Nieuws > Archief > jul - sep 2001


25-09-01: Vrienden en Vijanden

Dit is de Nederlandse titel van de eerste uitbreiding voor Knizia's coöperatieve bordspel In de Ban van de Ring. Deze set is de afgelopen dagen uitgeleverd aan verschillende spellenwinkels. Vrienden en Vijanden kost ongeveer f 50,-. Dat is fors voor een dubbelzijdig bord, een pak kaarten, een regelboekje en twee kleine stickers.
Meer informatie: releases.

999 Games heeft verder een nieuwe catalogus uitgebracht, waarin ook andere nieuwe titels zijn opgenomen (Historische Scenario's I voor Catan, Lost Cities, Babel, De Hobbit en De Zoektocht). Zoals gebruikelijk zijn de exacte releasedata niet vermeld. Ten slotte is het opvallend dat ze in deze catalogus nog steeds hun In de Ban van de Ring ruilkaartspel promoten. Dit spelsysteem is met de aanstaande release van Decipher's nieuwe Tolkien ruilkaartspel natuurlijk zo dood als een pier.

25-09-01: Cwali

Op de website van de Nederlandse uitgever Cwali vind je uitgebreide informatie, incl. afbeeldingen, over het nieuwe bordspel Titicaca. Men kondigt verder een leuke actie aan. Als je tijdens Spiel 2001 (18-21 oktober in Essen - Duitsland) een exemplaar van Titicaca of Morisi koopt, krijg je een gratis 2-persoonsspelletje cadeau (zolang de voorraad strekt).

23-09-01: Citadels

Onder de naam Citadels brengt Fantasy Flight Games komend voorjaar een Engelstalige versie van Machiavelli/Ohne Furcht und Adel uit. Veel Nederlandse spelliefhebbers zullen  het spel reeds bezitten, maar deze release is mogelijk toch interessant. FFG voegt namelijk nieuwe karakters en gebouwen toe.
Nu we het toch over FFG hebben, het nieuwe "customizable" spelsysteem Vortex is afgelopen week uitgeleverd en zal binnenkort ook in Europa verkrijgbaar zijn.
Meer informatie: releases.

23-09-01: The PBM Express

Ook deze Dordrechtse distributeur van onder meer spellen en action figures heeft een Tolkienlicentie binnengehaald. Naast beeldjes en bustes verkoopt PBM een prachtig uitgevoerd schaakspel met afbeeldingen uit de eerste Tolkienfilm, The Lord of the Rings - the Fellowship of the Ring. Hier vind je een afbeelding van dit spel.
Meer informatie: PBM Express website.

17-09-01: Carcassonne wint de Deutsche Spiele Preis

Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2001 gepubliceerd. Zoals verwacht heeft Carcassonne na de winst van het Spiel des Jahres de "dubbel" in de wacht gesleept. De volledige ranglijst luidt als volgt:

 1. Carcassonne van Klaus-Jürgen Wrede (Hans im Glück)
 2. Medina van Stefan Dorra (Hans im Glück)
 3. Die Händler van Genua van Rüdiger Dorn (Alea)
 4. Evo van Philippe Keyaerts (Eurogames/Descartes)
 5. Capitol van Alan R. Moon en Aaron Weissblum (Schmidt Spiele)
 6. Cartagena van Leo Colovini (Winning Moves)
 7. San Marco van Alan R. Moon en Aaron Weissblum (Ravensburger)
 8. Babel van Hagen Dorgathen en Uwe Rosenberg (Kosmos)
 9. Java van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger)
 10. Das Amulett van Alan R. Moon en Aaron Weissblum (Goldsieber)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2001 is Zapp Zerapp van Heinz Meister en Klaus Zoch (Zoch Verlag). De winnaar van de prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2001 - Wanderpreis der Stadt Essen) is Die neuen Entdecker van Klaus Teuber (Kosmos). Ten slotte is een speciale prijs toegekend aan de Spiele-Autoren-Zunft e.V. (SAZ), een vereniging van spelauteurs, voor de behartiging van de rechten en belangen van spelauteurs.

De Deutsche Spiele Preis wordt toegekend op basis van een verkiezing onder de consument. De prijzen worden op 17 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2001. (bron: Spielbox Online).

15-09-01: Spellenspektakel 2001

Vandaag start de voorverkoop van kaarten voor het Spellenspektakel 2001, de grootste en leukste spellenbeurs van Nederland. Als je van plan bent deze beurs te bezoeken, koop je kaarten dan vooraf. Dit scheelt je vijf gulden per dag. Je vindt de voorverkoopadressen op de Spellenspektakel website. Daar vind je ook een overzicht van de activiteiten.

09-09-01: nieuws van Ducosim

De zomerstop is bijna voorbij, dus begint de landelijke spellenvereniging Ducosim vol energie aan een nieuw seizoen.

Afgelopen vrijdag viel een nieuwe editie van Spel! in de bus. Dit kwartaalblad is zoals gebruikelijk gevuld met recensies en andere artikelen over allerlei verschillende spelsoorten: wargames, rollenspellen, miniaturen en bord- en kaartspellen (met o.a. recensies van Java, Motorchamp en Al Cabohne). In de nieuwe rubriek "@pestaartjes & Muizenissen" doet Walter Zaagman verslag van zijn surftocht langs websites over spellen.

Komende zaterdag organiseert Ducosim een spellendag in de congreszaal Irene van de Jaarbeurs Utrecht. Het zwaartepunt van deze conventie is wargames. Daarnaast zijn er toernooien en demonstraties voor bord- en kaartspelers, demonstraties van Mage Knight, enkele Magictoernooien en allerlei andere activiteiten. Zie de agenda voor meer informatie.

05-09-01: Kardinaal & Koning uitbreiding

Tijdens Spiel 2001 kun je bij de stand van Goldsieber een gratis uitbreiding voor het bordspel Kardinaal & Koning (Kardinal & König) afhalen. De uitbreiding heet "Der Vatikan" en is geproduceerd in samenwerking met de auteur Michael Schacht. Je krijgt een extra spelbordje, dat het Vaticaan voorstelt. Hierop kun je onder bepaalde voorwaarden speelstukken plaatsen, waarmee je aan het einde van het spel bonuspunten kunt verdienen. Deze set is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

01-09-01: verkiezing Speelgoed v/h Jaar

Met ingang van vandaag kun je tot 17 september je stem uitbrengen bij de verkiezing van het Speelgoed v/h Jaar 2001. Op de Speelgoed v/h Jaar website vind je informatie over de genomineerden en ook een stembiljet. Na de verwerking van de stemmen worden de winnaars op 10 oktober officieel bekendgemaakt.

01-09-01: nieuwe computerspellen

Medio september verschijnt in Duitsland de computerversie van het Kolonisten van Catan kaartspel. Met dit computerspel kun je niet alleen tegen je pc spelen, maar ook online met menselijke tegenstanders. Het spel bevat de kaarten van het basisspel en de vijf themasets. In de doos vind je een leuke bonus voor de liefhebbers van de "unplugged" versie: 10 niet eerder gepubliceerde kaartjes.
Meer informatie: Catan online.

Dit najaar verschijnt ook een computerversie van Elfenland. Deze cd-rom bevat drie spellen: Elfenland (het originele bordspel), Elfengold (Elfenland + de Elfengold expansie) en Elfenwelt (een rollenspel in Elfenland). Het spel wordt uitgegeven door Vivendi Universal Interactive.

27-08-01: Alea website

De website van Alea, uitgever van hoogwaardige gezelschapsspellen als Tadsch Mahal en Die Fürsten von Florenz, is sinds vandaag officieel in de lucht. Op de site vind je onder meer (vrije) Nederlandse vertalingen van hun spelregels, afkomstig van een medewerker van het Vlaams Spellenarchief.

22-08-01: Das Spiel der Spiele

Die neuen Entdecker van Klaus Teuber (Kosmos) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2001". Dit is een nieuwe Oostenrijkse spellenprijs, die in het leven is geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Naast de hoofdprijs zijn de volgende spellen benoemd als "Spiele Hits 2001":

Spellen voor veelspelers:
Carcassonne (Hans im Glück) en Cosmic Encounter (Avalon Hill/Hasbro).
Spellen voor de familie:
Cartagena (Winning Moves) en Luxor (Ravensburger).
Spellen voor kinderen:
Chip Chip Hurra (Kosmos) en Lotti Karotti (Ravensburger) 
Quiz- en partyspellen:
Die Millionenshow (Piatnik) en Tabu Body Talk (Hasbro)
Spellen voor twee spelers:
Babel (Kosmos) und Toscana (Piatnik)

Commentaar: de keuze voor Die neuen Entdecker is opvallend. Dit is immers een aangepaste versie van Entdecker (in Nederland bekend als Land in Zicht). Voor Teuber is het natuurlijk mooi dat juist dit spel een prijs wint, terwijl de voorganger vijf jaar geleden compleet werd genegeerd door de toenmalige Spiel des Jahres-jury.

18-08-01: Nederlander wereldkampioen Magic

De Nederlander Tom van de Logt heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap Magic gewonnen. Met deze indrukwekkende prestatie heeft hij een prijs van $ 35.000 in de wacht gesleept. De teamcompetitie is gewonnen door Team USA. Het toernooi werd gehouden in Toronto (Canada). Het deelnemersveld bestond uit ongeveer 300 topspelers uit meer dan 50 landen.

18-08-01: nieuw Tolkien bordspel

Dat komend najaar een expansie voor In de Ban van de Ring en een bordspel over de Hobbit verschijnen, is al enige tijd bekend. Blijkbaar heeft Kosmos daarnaast ook een licentie bemachtigd voor een bordspel over de speelfilm. Volgens een Tolkien webshop verschijnt in oktober Der Herr der Ringe – Die Gefährten (Das Spiel zum Film). Dit is een familiespel voor 3-4 spelers, dat is ontworpen door het TM-team van Klaus Teuber. Daarnaast komt Ravensburger dit najaar met een kaartspel van Knizia over de eerste Tolkien film. Om de verwarring compleet te maken is de Duitse titel van dit kaartspel ook Der Herr der Ringe – Die Gefährten en lijken de covers op elkaar.

18-08-01: Europe Masters 2001

Inmiddels is bekend welke spellen worden gespeeld op dit EK bordspellen voor teams, dat wordt gehouden tijdens het Spellenspektakel in Eindhoven. De spellen zijn: Afrika (999 Games), Cartagena (Identity Games), M (Abacus) en Odysseus (Jumbo). Voor het laatste spel wordt een aangepaste set opdrachtkaartjes gemaakt, zodat het ook met vier spelers in balans is. Cartagena wordt gespeeld volgens de tactische variant. Het valt op dat de lijst dit jaar relatief eenvoudige spellen bevat. Het is blijkbaar niet gelukt om spellen van Ravensburger (San Marco) of Hans im Glück (Medina) te krijgen.
(bron: Ronald Hoekstra).

15-08-01: Sphinx Spiele

Sphinx Spiele is een kleine Duitse uitgever die dit jaar voor het eerst van zich doet spreken. Tijdens Spiel 2001 gaan ze van start met drie nieuwe spellen van Henning Poehl: de kaartspellen Die Vampirconnection en Auweier en het bordspel Integralis.
Meer informatie: releases.

12-08-01: Splotter spellen

Op de website van Splotter kun je sinds kort hun nieuwe spellen voorbestellen (UR - 1830 BC, Beest, de Roads & Boats expansie en een heruitgave van Bus). Als je voor 5 september bestelt en betaalt, heb je de bestelling in de loop van september in huis. Meer informatie: releases.

09-08-01: Harry Potter

Vandaag heeft PS Games de basisset van het Harry Potter ruilkaartspel aan de speciaalzaken uitgeleverd. Vanaf vrijdag 10 augustus mogen zij het spel verkopen. De grote speelgoedketens worden in de loop van de volgende week door 999 Games bevoorraad. Deze Engelstalige basisset bestaat uit een starterdeck voor twee spelers en uiteraard de onvermijdelijke boosterpacks. Meer informatie: releases.

09-08-01: Sternenschiff Catan

Op de website van AllGames4you vond ik de aankondiging van een nieuw spel uit de Catanfamilie. Blijkbaar volgt Sternenfahrer de weg van het oorspronkelijke Catan bordspel. Ook deze SF-variant produceert een nazaat in de vorm van een kaartspel voor twee spelers. Het spel heet Sternenschiff Catan en zal vermoedelijk op Spiel 2001 worden gelanceerd.

04-08-01: nieuws van Amigo

Amigo brengt dit najaar vier nieuwe spellen en twee heruitgaven op de markt. De liefhebbers van Bohnanza kunnen genieten van een nieuwe oplage van High Bohn. Deze gelimiteerde expansie werd vorig jaar uitgegeven door Lookout Games, maar was snel uitverkocht. Heimlich & Co. is een remake van Wolfgang Kramer's Spiel des Jahres uit 1986. Die Gnümies en Schussfahrt zijn twee nieuwe kinderspellen. Het mogelijk interessantere werk komt uit een hoek die dit jaar al veel moois heeft afgeleverd: Fürst der Finsternis van Moon & Weissblum en Gargon van Rüdiger Dorn (auteur van Die Händler von Genua). Meer informatie: releases.

04-08-01: Hallo Das!

Bij 999 Games is deze week alweer een nieuw kinderspel van Klaus Teuber afgeleverd. Hallo Das! is een variant op het spelprincipe van Memory. Dit vlotte kinderspel is geschikt voor 2-4 spelers. Meer informatie: releases.

27-07-01: actie AllGames4you

Dat spellen in Duitsland goedkoper zijn, is algemeen bekend. Voor de laagste Duitse prijzen kun je terecht bij (postorder)winkel AllGames4you uit Essen. Helaas zijn de verzendkosten van Duitsland naar Nederland extreem hoog. Voor de bezoekers van Bordspel.com organiseert AllGames4you daarom tot eind augustus een speciale actie. Als je voor meer dan DM 250 aan spellen bestelt, vergeten zij de werkelijke verzendkosten en berekenen ze een symbolische bijdrage van DM 6,90 (dit kan je zo DM 50 schelen!). Aan deze actie zijn twee aanvullende voorwaarden verbonden:

 1. Je moet de bestelling vooraf betalen, per eurocheque of bankoverschrijving (geen credit card!).
 2. Verwijs expliciet naar het "Bordspel.com Sonderangebot".

Kijk eens rond op hun website en constateer dat veel spellen 30-40% goedkoper zijn dan de gangbare winkelprijzen in Nederland. Ten slotte een tip: informeer voordat je bestelt of de gewenste spellen inderdaad op voorraad zijn. Deze actie is overigens niets meer dan een aardige geste van deze Duitse winkelier. Bordspel.com heeft hier geen financiële of andere belangen bij.

24-07-01: De Nederlandse Spellenprijs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseert de verkiezing van De Nederlandse Spellenprijs. Een jury heeft onlangs de volgende acht spellen genomineerd:
* Attila van Karl-Heinz Schmiel, uitgever: 999games
* Carcassonne van Klaus-Jürgen Wrede, uitgever: 999games
* Java van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, uitgever: Ravensburger
* Kardinaal & Koning van Michael Schacht, uitgever: 999games
* La Città van Gerd Fenchel, uitgever: 999games
* Machiavelli van Bruno Faidutti, uitgever: 999games
* Morisi van Corné van Moorsel, uitgever: Cwali
* San Marco van Aaron Weissblum en Alan Moon, uitgever: Ravensburger

Het publiek kan tot 15 oktober op deze spellen stemmen. Het bord- of kaartspel dat de meeste punten verzamelt, zal tijdens het jaarlijkse Spellenspektakel op vrijdag 2 november in Eindhoven worden bekroond met "De Nederlandse Spellenprijs". Er kan onder meer via internet worden gestemd: www.ducosim.nl/spellenprijs. Op deze website vind je tevens meer informatie over de stemprocedure.

21-07-01: nieuws van Ravensburger

Ook Ravensburger heeft een Tolkienlicentie binnengehaald. In tegenstelling tot Kosmos c.s. is deze licentie niet gebaseerd op de boeken, maar op de filmtrilogie die komende winter van start gaat. Ravensburger Nederland brengt dit najaar zes puzzels en een kaartspel van Knizia op de markt. In september verschijnt tevens een nieuwe editie van het economische bordspel Shark. Meer informatie: releases.

21-07-01: Cartagena

De Nederlandse uitgever Identity Games, gespecialiseerd in de ontwikkeling van reclamespellen, brengt in september een Nederlandse uitvoering van het bordspel Cartagena op de markt. Volgens een recente mailing aan spellenwinkels bedraagt de verwachte verkoopprijs f 34,95. Men is op dit moment ook bezig met een vertaling van het Monopoly kaartspel. Meer informatie: releases.

16-07-01: nieuws van Fantasy Flight Games

Fantasy Flight Games draait deze zomer op volle toeren. Vorige week werd bekend dat ze de Tolkienlicentie van WotC/Hasbro hebben overgenomen. FFG zal Knizia's coöperatieve bordspel uitbrengen, gevolgd door de expansie Friends & Foes en het kinderspel The Hobbit (beide titels worden dit najaar in Nederland door 999 Games uitgegeven). Daarnaast volgen de nodige Disk games (Armada en Heavy Gear), het nieuwe spelsysteem Vortex en het bordspel Delta V. Meer informatie: releases.

10-07-01: Origins Awards 2000

Tijdens de gelijknamige Amerikaanse spellenbeurs zijn de winnaars van de Origins Awards 2000 bekendgemaakt. Ik beperk me hier tot een paar categorieën.
Het beste "Abstract Board Game" is Icehouse: The Martian Chess Set (Looney Labs).
Het beste "Historical Board Game" is Axis and Allies: Europe (Avalon Hill).
Het beste "Traditional Card Game" is Chrononauts (Looney Labs). 
De Origins Awards worden toegekend na een verkiezing onder (voornamelijk Amerikaanse) spelers.

10-07-01: Piecepack

James Kyle heeft een nieuw spelconcept bedacht, dat gratis op internet wordt aangeboden. Met het Piecepack game system kun je zelf spelsystemen ontwerpen en spelen. Het Piecepack bestaat uit een set spelmateriaal, dat je op www.piecepack.org kunt downloaden. Op dezelfde site biedt de ontwerper al een paar spelregels aan. Op een Piecepack forum worden nieuwe spelideeën uitgewisseld (bron: Mik Svellov).

08-07-01: Catan-News

Het nieuwste nummer van Catan-News is sinds kort verkrijgbaar. Nummer 1/2001 bevat een preview van de computerversie van het Catan Kaartspel, een artikel over de gelijktijdige ontwikkeling van Catan en Entdecker (Land in Zicht), het nieuwe scenario "Verwunschenes Land" en varianten voor de eerste set historische scenario's. De papieren versie ligt in de Duitse spellenwinkels, de PDF-versie kun je downloaden op de officiële Catan website (via "service - download - Catan-News").

01-07-01: online spelen

Op de website van Thomas Rosanski vind je computerversies van onder meer 6 Nimmt! en Kardinaal & Koning. In tegenstelling tot andere sites word je hier niet belaagd door trage Javatoepassingen e.d., maar kun je vrij vlot aan de gang. Je speelt de spellen solitair tegen een aantal computerspelers.

 Nieuws > Archief >
jul - sep 2001


Top