Nieuws > Archief > apr - jun 2001


28-06-01: Afrika

De laatste weken heeft 999 Games de Duitse drukkers aardig bezig weten te houden. Gisteren is alweer een nieuw bordspel uitgeleverd: Afrika van Reiner Knizia. De dozen zijn onderweg naar de spellenwinkels, het spel is vermoedelijk vanaf begin volgende week te koop. Meer informatie: releases.

26-06-01: Carcassonne online

Via de Duitse website Brettspielwelt kun je allerlei bord- en kaartspellen online spelen. De laatste toevoeging is Carcassonne, het kersverse Spiel des Jahres 2001. Andere interessante spellen zijn Die Siedler von Catan, Kardinal & König en Acquire.

24-06-01: Carcassonne is Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres 2001 bekendgemaakt. De prijs is vanavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Berlijn uitgereikt. Conform de verwachting van velen heeft Carcassonne de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit legspel over het bouwen van landschappen en het zinvol inzetten van je schaarse speelstukken is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede. Carcassonne wordt uitgegeven door Hans im Glück, de Nederlandse versie door 999 Games.


(25-6 toegevoegd)

De twee overige genomineerden visten naast het net:
Das Amulett
, een fantasievol veilingspel van Alan Moon en Aaron Weissblum. Toverkaarten worden geveild, waarmee je grondstoffen verzamelt en speciale acties uitvoert. Met de grondstoffen koop je de juwelen die in de verschillende gebieden worden aangeboden. Het spel wordt uitgegeven door Goldsieber.
Zapp Zerapp
, een kinderspel van Heinz Meister en Klaus Zoch. Je probeert jouw pionnen snel naar de finish te bewegen m.b.v. dobbelstenen en kokers waarin 2-13 steentjes zijn verborgen. Na je worp moet je een koker kiezen die niet meer stenen bevat dan je worp, anders mag je niet bewegen. Dit betekent schudden en goed luisteren. Het spel wordt uitgegeven door Zoch.

De prijs voor het Kinderspiel des Jahres ging naar Klondike, ontworpen door Stefanie Rohner en Christian Wolf, uitgegeven door Haba.

Ten slotte heeft de jury ook twee speciale prijzen uitgereikt. De prijs voor "Literatur im Spiel" ging naar Herr der Ringe van Reiner Knizia, uitgegeven door Kosmos (In de Ban van de Ring van 999 Games). De prijs voor "Geschichte im Spiel" ging naar Troia van Thomas Fackler, uitgegeven door DaimlerChrysler. Vreemd genoeg was er dit jaar geen speciale prijs voor het mooiste spel, terwijl velen hadden verwacht dat Medina met deze eer zou worden beloond.

22-06-01: Cartagena-Online

Cartagena-Online is een bewerking van het bordspel Cartagena van Leo Colovini, dat in 2000 is verschenen bij de uitgever Winning Moves. Iedere speler leidt 6 pionnen door nauwe tunnels. Hiervoor moet je de juiste kaarten uitspelen. Daar heb je er nooit genoeg van, nieuwe kaarten krijg je alleen als jouw pionnen weer teruggaan. De speler die als eerste al zijn pionnen aan boord van het reddende schip brengt, wint het spel. Het bordspel is opgenomen in de Auswahlliste voor het Spiel des Jahres 2001. 
Op www.cartagena-online.de kun je het spel via internet spelen.

13-06-01: nieuws van 999 Games

Op de website van 999 Games wordt gemeld dat vanaf 21 juni twee nieuwe spellen in de winkels liggen. Vreemd genoeg zijn dit titels die in de eerder dit jaar verschenen nieuwsbrieven voor winkeliers niet zijn genoemd. Het eerste spel is Halli Galli. Dit reactiespel met "hotelbel" is afkomstig van de Duitse uitgever Amigo. Het tweede spel is veel interessanter: de klassieker Haas & Schildpad, het Spiel des Jahres 1979 van David Parlett. Dit spel is oorspronkelijk van Ravensburger, deze nieuwe versie is gebaseerd op de Duitse heruitgave van Abacus. Meer informatie: releases.

12-06-01: Upper Deck

Deze Amerikaanse producent van verzamelkaartjes en verzamelkaartspellen komt dit jaar met een aantal nieuwe spelsystemen. Over Bionicle - Quests for the Masks, gebaseerd op de LEGO action figures, heb ik vorige maand al bericht. Een ander nieuw spel is Cardcaptors, waarin de spelers loslopende monstertjes verzamelen om elkaar te bestrijden (nee, de monstertjes zijn geen Pokémon, hier heten ze Clow Spirits). Ook dit verzamelkaartspel is gebaseerd op een tekenfilmserie. Ten slotte komt Upper Deck later dit jaar met trading cards die je kunt gebruiken bij het verzamelbare miniaturenspel Mage Knight.

08-06-01: De beer is los!

Er heerst geen paniek in de dierentuin, dit is de titel van een nieuw bordspel van 999 Games. De beer is los! is de Nederlandse versie van Halali, een luchtig en vlot 2-persoonsspel uit de keuken van Kosmos. Het spel is deze week uitgeleverd en ligt binnenkort in de spellenwinkels. Meer informatie: releases.

08-06-01: Babylon 5

Volgens een bericht op de website van Precedence, uitgever van het Babylon 5 verzamelkaartspel, heeft Warner Brothers de Babylon 5 licentie ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat Precedence geen Babylon 5 producten mag produceren of verkopen. Het is niet bekend of de intrekking definitief is, maar vermoedelijk is dit het einde van dit spelsysteem. Of hetzelfde lot dreigt voor andere Babylon 5 spellen, zoals Babylon 5 Wars van Agents of Gaming, is momenteel niet bekend.

06-06-01: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag drie spellen genomineerd, waaruit op 24 juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 25 juni bekendgemaakt. De drie genomineerden zijn:

 • Carcassonne van Klaus-Jürgen Wrede (Hans im Glück)
 • Das Amulett van Alan Moon en Aaron Weissblum (Goldsieber)
 • Zapp Zerapp van Heinz Meiser en Klaus Zoch (Zoch)

Commentaar: Carcassonne is de grote favoriet, dus het verbaast me niet dat dit spel de selectie heeft overleefd. Das Amulett is voor mij een verrassing, van de drie Moon/Weissblum-spellen had ik San Marco verwacht. Ik blijf het ten slotte vreemd vinden dat Zapp Zerapp niet is genomineerd voor het Kinderspiel des Jahres. 

06-06-01: nominaties Speelgoed v/h Jaar

De nominaties voor Speelgoed v/h Jaar zijn bekendgemaakt. Ik beperk me hier tot de genomineerde gezelschapsspellen. Isis & Osiris (999 Games) is genomineerd in de categorie junior, Carcassonne (999 Games) in de categorie tiener. In de categorie 12+ vinden we nog meer spellen: In de Ban van de Ring (999 Games), Java (Ravensburger), Monopoly Beurs Editie (Hasbro), en Weekend Miljonairs (Jumbo). Vanaf augustus kun je op www.speelgoedvanhetjaar.nl alle genomineerden bewonderen, in september kun je daar online je stem uitbrengen.

01-06-01: Gamers' Choice Awards 2001

Vandaag heeft de Strategy Gaming Society de winnaars van de Gamers' Choice Awards 2001 bekendgemaakt. De Gamers' Choice Awards is een verzameling internationale spellenprijzen, uitgereikt door een jury van spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn). De winnaars zijn:

 • gezelschapsspellen: Die Fürsten von Florenz ( Kramer/Ulrich - Alea)
 • spellen voor 2 spelers: Battle Cry (Borg - Avalon Hill)
 • historische simulaties: Drive on Paris (Wambold - The Gamers)

Commentaar: ik ben niet bekend met de spellen uit de categorie historische simulaties en kan daar niets zinnigs over melden. De andere categorieën hebben mooie winnaars opgeleverd. Battle Cry is een prachtig uitgevoerd en toegankelijk spel over de Amerikaanse burgeroorlog. Die Fürsten von Florenz is een indrukwekkend strategisch ontwikkelingsspel, waarbij je op allerlei manieren je winstpunten kunt verzamelen.

01-06-01: GMT zoekt vertalers

De Amerikaanse uitgever GMT Games zoekt personen die willen meewerken aan Nederlandse vertalingen van hun Engelstalige spelregels. De coördinatie van de vertalingen wordt verzorgd door Uli Blennemann. Als je geïnteresseerd bent, kun je bij hem nadere informatie opvragen.

29-05-01: Auswahlliste 2001

De Jury Spiel des Jahres heeft vannacht de lijst met genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit in de loop van juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De volgende spellen uit de jaargang 2000-2001 hebben de lijst gehaald:

 • Babel van Hagen Dorgathen en Uwe Rosenberg (Kosmos)
 • Capitol van Alan Moon en Aaron Weissblum (Schmidt)
 • Carcassonne van Klaus-Jürgen Wrede (Hans im Glück)
 • Cartagena van Leo Colovini (Winning Moves)
 • Das Amulett van Alan Moon en Aaron Weissblum (Goldsieber)
 • Die Händler von Genua van Rüdiger Dorn (Alea)
 • Drachendelta van Roberto Fraga (Eurogames)
 • Ebbe und Flut van Wolfgang Werner (Adlung)
 • Hexenrennen van Wolfgang Panning (Queen Games)
 • Land unter! van Stefan Dorra (Berliner Spielkarten)
 • Royal Turf van Reiner Knizia (Alea)
 • San Marco van Alan Moon en Aaron Weissblum (Ravensburger)
 • Zapp Zerapp van Heinz Meiser en Klaus Zoch (Zoch)

De procedure rond de verkiezing verloopt net als vorig jaar. Begin juni publiceert de jury uit de bovengenoemde lijst drie kanshebbers voor de titel. Op 25 juni maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend.

De jury heeft verder de Auswahlliste voor het Kinderspiel des Jahres gepubliceerd. De drie kanshebbers zijn Im Märchenwald (Markus Nikisch - Adlung), Klondike (Stefanie Rohner en Christian Wolf - Haba) en Rüsselbande (Alex Randolph - Drei Magier).

Commentaar: dit is een mooie lijst met prima spellen. De vermoedelijke favoriet voor de eindzege is Carcassonne. Dat zou dan meteen een mooie compensatie zijn voor de grootste misser van deze lijst: de afwezigheid van Medina. De lijst wordt gedomineerd door het succesvolle duo Alan Moon en Aaron Weissblum. Zij kwamen dit jaar met drie boeiende spellen en zitten vooralsnog op een score van 100%. Ten slotte een kritische noot: ik heb geen flauw idee waarom Drachendelta op deze lijst staat. Aan deze mislukte nazaat van RoboRally heb ik geen minuut speelplezier kunnen beleven.

27-05-01: NK bordspellen

De Ducosim conventie van afgelopen zaterdag was onder meer het toneel van het NK bordspellen. Maar liefst 17 teams streden om de eer en om het recht op deelname aan het EK tijdens Spellenspektakel X. Ze speelden de volgende spellen: Machiavelli, Carcassonne, San Marco en Odysseus. In tegenstelling tot afgelopen jaar wist het winnende team (Over The Hill.com) de naaste concurrent (Four Kinds of Magic) met een ruime voorsprong van 21 punten te verslaan. De derde en vierde plaats gingen naar Team Jumbo en The Four Motorcyclists of the Apocalypse. De beste individuele speler was Lex Van Asselt-Pater van Over The Hill.com, hij won al zijn spellen. De poedelprijs ging dit jaar naar een team van uitgever 999 Games. Laatstgenoemde firma was een van de sponsors, naast Ravensburger en Jumbo. Het toernooi werd georganiseerd door TMG, in samenwerking met Ducosim.

In de Spelmagazijn club vind je de complete uitslag en foto's.

27-05-01: LEGO verzamelkaartspel

In september brengt Upper Deck het verzamelkaartspel Bionicle - Quests for the Masks op de markt. Dit spel is gebaseerd op de gelijknamige LEGO action figures. Bionicle speelt zich af op Mata Nui, een fantasiewereld die wordt onderdrukt door de Makuta. Zes machtige robots, de Toa, bestrijden de Makuta met behulp van hun magische maskers. Dit kaartspel wordt in Nederland waarschijnlijk gedistribueerd door 999 Games.

20-05-01: Armada

Fantasy Flight Games komt in juni met een nieuw "diskspel", het draaien met "flippo's" dat een paar jaar geleden begon met Diskwars. Het nieuwe spel heet Armada, het speelt zich af in het universum van het strategische SF-spel Twilight Imperium. In de afdeling releases vind je meer informatie.

20-05-01: Inquisitor

Games Workshop heeft onlangs een nieuw spelsysteem uitgebracht. Inquisitor is een "skirmish game" over man tegen man gevechten met 54mm miniaturen. Het spelsysteem bevat enkele rollenspelelementen, waaronder een spelleider die het scenario bedenkt en leidt. Inquisitor speelt zich af in het universum van Warhammer 40K, het SF-miniaturenspel van Games Workshop. Deze SF-setting verklaart mogelijk de astronomische verkoopprijs: een startset met een regelboek, zes dobbelstenen en twee miniaturen kost ongeveer f 160,-.

13-05-01: Spokenjacht

Onverwacht snel heeft 999 Games deze week een nieuw kinderspel aan het assortiment toegevoegd (vreemd genoeg na Isis & Osiris alweer met het logo voor volwassenen). In Spokenjacht, een bordspel voor 2-5 spelers, is één speler het spook, de andere spelers zijn de jagers die proberen het spook te vangen. Het spel doet enigszins denken aan Scotland Yard. Een belangrijk verschil: slechts één van de jagers wint het spel door het spook te vangen. Uiteraard wint het spook als hij de jagers tot het einde weet te ontlopen. In de afdeling releases vind je een foto van het spelmateriaal.

13-05-01: Identity Games

De Nederlandse uitgever Identity Games, gespecialiseerd in de ontwikkeling van reclamespellen, heeft een overeenkomst gesloten met Winning Moves. Identity Games zal de spellen van Winning Moves in Nederland distribueren. Van sommige spellen wordt een Nederlandstalige versie uitgebracht, waarschijnlijk met name de speciale uitgaven van Monopoly (bron: KMW).

05-05-01: nieuws van WotC

Op de website van Wizards of the Coast staat een open brief waarin Richard Garfield zijn vertrek als werknemer van deze uitgever aankondigt. Op de achtergrond blijft hij wel actief als adviseur van WotC. Daarnaast zal hij zich als zelfstandig spelontwerper richten op de ontwikkeling van nieuwe bord-, kaart- en andere spellen.

05-05-01: gratis DTP-spel

Op de website van Battleplay kun je gratis spelmateriaal voor het bordspel Doubloon Lagoon downloaden. Met behulp van een kleurenprinter en wat handvaardigheid bouw je vervolgens een eigen exemplaar van dit spel. In Doubloon Lagoon zijn 2-4 spelers met hun galjoenen op jacht naar kostbare schatten, enteren ze andere schepen en onderzoeken ze eilanden. Doubloon Lagoon is "shareware". Als het spel je bevalt, word je verzocht om de makers $ 10 te betalen.  

01-05-01: tweedehands spellen

't Ezelsoor, een grote tweedehands boekwinkel in het centrum van Amersfoort, heeft het assortiment onlangs uitgebreid met tweedehands gezelschapsspellen. Je vindt er een grote kast vol bijzondere spellen uit binnen- en buitenland. Het is ook mogelijk om ze jouw eigen oude (complete) spellen te koop aan te bieden. Ze bieden je ook een "zoekdienst", waarmee je spellen kunt reserveren.
Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort (033-4621250).

01-05-01: Kolonisten van Catan

In de loop van deze maand wordt een nieuwe oplage van het Kolonisten van Catan basisspel uitgeleverd. Deze versie wijkt op een aantal onderdelen af van eerdere oplages van het Nederlandse spel. De dikte van de doos is verdubbeld, er is een binnenwerk toegevoegd waarin men allerlei spelstukken kan bewaren (incl. uitneembare kaarthouders), er zijn een paar schoonheidsfoutjes in de regels verbeterd, Almanak en spelregels zijn nu in één boekje verwerkt en de verkoopprijs stijgt met 16,6% naar het forse bedrag van f 77,-.

26-04-01: Yucata online

De computerversie van dit Hans im Glück bordspel was al enige tijd verkrijgbaar. Sinds deze week is er ook een internetversie beschikbaar, waarmee je online kunt spelen. In dit spel verplaats je jouw speelstuk over het bord en land je regelmatig op velden met lichte en donkere stenen. De lichte stenen zijn pluspunten, die je in grote hoeveelheden moet inleveren naarmate je meer donkere stenen hebt verzameld. De online versie vind je op www.yucata.de (bron: KMW).

26-04-01: Jedi Knights

Deze week brengt Decipher een nieuw Star Wars verzamelkaartspel op de markt, onder de naam Jedi Knights. De complexiteit ligt ergens tussen Young Jedi en het oorspronkelijke Star Wars kaartspel. Jedi Knights valt op door het prachtige computer-generated artwork en de aandacht voor multi-player regels. De "premiere set" bevat regels voor spellen met twee teams van twee personen. In latere sets volgen andere multi-player opties. De vier decks van de basic set zijn gebouwd rond vier personen uit de eerste cyclus Star Wars films: Luke Skywalker, Han Solo, Darth Vader en Grand Moff Tarkin.

22-04-01: website 999 Games

De website van 999 Games leek enige tijd te slapen, maar na enig snuffelwerk in de online catalogus blijkt dat er volop wordt gewerkt aan een flitsende nieuwe site. Ze hebben eindelijk een professionele vormgever/webmaster ingehuurd, die druk bezig is met een ingrijpende verbouwing. Alle spellen krijgen een eigen paginaset, die is opgemaakt in de stijl van het desbetreffende spel. Per spel vind je daar onder meer een beknopte regeluitleg, errata en links naar recensies en varianten. De nieuwe site is nog niet operationeel, maar bij sommige spellen kun je al van de nieuwe structuur genieten. Bijvoorbeeld: Isis & Osiris of Steden & Ridders.

18-04-01: Splotter nieuws

De website van Splotter is onlangs op tal van onderdelen ververst en bevat nu actuele informatie over de nieuwe spellen die deze uitgever komend najaar wil uitbrengen. Take Off & Tear Down is een expansie voor het strategische transportspel Roads & Boats (met dynamiet en vliegtuigen). Omdat ook de tweede editie van het bordspel Bus is uitverkocht, verschijnt in Essen een grotere derde oplage. Twee nieuwe spellen zijn Beest (een deductiespel) en 1830 BC (de werktitel van een spel over irrigatie met elementen uit 19xx-treinspellen).

18-04-01: Bambus prijsvraag

Op de website van Bambus Spieleverlag wordt een prijsvraag georganiseerd waarmee je een jaarabonnement op Spielbox (een prachtig Duits spellenblad) kunt winnen. Ze willen onder meer de volgende zaken van je weten: je favoriete spel en het adres van je favoriete spellenwinkel in je directe omgeving (je zou bijna vermoeden dat men bezig is met de samenstelling van een adressenbestand :-).

15-04-01: nieuwe Amigo kaartspellen

De Duitse uitgever Amigo blijft ook actief op de Nederlandse markt. In de loop van dit jaar verschijnen onder meer Nederlandstalige versies van de nieuwe kaartspellen Limits (Uwe Rosenberg's aflegspel waarbij je moet bluffen en onthouden) en Café International (de bewerking van het succesvolle bordspel dat in 1989 Spiel des Jahres was). Ook de Nederlandse versie van 6 Nimmt! zal dit jaar eindelijk verkrijgbaar zijn.

15-04-01: veilingsite voor spelers

Websites met veilingen zijn er in alle soorten en maten. Sinds kort kunnen liefhebbers van bord- en andere spellen ook terecht bij de Gamesgarage. Deze veilingsite richt zich volledig op plugged & unplugged gamers. Het adres: www.gamesgarage.nl

01-04-01: Gamer's Choice Awards 2001

De Strategy Gaming Society heeft vandaag de finalisten van de Gamers' Choice Awards 2001 bekendgemaakt. Uit deze groep genomineerden zal men begin juni de winnaars kiezen. De Gamers' Choice Awards is verzameling van internationale spellenprijzen, met een jury vol spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn) .........vervolg

01-04-01: Deutscher Spiele Preis

Na de nodige discussie over onder meer de weging van stemmen, gaat de organisator van de Deutsche Spiele Preis dit jaar voor een bredere ondersteuning. Deze tweede grote Duitse spellenprijs werd in het verleden gekozen door de lezers van Die Pöppel-Revue, een aantal spellenclubs en journalisten. Dit jaar werkt het spellenblad Fairplay ook mee. Vanaf 2 april kun je tevens online je stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website.Nieuws > Archief > apr - jun 200
1


Top