Nieuws > Archief > jan-mrt 2010


31-03-10: Spellen Top 100

Het weblog Spellengek organiseert een verkiezing van de 'spellen top 100 van de Lage Landen'. Ook jij kunt deze 'top 100' voeden met jouw favorietenlijstje & commentaar. Hopelijk leidt dit weer tot een leuke blik in de spellenkasten van de Nederlandse en Vlaamse veelspelers.

28-03-10: nominaties Origins Awards

Tijdens de GAMA Trade Show zijn dit weekend de genomineerden van de Origins Awards vastgesteld. De genomineerden zijn in allerlei categorieën verdeeld. Eind juni kiezen de bezoekers van de Origins Game Fair de winnaars.

Bordspellen: Castle Panic - Fireside Games, Endeavor - Z-Man Games, Small World - Days of Wonder, Space Hulk - Games Workshop en Steam - Mayfair Games.

Kaartspellen: The Isle of Dr. Necreaux - Alderac, Martian Fluxx - Looney Labs, Poo - Catalyst Game Labs, The Stars are Right - Steve Jackson Games en Thunderstone - Alderac.

Kinder-, party- en familiespellen: Are You The Traitor? – Looney Labs, Duck! Duck! SAFARI! – APE Games, Pack and Stack – Mayfair Games, Ren Faire – Atlas Games, Word on the Street – Out of the Box Publishing.

20-03-10: Spiel des Jahres Toto

Op de website van het gerenommeerde Duitse spellenblad Spielbox is zojuist de jaarlijkse Spiel des Jahres Toto gestart. Welk spel wordt volgens jou het Duitse Spiel des Jahres van 2010? Als je goed gokt, maak je kans op een leuke prijs.

17-03-10: Kardinaal & Koning

De Duitse spelontwerper Michael Schacht heeft een 'play-by-web-versie' van zijn uitmuntende bordspel Kardinaal & Koning gepubliceerd. Je kunt het spel via zijn website spelen, waarbij de spelers via e-mail worden uitgenodigd om hun beurten uit te voeren.

14-03-10: wedstrijd voor spelauteurs

De Hippodice Spieleclub heeft de uitslag van het "Spieleautoren-Wettbewerb 2010" bekendgemaakt. Deze wedstrijd voor spelauteurs wordt jaarlijks georganiseerd. Een jury vol experts uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van veelal aankomende auteurs. De top 3 van 2010 luidt als volgt:

1. Camel Drive van Hans Reinhard Gottwald (D)
2. Die Staufer van Andreas Steding (D) 
3. Midgard Marauders van Yort Watson (VS)

De speciale prijs voor het beste tweepersoonsspel gaat naar Moeraki – Kemu van Stefan Kiehl (D). De speciale prijs voor het beste "avondvullende spel" gaat naar Altiplano van Louis en Stefan Malz (D).

13-03-10: Japan Boardgame Prize

De Japanse organisatie U-more heeft de uitslag van de Japan Boardgame Prize 2009 verkiezing bekendgemaakt. Dominion van Donald X. Vaccarino (Rio Grande Games) is de winnaar van deze jaargang. Dominion versloeg daarbij o.a. Pandemic, Agricola, Le Havre en zijn eigen nazaat Intrigue met een ruime voorsprong. De speciale prijs voor het beste 'beginnersspel' ging naar Let's Catch the Lion! van Madoka Kitao (Gentosha Education).

Meer informatie: U-more.

05-03-10: winnaars As d'Or 2010

De Franstalige spellensite Tric Trac doet verslag van het Festival International des Jeux, een internationale spellenbeurs in Cannes. Tijdens deze beurs is de winnaar van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar het partyspel Identik van Amanda Kohout en William Jacobson, dat wordt uitgegeven door Asmodee. In dit spel moet je een tekening maken op basis van de beschrijving van een medespeler. Cache Moutons van Fréderic Moyersoen is uitgeroepen tot het beste kinderspel, Small World van Philippe Keyaerts kreeg een speciale juryprijs.

02-03-10: Ducosim spellenbeurs

Zaterdag 6 maart organiseert Ducosim een spellenbeurs met een grote veiling van bord- en kaartspellen. De kavellijst van deze veiling vind je op de Ducosim website. De lijst wordt gedomineerd door bekende gezelschapsspellen, maar bevat ook enkele collectors items, zoals Civilization van Avalon Hill (incl. de gezochte Western Extension Map) en twee zeldzame Tolkienspellen van ICE.

Uiteraard gebeurt er nog veel meer op de beurs. Diverse demoteams presenteren nieuwe spellen van o.a. 999 Games (Brug naar de Hemel en Fabrieksmanager), White Goblin Games (Macao), Quined Games (Chocolatl) en Ravensburger (Seeland). Ook de Belgische Spellenwinkel demonstreert interessante nieuwe titels, waaronder het uitstekende bordspel Vasco da Gama. Als je op zoek bent naar bijzondere buitenlandse spellen, snuffel dan voor de beurs eens rond op hun website. Zij nemen graag een bestelling voor je mee.

De beurs vindt plaats van 10:00 tot 17:30 uur in de Stadshal van De Flint in Amersfoort. De entree voor niet-leden bedraagt 5 euro. Alle bezoekers krijgen het gratis spelletje Clinch van Reiner Knizia.

02-03-10: Imperial 2030

The Game Master heeft een derde interessante Duitse licentie in huis gehaald. Imperial 2030 is een pittig bordspel van de Duitse spelauteur Mac Gerdts, waarin internationaal opererende investeerders via hun economische invloed grootmachten controleren. Imperial 2030 is een vernieuwde versie van het spelsysteem van Imperial, dat in 2006 door Eggert Spiele is uitgebracht. 

Ik vond Imperial 2030 in een nieuwsbrief van distributeur Boosterbox. Hierin wordt ook nog het spel Antwerpen genoemd. Dit is mogelijk het bordspel Rotterdam in een nieuw jasje.

15-02-10: As d'Or 2010

Dit weekend zijn de genomineerden van de Franse Spel van het Jaar verkiezing As d'Or bekendgemaakt. Onder de genomineerden vind je enkele in Nederland verkrijgbare of verwachte bordspellen, zoals Endeavor (White Goblin Games), Le Havre (999 Games), Small World (Days of Wonder) en Tobago (The Game Master). De winnaar wordt zoals gebruikelijk bekendgemaakt tijdens een spellenbeurs in Cannes, het Festival International des Jeux. De prijsuitreiking vindt daar plaats op 4 maart. Meer informatie: As d'Or.

15-02-10: The Game Master

The Game Master heeft dit jaar twee interessante licenties van Duitse uitgevers in huis gehaald. Tobago is een schitterend familiespel over een spannende schattenjacht op een eiland. Het Duitse origineel van Zoch wordt getipt als winnaar van het Spiel des Jahres. Het Koopmanshuis is een nieuw spel uit de keuken van Eggert Spiele. Dit is een veilingspel over goederenhandel in Hamburg anno 1900. Tobago wordt al in april verwacht, de releasedatum van Het Koopmanshuis is nog niet bekendgemaakt.

03-02-10: nieuws van 999 Games

999 Games heeft het nieuwe bordspel Brug naar de Hemel uitgeleverd. Deze opvolger van De Kathedraal ligt inmiddels in de speciaalzaken. In het late voorjaar of de zomer maakt 999 Games de oogsttrilogie van Uwe Rosenberg compleet. Na Agricola en Le Havre wordt er nu geteeld en geoogst voor De Poorten van Loyang. Later dit jaar volgt ook nog een andere topper van Spiel 2009, het bordspel Vasco da Gama.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

27-01-10: White Goblin Winterfair

In samenwerking met enkele Nederlandse (o.a. De Spellenwinckel) en Vlaamse (o.a. Luk de Lombaerde) speciaalzaken organiseert White Goblin Games op 30 januari onder de naam White Goblin Winterfair een speelse presentatie van hun spellen. Het nieuwe bordspel Macao wordt op die dag gelanceerd. Als je het spel koopt, krijg je een speciaal couponboekje met 8 bonnen, waarmee je kunt deelnemen aan diverse acties en nieuwe spellen kunt winnen. Meer informatie: WGG.

Op de WGG-website kun je een mini-Macaospel spelen, waarmee je tot 30 januari een gesigneerd exemplaar van het bordspel kunt winnen.

15-01-10: opruiming tweedehands spellen

De Amersfoortse boeken- en spellenwinkel 't Ezelsoor organiseert van maandag 1 februari t/m zaterdag 13 februari (let op, data gewijzigd) een grote spellenopruiming. Dit is een goede aanleiding om eens door hun uitgebreide voorraad tweedehands spellen te snuffelen en voor een zacht prijsje een klassieker of een recenter juweeltje op de kop te tikken. Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21, 3811 LX Amersfoort. Telefoon: 033-4621250.

12-01-10: nieuws van 999 Games

999 Games heeft de winkeliers onlangs geïnformeerd over de nieuwe spellen die in de eerste helft van 2010 zullen verschijnen. 999 Games vond het niet nodig om ook deze website van informatie te voorzien, dus maak ik graag gebruik van de winkelnieuwsbrief. De komende lekkernijen voor veelspelers zijn al een tijdje bekend, voor de familiespelers komt men o.a. met Cardcassonne, High Five en Lemming Maffia.
Meer informatie: 999 Games overzicht.

10-01-10: Jambo uitbreidingen

QWG Games meldt dat beide uitbreidingen van het tweepersoonsspel Jambo in de loop van de week in de speciaalzaken zullen opduiken. Elke set bevat drie kleine uitbreidingen, die je naar believen kunt toevoegen en combineren.
Meer informatie: QWG Games overzicht.

08-01-10: Open Rails Origins

Het bordspel Open Rails Origins - 18AL is gebaseerd op een cocktail van meerdere treinspelsystemen, met name 18XX, Age of Steam and Chicago Express, en eigen ideeën van de auteur. Op zijn weblog kun je PDF-bestanden met de regels en het spelmateriaal downloaden. Na enig knip- en plakwerk beschik je dan over een gratis treinenspel voor 1-3 spelers.

07-01-10: nieuws uit Timbuktu

De Duitse spelauteur Michael Schacht lijkt zich dit jaar met name te richten op uitbreidingen en heruitgaven.

In het voorjaar komt Abacus met de kleine uitbreidingen Zooloretto: Chamäleon en Zooloretto: Luchs, een grote uitbreiding/variant voor Zooloretto en het derde nummer van de Zooloretto News. In de nieuwe catalogus van Abacus zit een extraatje voor Valdora. In de zomer verschijnt een computerversie van Zooloretto (voor PC en Wii). In het najaar volgen bij Abacus een grote uitbreiding/variant van Zooloretto en het vierde nummer van de Zooloretto News.

Ystari komt met een bewerkte nieuwe versie van Industria, dat in 2003 door Queen Games werd uitgegeven. Laatstgenoemde heeft een heruitgave van Dschunke in de pijpleiding.

06-01-10: Kosmos & Catan

De Duitse uitgever Kosmos viert dit jaar de 15e verjaardag van Catan met een eigen jubileumuitgave van het Siedler bordspel. Dit feestje wordt op Spiel 2010 vervolgd met Die Fürsten von Catan, een ingrijpend verbouwde nieuwe versie van het Siedler von Catan kaartspel (met tekeningen van Michael Menzel).

Dit jaar worden verder vier klassiekers uit de reeks tweepersoonsspellen opnieuw uitgebracht in een speciale editie met een metalen doosje: Kahuna, Caesar & Cleopatra, Lost Cities en Rosenkönig. In de pijpleiding zitten ook nog het Die Säulen der Erde kaartspel en een nieuwe variant voor Keltis (Das Orakel). Andere nieuwe titels zijn Snapshot, New Moon (over tienermeisjes en bloedzuigers), Kopf an Kopf - Pferderennen, Das grosse Pentago, Drachenherz (een kaartspel voor twee spelers van Rüdiger Dorn) en Just 4 Fun Colours.

05-01-10: Hans im Glück

Via distributeur Schmidt Spiele heb ik meer informatie over nieuwe spellen van Hans im Glück ontdekt. Carcassonne Das Schicksalsrad is een speciale editie van dit populaire legspel. Deze versie bevat extra regels en een boek. Deze set was vorig jaar uitsluitend bij Amazon Duitsland te krijgen. Carcassonne: Brücken, Burgen und Basare is een nieuwe uitbreiding. Dominion Prosperity is een nieuwe uitbreiding van het kaartspel Dominion. Titania en Schweinebande zijn twee nieuwe bordspellen.
Meer informatie: Hans im Glück overzicht.

02-01-10: plakkende prijzen

Het uitmuntende Vlaamse spellenblog De Tafel Plakt gaat deze maand helemaal los met een stortvloed aan bijzondere spellenprijzen. Elke dag worden een of meer nieuwe 'winnaars' van een De Tafel Plakt Award gepubliceerd, van een abomilabel voor wanprestaties of een formilabel voor topprestaties. Goed nieuws voor de haters van spellenprijzen: bij De Tafel Plakt gaat het vooral om de krachtige combinatie van spellenkennis, prettig leesbare teksten en een fikse portie humor.Nieuws > Archief >
jan-mrt 2010


Top