Nieuws > Archief > okt-dec 2011


14-12-11: Spel v/h Jaar 2012

De winnaars van de verkiezing 'Spel van het Jaar 2012' zijn bekend. Deze mix van een promotievehikel voor de speelgoedbranche en een imitatie van de Nederlandse Spellenprijs wordt georganiseerd door de club achter de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Een jury heeft spellen genomineerd, het publiek heeft de winnaars gekozen.

Winnaar categorie 3 tot 6 jaar: Carcassonne Junior (999 Games)
Winnaar categorie 6 tot 12 jaar: Geronimo Stilton bordspel (Identity Games)
Winnaar categorie 12+: Boggle Flash (Hasbro)

Ik vind het jammer dat het uitstekende familiespel Mondo de tweede categorie niet heeft gewonnen. Ik moet nog wennen aan Carcassonne Junior als Spel van het Jaar 2012. Dit prima kinderspel is immers al sinds het voorjaar van 2009 op de markt. Het zij zo, niets aan te doen, over tot de orde van de dag.

01-12-11: Spel in Zicht

Het nieuwe nummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is deze week gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan De Eerste Vonken, Imperial 2030 en aan de beurs Spiel 2011. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

01-12-11: Leader 1

The Game Master meldt dat het nieuwe wielrenspel Leader 1 Hell of the North is uitgeleverd aan de speciaalzaken. Meer informatie: Game Master overzicht.

25-11-11: 7 Wonders wint Gouden Ludo

Het kaartspel 7 Wonders is een veelvraat van spellenprijzen. Je kunt bijna geen spellenprijs bedenken of dit spel heeft 'm gewonnen. De Nederlandse spelers lagen dit najaar nog dwars, de Vlaamse spellenclubs doen wel wat de rest van de wereld van ze verwacht. 7 Wonders is de winnaar van de Gouden Ludo 2011. Dit is een mooie thuisoverwinning van dit kroonjuweel van de Belgische uitgever Repos Production. De prijs is zojuist uitgereikt tijdens de feestavond voorafgaand aan de beurs Spel 2011. Meer informatie: Gouden Ludo.

20-11-11: EK Kolonisten

De Nederlandse wereldkampioen Erwin Pauëlsen heeft vandaag een aansprekende titel aan zijn palmares toegevoegd. Hij is de kersverse Europees Kampioen van het Kolonisten van Catan bordspel. Meer informatie: Twitter.

18-11-11: Upon a Salty Ocean

Rocks Games meldt dat de Nederlandstalige editie van het bordspel Upon a Salty Ocean is gearriveerd. De eerste zending is deze week uitgeleverd aan de speciaalzaken. Het spel wordt morgen gedemonstreerd op de Ducosim spellenbeurs in Amersfoort.
Meer informatie: Rocks Games overzicht.

07-11-11: Spel v/h Jaar

De genomineerden van de verkiezing 'Spel van het Jaar 2012' zijn bekend. Deze gepimpte imitatie van de Nederlandse Spellenprijs wordt georganiseerd door de club achter de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Ik heb begrepen dat de jury onder meer uit enkele gerenommeerde spellenwinkeliers bestaat. Dit versterkt de hoop op inhoudelijke kwaliteit. In de jongste en de middelste leeftijdscategorie wordt deze hoop enigszins bevestigd. In de oudste categorie zit er iets meer ruimte tussen mijn persoonlijke meetlat en de genomineerden.

Nominaties categorie 3 tot 6 jaar:
- Carcassonne Junior (999 Games)
- Piet Piraat naar de haaien (Studio 100)
- Poepie Knor (Jumbo)

Nominaties categorie 6 tot 12 jaar:
- Geronimo Stilton bordspel (Identity Games)
- Mondo (White Goblin Games)
- Vlotte Geesten (999 Games)

Nominaties categorie 12+:
- 30 Seconds (999 Games)
- Boggle Flash (Hasbro)
- Trivial Pursuit Wedden dat je ’t Weet (Hasbro)

Dinsdag gaat de publieksverkiezing van start. De winnaars worden op 14 december 2011 bekendgemaakt.

06-11-11: Hasbro's najaarsacties

Hasbro Nederland heeft dit najaar twee acties om de verkoop van spellen te bevorderen. In de eerste actie krijg je t/m 20 november 30% korting op de aanschaf van een spel uit de 'Hasbro Spellen Top 10'. Direct na Sinterklaas volgt de kerstactie. Dan krijg je gratis een Trivial Pursuit Kersteditie bij aankoop van Trivial Pursuit, Boggle Flash, Jenga, Monopoly City of Levensweg Elektronisch & Levensecht.

Hasbro verzorgt dit najaar ook demonstraties van de nieuwe gezelschapsspellen Vier op 'n Rij Schieters (een variant waarbij je de schijfjes met een katapult moet schieten), Snaai-Haai, Trivial Pursuit Wedden dat je 't weet (een variant waarbij je wedt op de kennis van je medespelers) en Boggle Flash (een nieuwe versie met digitale letterblokjes).

24-10-11: Fairplay hitlijst

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert elk jaar de zogenaamde Scoutaktion, een hitlijst met de populaire spellen van de Spieltage. Deze publieksverkiezing met relatief weinig stemmers is uiteraard gevoelig voor manipulatie, maar toch is deze Scoutaktion voor velen een bron van vermaak en kooplust. De eindlijst wordt dit jaar aangevoerd door Tournay, gevolgd door Trajan en Ruhm für Rom. Je vindt de eindstand van 2011 op de website van Fairplay.

24-10-11: Nederlandse wereldkampioene

Het WK Carcassonne is gisteren gewonnen door de Nederlandse deelneemster Els Bulten. Op de 999 Games website vind je een verslag van haar route naar de winst.

23-10-11: Spiel 2011 is voorbij

logo (r) Merz VerlagOm 18.00 uur heeft Spiel 2011 na vier dagen speelplezier de deuren gesloten. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de 29e editie van de Internationale Spieltage 147.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een daling van 7.000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar. De beurs vond dit jaar niet plaats tijdens de herfstvakantie in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De stroom kids en families kwam nu in het weekend naar de speeltafels. Op zaterdag kon je weer ouderwets over de hoofden lopen. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld. Dit jaar waren er 810 standhouders uit 32 landen, die meer dan 750 nieuwe producten presenteerden.

In de loop van de week vind je hier een terugblik op Spiel 2011, in de vorm van een kort beursverslag en tientallen foto's.

23-10-11: handelsconflict op Venus

Tijdens Spiel 2011 kwam de Amerikaanse uitgever Stronghold Games met het goede nieuws dat zij volgend jaar een heruitgave van Avalon Hill's klassieker Merchant of Venus zullen uitbrengen. Zij hebben de rechten rechtstreeks van ontwerper Richard Hamblen verkregen. Vervolgens lees ik met grote verbazing een aankondiging van Fantasy Flight Games, waarin zij een nieuwe (en inhoudelijk bewerkte) editie van het spel aankondigen voor het eerste kwartaal van 2012. Uit een verklaring van FFG's directeur Christian T. Petersen blijkt dat FFG de licentie van Hasbro heeft verkregen. Hasbro is de eigenaar van Avalon Hill Games. Volgens een verklaring van Kevin Nesbitt en Stephen Buonocore, de directeuren van Stronghold Games, is ontwerper Hamblen er van overtuigd dat hij de enige rechthebbende is. Meer informatie: BGG.

23-10-11: nominaties Gouden Ludo

De Gouden Ludo is een Vlaamse spellenprijs, die twee jaar geleden in het leven is geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De jury heeft zijn nominatielijst voor de verkiezing van 2011 gepubliceerd. Leden van Vlaamse spellenclubs bepalen de komende weken de winnaar, die op 25 november bekend wordt gemaakt aan de vooravond van de Vlaamse spellenbeurs Spel. De genomineerden zijn:

- 7 Wonders (Repos Production)
- Asara (Ravensburger)
- Dobble (Asmodee)
- Imperial 2030 (The Game Master)

18-10-11: Spiel presentjes

logo (r) Merz VerlagDonderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2011, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben daar vanaf woensdag actief en hoop de komende dagen veel informatie over de nieuwe spellen te verzamelen. Als de techniek meewerkt, zal ik ook dit jaar tijdens de beurs de eerste foto's en teksten publiceren.

Ik heb dit jaar alvast de volgende informatie over acties, cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen gevonden:

 • 2F-Spiele (stand 11-63): voor een donatie aan een goed doel krijg je een gratis uitbreiding (der Liefervertrag) van Funkenschlag/Hoogspanning.
 • Abacus (stand 10-40): Flugverbot is een gratis mini-uitbreiding van Alan Moon's bordspel Airlines Europe. Michael Schacht strooit ook dit jaar met kleine presentjes. Er is niet alleen een gratis tegel voor Zooloretto, ook voor Gold! en Valdora is er iets leuks. Zooloretto Luchs is een andere kleine uitbreiding, die je voor een donatie mag meenemen. Wonders of Antiquity is een gratis uitbreiding van Monuments.
 • Amigo (stand 11-22): Atlantis: Ikarus is een gratis uitbreiding met 7 nieuwe tegels met dubbele kleuren.
 • Argentum (stand 5-64): een gratis uitbreiding voor kopers van Coney Island.
 • Days of Wonder (stand 12-68): Small World Tunnels is een gratis mini-uitbreiding, waarmee je Small World en Small World Underground kunt verbinden.
 • H@ll9000 (stand 9-45): een spellenquiz waarmee je leuke prijzen kunt winnen.
 • Hans im Glück en Schmidt Spiele (stand 11-03/11-45) organiseren de actie 'Carcassonne baut eine Schule in Ghana'. Je kunt hieraan bijdragen door voor 3 euro een stoffen zakje te kopen, met een kleine uitbreiding voor Carcassonne (Die Schule) en een promokaart voor Dominion (Carcassonne). Het ingezamelde bedrag gaat naar Rainbow over Ghana.
 • Huch (stand 12-89): o.a. een gratis uitbreiding van Fauna, de Innerer Schweinehund.
 • Kosmos en Repos hebben samen een mini-uitbreiding van 7 Wonders uitgebracht. Dit Catanwonder introduceert in drie niveaus het een en ander aan Catanese folklore in de wereld van 7 Wonders. De set is verkrijgbaar bij Kosmos (stand 12-17) of Asmodee (stand 12-56). De opbrengst gaat naar een goed doel.
 • Lookout Games (stand 9-40): de term promokaartjes is gevallen, maar ik weet nog niet precies voor welke spellen.
 • Pegasus (stand 6-112): Mondo Duell krijg je mee bij aankoop of een proefpotje van Mondo.
 • Queen Games (stand 10-16): promo's voor Kingdom Builder, Alhambra en Fresco. Ik ben nog niet bekend met de voorwaarden waaronder je ze kunt bemachtigen.
 • Spielen in Österreich (stand 9-14): de gratis uitbreiding Mondo Micro bevat twee borden voor Michael Schacht's razendsnelle legspel Mondo. 51? is een gratis puzzelspel van de Nederlandse spelauteur Niek Neuwahl. Dit spel wordt uitgegeven i.s.m. Ducosim. Neue Untermieter is een gratis uitbreiding van het bordspel Pantheon. Wanderarbeiter aus Österreich is een gratis uitbreiding van het bordspel Helvetia. Degenfechten is een gratis tweepersoonsspel.
 • White Goblin Games (stand 5-01): leuke bonussen voor degenen die hun nieuwe spellen hebben voorbesteld.

Op Boardgamegeek vind je een geeklist met nog meer extraatjes.

18-10-11: nieuws van 999 Games

999 Games heeft de winkeliers geïnformeerd over de releasedata van de nieuwe titels. Mimiq verschijnt in de eerste week van november. Five Crowns, 1830, Aquileia, De eerste vonken, Hoogspanning de Robots en Dominion het achterland volgen in de tweede week van november. Op de Ducosimbeurs van 19 november is dus heel wat te beleven.

18-10-11: nieuwe spellenprijs

Er is een nieuwe spellenprijs in aantocht. De Stichting Speelgoed Nederland, de partij achter de verkiezing Speelgoed van het Jaar, komt met de Nederlandse Spel van het Jaar verkiezing. Deze schaamteloze kopie van de Nederlandse Spellenprijs heeft een vakjury die spellen - in dit geval tegen betaling - nomineert, waarna de consument in een publieksverkiezing met meerdere leeftijdscategorieën de winnaars mag bepalen. Volgens de tamtam wordt de verkiezing van 2012 nog dit jaar gehouden.

Ik hoop dat men een fatsoenlijke jury weet samen te stellen. De jury van de Speelgoed van het Jaar verkiezing had de ballen verstand van gezelschapsspellen en moest nota bene een NSP-jurylid invliegen om wat kwaliteit op de mat te leggen. Ik hoop verder dat de mensen achter de Nederlandse Spellenprijs in de concurrentie van dit commerciële vehikel de inspiratie vinden om de NSP om te bouwen naar een hoogwaardige juryprijs.

05-10-11: Spielbox extraatjes

Volgende week verschijnt een nieuwe Spielbox met leuke extraatjes voor veelspelers. Naast vier nieuwe borden voor het bordspel Burgen von Burgund krijg je ook nog het Martin Wallace bordspel Das Ende des Römischen Imperiums. Op de voorkant van dit nummer pronkt de coverafbeelding van Fortuna, het nieuwe bordspel van The Game Master.

De speciale Spielbox Almanach over Wolfgang Kramer is inmiddels verkrijgbaar. Naast het leesvoer over deze ervaren spelauteur, bevat de almanak ook een uitbreiding van zijn bordspel Asara, Die Gaben des Kalifen.

Informatie & bestellingen: Spielbox shop.

05-10-11: internationale Spel!enkaart

Nederlandstalige bezoekers van Spiel 2011 kunnen bij de stand van 'Spielen in Österreich' (stand 9-14) en bij de stands van een aantal Nederlandse uitgevers gratis de nieuwe Spel!enkaart ophalen. Op deze kaart staat het puzzelspel 51? van de Nederlandse spelauteur Niek Neuwahl, met artwork van Roland MacDonald. Naast speelbord, regels en speelstukken bevat deze kaart informatie over de auteur, de illustrator en over de spellenvereniging Ducosim. Er verschijnt ook een Belgische, een Duitse en een Italiaanse editie, uitgegeven door FORUM-Federatie, de Spiele Club Österreich resp. de Club TreEmme.

03-10-11: Q&A met Q&Q

Deze week zijn de gebroeders Quispel, de heren achter uitgeverij Quined Games, gast van het toonaangevende spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers hebben t/m zondag de kans om deze spelexperts het hemd van het lijf te vragen. Quined Games is onder meer de uitgever van Reef Encounter, Fish Fish Fish en het fonkelnieuwe Alba Longa. Als lid van de samenwerking QWG Games waren ze verantwoordelijk voor Nederlandstalige toppers als Caylus, De Vorsten van Florence en Pandemie.

03-10-11: Nederlandse Spellenprijs 2011

Hanzesteden is de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2011. Dit bordspel van Andreas Steding wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. Deze uitgever pakt voor het derde jaar op rij de hoofdprijs. Hanzesteden kreeg van 60% van de kiezers een vermelding op het stembiljet en won de verkiezing met een totaal van 1.758 punten. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg meer dan 500 punten, een afgetekende weergave van de voorkeur van de kiezers. Op de tweede plaats eindigde het kaartspel 7 Wonders van Repos Production, wereldwijd de grote verzamelaar van spellenprijzen. De derde plaats ging naar het coöperatieve bordspel Het Verboden Eiland van White Goblin Games.

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs is dit najaar voor de elfde keer georganiseerd. Een vakjury heeft acht spellen genomineerd. In de maand september is de nominatielijst voorgelegd aan een ervaren spelerspubliek. Vervolgens hebben 1.043 spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar gekozen.

03-10-11: Graf Ludo 2011

De Graf Ludo is een Duitse prijs voor de beste ‘Spielgrafik’, zeg maar de vormgeving van een spel. Afgelopen week zijn de winnaars bekendgemaakt. In de categorie ‘Beste Familienspielgrafik‘ wint Eselsbrücke met illustraties van Michael Menzel, in de categorie ‘Beste Kinderspielgrafik’ Voll in Fahrt met illustraties van Alexander Jung.
Meer informatie: Graf Ludo.Nieuws > Archief >
okt-dec 2011


Top