigo)
 • DIE WERWÖLFE VON DÜSTERWALD van Philippe des Pallières en Hervé Marly (Asmodée)
 • EDEL, STEIN & REICH van Reinhard Staupe (Alea/Ravensburger)
 • FISCHE FLUPPEN FRIKADELLEN van Friedemann Friese (2F-Spiele)
 • PARIS PARIS van Michael Schacht (Abacus)
 • RICHELIEU UND DIE KÖNIGIN! van Michael Schacht (Ravensburger)
 • RUMIS van Stefan Kögl (Spielwerkstatt Murmel)

Via Stefan Brück van Alea en spelauteur Aaron Weissblum was gisteren al een lijst uitgelekt op Spielfrieks en Boardgamegeek. Deze lijst was niet compleet, Paris Paris ontbrak.

De procedure rond de verkiezing verloopt net als vorig jaar. Donderdag 5 juni publiceert de jury uit de bovengenoemde lijst de drie kanshebbers voor de titel. Tijdens een feestavond op 22 juni maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend.

De jury heeft verder de Auswahlliste voor het Kinderspiel des Jahres gepubliceerd. De kanshebbers zijn Der Krähenschatz van Uli Geißler (Werksiedlung Kandern), Der Plumpsack geht um van Reinhard Staupe (Amigo), Lauras Sternenspiel van Kai Haferkamp en Rüdiger Husmeier (Amigo), Max Mäuseschreck (Ravensburger), Robbys Rutschpartie van W. Kramer, J. Grunau, H. Raggan (Kosmos), Schloss Schlotterstein van Kai Haferkamp en Markus Nikisch (Haba), Sparito! van Gunter Baars (Selecta) en Viva Topo! van Manfred Ludwig (Selecta).

Commentaar: met deze Auswahlliste zet de jury vooral vlotte en toegankelijke spellen met interessante spelmechanismen in het zonnetje. Daarnaast spreekt de jury waardering uit voor de inspanningen van piepkleine uitgevers als 2F-Spiele, Lookout Games en Murmel (Cwali's Zoo Sim had hier eigenlijk wel tussen mogen staan). Het doet me verder deugd dat de inspanningen van Michael Schacht in ruime mate zijn beloond. Hij heeft dit jaar veel leuke en interessante spellen uit de hoge hoed getoverd. Ten slotte verwacht ik dat Clans en Paris Paris om de winst gaan strijden, Amun-Re komt ongetwijfeld aan bod bij de Deutsche Spiele Preis.

15-05-03: Nederlandstalige spelregels Amigo

Ik ontdekte vandaag bij toeval dat de Duitse uitgever Amigo Nederlandstalige spelregels van haar kaartspellen op de website heeft geplaatst. De regels zijn in pdf-formaat beschikbaar. Je kunt deze bestanden lezen en printen met de Acrobat Reader van Adobe.

14-05-03: verzendkosten Adam Spielt

De Duitse postorderwinkel Adam Spielt heeft de tarieven voor de verzending van pakjes naar Nederland en België fors verlaagd. De nieuwe portokosten zijn: € 5,93 voor de eerste kilo, € 0,475 voor elke volgende kilo. Adam Spielt is een betrouwbare spellenwinkel met een ruim assortiment. Vaste klanten ontvangen elk jaar een dikke catalogus, die is gevuld met uitgebreide en boeiende spelbeschrijvingen. Dit boekwerk is dermate interessant, dat ik iedereen kan adviseren om een vaste klant te worden.

10-05-03: Deutscher Spiele Preis

Tot 31 juli 2003 kan iedere spelliefhebber een stem uitbrengen in de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2003. Bij deze verkiezing stem je op jouw vijf favoriete spellen van de jaargang 2002/2003 (Essen-Nürnberg), alsmede op je favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt je stem onder meer uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2003.

05-05-03: Columbia Games

Deze Amerikaanse uitgever heeft vorige maand besloten om de distributie van haar spellen via tussenhandel en winkels te staken. In de toekomst worden de spellen uitsluitend via directe verkoop door de uitgever zelf aangeboden. In een recente nieuwsbrief kondigt Columbia Games aan dat ze in de maand mei geen verzendkosten in rekening zal brengen. Als je een spel van deze uitgever zoekt, is dit het moment om toe te slaan. Meer informatie: Columbia Games.

05-05-03: Café International

Na Carcassonne heeft Koch Media onlangs een computerversie van een ander gezelschapsspel uitgebracht, het Café International kaartspel. Op de website van dit spel kun je een demoversie downloaden. Op deze site wordt verder de komst van een computerversie van het Ogallala kaartspel aangekondigd. Meer informatie over het spel zelf: recensies.

27-04-03: BarboGames

De nieuwe Nederlandse uitgever BarboGames heeft onlangs de komst van haar eerste spel aangekondigd. Het bordspel YinYang wordt in de loop van mei verwacht. In dit denkspel voor 2-8 spelers moet je tussen twee tegenpolen een levenslijn vormen, met behulp van bij elkaar passende stenen. Meer informatie: BarboGames.

25-04-03: spelen op de Fantasy Fair

Elf Fantasy organiseert dit weekend een tweedaags evenement voor liefhebbers van fantasy en science fiction. Deze Fantasy Fair vindt plaats bij kasteel de Haar in Haarzuilens. Naast bekende schrijvers, acteurs en ander spektakel, kun je in het "spellendorp" terecht voor spellen in alle soorten en maten (miniaturen, rollenspel, 999 Games, PS Games enzovoort). Het evenement wordt onder meer georganiseerd door de man achter het succes van de laatste Spellenspektakels. Dit betekent ongetwijfeld dat ook spelers zich hier volop kunnen vermaken.
Meer informatie: Elf Fantasy.

21-04-03: nieuws van PS Games

De Nederlandse spellendistributeur PS Games wordt steeds actiever als uitgever. Komend weekend verschijnt het kaartspel Frank's Zoo, later gevolgd door het kaartspel Biggenrace en een Nederlandstalige versie van het Civilization bordspel van Eagle Games. Ze hebben verder een optie op een aantal bordspellen van Fantasy Flight Games, waaronder Magdar en Atlanteon. Ook als distributeur blijft men actief. Binnenkort verspreiden ze het fantasy bordspel Quest for the Dragonlords en Thud, het officiële bordspel uit de Schijfwereld van Terry Pratchett.
Meer informatie: releases

16-04-03: 't Ezelsoor kortingsactie

De tweedehands boekenwinkel 't Ezelsoor bestaat deze week 20 jaar. Dit vieren ze t/m 19 april met een kortingsactie: je krijgt 20% korting op alle artikelen in de winkel. Waarom is dit goed nieuws voor spelliefhebbers? Ze hebben ook een ruim assortiment tweedehands spellen! Het adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21 te Amersfoort.

11-04-03: Puerto Rico in Nederland

Bij de Spellenwinckel in Amersfoort is de Nederlandse versie van Puerto Rico sinds gisteren te koop. Ravensburger zal het spel in de loop van de volgende week op ruimere schaal verspreiden. Als je niet kunt wachten, ben je morgen welkom in de Spellenwinckel (Mooierstraat 19 te Amersfoort). Ze beschikken over een geopend demo-exemplaar, zodat je alle details van dit schitterende spel kunt besnuffelen.
Meer informatie: recensies.

11-04-03: nieuws van 999 Games

999 Games heeft vandaag een aantal nieuwe spellen uitgeleverd: Leeuwenhart, het In de Ban van de Ring Familiespel en Politiek & Intrige, de vierde uitbreiding voor het Kolonisten Kaartspel. Deze titels zullen vanaf morgen bij de speciaalzaken te koop zijn. Wacht overigens niet te lang met de aanschaf van Politiek & Intrige, 999 Games heeft de volledige voorraad aan de winkeliers verkocht.
Meer informatie: releases.

11-04-03: nieuws van Jumbo

Jumbo is gestart met de uitlevering van de nieuwe spellen. Het behendigheidsspel Villa Paletti en de reactiespellen MaNiKi en Squad Seven liggen rond deze tijd in de winkels.
Meer informatie: releases.

08-04-03: Nero in aantocht

Het nieuwe bordspel Nero van Phalanx Games is eindelijk geproduceerd. Het spel is onderweg naar Nederland en wordt eind deze week in Weesp verwacht. De winkeliers worden z.s.m. bevoorraad. Meer informatie: releases.

08-04-03: Carcassonne computerspel

Ik geniet al een paar maanden met volle teugen van de Duitse versie. Vandaag las ik dat er ook een Nederlandse editie van het Carcassonne computerspel verkrijgbaar is. Deze geslaagde digitale bewerking is onder meer te koop bij Bart Smit. Bij het spel is een setje riviertegels gevoegd. Dit lijkt op het eerste gezicht een aardig gebaar, maar is in feite niets meer dan een irritante kopieerbeveiliging. Het spel wordt gedistribueerd door Davilex.

06-04-03: International Gamers Award

De jury van de Gamers' Choice Awards heeft zich onlangs afgesplitst van de overkoepelende organisatie en gaat zelfstandig verder onder de naam "International Gamers Awards". Afgelopen week hebben ze de genomineerden voor de lopende ronde bekendgemaakt. Door een verschuiving van het nominatietijdvak betreft dit spellen uit de periode 01-01-02 t/m 30-06-02. De genomineerden zijn: Dschunke, Goldland, Magellan, Mexica, Nautilus, Pueblo, Puerto Rico, Trans America, Wallenstein en Wildlife.

03-04-03: Kooplieden en Bouwmeesters

999 Games heeft deze week een tweede uitbreiding voor Carcassonne uitgeleverd. De set Kooplieden en Bouwmeesters voegt nieuwe elementen aan het spel toe.
Meer informatie: releases.

03-04-03: Bohnaparte

Eind april brengt Lookout Games een nieuwe expansie voor Bohnanza op de markt. Met de kaarten uit Bohnaparte vormen de spelers een speelveld, waarop ze tegen elkaar ten strijde trekken. Gevechten worden afgewikkeld door het spelen van bonenkaarten. De daalders worden gebruikt om de veldtocht te financieren. De set wordt geintroduceerd tijdens de Spielewahnsinn, een spellenbeurs in de Duitse stad Herne.

03-04-03: 999 Games zoekt spelleiders

999 Games is op zoek naar spelleiders, die het verzamelkaartspel Medabots in winkels willen demonstreren. Meer informatie: website 999 Games.

01-04-03: Chemiespel

Het Technologisch Gezelschap heeft in samenwerking met Identity Games het bordspel Global Chemistry ontwikkeld. Doel van het spel is het bouwen van zoveel mogelijk chemische bedrijven, in 4 verschillende sectoren met telkens 6 producten. Volgens de makers biedt het spel een mix van elementen uit Monopoly en Kolonisten. Je kunt het spel nu via hun website bestellen.


Nieuws > Archief > apr-jun 2003


Top