Nieuws > Archief > jul-sep 2010


29-09-10: White Goblin Games

Het speelse wereldevenement Spiel 2010 opent over een paar weken zijn deuren. Uitgevers zijn druk bezig met de promotie van de nieuwe spellen die op deze beurs moeten verschijnen. Wat schetst mijn verbazing, daar komt White Goblin Games ineens met een persbericht waarin nieuwe releases van 2011 worden aangekondigd. Vermoedelijk wil men de Nederlandse Spielgangers alvast wijzen op toekomstige lekkernijen in hun moerstaal. Zo voorkom je dat hun eurootjes in de zakken van Duitse of Amerikaanse uitgevers belanden. Slim van ze!

Over naar de inhoud. White Goblin Games komt in 2011 onder meer met Het Verboden Eiland, Revolver en Piraten & Kooplui. Laatstgenoemde heeft onder de naam Age of Piracy een paar jaar boven de markt gehangen. Als koopman of piraat streef je naar het grootste fortuin. Een goed bewapend schip en een capabele bemanning zijn van groot belang. Er wordt namelijk regelmatig een robbertje gevochten. Het Verboden Eiland is een vereenvoudigde variant op het coöperatieve spelsysteem van Pandemie, dat net als de illustere voorganger blijkbaar ook door 999 Games is afgetest. Revolver is een kaartspel voor twee spelers over duels in het wilde westen.

26-09-10: Plantmanager

Komende week wordt in de RAI de internationale technologiebeurs HET Instrument gehouden. Ik hoor je denken, wat moet een speler met deze informatie? Op deze vakbeurs kunnen zakelijke bezoekers het bordspel Plantmanager bemachtigen. Dit spel is ontwikkeld door de redactie van 999 Games. Iedere speler heeft een fabriek met drie productlijnen, gas, vloeistof en vaste stof. Op een markt koop je grondstoffen en apparatuur of diensten om jouw productie te verbeteren. Met jouw geoptimaliseerde productielijnen probeer je zoveel mogelijk geld te verdienen. Het spelsysteem vindt zijn inspiratie onder meer in Fabrieksmanager.
Meer informatie: Build Your Own Plant.

21-09-10: International Gamers Awards

De jury van de International Gamers Awards had weinig tijd nodig om de laatste knopen door te hakken. Een slordige drie weken na de publicatie van de genomineerden zijn de winnaars al bekendgemaakt. De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is Martin Wallace's excellente bordspel Age of Industry (uitgever: Treefrog Games). De categorie spellen voor twee spelers is gewonnen door Campaign Manager 2008 van Christian Leonhard en Jason Matthews (uitgever: Z-Man Games).

Deze prijs heeft ook dit jaar weer mooie winnaars afgeleverd. Publicitair was het helaas niet veel soeps. We moeten al weken aankijken tegen een website in de steigers en blijkbaar was een persberichtje over de uitslag ook dit jaar weer te veel moeite.

21-09-10: gezondheid!

Gelukkig kunnen we nu van enkele mooie dagen genieten, maar we weten allemaal wat er in de pijpleiding zit: een tijd van snotteren en kuchen. Papieren zakdoekjes zijn dan een welkom hulpmiddel. Dit geldt deze herfst meer dan ooit tevoren. Koop in Duitsland tussen 1 oktober en 31 december twee verpakkingen zakdoekjes van Tempo, lever de bijgevoegde bon in en ontvang gratis een kaartspelletje van Amigo in een handzaam formaat. De verkrijgbare kaartspellen zijn 6 Nimmt!, Bohnanza, Solo en Wilde Bande. Proost!

21-09-10: WK Catan

De Nederlandse speler Erwin Pauelsen heeft afgelopen weekend het WK Kolonisten van Catan gewonnen. Er namen 52 spelers uit 28 landen deel aan dit achtste wereldkampioenschap. Het toernooi vond plaats in de middeleeuwse ambiance van Burg Wildenstein. Meer informatie: WK Catan.

17-09-10: op jacht naar de schat

Om te vieren dat Tobago een nominatie voor de Nederlandse Spellenprijs in de wacht heeft gesleept, organiseert The Game Master een schattenjacht. De verborgen schatkist is gevuld met spellen van deze uitgever. Aan de hand van 12 verschillende aanwijzingen kun je proberen om de schat te vinden. De eerste aanwijzing vind je onder dit bericht, de volgende aanwijzingen worden van 20 t/m 30 september dagelijks gepubliceerd op de website van The Game Master.

17-09-10: Deutscher Spiele Preis

Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2010 bekendgemaakt. Deze spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Fresko van Marco Ruskowski en Marcel Süßelbeck (Queen Games) heeft de hoofdprijs met een kleine voorsprong in de wacht gesleept. Dit is het eerste gepubliceerde spel van deze auteurs. Fresko is ook verkrijgbaar in een internationale editie met Nederlandstalige spelregels, onder de naam Fresco. De volledige top tien van 2010 luidt als volgt:

 1. FRESKO van Marco Ruskowski en Marcel Süßelbeck (Queen Games);

 2. VASCO DA GAMA van Paolo Mori (What's Your Game?);

 3. DIE TORE DER WELT (Brug naar de Hemel) van Michael Rieneck en Stefan Stadler (Kosmos);

 4. TOBAGO van Bruce Allen (Zoch Verlag);

 5. HANSA TEUTONICA (Hanzesteden) van Andreas Steding (Argentum Verlag);

 6. MAGISTER NAVIS (Endeavor) van Carl de Visser en Jarratt Gray (Lookout Games);

 7. EGIZIA van Acchittocca (Hans im Glück);

 8. MACAO van Stefan Feld (Alea);

 9. DUNGEON LORDS van Vlaada Chvatil (Czech Games Edition);

 10. MACHTSPIELE van Maximilian Thiel (Eggert Spiele).

De race was dit jaar zeer spannend. Fresko verzamelde een totaal van 2.087 punten, Vasco da Gama hijgt ‘m in de nek met een achterstand van slechts 54 punten. Het gat met nummer drie is ruim 300 punten.

De winnaar van de Deutsche KinderspielePreis 2010 is Kraken-Alarm van Oliver Igelhaut (Kosmos).

De prijs voor het spel met de beste regels (Goldenen Feder 2010 - Wanderpreis der Stadt Essen) is gewonnen door Vor den Toren von Loyang van Uwe Rosenberg (Hall Games).

Er gaat dit jaar een Sonderpreis naar een groep scholieren uit Mülheim an der Ruhr. Zij ontwikkelden het spel Ruhrpott-Party voor de wedstrijd 'Kinder erfinden Spiele' in het kader van het culturele jaar RUHR.2010.

De prijzen worden op 20 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2010. Wij zijn hiervoor uitgenodigd en doen t.z.t. verslag van deze avond.
Meer informatie: Deutscher Spiele Preis.

08-09-10: Hanzesteden

Vandaag ontdekte ik in de lokale Spellenwinckel een nieuwe 'experttitel' van 999 Games: het bordspel Hanzesteden. Vreemd genoeg is dit spel niet opgenomen in het persdossier, dat ik eergisteren van 999 Games ontving. Mogelijk heeft het informeren van veelspelers bij 999 Games een lage prioriteit. Niet getreurd, de doos is gespot en de blijde boodschap is hierbij verkondigd. Meer informatie: 999 Games overzicht.

07-09-10: Spel in Zicht

Het herfstnummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is vandaag gepubliceerd. Dit nummer besteedt onder meer aandacht aan het beurzenseizoen. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

07-09-10: Moord in Maanlicht

University Games komt deze maand met het tweepersoonsspel Moord in Maanlicht. In deze ogenschijnlijke mix van de klassiekers Cluedo en Mastermind zoeken de spelers naar de juiste combinatie van antwoorden op de vragen wie, waar, waarom en hoe is vermoord. University Games ondersteunt de lancering van dit spel met allerlei prijsvragen. Link: Moord in Maanlicht.

30-08-10: IGA nominaties

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Deze verkiezing wordt georganiseerd door een team van internationale spelexperts, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. Laatstgenoemden zijn tevens lid van de jury van de Nederlandse Spellenprijs. De genomineerden in de categorie spellen voor meer spelers zijn: Age of Industry, Dungeon Lords, Egizia, Endeavor, Fresco, Glen More, Hansa Teutonica, Last Train to Wensleydale, Macao, Power Grid Factory Manager, Rise of Empires, Shipyard, Vasco da Gama en World Without End. De genomineerden in de categorie spellen voor twee spelers zijn: Burger Joint, Campaign Manager 2008, Claustrophobia, Jaipur en Stronghold.

Commentaar: de jury heeft dit jaar een bijzonder mooie lijst voor meer spelers afgeleverd. Deze lijst bevat maar liefst drie titels van Martin Wallace, waarvan Age of Industry, samen met Hansa Teutonica en Endeavor, mijn favoriet voor de eindzege is. De tweepersoonslijst komt in vergelijking wellicht een tikje mager over, maar bevat ook een paar mooie titels. Mijn favoriet is daar Jaipur.

30-08-10: WGG voorbestellingen

De Nederlandse uitgever White Goblin Games is vandaag gestart met de voorbestelling van de najaarsreleases Inca Empire, Norenberc, Khan en Rattus Pied Piper. Deze spellen kun je tijdelijk voorbestellen tegen een gereduceerd tarief en met (beperkt voorradige!) exclusieve spelbonussen. Voor Inca Empire zijn dit vier extra zonnekaarten, voor Norenberc acht extra tegels, voor Khan vier gouden bonusfiches en voor Pied Piper vier bijzondere karakters (Robin Hood, Dracula, Jeanne D’Arc en Merlijn).
Link: WGG voorbestellingen.

30-08-10: Q&A met Bruce Allen

Van 3 t/m 8 september is spelauteur Bruce Allen gast van het bordspellenforum Bordspelmania. Bezoekers van het forum krijgen dan de kans om hem het hemd van het lijf te vragen. Bruce is de ontwerper van het bordspel Tobago. Dit spel van The Game Master is een van de genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2010.

26-08-10: Grand Cru

De Duitse uitgever Eggert Spiele is gestart met de verkoop van de speciale editie van het nieuwe bordspel Grand Cru. Zoals gebruikelijk verpakken zij deze speciale uitvoering in een houten kist. Er zitten 7 extra tegels in deze versie van het spel. Deze speciale editie kost 50 euro (20 euro meer dan de reguliere doos). Gezien de tekst op de website kun je ‘m niet op Spiel afhalen, maar wordt het spel opgestuurd (en komen er dus nog een paar eurootjes bij). Link: Eggert Spiele.

24-08-10: NK Koplopers & Dwarsliggers

De Nederlandse uitgever Giuoco organiseert op zaterdag 2 oktober een NK voor het bordspel Koplopers & Dwarsliggers. Dit toernooi vindt plaats op Amersfoort CS. Op de Giuoco website vind je meer informatie en een inschrijfformulier.

24-08-10: Pro Tour Amsterdam

In het eerste weekend van september komen fans van het populaire ruilkaartspel Magic: The Gathering vanuit de hele wereld naar Amsterdam voor een bijzonder evenement, de Pro Tour Amsterdam. Tijdens deze Pro Tour zijn er open toernooien voor hobbyspelers, terwijl de profs voor een prijzenpot van meer dan 230.000 dollar spelen. De Pro Tour doet slechts één keer per jaar Europa aan. Link: WotC.

21-08-10: Win

Duitstalige spellenbladen zijn al jaren een bron van leesplezier voor de fanatieke veelspeler, die geen moeite heeft met de Duitse taal. Voor andere spelers was de kost iets taaier. Sinds dit jaar heeft de uitmuntende Spielbox een Engelstalige editie. Ik ken 'm niet (ik nuttig mijn leesvoer graag auf traditioneller Art und Weise), maar hoor er positieve verhalen over. Ook de zuinige Hollander wordt op zijn wenken bediend. De gratis downloadversie van het Oostenrijkse Win heeft nu ook een Engelstalig broertje.

18-08-10: nieuw spellenforum

Het voormalige Spellenspektakel forum heeft vandaag een geslaagde doorstart gemaakt als BordspelMania. Deze nieuwe spellensite is meer dan een forum. Je vindt er ook een database met spelbeschrijvingen en beoordelingen van lezers, een kalender, news feeds van de belangrijkste spellenblogs en links naar andere digitale speelplaatsen.

17-08-10: Spiel der Spiele

Atlantis van Leo Colovini (uitgever: Amigo) is vandaag gekroond tot het "Spiel der Spiele 2010". Atlantis is een loopspel in de stijl van Cartagena. De spelers vluchten via een spoor van losse tegels van Atlantis naar het vasteland. Ze verplaatsen hun pionnen middels bewegingskaarten naar vrije tegels met het juiste symbool. De Oostenrijkse spellenprijs Spiel der Spiele is in 2001 in het leven geroepen door de Wiener Spiele Akademie. De prijs viert dus zijn tiende verjaardag. Naast de winnaar zijn de volgende spellen bestempeld tot "Spiele Hits 2010":

Spellen voor de familie:
- A la carte (Heidelberger)
- Dixit
(Libellud)
- Don Quixote
(Pegasus)
- Manimals
(Adlung)
- Samarkand
(Queen Games)
Spellen voor kinderen:
- Artistico (Piatnik)
- Diego Drachenzahn
(Haba)
- Tipi
(Schmidt Spiele)
 
   
Spellen voor vrienden:
- Die Tore der Welt (Kosmos/999 Games)
- PsychoPet
(Goldsieber)
- Schlag den Raab
(Ravensburger)
Spellen voor experts:
- Hansa Teutonica (Argentum/999 Games)
- Dungeon Lords
(CGE)

Meer informatie: Spiel der Spiele brochure.

Commentaar: trouwe volgers van deze prijs rekenen elk jaar op een verrassende winnaar. Ook in 2010 worden ze op hun wenken bediend.

15-08-10: WK Stratego

Dit weekend werd in Maastricht het WK Stratego gehouden. De Rotterdammer Pim Niemeijer veroverde er zijn twee wereldtitel. Link: Limburgs Dagblad.

13-08-10: Identik

Asmodee brengt een Nederlandstalige versie van het bekroonde partyspel Identik op de markt. Een speler beschrijft een afbeelding op zijn kaartje, de andere spelers moeten dit tekenen. Daarna bekijken ze elkaars gekrabbel en krijgen ze punten als ze genoemde details hebben verwerkt. Identik is de winnaar van de Franse spellenprijs As d'Or 2010 en een van de genomineerden van het Spiel des Jahres 2010. Link: Identik.

13-08-10: WK Stratego

Ongeveer veertig spelers uit Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië doen dit weekend mee aan het WK Stratego in Maastricht. Vrijdag en zaterdag spelen de deelnemers individueel tegen elkaar, zondag volgen de landenteams. Het toernooi vindt plaats in Hotel Stay Okay aan de Maasboulevard. Link: Strategobond Nederland.

08-08-10: Nederlandse Spellenprijs

De verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs wordt dit najaar voor de tiende keer georganiseerd. De jury heeft een nominatielijst met acht titels gekozen uit de spellen die van juni 2009 t/m mei 2010 in de Nederlandse taal zijn uitgebracht. Deze lijst is vandaag bekendgemaakt. De komende weken kiezen met name Vlaamse en Nederlandse spelliefhebbers uit deze lijst hun spel van het jaar, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2010. De genomineerden zijn:

 • Brass, een bordspel over industriële ontwikkeling in Engeland, ontworpen door Martin Wallace, uitgegeven door White Goblin Games.
 • Dixit, een kaartspel over creatieve aanwijzingen en mooie afbeeldingen, ontworpen door Jean-Louis Roubira, uitgegeven door Libellud.
 • Fresco, een bordspel over het restaureren van een schildering in een kathedraal, ontworpen door Marcel Süßelbeck, Marco Ruskowski en Wolfgang Panning, uitgegeven door Queen Games.
 • Hoogspanning, een bordspel over het beheren van een energiemaatschappij, ontworpen door Friedemann Friese, uitgegeven door 999 Games.
 • Roll through the Ages, een dobbelspel over het ontwikkelen van een beschaving, ontworpen door Matt Leacock, uitgegeven door QWG Games.
 • Stoom, een bordspel over de aanleg en exploitatie van spoorlijnen, ontworpen door Martin Wallace, uitgegeven door Phalanx Games.
 • Tobago, een bordspel over schatten zoeken op een tropisch eiland, ontworpen door Bruce Allen, uitgegeven door The Game Master.
 • Vasco da Gama, een bordspel over de ontdekkingsreizen over zee naar India, ontworpen door Paolo Mori, uitgegeven door 999 Games.

Op zaterdag 11 september kun je deze spellen bekijken op de Ducosim spellenbeurs in Stadshal De Flint te Amersfoort. Daar kun je ook een stembiljet inleveren. De winnaar wordt op maandag 11 oktober bekendgemaakt.

De website van de Nederlandse Spellenprijs was vandaag een grote puinhoop, maar inmiddels lijkt men de zaken weer een beetje voor elkaar te hebben. Het online stembiljet is ook geactiveerd, een maandje eerder dan vroeger gebruikelijk was.

Commentaar: ik heb de afgelopen jaren het overgrote deel van deze verkiezing georganiseerd en uitgevoerd. Ik ben na de vorige verkiezing afgehaakt uit onvrede met de plannen en de aanpak van het stichtingsbestuur. Ik had wel alle vertrouwen in de achtergebleven juryleden. Het doet me deugd dat ze in deze lastige jaargang vol schitterende spellen zo'n mooie en diverse lijst hebben afgeleverd. Ik was een beetje verrast door de nominatie van Dixit, omdat ik niet wist dat dit spel al voor juni 2010 in Nederland was uitgebracht. Het is mooi dat een titel met drie buitenlandse hoofdprijzen achter de naam ook hier meedoet. Ik verwacht overigens dat Hoogspanning de strijd zal winnen.

Meer informatie & stembiljet: Nederlandse Spellenprijs.

08-08-10: Süddeutsche Zeitung

In de Süddeutsche Zeitung van zaterdag vind je een interessant artikel over het droomberoep van sommige veelspelers. Mocht je willen weten waarmee de gemiddelde spelauteur zoal wordt geconfronteerd, levert dat verhaal boeiend leesvoer op.

03-08-10: Civilization

Tresham´s klassieke ontwikkelingsspel Civilization was de inspiratie voor een van de populairste strategische computerspellen aller tijden, Sid Meier´s Civilization. Eagle Games maakte van dit computerspel ooit een bijna onspeelbaar bordspel. Fantasy Flight Games waagt later dit jaar een nieuwe poging en komt met het nieuwe Sid Meier's Civilization: The Board Game van ontwerper Kevin Wilson. Link: Civilization.

03-08-10: De Slag om Amersfoort

De Slag om Amersfoort is een familiespel, waarbij de geschiedenis van deze prachtige middeleeuwse stad op een speelse wijze de revue passeert. Er hebben voldoende liefhebbers ingetekend voor een exemplaar. Het spel wordt daarom binnenkort geproduceerd. Als je belangstelling hebt, kun je tot zes augustus profiteren van de korting van 10 euro. Link: De Slag om Amersfoort.

02-08-10:  Kinderspielpiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft het bordspel Diego Drachenzahn uitgeroepen tot het Duitse Kinderspiel des Jahres van 2010. De winnaar is vanmorgen in de Duitse havenstad Hamburg bekendgemaakt en gehuldigd. Diego Drachenzahn is ontworpen door Manfred Ludwig en wordt uitgegeven door de kinderspellengigant Haba. In dit spel proberen vuurspuwende draken met een combinatie van behendigheid en bluf een vurige wedstrijd te winnen. De vuurballen van de draken worden vertegenwoordigd door knikkers.
Link: Diego Drakentand.


auteur (li) en vormgever (r) - foto Spiel des Jahres e.v.

29-07-10: High Five!

999 Games presenteerde afgelopen voorjaar met gepaste trots High Five!, hun eerste in eigen beheer ontwikkelde bordspel. High Five! is een product van de bekende Bring & Try stand, waarmee 999 Games sinds enkele jaren spelevenementen bezoekt. Spelauteur Nils van Teijlingen had zijn spel via deze route aan 999 Games aangeboden. Komend najaar krijgt dit succesverhaal een leuk vervolg. De Duitse uitgever Kosmos komt namelijk met een eigen editie.

27-07-10: De Kolonisten van Amerika

De Kolonisten van Amerika is een zelfstandig speelbare variant van het populaire bordspel De Kolonisten van Catan. Dit spel is onlangs gearriveerd in het magazijn van 999 Games en zal binnenkort opduiken in de speciaalzaken.
Link: 999 Games overzicht.

27-07-10: Hoogspanning Benelux

Hoogspanning Benelux is een uitbreiding op het bordspel Hoogspanning, met speelborden van de Benelux en Centraal-Europa. Deze set was oorspronkelijk aangekondigd voor september, maar is inmiddels gearriveerd in het magazijn van 999 Games. Snelle speciaalzaken kunnen de uitbreiding deze week in huis hebben.
Link: 999 Games overzicht.

26-07-10: Selecta Spellen

Eind mei berichtte ik dat 999 Games de kinderspellen van Selecta Spielzeug in Nederland gaat verkopen onder de naam Selecta Spellen. Dit zijn hoogwaardige gezelschapsspellen voor kinderen in diverse leeftijdgroepen vanaf 3 jaar. Sinds kort is de website van het Nederlandse merk in de lucht. Link: Selecta Spellen.

25-07-10: Planet Steam computerspel

De Duitse uitgever LudoArt heeft het bordspel Planet Steam uitgebracht als computerspel. Hiermee maakt het spelidee de cirkel rond, want dit schitterende economische bordspel was gebaseerd op de computerklassieker M.U.L.E.. De computerversie is prettig geprijsd, je kunt voor een kleine 20 euro aan de slag. Er is ook een gratis demoversie beschikbaar. Link: Planet Steam computerspel.

20-07-10: nieuws van de Goblins

White Goblin Games lekt mondjesmaat informatie over de nieuwe spellen van dit najaar. De uitbreiding van Rattus is al maanden bekende kost. Relatief vers nieuws is de komst van de bordspellen Inca Empire en Norenberc. Meer informatie: WGG overzicht.

20-07-10: A la carte

De Belgische uitgever Intrafin Games komt later dit jaar met een Nederlandstalige editie van het 'kookspel' A la carte van Karl-Heinz Schmiel.

18-07-10: Financial Times

In de Financial Times van 17 juli vind je een interessant artikel over ons favoriete tijdverdrijf. Martin Wallace, Reiner Knizia, Spiel en een handvol spellen passeren de revue.

18-07-10: Vlaams spellenforum

Vlaamse spelliefhebbers hebben een nieuw spellenforum uit de grond gestampt. Helaas hadden zij niet het geduld om te wachten op de verzelfstandiging van het Spellenspektakel forum. Hierdoor wordt de aandacht van de Nederlandstalige spelliefhebber onnodig verdeeld. Ik zal dit Vlaamse forum overigens passief benaderen, omdat ik geen vertrouwen heb in sommige daar actieve moderatoren.

17-07-10: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2010. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2009/2010 (Essen-Nürnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2010 (herhaalbericht).

11-07-10: Spielbox

Het julinummer van het Duitse spellenblad Spielbox (tegenwoordig ook in een Engelstalige editie) bevat een gratis uitbreiding van het bordspel a la carte. De uitbreiding heet Die Beilage en bevat een nieuw gerecht (een joker) en een kookduel waarmee een extra punt is te verdienen. Meer informatie: Spielbox shop.

05-07-10: Greeny Games

Het Nederlandse studentenbedrijfje Greeny Games won dit weekend de JA-YE Europe Enterprise Challenge 2010, een jaarlijkse Europese ondernemerswedstrijd voor Hbo-studenten. Het middelpunt van hun winnende inzending was Greeny, een kaartspelletje waarbij kinderen spelenderwijs iets leren over het milieu.Nieuws > Archief >
jul-sep 2010


Top