Nieuws > Archief > jan - mrt 2001


27-03-01: nominaties Origins Awards 2000

Op de website van GAMA (Game Manufacturers Association) zijn de genomineerden voor de Origins Awards 2000, een cocktail van Amerikaanse spellenprijzen, bekendgemaakt. Uit deze lijst kiezen o.a. de lezers van spellenbladen per categorie de uiteindelijke winnaar. De prijzen worden verdeeld op Origins '01, een Amerikaanse spellenbeurs die in de zomer wordt gehouden.

In de categorie "Best Abstract Board Game" zijn onder meer genomineerd:
- Through the Desert, Knizia's bordspel vol kamelen (Fantasy Flight Games)
- Shipwrecked, een kaartspel (!) van Kirby & Osterhaus (Out of The Box Games)
- Chief Herman's Holiday Fun Pack, een spellenverzameling van Cheapass Games

In de categorie "Best SF or Fantasy Board Game" onder meer:
- Star Wars: The Queen's Gambit (Avalon Hill)
- Twilight Imperium II (Fantasy Flight Games)
- Wizard Kings (Columbia Games)

27-03-01: wedstrijd voor spelauteurs

Spielbox Online doet verslag van het "Spieleautorenwettbewerb 2001". Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd door de Hippodice Spieleclub e.V. (een Duitse vereniging). Een jury van beroemdheden uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken. De top 5 van 2001 luidt als volgt:

  1. DinXX, een abstract legspel (Martin Schlegel)
  2. Rumis, een behendigheidsspel over tempelbouw (Stefan Kögl)
  3. Kanaloa, een spel over offers en goden (Günter Cornett)
  4. Floating Bridge, een race over een wankele brug (Ivo Dekoning)
  5. Limes, 2-persoons kaartspel over Romeinse forten (Martin Schlegel)

27-03-01: Cartagena wint spellenprijs

Spielbox Online meldt dat Cartegena van Leo Colovini (uitgegeven door Winning Moves) een Franse spellenprijs heeft gewonnen. Het spel werd in Cannes met de "As d'Or 2001" voor het beste strategische spel beloond. De prijs werd tijdens het "Festival International des Jeux" verleend. Cartagena is een vlot en leuk spelletje waarbij je jouw pionnen zo snel mogelijk naar het eindveld wilt verplaatsen. Je beweegt over symbolen op het spelbord, met behulp van gelijksoortige kaarten. Het bezetten en/of vrijlaten van symbolen staat je o.a. toe je medespelers te hinderen. Is dit "het" strategische spel van 2001? Blijkbaar zijn ze in Frankrijk snel tevreden.

25-03-01: In de Ban van de Ring rollenspel

De Amerikaanse uitgever Decipher heeft onlangs een nieuwe Tolkienlicentie binnengehaald. Na de licentie voor een verzamelkaartspel en een elektronisch kaartspel, zullen ze nu ook een rollenspelsysteem uitgeven. I.C.E. is failliet, MERP is niet meer te koop, maar de liefhebbers van rollenspel in Midden-Aarde kunnen tegen het einde van dit jaar weer aan de slag.

25-03-01: nieuws van WotC

De eerste versie van D&D was gebaseerd op Chainmail, een regelsysteem voor gevechten met miniaturen. In de loop van dit jaar is de cirkel weer rond, want WotC brengt een spelsysteem voor miniaturen op de markt, dat aansluit bij de regels van de vorig jaar uitgebrachte derde editie van D&D. Het systeem heet Chainmail, is bedoeld voor 2 spelers, bemoeit zich met kleinschalige schermutselingen en volgt het D-20 regelsysteem.

In de loop van augustus krijgen de Dungeonmasters ondersteuning in de vorm van de D&D Master Tools. Met deze software kunnen ze allerlei zaken registreren, waaronder karakters, kaarten, monsters en toevalsontmoetingen.

Begin april verschijnt een nieuwe basisset voor Magic. Ook in deze 7th Edition wordt gegraaid in de bak met oude ideeën. De Serra Angel, een populaire kaart die een paar edities eerder werd gedumpt, vliegt opnieuw het spel binnen. Na de glimmende foilkaarten hebben ze een nieuwe truc bedacht om sommige kaarten extra zeldzaam te maken (ping, rinkel.... kassa). De 7th Edition bevat zogenaamde "black-bordered premium cards. Dit lijkt een breuk met oude "principes". Immers, de kaarten met zwarte randen waren toch gereserveerd voor eerste gelimiteerde oplages?

22-03-01: stuntprijzen in Duitsland

Het Duitse postorderbedrijf Adam Spielt stunt momenteel met een paar topspellen van Hans im Glück. Zo kosten Die Macher en Euphrat & Tigris elk DM 23,50 en El Grande en Rasende Roboter elk DM 19,95. Een ander koopje is het uiterst gemene onderhandelingsspel Rette sich wer kann van Walter Müller (een schip zinkt, de reddingsboten zijn te klein, via onderhandelingen bepaal je welke matrozen de oever halen en welke verzuipen). Dit bordspel kost slechts DM 14,50. Meer informatie: Adam Spielt website. Let op: de portokosten zijn i.h.a. schrikbarend hoog (reken op 10 gulden per spel).

18-03-01: Steden & Ridders

Onder meer dankzij de Pokémonrage heeft de releaseplanning van 999 Games het afgelopen jaar de nodige averij opgelopen. Beloofde spellen werden toch niet uitgebracht (Chinatown, Torres), van andere titels werd de releasedatum om de haverklap verschoven. Ook Steden & Ridders, de grote expansie voor de Kolonisten van Catan, werd diverse malen aangekondigd en net zo makkelijk weer uitgesteld. Afgelopen week was het eindelijk zover, Steden & Ridders is uitgeleverd aan de meeste spellenwinkels van Nederland. Bij de speciaalzaken moet het op de schappen liggen, bij de grote speelgoedketens zal het nog wel enige tijd duren (tenzij een winkel rechtstreeks bij de uitgever bestelt en niet wacht op de trage radertjes van de inkooporganisatie). Over Pokémonrage gesproken..... De doos van Steden & Ridders bevat een opmerkelijke surprise: een gratis cd-rom met een computerversie van het Pokémon-ruilkaartspel en allerlei verwante hulpprogramma's.

12-03-01: spellendag in Kampen

Afgelopen zaterdag organiseerden de nieuwe spellenclub De Pioniers van Kampen, 999 Games en Bos Boeken een spellendag in Kampen. In de sfeervolle winkel van de laatstgenoemde werd een klein Kolonisten van Catan toernooi georganiseerd en kon je allerlei andere spellen van 999 Games spelen. Het Catantoernooi was de eerste voorronde voor het NK. Deze spellendag wekte ook de interesse van de reguliere bezoekers van de boekenwinkel. Men wilde van alles weten over die aparte en onbekende spellen. Het was een geslaagde dag, o.m. dankzij de inzet van "Pionier Rob" en het demoteam van 999 Games.

09-03-01: nieuwe Ducosim conventies

Op de website van Ducosim zijn de data van de conventies van het verenigingsjaar 2001-2002 bekendgemaakt. De eerste spellendag van het nieuwe seizoen is op zaterdag 15 september. Dit wordt een speciale dag, want dan vieren ze het 25-jarig jubileum van de vereniging. De volgende conventie is op 10 november. Dit lijkt me het resultaat van een vreemde planning: minder dan twee maanden na de vorige, drie weken na Essen en één week na het Spellenspektakel. De resterende conventies zijn gepland op 2 februari (incl. veiling) en 25 mei 2002.

09-03-01: nieuwe verzamelkaartjes

De Amerikaanse uitgever Sabertooth Games werkt aan een verzamelkaartspel dat is gebaseerd op Warhammer 40.000, het populaire SF-miniaturenspel van Games Workshop. Het spel wordt in de loop van dit jaar verwacht. Uiteraard zit er volgend jaar een Warhammer Fantasy kaartspel in de pijpleiding (Bron: Harold Van Veenendaal).

Bij Alderac staat het nieuwe verzamelkaartspel Warlord: Saga of the Storm in de startblokken. Dit spel wordt in april officieel uitgebracht. Voor die tijd geven ze 400.000 gratis speeldecks weg, die je onder meer kunt vinden in de nieuwste nummers van Dragon, Inquest en Scrye. Het spelsysteem draait onder meer om karakterkaarten die je in een bepaalde slagorde op tafel legt. De kaarten bewegen over dit virtuele spelbord, worden opgewaardeerd en vallen de tegenstander aan. Het spel wordt in de volgende formaten uitgebracht: een luxe 2-spelerset, Legion Decks (complete speeldecks) en uiteraard de onvermijdelijke boosters. Je vindt meer informatie op de Warlord website.

06-03-01: nieuwe uitgave WIN online

De nieuwste uitgave van het Oostenrijkse spellenblad WIN staat online. Op de website kun je nummer 290 downloaden (als PDF-bestand, te lezen met Acrobat Reader 4.x). In dit nummer vind je een uitgebreide bespreking van Evo, een interessant strategisch bordspel over de evolutie van dinosauriërs, dat is ontworpen door de auteur van Vinci. Verder vind je een reportage over de beurs in Nürnberg, met een beknopt overzicht van de belangrijkste nieuwe spellen.

27-02-01: NK bordspellen voor teams

Stichting TMG en Ducosim organiseren het Nederlandse Kampioenschap Bordspellen voor teams. Dit toernooi zal plaatsvinden tijdens de Ducosimconventie van zaterdag 26 mei. Er worden vier spellen gespeeld, waarvan de volgende titels al bekend zijn: Machiavelli en Carcassonne (met dank aan 999 Games). Er kunnen max. 20 teams meedoen.

Je speelt de spellen tegen spelers van andere teams. Het team strijdt om de titel, leuke prijzen en voor deelname aan EuroMasters '01 (het EK dat op zaterdag 3 november tijdens het Spellenspektakel wordt gehouden). Om deel te kunnen nemen, moet je een team van 4 personen opgeven. Het inschrijfgeld bedraagt f 15.- per team (exclusief de entree voor de conventie - f 7,50 p.p. voor niet-leden). Wil je een team inschrijven of wil je meer informatie? Neem dan contact op met TMG o.v.v. NK Bordspellen.

25-02-01: nieuws van 999 Games

Afgelopen vrijdag werd het eerste nieuwe 999 Games spel van 2001 uitgeleverd. Isis & Osiris is een vlot en toegankelijk legspelletje voor 2-4 spelers, dat is ontworpen door Michael Schacht (de auteur van Packhuys en Kardinaal & Koning). Op een bord van 6 x 6 velden plaatsen de spelers genummerde fiches of hun eigen speelstukken. De fiches tonen plus- of minpunten. Als het bord is volgebouwd, scoor je per speelstuk een aantal punten dat gelijk is aan het saldo van de naburige fiches. De krent in de pap: fiches worden even getoond en daarna gedekt neergelegd. Je moet dus onthouden wat er waar is neergelegd. Ik neem aan dat de meeste speciaalzaken het spel in de loop van deze week op voorraad hebben.

18-02-01: interview met Teuber

De Duitse website Die Pöppelkiste is dit weekend gestart met een nieuw interview per e-mail. Na Wolfgang Kramer in december hebben ze opnieuw een bekende spelauteur gestrikt: Klaus Teuber, de bedenker van de Kolonisten van Catan. Er wordt dagelijks een vraag naar Teuber gezonden, het antwoord wordt in principe dezelfde dag geplaatst. Ook de lezers mogen vragen stellen en kunnen zo misschien het verloop van het interview beïnvloeden. Zoek je Duitse woordenboekje op en surf naar Die Pöppelkiste.

13-02-01: WotC blijft afslanken

Na eerdere berichten over ontslagen en de opheffing van het tijdschrift Top Deck is het deze maand opnieuw raak bij Wizards of the Coast. Het in 1997 met veel enthousiasme en bombarie geopende Game Center in Seattle heeft eerder deze maand de deuren gesloten. Het Game Center was een mix van spellenwinkel, arcade hal, toernooiruimtes en horecafaciliteiten. Het Center werd in 1997 gepresenteerd als een vernieuwend concept op het gebied van vrijetijdsbesteding.

Naar verwachting zal WotC later dit jaar positievere geluiden laten horen. Tijdens de Toy Fair in New York presenteert deze uitgever de nieuwe verzamelkaartspellen van 2001. Naast twee sportspellen (over NBA basketball en NFL American football) wordt vooral veel verwacht van het Harry Potter kaartspel. Van de Harry Potter boeken zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Bij WotC hopen ze ongetwijfeld dat het verzamelen van kaartjes Pokémonachtige proporties zal aannemen. Het Harry Potter verzamelkaartspel komt in het derde kwartaal van 2001 op de markt.

11-02-01: nieuws van 999 Games

Michael Bruinsma, de eigenaar van 999 Games, was zo vriendelijk enige informatie te verstrekken over de plannen voor 2001. In de tweede helft van maart verschijnen het nieuwe legspel Isis & Osiris en de Catanexpansie Steden & Ridders, enige tijd later gevolgd door de 5/6 spelersets voor Zeevaarders en Steden & Ridders. In de loop van het jaar wordt verder een voorschot genomen op de in december verwachte Tolkienrage. 999 Games zal meerdere spellen rond dit thema uitbrengen. In 2001 wordt naar verwachting ook gewerkt aan de uitbreiding van het assortiment spellen voor twee personen (men heeft een optie op diverse titels van Kosmos). In de categorie bordspellen zijn er ook een paar potentiële kandidaten: Morgenland, Medina (beiden Hans im Glück) en Afrika (Goldsieber). De Nederlandse versie van Torres wordt niet door 999 Games verzorgd, dit spel wordt eventueel door Ravensburger zelf uitgebracht.

04-02-01: koekje van eigen deeg

Tijdens Spiel 2000 presenteerde een kleine Duitse uitgever (Franjos) een bordspel met de titel Online. Een grote Duitse uitgever (Hasbro) had een kaartspel met dezelfde titel. De grote had de merknaam beschermd en dwong de kleine tot een naamswijziging. Naast Online had de grote ook een leuk veilingspel van Knizia in de aanbieding. Dit spel heette tot voor kort Traumfabrik. Op Spielbox-Online is te lezen dat een andere partij blijkbaar de rechten op de laatstgenoemde titel bezit. Nu moet onze grote uitgever het spel hernoemen. De nieuwe titel is Fabrik der Träume.

30-01-01: Lord of the Rings miniaturen

Games Workshop heeft vandaag bekendgemaakt dat ze een lucratieve licentie in de wacht heeft gesleept. GW zal een "miniature tabletop wargame" uitbrengen dat zich afspeelt in Tolkien's Midden-Aarde. Het spelsysteem wordt ontwikkeld door Rick Priestley, de ontwerper van Warhammer. The Lord of the Rings wordt verwacht in de loop van het najaar. Tot die tijd moet je het doen met de informatie op de LotR website.

27-01-01: FASA staakt activiteiten

De Amerikaanse uitgever FASA sluit per 30 april 2001 de deuren. FASA is vooral bekend van het bord- c.q. miniaturenspel Battletech en de rollenspelsystemen Mechwarrior en Shadowrun. De rechten op Battletech en Shadowrun worden verkocht aan Wizkids, de uitgever van het verzamelbare miniaturenspel Mage Knight Rebellion. Opvallend detail: de eigenaar van Wizkids was 20 jaar geleden een van de oprichters van FASA.

27-01-01: Spielen in Österreich

Dit is de verzamelnaam van een groep websites over de Oostenrijkse spellenscène, die wordt bijgehouden door het echtpaar De Cassan. Deze websites staan al een tijd op mijn linkspagina's, maar gezien de stijgende kwaliteit en kwantiteit van het aanbod lijkt het me passend ze hier speciaal onder de aandacht te brengen. Op de site van WIN kun je de laatste exemplaren van dit Duitstalige spellenblad downloaden (PDF-bestanden, te lezen met Acrobat Reader 4.x). In de Spiele Akademie vind je presentaties van spelregels en een gratis download van een uitgebreide spellengids (ook PDF). In het Spiele Museum vind je een uitgebreide databank met informatie over spellen.

21-01-01: Steden & Ridders

Het lijkt wel een slechte soap, het eeuwigdurende geschuif met de releasedatum van Steden & Ridders. Deze grote expansieset voor De Kolonisten van Catan wordt al een jaar aangekondigd, maar is keer op keer vertraagd. Door nieuwe productieproblemen in Duitsland wordt de set nu pas in week 11 of 12 verwacht. De eerder aangekondigde verschijning in begin februari is dus van de baan. De website van 999 Games wordt in de loop van de komende weken grondig verbouwd. Hopelijk vinden we daar in de loop van het voorjaar actuele en betrouwbare informatie over de plannen voor 2001.

18-01-01: rel over Odysseus?

Degenen die de updates van de afdeling releases volgen, hebben geconstateerd dat Jumbo en Winning Moves dit voorjaar bordspellen over de zwerftocht van Odysseus uitbrengen. Het zal je ook zijn opgevallen dat beide spellen inhoudelijk de nodige overeenkomsten vertonen. Het toeval wil dat het door Winning Moves uitgegeven spel door de auteurs (Angiolino en Paglia) in oktober 1999 eerst aan Jumbo was aangeboden. De redactie van Jumbo had in februari 1999 het andere bordspel (auteur: Ehrhard) reeds beoordeeld en heeft het spel van Angiolino en Paglia later afgewezen. Daarbij heeft Jumbo de laatstgenoemden overigens niet gewezen op het bestaan van het bordspel van Ehrhard.
In een open brief op Spielbox Online maakt Winning Moves de nodige verwijten in de richting van Jumbo. Dit gaat gepaard met insinuaties en dreiging met juridische stappen. Dit lijkt me een minder fatsoenlijke aanpak van Winning Moves. Veel fatsoenlijker is een reactie van Stefan Brück, de sympathieke redacteur van uitgever Alea. Hij laat weten dat van het door Jumbo uit te geven spel al in 1996 (!) een prototype bestond. Het zal duidelijk zijn dat men Ehrhard in ieder geval niet van plagiaat kan beschuldigen.

15-01-01: Age of Empires II verzamelkaartspel

Het Nederlandse postorderbedrijf The Realm of Fantasy zal de distributie van het Age of Empires II verzamelkaartspel verzorgen. Ben je geïnteresseerd, laat dan je favoriete spellenwinkel voor het einde van deze week contact opnemen met The Realm of Fantasy (via e-mail of 06-54971468). Op de Ducosimconventie van 3 februari wordt het spel gedemonstreerd. In de afdeling releases vind je meer informatie over dit kaartspel.

15-01-01: Deutscher Rollenspiele Preis 2000

Op de Duitse rollenspelsite Archont kun je meedoen aan de verkiezing van de Deutscher Rollenspiele Preis 2000. Houd je van rollenspellen en ben je niet vies van de Duitse taal, breng dan een stem uit en maak kans op mooie prijzen.

15-01-01: Magic Grand Prix Amsterdam

Afgelopen weekend werd in Amsterdam een groot internationaal Magictoernooi gehouden. De winnaar van deze Grand Prix werd de Amerikaan Chris Benafel. Twee Nederlandse spelers haalden de top 8: Menno Dolstra werd 7e, Alexander Witt werd 8e. Dit is een mooi resultaat voor een toernooi met ruim 600 deelnemers. Volgens een ranglijst op de WotC website werd de allerlaatste plaats bezet door Erno Eekelschot. Deze naam vertoont verdacht veel overeenkomsten met die van een spellenwinkelier uit Utrecht.

14-01-01: even weg van Catan?

Spelauteur Klaus Teuber en uitgever Kosmos richten zich dit jaar niet volledig op Catan. Kosmos start de nieuwe spellenreeks "Spiele für Viele" (toegankelijke spellen, korte speelduur) met Gnadenlos, een nieuwe Teuber over schietpartijen in het wilde westen. Dit voorjaar verschijnt verder Die neuen Entdecker. Dit is een bewerking van Teuber's Entdecker (Land in Zicht van 999 Games), dat in 1996 door Goldsieber werd uitgebracht en daar uit productie is genomen. In de nieuwe versie is de geluksfactor enigszins verminderd (je kunt nu ook openliggende tegels kopen) en kun je met je verkenners extra winstpunten verdienen (door in de jungle op zoek te gaan naar schatten). Vanzelfsprekend wordt Catan niet vergeten. Dit voorjaar verschijnt een tweede set met historische scenario's, over de Chinese muur en Troje.

09-01-01: exit TopDeck 

De instortende Pokémonmarkt heeft de afgelopen maand al nodige turbulentie veroorzaakt (o.a. ontslagen bij WotC). Met ingang van februari volgt met TopDeck een nieuw slachtoffer. TopDeck is WotC's tijdschrift over verzamelkaartspellen en verwante zaken. Dit blad was de opvolger van The Duelist, een tijdschrift dat in 1999 werd opgedoekt. De TopDeck van februari is het laatste nummer. De ondersteuning van de verzamelkaartspellen zal vanaf deze maand via de WotC website worden verzorgd. Sideboard, het magazine voor Magicspelers, blijft bestaan. De toernooinformatie wordt uitgebreid met andere artikelen over dit kaartspel.

05-01-01: Ducosim spellenveiling 

Op de website van Ducosim vind je informatie over de grote spellenveiling, die op 3 februari wordt gehouden tijdens de Ducosim spellendag in de jaarbeurs Utrecht. Als je kavels wilt aanbieden, moet je lid zijn van deze vereniging. Als je op zoek bent naar koopjes of interessante collectors items, hoef je alleen maar de kavellijst in de gaten te houden en op 3 februari naar Utrecht te karren.

05-01-01: nieuws uit Catan

999 Games organiseert de komende maanden een aantal voorrondes voor het EK Kolonisten van Catan, dat in oktober tijdens Spiel 2001 wordt gehouden. De eerstvolgende Nederlandse toernooien zijn gepland op: 20 januari (24 deelnemers, in Zwolle), 3 februari (64 deelnemers, in Utrecht) en 13 mei (64 deelnemers, in Arnhem). Je vindt meer informatie in de kalender.

Volgens een medewerker van 999 Games ligt de productie van Steden & Ridders eindelijk op schema. Na een fors aantal vertragingen wordt deze set naar verwachting rond het einde van deze maand uitgeleverd. In de weken daarna verschijnen twee expansies voor 5/6 spelers: voor Zeevaarders en Steden & Ridders. Dit jaar zal men ook starten met de vertaling van de eerste expansies van het Kolonisten kaartspel. Het is nog niet bekend wanneer deze sets in de winkels liggen.

05-01-01: een nieuw jaar

Het nieuwe jaar is fris gestart (de beste wensen!), de speelgoedbeurs in Nürnberg is in aantocht, dus stroomt de informatie over de nieuwe releases in grote hoeveelheden binnen. Een van de interessantere nieuwe titels is ongetwijfeld San Marco van Alan Moon en Aaron Weissblum (Ravensburger). Dit bordspel over Venetië doet enigszins denken aan El Grande en dat belooft wat. Het spel is deze week in Duitsland uitgebracht en komt in de tweede helft van januari ook in Nederland op de markt. Moon en Weissblum zijn dit jaar overigens zeer actief: bij Goldsieber verschijnt Das Amulett, Schmidt Spiele geeft Capitol uit. Goldsieber komt verder met een bordspel van Reiner Knizia over de ontdekking van Afrika (een spel waarin ook 999 Games is geïnteresseerd). Ik ben ook benieuwd naar Evo, het nieuwe strategische bordspel over vechtende en evoluerende dino's van de auteur van Vinci. Evo wordt uitgegeven door Eurogames. Amigo's Big Deal staat ook op mijn verlanglijst. Volgens de eerste beschrijving is dit een uiterst gemeen economisch bordspel. Ik ben ten slotte ook benieuwd naar Medina, een bouwspel van Stefan Dorra dat wordt uitgebracht door Hans im Glück (ook een potentiële 999 Games titel).


Nieuws > Archief > jan - mrt 2001


Top