Nieuws > Archief > apr - jun 2002


23-06-02: Spiel des Jahres 2002

De Jury Spiel des Jahres heeft zojuist de winnaar van het Spiel des Jahres 2002 bekendgemaakt. De prijs is vanavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Berlijn uitgereikt. Villa Paletti heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit is een behendigheidsspel waarbij de spelers houten zuilen stapelen zonder het bouwwerk in te laten storten. Het spel is ontworpen door Bill Payne en wordt uitgegeven door Zoch.


foto: DPA

De prijs voor het Kinderspiel des Jahres 2002 ging naar Maskenball der Käfer van Peter-Paul Joopen (Selecta).

21-06-02: nieuws van 999 Games

999 Games heeft de nieuwe spellen Morgenland en Lost Cities uitgeleverd. Bij snelle winkeliers liggen beide spellen vanaf vandaag op de schappen. Sinds kort distribueert 999 Games ook bordspellen van Avalon Hill. Dit heeft een gunstig effect op de prijs, Risk 2210 AD ligt nu voor zo'n 50 euro in de winkel. Ten slotte is de 999 Games website nu ook voorzien van een forum. Meer informatie: releases.

19-06-02: Trans America

Het bordspel Trans America, een favoriet voor het Spiel des Jahres 2002, wordt sinds kort ook in Nederland gedistribueerd. De distributie wordt verzorgd door H.O.T. Sports + Toys. Op hun website vind je een pdf-bestand met de Nederlandstalige spelregels. 

16-06-02: nieuws van 999 Games

Via diverse spellenwinkels ontving ik informatie over de releaseplanning van 999 Games. Het bordspel Morgenland ligt begin juli in de winkels. Het kaartspel Lost Cities wordt eind juni of begin juli verwacht, in de loop van de zomer gevolgd door Handel & Wandel, de derde uitbreiding voor het Kolonisten kaartspel. Een volgende uitbreiding voor het Kolonisten kaartspel (Politiek & Intrige) verschijnt in november als lokkertje voor het Spellenspektakel; de laatste set (Tovenaars & Draken) komt mogelijk pas in 2003. Van andere Catanproducten (historische scenario's, Sternenfahrer en Sternenschiff) zijn nog geen exacte releasedata bekend.
Meer informatie: releases.

10-06-02: nominaties Speelgoed v/h Jaar

De nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2002 (de jaarlijkse cocktail van spellen, spullen en speelgoed) zijn bekendgemaakt. Ik beperk me tot een opsomming van de genomineerde gezelschapsspellen. Lego Creator (Jumbo) is genomineerd in de categorie junior, Medina (999 Games) en Tien voor Topo (Jumbo) in de categorie tiener. In de categorie 12+ vind je meer spellen: North & South (Phalanx Games), Cartagena (Identity Games), Baantjer (Goliath) en Vier op een Rij 3D Uitdaging (Hasbro). Vanaf augustus kun je de genomineerden op het internet bewonderen, in september kun je online je stem uitbrengen.

Commentaar: hoe is het mogelijk dat men Ravensburger heeft genegeerd? Met spellen als Lord of the Rings, Mexica en Pueblo had er op zijn minst één titel op de lijst moeten staan!

03-06-02: Spiel des Jahres 2002

De Jury Spiel des Jahres heeft vannacht de drie genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen:

 • PUERTO RICO van Andreas Seyfarth (Alea/Ravensburger)
 • TRANS AMERICA van Franz-Benno Delonge (Winning Moves)
 • VILLA PALETTI van Bill Payne (Zoch)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

 • BÄRENSTARK van Heinz Meister (Goldsieber)
 • HÖCHST VERDÄCHTIG! van Manfred Ludwig (Haba)
 • MASKENBALL DER KÄFER van Peter-Paul Joopen (Selecta)

Zondagavond 23 juni worden de winnaars gekozen, die vervolgens op 24 juni bekend worden gemaakt.

03-06-02: Gamers' Choice Awards 2002

Vandaag heeft de Strategy Gaming Society de winnaars van de Gamers' Choice Awards 2002 bekendgemaakt. De Gamers' Choice Awards is een trio internationale spellenprijzen, uitgereikt door een jury van spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn). De winnaars zijn:

 • gezelschapsspellen: San Marco (Moon/Weissblum - Ravensburger)
 • spellen voor 2 spelers: Dvonn (Burm - Don & Co)
 • historische simulaties: Wilderness War (Ruhnke - GMT Games)

Commentaar: San Marco is een mooie winnaar, die een paar zware concurrenten achter zich heeft gelaten. De winst van Dvonn verbaast me niet, het kwaliteitsverschil met de overige genomineerden was groot. De historische simulaties behoren niet tot mijn "vakgebied".

01-06-02: Score10, spelen met bierviltjes

Pumpkin Games is een uitgever van relatiegeschenken in de vorm van bord- en kaartspellen. In samenwerking met het moederbedrijf Intercreative ontwikkelen zij projecten waarbij deze spellen worden gecombineerd met internet. Sinds 31 mei kun je de eerste twee spelprojecten downloaden op de Score10 website. Score10 is een vlot en toegankelijk voetbalspel, Moskito Killerz is een luchtig spelletje over het pletten van irritante steekmuggen. Beide spellen hebben gemeen dat je het spelmateriaal op bierviltjes moet plakken. Voor het voetbalspel Score10 is ook een kit beschikbaar, waarmee je zelf spelers kunt ontwikkelen als je beschikt over Photoshop.

01-06-02: nieuws van Phalanx Games

De officiële bekendmaking laat nog even op zich wachten, maar afgelopen week is het eerste tipje van de sluier opgelicht. North & South van Phalanx Games (een zustermaatschappij van 999 Games) wordt genomineerd voor Speelgoed v/h Jaar 2002. Dit lijkt me een leuke opsteker voor dit interessante project, dat toegankelijke historische bordspellen met Europese kwaliteitscomponenten aan een groter publiek wil slijten. Over project gesproken... Het tweede spel "Waterloo. Napoleon´s Last Battle" wordt in de loop van juli verwacht. Meer informatie: releases.

29-05-02: nieuws van 999 Games

999 Games werkt aan een nieuwe spellenreeks: Nederlandse versies van kaartspellen uit de keuken van Amigo. Deze zomer gaan ze van start met de klassiekers Bohnanza en 6 Nimmt!, Rage (een variant op boerenbridge), Solo (een Mau Mau-variant) en de kinderspellen Solche Strolche en Regenbogenschlange. De Nederlandse titels zijn mij nog niet bekend. Een aantal van deze spellen was door Amigo al van Nederlandse regels voorzien, maar ze werden niet of nauwelijks door 999 Games gedistribueerd. Ik neem aan dat het gebruik van het eigen 999-logo tot meer daadkracht leidt.

29-05-02: Heroclix

Sinds deze week is Heroclix in Nederland verkrijgbaar. Dit op Mage Knight gebaseerde collectible miniaturenspel wordt uitgegeven door WizKids. Het is een tactisch spel dat draait om gevechten tussen de bekende superhelden en -schurken uit de comics van Marvel (Spiderman, Hulk enzovoort). De door PS Games gedistribueerde starter sets zouden Nederlandse regels moeten bevatten. Deze zijn niet op tijd klaar en kunnen via een bijgevoegde bon worden aangevraagd (op www.mageknight.nl kun je ze overigens wel downloaden). Vreemd genoeg heeft PS Games de Engelstalige regels en een overzichtskaartje alvast uit de sets verwijderd.

23-05-02: Nieuws van Ducosim

Het is een drukke week voor de landelijke spellenvereniging Ducosim.

Vandaag lag een nieuw exemplaar van het spellentijdschrift Spel! in de brievenbus. Het formaat is om financiële redenen verkleind van A4 naar A5. Het oude formaat drukte te zwaar op de begroting. De kostenbesparing maakt fondsen vrij voor andere belangrijke zaken (conventies, Nederlandse Spellenprijs etc.). De kleinere Spel! ziet er overigens prima uit en is gevuld met tal van interessante recensies en andere artikelen. Al met al een goede zet van bestuur en redactie!

Zaterdag organiseert Ducosim een spellendag in de Jaarbeurs Utrecht. Het zwaartepunt van deze dag is bordspellen. Je kunt er terecht voor demonstraties, toernooien, een spel-o-theek en meer. Cwali presenteert er het nieuwe bordspel StreetSoccer. Na afloop van de conventie verzorgt de vereniging een borrel, ter viering van het 25-jarig jubileum. Tijdens de borrel worden spellen verloot, kom dus vooral even langs en bewaar je entreebewijs! Meer informatie: agenda.

Tijdens de conventie zou het NK Bordspellen worden gehouden. Organisator TMG is blijkbaar tegen problemen aangelopen. Dit toernooi is afgeblazen en wordt verplaatst naar september.

16-05-02: Auswahlliste 2002

De Jury Spiel des Jahres heeft vannacht de lijst met genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit in de loop van juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De volgende spellen uit de jaargang 2001-2002 hebben de lijst gehaald:

 • ALLES IM EIMER van Stefan Dorra (Kosmos)
 • ATLANTIC STAR van Dirk Henn (Queen Games)
 • BLOKUS van Bernard Tavitian (Sekkoia/Heidelberger) 
 • DER HERR DER RINGE - DAS KARTENSPIEL van Reiner Knizia (Ravensburger)
 • DSCHUNKE van Michael Schacht (Queen Games)
 • DVONN van Kris Burm (Don & Co/Heidelberger)
 • KUPFERKESSEL CO. van Günter Burkhardt (Goldsieber)
 • MAGELLAN van Tom Lehmann (Hans im Glück)
 • PUERTO RICO van Andreas Seyfarth (Alea/Ravensburger)
 • SAN GIMIGNANO van Duilio Carpitella (Piatnik)
 • TRANS AMERICA van Franz-Benno Delonge (Winning Moves)
 • VILLA PALETTI van Bill Payne (Zoch)

De procedure rond de verkiezing verloopt net als vorig jaar. Begin juni publiceert de jury uit de bovengenoemde lijst drie kanshebbers voor de titel. Op 24 juni maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend.

Commentaar: een redelijke lijst met veel eenvoudige spellen (geliefd bij deze jury) en een paar juweeltjes (DVONN en Puerto Rico). Opvallende afwezigen zijn Pueblo en Mexica. Favorieten voor de eindzege: Trans America en Villa Paletti (Puerto Rico gooit ongetwijfeld hoge ogen bij de Deutsche Spiele Preis). 

De jury heeft verder de Auswahlliste voor het Kinderspiel des Jahres gepubliceerd. De zeven kanshebbers zijn Bärenstark (Heinz Meister, Goldsieber), Cocotaki (Haim Shafir - Amigo), Höchst verdächtig! ( Manfred Ludwig - Haba), Krokodil unterm Bett (Helmut Huber - Jumbo), Lotti Karotti (Ravensburger), Maskenball der Käfer (Peter-Paul Joopen -Selecta) en Schnapp zu! (Susanne Armbruster - Haba).

09-05-02: Knizia's Star Wars kaartspel

Na het Lord of the Rings kaartspel van vorig jaar komt Ravensburger opnieuw met een spel dat is gebaseerd op een speelfilm. In het Star Wars kaartspel vind je speelkaarten met foto's uit de volgende week verwachte Star Wars film "Attack of the Clones". Ook dit spel is ontworpen door Reiner Knizia. Het spel is sinds deze week verkrijgbaar. Meer informatie: releases.

09-05-02: GMT Games

De Amerikaanse uitgever GMT Games heeft de afgelopen weken twee nieuwe spellen uitgeleverd, die mogelijk ook voor bezoekers van deze site interessant zijn. Santa Fé Rails is een mooi uitgevoerd treinenspel van Alan Moon. Flagship is een vlot kaartspel over gevechten tussen ruimteschepen. Meer informatie: releases.

24-04-02: Teuber website

Klaus Teuber, de ontwerper van o.m. de Kolonisten van Catan, heeft een eigen website gelanceerd. Je vindt er informatie over zijn spellen, antwoorden op regelvragen, tips voor spelauteurs en prof. Easy's interactieve speluitleg.

21-04-02: Pueblo

Ravensburger Nederland heeft afgelopen week het nieuwe bordspel Pueblo uitgeleverd. Dit tactische bouwspel is ontworpen door het succesvolle duo Kramer & Kiesling. Het spel bevat ook Nederlandstalige spelregels. Meer informatie: releases.

21-04-02: Nautilus prijsvraag

Op de website van Kosmos wordt het nieuwe bordspel Nautilus voorgesteld. Je kunt er tevens deelnemen aan een prijsvraag. Als je een simpele vraag weet te beantwoorden, maak je kans op een gratis exemplaar van het spel en een print van de coverafbeelding. De prijsvraag loopt t/m 31 mei 2002.

18-04-02: Cold War Naval Battles

Modern Naval Battles was zo'n tien jaar geleden een populair kaartspel over zeeslagen. Sinds kort kun je een gemoderniseerde versie downloaden als gratis gamekit. Het spel heet nu Cold War Naval Battles. Ook deze versie bestaat uit drie sets. 

18-04-02: wedstrijd voor spelauteurs

Spielbox Online doet verslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2002". Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd door de Hippodice Spieleclub e.V. (een Duitse vereniging). Een jury van beroemdheden uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken. De top 3 van 2002 luidt als volgt:

 1. Herrscher der Anden, een veiling- en bouwspel (Bernd Eisenstein)
 2. Hau Ruck, een kaartspel over gespierde atleten (Claus Lenz)
 3. Jacare, een spel over krokodillenjagers (Martin Schlegel)

13-04-02: Carcassonne expansie

De Nederlandstalige versie van "Carcassonne - de uitbreiding" is verkrijgbaar. Deze versie van 999 Games wijkt op twee punten af van het Duitse origineel: de cover is bruin in plaats van blauw en de doos bevat tevens het materiaal van de gratis expansie "De Rivier". Deze laatstgenoemde set was vlak na het Spellenspektakel nergens meer te krijgen. Een aardige geste van 999 Games!
Meer informatie: releases.

13-04-02: Gamer's Choice Awards 2002

De Strategy Gaming Society heeft de finalisten van de Gamers' Choice Awards 2002 bekendgemaakt. Uit deze groep genomineerden zal men begin juni de winnaars kiezen. De Gamers' Choice Awards is verzameling van internationale spellenprijzen, met een jury vol spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn) .........vervolg

07-04-02: NK bordspellen

Tijdens de conventie van 25 mei organiseren Ducosim en TMG opnieuw een Nederlands Kampioenschap Bordspellen voor teams. Er is plaats voor 24 teams van 4 personen. Tijdens het toernooi worden de volgende spellen gespeeld: Titicaca (Cwali), Mexica (Ravensburger), Pueblo (Ravensburger) en - onder voorbehoud - Trans America (Winning Moves). Het inschrijfgeld bedraagt € 8,- per team. Je moet je team uiterlijk zaterdag 18 mei aanmelden bij TMG (o.v.v. teamnaam, de contactgegevens van de teamcaptain en de namen van de 4 teamleden).

07-04-02: Eagle Games

Eagle Games, een Amerikaanse uitgever van strategische spellen met honderden miniaturen, heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd. Behalve nieuws en beknopte spelbeschrijvingen vind je er nu ook downloads, regelvragen, errata en spelregels. Ze brengen dit jaar zes sets met miniaturen uit, in het najaar verschijnen verder twee nieuwe bordspellen: War! Blitzkrieg & Bombers en The American Revolution. Meer informatie: releases.

04-04-02: verkiezing Deutscher Spiele Preis 2002

Tot 31 juli 2002 kan iedere spelliefhebber een stem uitbrengen in de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2002. Bij deze verkiezing stem je op jouw vijf favoriete spellen van de jaargang 2001/2002, alsmede op je favoriete kinderspel. De prijs wordt tijdens de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt je stem onder meer uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website.

01-04-02: nominaties Origins Awards 2001

Op de website van de Academy of Adventure Gaming, Arts and Design zijn de genomineerden voor de Origins Awards 2001 bekendgemaakt. Uit deze lijsten kiezen o.a. de lezers van spellenbladen per categorie de uiteindelijke winnaar. De prijzen worden verdeeld op Origins '02, een Amerikaanse spellenbeurs die in de zomer wordt gehouden.

In de categorie "Best Traditional Card Game" zijn onder meer genomineerd:
- Girl Genius: The Works – Cheapass Games
- Knights of the Dinner Table: HACK! Card Game – Eden Studios
- Starship Catan – Mayfair Games

In de categorie "Best SF or Fantasy Board Game" onder meer:
- Risk 2210 – Hasbro/Avalon Hill
- Starfarers of Catan – Mayfair Games
- Zombies!!! – Journeyman Press

In de categorie "Best Historical Board Game" onder meer:
- Axis & Allies: Pacific – Hasbro/Avalon Hill
- History of the World – Hasbro/Avalon Hill
- War: Age of Imperialism – Eagle Games

01-04-02: Himmel und Hölle

Sinds afgelopen week kun je op de website van Krimsus Krimskrams-Kiste het materiaal van een nieuw gratis spel downloaden. Het spel heet Himmel & Hölle, is bedoeld voor twee spelers en gaat over strijd op bovennatuurlijk niveau. Dit spel is de winnaar van een in 2001 georganiseerde ontwerpwedstrijd.

01-04-02: Catan op Noorderspel

Volgens de website van Noorderspel gaat de voorronde voor het NK Catan toch door. Blijkbaar heeft zich een donateur gemeld, worden de kosten van de beursorganisator gedekt en zijn de financiële problemen met 999 Games opgelost. Laatstgenoemde kan nu haar deel van het deelnamegeld (maar liefst € 1,25 per speler) zelf incasseren.


Nieuws > Archief > apr - jun 2002


Top