Nieuws > Archief > okt-dec 2001


23-12-01: nieuwe releases Amigo

In de afdeling releases vind je informatie over de nieuwe spellen die Amigo komend voorjaar zal uitbrengen. Van de twee nieuwe titels Cocotaki en Ogallala verschijnt ook een meertalige versie, met o.a. Nederlandse regels. Hetzelfde geldt voor Gargon, een van de leukere kaartspellen van Spiel 2001.

16-12-01: Morisi bij 999 Games

Op het forum van Spielbox-Online vond ik een interessante mededeling van Corné van Moorsel. Zijn spel Morisi is uitverkocht en hij zal zelf geen nieuwe oplage produceren. In de loop van 2002 wordt het spel uitgebracht door 999 Games, mogelijk in samenwerking met een Duitse partner. De nieuwe versie bevat een paar kleine regelwijzigingen.

16-12-01: In de Ban van de Ring

Vanaf aanstaande woensdag zal The Lord of the Rings duizenden mensen naar de bioscoop lokken en zal de vraag naar Tolkienmerchandise ongetwijfeld stijgen. 999 Games heeft hier "handig" op ingespeeld. Volgens mijn locale spellenwinkel is Knizia's In de Ban van de Ring bordspel tijdelijk uitverkocht. Een nieuwe oplage wordt pas begin volgend jaar verwacht. Over gevoel voor timing gesproken........

12-12-01: exit Pöppel-Revue

Die Pöppel-Revue, een van de toonaangevende Duitse spellenbladen, is niet meer. Het afgelopen week verschenen nummer 6/01 is meteen het slotakkoord. Het aanstaande vertrek van de ervaren hoofdredacteur Matthias Hardel naar Spielbox heeft de uitgever tot dit besluit gebracht. De uitgever, het Merz Verlag, heeft reeds aangekondigd dat de Deutsche Spiele Preis hierdoor geen schade zal oplopen (bron: KMW).

07-12-01: Elfenland en Catan - plugged

Op de website van Sierra vind je alle informatie over de computerversie van Elfenland, Alan Moon's bekroonde bordspel over rondreizende Elfen. Je kunt er verder een trailer, een demoversie en het gratis spel Elfenpfeil downloaden (op het eerste gezicht een variant op Moorhuhn).

De release van de computerversie van De Kolonisten van Catan staat gepland op 10 december 2001. Op deze dag worden alle filialen van Bart Smit, Intertoys, Vobis, ECI, Intres, Turning Point boekhandels, Top 1 Toys etc. bevoorraad. Vanaf woensdag 12 december is de cd-rom bij alle verkoopkanalen verkrijgbaar. Op de site www.denda.com kunnen de Catan-fans voor 15 december de cd-rom bestellen. Zij ontvangen dan f 10,- korting op de verkoopprijs.

03-12-01: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. De top drie van het seizoen 00-01 luidt als volgt (bron: games we play):

 1. Meuterer van M. Casasola-Merkle (Adlung)
 2. Babel van H. Dorgathen en U. Rosenberg (Kosmos)
 3. Land Unter van Stefan Dorra (Berliner Spielkarten)

01-12-01: Adventskalender

Onder de naam Adventskalender organiseren Spielbox en Spielenet opnieuw een pittige spellenquiz met mooie prijzen. Van 1 t/m 24 december wordt elke dag een nieuwe vraag geplaatst. Je hebt tot 10.00 uur van de volgende dag de tijd om het antwoord te vinden (voor de eerste vier vragen heb je de tijd tot 5 december). Elke dag wordt een prijs verloot. Degene die aan het einde van de rit de meeste juiste antwoorden heeft gegeven, wint een tegoedbon van Spielenet ter grootte van € 240.

Je vindt de quiz op de Spielenet website.

27-11-01: Nederlandse Babel

Deze week ligt er een nieuw 2-persoonsspel van 999 Games in de winkels. Babel is de Nederlandse versie van het bordspel van Rosenberg en Dorgathen. Het spel draait om de bouw van tempels in de klassieke oudheid. Niet alle spelelementen zijn constructief, je kunt je medespeler op allerlei manieren kwellen. Na de relatief slappe oogst van de afgelopen maanden ligt er eindelijk weer een aansprekende 999-titel op tafel.
Meer informatie: releases.

27-11-01: Eagle Games

De afgelopen weken las ik in een nieuwsgroep de nodige berichten over de nieuwe Amerikaanse uitgever Eagle Games. Met ingang van deze maand zullen zij met enige regelmaat strategische historische bordspellen op de markt brengen. De eerste titels zijn War! Age of Imperialism, The American Civil War en Napoleon in Europe. Alle spellen bevatten honderden plastic miniaturen en opvallend grote spelborden (115 * 90 cm).
Meer informatie: releases.

20-11-01: week van het gezelschapsspel

Van 12 tot en met 15 december wordt op diverse plaatsen in Nederland de "nationale week van het gezelschapsspel" gevierd. Dit is een evenement ter promotie van gezelschapsspellen. Iedereen is welkom om een spelletje te komen spelen en verder worden er leuke prijzen weggegeven. Locaties: Heuvelgalerie Eindhoven, Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem en Winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Voor meer informatie over de data en locaties kun je terecht op: www.gezelschapsspel.nl

20-11-01: uitverkocht

Heb je jouw schoen al gezet, in de hoop op een leuk gezelschapsspel? Dan heb je hopelijk iets anders op je verlanglijstje gezet dan De Kolonisten van Catan, Carcassonne of Machiavelli. Vraag me niet hoe en waarom, maar volgens mijn locale spellenwinkel zijn deze spellen bij de uitgever 999 Games tijdelijk uitverkocht. Als alles volgens de "planning" verloopt, worden de nieuwe oplages in de loop van week 48 uitgeleverd.

De uitbreidingssets voor het Kolonisten kaartspel zijn nog steeds niet uitgeleverd. Volgens onbevestigde geruchten zorgen verpakkingsfouten voor vertraging.

18-11-01: Kolonisten van Catan computerspel

Denda Multimedia B.V. heeft afgelopen week een definitieve licentieovereenkomst getekend, waardoor de weg vrij is voor de computerversie van het Kolonisten van Catan bordspel. Dit is de Nederlandstalige editie van het computerspel dat in 1999 in Duitsland werd uitgebracht door Ravensburger Interactive. De geplande releasedatum is 10 december, de verwachte verkoopprijs is f 79,95.

11-11-01: Spelbreker

Spellenclub De Pioniers van Kampen heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd. Spelbreker is een prachtig vormgegeven site met achtergrondinformatie, nieuwtjes, recensies en een prijsvraag. Dit is een prima site, die iedere speler aan zijn bookmarks zou moeten toevoegen.

11-11-01: nieuws over ruilkaarten

Sinds afgelopen week is het Lord of the Rings ruilkaartspel van Decipher in de Nederlandse spellenwinkels te koop. Het spel is verkrijgbaar in de vorm van een luxe starterset met counters en een box, twee verschillende starterdecks en de gebruikelijke boosters. Voor de verzamelaars wordt het een hele klus om een complete set te verzamelen. De boosters zijn asociaal duur (9,95 voor 11 kaartjes!), er zijn 121 "rares" op een totaal van 365 kaarten en er is ook nog een parallelle set met zeer zeldzame foil-kaarten.

Eind deze week zal WotC de eerste expansieset voor het Harry Potter ruilkaartspel uitleveren. The Quidditch Cup bevat meer dan 70 nieuwe kaarten, die uiteraard alles met deze favoriete sport van tovenaarsleerlingen hebben te maken. Met de "Match-kaarten" wordt verder een nieuwe kaartsoort aan het spelsysteem toegevoegd.

WotC werkt verder aan Magic:the Gathering Online, een digitale versie van het populaire ruilkaartspel. Je kunt digitale kaarten kopen en ruilen, meedoen aan toernooien enzovoort. MtG Online gaat in het voorjaar van 2002 van start.

02-11-01: Nederlandse Spellenprijs

Op de eerste dag van het Spellenspektakel heeft de landelijke spellenvereniging Ducosim de uitslag van de Nederlandse Spellenprijs 2001 bekendgemaakt. Na een nominatieronde door de vijfkoppige jury hebben 344 spelers hun stem uitgebracht. Na de telling van de stemmen en de toekenning van de desbetreffende punten is het kaartspel Machiavelli de eerste winnaar van deze nieuwe prijs. Dit spel is ontworpen door Bruno Faidutti en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games.

De volledige ranglijst van de Nederlandse Spellenprijs 2001:

1) Machiavelli (Bruno Faidutti - 999 Games): 633 punten
2) Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede - 999 Games): 444 punten
3) La Città (Gerd Fenchel - 999 Games): 395 punten
4) Java (Wolfgang Kramer & Michael Kiesling - Ravensburger): 288 punten
5) San Marco (Alan R. Moon & Aaron Weissblum - Ravensburger): 234 punten
6) Kardinaal & Koning (Michael Schacht - 999 Games): 146 punten
7) Attila (Karl-Heinz Schmiel - 999 Games): 113 punten
8) Morisi (Corné van Moorsel - Cwali): 109 punten

01-11-01: Spellenspektakel

Morgen begint in het Beursgebouw Eindhoven het tiende Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van Nederland. Hier vind je stapels leuke spellen en tientallen spelleiders die je de regels uitleggen. Voor de liefhebbers volgen hier de laatste nieuwtjes en andere wetenswaardigheden:

 • Blijkbaar heeft de NS de eerder aangekondigde werkzaamheden in de regio Eindhoven uitgesteld: de treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden dit weekend volgens de normale dienstregeling.
 • De Duitse uitgever Bambus Spiele heeft zich op het laatste moment als standhouder aangemeld. Bij hun kun je kennismaken met spellen als Kanaloa en So ein Zirkus. Het eerstgenoemde spel is ontworpen door Günter Cornett, de auteur van Kahuna.
 • Johan François demonstreert op zaterdag en zondag een prachtig uitgevoerd prototype van zijn fantasievolle bordspel Drakenoog.
 • Bij de stand van 't Ezelsoor kun je niet alleen tweedehands spellen kopen, je kunt er ook je eigen overtollige spellen aanbieden (compleet en in goede staat).
 • 999 Games heeft de afgelopen maanden veel nieuwe releases beloofd. Behalve het kinderspel De Hobbit en de uitbreiding voor Knizia's Tolkienspel heb ik nog niets gezien. Ik ben benieuwd wat er in Eindhoven daadwerkelijk verkrijgbaar is.
 • Ten slotte nog een paar tips. Als je op zoek bent naar een uitstekend spel voor twee personen, bezoek dan de stand van Don & Co en speel een potje DVONN. Voor een boeiend strategisch bordspel kun je terecht bij Cwali, het spel heet Titicaca. Het leukste Tolkienspel vind je bij Ravensburger: Lord of the Rings - het kaartspel.

28-10-01: Fantasy Flight Games

FFG houdt een omruilactie voor het spelsysteem Vortex. Onder bepaalde voorwaarden kun je twee zeldzame "flats" ruilen tegen één flat naar keuze. Zie de FFG website voor meer informatie.

De liefhebbers van Armada worden verblijd met Stellar Matter. Deze set bevat allerlei extra materiaal: planeten, asteroïden en control panels. Vooral de laatste component is welkom. Omdat elk starterdeck maar één control panel bevat, word je gedwongen om een lading starterdecks te kopen als je grote slagen wilt spelen. Stellar Matter wordt in de loop van 2002 gevolgd door de expansieset Incursion.

De komende maanden komen een aantal nieuwe bord- en kaartspellen op de markt: Delta V (over de winning van delfstoffen op asteroïden), Maginor (een nieuw bordspel van Knizia; waarschijnlijk is dit het eerder aangekondigde Solaris onder een nieuwe naam) en een tweede editie van het kaartspel MagBlast (met nieuwe rassen en schepen).

28-10-01: Age of Empires

De activiteiten van de Amerikaanse uitgever Journeyman Press zijn onlangs op ijs gezet door moedermaatschappij US Playing Cards. Hiermee is het Age of Empires verzamelkaartspel uit productie genomen. USPC zal het bordspel Zombies en het binnenkort verwachte E-Bay kaartspel vooralsnog blijven distribueren.

24-10-01: Carcassonne - Der Fluss

Goed nieuws voor degenen die deze expansieset voor Carcassonne tijdens Spiel hebben gemist: via de website van Hans im Glück kun je alsnog een exemplaar bestellen. Van mijn locale spellenwinkel hoorde ik dat 999 Games ook een zending verwacht. Deze wordt echter niet uitgeleverd aan de winkels, maar blijkbaar alleen op het Spellenspektakel uitgedeeld.

Over Spiel gesproken: het verslag is gereed.

20-10-01: Spiel 2001

Terug van drie dagen Spiel 2001: zoals gebruikelijk was het groots, druk en gevuld met prachtige spellen. Opvallende zaken waren het Spiel des Jahres Carcassonne (met een actie rond de gratis expansie die binnen de kortste keren volledig uit de hand liep), de vele spellen over Tolkien's Midden-Aarde, de snel slinkende stapels Urland (een mooi zusterspel van Ursuppe) en de introductie van een nieuw bedrijf van Michael "999 Games" Bruinsma (Phalanx Games met het toegankelijke Nederlandstalige wargame North & South).

16-10-01: acties op Spiel 2001

Tijdens Spiel 2001 wordt een aantal leuke acties georganiseerd, zoals prijsvragen,  omruilacties en cadeautjes.

 • Bij Kosmos kun je twee kaarthouders voor de Kolonisten van Catan afhalen. Daarvoor vragen ze je een kleine donatie aan een goed doel.
 • Schmidt Spiele wil de gaten in het eigen archief opvullen. Op hun stand in hal 11 kun je maximaal vijf oude Schmidt titels (ouder dan 1995) omruilen voor fonkelnieuwe spellen uit recente catalogi.
 • De Duitse website Hall 9000 organiseert een quiz, waarmee je allerlei leuke prijzen kunt winnen. De quiz bestaat uit 15 afbeeldingen van spellen, waarbij je de volgende gegevens moet achterhalen: titel, uitgever, auteur en spelersaantal.
 • Hans im Glück deelt een uitbreiding voor Carcassonne uit. Carcassonne - Der Fluss bestaat uit 12 tegels, die naast de bekende terreinsoorten een riviertje bevatten. Gratis af te halen bij stands 5-1 en 11-46.
 • In de nieuwe catalogus van Abacus vind je twee nieuwe kaarten voor het kaart- en dobbelspel Knatsch van Michael Schacht.
 • Bij Goldsieber kun je Der Vatikan afhalen, een gratis uitbreiding voor Kardinal & König.

Woensdagochtend plaatst het Merz Verlag, de organisator van de beurs, een compleet overzicht van alle nieuwe spellen op de website van de beurs. Op dat tijdstip zit ik te luisteren naar de persconferentie. Pas in de loop van het weekend kun je hier de eerste berichten verwachten.

14-10-01: De Hobbit

Afgelopen vrijdag heeft 999 Games alweer een nieuw spel uitgeleverd. De Hobbit is een bordspel over de avonturen van Bilbo: verzamel voldoende ervaring en probeer daarna de schat van Smaug te stelen. Meer informatie: releases.

11-10-01: Speelgoed v/h Jaar 2001

Gisteren zijn de winnaars van de verkiezing Speelgoed v/h Jaar 2001 bekendgemaakt. Op de officiële website vond ik geen teksten, maar wel een afbeelding met de winnaars. Alleen de categorie 12+ heeft een spel als winnaar opgeleverd: Monopoly Beurs Editie van Reiner Knizia (uitgever: Hasbro). Dit bordspel versloeg concurrenten als Java, In de Ban van de Ring en Weekend Miljonairs. In de categorie "tiener" wist Carcassonne geen potten te breken, hetzelfde gold voor Isis & Osiris in de categorie "junior".

Commentaar: dit is duidelijk geen verkiezing voor de liefhebber van het "betere" gezelschapsspel. Daarvoor is het assortiment te divers en kiest de stemmende consument meestal voor de bekende weg. Het is spijtig dat met name Carcassonne en Java geen prijs hebben gewonnen.

09-10-01: Spiel 2001

Op de website van het Friedhelm Merz Verlag, de organisator van Spiel 2001, kun je de plattegronden van Spiel 2001 raadplegen. Met het overzicht van de standhouders heb je zo een handige wegwijzer en hoef je tijdens de beurs niet te verdwalen.

04-10-01: online GIPF-puzzel

Zondag 7 oktober om 18.00 uur worden zes GIPF-puzzels op de Project GIPF website geplaatst. Degene die als eerste zes juiste oplossingen opstuurt, wint een prototype van het nieuwe bordspel DVONN. Twee andere DVONN-prototypes worden verloot onder alle andere deelnemers die minstens één juiste oplossing hebben opgestuurd. De prototypes zijn zeldzame collectors items, met speelstukken die afwijken van het geproduceerde spel. Je hebt maximaal één week de tijd om je oplossingen in te zenden. Gebruik daarvoor het formulier op de GIPF website. Per naam/e-mailadres is maar één inzending toegestaan.

04-10-01: Buffy verzamelkaartspel

Dit najaar brengt de Amerikaanse uitgever Score een verzamelkaartspel over 's werelds populairste vampierendoder op de markt. Het Buffy the vampire slayer CCG wordt opgesierd met fotomateriaal uit de gelijknamige televisieserie. De basisset ("Pergamum Prophecy") bestaat uit 200 kaarten en wordt aangeboden in de vorm van direct speelbare decks en de in dit genre gebruikelijke boosterpacks. De belangrijkste spelers uit de serie zijn uiteraard vertegenwoordigd. Op een speciale website vind je meer informatie over dit spel.

01-10-01: Medina bij 999 Games

Op de Spellenspektakel website kondigt 999 Games aan dat dit najaar een Nederlandse versie van Medina zal verschijnen. Het Duitse origineel van dit uitstekende bouwspel wordt uitgegeven door Hans im Glück. Het spel behaalde een tweede plaats bij de Deutsche Spiele Preis. Meer informatie: releases.

Afgelopen week heeft 999 Games het Spellenspektakel Magazine aan de winkels uitgeleverd. Dit gratis tijdschrift staat boordevol recensies en beschrijvingen van oude en nieuwe spellen. Ik was overigens onaangenaam verrast dat mijn oude recensie van De Kolonisten van Catan in het blad is opgenomen. Ik heb 999 Games namelijk diverse malen expliciet verboden om mijn oude artikelen te gebruiken.

01-10-01: Diskwars uitverkoop

Tot 8 oktober doet Fantasy Flight Games de "collectible disk games" Diskwars en Range Wars in de uitverkoop. Via hun website kun je deze producten met 75% korting kopen. Meer informatie: Diskwars recensie.Nieuws > Archief >
okt-dec 2001


Top