Nieuws > Archief > jul-sep 2011


27-09-11: International Gamers Awards

De winnaars van de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze internationale spellenverkiezing wordt georganiseerd door een wereldwijd team van spellenkenners, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. De prijzen worden uitgereikt op de internationale spellenbeurs Spiel 2011. De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is 7 Wonders van Antoine Bauza(uitgever: Repos Production), inmiddels een ware veelvraat in spellenprijzenland. De categorie spellen voor twee spelers is gewonnen door Martin Wallace's sublieme deck building spel A Few Acres of Snow (uitgever: Treefrog).

26-09-11: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder een relatief kleine groep journalisten en andere spelexperts. Vandaag is de uitslag van deze jaargang bekendgemaakt:

1. 7 WONDERS, Repos Production
2. STICH-MEISTER, Amigo
3. 1655 - HABEMUS PAPAM, DDD Verlag
4. THUNDERSTONE, Pegasus
5. DIE SÄULEN DER ERDE - DAS KARTENSPIEL, Kosmos
6. HAGGIS, Indie Boards and Cards
7. BIBLIOS, Iello
8. SOBEK, Gameworks
9. GOLD!, Abacus
10.DIE SIEDLER VON CATAN - DAS SCHNELLE KARTENSPIEL, Kosmos

Commentaar: deze winnaar zal niemand verrassen. Leuk dat er een paar 999 Games titels in de top 10 staan, al vind ik het Kathedraal kaartspel eigenlijk niet goed genoeg voor deze lijst.

20-09-11: nieuws van de Goblins

White Goblin Games komt dit najaar met Nederlandstalige uitbreidingen van Mondo en K2. Laatstgenoemde krijgt met Broad Peek een nieuw speelbord, met extra regels en materiaal. Michael Schacht’s waanzinnig leuke legspel Mondo wordt uitgebreid met de Werelduitbreiding A en de Werelduitbreiding B. Beide uitbreidingen bevatten het spelmateriaal voor één extra speler en 13 nieuwe opdrachten en speciale waarderingen.

Distributietak White Goblin Distribution heeft een overeenkomst gesloten met de Belgische uitgever Pearl Games. Het internationaal gewaardeerde bordspel Troyes en het fonkelnieuwe kaartspel Tournay krijgen hierdoor een betere toegang tot de Nederlandse speciaalzaken.

19-09-11: Deutscher Spiele Preis

Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2011 bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Het kaartspel 7 Wonders van Antoine Bauza (Repos Production) heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit boeiende kaartspel is een internationale spellenhit, die de ene na de andere spellenprijs weet te winnen. De volledige top tien van 2011 luidt als volgt:

1. 7 WONDERS van Antoine Bauza (Repos Production)
2. DIE BURGEN VON BURGUND van Stefan Feld (Alea)
3. TROYES van Sébastien Dujardin, Xavier Georges en Alain Orban (Pearl Games)
4. NAVEGADOR van Walther M. Gerdts (PD-Verlag)
5. ASARA van Wolfgang Kramer und Michael Kiesling (Ravensburger)
6. MONDO van Michael Schacht (Pegasus Spiele)
7. PANTHEON van Michael Tummelhofer (Hans im Glück)
8. LANCASTER van Matthias Cramer (Queen Games)
9. LUNA van Stefan Feld (Hall Games)
10.STRASBOURG van Stefan Feld (Pegasus Spiele)

De winnaar van de Deutsche KinderspielePreis 2011 is Monster-Falle van Inka und Markus Brand (Kosmos).

De prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2011 - Wanderpreis der Stadt Essen) is gewonnen door Expedition Sumatra van Britta Stöckmann en Jens Jahnke (Igramoon Spieleverlag).

De prijzen worden op 19 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2011. Wij zijn hiervoor uitgenodigd en doen t.z.t. verslag van de prijsuitreiking.
Meer informatie: Deutscher Spiele Preis.

15-09-11: Spellenspektakel 2011 afgelast

De organisator van het Spellenspektakel heeft vandaag laten weten dat de editie van 2011 is afgelast. Wat veel insiders al zagen aankomen, is nu ook realiteit voor de nieuwe beursorganisator. De belangrijkste spellenuitgevers hadden de promotiebudgetten van 2011 al vastgezet en zagen geen ruimte voor een prominente aanwezigheid op deze plotselinge herstart van het Spellenspektakel. Van uitstel komt gelukkig geen afstel, het negentiende Spellenspektakel zal plaatsvinden op 27 en 28 oktober 2012. De locatie is nog steeds het Beursgebouw in Eindhoven. Hier vierde de beurs in het verleden zijn grootste successen, met sfeervolle evenementen die in de topjaren meer dan 10.000 bezoekers wisten te trekken.

Ik ben blij dat de organisator deze verstandige beslissing heeft genomen. Ze hebben nu de tijd om met de uitgevers en verenigingen aan een prachtig evenement te sleutelen. Een halfgare editie in 2011 zou onherstelbare schade hebben aangericht. Ik ben ook zeer te spreken over de verhuizing naar oktober. Één week na Spiel is wat mij betreft de perfecte datum voor een succesvol Spellenspektakel.

15-09-11: Q&A met Bruno Faidutti

Komende week is de bekende Franse spelauteur Bruno Faidutti gast van het toonaangevende spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers krijgen één week de kans om deze ontwerper (Engelstalig) het hemd van het lijf te vragen. Bruno is onder meer bekend van de spellen Machiavelli, Das Tal der Mammuts en de fonkelnieuwe WGG-titels Lost Temple en Dragon's Gold.

13-09-11: Spel in Zicht

Het herfstnummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is deze week gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan King of Tokyo, Lego Heroica en spelauteur David Ausloos (o.a. Panic Station). Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

01-09-11: Nederlandse Spellenprijs

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs wordt dit najaar voor de elfde keer georganiseerd. De jury heeft een nominatielijst met acht titels gekozen uit de spellen die van juni 2010 t/m mei 2011 in de Nederlandse taal zijn uitgebracht. Deze lijst is vandaag bekendgemaakt. De komende weken kiezen met name Vlaamse en Nederlandse spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2011. De genomineerden zijn:

  • 7 Wonders, een kaartspel over de ontwikkeling van beschavingen en wereldwonderen, ontworpen door Antoine Bauza, uitgegeven door Repos.
  • Hanzesteden, een bordspel over kooplieden en handelsroutes, ontworpen door Andreas Steding, uitgegeven door 999 Games.
  • Imperial 2030, een bordspel over grootmachten en conflicten, ontworpen door Mac Gerdts, uitgegeven door The Game Master.
  • K2, een bordspel over het beklimmen van deze beruchte berg, ontworpen door Adam Kałuża, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Lino, een bordspel over het aanleggen van waardevolle rijen, ontworpen door Chislaine van den Bulk, uitgegeven door Giuoco.
  • Sun, Sea & Sand, een bordspel over de exploitatie van een vakantiepark, ontworpen door Corné van Moorsel, uitgegeven door Cwali.
  • Het Verboden Eiland, een bordspel over een gezamenlijke schattenjacht, ontworpen door Matt Leacock, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Wizard, een kaartspel over het bieden op te behalen slagen, ontworpen door Ken Fisher, uitgegeven door 999 Games.

Je kunt tot 1 oktober jouw stem uitbrengen op de website van de Nederlandse Spellenprijs. De winnaar wordt op maandag 3 oktober bekendgemaakt. Onder de stemmers wordt in november een groot spellenpakket verloot.

28-08-11: nieuw in de winkel

Deze week duiken meerdere nieuwe spellen op in de Nederlandse speciaalzaken. White Goblin Games heeft twee titels uitgeleverd: het reactie- en puzzelspel Mondo en het tactische bordspel Principato. Volgens de presentatie op hun website heeft ook 999 Games twee nieuwe spellen verstuurd: de bewerkte heruitgave van Knizia's In de Ban van de Ring en het kaartspel 1655 Habemus Papam. Laatstgenoemde wordt al een paar maanden verwacht. Komt er nu eindelijk witte rook uit de schoorsteen?

22-08-11: nieuws van de Goblins

White Goblin Games heeft de voorbestellingprocedure voor Spiel 2011 opgestart. Via de website van deze uitgever kun je o.a. de nieuwe Spielreleases met korting aanschaffen. Je krijgt tevens een mini-uitbreiding voor het desbetreffende spel. Als je het volledige pakket koopt, krijg je er een extra kaart voor Revolver bij.

22-08-11: Vuoden peli 2011

Geheel in de lijn van deze zomer regent het momenteel spellenprijzen. In Finland zijn afgelopen vrijdag de winnaars van de 'Vuoden peli 2011' bekendgemaakt. Het beste familiespel is Het Verboden Eiland (White Goblin Games), het beste expertspel is 7 Wonders (Repos) en het beste kinderspel is R. Scarry’s Busytown (Tactic).
Meer informatie: Vuoden peli.

17-08-11: nominaties Graf Ludo

De Graf Ludo is een Duitse spellenprijs voor de beste ‘Spielgrafik’, zeg maar de vormgeving van een spel. Vandaag zijn de genomineerden in twee categorieën bekendgemaakt. In de categorie ‘Beste Familienspielgrafik‘ zijn dit Eselsbrücke, Safranito en Mount Draco. In de categorie ‘Beste Kinderspielgrafik’ zijn dit Monsterfalle, Der verflixte Zaubertrank en Voll in Fahrt. De helft van deze spellen is geïllustreerd door Michael Menzel. De winnaars worden op 30 september bekendgemaakt.
Meer informatie: Graf Ludo.

16-08-11: Spiel der Spiele

Asara van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (uitgever: Ravensburger) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2011". Asara is een 'worker placement spel', waarbij de spelers een exotische stad proberen te vullen met de meeste, hoogste en mooiste torens. De Oostenrijkse spellenprijs Spiel der Spiele is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2011":

Spellen voor de familie:
- Mord in Arosa (Zoch)
- Qwirkle
(Schmidt Spiele)
- Voll in Fahrt
(Amigo)
Spellen voor kinderen:
- LEGO Heroica (LEGO)
- Schusselhexe
(Haba)
 
   
Spellen voor vrienden:
- 7 Wonders (Repos)
- Fortytwo
(Piatnik)
- Uluru
(Kosmos)
Spellen voor experts:
- Herr der Ringe Kartenspiel (Heidelberger)
 

Meer informatie: Spiel der Spiele brochure.

Commentaar: een mooi familiespel als winnaar, hierover ga ik niet zeuren. De rubriek 'spellen voor experts' vind ik een beetje mager gevuld. Verder mis ik Het Verboden Eiland in de familiecategorie.

10-08-11: IGA nominaties

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze internationale spellenverkiezing wordt georganiseerd door een team met spellenkenners uit tal van landen, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. De winnaar wordt over enkele weken gekozen. De prijzen worden uitgereikt op de internationale spellenbeurs Spiel 2011.

De genomineerden in de categorie spellen voor meer spelers: 7 Wonders (Repos), Airlines Europe (Abacus), Asara (Ravensburger), Die Burgen von Burgund (Alea), Dominant Species (GMT Games), Inca Empire (White Goblin Games), K2 (Rebel.pl, White Goblin Games), London (Treefrog), Navegador (PD-Verlag), Troyes (Pearl Games) en Vinhos (What's Your Game?).

De genomineerden in de categorie spellen voor twee spelers: A Few Acres of Snow (Treefrog), Battles of Westeros (Fantasy Flight Games), Earth Reborn (Ludically), Famiglia (2F-Spiele, Rocks Games) en What's My Word? (Gryphon Games).

Commentaar: de 'multilijst' bevat veel aansprekende titels. 7 Wonders lijkt de grote favoriet, maar deze jury is niet te beroerd om een leuke verrassing uit de hoed te toveren. Van de 'duolijst' gok ik op A Few Acres of Snow. Ik besluit met felicitaties voor de Nederlandse uitgevers op deze lijsten.

07-08-11: toernooi op het spoor

Chislaine van den Bulk's uitgeverij Giuoco organiseert op 11 september 2011 een spectaculair toernooi voor het treinenspel Koplopers & Dwarsliggers. Het toernooi zal plaatsvinden in de intercity van Schiphol naar Groningen. De trein vertrekt om 10:19 uur uit Schiphol en zal daar volgens planning om 16:38 uur terug zijn. Deelname kost 10 euro (inclusief een treinkaartje, koffie, thee en fris).


de introductie van het spel in 2009

Ik kan je deze bijzondere speelervaring van harte aanbevelen. In 2009 werd het spel op dezelfde wijze geïntroduceerd. Dit was een zeer geslaagde dag.
Meer informatie: Giuoco website.

04-08-11: Rattus promokaart

White Goblin Games heeft vandaag een speciale promokaart voor het bordspel Rattus uitgebracht. Deze 'Jester' toont de mascotte van de toonaangevende spellensite Boardgamegeek. Deze kaart is uitsluitend verkrijgbaar via de BGG Store.

04-08-11: Star Wars

De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games heeft een licentie voor Star Wars spellen in de wacht gesleept. Deze licentie betreft kaartspellen, rollenspellen en miniaturen. Bordspellen worden niet genoemd. De eerste producten zijn al aangekondigd. Star Wars: The Card Game is een coöperatief spelsysteem volgens FFG's 'Living Card Game' concept. X-Wing is een tactisch miniaturenspel over ruimtegevechten, waarin X-Wings en TIE Fighters het tegen elkaar opnemen. Voor beide spellen zullen in de toekomst uitbreidingen verschijnen.

26-07-11: Alba Longa

De Nederlandse uitgever Quined Games heeft vandaag een nieuwe titel aangekondigd. Op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 verschijnt het bordspel Alba Longa van de Canadese auteur Graeme Jahns. Dit spel speelt zich af in Italië omstreeks 500 v. Christus. De spelers zijn koningen van stadstaten, die hun steden uitbreiden en monumenten oprichten. Het spelsysteem is een combinatie van dobbelsteenselectie, economisch management, worker placement en onderlinge aanval en verdediging. Bij het spel worden drie grote varianten meegeleverd. Alba Longa zal niet als Master Print uitkomen. De uitgever is zo te spreken over de vormgeving van de cover, dat de gebruikelijke MP-omkadering als afbreuk wordt ervaren.
Binnenkort volgt een uitgebreide preview.

25-07-11:  Kinderspiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft het bordspel Da ist der Wurm drin uitgeroepen tot het Duitse Kinderspiel des Jahres van 2011. De winnaar is vanmorgen in de Duitse havenstad Hamburg bekendgemaakt en gehuldigd. Da ist der Wurm drin is ontworpen door Carmen Kleinert en wordt uitgegeven door Zoch. In dit spel 'racen' bontgekleurde regenwormen naar een composthoop. Een dobbelsteen bepaalt met welke delen de spelers hun wormen mogen verlengen. Onderweg kunnen de spelers op basis van de tussenstand een racebonus verdienen.
Spelbeschrijving: Da ist der Wurm drin.

23-07-11: Twitter widget

Ik heb van de week een Twitteraccount aangemaakt en als widget op de bovenliggende nieuwspagina gezet. Ik wil de komende tijd proeven of dit een handige manier is om (naast de gebruikelijke nieuwsvoorziening) korte nieuwsberichten over spellen te plaatsen.

21-07-11: Spiel 2011

Logo (R) Merz VerlagDeze week ontving ik het eerste persbericht van Spiel 2011. De beurs wordt dit jaar groter dan ooit, hal 7 is aan de beursvloer toegevoegd. Deze grote hal ligt in het verlengde van de hallen 4, 6 en 8. Met de vulling van de hallen zit het ook goed, begin juli hadden zich al meer dan 750 standhouders uit 34 landen aangemeld. Er zijn met name veel nieuwe standhouders uit Oost-Europa. De groei van de beurs heeft zich niet uitgestrekt tot de entreeprijzen, deze zijn gelijk aan 2010.

Meer informatie: Spiel 2011 preview.

21-07-11: nieuws van de Goblins

De Nederlandse uitgever White Goblin Games pakt flink uit op Spiel 2011. Naast Bruno Faidutti's Lost Temple verschijnen nog vijf nieuwe titels. Dragon's Gold is een heruitgave van Faidutti's kaartspel uit 2001. Singapore is een handelsspel met een risicovolle en duistere zijde. Rattus Africanus is een nieuwe uitbreiding van het pestspel Rattus. Revolver is een kaartspel voor twee spelers over duels in het wilde westen. Panic Station is een coöperatief spel met een twist.

20-07-11: Spelmagazijn 2.0

De populaire Nederlandse spellensite Spelmagazijn leidde de afgelopen maanden een slapend bestaan. Gisteren is het team achter deze site fris en monter gestart met een vernieuwde editie. Je vindt de nieuwe site op www.spelmagazijn.com.

19-07-11: Lost Temple

De Franse spelauteur Bruno Faidutti meldt de komst van zijn nieuwe spel Lost Temple. Hij noemt het zelf een dynamisch racespel, met een beetje tactiek, veel bluf en een flinke portie geluk. De race bestaat uit een zoektocht naar een tempel in de jungle. Dit spel gebruikt een rollensysteem in de stijl van Bruno's populaire kaartspel Machiavelli. Lost Temple wordt op Spiel 2011 uitgebracht door de Nederlandse uitgever White Goblin Games.

16-07-11: Jogo do Ano 2010

De Portugese spellensite Spiel Portugal heeft afgelopen week de winnaar van de Portugese Spellenprijs van 2010 bekendgemaakt. De prijs is toegekend aan het bordspel Troyes, van de Belgische uitgever Pearl Games. Meer informatie: Spiel Portugal.

16-07-11: The Game Master

The Game Master heeft deze week een tweede nieuwe titel voor het najaar aangekondigd. Op Spiel 2011 verschijnt, naast het voor september aangekondigde bordspel Fortuna, het wielrenspel Leader 1, Hell of the North. Dit is een nieuwe titel uit een spellenreeks van de Italiaanse uitgever Ghenos. The Game Master wijst tussen neus en lippen door op de mogelijke komst van meer nieuwe spellen, maar heeft hierover pas in augustus voldoende zekerheid.

The Game Master produceert dit najaar een beperkt aantal van de nieuwe spellen. Op 1 september start een voorinschrijving, om vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen.

Meer informatie: The Game Master overzicht.

12-07-11: Carcassonne stickers

Volgende week verschijnt het nieuwe nummer van het Duitse spellenblad Spielbox. Met een speciale bijlage wordt de 'tiende' verjaardag van het legspel Carcassonne gevierd. Dit is een stickervel met 130 afbeeldingen, waarmee je 65 horigen en andere speelfiguren kunt opfleuren. Meer informatie: Spielbox Shop.

04-07-11: Speelgoed v/h Jaar

Het vakblad Speelgoed en Hobby heeft vandaag de genomineerden van de Speelgoed v/h Jaar verkiezing van 2011 bekendgemaakt. In meerdere categorieën zijn spellen en puzzels genomineerd. De voor spelliefhebbers meest aansprekende nominatie is het coöperatieve bordspel Het Verboden Eiland van White Goblin Games.

Vanaf medio augustus kan het publiek op de genomineerde spellen stemmen. De prijs wordt begin november uitgereikt.

Meer informatie: Speelgoed en Hobby - Speelgoed v/h Jaar.

04-07-11: Spellenspektakel Eindhoven

De nieuwe organisator van Het Spellenspektakel heeft vandaag de locatie van de volgende editie van deze spellenbeurs bekendgemaakt. Het negentiende Spellenspektakel keert terug naar zijn oude thuishaven, het Beursgebouw van Eindhoven. Hier vierde de beurs in het verleden zijn grootste successen, met sfeervolle evenementen die in de topjaren meer dan 10.000 bezoekers wisten te trekken. Het Spellenspektakel van 2011 is gereduceerd tot een tweedaagse beurs. Het Spellenspektakel zal plaatsvinden op 12 en 13 november 2011.Nieuws > Archief >
jul-sep 2011


Top