Nieuws > Archief > jan - mrt 2002


28-03-02: nieuws van 999 Games

Deze week wordt de Nederlandse versie van Medina uitgeleverd. Ik heb geen idee of het spel inhoudelijk is veranderd, volgens een foto op Spelmagazijn Club is de cover in ieder geval wel gewijzigd. Volgens een onbevestigd gerucht wordt de Nederlandse versie van de Carcassonne expansie ook op korte termijn uitgeleverd. Deze bevat mogelijk een leuk extraatje. Meer informatie: releases.

24-03-02: Catan toernooi

Volgens een bericht op de website van Noorderspel heeft 999 Games de medewerking aan het Kolonisten van Catan toernooi gestaakt. Volgens het bericht staat 999 Games niet toe dat de organisatie van deze spellendag zelf het deelnamegeld bepaalt en incasseert. Hiermee is het toernooi de officiële status van NK voorronde kwijt. Laat je hierdoor niet afschrikken. Volgens kenners was dit het leukste en best georganiseerde toernooi uit de voorrondecyclus van 2001. Kom dus gewoon naar Groningen en meet je krachten met de beste Kolonisten van Nederland. Het is jammer dat 999 Games een spellenclub in de kou laat staan.

24-03-02: Spieler des Jahres

Het Oostenrijkse spellenblad Spielwiese heeft een nieuwe verkiezing georganiseerd. Deze keer gaat het niet om de spellen zelf, maar om personen uit de spellenscène (auteurs, redacteuren, journalisten enzovoort). De eerste editie van deze Spieler des Jahres prijs is gewonnen door Dagmar en Ferdinand de Cassan. Dit Oostenrijkse echtpaar is de motor achter het Spielefest in Wenen, de spellenprijs Spiel der Spiele en een aantal interessante websites over spellen. Meer informatie: Spielwiese.

17-03-02: Fantasy Flight Games

Fantasy Flight Games houdt tot maandag 25 maart een Diskwars uitverkoop. De kleinere verpakkingen zijn voor $ 2,50 te koop, de grotere Legions dozen kosten $ 6,25. Voor de echte liefhebbers liggen er ook een paar factory sets klaar.

Fantasy Flight heeft afgelopen week bekendgemaakt dat ze een licentie hebben bemachtigd voor spellen gebaseerd op George R.R. Martin's "A Song of Ice and Fire" boekenreeks. FFG zal dit jaar een bordspel en een verzamelkaartspel uitbrengen, beiden met de titel "A Game of Thrones". Het bordspel wordt tijdens Spiel 2002 gelanceerd, het kaartspel verschijnt in de loop van augustus. Meer informatie: releases.

13-03-02: exit Precedence

De Amerikaanse uitgever Precedence sluit op 12 april de deuren. In de tussentijd worden de voorraden verkocht met een korting van 60%. Het spelsysteem Sack Armies wordt ondergebracht bij partner Tyranny Games. Voor het verzamelbare miniaturensysteem Star Legions wordt nog een nieuwe eigenaar gezocht. Meer informatie: Precedence website.

12-03-02: Jakkiebak! Kippenkak!

De website van 999 Games bevat sinds kort een leuke bonus: een internetversie van Jakkiebak! Kippenkak!, de koddige Memory-variant voor jonge kinderen. Hiermee kun je online je geheugen testen en hopelijk een veertje plukken. Blijkbaar wordt er achter de schermen nog steeds gewerkt aan die site. Misschien worden we binnenkort getrakteerd op informatie over nieuwe spellen en een toegankelijk navigatiesysteem?

07-03-02: The Big Game Hunter

De Amerikaanse spellenhistoricus Bruce Whitehill heeft een website over spellen gelanceerd. The Big Game Hunter is interessant door de achtergrondinformatie over de Amerikaanse spellengeschiedenis en niet in de laatste plaats door de online nieuwsbrief "All in the Game".

07-03-02: Nederlandstalige Schmidt Spiele

Het pionierswerk van 999 Games heeft opnieuw een Duitse uitgever geattendeerd op de Nederlandse markt. Na de meertalige kaartspellen van Amigo en sommige bordspellen van Goldsieber, waagt ook Schmidt Spiele een uitstapje naar ons taalgebied. De nieuwe bordspellen Lumberjack en Cairo zijn voorzien van Nederlandstalige spelregels.
Meer informatie: releases.

03-03-02: Spiel des Jahres Toto

Sinds afgelopen vrijdag kun je op Spielbox Online meedoen aan de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto. Kies het spel waarvan jij verwacht dat de Jury Spiel des Jahres het zal bekronen en maak kans op een gelimiteerd kaartspel van Michael Schacht.

26-02-02: Duitse postorderwinkels

De Duitse postorderwinkel Adam Spielt is bezig met de productie van de nieuwe catalogus. Dit 220 pagina's dikke boekwerk is een ideaal naslagwerk voor spelers. De catalogus verschijnt 15 maart. Vanaf die datum verkopen zij ook de nieuwe gelimiteerde expansiesets van Michael Schacht: Kardinal & König - Das Duell (Kardinaal & Koning voor 2 spelers) en Kontor - Die Erweiterung (Packhuys voor 4 spelers).

Spielenet heeft een actie waarbij wordt gestunt met een paar actuele spellen, waaronder Mexica voor € 22, Urland voor € 19,95 en Dvonn voor € 15.

AllGames4You meldt dat Puerto Rico vanaf vandaag leverbaar is.

24-02-02: nieuws voor verzamelkaarters

De komende weken verschijnen de nodige nieuwe verzamelkaartjes in de Nederlandse spellenwinkels. Door toestanden rond de licentie is de Nederlandse lancering van Buffy the Vampire Slayer vier maanden vertraagd. In de loop van maart moet het spel eindelijk in de winkels liggen. Decipher komt in dezelfde maand met The Mines of Moria, de eerste expansie voor Lord of the Rings. In maart verschijnt tevens een nieuwe uitbreiding voor Harry Potter. Diagon Alley bestaat niet alleen uit boosters, maar introduceert ook nieuwe starter sets. In april komt WotC met Garfield's nieuwe Stars Wars kaartspel.

18-02-02: interview met Doris

De Duitse website Die Pöppelkiste is vandaag gestart met een nieuw interview per e-mail. Deze keer hebben ze Doris Matthäus gestrikt. De tekeningen van Doris vind je op tientallen bekende spellen (bijv. Carcassonne), met haar partner Frank geeft ze ook zelf spellen uit (bijv. Urland). Er wordt dagelijks een nieuwe vraag gesteld, het antwoord wordt dezelfde dag geplaatst. Zoek je Duitse woordenboekje op en surf naar Die Pöppelkiste.

18-02-02: Drakenoog

Ondanks de presentatie van een prototype in Nürnberg zal het bordspel Drakenoog niet door University Games worden uitgegeven. Deze uitgever is gespecialiseerd in eenvoudige spellen voor de "massamarkt". Een inhoudelijk aansprekende titel als Drakenoog paste bij nader inzien blijkbaar niet bij de rest van de catalogus. Ik heb vertrouwen in dit spel en verwacht dat Johan François later dit jaar een andere uitgever zal vinden.

13-02-02: nieuws van 999 Games

Onlangs heeft 999 Games een nieuwe catalogus uitgebracht, waarin je "tussen de regels door" wat informatie over de plannen voor 2002 kunt vinden. Blijkbaar gaan ze dit jaar vol voor uitbreidingen van populaire spellen: twee sets met historische scenario's voor Kolonisten, drie aanvullingen voor het Kolonisten kaartspel en last but not least Las Colonias, een expansie voor El Grande. Blijkbaar plannen ze ook een Nederlandse versie van Au Backe!, het kaartspel dat is gebaseerd op Jakkiebak! Kippenkak!. De catalogus noemt verder het kaartspel Lost Cities. Medina en Morgenland worden niet genoemd, maar schijnen nog wel in de belangstelling te staan.

Meer informatie: releases.

10-02-02: de nieuwe Win

Sinds kort is de digitale versie van het nieuwste nummer van Win beschikbaar. Dit is een Oostenrijks spellenblad met recensies, reportages en nieuwtjes. Win 301 bevat een uitgebreid overzicht van de nieuwe spellen uit Nürnberg en verder o.a. recensies van Drachenland, Sternenschiff Catan en Titicaca. Je kunt het blad hier downloaden als PDF-bestand.

06-02-02: nieuwe website 999 Games

De verbouwing heeft lang geduurd, maar onlangs heeft 999 Games een vernieuwde website gelanceerd. Mijn eerste indruk is positief, de nieuwe site ziet er beter uit dan de rommelige voorganger. Het navigatiesysteem is wel even wennen (de catalogus is niet altijd even praktisch verdeeld in historische periodes en andere thema's). De verbouwing is blijkbaar nog niet voltooid, want niet alle onderdelen zijn operationeel. Last but not least: gezien de plaatjes op de startpagina zijn Medina en Lost Cities daadwerkelijk in aantocht.

03-02-02: Drakenoog

Tijdens de Spielwarenmesse in Nürnberg toont de internationale uitgever University Games een prototype van Drakenoog. Dit is een boeiend en sfeervol tactisch bordspel van de nieuwe Belgische auteur Johan François. Bezoekers van het Spellenspektakel konden in november al genieten van het prototype. Drakenoog wordt naar verwachting in september 2002 in meerdere talen uitgebracht.

03-02-02: Civilization

In een forum van de Trasher Axis & Allies website wordt gemeld dat de Amerikaanse uitgever Eagle Games werkt aan een bordspelversie van Sid Meier's Civilization. Op zich is dit prachtig nieuws, maar ik twijfel of men van dit uitmuntende computerspel een speelbaar bordspel kan maken.

31-01-02: Ducosim spellendag

Aanstaande zaterdag organiseert de spellenvereniging Ducosim een spellendag in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar kun je vanaf 10.00 uur aanschuiven om allerlei leuke spellen te spelen en/of te kopen. Er worden veel kaartspellen gedemonstreerd, maar je kunt er bijv. ook genieten van Ravensburger's nieuwste bordspel Mexica. In de loop van de middag wordt verder een grote spellenveiling georganiseerd. Oftewel, kom overdag even spelen en kijk 's avonds naar de samenvatting van het huwelijk.

(De spellendag is voorbij, hier vind je een kort verslag).

25-01-02: Kosmos

Spielbox Online bevat een overzicht van de nieuwe spellen van Kosmos, waaronder: Nautilus, een bordspel over duikende wetenschappers, het kaartspel Alles im Eimer, Tyros, een handels- en ontwikkelingsspel van Martin Wallace, How Ruck, een bordspel over touwtrekkende Schotten en twee nieuwe spellen voor twee personen (waaronder een Tolkienspel van Knizia). Als ik de persteksten heb vertaald, volgt meer informatie.

25-01-02: KidultGame

Op rec.games.board vond ik een aankondiging van de nieuwe Italiaanse uitgever KidultGame. Ze hebben twee nieuwe spellen uitgebracht, die allebei draaien om dobbelstenen. DiceLand is een strategisch 2-persoonsspel, DiceRun is een vlot racespel voor 2-6 spelers. Op hun (o.a. Engelstalige) website vind je tevens het KidultGame Magazine, met allerlei gratis spellen. Over Diceland gesproken, ook Cheapass werkt aan een spel met dezelfde titel.

24-01-02: Avalon Hill

Volgens een bericht op rec.games.board verhuist de spellenlijn van het Hasbrolabel Avalon Hill met onmiddellijke ingang naar Wizards of the Coast, ook lid van het Hasbroconcern. Ook MB's Axis & Allies wordt bij WotC ondergebracht. Volgens hetzelfde bericht zal WotC nieuwe spellen voor het AH-label ontwikkelen. Ik hoop dat door deze verhuizing de Europese distributie van AH-spellen zal verbeteren. 

20-01-02: Gameweb

De Nederlandstalige spellensites schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. De familie is afgelopen week uitgebreid met een Belgische nazaat: Gameweb is een smaakvol vormgegeven website met een veelbelovende inhoud.

13-01-02: Fantasy Flight Games

In een uithoek van de FFG-website vond ik beknopte informatie over hun plannen voor 2002. Naast het nodige rollenspelmateriaal komen ze dit jaar met minstens drie nieuwe spellen van Knizia: Kingdoms, The Blue Moon Chronicles en Scarab Lords. De laatste titel is de grootste verrassing, dit is namelijk een verzamelkaartspel. Ze komen verder met een aantal spellen van Bruno Faidutti, waaronder een uitgebreide versie van Machiavelli/Ohne Furcht und Adel.

08-01-02: Ducosim spellenveiling

Tijdens de Ducosim conventie van 2 februari wordt de jaarlijkse spellenveiling gehouden. Op de Ducosim website vind je een lijst met de eerste kavels, die in de loop van de komende weken ongetwijfeld nog zal groeien. Neem eens een kijkje, misschien vind je er een spel dat je al jaren zoekt.

06-01-02: nieuws van Ravensburger

Gisteren plofte de nieuwe catalogus van Ravensburger Nederland op de deurmat. Het boekwerk bevat uiteraard informatie over Mexica, het derde spel in de trilogie van Kramer en Kiesling. Een andere nieuwe titel is Sesame, op het eerste gezicht een deductiespel in een sprookjesachtige Arabische setting. Junior Doolhof is een nieuwe variant op de populaire labyrintspellen. Van het veilingspel Koehandel verschijnt een nieuwe Nederlandstalige editie. De catalogus bevat verder informatie over de uitmuntende spellen van Alea: Tadsch Mahal, Genua, Florenz en Adel Verpflichtet. De Duitse versies zijn ook in Nederland leverbaar, de Nederlandstalige regels kun je op de Alea website vinden. Meer informatie en foto's: releases.

06-01-02: Star Wars ruilkaartspel

Volgens een persbericht op de website van Wizards of the Coast heeft deze uitgever een wereldwijde meerjarige licentie bemachtigd voor ruilkaartspellen in het Star Wars universum. Het nieuwe Stars Wars TCG zal in de loop van april verschijnen, omstreeks de release van de nieuwe speelfilm Star Wars: Attack of the Clones. Het spel is ontworpen door Richard Garfield, de bedenker van Magic.

De keerzijde van de medaille... De Amerikaanse uitgever Decipher is de licentie kwijt. Op hun website vind je een kritische open brief, waarin de gang van zaken wordt toegelicht. Decipher kondigt tevens aan dat zij de spelers van hun Star Wars spelsystemen blijft ondersteunen.

04-01-02: Empires of History

In februari brengt The Guild of Blades het eerste nummer van Empires of History op de markt. Dit driemaandelijkse tijdschrift richt zich op de Axis & Allies spellen van Hasbro en de diverse varianten van The Guild of Blades. Elk nummer bevat een kleinschalig strategisch bordspel met plastic speelstukken, recensies, varianten en strategische tips. Het spel uit het eerste nummer is The Battle of Stalingrad.
Meer informatie: The Guild of Blades website.

04-01-02: Spiele aus Timbuktu

Op de website van Michael Schacht kun je het materiaal van zijn nieuwe spellen Gods en Kardinal & König - das Kartenspiel downloaden. Beide spellen waren op Spiel 2001 als gamekit verkrijgbaar. Met enig knip- en plakwerk kun je zo je eigen exemplaren produceren.

01-01-02: een speels nieuw jaar

Het nieuwe jaar is fris gestart (de beste wensen!), de speelgoedbeurs in Nürnberg is in aantocht, dus stroomt de eerste informatie over de nieuwe releases binnen.

Bij Ravensburger verschijnt in de loop van de komende weken Mexica, het nieuwe spel in de "Tikal/Java-reeks". Volgens degenen die het prototype hebben gespeeld, komt Alea dit jaar opnieuw met een geweldig bordspel: Puerto Rico is de naam. Hans im Glück geniet van het succes van Carcassonne, met een expansie en mogelijk ook een zusterspel. Daarnaast verwacht ik bij hun een nieuw spel van de Amerikaanse auteur Tom Lehman. Bij Schmidt Spiele verschijnt Lumberjack, een nieuw spel van Alan R. Moon & Aaron Weissblum. Alan's nieuwe spel Clippers, gebaseerd op het systeem van Santa Fe, wordt uitgebracht door Eurogames. Michael Schacht's Dschunke verschijnt bij Queen Games. Kosmos komt met meerdere nieuwe titels, waaronder een 2-persoonsspel over In de Ban van de Ring. Over de plannen van 999 Games heb ik weinig vernomen. Naast de vertraagde titels Medina en Lost Cities verwacht ik daar Corné van Moorsel's spellen Morisi en Appels & Peren.


Nieuws > Archief > jan - mrt 2002


Top