Nieuws > Archief > apr-jun 2010


28-06-10:  Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag het partyspel Dixit uitgeroepen tot het Duitse Spiel des Jahres van 2010. De winnaar is vanmorgen in de Duitse hoofdstad Berlijn bekendgemaakt en gehuldigd. Dixit is ontworpen door Jean-Louis Roubira en wordt uitgegeven door Libellud (distributie: Asmodee). Prachtig geÔllustreerde speelkaarten zijn de inspiratie voor een communicatief spel, waarbij spelers moeten raden welke kaart heeft geleid tot de huidige vertelling. Dit spel was al eerder spel van het jaar in Frankrijk en Spanje.


Jean-Louis Roubira (foto: DPA)

De jury heeft dit jaar voor de eerste keer het 'Spiel des Jahres Plus' gehuldigd. Het bordspel Die Tore der Welt van Michael Rieneck en Stefan Stadler (Kosmos) is de eerste winnaar van deze prijs voor ervaren spelers met meer behoefte aan een speelse uitdaging. Dit spel wordt in Nederland als Brug naar de Hemel uitgegeven door 999 Games.

De winnaar van het Kinderspiel des Jahres wordt op 2 augustus in Hamburg bekendgemaakt.

28-06-10: Origins Awards

Tijdens de Origins Game Fair zijn dit weekend de winnaars van de Origins Awards bekendgemaakt. Het beste bordspel is Space Hulk van Games Workshop, het beste kaartspel heet Poo van Catalyst Game Labs en het beste familiespel is Are You The Traitor? van Looney Labs.

13-06-10: Chocolatl

Zaterdag 12 juni 2010 organiseerde Quined Games een releasedag voor het nieuwe bordspel Chocolatl. In een drietal speciaalzaken werd de lancering van dit spel gevierd met aantrekkelijke kortingen en lekkere extraatjes. ==> Verslag & foto's.

13-06-10: Loyang

De Nederlandse editie van het derde deel van Uwe Rosenberg's 'oogsttrilogie' is verkrijgbaar. 999 Games heeft Voor de Poorten van Loyang aan de speciaalzaken uitgeleverd. ==> 999 Games overzicht.

10-06-10: Dominion

Ook 999 Games heeft het licht gezien. De sombere oorspronkelijke coverafbeelding van Dominion is vervangen door het frissere Duitse exemplaar. Er is meer te melden dan cosmetisch nieuws, de uitbreiding Dominion: De Alchemisten is onderweg naar de winkels. Deze uitbreiding bevat 12 nieuwe actiekaarten en een nieuwe geldkaartsoort, de Toverdrank.

10-06-10: lancering Chocolatl

Deze zaterdag viert Quined Games de lancering van het nieuwe bordspel Chocolatl met een feestelijke demonstratiedag. Van 10-17 uur ben je welkom in De Koperen Pion in Den Haag, De Spellenwinckel in Amersfoort of De Spellenwinkel in Ingooigem (BelgiŽ). Daar worden Chocolatl en Fish Fish Fish gedemonstreerd door mensen van Quined. Je kunt verder rekenen op aantrekkelijke kortingen en lekkere extraatjes. Meer informatie over deze spellen: Quined Games overzicht.

04-06-10: Spel in Zicht

Het zomernummer van het gratis spellenblad Spel in Zicht is onlangs gepubliceerd. Je kunt het blad als PDF-bestand downloaden op de Spel in Zicht website.

31-05-10: nominaties Spiel des Jahres

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de vijf genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit eind juni het Duitse Spiel des Jahres van 2010 wordt gekozen. De winnaar wordt op maandag 28 juni in de Duitse hoofdstad Berlijn bekendgemaakt. De vijf kanshebbers op de hoofdprijs zijn:

- A LA CARTE van Karl-Heinz Schmiel (Heidelberger Spieleverlag)
- DIXIT van Jean-Louis Roubira (Libellud)
- FRESKO van Marco Ruskowski en Marcel SŁŖelbeck (Queen Games)
- IDENTIK van William P. Jacobson en Amanda A. Kohout (Asmodee)
- IM WANDEL DER ZEITEN - DAS W‹RFELSPIEL van Matt Leacock (Pegasus Spiele)

Voor het Kinderspiel des Jahres zijn de volgende spellen genomineerd:

- DIEGO DRACHENZAHN van Manfred Ludwig (Haba)
- KRAKEN-ALARM van Oliver Igelhaut (Kosmos)
- PANIC TOWER! van Andrew en Jack Lawson (Goliath Games)
- TURI-TOUR van Alessandro Zucchini (Selecta)
- VAMPIRE DER NACHT van Kirsten Becker en Jens-Peter Schliemann (Drei Magier Spiele)

De winnaar van het Kinderspiel des Jahres wordt op 2 augustus in Hamburg bekendgemaakt.

De jury heeft dit jaar een nieuwe speciale prijs bedacht. Het bordspel DIE TORE DER WELT van Michael Rieneck en Stefan Stadler (Kosmos) is de eerste winnaar van het 'Spiel des Jahres Plus', een prijs voor ervaren spelers met meer behoefte aan een speelse uitdaging.

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste gepubliceerd, een lijst met aanbevolen spellen in alle soorten en maten. Op de editie van 2010 vind je o.a. Tobago, Magister Navis/Endeavor en Hansa Teutonica.

Commentaar: toen ik deze nominatielijst zag, kon ik daarna mijn broek ophijsen. De hype rond de grote favoriet Tobago had toch onvoldoende puf om het voorjaar te halen. Resteert een lijst met een prima 'worker placement' titel van Queen, een  dobbelspelletje met een historische twist, een mooi opgepoetste heruitgave en twee communicatieve partyspellen uit de Franse keuken. Ik heb geen flauw idee wie van deze vijf op 28 juni het vreugdedansje zal maken. Mijn persoonlijke favoriet is Fresko, maar dit vind ik eerder een 'Plus-spel', dan een geheide winnaar van deze grote commerciŽle spellenprijs.

De nieuwe 'Plus-prijs' is een aangename verrassing. Krijgt de veelspeler zomaar een eigen Spiel des Jahres in de schoot geworpen. Ik vraag me wel af of deze extra prijs niet tot verwarring zal leiden bij het Duitse publiek. Ik kan me voorstellen dat het 'Spiel des Jahres Plus' door Otto Normalspieler wordt gezien als het ultieme Spiel des Jahres van 2010. Zo'n 'plus' doet immers meer kwaliteit vermoeden dan een soortgenoot zonder deze toevoeging. Zal de uiteindelijke winnaar van de hoofdprijs dit waarderen? Als ze verstandig zijn, kiezen ze volgend jaar een andere naam voor deze prijs.

30-05-10: Selecta Spellen

Vanaf 1 juli zal 999 Games bordspellen van Selecta Spielzeug in Nederland verkopen onder de naam Selecta Spellen. Na de toevoeging van Drie MagiŽrs Spellen haalt 999 Games hiermee een tweede schatkist vol hoogwaardige kinderspellen naar de Nederlandse markt. 999 Games zal Selecta Spellen op eenzelfde manier in de markt zetten als Drie MagiŽrs Spellen: een eigen label, eigen logo, eigen website, nieuwsbrief en promotiemateriaal. In eerste instantie wil men 12 spellen uitbrengen met een Nederlandse doos, Nederlands spelmateriaal en een Nederlandse handleiding. Het overige spellenaanbod zal in meertalige versies via 999 Games verkrijgbaar zijn.

25-05-10: LEGO spellen

In de rest van de wereld zijn ze al een tijdje verkrijgbaar, maar vanaf augustus zullen de eerste LEGO bordspellen ook in de Nederlandse spellen- en speelgoedzaken opduiken. Voor de kids komen ze met Robo Champ, Magikus, Monster 4, Lava Dragon, Race 3000, Pirate Code, Minotaurus en Lunar Command. Liefhebbers van familiespellen worden bediend met Knizia's Ramses Pyramid en met de 'Pictionarykloon' Creationary. Laatstgenoemde is vooralsnog de enige titel die mijn belangstelling heeft gewekt. Van alles en nog wat uitbeelden met LEGO-steentjes lijkt mij namelijk best wel lollig. In oktober volgt nog een bordspel over Harry Potter (al doet het poppetje uit de folder mij meer aan een bekende politicus denken).

24-05-10: Drie MagiŽrs Spellen

Sinds deze maand distribueert 999 Games de spellen van Drie MagiŽrs Spellen. Deze Nederlandse tak van de bekende Duitse uitgever Drei Magier Verlag heeft sinds kort een eigen website. Daar vind je informatie over de eerste Nederlandstalige titels Kakkerlakkenpoker, Kakkerlakkensalade, Kakkerlakkensoep en Varkens Pesten. Meer informatie: Drie MagiŽrs Spellen website.

24-05-10: Endeavor

White Goblin Games heeft het nieuwe spel Endeavor uitgeleverd aan de speciaalzaken. In dit uitstekende bordspel ontdekken de spelers een nieuwe wereld, waarmee ze hun potentieel vergroten en nieuwe acties bemachtigen. Meer informatie: WGG overzicht.

18-05-10: nieuwe spellen

Op de Ducosimbeurs van afgelopen zaterdag werden veel nieuwe spellen gelanceerd. 999 Games demonstreerde er de bordspellen Vasco da Gama en Havana. Beide titels liggen inmiddels in de speciaalzaken. The Game Master presenteerde onder meer het vreselijk leuke biedspel Het Koopmanshuis, naast Tobago en Imperial 2030. Eerstgenoemde ligt al een paar weken in de winkels, Tobago volgt deze week en op Imperial 2030 moet je nog een maand of vier wachten. White Goblin Games had twee nieuwe titels, Martin Wallace's uitmuntende bordspel Brass en het foeilelijke en inhoudelijk oninteressante familiespel Galapagos.

18-05-10: Graf Ludo

Klinkt als de hoofdrolspeler uit een foute vampierfilm, maar is in werkelijkheid een stuk smaakvoller. De Graf Ludo is een spellenprijs voor de mooiste vormgeving. Vandaag zijn de nominatielijsten van 2010 gepubliceerd. In de categorie familiespellen zijn de volgende schoonheden genomineerd: Tobago (The Game Master), Nostra City (Asmodee), Opera (The Game Master), Mystery Express (Days of Wonder), Fresko (Queen Games), Seeland (Ravensburger), Machtspiele (Eggertspiele), Cable Car (Queen Games), Dixit (Asmodee) en Dicetown (Asmodee). Meer informatie: Graf Ludo.

13-05-10: Tricoda

Code 777, de klassieke codekraker van Alex Randolph en Robert Abbott, keert deze maand terug als Tricoda. De Nederlandse uitgever King International heeft het design van de doos en de inhoud aangepast. De kaarten zijn bijv. vervangen door plastic stenen. In Tricoda probeer jij als eerste de code te kraken. De twist: je kunt de codes van jouw tegenstanders zien, maar niet jouw eigen code. Je probeert via vragen en logisch denken te achterhalen welke drie getallen voor jou verborgen zijn. Als je het denkt te weten, mag je het zeggen. Als je het fout hebt, moet je opnieuw beginnen met een nieuwe reeks codestenen.

02-05-10: Game Master release party

The Game Master organiseert op 24 mei (tweede Pinksterdag) een releaseparty met demonstraties van de bordspellen Opera, Het Koopmanshuis en Tobago.
Meer informatie: Agenda of The Game Master.

02-05-10: Warfrog ==> Treefrog

Martin Wallace heeft de naamswijziging van zijn uitgeverij voltooid met een nieuwe website. Warfrog is dood, leve Treefrog! Op de nieuwe website vind je informatie over zijn nieuwe bordspellen. Meer informatie: Treefrog overzicht.

01-05-10: Deutscher Spiele Preis

Tot en met 31 juli kan iedere spelliefhebber zijn stem uitbrengen bij de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 2010. Bij deze verkiezing benoem je jouw vijf favorieten en jouw favoriete kinderspel van de jaargang 2009/2010 (Essen-NŁrnberg). De prijs wordt tijdens een feestavond voorafgaand aan de Spieltage in Essen uitgereikt. Je kunt jouw stem uitbrengen op de Deutsche Spiele Preis website. Als je stemt, maak je kans op gratis spellen en vrijkaarten voor Spiel 2010.

01-05-10: Reiver Games

De Britse uitgever Reiver Games staakt zijn activiteiten wegens gebrek aan economisch succes. Reiver Games is bekend van de spellen Carpe Astra, It's Alive! en Sumeria. In zijn weblog geeft eigenaar Jackson Pope een toelichting op zijn besluit en op de mogelijke afloop.

29-04-10: Quined-dag

Zaterdag 12 juni viert Quined Games de lancering van het nieuwe bordspel Chocolatl met een feestelijke demonstratiedag. Van 10-17 uur ben je dan welkom in De Koperen Pion in Den Haag, De Spellenwinckel in Amersfoort of De Spellenwinkel in Ingooigem (BelgiŽ). Daar worden Chocolatl en Fish Fish Fish gedemonstreerd door de mensen van Quined en kun je verder rekenen op een paar leuke extraatjes. Meer informatie over deze spellen: Quined Games overzicht. (update: De Spellenwinkel toegevoegd).

27-04-10: The Game Master

The Game Master heeft dit weekend drie nieuwe spellen gelanceerd. Het bordspel Het Koopmanshuis en de kaartspellen Gooische Koeien en Klussen met Koeien liggen vanaf deze week in de speciaalzaken. De komst van het nieuwe bordspel Tobago is uitgesteld tot medio mei, met dank aan een IJslandse aswolk. In september verschijnen nog twee nieuwe titels, de bordspellen Antwerpen en Imperial 2030.
Meer informatie: Game Master overzicht.

27-04-10: Gra Roku 2010

Vlaada Chvatilís bordspel Cywilizacja (elders bekend als Through the Ages) is dit weekend uitgeroepen tot winnaar van de Poolse spellenprijs Gra Roku. Het spel won niet alleen de juryprijs, maar ook de verkiezing onder de Poolse spelers.
Meer informatie: Gra Roku (Pools) of Spiellust (Duits).

21-04-10: exit Spellenspektakel

In een gezamenlijk persbericht hebben Libema en 999 Games vandaag de grootste spellenbeurs van de Benelux officieel om zeep geholpen. Het Spellenspektakel is niet meer. Het knullige Spektakeltje van 2009 is helaas de laatste herinnering aan deze voorheen grote en sfeervolle spellenbeurs, die in het verleden ook in het buitenland aanzien genoot. De organisator verpakt de vervelende boodschap in bemoedigende termen als tot nader order en terugkeren in de toekomst, maar ik ervaar dit tot nader bericht als loze kreten.

Het einde wordt door de organisator verbonden aan voortdurende begrotingstekorten en het uitblijven van verdere groei. Ik zie de oorzaak meer in het feit dat de beurs sinds 2006 is verworden tot een zielloos commercieel evenement. De organisatie was ongetwijfeld professioneel, maar leek onvoldoende gevoel te hebben voor de bijzonderheden van de spellenbranche. Niet gehinderd door kennis van de cijfers verbaas ik me een beetje over het benadrukken van begrotingstekorten, omdat de beurs de laatste jaren immers werd gehouden in een zalencomplex van de organisator zelf.

Ik vrees dat we het de komende jaren moeten doen met relatief kleine regionale evenementen. Ik hoop dat Ducosim zijn verantwoordelijkheid pakt en zijn eigen spellenbeurzen publieksvriendelijker maakt (lees: meer ruimte voor gezelschapsspellen en aandacht voor publiciteit in Amersfoort en omstreken).

19-04-10: Mensa Mind Games

De Amerikaanse organisatie Mensa (voor Amerikaantjes met een hoog IQ) heeft het afgelopen weekend zijn jaarlijkse spellenprijzen uitgedeeld. Deze Mensa Select Winners zijn gekozen tijdens het jaarlijkse Mensa Mind Games evenement. Het selecte kwintet van 2010 bestaat uit:

  • Anomia, een party spel van Andrew Innes (Anomia Press)
  • Dizios, een Dominovariant van Mindware
  • Forbidden Island, een bordspel van Matt 'Pandemie' Leacock (Gamewright)
  • Word on the Street, een woordspel van Jack Degnan (Out of the Box)
  • Yikerz, een magnetisch spel van Wiggles 3D

18-04-10: Koplopers & Dwarsliggers toernooi

Spelauteur Chislaine van den Bulk organiseert op 29 mei een toernooi voor het treinenspel Koplopers & Dwarsliggers. Wil jij kans maken 'Koploper 2010' te worden, laat deze kans dan niet schieten en schrijf je in voor dit toernooi. Er is ruimte voor 40 deelnemers, dus wees er snel bij. Het toernooi vindt plaats in de restauratie van station Naarden-Bussum op perron 2/3. Meer informatie: Giuoco.

17-04-10: Spiel des Jahres Quiz

De Duitse website Die PŲppelkiste organiseert ook dit jaar een Spiel des Jahres Quiz. Deze leuke quiz is meer dan een simpele gok, je moet even nadenken en inschatten. Als je de vragen goed beantwoordt, maak je kans op een prijs (o.a Fresko of Samarkand van Queen Games).

14-04-10: nieuws van 999 Games

999 Games organiseerde vandaag een demonstratiedag voor journalisten en recensenten. Tijdens deze geslaagde bijeenkomst werden onder meer de plannen voor het komende najaar gepresenteerd. Dan kun je onder meer rekenen op De Kolonisten van Noord-Amerika, Hans Teutonica en nieuwe uitbreidingen van Dominion. Meer informatie: 999 Games demodag.

06-04-10: Campagne

Een goed gevoel voor timing kun je de makers niet ontzeggen. Eind maart verscheen het nieuwe Nederlandstalige kaartspel Campagne. De spelers duiken in de Haagse slangenkuil, richten een eigen partij op en proberen zoveel mogelijk zetels te halen. Meer informatie: Campagne - een politiek spelletje.

31-03-10: Spellen Top 100

Het weblog Spellengek organiseert een verkiezing van de 'spellen top 100 van de Lage Landen'. Ook jij kunt deze 'top 100' voeden met jouw favorietenlijstje & commentaar. Hopelijk leidt dit weer tot een leuke blik in de spellenkasten van de Nederlandse en Vlaamse veelspelers.Nieuws > Archief >
apr-jun 2010


Top