Nieuws > Archief > apr-jun 2011


27-06-11: Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van twee van de drie Duitse Spiel des Jahres verkiezingen van 2011. Het beste familiespel (Spiel des Jahres) is het abstracte legspel Qwirkle van Susan McKinley Ross (uitgever: Schmidt Spiele). Het beste expertspel (Kennerspiel des Jahres) is het in veelspelerkringen zeer populaire kaartspel 7 Wonders van Antoine Bauza (uitgever: Repos). Het beste kinderspel wordt op 25 juli 2011 uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

26-06-11: Origins Awards

Tijdens de Origins Game Fair zijn zaterdagavond de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. Het beste bordspel is Castle Ravenloft van Wizards of the Coast, het beste kaartspel heet Back to the Future van Looney Labs en het beste familiespel is Zombie Dice van Steve Jackson Games. Het beste historische bordspel is Settlers of America Trails to Rails van Mayfair Games. Laatstgenoemde is in Nederland bekend als De Kolonisten van Amerika.

20-06-11: heavy Monopoly

De afgelopen jaren rolden de Monopolyvarianten in grote hoeveelheden van de band. Dit jaar wordt de speelse smaak van hard rock en metal fans op de proef gesteld. Onlangs verscheen al een Metallica Monopoly, in augustus wordt de AC/DC variant verwacht. Wie weet volgt er ook nog een Rammstein editie, inclusief de vlammenwerper waarmee je de kwaliteit van dit spelsysteem op passende wijze recht kunt doen.

20-06-11: Meeples Choice Award

Leden van de Spielfrieks discussiegroep op Yahoo waarderen elk jaar hun favoriete spel met de Meeples Choice Award. Deze spellenverkiezing is dit jaar gewonnen door het kaartspel 7 Wonders (Repos). Op tweede en de derde plek eindigden de kaartspellen Innovation (Asmadi Games) en London (Treefrog). Informatie: Opinionated Gamers.

19-06-11: ontembare prijsvraag

Het spellenportaal Bordspelmania organiseert een prijsvraag rond het bordspel De Ontembare Stad, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2005. Deze prijsvraag kent twee niveau's: familie en expert. In beide gevallen maak je kans op De Ontembare Stad en de uitbreiding Het Verraad. De spellen zijn ter beschikking gesteld door de uitgever The Game Master.

17-06-11: Fortuna video

The Game Master heeft een video met een 'teaser' voor het nieuwe bordspel Fortuna gepubliceerd. Onder begeleiding van bombastische muziek biedt deze video je een blik op de mooie tekeningen van Franz Vohwinkel. Voor een korte beschrijving van het spel zelf verwijs ik je naar het The Game Master overzicht.

13-06-11: Q&A met wereldrecordhouders

Het spellenportaal Bordspelmania organiseert aan de lopende band forumsessies met spelauteurs en andere ludieke gasten. Deze week heeft men de Vlaamse spellenclub Spelbunker te gast. Leden van deze club hebben onlangs een wereldrecord verbeterd.  Forumbezoekers krijgen tot en met 19 juni de kans om hen het hemd van het lijf te vragen.

08-06-11: Spellenspektakel

De nieuwe organisator van Het Spellenspektakel heeft vandaag de datum van de volgende editie van deze spellenbeurs bekendgemaakt. Het negentiende Spellenspektakel zal plaatsvinden op 12 en 13 november 2011. De organisatie wil de nieuwe thuishaven van de beurs nog niet noemen, omdat het overleg met de beoogde locatie nog niet is afgerond. Men heeft het over een locatie ten zuiden van Zwolle.

Ik vind deze aankondiging opmerkelijk. Hoe is het mogelijk dat de datum al vaststaat, terwijl de beurshal nog onzeker is? Bij zo'n groot evenement zijn beide aspecten normaal toch onlosmakelijk verbonden? Als het op de beoogde locatie niet lukt, vind je niet zomaar een passende zaal voor dezelfde dagen.

Hoe dan ook, het is goed nieuws dat deze beurs weer een stapje dichterbij komt.

08-06-11: Spel in Zicht

Het nieuwe nummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is deze week gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan Het Verboden Eiland, 7 Wonders en Vasco da Gama. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

05-06-11: Q&A met Jan Willen Rozema

Vanaf maandag 6 juni is Jan Willem Rozema, auteur van het boek Begin bij Start!, gast van het spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers krijgen tot en met 12 juni de kans om hem het hemd van het lijf te vragen. Rozema is marketingdeskundige met een passie voor bord- en kaartspellen. Hij heeft het boek met name geschreven voor de beginnende spelauteur, als stimulans voor hen die spellen willen gaan bedenken.

Tijdens de Q&A kun je in een prijsvraag een exemplaar van het boek winnen.

05-06-11: nieuws van 999 Games

999 Games heeft de afgelopen week vier nieuwe titels uitgeleverd. Met een vertraging van ruim twee maanden zijn drie producten uit de Carcassonnefamilie verschenen: de jubileumeditie van het basisspel, een uitbreiding met transparante horigen en het Carcassonne Dobbelspel. De vierde nieuwe spel is het bordspel Pantheon. Deze experttitel is ontworpen door Bernd Brunnhofer, de auteur van Het Stenen Tijdperk.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

28-05-11: Fortuna prijsvraag

The Game Master organiseert een prijsvraag rond het nieuwe bordspel Fortuna, dat in de loop van het derde kwartaal wordt verwacht. Wat is er afgebeeld op het volgende gedeelte van het Fortuna speelbord?

Kies één van de volgende vier antwoorden:
A. een Romeins dorp
B. een trainingskamp voor Centurions
C. een kasteel uit de oudheid
D. een Romeinse markt

Stuur jouw antwoord uiterlijk 21 juni 2011 naar prijsvraag@thegamemaster.nl. Onder de juiste inzenders wordt een winnaar geloot. Deze krijgt Fortuna thuisgestuurd zodra het spel uit is.

Meer informatie over het spel: The Game Master overzicht.

28-05-11: Mondo Solo prijsvraag

De Duitse website Die Pöppelkiste en spelauteur Michael Schacht organiseren een prijsvraag rond het razendsnelle legspel Mondo, dat in het derde kwartaal door White Goblin Games in Nederland wordt uitgebracht. Los de Mondo puzzel op en maak kans op een van Michael's spellen: Mondo, Felinia of Industry.
Link naar de prijsvraag: Mondo Solo prijsvraag.
Meer informatie over het spel: WGG overzicht.

23-05-11: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2011 worden gekozen. Dit jaar reikt de jury voor de eerste keer drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op 27 juni 2011 uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste expertspel wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt op 25 juli 2011 uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2011 zijn:

- ASARA van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger)
- DIE VERBOTENE INSEL (Het Verboden Eiland) van Matt Leacock (Schmidt Spiele)
- QWIRKLE van Susan McKinley Ross (Schmidt Spiele)

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2011 zijn:

- 7 WONDERS van Antoine Bauza (Repos Production)
- LANCASTER van Matthias Cramer (Queen Games)
- STRASBOURG van Stefan Feld (Pegasus Spiele)

Voor het Kinderspiel des Jahres 2011 zijn genomineerd:

- DA IST DER WURM DRIN van Carmen Kleinert (Zoch)
- DIE KLEINEN ZAUBERLEHRLINGE van Thomas Daum en Violetta Leitner (Drei Magier)
- MONSTER-FALLE van Inka en Markus Brand (Kosmos)

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste gepubliceerd. Dit is een lijst met aanbevolen familie- en expertspellen. Op de Empfehlungsliste van 2011 vind je onder meer het bordspel Sun, Sea & Sand van de Nederlandse auteur Corné van Moorsel en zijn uitgeverij Cwali. Dit is een felicitatie waard!

Commentaar: 7 Wonders lijkt mij de zekere winnaar van het Kennerspiel des Jahres. Ik vind het verstandig dat de jury dit spel niet in de familiecategorie heeft genomineerd. Het grote publiek was ongetwijfeld afgeknapt op al die pictogrammetjes. Het Spiel des Jahres wordt vermoedelijk een spannend duel tussen Asara en Het Verboden Eiland. Ik vind het verrassend om een ouder spel als Qwirkle op de nominatielijst van 2011 te zien, maar blijkbaar is deze Duitse editie nog niet zo lang op de markt.

Meer informatie: Spiel des Jahres.

23-05-11: Conquest of Nerath

De merknaam Dungeons & Dragons is de laatste tijd zeer actief op bordspelgebied. Volgende maand verschijnt het nieuwe bordspel Conquest of Nerath. In dit fantasievolle veroveringsspel voor 2-4 spelers trekken legers, helden en draken ten strijde.
Meer informatie: Wizards of the Coast.

15-05-11: nieuws van de Goblins

Met de spellen van White Goblin Games kun je de zomer door. Deze week lanceerde men de website www.heerlijkdezomerdoor.nl, met informatie voor een speelse zomer. Je vindt er niet alleen informatie over de nieuwe spellen Cherokee, Dweebies, K2 en Jambo, maar ook een wedstrijd waarmee je een gesigneerd exemplaar van het bordspel Norenberc kunt winnen.

Op Boardgamegeek vond ik de aankondiging van een ander nieuw spel van de Goblins. In Panic Station jagen de spelers in een ruimtestation op buitenaardse parasieten. De jacht wordt gestuurd door een coöperatief spelsysteem met een twist. Een van de spelers is in het geheim gastheer van de parasieten en probeert de anderen te besmetten. Niemand is dus te vertrouwen, maar je moet wel samenwerken.

15-05-11: Nederlandse Spellenprijs

Ducosim heeft de Nederlandse Spellenprijs overgenomen en werkt op de achtergrond aan een verbeterde aanpak voor 2012 en verder. Een mix van bekende juryleden en vers bloed is door Ducosim gevraagd om in 2011 een verkiezing te organiseren. De Nederlandse Spellenprijs van 2011 is gebaseerd op de klassieke combinatie van een door een jury bepaalde nominatielijst, gevolgd door een publieksverkiezing. De verkiezing wordt in september gehouden.

12-05-11: nieuws van 999 Games

999 Games presenteerde deze week de line up voor de tweede helft van 2011.

Het assortiment expertspellen wordt uitgebreid met het uitmuntende treinenspel 1830, de Lage Landen uitbreiding van Agricola (Nederlandse en Vlaamse kaartjes, groente- en graanminiaturen, buitenaardse kaartjes en de uitbreiding ‘seizoenen’), het strategische bordspel Aquileia (vorig jaar de winnaar van de spelontwerpwedstrijd in Venetië, waar 999 Games eigenaar Michael Bruinsma jurylid was), het fascinerende bordspel Pantheon en de kaartspelvariant op De Kathedraal.

De lijn familiespellen krijgt uitbreiding met heruitgaven van 30 Seconds en In de Ban van de Ring, het tweepersoons deductiespel Dobbelduel en de kaartspelletjes Grabbelen en Rood-Wit-Blauw.

De kids worden bediend met het geheugenspel Muizencarrousel, het reactiespel Ring l ding (op het eerste gezicht een Halli Galli kloon met ringen) en het puzzelspel Koo Koo Puzzels. De kinderlijn van Drie Magiers Spellen wordt aangevuld met het behendigheidsspel Het Betoverde Rad.

12-05-11: Warheads Medieval Tales

Simtasia uit Gouda brengt het tweepersoonsspel Warheads: Medieval Tales op de markt. In dit spel staan de rivalen Hugo of Deangard en Gui le Batard centraal. Met hulp van hun volgelingen ondernemen ze wonderbaarlijke queestes. In de loop van zes uitgaven wordt hun complete verhaal uit de doeken gedaan. Iedere uitgave bestaat uit een Engelstalig magazine, met alle regels en achtergrondinformatie, dat wordt vergezeld van twee boxed sets met unieke Warheads miniaturen. Meer informatie: Simtasia.

Op de Ducosimbeurs van 14 mei wordt Warheads: Medieval Tales gepresenteerd en gedemonstreerd.

08-05-11: kletsen met Chislaine

Vanaf zondag 15 mei is de bekende vrouwelijke spelauteur Chislaine van den Bulk gast van het spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers krijgen tot en met 21 mei de kans om deze sympathieke ontwerpster het hemd van het lijf te vragen. Chislaine is met name bekend van de spellen Koplopers en Dwarsliggers, Fish Fish Fish, Mausgeflippt en internationaal hoog gewaardeerde tweepersoonsspel Lino.

Tijdens dit forumgesprek worden twee prijsvragen georganiseerd, waarbij je een spel van Chislaine kunt winnen. Zij heeft een exemplaar van Koplopers en Dwarsliggers en van Lino ter beschikking gesteld.

08-05-11: Star Trek deck building

Deck building is hot, nieuwe spellen en uitbreidingen verschijnen aan de lopende band. Bandai komt later dit jaar met twee Star Trek deck building spellen, een spel op basis van de originele serie uit de jaren '60 en een ander spel op basis van The Next Generation. Meer informatie: Bandai collectible games.

06-05-11: 999 Games outlet sale

999 Games organiseert op zondag 29 mei een outlet sale, waar je voor hopelijk zachte prijsjes magazijndochters en 'licht beschadigde' recente spellen op de kop kunt tikken. Meer informatie: 999 Games.

02-05-11: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2011. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2010/2011 (Essen-Nürnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Deelnemers maken kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2011.

30-04-11: Spellenspektakel doorstart!

Ik ontving een verheugend bericht over de doorstart van Het Spellenspektakel. De nieuwe organisator is er met 999 Games uitgekomen, de grootste en leukste spellenbeurs van de Benelux gaat door! T.z.t. volgt er nieuws over de locatie (er wordt ook aan Vlaamse spelers gedacht) en de datum.

De nieuwe organisator zit ook achter het fantasy en middeleeuwenevenement Castlefest. Men heeft dus ervaring met de organisatie van evenementen voor liefhebbers.

30-04-11: nieuws van de Goblins

White Goblin Games is dit voorjaar op stoom. Naast het kaartspel Cherokee verschijnen eind mei een heruitgave van Jambo, het kaartspel Dweebies en het bordspel K2.
Meer informatie: White Goblin Games overzicht.

26-04-11: Zuiderspel

Tweede Paasdag werd in Eindhoven voor de derde keer een Zuiderspel georganiseerd. Dit jaar werd de beurs gehouden in het zogenaamde Klokgebouw, onderdeel van een voormalig fabriekspand van Philips. Ik vond het een zeer geslaagde beurs, waar uitgevers, winkeliers en spellenclubs de nieuwste en leukste spellen demonstreerden. Er was ook van alles te koop voor scherpe prijzen. Er waren zelfs meerdere stands met interessante tweedehands spellen. Een van de beurshits was het coöperatieve bordspel Het Verboden Eiland, een minpunt was de kleine stand van 999 Games. Deze grote uitgever moet zich schamen voor zo'n belabberde presentatie, nota bene in de geboortestad van het Spellenspektakel.


enthousiaste inheemse spelers

Deze editie van Zuiderspel trok ruim 700 bezoekers. Als het weer niet zo extreem mooi was geweest, hadden ze zomaar 1.000 man kunnen halen. Dit biedt de organisator ongetwijfeld hoop voor de toekomst. Op mij kunnen ze volgend jaar in ieder geval weer rekenen, ik heb me dit jaar namelijk kostelijk vermaakt. Zuiderspel is op dit moment het toonaangevende spellenevenement van Nederland.


een blik op de zaal

Meer beurservaringen vind je op het spellenportaal Bordspelmania.

26-04-11: Famiglia

De Nederlandse uitgever Rocks Games komt later dit jaar met een Nederlandstalige editie van Friedemann Friese's kostelijke tweepersoonsspel Famiglia.
Meer informatie: Rocks Games.

24-04-11: Mondo

Michael Schacht's flitsende nieuwe puzzel- en legspel Mondo komt na de zomer ook naar Nederland. White Goblin Games werkt aan een Nederlandstalige editie.

Wil je nu al kennismaken met Mondo? Dan kun je vanaf vandaag terecht bij de gedigitaliseerde versie op Brettspielwelt.

17-04-11: Cherokee

White Goblin Games meldt de komst van een nieuw kaartspel in een blikken doosje. Cherokee is ontworpen door de Belg Fréderic Moyersoen, die hier vooral bekend is van zijn kaartspel Saboteur. Je probeert jouw indianen zo hoog mogelijk in een piramide te plaatsen, zonder daarbij jouw speelkleur bekend te maken. Het spel ligt vanaf eind mei in de winkels. Op de spellenbeurs Zuiderspel kun je volgende week al een proefpotje spelen. Meer informatie: White Goblin Games.

17-04-11: Spielbox & Wallace

Deze week verschijnt het nieuwe nummer van het Duitse spellenblad Spielbox. Dit exemplaar is met name interessant voor de fans van de Britse spelauteur Martin Wallace. In een bijlage krijg je het spelmateriaal voor vier van zijn spellen, die als extraatje in dit en drie komende nummers zijn opgenomen. Als de Duitse taal niet jouw dingetje is, kun je het over twee weken met de Engelstalige editie proberen.
Meer informatie: Spielbox Shop.

13-04-11: nominaties Origins Awards

De genomineerden van de Origins Awards zijn onlangs bekendgemaakt. Deze Amerikaanse spellenprijs verdeelt zijn genomineerden in allerlei categorieën. Eind juni kiezen de bezoekers van de Origins Game Fair de winnaars. Ik beperk me hier tot de volgende vier categorieën.

Beste bordspel: Castle Ravenloft (Wizards of the Coast), Defenders of the Realm (Eagle Games), Fresco (Queen Games), Lords of Vegas (Mayfair Games) en Nuns on the Run (Mayfair Games).

Beste kaartspel: Ascension: Chronicle of the Godslayer (Gary Games), Back to the Future: The Card Game (Looney Labs), Hecho (Glowfly Games), Hex Hex XL (Smirk & Dagger Games) en Railways of the World: The Card Game (Eagle Games).

Beste familie-, party- of kinderspel: Ligretto Dice (Playroom Entertainment), Telestrations (USAopoly), Wits and Wagers Family Edition (North Star Games), Word on the Street Junior (Out of the Box) en Zombie Dice (Steve Jackson Games).

Beste historische bordspel: Warlords of Europe (GameBuilders), Conflict of Heroes: Price of Honour Poland 1939 (Academy Games), Settlers of America: Trails to Rails (Mayfair Games), Panzer General: Allied Assault (Petroglyph Games).

06-04-11: nieuws van 999 Games

999 Games heeft deze week het kaartspel Al Caboon en de uitbreiding van het kaartspel Saboteur uitgeleverd. Deze uitgever heeft verder een nieuwe oplage van het bordspel De Kathedraal aangekondigd. Dit is opmerkelijk, omdat dit prachtige spel eind 2009 voor een dumpprijs uit het 999-pakhuis is geknikkerd. Blijkbaar heeft men anno 2011 weer vertrouwen in de vraag. Dit vertrouwen is zo groot, dat men ook nog een Nederlandse editie van het Kathedraal kaartspel wilt uitgeven. Ik was niet gecharmeerd van de Duitse editie van dit kaartspel (een slagenspel zonder wezenlijke invloed) en zit dus niet te wachten op deze Nederlandse editie.

06-04-11: Hasbro kaartspellen

In april komt Hasbro met een actie rond vier nieuwe kaartspellen. Drie titels zijn afgeleid van bekende merken, de vierde is een complete nieuwkomer. Bij Trivial Pursuit Grijp Ze! moet je zo snel mogelijk zes verschillende 'partjekaarten' verdienen. Bij Cluedo Suspect moet je de misdaad als eerste oplossen. Bij Levensweg Adventures probeer je de langste levensweg te vormen. Bij Ratuki moet je snel stapeltjes van 5 kaarten vormen. Als je van 15 april tot 15 mei een van deze kaartspellen koopt, krijg je een tweede spel (Monopoly Deal, Boggle Boem of Pictureka) gratis thuis gestuurd.

Tot 15 april loopt een andere actie, waarbij je met een kortingsbon op de Hasbro website 10 euro korting op gezelschapsspellen kunt verdienen.

Meer informatie: Hasbro.

01-04-11: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de uitslag van de Japan Boardgame Prize 2010 verkiezing bekendgemaakt. Cat & Chocolate van Ryo Kawakami (Qvinta Essentia) is de grote winnaar van deze jaargang. Dit Japanse kaartspel versloeg internationale hoogvliegers als Funkenschlag (Hoogspanning), Race for the Galaxy, Le Havre en Thunderstone. Meer informatie: U-more.

01-04-11: Dominion Welvaart

De nieuwe Dominion uitbreiding Welvaart is deze week aan de speciaalzaken uitgeleverd. Meer informatie: 999 Games.Nieuws > Archief >
apr-jun 2011


Top