Nieuws > Archief > jul - sep 2002


29-09-02: verdwenen stemmen

Door een technische fout in de database van de Nederlandse Spellenprijs zijn de tot afgelopen vrijdag uitgebrachte stemmen niet geregistreerd. Als je voor vrijdag online een stem hebt uitgebracht, moet je het formulier helaas nogmaals invullen. Om het leed te verzachten, maak je daarbij nog steeds kans op een leuke prijs. Je kunt je stem uitbrengen op de website van de Nederlandse Spellenprijs.

29-09-02: nieuws van Kosmos

De Duitse uitgever Kosmos heeft gisteren in het Duitse Roßdorf, de woonplaats van Klaus Teuber, een presentatie gehouden van de spellen die dit najaar zullen verschijnen. Tijdens de persconferentie werd aangegeven dat de omzet in de spellenbranche dit jaar fors is teruggelopen. Als reactie zal Kosmos zich meer richten op lucratieve licenties en samenwerkingsprojecten met derden. In de spellenlijn van dit najaar is deze trend al opvallend aanwezig.
Meer informatie: releases.

24-09-02: nieuws uit Timbuktu

Spiele aus Timbuktu is de "privé-uitgeverij" van de Duitse spelauteur Michael Schacht. Tot voor kort gaf hij onder deze naam uitsluitend professionele game kits (zelf knippen en plakken) uit. Op Spiel 02 presenteert Spiele aus Timbuktu drie complete nieuwe spellen, waarbij je zelf niet meer hoeft te knutselen: Mogul, Crazy Race en Station Manager. Meer informatie: releases.

Michael Schacht komt in november ook naar het Spellenspektakel. Op zijn stand kun je onder meer terecht voor de 3/4-speler expansie van Packhuys, incl. Nederlandstalige spelregels.

In de loop van 2003 wordt een Nederlandstalige versie van het Kardinaal & Koning kaartspel op de markt gebracht, vermoedelijk door 999 Games. In tegenstelling tot het Duitse origineel is dit geen "game kit", maar een "volledig" spel. Overigens worden ook de spelregels gedeeltelijk aangepast.

24-09-02: KidultGame

Op de website van KidultGame vind je sinds kort extra spelmateriaal voor hun leuke dobbelsteenspellen Diceland en Dicerun. Voor eerstgenoemde twee nieuwe landtegels, voor laatstgenoemde een nieuwe opdrachtkaart.

22-09-02: Out of the Box Games

De Amerikaanse uitgever Out of the Box Games, onder meer bekend van Bosworth, lanceert dit najaar een nieuwe spellenlijn. Dit zijn toegankelijke abstracte bordspellen, die zijn voorzien van een houten spelbord. De titels zijn: Fire and Ice, Quadtria, Octiles en Cityscape. Eerstgenoemden zijn geschikt voor twee spelers, laatstgenoemden voor twee tot vier spelers.
Meer informatie: releases.

22-09-02: Knizia interview

De Duitse website Die Pöppelkiste bevat sinds twee weken een online interview met de bekende spelauteur Reiner Knizia. Elke dag worden nieuwe vragen en antwoorden geplaatst. Knizia geeft in dit interview een uitgebreid kijkje in zijn keuken. Dit is de moeite van een bezoek waard!

15-09-02: Puerto Rico wint de Deutsche Spiele Preis 2002

Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2002 gepubliceerd. Deze prijs wordt verleend na een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Zoals verwacht heeft het uitmuntende bordspel Puerto Rico de hoofdprijs in de wacht gesleept. De volledige ranglijst luidt als volgt:

  1. PUERTO RICO van Andreas Seyfarth (Alea/Ravensburger)
  2. TRANSAMERICA van Franz-Benno Delonge (Winning Moves)
  3. DSCHUNKE van Michael Schacht (Queen Games)
  4. VILLA PALETTI van Bill Payne (Zoch)
  5. MEXICA van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger)
  6. NAUTILUS van Wolfgang en Brigitte Ditt (Kosmos)
  7. GOLDLAND van Wolfgang Kramer (Goldsieber)
  8. PUEBLO van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger)
  9. PIRATENBUCHT van Paul Randles en Daniel Stahl (Amigo)
  10. MAGELLAN van Tom Lehmann (Hans im Glück)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2002 is Höchst Verdächtig van Manfred Ludwig (Haba). De winnaar van de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2002 - Wanderpreis der Stadt Essen) is Puerto Rico.

De prijzen worden op 16 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2002. Meer informatie: deutscherspielepreis.de.

12-09-02: spellenveiling

In Duitsland wordt momenteel een speciale spellenveiling georganiseerd, waarvan de opbrengst is bestemd voor slachtoffers van de recente watersnood. In de veiling vind je onder meer een aantal exotische Catanproducten.
Meer informatie: felsenweginstitut.de.

08-09-02: Nederlandse Spellenprijs

Vanaf vandaag kun je op spellenprijs.nl online je stem uitbrengen bij de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs 2002. Onder de kiezers wordt begin november een spellenpakket verloot.

08-09-02: Spelevenementen

Afgelopen zaterdag organiseerde de landelijke spellenvereniging Ducosim een conventie in de Jaarbeurs Utrecht. Ondanks de magneetwerking van een Magictoernooi in Eindhoven, trok men ruim 450 bezoekers. Het NK bordspellen voor teams werd voor de derde keer op rij gewonnen door "Over the Hill.com".

De spellenbeurs "Het Andere Spel" is afgelast. Deze beurs voor liefhebbers van abstracte spellen zou in het laatste weekend van september plaatsvinden. Het evenement wordt vermoedelijk verschoven naar begin 2003.

01-09-02: nominatielijst Nederlandse Spellenprijs

Vandaag is de nominatielijst voor de Nederlandse Spellenprijs 2002 gepubliceerd. De jury heeft dit jaar zeven spellen genomineerd, waaruit het spelende publiek in de loop van september en oktober een winnaar mag kiezen. Je vindt een stembiljet in het Spellenspektakel Magazine of op de hierna genoemde website. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Spellenspektakel in Eindhoven.

De genomineerden zijn: Cartagena (Identity Games/Winning Moves), Dvonn (Don & Co.), Medina (999 Games), Mexica (Ravensburger), North & South (Phalanx Games), Pueblo (Ravensburger) en StreetSoccer (Cwali).

Meer informatie: spellenprijs.nl.

01-09-02: Jeu de l'Annee

Eind augustus is ook in Frankrijk een verkiezing voor het spel van het jaar van start gegaan. De winnaar van de hoofdprijs wordt 5 oktober bekendgemaakt. De volgende spellen zijn genomineerd: Evo (Eurogames), La Guerre des moutons (Asmodée), Les loups garoux de Thiercelieux (Asmodée), Medina (Schmidt Spiele), Mexica en San Marco (beiden van Ravensburger).

Meer informatie: jeudelannee.com.

20-08-02: Mechwarrior: Dark Age

Morgen start Wizkids met de verkoop van een nieuw verzamelspel met miniaturen. Mechwarrior: Dark Age is een tactisch spel over gigantische gevechtsrobots in het Battletech universum. Het originele Battletech bordspel was interessant door de goed uitgewerkte achtergrond, maar vooral ook taai door de hoeveelheid administratieve handelingen. Met de handige draaischijfjes uit de Mageknight hoek is dat laatste euvel ongetwijfeld verholpen. Meer informatie: Wizkids website.

20-08-02: Pueblo is het Spiel der Spiele 2002

Pueblo van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (uitgever: Ravensburger) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2002". Deze nieuwe Oostenrijkse spellenprijs is vorig jaar opgestart door de Wiener Spiele Akademie. Pueblo is een schitterend driedimensionaal bouwspel, dat afgelopen voorjaar ten onrechte werd genegeerd door de jury Spiel des Jahres.

Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2002":

Spellen voor de familie:
- Alles im Eimer (Kosmos)
- Trans America (Winning Moves)
- Lumberjack (Schmidt Spiele)

Spellen voor vrienden:
- Piratenbucht (Amigo)
- San Gimignano (Piatnik)

Spellen voor iedereen:
- Line Up! (Jumbo)
- Quibble (Hasbro)

Spellen voor kinderen:
- Die Zwergen-Stadt (Klee)
- Höchst verdächtig! (Haba)

Spellen voor twee spelers:
- Kupferkessel Co. (Goldsieber)

18-08-02: StreetSoccer puzzel

Op de website van Cwali vind je een puzzel over het bordspel StreetSoccer. Als je de twee vragen goed beantwoordt, maak je kans op een exemplaar van Smart, een ouder bordspel van Cwali. Deze actie loopt tot en met 15 september.

18-08-02: LotR Risk

Hasbro heeft onlangs bekendgemaakt dat het bordspel Lord of the Rings Risk ook in Nederland wordt uitgebracht. Deze Risk-editie bevat een aantal nieuwe spelelementen, die zijn gebaseerd op de wereld van Tolkien. Het spel komt eind september op de markt en zal naar verwachting ong. € 47 kosten.
Meer informatie: releases.

11-08-02: prijsvraag

De Duitse website Games we play organiseert een prijsvraag rond de Deutsche Spiele Preis 2002. Als jij de juiste spellen tipt, maak je kans op een spellenpakket van Kosmos. De prijsvraag loopt t/m 1 september.

05-08-02: Puerto Rico

Op de website van Alea vind je een "gebouwengenerator" waarmee je nieuwe gebouwen voor Puerto Rico kunt ontwikkelen. De generator produceert een PDF-bestand, dat je vervolgens kunt downloaden en afdrukken. Als je een goed idee naar Alea stuurt, maak je kans op een gesigneerd exemplaar van Puerto Rico. De beste suggesties worden gedrukt en gratis uitgedeeld op onder meer Spiel 2002.

01-08-02: Trans America

Over +/- twee weken krijgt distributeur HOT Sports + Toys de Nederlandstalige versie van Trans America binnen. Dit vlotte treinenspel zal naar verwachting in de tweede helft van augustus bij de meeste spellenwinkels te koop zijn.
Meer informatie: recensies.

28-07-02: Twilight Creations

De Amerikaanse uitgever Journeyman Press heeft vorig jaar de activiteiten gestaakt. Het populaire bordspel Zombies heeft onlangs een nieuw onderdak gevonden. De nieuwe uitgever heet Twilight Creations. Begin volgende maand komen ze met twee nieuwe expansies: "Bag O' Zombies" (lichtgevende miniatuurtjes) en "Zombie Corps(e)" (een expansie met nieuwe bordstukken, speelkaarten en meer).
Meer informatie: releases.

23-07-02: Carcassonne in het stenen tijdperk

In een nieuwsbrief van de Amerikaanse uitgever Rio Grande Games wordt een zusterspel van Carcassonne aangekondigd. Carcassonne: Hunters & Gatherers speelt in het stenen tijdperk. Ook in dit spel leg je tegels en plaats je figuren, maar blijkbaar zijn er nieuwe regels en strategieën aan het spelsysteem toegevoegd. Hans im Glück zal ongetwijfeld een Duitstalige versie uitbrengen. Het spel wordt in oktober verwacht.

22-07-02: Vakantielandenspel

Dit is een reeks "Triviant-achtige" kaartspellen voor 2-4 spelers. Aan de hand van kaartjes met vragen uit meerdere categorieën leer je van alles over het desbetreffende vakantieland. Er zijn zes versies: België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Nederland. Het spel kost € 6,95 en is onder meer te koop bij V&D, Ako, boekenwinkels en de hierna genoemde website. Meer informatie: www.vakantielandenspel.nl

17-07-02: nieuws van 999 Games

In de nieuwsbrief van Toys For Ever vond ik de volgende interessante mededelingen. 

In de loop van augustus komt 999 Games met een aantal nieuwe titels: Nautilus (een bordspel over het opduiken van schatten), De Strijd (een 2-persoons Tolkienspel van Knizia) en Sauron (een expansie voor In de Ban van de Ring). Later dit jaar volgt het bordspel Tyros. Meer informatie: releases.

Toys For Ever verwacht dat 999 Games nog deze week een eerste zending bordspellen van Avalon Hill zal uitleveren. Het gaat om de volgende titels: Axis and Allies, Axis and Allies: Pacific, Acquire, Battlecry, Cosmic Encounter, Diplomacy, History of the World en Star Wars: The Queen's Gambit. Axis and Allies: Europe en Risk 2210 A.D. volgen in de loop van augustus.

17-07-02: Spokenspel

Pumpkin Games is een uitgever van relatiegeschenken in de vorm van bord- en kaartspellen. Zij ontwikkelen vooral projecten waarbij deze spellen worden gecombineerd met internet. Voor de Hypotheekshop Haaglanden hebben ze een eenvoudig bordspel bedacht. In dit "Spokenspel" verzamel je winstpunten door zo handig mogelijk over het bord te bewegen. Je doel is een van de afgebeelde huizen; je wordt onderweg gehinderd door spoken. Je kunt het spel hier downloaden.

12-07-02: Kolonisten alweer duurder

In een nieuwsbrief voor winkeliers meldt 999 Games dat de adviesverkoopprijs van het Kolonisten basisspel per 1 juli is verhoogd tot € 37,99. Deze prijsstijging van +/- 8% zou het gevolg zijn van een "aanzienlijke stijging" van de royalty's.

09-07-02: Origins Awards 2001

Tijdens de gelijknamige Amerikaanse spellenbeurs zijn de winnaars van de Origins Awards 2001 bekendgemaakt. Ik beperk me hier tot een paar categorieën.
Het beste "Abstract Board Game" is Cosmic Coasters (Looney Labs).
Het beste "Historical Board Game" is Axis and Allies: Pacific (Avalon Hill).
Het beste "SF or Fantasy Board Game" is Risk 2210 AD (Avalon Hill).
Het beste "Traditional Card Game" is Munchkin (Steve Jackson Games).
De Origins Awards worden toegekend na een verkiezing onder (voornamelijk Amerikaanse) spelers.

01-07-02: nieuws van Phalanx Games

De productie van Waterloo, het tweede spel van Phalanx Games, is enigszins vertraagd. Dit spel rolt eind augustus van de band en zal vermoedelijk begin september leverbaar zijn. Tijdens Spiel 2002 wordt het derde spel uitgebracht, "CAESAR: The Year of the Four Emperors 69 A.D.". In tegenstelling tot North & South en Waterloo is dit spel bedoeld voor meer dan twee spelers. Meer informatie: releases.

01-07-02: EK Magic

Afgelopen weekend was de Beurs van Berlage te Amsterdam het toneel van het EK Magic. Zo'n 300 spelers duelleerden om de eer en de bijbehorende geldprijzen. De winnaar en nieuwe Europees Kampioen is David Brucker uit Duitsland. De Nederlandse speler Victor van den Broek behaalde een mooie derde plaats.


Nieuws > Archief > jul - sep 2002


Top