Nieuws > Archief > jan-mrt 2011


29-03-11: Hoogspanning, Het Verre Oosten

Op de 999 Games website wordt een nieuwe uitbreiding van het bordspel Hoogspanning aangekondigd, Het Verre Oosten. Deze set bevat twee tweezijdig bedrukte speelborden met kaarten van Rusland, Japan, Korea en China. Er zit verder een speciale kaart in de doos, de Fluxgenerator, die energie uit verschillende brandstoffen genereert. Dit voorjaar is de Japanse energievoorziening helaas een bron van grote zorg. Dan komt zo'n uitbreiding een tikje raar uit de lucht vallen.

22-03-11: LotR The Card Game

De productie van de nieuwe Hobbit speelfilms is deze week gestart, maar het is vermoedelijk nog iets te vroeg voor de gebruikelijke merchandising in spelvorm. In spellenland worden we zoet gehouden met de grote broer, The Lord of the Rings. Binnenkort komt Fantasy Flight Games met een ogenschijnlijke lekkernij, The Lord of the Rings: The Card Game. Dit is een coöperatief spelsysteem voor 1-2 spelers (4 spelers met twee sets), waarbij je in scenario’s tegen het spelsysteem speelt. Op de FFG website vind je een uitgebreide preview en de spelregels.

22-03-11: Noorderspel

Zaterdag 26 en zondag 27 maart wordt in Groningen de spellenbeurs Noorderspel gehouden. Tijdens dit evenement komen veel spelsoorten aan bod, maar worden met name liefhebbers van bord- en kaartspellen verwend. De Duitse uitgever Eggert Spiele neemt niet alleen zijn nieuwe voorjaarsreleases mee, maar biedt ook een blik op het najaar. Ook The Game Master kijkt vooruit naar de herfst, met een demonstratie van het prototype van zijn nieuwe bordspel Fortuna. 999 Games komt met de oogst van het voorjaar, Asmodee legt 7 Wonders en Cargo Noir op tafel en bij White Goblin Games kun je genieten van Het Verboden Eiland en Get Nuts. Voor een spelliefhebber gaat er komend weekend niets boven Groningen!
Meer informatie: Noorderspel.

20-03-11: Schacht wordt verwacht

De Duitse spelauteur Michael Schacht is vanaf zaterdag 26 maart één week de gast van het Nederlandstalige spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers krijgen tot en met 2 april de kans om deze sympathieke auteur het hemd van het lijf te vragen. Michael Schacht is in Nederland onder meer bekend van Kardinaal & Koning (een van mijn favoriete spellen ooit), Burgers’ Zoo en Coloretto.

Dit is een goede week om Michael over de vloer te hebben. Zijn nieuwe spellen Mondo en Felinia zijn onderweg naar de Duitse speciaalzaken. Eerstgenoemde titel staat ook internationaal volop in de belangstelling. Wie weet zit er ook een Nederlandse editie in de pijpleiding. Nieuwsgierig? Je kunt het hem zelf vragen.

20-03-11: Spiel des Jahres Toto

Op de website van het gerenommeerde Duitse spellenblad Spielbox is dit weekend de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto gestart. Welk spel wordt volgens jou het Duitse Spiel des Jahres van 2011? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

14-03-11: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2011" bekendgemaakt. Deze wedstrijd voor spelauteurs is dit jaar voor de 23e keer georganiseerd. Een jury vol experts uit de Duitse spellenbranche heeft nieuwe spellen van veelal aankomende auteurs beoordeeld. De top 3 van 2011 luidt als volgt:

1. Afrika 1830 van Alexander Pfister (Oostenrijk)
2. Hexa Maxima van Robert Schuppe (Duitsland)
3. Vasall van Volker Sänger (Duitsland)

De speciale prijs voor het beste kinderspel gaat naar Bienchen Bande van Carsten Schauf (Duitsland). De speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" gaat naar Ruhrschifffahrt van Thomas Spitzer (Duitsland).

14-03-11: spelleiders gezocht

Zin om betaald spelletjes te spelen? 999 Games zoekt spelleiders voor speldemonstraties op beurzen, evenementen en in winkels. Zaterdag 16 april organiseert deze uitgever een wervingsdag. Meer informatie: 999 Games.

10-03-11: Spel in Zicht

Het nieuwe nummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is deze week gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan de fonkelnieuwe spellen Get Nuts en Cargo Noir. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

10-03-11: Spellenspektakel doorstart?

Mij bereikte deze week het gerucht dat er serieus wordt nagedacht en gesproken over een doorstart van het Spellenspektakel. Verder speurwerk in mijn netwerk leverde een voorzichtige bevestiging op. Ik wil niemand voor de voeten lopen en houd het bij deze mededeling. Als dit voornemen tot wasdom komt, zal deze website de nieuwe beurs van harte ondersteunen.

02-03-11: NSP, weg ermee?

Ik ontving van de week het bericht dat de Stichting Nederlandse Spellenprijs wordt opgeheven. De stichting zal alle rechten van deze spellenprijs overdragen aan de landelijke spellenvereniging Ducosim. Laatstgenoemde heeft in al zijn 'wijsheid' besloten om dit jaar maar geen verkiezing te organiseren. Het Ducosimbestuur beraadt zich op de te nemen stappen. Ik vrees dat dit in de praktijk betekent dat er geen donder zal gebeuren en de prijs een stille dood zal sterven. Je kunt er niet zomaar een jaartje uitstappen. Dit is een flater van het Ducosimbestuur.

27-02-11: Ducosim spellenbeurs

Ik heb gisteren de ‘winterbeurs’ van de landelijke spellenvereniging Ducosim bezocht. Na een rustige start liep de zaal in de loop van de dag gezellig vol. Er was deze keer veel te doen. Meerdere spelauteurs presenteerden hun ontwerpen. Ik heb zelf een nieuw behendigheidsspel van Corné van Moorsel gespeeld. Je moet een afvalbak vullen met allerlei grillig gevormde voorwerpen, waarbij je zo min mogelijk ruimte mag verspillen. Dit bleek een erg leuk spelletje. Uitgevers, winkeliers en clubs demonstreerden veel nieuwe titels. Het fonkelnieuwe ‘snelle kaartspel’ van De Kolonisten van Catan en het biedspel Biblios zijn mij goed bevallen. De verse As d’Or winnaar Skull & Roses bleek een vederlicht bluf- en biedspelletje. Best lollig, maar ik begrijp niet helemaal dat zoiets een grote prijs wint.


de grote zaal tijdens spitsuur

In de loop van de middag verhuisde een deel van de bezoekers naar de jaarlijkse spellenveiling. Ik heb enkele flarden van deze veiling meegemaakt. Ik zag dat Antiquity voor 135 euro een nieuwe eigenaar kreeg, Civilization & Western Extension leverde 100 euro op. Andere hoogvliegers heb ik zelf niet meegemaakt. Een hoogtepunt was de terugkeer van de beste Ducosim veilingmeester aller tijden. Veteraan Rian van Meeteren beklom het podium voor vuurwerk met een stapel wargames. Andere spelsoorten werden o.a. afgehamerd door Armand Servaes, die deze klus ook prima wist te klaren.


veilingmeester Armand

Ducosim trakteerde de bezoekers op het gratis treinspelletje Zoutkaartje. Dit leuke initiatief werd overgoten met enige knulligheid, omdat de spellen pas in de loop van de ochtend arriveerden. Aan de andere kant is een treinenspel met vertraging thematisch wel zo passend.

25-02-11: Skull & Roses wint As d'Or

Het blufspel Skull & Roses van Hervé Maly is de winnaar van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or van 2011. Dit spel wordt uitgegeven door de Franse uitgever Lui-même.
De andere genomineerden waren 7 Wonders, Cyclades, Djam, Fresko, Qwirkle, Razzo Raketo, S.O.S. Octopus, Troyes en Water Lily.
Skull & Roses
wist dus enkele concurrenten van naam en faam te verslaan. De prijs is uitgereikt tijdens een feestavond voorafgaand aan het Festival International des Jeux, een spellenbeurs in Cannes.
Meer informatie: As d'Or.

De Vlaamse Spellenwinkel verkoopt dit spel morgen op de Ducosim spellenbeurs in Amersfoort.

25-02-11: Het Verboden Eiland

White Goblin Games komt medio maart met het coöperatieve bordspel Het Verboden Eiland. Voor deze release is een speciale website gelanceerd. Daar vind je o.a. een prijsvraag, waarbij je gratis spellen van deze uitgever kunt winnen.
Meer informatie: Het Verboden Eiland website.

23-02-11: Ducosim spellenbeurs

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseert aanstaande zaterdag een spellenbeurs in Stadszaal De Flint te Amersfoort. Dit evenement barst van de leuke attracties voor spelliefhebbers in alle soorten en maten.

Je kunt er de nieuwste spellen spelen en kopen. 999 Games presenteert bijv. Automobile en het nieuwe Kolonisten kaartspel, de Vlaamse Spellenwinkel demonstreert de langverwachte heruitgave van Biblios en het kaartspel The Resistance (een lekkernij voor fans van Weerwolven) en bij The Game Master kun je terecht voor Imperial 2030. Op de grote spellenveiling (kavellijst) kun je klassiekers en collectors items op de kop tikken.

Bezoekers worden verder getrakteerd op een gratis spel van de Nederlandse spellenkenner Han Heidema. Hij ontwierp voor de zogenaamde 'Spel!enkaart reeks' het treinenspel Zoutkaartje. Dit is een bewerking van zijn eerste spel Santa Claus takes the Intercity uit 1997.

Meer informatie: Ducosim website.

20-02-11: Nürnberg leesvoer

Het Oostenrijkse spellenblad WIN heeft een editie vol Nürnberg nieuwtjes gepubliceerd. Op hun website kun je een gratis PDF van de Engelstalige editie downloaden.
Link: WIN 419.

De Nederlandse website Gamepack heeft ook dit jaar een Engelstalige Nürnberg reportage gepubliceerd. Dit is een mix van interessant leesvoer en mooie foto's.
Link: Nürnberg reportage.

Voor Duitstalig leesplezier adviseer ik het beursverslag van Die Pöppelkiste of de reportages van Spieletest.

Liefhebbers van plaatjes komen aan hun trekken bij H@ll9000, Milan Spiele en Gioconomicon.

19-02-11: Fortuna

Op de internationale speelgoedbeurs in Neurenberg heeft The Game Master begin februari zijn nieuwe bordspel Fortuna gepresenteerd. Dit spel is ontworpen door het duo Rieneck & Stadler, in Nederland vooral bekend van de bordspellen Cuba en De Kathedraal. De gerenommeerde illustrator Franz Vohwinkel is verantwoordelijk voor de vormgeving.

The Game Master meldt een grote belangstelling van potentiële buitenlandse partners. Het spel zal naar verwachting in zeker 7 landen verschijnen. De Nederlandse introductie vindt plaats op 1 september.

Meer informatie: The Game Master overzicht.

19-02-11: Living Game Board

Op de New York Toy Fair toonde de Nederlandse uitgever Identity Games zijn innovatieve ‘Living Game Board’. Op dit speelbord wordt een iPad bevestigd, waardoor je allerlei spelhandelingen via een app kunt registreren en beheren.
Meer informatie: Laptop Blog.

14-02-11: Ticket to Ride prijsvraag

Days of Wonder organiseert een leuke prijsvraag voor Alan Moon's populaire Ticket to Ride spelsysteem. Fans van dit treinenspel worden uitgenodigd om een eigen speelbord te ontwerpen. Het winnende speelbord wordt toegevoegd aan de Ticket to Ride Map Collection, die op Spiel 2011 wordt uitgebracht. De winnaar krijgt ook nog een leuk extraatje, een geldprijs van $10.000. Meer informatie: Days of Wonder.

10-02-11: nieuws van 999 Games

999 Games heeft de eerste nieuwe titels van 2011 uitgeleverd. De Amersfoortse Spellenwinckel meldt dat Wizard, Atlantis en het nieuwe Catan kaartspel deze week zijn binnengekomen. De drie nieuwe Carcassonne titels zijn vertraagd en worden nu pas eind maart/begin april verwacht. Meer informatie: 999 Games overzicht.

06-02-11: Spiel des Jahres 3.0

In 1979 werd voor het eerst een Spiel des Jahres gekozen. In 2001 werd deze toonaangevende spellenprijs uitgebreid met het Kinderspiel des Jahres. Vanaf dit jaar wordt er jaarlijks een derde titel uitgereikt. Deze nieuwe prijs richt zich op spelers met ervaring en behoefte aan meer ludieke uitdaging. De jury onderkent een stijgende vraag naar dergelijke spellen. Met de nieuwe prijs wil men originaliteit en innovatie in dit segment stimuleren.

Na eerdere schermutselingen met een 'Sonderpreis Complexes Spiel' en het 'Spiel des Jahres Plus' heeft het betere spel dus een eigen plek gekregen. Een mooie ontwikkeling.

Meer informatie: Spiel des Jahres website.

03-02-11: nominaties As d'Or

Eerder deze week zijn de genomineerden van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or bekendgemaakt. De tien genomineerden zijn 7 Wonders, Cyclades, Djam, Fresko, Qwirkle, Razzo Raketo, S.O.S. Octopus, Skull & Roses, Troyes en Water Lily. De winnaar wordt zoals gebruikelijk bekendgemaakt tijdens een spellenbeurs in Cannes, het Festival International des Jeux. De prijsuitreiking vindt daar plaats op 24 februari. Meer informatie: As d'Or.

02-02-11: Carcassonne prijsvraag

Volgens 999 Games viert het in 2000 uitgebrachte legspel Carcassonne dit jaar zijn tiende verjaardag. Dit opmerkelijk berekende feestje vieren ze niet alleen met een prachtig uitgevoerde jubileumeditie van het basisspel, maar ook met een prijsvraag, waarmee je een reis naar de gelijknamige stad kunt winnen. Je maakt kans met een goed antwoord op de vraag hoeveel spellen uit de Carcassonne-familie er de afgelopen 10 jaar wereldwijd zijn verkocht. Tip: gok niet lager dan 5.000.000.

02-02-11: Thunderstone promo pack

Bij de Amerikaanse uitgever AEG kun je een Thunderstone promo pack aanvragen. Deze bevat gratis kaartjes voor het deck building spelsysteem Thunderstone. Op dezelfde pagina vind je een wedstrijd voor 'dorpsgekken', waarmee je de nieuwe basisset Thunderstone: Dragonspire kunt winnen.

24-01-11: spelers met een mening

Boardgamenews, de internationale topsite voor spellennieuws en meer, is vorig jaar opgeheven. De nieuwsredactie is verhuisd naar Boardgamegeek, de columnisten van BGN hebben een eigen stek gevonden. Laatstgenoemden zijn sinds vandaag actief op het weblog Opinionated Gamers. Bij de aftrap geven ze hun mening over Norenberc, een bordspel van de Nederlandse uitgever White Goblin Games.

23-01-11: Gold!

Bij de Duitse uitgever Abacus verschijnt binnenkort Michael Schacht's nieuwe kaartspel Gold!. Tegelijk met de fysieke versie van dit kaartspel is een digitale versie voor iPad en iPhone ontwikkeld. Meer informatie: Gold!.

23-01-11: spelen met koeien

Televisiekijkend Nederland is de afgelopen weken in de ban van naar vrouwen zoekende boeren. The Game Master verzon in 2008 al een parodie op het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw, met het humoristische kaartspel Koe zoekt Boer. Daarna volgden de lollige kaartspellen Gooische Koeien en Klussen met Koeien. Dit ludieke concept blijkt een ware melkkoe. Volgens een persbericht van de uitgever zijn er meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

23-01-11: Lord of the Rings HeroClix

De Amerikaanse uitgever Wizkids komt later dit jaar met twee spelsystemen over The Lord of the Rings. Naast een HeroClix miniaturenspel plant men ook voor deze licentie een coöperatief HeroClix bordspel. De spelers zijn Ringgeesten, die moeten samenwerken om de Ene Ring uit het vuur van de Doemberg te houden. Een auteur wordt niet genoemd, maar gezien Knizia's bemoeienis met hun Star Trek bordspel lijkt hij een logische kandidaat. Meer infomatie: Wizkids.

17-01-11: Goblins get nuts

White Goblin Games zal dit kwartaal een nieuw kaartspel aan de collectie toevoegen. Get Nuts is ontworpen door de Belgen Tom Luyckx & David Ausloos. In dit spel voeren eekhoorns een heftige strijd om de nootjes. Daarbij laten ze veel meer zien dan hun tanden. Hier wordt gestreden met kettingzagen, bulldozers en vlammenwerpers.
Meer informatie: WGG overzicht.

14-01-11: spellenfabriek in nood

De Duitse spellenfabriek Scheer stond afgelopen najaar vol in de belangstelling. Veel spellen die Spiel 2010 niet haalden, werden in deze fabriek geproduceerd. Na afloop van de beurs volgden nog enkele verhalen over productiefouten en beschadigingen door slecht verpakte zendingen. In het jubileumjaar 2011 is dit bedrijf financieel in zwaar weer geraakt. Het bedrijf verkeert sinds deze week in een zogenaamde ‘vorläufige Insolvenz’. Een curator probeert via een succesvolle sanering de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Meer informatie: Mainpost.

06-01-11: Star Trek

De Amerikaanse uitgever Wizkids komt in juni met een coöperatieve titel. Star Trek Expeditions is een coöperatief HeroClix spel, dat is ontworpen door Reiner Knizia. Dit bordspel voor 1-4 spelers is thematisch gebaseerd op de Star Trek speelfilm uit 2009. Het spel bevat o.a. zes HeroClix miniaturen (Kirk, Spock, Uhuru, Dr. McCoy, de Enterprise en een Klingon Battle Cruiser).

06-01-11: monsters en treinen

Days of Wonder komt binnenkort met een bizarre uitbreiding voor alle edities van het populaire Ticket to Ride spelsysteem. Met de set Alvin & Dexter worden twee monsters geïntroduceerd, waarmee je de bouwplannen van jouw medespelers kunt frusteren. Dit klinkt thematisch een tikje vreemd, maar lijkt me inhoudelijk een welkome portie interactie. Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees dan de spelregels.

01-01-11: een speels 2011

Ik wens de bezoekers van deze website een gezond, voorspoedig en speels 2011. Ik hoop jullie hier ook dit jaar te voorzien van actueel en interessant spellennieuws, aangevuld met recensies en aandacht voor de belangrijke beurzen.

De nieuwsvoorziening gaat dit jaar fors op de schop. Deze site is ooit begonnen als promotievehikel voor het betere gezelschapsspel. Van laatstgenoemden hadden we er anno 1995 niet zoveel in Nederland, waardoor mijn ruime aandacht voor de Duitse markt vanzelfsprekend was. Liefhebbers van buitenlandse spellen hebben er tegenwoordig geen moeite mee om zelf de virtuele grenzen te overschrijden. Ik ben daarom gestopt met de Nederlandstalige spelbeschrijvingen van nieuwe buitenlandse spellen. Het aanbod is anno 2011 simpelweg te groot. Ik had al een paar jaar geen tijd en zin meer om alles te beschrijven, nu heb ik ook geen behoefte meer aan de presentatie van een halfslachtige selectie.

Het is de bedoeling dat er in de loop van dit jaar nog veel meer gaat veranderen. Ik ben uitgekeken op de structuur en de vormgeving van de site. Ik waag de komende maanden een poging om de site inhoudelijk, uiterlijk en technisch ingrijpend te verbouwen. Dit gebeurt op de achtergrond. Als ik de technische uitdaging aankan, vind je hier t.z.t. een moderne spellensite. Mocht de worsteling met content management, databases en PHP geen succes opleveren, dan trek ik de stekker er zonder pardon uit.

Bordspel.com trok vorig jaar meer dan 266.000 bezoekers, een marginale stijging ten opzichte van 2009. Veel bezoekers kwamen binnen via een zoekmachine. De vaak voorkomende zoektermen waren Stef Stuntpiloot, Jungle Speed, Agricola en Pandemie.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2011


Top