Nieuws > Archief > okt-dec 2002


17-12-02: nieuws uit Catan

Op de website van Klaus Teuber vind je een gratis expansie voor zijn 2-persoonsspel Sternenschiff Catan. De set "Die Raumamöbe" bevat 12 nieuwe avontuurkaarten en een nieuwe module voor je ruimteschip. Het materiaal wordt in pdf-formaat aangeboden (te lezen en printen met de Acrobat Reader van Adobe).

Deze week is de Catan Online Welt van start gegaan. In deze virtuele wereld kunnen liefhebbers van Catan zich naar hartelust uitleven.

16-12-02: Idols - The game

Jumbo heeft vandaag de eerste oplage van Idols - The game uitgeleverd. Het spel ligt vanaf deze week in de winkels. Idols - The game is gebaseerd op de populaire tv-show. Uiteraard heb je naast het spel een cd-speler nodig, want er wordt menig (vals) nootje gezongen. Ook oordopjes worden niet meegeleverd, kijk dus uit met wie je dit spel speelt. Meer informatie: releases.

15-12-02: nieuwe Nederlandstalige spellen

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Ravensburger in de loop van 2003 een Nederlandstalige versie van Puerto Rico op de markt zal brengen. Puerto Rico is met voorsprong het beste spel van de huidige jaargang en verdient een plek op de Nederlandse speeltafels. Meer informatie: releases of recensies.

Op de sfeervolle Ducosim spellendag van gisteren demonstreerde Identity Games het nieuwe bordspel Clans van Winning Moves. Identity Games werkt aan een Nederlandse versie, die begin 2003 wordt verwacht. Meer informatie: releases.

12-12-02: Puerto Rico uitbreiding

Het laatste nummer van het Duitse spellenblad Spielbox bevat een expansieset voor het bordspel Puerto Rico. Als je niet op dit uitstekende tijdschrift bent geabonneerd, kun je een Engelstalige versie downloaden bij de Amerikaanse uitgever Rio Grande Games.
Het materiaal wordt daar in pdf-formaat aangeboden (te lezen en printen met de Acrobat Reader van Adobe).

11-12-02: Citybuilder en Ducosim

Op de Ducosim spellendag van aanstaande zaterdag demonstreert Patrick Zuidhof van Pumpkin Games zijn nieuwe spel Citybuilder. Dit leuke legspel is ontworpen voor een zakelijke relatie. Om ook spelliefhebbers een plezier te doen, heeft hij 200 extra exemplaren laten drukken. Deze verkoopt hij zaterdag voor de kostprijs  (€ 6,- of € 5,- voor leden van Ducosim). 
Meer informatie over het spel: citybuilder.nl.
Meer informatie over de Ducosim spellendag: agenda.

08-12-02: Spellendoos

Sinds deze week is Nederland een nieuwe spellensite rijker. Spellendoos biedt een overzicht van gezelschapsspellen, dat door de bezoekers kan worden aangevuld met relevante informatie. Spellendoos staat nog in de kinderschoenen, maar lijkt in ieder geval een interessant interactief project.

05-12-02: Jagers en Verzamelaars

999 Games heeft deze week Carcassonne: Jagers en Verzamelaars uitgeleverd. Dit leukere zusterspel van Carcassonne heeft in Nederland een oranje jasje gekregen. Het spel kost ong. 20 euro en is onder meer te koop bij de Spellenwinckel te Amersfoort.
Meer informatie: releases.

04-12-02: het Kruitvat van Catan

Vakblad Speelgoed + Hobby meldt dat 999 Games een juridische procedure is gestart tegen de firma Toys & Games Express. Laatstgenoemde heeft duizenden exemplaren van de Kolonisten van Catan besteld, zogenaamd voor verwerking in kerstpakketten. De spellen zijn echter doorgeleverd aan Kruidvat drogisterijen, waar ze voor een zacht prijsje werden verkocht. 999 Games voelt zich materieel en immaterieel beschadigd.

04-12-02: The Two Towers

Deze week heeft Ravensburger het nieuwe Lord of the Rings kaartspel uitgeleverd. The Two Towers bevat uiteraard foto's uit de tweede speelfilm. Ook dit kaartspel is ontworpen door Reiner Knizia. 
Meer informatie: releases.

01-12-02: PS Games

De Nederlandse distributeur PS Games gaat deze maand van start met een reeks Nederlandstalige gezelschapsspellen. De eerste titel is Mamma Mia! van Uwe Rosenberg. Dit leuke kaartspel moet medio december in de winkels liggen.
Meer informatie: releases.

01-12-02: Teuber in Netwerk

Het actualiteitenprogramma Netwerk besteedt komende dinsdag aandacht aan gezelschapsspellen. In de uitzending kun je onder meer interviews met Klaus Teuber en  Ronald Hoekstra van Spelmagazijn verwachten.

01-12-02: prijsvragen

De Duitse websites Hall9000 en Die Pöppelkiste zijn vandaag gestart met een online prijsvraag. De quiz van Die Pöppelkiste loopt t/m 31 december. Elke dag toont men de handtekeningen van twee personen uit de Duitse spellenscène. Als je ze hebt ontcijferd, moet je vervolgens een meerkeuzevraag beantwoorden. In de quiz van Hall9000 wordt t/m 24 december elke dag een vervormde cover van een spel getoond.

24-11-02: Dragon hunting

De Franse spelauteur Bruno Faidutti organiseert ook dit jaar zijn quiz vol draken. Op zijn website vind je 24 plaatjes met draken. Aan jou de taak om de bijpassende spellen te noemen. De quiz loopt tot 31 december. De winnaar krijgt een exemplaar van Fist of Dragonstones, het schitterende nieuwe blufspel van Bruno Faidutti en Michael Schacht.
Meer informatie: Dragon hunting contest.

24-11-02: Carcassonne computerspel

Medio november is het (Duitstalige) Carcassonne computerspel verschenen. Op de website van dit computerspel kun je een speelbare demo downloaden. Begin volgende week vind je op deze website een eerste update, waarmee men de intelligentie van de computerspelers wil verhogen.

17-11-02: Plenary Games

Onlangs stuitte ik op de website van een nieuwe Amerikaanse uitgever met interessante plannen. Plenary Games komt niet alleen met nieuwe spellen, maar richt zich tevens op heruitgaven van spellen die al een tijd uit productie zijn. Hun eerste spel is FrischFisch, een heruitgave van een spel van 2F-Spiele. Dit spel komt in maart 2003 op de markt. Op hun website nodigen ze je uit om voorstellen voor heruitgaven van andere populaire spellen in te dienen. Meer informatie: Plenary Games.

12-11-02: Pueblo online

Op de Duitse website van Ravensburger kun je sinds kort een computerversie van het bordspel Pueblo spelen. Bij dit spel probeer je de driedimensionale bouwstenen zo te plaatsen dat jouw speelkleur zoveel mogelijk wordt afgeschermd.
Online spelen: ravensburger.de.
Informatie over Pueblo: recensies.

10-11-02: Citybuilder

In opdracht van financieel adviseur Duinrand heeft Pumpkin Games een nieuw spel ontwikkeld. In het legspel Citybuilder bouwen de spelers aan een netwerk van straten en verdienen ze winstpunten door op de juiste plaats gebouwen te stichten. Je kunt het spelmateriaal en de regels downloaden op de website citybuilder.nl. Op de site vind je tevens een paar varianten. Binnenkort worden er ook bonustegels geplaatst.

07-11-02: Sid Sackson

De beroemde Amerikaanse spelontwerper Sid Sackson is gisteren na een lang ziekbed op 82-jarige leeftijd overleden. Sackson heeft een indrukwekkende reeks hoogwaardige spellen ontworpen, waaronder de klassieker Acquire. Hij is daarnaast bekend om zijn boek A Gamut of Games. Meer informatie: The Great Games of Sid Sackson.

06-11-02: Cartagena wint Nederlandse Spellenprijs

Op het Spellenspektakel is afgelopen zaterdag de uitslag van de Nederlandse Spellenprijs 2002 bekendgemaakt. De hoofdprijs is gewonnen door Cartagena van Leo Colovini (Winning Moves c.q. Identity Games), met één punt voorsprong op Medina (999 Games). De rangorde van de overige genomineerde spellen was: Mexica, Pueblo, Dvonn, StreetSoccer en North & South. De verkiezing trok overigens beduidend minder stemmen dan afgelopen jaar, onder meer dankzij een fout in de database en de gebrekkige publiciteit.

06-11-02: toernooiuitslagen

Tijdens het Spellenspektakel zijn twee grote toernooien georganiseerd:

Het EK Bordspellen voor teams is gewonnen door het Britse team The Uninspired. Het Nederlandse team Overthehill.com heeft de top nog steeds niet gepasseerd en behaalde dit jaar een mooie tweede plaats. Het team van de populaire website Spelmagazijn eindigde op de laatste plaats, ondanks de enorme inzet van webmaster Ronald. Zijn score bood onvoldoende compensatie voor de unieke prestatie van teamgenoot Rob, die al zijn spellen wist te verliezen.


de boosdoener
(met poedelprijs)

De finaleronde van het NK Kolonisten van Catan is gewonnen door Herman Mentink uit Heemstede, de tweede plaats ging naar Frans de Bode, de derde plaats naar Hans Baert. Laatstgenoemde speler wist ook op het WK reeds een derde plaats in de wacht te slepen.

31-10-02: drie dagen speelplezier in Eindhoven

Morgenmiddag begint in Eindhoven het elfde Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van Nederland. Op deze beurs kun je drie dagen lang kennismaken met de nieuwste spellen uit binnen- en buitenland. Je kunt er kijken, kopen en vooral veel spelen. Tientallen spelleiders staan klaar om je de regels uit te leggen. Voor de liefhebbers volgen hier de laatste nieuwtjes en andere wetenswaardigheden:

  • Johan François demonstreert prototypes van zijn spellen Drakenoog en The Bet.
  • Er zijn dit jaar diverse stands met handelaren in tweedehands spellen, waaronder
    't Ezelsoor uit Amersfoort.
  • Zaterdagmiddag om 14.00 wordt de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2002 bekendgemaakt.
  • De Nederlandse uitgever Splotter presenteert de nieuwe spellen VOC, Oraklos en Cannes.

Meer informatie: Spellenspektakel pagina.

26-10-02: nieuws uit Catan

Op vrijdag 22 november organiseren de VARA en 999 Games twee toernooien voor De Kolonisten van Catan aan boord van het V.O.C.-schip "Amsterdam". Het eerste toernooi is bestemd voor VARA-leden, het tweede toernooi is voor iedereen toegankelijk. Dit tweede toernooi is de enige Nederlandse voorronde voor het WK van 2003. Meer informatie: 999 Games of VARA.

Op het WK Catan 2002 is de Nederlandse speler Hans Baert op een eervolle derde plaats geëindigd. Meer informatie: Spielezentrum

Drogisterijketen Kruidvat stunt momenteel met De Kolonisten van Catan. Het bordspel wordt daar verkocht voor € 26,50. Meer informatie: Kruidvat.

In Duitsland wordt hard gewerkt aan een online speelwereld voor de liefhebbers van De Kolonisten van Catan. Op de website van T-Online vind je een voorproefje en een voorwoord van Klaus Teuber. Daarin verklapt hij onder meer de werktitel van een nieuwe expansie voor het kaartspel: Barbaren und Handelsherren.

26-10-02: nieuwe releases van 999 Games

999 Games heeft afgelopen week drie nieuwe spellen uitgeleverd. Sauron is een expansie voor het bordspel In de Ban van de Ring. De Strijd is een 2-persoonsspel dat zich ook afspeelt in Midden-aarde. Zeus en Hera is een mythologisch kaartspel voor twee personen, dat ooit is ontworpen als de kaartspelversie van Stratego.
Meer informatie: releases.

24-10-02: nieuws van 999 Games

999 Games heeft naast Michael Schacht een tweede speciale gast uitgenodigd voor het elfde Spellenspektakel. De Britse spelontwerper Francis Tresham komt naar Eindhoven. Hij is met name bekend om zijn uitmuntende ontwikkelingsspel Civilization en de treinspellen uit de 18xx-serie. Tresham werkt momenteel aan Revolution, een spel over onze conflicten met Spanje.

Over Civilization gesproken.... De Amerikaanse uitgever Eagle Games heeft op het laatste moment een stand geboekt. Ik neem aan dat ze hun nieuwe Civilization bordspel meenemen.

999 Games verwacht op korte termijn de Nederlandse versie van het afgelopen week in Duitsland verschenen Carcassonne - Die Jäger und Sammler. Het is op dit moment onzeker of de productie voor het Spellenspektakel is afgerond.

20-10-02: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. De top drie van het seizoen 01-02 luidt als volgt:

  1. Vom Kap bis Kairo van Günter Burkhardt (Adlung)
  2. FrachtExpress van James Kyle (Franjos)
  3. Alles im Eimer van Stefan Dorra (Kosmos)

20-10-02: Spiel 2002

Terug van Spiel 2002: zoals gebruikelijk was het groots, druk (ruim 147.000 bezoekers) en gevuld met tientallen nieuwe spellen. Populaire spellen waren onder meer ZooSim (Cwali), Fische Fluppen Frikadellen (2F), Age of Steam (Warfrog) en Krone & Schwert (Queen Games). De opvallende trend was de ruk naar eenvoud. De verkoop van spellen voor volwassenen loopt terug. De grote uitgevers zullen zich de komende jaren meer richten op kinderspellen en lucratieve licentietitels.

In de loop van deze week volgt een uitgebreid verslag.

16-10-02: nieuws van 999 Games

In de tweede helft van deze week verwacht 999 Games de volgende lading nieuwe titels: Nautilus, Zeus en Hera, Waterloo (Phalanx Games) en de zes kaartspellen Boonanza, Take 5!, Oh Hell, Beestenboel, Regenboogslang en Solo. Ik neem aan dat deze spellen vanaf komend weekend in de speciaalzaken zullen opduiken.
Meer informatie: releases.

Vandaag start de voorverkoop van dagkaarten voor het Spellenspektakel. Je vindt de verkoopadressen op spellenspektakel.nl.

16-10-02: Spiel 2002

Morgen gaat Spiel 2002, de grootste spellenbeurs ter wereld, van start. In de loop van deze ochtend plaatst het Merz Verlag, de organisator van de beurs, een compleet overzicht van alle nieuwe spellen op haar website. Op dat tijdstip zit ik te luisteren naar de persconferentie. Pas in de loop van het weekend kun je hier de eerste berichten verwachten.

Voor een Nederlandstalig overzicht van evenementen, toernooien en nieuwe spellen verwijs ik je naar de agenda en de releasepagina's.

10-10-02: Speelgoed van het Jaar 2002

Gisteren zijn in Amsterdam de winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing van 2002 bekendgemaakt. Met uitzondering van Jumbo's Lego Creator in de categorie 6 - 8 jaar, hebben de genomineerde gezelschapsspellen geen hoge ogen gegooid.
Meer informatie: Speelgoed van het Jaar.

06-10-02: Jeu de l'Année 2002

Vannacht is de winnaar van deze nieuwe Franse spellenprijs bekendgemaakt. Het Jeu de L'Année 2002 is La Guerre des Moutons van Philippe des Pallières, uitgegeven door Asmodée. Goldsieber komt dit najaar met een Duitse editie, onder de naam Meine Schafe, Deine Schafe. De volgende spellen waren genomineerd: Evo (Eurogames), Les loups garoux de Thiercelieux (Asmodée), Medina (Schmidt Spiele), Mexica en San Marco (beiden van Ravensburger).

Meer informatie: jeudelannee.com.

05-10-02: De Piramides van de Jaguar

Afgelopen week is 999 Games het najaarsoffensief gestart met de eerste nieuwe titel, De Piramides van de Jaguar. In dit 2-persoonsspel bouwen beide spelers een piramide met behulp van genummerde speelkaarten. Meer informatie: releases.

01-10-02: Spellenspektakel Magazine

Ik ontving vandaag een exemplaar van het Spellenspektakel Magazine. Dit tijdschrift wordt binnenkort gratis verspreid via tientallen spellen- en speelgoedwinkels. De 76 pagina's van het Spellenspektakel Magazine zijn ook dit jaar gevuld met spelbeschrijvingen en nuttige informatie over het 11e Spellenspektakel. Goed nieuws voor de smachtende fans van 999 Games, er worden veel nieuwe titels beschreven: een zestal nieuwe kaartspellen, Nautilus, De Piramides van de Jaguar, Magelaen, Zeus en Hera, Tyros, In de Ban van de Ring - Sauron, In de Ban van de Ring - De Strijd en last but not least twee uitbreidingen voor het Kolonisten Kaartspel (Politiek & Intrige en Handel & Wandel). Hopelijk haalt al dit moois de deadline!

Ik adviseer de liefhebbers van het Kolonisten Kaartspel om hun dagkaarten in de voorverkoop te kopen. Dan ontvang je namelijk een setje speciale kaarten voor het Kolonisten Kaartspel.

Meer informatie: Spellenspektakel pagina.

01-10-02: Lord of the Rings Risk

Hasbro heeft het nieuwe Lord of the Rings Risk uitgeleverd aan de groothandel. Het spel zal deze week bij de speciaalzaken te koop zijn. De Amersfoortse Spellenwinckel verwacht uiterlijk vrijdag de eerste zending.
Meer informatie: releases.Nieuws > Archief >
okt-dec 2002


Top