Nieuws > Archief > okt-dec 2010


28-12-10: Endeavor voor twee

White Goblin Games heeft een volwaardige tweespelervariant voor het bordspel Endeavor gepubliceerd. Neutrale schijfjes houden de vaart in het spel, door ontdekkingsreizen te steunen en fiches en kaarten op te ruimen.

28-12-10: BGN naar BGG

Boardgamenews, de internationale topsite voor spellennieuws, is door technische problemen al een maand uit de lucht. Uitgever Eric Martin heeft besloten om de stekker er definitief uit te trekken. Hij verhuist als nieuwsredacteur naar Boardgamegeek, waar hij ons vanaf januari zal voorzien van spellennieuws.

17-12-10: autopech

999 Games berichtte mij vorige maand dat Martin Wallace's bordspel Automobile was gestald tot het eerste kwartaal van 2011. Een paar weken later werd het begin december. Dit bleek te optimistisch, medio december was de nieuwe prognose. Uiteindelijk zijn we terug bij het begin van de rit: Automobile wordt nu in januari verwacht. Auto's en vertraging, het lijkt vandaag wel een themadag. Ik consumeer de nieuwe toezegging overigens wel met een flinke korrel zout.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

12-12-10: nieuws van 999 Games

999 Games heeft deze week de voorjaarsreleases van 2011 bekendgemaakt. Volgens deze uitgever bestaat het succesvolle legspel Carcassonne dan 10 jaar (wat overigens niet klopt, dit spel verscheen al op het Spellenspektakel van 2000). Dit wordt gevierd met een jubileumeditie, een dobbelspelletje en een bewaardoosje met speciale speelstukken. Daarnaast verschijnen er nog veel meer kaart- en bordspellen, waaronder Dominion Welvaart, mijn favoriete kaartspel Wizard en het vertraagde bordspel Rozenoorlog. Meer informatie: 999 Games voorjaar 2011.

08-12-10: expansiedrift

De Amerikaanse spellensite Boardgamegeek komt begin volgend jaar met een leuke bonus voor spelers van het bordspel Hoogspanning. Voor een luttel bedrag & verzendkosten verkopen ze een setje met een nieuwe pretparkkaart en alle eerder verschenen kaartjes (die vaak voor pittige bedragen op veilingsites opdoken). Liefhebbers van 7 Wonders kunnen daar binnenkort ook terecht voor het achtste wonder Manneken Pis.

05-12-10: Frederic  Moyersoen

Het toonaangevende spellenforum Bordspelmania heeft weer een spelauteur gestrikt voor een rondje vraag en antwoord. De huidige gast is de Belgische spelauteur Frederic Moyersoen. Hij is in Nederland vooral bekend van het kaartspel Saboteur van 999 Games.

05-12-10: Spel in Zicht

Het nieuwe nummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is onlangs gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan Asara, Hoogspanning en Dixit. Nieuw is de column van de Nederlandse spellenkenner Ronald Hoekstra. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

30-11-10: Catan dobbelbeker

999 Games komt eind deze week met een hebbedingetje voor Catanfans: de Kolonisten van Catan dobbelbeker. Deze dobbelbeker bevat als bonus twee sets houten speelstukken (15 straten, 4 steden en 5 dorpen) in de kleuren geel en roze. Dit is een gelimiteerde oplage van 5000 exemplaren. De adviesverkoopprijs is € 9,95. Dit lijkt me een leuk cadeautje voor in de schoen ('ik bied twee wortelen voor één beker'). Het zal aan mijn gevoel voor timing liggen, maar ik had zo'n gadget een paar weken eerder op de markt gegooid.

29-11-10: Spel 2010

Afgelopen weekend organiseerde de Vlaamse Forum-federatie zijn jaarlijkse spellenbeurs Spel. Dit sfeervolle evenement trok dit jaar meer bezoekers dan ooit tevoren. Maar liefst 2.780 spelers vonden de weg naar de feestzaal in het dorpje Broechem. Het dit jaar opgedoekte Spellenspektakel werd daar overduidelijk niet gemist.
Meer informatie: verslag Spel 2010.

29-11-10: Games Magazine's Top Games

Het Amerikaanse spellenblad Games Magazine heeft de jaarlijkse lijst met de beste spellen van het komende jaar gepubliceerd. Volgens dit blad met de vooruitziende blik heet het spel van het jaar 2011 Jump Gate. In dit bordspel ontdekken de spelers het heelal en verzamelen ze grondstoffen. Andere bekroonde spellen zijn Egizia, Burger Joint, Jaipur en Michael Schacht's Valdora.
Meer informatie: Games Magazine.

26-11-10: Hoogspanning wint Gouden Ludo

Friedemann Friese's uitmuntende bordspel Hoogspanning (uitgever: 999 Games) is de winnaar van de Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo. Deze prijs is vorig jaar in het leven geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Een jury was verantwoordelijk voor een nominatielijst, waaruit leden van Vlaamse spellenclubs Hoogspanning als winnaar hebben gekozen.

Hoogspanning won vorige maand ook al de Nederlandse Spellenprijs van 2010. Dit spel wordt wereldwijd ook hoog gewaardeerd, gezien de vijfde plaats op de BGG ranglijst.
Meer informatie over het spel: recensie.

26-11-10: Automobile

999 Games berichtte mij eerder deze maand dat Martin Wallace's bordspel Automobile was gestald tot het eerste kwartaal van 2011. Blijkbaar hebben ze een nieuwe startmotor gemonteerd, want men meldde mij van de week dat dit uitstekende spel begin december in de speciaalzaken zal opduiken.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

22-11-10: Golden Geek Awards

De gebruikers van de Engelstalige spellenwebsite Boardgamegeek hebben onlangs hun eigen spellenprijzen bij elkaar gestemd. Hun spel van het jaar is Hansa Teutonica (Hanzesteden van 999 Games), hun beste bordspel is Tobago, hun beste kaartspel heet Innovation en hun beste kinderspel is Forbidden Island (wordt in 2011 verwacht bij White Goblin Games). Meer informatie: BGG.

15-11-10: Q&A met Corné

Deze week is spelauteur Corné van Moorsel gast van het spellenforum Bordspelmania. Bezoekers van het forum krijgen de kans om hem het hemd van het lijf te vragen. Corné is de man achter de spellenuitgever Cwali. Deze creatieve eenmanszaak timmert al 14 jaar aan de weg.

Bordspelmania is de opvolger van het Spellenspektakelforum. Deze interactieve speelplaats heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de belangrijkste digitale ontmoetingsplaats voor Nederlandstalige spelers.

11-11-10: Asara

Ravensburger is begonnen met de uitlevering van de internationale editie van Asara. Deze versie bevat Nederlandstalige spelregels. Asara is een nieuw bordspel van het succesvolle auteursduo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling.
Meer informatie: spelbeschrijving

11-11-10: nieuws van 999 Games

999 Games zou deze maand twee nieuwe expertspellen uitbrengen, Martin Wallace's Automobile en het veroveringsspel Rozenoorlog (Wars of the Roses). Ik vernam vandaag dat beide spellen zijn uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2011.

04-11-10: Speelgoed v/h Jaar

Gisteren is de uitslag van de Speelgoed v/h Jaar verkiezing van 2010 bekendgemaakt. De klassieker Tricoda van Alex Randolph en Robert Abbott (uitgever King International) is de winnaar van de categorie '12+'. Het LEGO-spelletje Minotaurus is de winnaar van de categorie 'junior'. Meer informatie: Speelgoed v/h Jaar.

02-11-10: Catan-News

Kosmos heeft de digitale editie van Catan-News 2010 als gratis download beschikbaar gesteld. Dit Duitstalige Kolonisten van Catan tijdschrift is gevuld met nieuwtjes uit Catan en omstreken. Er wordt ook een spelvariant meegeleverd, een setje hulpvaardige karakters.

25-10-10: nominaties Gouden Ludo

De Gouden Ludo is een jonge Vlaamse spellenprijs, die vorig jaar in het leven is geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De jury heeft vandaag zijn nominatielijst voor de verkiezing van 2010 gepubliceerd. Leden van Vlaamse spellenclubs bepalen de komende weken de winnaar, die op 26 november bekend wordt gemaakt aan de vooravond van de beurs Spel. De genomineerden zijn:

- Fresco (Queen Games)
- Hoogspanning (999 Games)
- Small World (Days of Wonder)
- Tobago (The Game Master)

24-10-10: Spiel breekt opnieuw records

logo (r) Merz VerlagOm 18.00 uur heeft Spiel 2010 na vier dagen speelplezier de deuren gesloten. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de 28e editie van de Internationale Spieltage 154.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een stijging van 2.000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar. De beurs vond ook dit jaar plaats tijdens de herfstvakantie in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Dit zorgde op donderdag en vrijdag voor een grotere stroom kids en families, waardoor de bezoekers per saldo beter over de dagen werden gespreid. Ook op andere terreinen zijn records gesneuveld. Dit jaar waren er 786 standhouders uit 32 landen, die meer dan 650 nieuwe producten presenteerden. Een minder geslaagd record was het tempo waarmee de bezoekers donderdag naar binnen mochten. Door een defect kassasysteem stonden de bezoekers 60-90 minuten in de kou.

Vanavond is ook de eindstand van de Fairplay Scout Aktion gepubliceerd. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door een Waalse dubbelslag van Repos en Pearl Games. De toppositie van 7 Wonders had ik vooraf al verwacht, de hoge score voor een klein uitgevertje uit een 'achterafzaal' lijkt bijna een wonder op zich. De spellen London, Norenberc en Key Market eindigden met een beter rapportcijfer dan deze top tien, maar deden dit met te weinig stemmen. De top tien luidt als volgt:

 1. 7 Wonders (Repos Production), cijfer 1,84 en 126 stemmen
 2. Troyes (Pearl Games), cijfer 1,98 en 64 stemmen
 3. Navegador (PD-Verlag), cijfer 2,04 en 79 stemmen
 4. Age of Industry (Treefrog) 2,05 en 39 stemmen
 5. Olympus (Stratelibri), cijfer 2,11 en 47 stemmen
 6. First Train to Nürnberg (Argentum), cijfer 2,12 en 34 stemmen
 7. Key West (Spiele-Idee), cijfer 2,13 en 31 stemmen
 8. Vinhos (What´s Your Game?), cijfer 2,18 en 40 stemmen
 9. Florenza (Placentia), cijfer 2,23 en 30 stemmen
 10. Habemus Papam 1655 (DDD Verlag), cijfer 2,26 en 61 stemmen

Ik begin volgende week aan mijn beursverslag (dat in het tweede weekend van november zal verschijnen). Tot die tijd vind je meer informatie in de Spiel 2010 impressies.

19-10-10: Spiel presentjes

logo (r) Merz VerlagDonderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2010, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben daar vanaf woensdag actief en hoop de komende dagen veel informatie over de nieuwe spellen te verzamelen. Als de techniek meewerkt, zal ik ook dit jaar tijdens de beurs de eerste foto's en teksten publiceren. 

Ik heb dit jaar alvast de volgende informatie over acties, cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen gevonden:

 • 2F-Spiele (stand 11-63/65): voor een donatie aan een goed doel krijg je een gratis uitbreiding (Die Lagerhalle) van Funkenschlag/Hoogspanning.
 • Abacus (stand 10-40): een nieuwe dierentegel voor Zooloretto/Aquaretto en een Zooloretto nieuwsbrief met een regelvariant. Een nieuwe speelkaart voor Valdora en kleine uitbreidingen van Monuments. Kopers van Charly krijgen een kleine uitbreiding met zes kaartjes.
 • Alderac (stand 5-21): vermoedelijk enkele promokaarten voor Thunderstone.
 • DLP Games (stand 5-104): Happy Hour. Koop je donderdagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur het nieuwe bordspel Bangkok Klongs, dan krijg je er gratis een ander spel bij. Op de website van deze uitgever kun je een kortingscode van 3 euro bemachtigen door je aan te melden voor hun nieuwsbrief.
 • The Game Master (stand 12-42): met de hilarische 'boat race' kun je o.a. de spellen Antwerpen en Rotterdam winnen.
 • H@ll9000 (stand 9-57): een spellenquiz waarmee je leuke prijzen kunt winnen.
 • Kosmos/Catan GmbH (stand 12-17/20): voor een kleine donatie aan een goed doel krijg je een Catanvariant op een kaart van Oostenrijk.
 • Lookout Games (stand 9-15/40): een Rad van Fortuin. Bij aankoop van nieuwe spellen krijg je vouchers voor deze verloting van spellen, uitbreidingen en andere extraatjes.
 • Matagot (stand 12-07): een bedrukte stoffen zak voor Felinia.
 • MESAboardgames (stand 4-318): een gratis mini-uitbreiding bij aankoop van het spel Caravelas.
 • Rallyman (stand 5-59): twee autootjes voor de eerste 250 kopers van Rallyman.
 • Spielen in Österreich (stand 9-14): een gratis uitbreiding van Asara, een gratis Spel!enkaart met een spel van Fred Horn en een variant voor Grand Cru.
 • White Goblin Games (stand 5-01): veel bonussen voor degenen die hun spellen hebben voorbesteld. Voor Inca Empire zijn er vier extra zonnekaarten, voor Norenberc acht extra tegels, voor Khan vier gouden bonusfiches en voor Pied Piper vier bijzondere karakters (Robin Hood, Dracula, Jeanne D’Arc en Merlijn).

Op Boardgamegeek vind je een geeklist met nog meer extraatjes.

16-10-10: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder een relatief kleine groep journalisten en andere spelexperts. Vandaag is de volledige uitslag van deze jaargang bekendgemaakt:

1. JAIPUR van Gameworks
2. R-ÖKO van Amigo
3. 11 NIMMT! van Amigo
4. WAMPUM van Pegasus Spiele
5. DRACHENHERZ van Kosmos
6. HIMMEL, A... UND ZWIRN! van Ravensburger
7. MYSTERY RUMMY #2 van Pegasus Spiele
8. DER HEIDELBÄR van Heidelberger
9. FZZZT! van Surprised Stare Games
10. CAR(D)CASSONNE van Hans im Glück

Commentaar: mijn favoriete tweepersoonsspel van de afgelopen jaargang staat op de eerste plaats. Ik heb niets te klagen.

11-10-10: Juego del Año 2010

Het was een mooi weekend voor Friedemann Friese. Zijn bordspel Fauna is in Spanje uitgeroepen tot het spel van het jaar, het Juego del Año 2010. De Spaanse editie van dit spel wordt uitgegeven door Homoludicus.

10-10-10: Nederlandse Spellenprijs

Het bordspel Hoogspanning is de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2010. Dit spel is ontworpen door de Duitse spelauteur Friedemann Friese en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs is dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Een jury heeft afgelopen zomer een nominatielijst met acht titels gekozen, waaruit 743 Vlaamse en Nederlandse spelliefhebbers het spel van het jaar hebben gekozen. De winnaar Hoogspanning stond op maar liefst 62% van de stembiljetten en had een ruime voorsprong van 405 punten op de tweede plek van Vasco da Gama. Ook dit spel is uitgegeven door 999 Games, die dit jaar dus een mooie dubbelslag maakt.

De volledige uitslag van 2010 luidt als volgt:

 1. Hoogspanning, een bordspel over het beheren van een energiemaatschappij, ontworpen door Friedemann Friese, uitgegeven door 999 Games.
 2. Vasco da Gama, een bordspel over de ontdekkingsreizen over zee naar India, ontworpen door Paolo Mori, uitgegeven door 999 Games.
 3. Tobago, een bordspel over schatten zoeken op een tropisch eiland, ontworpen door Bruce Allen, uitgegeven door The Game Master.
 4. Stoom, een bordspel over de aanleg en exploitatie van spoorlijnen, ontworpen door Martin Wallace, uitgegeven door Phalanx Games.
 5. Brass, een bordspel over industriële ontwikkeling in Engeland, ontworpen door Martin Wallace, uitgegeven door White Goblin Games.
 6. Roll through the Ages, een dobbelspel over het ontwikkelen van een beschaving, ontworpen door Matt Leacock, uitgegeven door QWG Games.
 7. Dixit, een kaartspel over creatieve aanwijzingen en mooie afbeeldingen, ontworpen door Jean-Louis Roubira, uitgegeven door Libellud.
 8. Fresco, een bordspel over het restaureren van een schildering in een kathedraal, ontworpen door Marcel Süßelbeck, Marco Ruskowski en Wolfgang Panning, uitgegeven door Queen Games.

05-10-10: internationale Spel!enkaart

Nederlandstalige bezoekers van Spiel 2010 kunnen bij de stand van 'Spielen in Österreich' (stand 9-14) gratis een Spel!enkaart ophalen. Op deze kaart staat het spel KNOTZ! van de Nederlandse spelauteur Fred Horn, met artwork van Peter Rijkhoff. Naast speelbord, regels en speelstukken bevat de kaart informatie over de auteur en de twee sponsors van de kaart, de stichting SP&L en spellenvereniging Ducosim. Er verschijnt ook een Duitse en een Italiaanse editie, uitgegeven door de Spiele Club Österreich resp. de Club TreEmme.

04-10-10: Q&A met Anthony Daamen

Deze week is spelauteur Anthony Daamen gast van het spellenforum Bordspelmania. Bezoekers van het forum krijgen de kans om hem het hemd van het lijf te vragen. Anthony is de ontwerper van het bordspel Era of Inventions. Dit spel van Quined Games wordt over twee weken op Spiel 2010 uitgebracht.

03-10-10: nieuws van Cwali

De Nederlandse uitgever Cwali lanceert drie nieuwe spellen op de beurs Spiel 2010. In het bordspel Sun, Sea & Sand bouwen de spelers bungalows en faciliteiten om toeristen naar een eiland te lokken. Summy is een legspel met cijfers en rekenkundige symbolen, die samen een som vormen. In het bordspel Tricky Safari gaan de spelers op fotosafari. Het is de bedoeling om als eerste 10 dieren te fotograferen.
Meer informatie: Cwali.

01-10-10: Graf Ludo 2010

Het bordspel Fresko (vormgever Oliver Schlemmer, uitgever Queen Games) en het kinderspel Vampire der Nacht (vormgever Rolf Vogt, uitgever Drei Magier) zijn uitgeroepen tot de mooiste spellen van dit jaar. Dit zijn de winnaars van een Graf Ludo, de prijs voor de 'Spielgrafik des Jahres'.Nieuws > Archief >
okt-dec 2010


Top