Nieuws > Archief > jan-mrt 2003


30-03-03: nieuwe website 999 Games

999 Games heeft afgelopen week de website verbouwd. De vormgeving is aangepast en het navigatiesysteem is flink verbeterd. Op de site vind je actuele informatie over de nieuwe spellen Ballonrace en Leeuwenhart. Laatstgenoemde titel wordt binnen enkele weken verwacht.

23-03-03: nominaties Origins Awards

Tijdens GAMA Trade Show zijn de genomineerden voor de Origins Awards 2002 bekendgemaakt. Uit deze lijsten kiezen o.a. de lezers van spellenbladen per categorie de uiteindelijke winnaar. De winnaars worden bekend op Origins '03, een Amerikaanse spellenbeurs die in de zomer wordt gehouden.

De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. Op de lijsten vind je onder meer de volgende spellen:
- Dvonn - Rio Grande Games/Don & Co.
- Hammer of the Scots - Columbia Games
- Sid Meier’s Civilization: The Boardgame - Eagle Games
- Citadels - Fantasy Flight Games
- Puerto Rico - Rio Grande Games/Alea

De leukste uitglijder van dit jaar: Puerto Rico is genomineerd in de categorie "Best SF or Fantasy Board Game". In het verleden dook Stephensons Rocket in deze categorie op. Toen veroorzaakte de naam van het spel het misverstand. Ik ben benieuwd waaraan Puerto Rico dit etiket heeft te danken.

23-03-03: wedstrijd voor spelauteurs

Spielbox Online doet verslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2003". Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd door de Hippodice Spieleclub. Een jury van redacteurs uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken. De top 3 van 2003 luidt als volgt:

  1. Aquadukt, tegels leggen, plannen en onderhandelen (Thomas Rauscher).
  2. Hansegold, bouwen en handelen (Dirk Barsuhn).
  3. Merkantilismus, handel- en resourcemanagement  (Andreas Steding).

20-03-03: interviews met spelauteurs

Op de website van de Amerikaanse spellenwinkel Funagain vind je een uitgebreid interview met Reiner Knizia. Bij de Stuttgarter Zeitung kun je terecht voor een interview met Wolfgang Kramer.

18-03-03: Richelieu

Deze week heeft Ravensburger Duitsland het derde spel in de reeks "fun for 2" uitgebracht. In Richelieu strijden twee spelers om de controle over Franse provincies. Het spel bevat regels in meerdere talen, waaronder Nederlands. Het is op dit moment onduidelijk of Richelieu ook in Nederland te koop zal zijn. Het spel is namelijk gebaseerd op het Kardinaal & Koning kaartspel, waarvan 999 Games de rechten bezit.
Meer informatie: releases.

18-03-03: Adam Spielt

De Duitse postorderwinkel Adam Spielt heeft de nieuwe catalogus uitgeleverd. Dit 220 pagina's dikke boekwerk is een ideaal naslagwerk voor spelers. Je vindt er uitgebreide en inhoudelijk interessante beschrijvingen van de nieuwste Duitse spellen.

12-03-03: Bakerstreet

Vorige week heeft Ravensburger Nederland het tweede spel in de reeks "fun for 2" uitgeleverd. In Bakerstreet proberen twee detectives als eerste zeven bewijskaarten met op elkaar volgende letters te verzamelen.
Meer informatie: releases.

12-03-03: Schimmen & Schaduwen

Het Nederlandstalige rollenspel Schimmen & Schaduwen wordt sinds kort gratis verspreid. Op de website van uitgever The Wise Tree vind je pdf-bestanden met de basisregels, avonturen en andere nuttige documenten. Je kunt deze bestanden lezen en printen met de Acrobat Reader van Adobe.

09-03-03: Ballonrace

999 Games heeft afgelopen week het nieuwe tweepersoonsspel Ballonrace uitgeleverd. Het spel zal in de loop van de komende week in de meeste spellenwinkels opduiken. Volgens het persbericht is Ballonrace "een snel spel, gebaseerd op tactiek en geluk. Daar de spelers de mogelijkheid wordt geboden zich zowel met hun eigen als met de ballon van de medespeler te bemoeien, is het spel zeer interactief en hoort het in iedere spellenkast thuis." Meer informatie: releases.

09-03-03: Sequence

Postorderbedrijf Toys For Ever kondigt aan dat ze eind april diverse Sequence varianten van uitgever Jax Ltd in het assortiment zullen opnemen. Naast het basisspel verkopen ze allerlei luxe versies en een variant met dobbelstenen. Sequence werd in Nederland uitgegeven door Hasbro. Deze versie is sinds eind 2000 uit productie.

06-03-03: V&D Prijzencircus

V&D start aanstaande zaterdag met het "Prijzencircus", een actieweek waarin allerlei artikelen met korting worden aangeboden. Voor € 14,- kun je de volgende bordspellen op de kop tikken: Roborally, Big City, Stephensons Rocket, Union Pacific en Andromeda. Aangezien je deze titels de laatste tijd vaker in de uitverkoop vindt, zal 999 Games de spellen vermoedelijk uit het assortiment halen. Misschien is dit een mooi moment om je slag te slaan?

06-03-03: Carcassonne toernooi

Aanstaande zaterdag organiseren 999 Games en de Spellenwinckel in Amersfoort een voorronde voor het NK Carcassonne. Doe mee en maak kans op een uitnodiging voor de grote finale tijdens het Spellenspektakel 2003. Meer informatie: 999 Games of de Spellenwinckel.

02-03-03: Pöppelkiste interview

De Duitse website Die Pöppelkiste is vandaag gestart met een nieuw online interview. Deze keer staat de recensent Michael Knopf centraal, een voormalig lid van de Jury Spiel des Jahres. Zijn recensies zijn creatief, scherp en soms genadeloos hard. Als je wilt, kun je hem zelf een vraag stellen.

28-02-03: Spiel des Jahres Toto

Spielbox Online start morgen de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto. Welk spel wordt volgens jou door de jury Spiel des Jahres gekroond? Noem het spel en maak kans op een leuk prijsje.

28-02-03: Wizards of the Coast

Deze zomer bestaat het verzamelkaartspel Magic tien jaar. Dit wordt in juli gevierd met de release van een nieuwe basisset, die volgens een persbericht "some of the greatest Magic cards of all time" zal bevatten.

In een uithoek van de WotC website staat een minder prettig bericht voor liefhebbers van gezelschapspellen. WotC kondigt aan dat men de komende jaren geen bord- en kaartspellen zal uitgeven. Dit bericht belooft niet veel goeds voor de Avalon Hill spellen. Dit merk was immers ondergebracht bij WotC.

23-02-03: Kolonisten kaartspel

Medio maart komt Denda Multimedia met "Het Kaartspel van Catan" voor de PC. Je speelt het spel tegen de computer of tegen een echte tegenstander via het internet. Het spel heeft een aangenaam lage verkoopprijs, voor nog geen € 15,- kun je al koloniseren.

23-02-03: Frank's Zoo

Na Mamma Mia! komt PS Games in de loop van het voorjaar met de Nederlandse editie van een ander populair Duits kaartspel. Frank's Zoo is een leuk kaartspel van Doris & Frank, dat enige relatie heeft met het spelsysteem van The Great Dalmuti en aanverwanten. De schitterende plaatjes van Doris zijn zoals gebruikelijk een lust voor het oog. Meer informatie: releases.

19-02-03: computerspellen

De Duitse uitgever Dartmoor Softworks gaat komend voorjaar van start met een ogenschijnlijk lange reeks computerversies van populaire bordspellen. Tikal wordt in mei verwacht. Daarna volgen Torres, Eufraat & Tigris en Kardinaal & Koning.

16-02-03: Kohle, Kies & Knete

Dit uiterst gemene onderhandelingsspel van Sid Sackson werd in 1994 uitgegeven door de Duitse uitgever Schmidt Spiel + Freizeit. Dit spel is inmiddels een collectors item. De Amerikaanse uitgever Face 2 Face Games komt dit jaar met een nieuwe editie, onder naam "I'm the Boss!". Meer informatie: releases.

16-02-03: Sternenschiff Catan

Op de website van Klaus Teuber vind je een nieuwe gratis expansie voor zijn 2-persoonsspel Sternenschiff Catan. De set "Der Asteroid" draait om de redding van vluchtelingen en bevat onder meer een passagiersmodule voor je ruimteschip. Het materiaal wordt in pdf-formaat aangeboden (te lezen en printen met de Acrobat Reader van Adobe).

10-02-03: 999 Games in de uitverkoop

De Nederlandse internetwinkels Schellens Speelgoed en Toys For Ever hebben een paar 999 Games spellen in de aanbieding. De voorraad is ongetwijfeld beperkt, dus sla je slag voordat de spellen uit het assortiment verdwijnen of weer duurder worden.

Schellens Speelgoed verkoopt de bordspellen In de Ban van de Ring, Andromeda en Spokenjacht voor € 19,99 en Atilla voor € 16,99.

Toys For Ever verkoopt de bordspellen Union Pacific en Andromeda voor € 17,99, Big City voor € 22,99 en Stephensons Rocket voor € 14,99.

04-02-03: nieuws uit Catan

In april verschijnt Barbaren & Handelsherren, een nieuwe Duitse uitbreiding voor het Kolonisten Kaartspel. Deze set is maar kort los verkrijgbaar. Later dit jaar worden alle uitbreidingen gebundeld in twee grotere sets: Kämpfer & Kaufleute en Magier & Forscher. Barbaren & Handelsherren wordt dan in de eerstgenoemde set opgenomen.

999 Games zal deze bundeling op termijn ook in Nederland toepassen. 999 Games heeft sommige winkeliers laten weten dat Politiek & Intrige en Tovenaars & Draken binnen twee maanden worden verwacht.

Over 999 Games gesproken... Ik hoorde vandaag dat Leeuwenhart (Löwenherz in een nieuw jasje) uiterlijk eind februari wordt verwacht. Hetzelfde geldt voor Nero, het nieuwe spel van zusterbedrijf Phalanx Games.

02-02-03: The Dutch Revolt

Liefhebbers van historische simulatiespellen kunnen zich sinds kort uitleven op onze eigen geschiedenis. The Dutch Revolt is een bordspel over het conflict tussen Willem van Oranje en het Spaans-Habsburgse koninkrijk. Het spel wordt uitgegeven door de Canadese uitgever Microgame Design Group. The Dutch Revolt is een "game kit", je moet de speelstukken zelf op karton plakken en uitknippen. The Dutch Revolt kost $ 10,--.

02-02-03: prijsstijging 999 Games

999 Games heeft een prijsstijging doorgevoerd. Vanaf 1 februari zijn de inkoopprijzen voor winkels opgetrokken met 3%. De aangevoerde redenen zijn de "... gestegen kosten van onder andere productie, grondstoffen, transport en royalty's ...". Deze prijsstijging maakt het de winkeliers niet makkelijk. Een spel als Carcassonne moet nu € 20,50 kosten. Als een winkelier de psychologische grens van € 20 niet wil nemen, komt zijn marge onder druk te staan.

29-01-03: Nederlandse toernooien

999 Games organiseert in 2003 een aantal toernooien voor De Kolonisten van Catan en Carcassonne. De Catantoernooien zijn voorrondes voor het NK en bieden een kans op deelname aan de finale tijdens het Spellenspektakel. Het aantal Catantoernooien is overigens fors verminderd. Een van de eerste toernooien vindt plaats tijdens de spellenbeurs Noorderspel. Binnenkort vind je meer informatie op de website van 999 Games.

29-01-03: Spieler des Jahres

Het Oostenrijkse spellenblad Spielwiese heeft opnieuw een verkiezing georganiseerd  waarbij het niet draait om de spellen zelf, maar om personen uit de spellenscène (auteurs, redacteuren, journalisten enzovoort). De tweede editie van deze Spieler des Jahres prijs is gewonnen door Kathi Kappler en Johann Rüttinger van Drei Magier Spiele. Zij worden met name beloond voor hun bijdrage aan de tentoonstelling en het boek over de tachtigste verjaardag van Alex Randolph. Meer informatie: Spielwiese.

27-01-03: Identity Games

Op de website van Identity Games vind je beknopte informatie over hun collectie van 2003. Het bordspel Clans wordt nu volop gedistribueerd. Daarnaast komen ze met een aantal nieuwe titels, waaronder een Tomb Raider bordspel en een Cluedo kaartspel.
Meer informatie: releases.

27-01-03: nieuws uit Catan

Kosmos geeft het Catan bordspel een ingrijpende facelift. Zowel het basisspel, Seefahrer als Städte & Ritter worden voorzien van driedimensionale plastic speelfiguren, nieuwe tegels en een aangepaste doos. Dit voorjaar verschijnt verder Die Kinder von Catan, een simpel bouwspel voor jonge kolonisten. Ten slotte zit er een nieuwe uitbreiding voor het kaartspel in de pijpleiding: Barbaren & Handelsherren.
Meer informatie: releases.

19-01-03: Spellenspektakel & GenCon

Op de Spellenspektakel website staat nog steeds de trotse aankondiging van de samenvoeging met GenCon Europe. Uit een andere bron heb ik vernomen dat de beoogde samenwerking inmiddels van de baan is. De organisator van GenCon was afgelopen week in Nederland voor gesprekken met een andere partner.

19-01-03: vacature PS Games

Spellenuitgever en -distributeur PS Games is op zoek naar een assistent communicatie. Heb je belangstelling voor een baan in de spellenbranche? Dan vind je alle relevante gegevens op de website van PS Games.

14-01-03: Nieuws van Ravensburger

Deze week heeft Ravensburger Nederland de eerste nieuwe spellen uitgeleverd. Het zenuwslopende actiespel Time is Money, Michael Schacht's nieuwe kaartspel voor twee spelers Crazy Chicken en Sesame Junior zijn inmiddels verkrijgbaar. Binnenkort volgen het bordspel Vampire en het 2-persoonsspel Baker Street. Michael Schacht's Richelieu verschijnt niet in Nederland. Omdat dit kaartspel is gebaseerd op Kardinaal & Koning, liggen de rechten bij 999 Games.
Meer informatie: releases.

14-01-03: Ducosim spellenveiling

Maandag is Ducosim gestart met de acceptatie van kavels voor de jaarlijkse spellenveiling, één dag later is de lijst al vol. De Ducosim website bevat inmiddels een overzicht van de kavels. Er zitten de nodige collectors items tussen. De veiling wordt gehouden op 15 februari, in het kader van de Ducosim spellenbeurs in de congreszaal Irene van de Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie: Ducosim  - Agenda

12-01-03: Samurai computerspel

De nieuwe computerspellenuitgever Klear Games werkt aan een plugged versie van Knizia's bordspel Samurai. Op hun website kun je een demo downloaden.
Meer informatie & download: Klear Games.
Meer informatie over Samurai: recensies.

07-01-03: Phalanx Games

Vandaag is de smaakvolle nieuwe website van Phalanx Games geactiveerd. Deze "dochter" van 999 Games is gespecialiseerd in aansprekende historische spellen. Op de site vind je informatie over het nieuwe bordspel Nero, dat eind januari wordt verwacht. In de loop van maart volgt het kaartspel The Prince: The Struggle of House Borgia.
Meer informatie: releases of Phalanx Games.

05-01-03: website Avalon Hill

De Amerikaanse uitgever Avalon Hill heeft eind december haar website verbouwd. Na maanden stilte vind je er nu artikelen over oude en recente spellen, waaronder een online demo van Risk 2210. Je kunt er ook spelregels van recente titels downloaden. Helaas bevat de site nog geen informatie over nieuwe releases.

01-01-03: een speels nieuw jaar

Het nieuwe jaar is fris gestart, ik wens iedereen een voorspoedig en speels 2003! Over tot de orde van de dag: de vakbeurs in Nürnberg is in aantocht, dus stroomt de eerste informatie over de voorjaarsreleases binnen.

De grote Duitse uitgevers zullen zich dit voorjaar vooral richten op spellen voor kinderen en de hele familie. Al zullen ook uit deze hoek ongetwijfeld een paar mooie titels opduiken. Zo komt Jumbo dit voorjaar met Netzwerk. Dit is een bewerking van Cwali's Morisi, een schitterend spel dat al enige tijd is uitverkocht. De interessante titel van Amigo is Bohn Hansa, een bordspel uit de bonenkeuken van Uwe Rosenberg. Ik heb nog weinig zicht op de releaseplanning van Kosmos. Ik kan alleen melden dat de Catanfans worden verblijd met een nieuwe expansie voor het kaartspel.

De kleine en middelgrote uitgevers zijn verantwoordelijk voor de meeste krenten in de Duitse pap. Hans im Glück poetst de nasmaak van dat vreselijke Gladiatorenspel weg met een nieuwe "grote" Knizia, dat zich afspeelt aan de oevers van de Nijl. Clementoni komt met Magna Grecia, een strategisch bordspel van Leo Colovini en Michael Schacht. Eurogames duikt ook in de historie met het langverwachte Mare Nostrum. Queen Games komt met Industrialization, een nieuw economisch bordspel van Michael Schacht. Ik verheug me ook op Michael's nieuwe kaartspel bij Abacus. Die is simpel, vlot en vooral lekker gemeen.

Ook de Nederlandse uitgevers beloven dit jaar veel moois. 999 Games volgt Knizia naar de Nijl, zusterbedrijf Phalanx Games komt binnenkort met Nero en de nodige andere nieuwe titels. Ravensburger heeft de Nederlandse versie van het excellente bordspel Puerto Rico in de pijpleiding. Identity Games brengt Clans in Nederland uit. Jumbo presenteert het geslaagde economische bordspel Modern Times en het Spiel des Jahres Villa Paletti. Nieuwkomer PS Games heeft naast Mamma Mia! nog meer leuke kaartspellen op het verlanglijstje staan. Splotter doet de liefhebbers van strategie en ontwikkeling een groot plezier met een nieuwe oplage van Roads & Boats. Cwali is druk bezig met de ontwikkeling van een vlot reactiespel, een familiespel over dolfijnen en een nieuw 2-persoonsspel.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2003


Top