Nieuws > Archief > okt - dec 2000


19-12-00: spellen op de radio 

Vrijdag 29 december besteedt het radioprogramma Schuim en As (NCRV) aandacht aan spellen. Vanaf 14.02 uur ben je welkom op radio 5 voor een "gesprek over de grenzen tussen spel en realiteit, over kinderspelletjes en spelen voor volwassenen".

18-12-00: kaartspel van het Jaar 

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. De ranglijst van het seizoen 99-00 luidt als volgt:

  1. Ohne Furcht und Adel (Faidutti/Hans im Glück)
  2. Zoff im Zoo (Doris & Frank/Doris & Frank)
  3. Formel Fun (Goodchild/Franjos)
  4. Volltreffer (Burkhardt/Berliner Spielkarten)
  5. Space Beans (Rosenberg/Amigo)
  6. Port Royal (Panning/Queen Games)
  7. Alles für die Katz (Parlett/Amigo)
  8. König der Elfen (Moon/Amigo)
  9. Schweinsgalopp (Meister/Abacus)
  10. Sabuca (Herschler/Abacus)

De winnaar Ohne Furcht und Adel wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games, onder de naam Machiavelli.

17-12-00: Hasbro en WotC in mineur 

Amerikaanse kranten berichtten eerder deze maand over tegenvallende resultaten bij Hasbro. De oorzaken zijn onder meer de tegenvallende verkopen van speelgoed en verzamelkaarten. De verliesgevende computerspellen (de spellensite Gamers.com en Hasbro Interactive) zijn verkocht aan Infrogames. Dat de Pokémonrage voorbij is, wordt bij WotC hard gevoeld. Zij hebben omvangrijke voorraden Pokémonkaartjes moeten afschrijven, er gaan ongeveer 100 banen verloren en ze proberen het Legend of the Five Rings kaartspel aan een andere uitgever te slijten.

11-12-00: In de Ban van de Ring 

De Nederlandse versie van Knizia's Tolkienspel bevat de nodige fouten. 999 Games heeft dit onderkend en is druk bezig met een verbeterde tweede editie. De eigenaar van 999 Games stuurde mij vorige week een mail met informatie over een omruilactie van foute borden. Vandaag bracht hij een aantal "nuanceringen" aan en lijkt het erop dat deze actie vooralsnog wordt uitgesteld. Misschien mogen we komend jaar rekenen op enige verruiming van de klantvriendelijkheid?

11-12-00: vertaalfoutje in Machiavelli 

De Nederlandse spelregels van Machiavelli (Ohne Furcht und Adel) bevatten een hinderlijke vertaalfout. Bij de beschrijving van de dief staat: "Als een karakter is aangewezen, dan geeft deze zich bloot en betaalt al zijn goud aan de dief". In het Duitse origineel (regelversie "1") staat: "Wird der ausgewählte Charakter aufgerufen, gibt er sich zu erkennen und muss dem Dieb sofort sein gesamtes Gold übergeben". Het probleem zit in "aufrufen". Hiermee wordt namelijk gedoeld op het begin van een speelbeurt, wanneer de koning het desbetreffende karakter "oproept". Dit betekent dat de dief pas zijn buit ontvangt nadat de koning het slachtoffer heeft "opgeroepen". Volgens de foute vertaling zou het slachtoffer zich meteen moeten blootgeven.

10-12-00: Magic Pro Tour Chicago 

De Nederlandse Magicspeler Kamiel Cornelissen heeft vorig weekend zijn visitekaartje afgegeven tijdens de Pro Tour Chicago, een groot internationaal Magictoernooi met meer dan 400 deelnemers. Hij wist de finale te bereiken, maar werd daarin verslagen door de Duitse topspeler Kai Budde. Zijn tweede plaats was toch goed voor een prijzengeld van $ 20.000.

05-12-00: Avalon Hill in 2001

Een medewerker van Avalon Hill gaf in de nieuwsgroep rec.games.board informatie over de plannen voor 2001. In februari verschijnt een expansie voor Stratego Legends, in maart gevolgd door de tweede baby van de familie Axis & Allies (Axis & Allies: Pacific) en in juni worden we getrakteerd op een nieuwe versie van de klassieker History of the World. Op Origins 2001 komen ze met een ander nieuw spel, waarover men niets wilde verklappen (misschien de nieuwe editie van Axis & Allies zelf?). Je vindt meer informatie in de afdeling "releases".

01-12-00: Spellenwinckel verhuisd

Het is spelers uit Midden-Nederland niet ontgaan dat de Amersfoortse Spellenwinckel uit het vorige pand is vertrokken. Dit heeft alles te maken met de verhuizing naar een nieuwe locatie in de Mooiersstraat te Amersfoort (een zijstraat van de Korte Gracht). Vanaf zaterdag 2 december is de winkelruimte op de nieuwe locatie open voor het publiek. De winkel is de komende weken voorzien van een tijdelijke inrichting. De oplevering van de nieuwe inventaris is een paar weken vertraagd. (Laat je niet misleiden door de leegte in de desbetreffende straat: de overige winkels worden pas begin 2001 opgeleverd.)

01-12-00: online prijsvraag

Spielbox Online en postorderbedrijf Spielenet organiseren vanaf vandaag een prijsvraag voor spelliefhebbers. De komende weken kun je dagelijks meedoen aan deze spellenquiz. Er zijn leuke dagprijzen te verdienen. Het is verstandig om vaak mee te doen: degene met de meeste goede antwoorden maakt kans op een hoofdprijs. Meer informatie: Spielenet.de.

26-11-00: Steden & Ridders

De liefhebbers van De Kolonisten van Catan wachten al maanden op de expansieset Steden & Ridders. Deze set is al meerdere malen aangekondigd, maar werd telkens vertraagd. Iedereen had de hoop dat het op het Spellenspektakel eindelijk raak zou zijn, maar helaas werden we opnieuw teleurgesteld. Ik heb Michael Bruinsma van 999 Games in oktober gevraagd naar de definitieve releasedatum. Zijn antwoord was "eind november". Tijdens het Spellenspektakel werd dit alweer afgezwakt tot "begin december". Dit weekend vernam ik bij toeval dat de set opnieuw is vertraagd. Gezien de waarde van de beloftes van Bruinsma, lijkt het me niet verstandig een nieuwe datum te noemen. Waarschijnlijk ligt Steden & Ridders in de loop van het eerste kwartaal van 2001 in de spellenwinkels.

19-11-00: Star Wars en Wheel of Time

Eind november komt Wizards of the Coast met het eerste regelboek voor het nieuwe Stars Wars rollenspel. Dit "core rulebook" bevat alle informatie die je nodig hebt voor de entree in deze rollenspelwereld. Minder ervaren rollenspelers kunnen beginnen met het Star Wars: Invasion of Theed Adventure Game. Deze introductieset bevat regels, plattegronden en ander spelmateriaal.

WotC heeft nog een andere interessante rollenspellicentie in de wacht gesleept. Dit betreft de populaire boekenreeks The Wheel of Time van Robert Jordan (waarvan het negende boek onlangs is verschenen). De spelregels worden gebaseerd op het D20-systeem, dat afgelopen zomer werd geïntroduceerd in de nieuwe versie van D&D. Het eerste regelboek verschijnt in de zomer van 2001.

Deze maand brengt Precedence een nieuwe expansieset van het Wheel of Time verzamelkaartspel op de markt. De set heet Children of the Dragon en richt zich op de Aiel, een strijdbaar woestijnvolk.

16-11-00: GIPF

Hij vertelde het al tijdens Spiel, maar het nieuws is pas sinds kort officieel bekend. De samenwerking tussen spelauteur Kris Burm en de Duitse uitgever Schmidt Spiele is beëindigd. Na drie jaren, drie boeiende spellen (GIPF, TAMSK en ZÈRTZ) en twee nominaties voor Spiel des Jahres is het dus afgelopen. GIPF en TAMSK verdwijnen uit het assortiment van Schmidt Spiele, het nieuwe ZÈRTZ zullen ze nog enige tijd distribueren. Dit is spijtig nieuws voor Kris en de liefhebbers van abstracte denkspellen. Ik hoop dat hij snel een nieuwe partner vindt en het GIPF-project een herstart kan maken. In de tussentijd zal zijn bedrijf Don & Co het allemaal zelf moeten regelen.

Over abstracte denkspellen gesproken. Vergeet niet dat je aanstaand weekend in Antwerpen kunt genieten van de spellenbeurs Het Andere Spel. Hier vind je het allerbeste op het gebied van abstracte spellen. Op de website van het evenement vind je alle relevante informatie.

16-11-00: Spel van het Jaar

Op het Spellenforum werd de afgelopen weken een alternatieve Spel v/h Jaar verkiezing georganiseerd. Ronald Hoekstra ontving de stemmen van de internetters, Ducosim beheerde een stembus op het Spellenspektakel. In totaal hebben 138 mensen een stem uitgebracht. De top vijf luidt als volgt (uiteraard onder voorbehoud van handmatige hertellingen, processen en andere Amerikaanse toestanden):

1) La Città (999 Games) - 160 punten
2) In de Ban van de Ring (999 Games) - 156 punten
3) Tikal (Ravensburger) - 148 punten
4) Ra (999 Games) - 107 punten
5) De Veilingmeesters van Amsterdam (Jumbo) - 62 punten

Op zich is La Città een verrassende winnaar. Dit is een pittige strategische "rakker" met een forse speelduur. Blijkbaar hebben veel doorgewinterde spelliefhebbers een stem uitgebracht. Alhoewel...... wat heeft In de Ban van de Ring op de tweede plaats te zoeken? Het spelconcept is bijzonder, het spel is mooi uitgevoerd (op een paar fouten na), maar dit "werk een lijstje af in voorgeschreven volgorde"-spel kan niet tippen aan de kwaliteit van de rest van de top vijf!

08-11-00: Spellenspektakel IX

In het verleden was het Spellenspektakel een bescheiden beurs, die met moeite zo'n 3.500 bezoekers naar Eindhoven wist te lokken. In 1999 leidde de samenwerking met het computerspellenblad Hoog Spel tot een verdubbeling van het bezoekersaantal. Dit jaar draaiden de computerspellen op een laag pitje, maar had men grote verwachtingen van de aantrekkingkracht van Pokémon. Afgelopen weekend bleek dat Pokémon terrein verliest, de verwachte massa kinderen kwam niet naar de beurs. Desondanks trok het Spellenspektakel meer bezoekers dan ooit tevoren. Deze mensen kwamen voor leuke spelletjes en niet voor de zoveelste rage. Een slordige 8.000 - 9.000 bezoekers hebben zich drie dagen kostelijk vermaakt met het beste dat de Nederlandse spellenuitgevers en -winkeliers te bieden hebben. Dit is een positieve ontwikkeling die nog veel moois voor de toekomst belooft.

08-11-00: I.C.E. is failliet

Op de website van de Amerikaanse uitgever Iron Crown Enterprises wordt het faillissement van het bedrijf aangekondigd. In een brief van eigenaar Pete Fenlon (ook van Mayfair Games) wordt een korte toelichting gegeven. In het recente verleden gingen ze al bijna kopje onder, hetgeen ze toen de begeerde Tolkienlicentie kostte. Nu is het doek definitief gevallen. Resteert de hoop dat spelsystemen als Rolemaster en Silent Death elders onderdak zullen vinden.

29-10-00: terug uit Essen

Ik ben gisteren thuisgekomen na vier vermoeiende en speelse dagen in Essen. Ook Spiel 2000 was gemaakt volgens het gebruikelijke recept: hallen vol standhouders, tientallen nieuwe en vaak interessante spellen en vooral in het weekend heel veel bezoekers. Het was ook dit jaar weer dringen bij de stands. Met name bij Hans im Glück (Attila, Carcassonne en Störtebeker), Goldsieber (Doge) en Ravensburger (Java) was het bijna onmogelijk om een vrije tafel te vinden. Begin jaren negentig kon je nog uitwijken naar vrije speeltafels, maar deze zijn de laatste jaren opgeofferd voor meer standruimte. We hebben herhaaldelijk geprobeerd om een spelletje te spelen op een tafel in een van de restaurants. Helaas had kelner Fritz een assertiviteitstraining gevolgd en werden we om de haverklap weggejaagd.

Ik ben vandaag begonnen aan een uitgebreid verslag van de beurs. Aangezien mijn werkgever ook nog iets verwacht, vrees ik dat het complete verslag pas in de loop van de volgende week op de site zal staan. Helaas liep de beoogde samenwerking met mijn fotograaf op het laatste moment in de soep. Ik was gedwongen om zelf aan de slag te gaan met een digitale camera. Een ding is me duidelijk geworden, ik ben niet in de wieg gelegd voor fotografie (het bewijs zie je hierboven).

29-10-00: nieuws van 999 Games

Tijdens Spiel kwam ik Michael Bruinsma van 999 Games tegen. Hij vertelde dat de nieuwe spellen Attila, Carcassonne en Kardinaal & Koning inmiddels zijn gearriveerd. Ook Machiavelli wordt nog voor het Spellenspektakel in Weesp verwacht. RoboRally komt hoogstwaarschijnlijk net te laat binnen. Bruinsma vertelde verder dat hij in onderhandeling is met Francis Tresham. 999 Games heeft een oogje op zijn bordspel Revolution, dat inmiddels al jaren in ontwikkeling is.

22-10-00: nieuwe Spel!

Gisteren ontving ik de nieuwste uitgave van Spel!, het kwartaalblad van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Dit oktobernummer is alweer een geslaagde editie: recensies van De Veilingmeesters van Amsterdam (dit spel siert tevens de fullcolour omslag), RoboRally en Das Riff, een ludografie over Reiner Knizia, een artikel over de Pokémonrage en ander boeiend materiaal. Het blad bevat verder een batterij kortingsbonnen, waarmee Ducosimleden hun slag kunnen slaan.

Als je deze site regelmatig bezoekt, ben je ongetwijfeld een liefhebber van spelletjes. Dan is het de hoogste tijd om Ducosimlid te worden. Voor f 45,-- krijg je viermaal per jaar een prachtig blad, viermaal per jaar gratis toegang tot een leuke spellendag en bovendien 10% korting bij een fors aantal spellenwinkels. Twijfel niet, surf naar de Ducosim website en meld je aan (of bezoek de Ducosimstand op het Spellenspektakel)!

22-10-00: alternatieve Spel v/h Jaar verkiezing

Op het Spellenforum is afgelopen week een alternatieve Spel v/h Jaar verkiezing opgestart. Het is de bedoeling dat alle inzenders hun top 3 inzenden. De nummer een krijgt 3 punten, de nummer twee 2 punten en de nummer drie ten slotte 1 punt. Winnaar is het spel met de meeste punten. De deadline is vooralsnog 15 november 2000 18.00u. De inzenders hebben de keuze uit de spellen uit de onderstaande lijst, spellen die sinds Spiel 1999 in het Nederlands zijn uitgebracht. De top 3 kan gezonden worden naar spelvanhetjaar@spelmagazijn.myweb.nl

Andromeda
Alcatraz
Big Brother
Bus
De Veilingmeesters van Amsterdam
Dilemma
Dutch Mountains
Elfenkoning
Euro Monopoly
In de Ban van de Ring
Isi
Jenga Jokers
La Città
Maffiosi
Meneer van Dalen wacht op Antwoord
NY Chase
Online
Photo Rummy
Ra
Roads & Boats
SkyRunner
Stephensons Rocket
Therapy
Tik Tak Boem
Tikal
Weekend Miljonairs

13-10-00: Spellenspektakel Magazine

999 games heeft deze week duizenden exemplaren van het gratis Spellenspektakel Magazine naar diverse speelgoed- en spellenwinkels gezonden. Het blad bevat summiere informatie over het Spellenspektakel, maar is vooral gevuld met recensies van en informatie over spellen. Helaas is goed te merken dat er dit jaar niet is samengewerkt met Hoog Spel (dit blad bestaat niet meer). Het blad is veel dunner dan vorig jaar en bevat geen informatie over computerspellen. Laat ik niet klagen, het is tenslotte een gratis en leuk spellenblad. Voor actuele informatie over de beurs surf je gewoon naar de Spellenspektakel website.

11-10-00: Speelgoed van het Jaar

Sinds vandaag is de uitslag van de verkiezing "Speelgoed v/h Jaar 2000" officieel bekend. De categorie 12+ heeft wat mij betreft een verrassende winnaar opgeleverd. Geen Tikal, Ra, Veilingmeesters van Amsterdam of Online, maar Tik Tak Boem van Jumbo ("het explosieve Pim Pam Pet-spel voor een onbeperkt aantal spelers. De spelers geven een bom aan elkaar door, die elk moment kan ontploffen. Ondertussen moeten ze woorden verzinnen die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen"). Ook in andere leeftijdscategorieën wist Jumbo de winst in de wacht te slepen: in de categorie 6-8 jaar wonnen ze met het Euro Zakgeldspel; in de categorie 4-6 jaar met Heksenschool.

Ik wil Jumbo op deze plaats feliciteren en me verder vooral onthouden van enig commentaar.

05-10-00: Attila

De releaseplanning van 999 Games is soms grillig, maar biedt daarom af en toe ook aardige verrassingen. In de loop van oktober brengen ze een fonkelnieuw bordspel op de markt. Na het doorlezen van de regels verwacht ik dat ook de liefhebbers van stevige kost hier het nodige plezier aan zullen beleven. Het spel heet Attila en gaat over de grote volksverhuizingen vanaf de 4e eeuw na Christus.

05-10-00: Java

Ravensburger Nederland is dit jaar voor het eerst prominent aanwezig op het Spellenspektakel. Dit is op zich al prachtig nieuws, maar het wordt nog mooier. Op de beurs introduceren ze de Nederlandse editie van Java, het nieuwe strategische bordspel van het succesvolle auteursduo Kramer & Kiesling (met Tikal en Torres wonnen ze in 1999 en 2000 het Spiel des Jahres).

01-10-00: Pokémon Liga

De rage lijkt enigszins af te nemen, dus wordt het de hoogste tijd om de kids aan het spelen te krijgen. Dat lijkt althans het nieuwe motto van WotC en de Nederlandse distributeurs. Op de 999 Games website staat een aankondiging van de Pokémon Liga. Dit is een doorlopend evenement, waarmee de Pokékids punten verzamelen in een stempelboekje om uiteindelijk Liga speldjes te winnen. De Liga start op 2 oktober.

12 oktober gaat de volgende Pokémon bioscoopfilm in première. Om de kids naar de bioscoop te lokken, geeft men ook deze keer een bijzondere promokaart weg. Het lokkertje is nu een "Ancient Mew". Dat was tot voor kort in Nederland een zeldzaam kaartje.

01-10-00: nieuws van 999 Games

In de Ban van de Ring, Knizia's bordspel over het epos van Tolkien, is sinds afgelopen week verkrijgbaar. Twee andere nieuwe titels worden op dit moment geproduceerd: Kardinaal & Koning en Machiavelli (de Nederlandse versie van Ohne Furcht und Adel). Deze spellen worden in de loop van de komende weken verwacht. Morgenland volgt in de loop van oktober, RoboRally komt vlak voor het spellenspektakel uit.

Afgelopen week hoorde ik dat eind oktober ook een fonkelnieuw spel wordt verwacht. Dit betreft de Nederlandse versie van Carcassonne, een legspel met "eenvoudige regels en tactische diepgang". Het spelbord bestaat uit losse tegels (in de stijl van Conquistador). Iedere speler beschikt over een aantal speelstukken, die je op de verschillende "terreinsoorten" inzet om winstpunten te verdienen middels controle over deze terreinsoorten. Afhankelijk van de locatie hebben de speelstukken een wisselende functie: struikrover (weg), ridder (kasteel), boer (land) of monnik (klooster).Nieuws > Archief >
okt - dec 2000


Top