Nieuws > Archief > jan-mrt 2012


25-03-12: Spiel des Jahres Toto

Op de website van het gerenommeerde Duitse spellenblad Spielbox is dit weekend de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto gestart. Welk spel wordt volgens jou het Duitse Spiel des Jahres van 2012? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

25-03-12: nieuws van 999 Games

999 Games begint deze week met de uitlevering van een display vol kaart- en bordspelletjes. In dit display vind je onder meer nieuwe titels als het Boonanza Het Dobbelspel en Olympicards. Afgelopen week verschenen reeds twee nieuwe uitbreidingen, Stenen Tijdperk: Talisman en Dominion: Overvloed.

Later dit jaar zit er nog meer moois in de pijpleiding. Michael Schacht's kostelijke Zooloretto dobbelspel is alsnog door 999 Games geclaimd. Ik weet niet wanneer de Nederlandse versie op de markt komt en of 999 Games het uiterlijk ongeschonden laat. Ze hebben verder de Duitse toptitel Village van Eggert Spiele op de kop getikt. Dit uitstekende bordspel verschijnt in de loop van de zomer.

19-03-12: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de uitslag van de Japan Boardgame Prize 2011 verkiezing bekendgemaakt. De juryprijs is gewonnen door Pig 10 van Ayelet Pnueli (uitgever: Zoch). De publieksprijs ging naar de spellenprijzenveelvraat 7 Wonders van Antoine Bauza (uitgever: Repos). Meer informatie: U-more.

11-03-12: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2012" bekendgemaakt. Deze gerenommeerde wedstrijd voor spelauteurs is dit jaar voor de 24e keer georganiseerd. Een jury vol experts uit de Duitse spellenbranche heeft nieuwe spellen van veelal aankomende auteurs beoordeeld. De top 3 van 2012 luidt als volgt:

1. Brethren of the Coast van Brett Gilbert (Groot-Brittannië)
2. Druid Stones van Alf Seegert (Verenigde Staten)
3. Stapel-Lauf van Hilko Drude (Duitsland)

De speciale prijs voor het beste tweepersoonsspel ging naar Lamello van Klaus Salzmann (Duitsland). De speciale prijs voor het beste avondvullende spel ging naar Kohlezechen & ZechenKolonien van Thomas Spitzer (Duitsland). De speciale prijs voor het beste coöperatieve spel ging naar Emergency Room van Florian Goldmann-Hartl (Duitsland).

De jury van 2012: Stefan Brück (Ravensburger/Alea), André Bronswijk (Pegasus Spiele), Uwe Mölter (Amigo), Moritz Brunnhofer (Hans im Glück), Stefan Stadler (Kosmos), Wieland Herold (Jury Spiel des Jahres) en Matthias Wagner (Abacus Spiele).

10-03-12: Spel in Zicht

Het voorjaarsnummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is deze week gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan Takenoko, Start 11, Saboteur II (incl. een interview met auteur Frederic Moyersoen), Neuroshima Hex en LEGO Star Wars: Battle of Hoth. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

10-03-12: Swiss Gamers Award

Zwitserse spellenclubs kiezen tegenwoordig hun eigen Spel van het Jaar. Tijdens het spellenevenement Ludesco hebben ze gisteren de uitslag van de Swiss Gamers Award 2011 bekendgemaakt. De winnaar is het kaartspel Glory to Rome van Carl Chudyk. Dit spel versloeg Die Burgen von Burgund, Helvetia, Airlines Europe en Sultans of Karaya.

06-03-12: nieuws van de Goblins

White Goblin Games levert deze week maar liefst vijf nieuwe kaartspellen uit: Crazy Creatures of Dr. Doom, Crooks, Gubs, Little Devils en Witches of Blackmore. Deze spellen zijn weer verpakt in de bekende blikken doosjes, de coverafbeeldingen zijn weer in reliëf. Meer informatie: WGG overzicht.

17-02-12: Q&A on the rocks

Deze week is Arjan Romijn, de eigenaar van uitgeverij Rocks Games, gast van het toonaangevende spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers hebben t/m donderdag de kans om hem het hemd van het lijf te vragen. Rocks Games is de uitgever van Hiroshima Hex!, Famiglia en Upon a Salty Ocean. Aan deze Q&A is een prijsvraag gekoppeld, waarmee je het laatstgenoemde spel kunt winnen.

16-02-12: Takenoko wint As d'Or

Het bordspel Takenoko van Antoine Bauza is de winnaar van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or van 2012. Dit spel is uitgebracht door de Franse uitgever Matagot. Olympos van Philippe Keyaerts (uitgever: Ystari) is beloond met de juryprijs voor de beste experttitel. De kinderspellenprijs is gewonnen door Marco Teubner's Zwerg Riese (uitgever: Haba). De prijzen zijn uitgereikt tijdens een feestavond voorafgaand aan het Festival International des Jeux, een spellenbeurs in Cannes. Meer informatie: As d'Or.

05-02-12: Nieuws uit Nürnberg

Morgen is de laatste dag van de Spielwarenmesse in Nürnberg, de internationale vakbeurs voor spellen, speelgoed en nog veel meer. Op deze beurs presenteren de grote spellenuitgevers hun voorjaarsreleases. Ik kwam dit weekend een paar reportages tegen, die ik hier met je wil delen:

- videoreportages van de beursorganisator.
- spelbeschrijvingen van Die Pöppelkiste
- reportage van TricTrac Duitsland
- reportage van Ludoversum (met info over Agricola en Le Havre junior)
- reportage van Spieletest
- preview van Spielbox
- preview van Boardgamegeek.

23-01-12: Mondo Sapiens

Mijn favoriete familiespel van 2011 is Michael Schacht's ludieke stressbommetje Mondo. Ik hoorde vandaag van White Goblin Games dat de opvolger Mondo Sapiens ook naar Nederland komt.

23-01-12: 999 Games voorjaarsvloed

Op de 999 Games website vind je sinds vanmiddag korte beschrijvingen en afbeeldingen van de voorjaarsreleases. De teller stopt niet bij 25, het is bijna overweldigend. En dan komt er in het najaar ook nog van alles los. Meer informatie: 999 Games website.

15-01-12: beam me up Scotty

De Duitse uitgever Kosmos heeft deze week de nieuwe spellen van komend voorjaar gepresenteerd. De grootste verrassing is de nieuwe Kolonistenvariant Star Trek Catan. Met hulp van Kirk en Spock probeer je met jouw ruimtestations de juiste grondstoffen te verzamelen, terwijl Klingons jou het leven zuur maken. Waka Waka is een nieuw bordspel van Rüdiger Dorn, waarin Afrikaanse dorpelingen goederen verhandelen. In het tweepersoonsspel Targi verhuist de goederenhandel naar de Noord-Afrikaanse woestijn. Einfach Genial en Keltis worden beiden opgevolgd door een dobbelspelletje, Die Tore der Welt door een kaartspel. Voor meer informatie over deze en andere nieuwe titels verwijs ik je naar de Kosmos catalogus (een PDF-bestand van 100 MB).

10-01-12: nieuws van 999 Games

De nieuwsvoorziening van 999 Games naar deze website lijkt anno 2012 volledig opgedroogd, maar via andere kanalen stroomt het spellennieuws gelukkig nog wel deze kant op. 999 Games presenteert de komende maanden een stortvloed aan interessante nieuwe titels. Een herdruk van Stenen Tijdperk wordt begeleid door de uitbreiding Talisman. Metropolis is Tom Lehmann’s vlotte en afgeslankte variant op het Puerto Rico kaartspel. Dominion Overvloed is de nieuwe uitbreiding van dit populaire deck building spel. Hawaii is een nieuw bordspel uit de keuken van Hans im Glück. Ora & Labora is de vierde pittige titel van Uwe Rosenberg. Zijn nieuwe Boonanza Dobbelspel duikt ook in Nederland op. Olympicards is een kaartspelletje naar aanleiding van de Olympische Spelen. Weerwolven verschijnt in een jubileumeditie. Uiteraard wordt Carcassonne op allerlei manieren uitgebreid. Vlak voor zomervakantie laait het coöperatieve vuur op in Flashpoint: Fire Rescue (de Nederlandse titel is mij niet bekend).

05-01-12: nieuws van Amigo

De Duitse uitgever Amigo presenteert zijn nieuwe spellen van dit voorjaar. Onder de nieuwe titels vind je Uwe Rosenberg's dobbelspel Würfel Bohnanza, Wolfgang Kramer's nieuwe 'kaartspel met koeienkoppen' Bullenparty en - hoe verzinnen ze het? - een Tupperware editie van Halli Galli. Meer informatie: Amigo website.

04-01-12: expeditie naar Congo

White Goblin Games brengt op Spiel 2012 het bordspel Congo uit. In dit spel staan ontdekkingsreizigers in Afrika anno 1884 centraal. De uitgever zoekt naar mannelijke expeditieleden met de juiste nationaliteiten, die vereeuwigd worden op 54 karakterkaarten. Men zoekt o.a. acht Belgen en één Nederlander. Avontuurlijk ingesteld? Surf dan naar WGG op Facebook en meld je aan.

04-01-12: het perfecte spel

999 Games is op zoek naar het perfecte spel. Dit doen ze niet in een laboratorium, maar via een ludieke 'crowdsourcing' actie worden de voorkeuren van spelers gevraagd en meegenomen. De zogenaamde brainstormfase is vandaag van start gegaan. Op de website van dit project kun jij wekelijks jouw bijdrage leveren. Deze week word je gevraagd naar jouw favoriete thema's.

01-01-12: beste wensen

Ik wens de bezoekers van deze website een gezond, gelukkig en vooral ook speels 2012. Ik hoop jullie ook dit jaar te voorzien van actueel en interessant spellennieuws, aangevuld met recensies en aandacht voor de belangrijkste beurzen.

Dit wordt een interessant jaar voor de Nederlandse spellenscène, vooral door de herstart van Het Spellenspektakel en een nieuwe aanpak van de Nederlandse Spellenprijs. Een geslaagde consumentenbeurs en een betrouwbare spellenprijs zijn belangrijk voor het ‘cultuurgoed’ spel. Ik wens beide organisatoren veel succes.

Ik hoop dat de Nederlandse spellenuitgevers ook dit jaar van zich doen spreken. White Goblin Games was vorig jaar de kwalitatieve koploper en heeft voor de eerste maanden van 2012 al een paar leuke ‘kleine’ titels in de pijpleiding. Mijn informatiebronnen bij 999 Games zijn nagenoeg geheel opgedroogd. Begrijpelijk, deze marginale website is immers niet interessant voor zo’n grote speler. Ik heb geen zicht op hun plannen voor 2012, behoudens het doorlopend vertraagde treinenspel 1830 en het solitaire deck building spel Vrijdag. Ik hoop dat Rocks Games een beetje succes heeft met Upon a Salty Ocean, want spellen van deze kwaliteit zie ik graag vaker in Nederland opduiken. Asmodee heeft ongetwijfeld mooie plannen voor het Nederlandse taalgebied, maar door de vele personeelswisselingen heb ik geen flauw idee wie me daarover kan informeren. Ik kijk verder uit naar de komst van de nieuwe Nederlandse uitgever PlaythisOne. Zij gaan dit jaar van start met het toegankelijke familiespel Bloqs, maar hebben in de toekomst ook leuke plannen voor veelspelers.

Aan het begin van 2011 kondigde ik een forse verbouwing van deze website aan. Door onvoorziene omstandigheden is dit voornemen tot op heden nog niet tot uitvoering gebracht. De enige noemenswaardige vernieuwing is de activering van het Twitteraccount #Bordspeler, dat via een widget is geïntegreerd in de nieuwspagina. Ik gebruik Twitter met name voor korte nieuwsberichten en links naar nieuwe spellen. De integratie van Twitter bevalt mij goed, maar legt ook bloot dat de rest van de site aan vernieuwing toe is. Ik waag dit jaar opnieuw een poging om Bordspel.com inhoudelijk, uiterlijk en technisch te verbouwen. Ook ik ben benieuwd wat dit uiteindelijk zal opleveren.

Bordspel.com trok vorig jaar 235.000 bezoekers, een daling van 11% ten opzichte van 2011. Ongeveer een kwart van de bezoekers kwam binnen via een zoekmachine. Na het voor de hand liggende zoekwoord ‘bordspel’ waren de meest voorkomende zoektermen (in aflopende volgorde): Catan, Jungle Speed, Stef Stuntpiloot en Pandemie. Het lijkt erop dat slempende studenten nog steeds genieten van actierijk en luchtig speelplezier.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2012


Top