Nieuws > Archief > jul - sep 2000


26-09-00: nieuws van 999 Games

In de Ban van de Ring, Knizia's bordspel over het epos van Tolkien, is geproduceerd, verpakt en onderweg. Met een beetje geluk ligt het spel aan het einde van de week in de speciaalzaken. Twee andere nieuwe titels worden op dit moment geproduceerd: Kardinalen & Koningen en Machiavelli (de Nederlandse versie van Ohne Furcht und Adel). Deze spellen worden in de loop van de komende weken verwacht.

23-09-00: Brits team wint EK bordspellen

Vandaag werd tijdens Benelux GenCon het Europees Kampioenschap bordspellen gehouden. De winst was voor het Britse team "The Uninspired" (blijkbaar deden ze hun naam geen eer aan :-). Ze eindigden met net zoveel punten als hun Britse collega's van "The Good", maar wonnen toch omdat ze minder laatste plaatsen hadden gehaald. Aan het toernooi deden 20 teams uit 4 landen mee. De Nederlandse en Belgische teams scoorden helaas niet al te best; de top tien was een Duits-Engelse aangelegenheid (bron: Johan François en Ronald Hoekstra - in zijn Spelmagazijn vind je een verslag van het evenement). Het toernooi werd georganiseerd door TMG.

Ik heb vandaag een paar uurtjes over de beurs gezworven. GenCon is hoofdzakelijk gericht op rollen- en verzamelkaartspellen, voor mij als bordspeler was het minder interessant. Gelukkig had Ducosim een grote stand, waar enthousiaste mensen allerlei spelsystemen demonstreerden. Het is goed te zien dat de PR-afdeling van deze landelijke vereniging weer op volle toeren draait. Dit belooft wat voor het Spellenspektakel!

21-09-00: gratis expansie voor Packhuys/Kontor

Vandaag ontving ik een e-mail van de Duitse spelauteur Michael Schacht. In samenwerking met Goldsieber presenteert hij op Spiel 2000 een expansieset voor zijn bordspel Packhuys (Duitse titel: Kontor). De set heet "Kontor - Das Exportlager", bevat extra spelmateriaal, voegt nieuwe tactische mogelijkheden toe en is gratis af te halen bij de stand van Goldsieber (zolang de voorraad strekt). Dit is alweer een bewijs van de klantvriendelijkheid van Goldsieber en Michael.

15-09-00: Tadsch Mahal wint Deutscher Spiele Preis

Tadsch Mahal, Knizia's bordspel over macht en invloed in India, heeft toch een grote Duitse spellenprijs in de wacht gesleept. De top tien van de DSP 2000 luidt als volgt:

  1. Tadsch Mahal van Reiner Knizia (Alea)
  2. Torres van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (FX)
  3. Die Fürsten von Florenz van Wolfgang Kramer en Richard Ulrich (Alea)
  4. La Città van Gerd Fenchel (Kosmos)
  5. Vinci van Philippe Keyaerts (Eurogames/Descartes)
  6. Ohne Furcht und Adel van Bruno Faidutti (Hans im Glück)
  7. Carolus Magnus van Leo Colovini (Winning Moves)
  8. Kardinal und König van Michael Schacht (Goldsieber)
  9. Morgenland van Richard Breese (Hans im Glück)
  10. Zoff im Zoo van Doris Matthäus en Frank Nestel (Doris & Frank)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2000 is Piraten-Pitt van Wolfgang Kramer (HABA). De Essener Feder voor het spel met de beste regels gaat ook naar Tadsch Mahal. (Bron: Spielbox online).

Met de Deutsche Spiele Preis krijgt Tadsch Mahal de eer die het verdient en wordt de "wij negeren Knizia" politiek van de Jury Spiel des Jahres ruim gecompenseerd. De prijs voor de beste regels is tevens meer dan terecht. Ook de rest van de top tien mag er zijn, al had Kardinal & König een betere positie verdiend. Opvallende afwezige is De Veilingmeesters van Amsterdam van Jumbo.

11-09-00: Spellenspektakel website

Sinds vandaag is de website van het negende Spellenspektakel online. Op de site vind je onder meer een overzicht van voorverkoopadressen. Daar kun je de entreekaarten vooraf aanschaffen. Ze zijn dan niet alleen goedkoper, maar bovendien scheelt dat de nodige wachttijd voor de kassa van de beurs. Inhoudelijk biedt de site een redelijk compleet overzicht van het programma voor "unplugged gamers". De liefhebbers van het "plugged" werk moeten nog even wachten (aan dit deel wordt nog gewerkt).

10-09-00: gratis D&D modules

Op de website van WotC kun je gratis modules en scenario's voor het rollenspelsysteem D&D downloaden. Dit zijn met name oude producten voor de Forgotten Realms wereld, die tegenwoordig moeilijk te vinden zijn. Het materiaal wordt aangeboden in de vorm van PDF-bestanden. Het enige dat je nodig hebt is een Acrobat Reader en een fatsoenlijke printer. In de loop van deze maand komen nog meer gratis producten beschikbaar.

03-09-00: Amigo "fantasy" prijsvraag

Op de website van de Duitse uitgever Amigo kun je tot juni 2001 meedoen aan een "fantasy" prijsvraag. Elke week stellen ze 12 meerkeuzevragen over het thema "fantasy" (boeken, films, spellen enz.). Wekelijks worden prijzen uitgereikt aan de deelnemer met de meeste goede antwoorden. Aan het einde van de rit wordt in een quiz bepaald wie de hoofdprijs heeft gewonnen: een reis naar GenCon USA in 2001.

03-09-00: NK bordspellen

De Ducosimconventie van afgelopen zaterdag was onder meer het toneel van het NK bordspellen. Maar liefst negen teams streden om de eer en om het recht op deelname aan het EK tijdens Benelux GenCon. Ze speelden de volgende spellen: Rasende Roboter, De Veilingmeesters van Amsterdam, Andromeda en Ra. De ontknoping was zeer spannend. Het winnende team (Over The Hill.com) wist de naaste concurrent (Four Kinds of Magic) uiteindelijk met één punt te verslaan. Halverwege het laatste spel leek het laatstgenoemde team de winst te pakken, maar twee laatste plaatsen deed ze uiteindelijk de das om. Het team met medewerkers van 999 Games wist de derde plaats te bemachtigen (kunnen ze tijdens het EK op GenCon mooi reclame maken voor het Spellenspektakel :-). De vierde plek was een duel tussen twee websites over spellen: team Spelmagazijn wist team Spellengek met één punt voor te blijven.

Dit toernooi werd georganiseerd door Ducosim en TMG en rijkelijk ondersteund door de uitgevers Hans im Glück, Jumbo en 999 Games. In de laatste Spel! had TMG de ondersteuning door 999 Games nergens vermeld. Deze opmerkelijke misstap werd tijdens het evenement gelukkig niet herhaald.

28-08-00: Warhammer 6th edition

In de loop van september brengt Games Workshop een vernieuwde versie van hun populaire regelsysteem Warhammer op de markt. Aan deze zesde editie is flink gesleuteld, zowel aan de inhoud van de doos als aan het regelsysteem. De doos bevat nu eindelijk de spelregels van het magiesysteem (daarvoor moest je tot voor kort een aparte set aanschaffen). Dit magiesysteem is overigens ingrijpend verbouwd. Men wilde af van de overheersende rol van magie en gaat terug naar de kern van de zaak: een tactisch wargame met miniaturen. Reguliere eenheden vormen de basis, speciale karakters en magie zijn de jus. Uiteraard wordt de nieuwe editie vergezeld door allerlei nieuwe miniaturen en legerboeken.

19-08-00: nieuws van Ducosim

De zomer nadert zijn einde, de landelijke spellenvereniging Ducosim begint vol energie aan een nieuw spellenseizoen. 

Afgelopen week verscheen een nieuw exemplaar van het tijdschrift Spel! (helaas nog niet in mijn brievenbus), met o.m. een recensie van Vinci, een terugblik op 15 jaar Oog des Meesters, artikelen over wargames en de terugkeer van een rubriek over Duitse spelletjes.

Op 2 september kun je in de Congreszaal Juliana van de Jaarbeurs Utrecht genieten van een zomerconventie vol leuke activiteiten (waaronder een NK bordspellen en het luchtige "rare kaartspellentoernooi"). Op zondag 10 september gaat het feest verder met de tweede mini-conventie, in samenwerking met The Joker. Dit is een kleinschalige spellendag in Zalencentrum Trianon te Utrecht. In november is Ducosim prominent aanwezig op het Spellenspektakel. Ze beheren daar een eigen spellenterras, waar je de nieuwste spellen kunt proberen en je kunt meedoen aan allerlei toernooien.

15-08-00: nieuws van Decipher

Op de website van de Amerikaanse uitgever Decipher vind je informatie over een aantal nieuwe spelsystemen.

Decipher bezit de wereldwijde licentie voor verzamelkaartspellen over Tolkien's In de Ban van de Ring. De overeenkomst geeft Decipher de exclusieve rechten op spellen over de drie speelfilms: The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003). Verder beschikken ze ook over de rechten op spellen gebaseerd op ander materiaal uit de rijke wereld van Tolkien. De eerste producten verschijnen naar verwachting in het najaar van 2001.

Dit najaar brengt Decipher alweer een nieuw Star Wars verzamelkaartspel op de markt. Jedi Knights is de titel, het wordt in de loop van dit najaar verwacht. Volgens het persbericht ligt de complexiteit ergens tussen Young Jedi en het oorspronkelijke Star Wars CCG.

Ten slotte bericht Decipher dat ze hun Star Trek licentie hebben uitgebreid met de rechten op rollenspellen, miniaturen, miniatuur spelsystemen en "customizable disk strategy games" (varianten op Diskwars). De wereldwijde licentie gaat in per 1 juli 2001. Het lijkt er op dat deze laatste licentie zal botsen met Red Alert van Last Unicorn Games (onlangs opgekocht door WotC). Dit is immers een variant op Diskwars die zich afspeelt in het Star Trek universum.

15-08-00: Dungeons & Dragons

Afgelopen week heeft WotC de langverwachte derde editie van Dungeons & Dragons gelanceerd. Dit klassieke rollenspelsysteem is ingrijpend verbouwd en vernieuwd. De kern van het nieuwe regelwerk is het zogenaamde "D20 system" (voor de bordspelers onder ons: dit slaat op het veelvuldig gebruik van een twintigzijdige dobbelsteen). Dit systeem wordt via een "Open Gaming License" ook ter beschikking gesteld aan derden. Dit stelt andere uitgevers en hobbyisten in staat om zelf nieuwe producten uit te geven, die bruikbaar zijn binnen het D&D systeem.

De nieuwe D&D-producten zijn verkrijgbaar bij de online boekhandel Amazon.com. Normaal leveren ze geen spellen aan afnemers buiten de VS, maar deze beperking heb ik nu nergens zien staan. Dit lijkt me voor de liefhebbers een mooie manier om de nieuwe producten voor een scherpe prijs in huis te halen.

12-08-00: EK bordspellen

Het EK bordspellen, dat in september tijdens GenCon Benelux wordt gehouden, lijkt een groot succes te worden. Het aantal inschrijvingen is meer dan de organisator had verwacht en gehoopt. Ze proberen om het aantal teams uit te breiden van 16 naar 20 (?). Als het ze lukt zal de volgende verdeling van nationaliteiten meedoen:
8 Duitse teams

4 Engelse teams
3 Belgische teams
4 Nederlandse teams

08-08-00: Die Tafelrunde

De Duitse spelauteur Michael Schacht stelt een gratis Engelstalige versie van zijn nieuwe kaartspel Die Tafelrunde beschikbaar. Via zijn website kun je de regels en de kaarten downloaden. Na wat knip- en plakwerk kun je aan de slag (een tip: plak de afbeeldingen op blanco speelkaarten en schuif ze in de van Magic bekende plastic hoesjes). Dit is alweer een vriendelijk initiatief van Michael, na zijn uitgebreide aanbod van scenario's voor Packhuys.

07-08-00: WK Magic

Afgelopen week werd in Brussel het WK Magic gehouden. Na het EK van drie weken geleden bleek ook nu dat de Nederlandse spelers internationaal op het hoogste niveau meespelen. Tom van de Logt behaalde een mooie vijfde plaats (en een prijzengeld van 11.000 dollar). In de top 25 vinden we verder Frank Karsten (nr. 17) en de Europees Kampioen Noah Boeken (nr. 25). Dit zijn mooie resultaten voor een toernooi met 273 deelnemers. In de competitie voor teams wist het Nederlandse team de vierde plaats in de wacht te slepen en liet daarmee 42 andere teams achter zich.

Het Amerikaanse team won de teamcompetitie. De individuele wereldkampioen is de Amerikaan Jon Finkel.

06-08-00: nieuwe verzamelkaartjes

Het succes van Pokémon is niet onopgemerkt gebleven, aan de lopende band verschijnen er allerlei nieuwe verzamelkaartspellen voor jongere spelers. In het Looney Toons CCG kun je aan de gang met je favoriete personage uit de populaire tekenfilms. Ook afkomstig uit de tekenfilmhoek is het Scooby Doo CCG, waarin je allerlei mysteries probeert op te lossen. Monster Rancher is de zoveelste Pokémonkloon uit Japan, ook hier verzamel je monstertjes om elkaar te bevechten. Ook Sailor Moon richt zich op de kids en is voorzien van plaatjes uit de gelijknamige tekenfilm. Hetzelfde geldt voor Dragon Ball Z. En last but not least is er ook een Harry Potter CCG in de maak (de fantasyboeken waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank vliegen).

Ook voor de iets oudere spelers zit er het nodige in de pijplijn. De licentie van het Vampire CCG is terug bij White Wolf. Eind oktober brengen ze een nieuwe versie op de markt. Sabbat War is een set met meer dan 300 kaarten, verkrijgbaar in vier verschillende "fixed decks" en boosters met 11 kaartjes. In september komt Journeyman Press met het Age of Empires CCG, gebaseerd op het computerspel van Microsoft. De spelers bestrijden elkaar door het bouwen van beschavingen, de ontwikkeling van technologie en het voeren van veldslagen. Het X-men CCG van Wizards of the Coast is inmiddels in Nederland verkrijgbaar. Voor ong. f 45,-- heb je een starterset voor 2 spelers, met als extra's o.a. een speelmat, een promokaart en een speciale X-men comic.

06-08-00: Iron Dragon computerspel

De liefhebbers van treinspellen zijn uiteraard bekend met de twee "grote" spelsystemen in dit genre: de 18xx-spellen van Tresham en de Empire Builder-spellen van Mayfair. Van Iron Dragon, een fantasyvariant op Empire Builder, is onlangs een computerspel verschenen. Rail Empires: Iron Dragon wordt uitgebracht door Eden Studios. Via www.irondragon.org kun je een gratis demo downloaden.

31-07-00: verkiezing Speelgoed van het Jaar 2000

Van 6 t/m 17 september kun je via de website van het Speelgoed van het Jaar meedoen aan de verkiezing van 2000. Ook nu zijn de genomineerden verdeeld in een aantal leeftijdscategorieën. Voor de bezoekers van deze site is vooral de categorie "12 jaar en ouder" interessant. In deze categorie zijn onder meer de volgende spellen genomineerd: Tikal (Ravensburger), Ra (999 Games), Online (Goliath) en De Veilingmeesters van Amsterdam (Jumbo). Ik vind Ra met voorsprong het beste spel, maar ik verwacht dat de reputatie van Tikal de winnaar zal bepalen. Die winnaar wordt op 11 oktober bekendgemaakt.

Uit een korte inspectie van de overige categorieën blijkt dat men bij de vaststelling van de nominaties niet al te wakker is geweest. Hoe is het mogelijk dat Jakkiebak! Kippenkak! (nota bene Kinderspiel des Jahres in Duitsland) hier niet eens is genomineerd?

24-07-00: nieuws van 999 Games

We moesten er lang op wachten, maar in de loop van de volgende week ligt er een vers bordspel van 999 Games in de winkels. La Citta is hun eerste nieuwe spel van dit kalenderjaar. In dit strategische bordspel voor 2-5 spelers bouw je aan de ontwikkeling van je steden. Je moet de inwoners niet alleen voldoende voedsel verschaffen, maar ook voorzien in hun andere (grillige) behoeften. Houd je ze niet tevreden, dan vertrekken ze zonder pardon naar je medespelers (gelukkig is het omgekeerde ook het geval). Ik ga het spel binnenkort voor de eerste keer spelen. Na het lezen van de spelregels sta ik vol enthousiasme te trappelen van ongeduld.

De Nederlandse editie van Kardinal & König is bijna klaar. Momenteel worden de drukproeven gecontroleerd. Naar verwachting wordt dit spel in de tweede helft van september uitgeleverd.

20-07-00: EK Magic gewonnen door Nederlander

De 19-jarige Amsterdammer Noah Boeken heeft afgelopen weekend in Parijs het Europees Kampioenschap Magic gewonnen. In de finale versloeg hij de Fransman Raphaël Levy. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse speler een groot internationaal toernooi wint - een indrukwekkende prestatie. Naast de welverdiende eer werd hij beloond met een mooie hoofdprijs van 11.500 dollar.

17-07-00: Origins Awards 1999

Tijdens de gelijknamige spellenbeurs zijn de winnaars van de Origins Awards 1999 bekendgemaakt. Ik beperk me hier tot een paar categorieën. 
In de categorie "Abstract Boardgame" ging de prijs naar Button Men van Cheapass Games (dit is trouwens geen bordspel!). 
Het beste "Traditional Card Game" was blijkbaar Chez Geek van Steve Jackson Games. 
De beste "Science Fiction or Fantasy Miniatures Rules" werden toegeschreven aan Diskwars (hoezo miniaturen?). 
De grote blunder uit de nominatielijst is inmiddels hersteld: Stephensons Rocket is niet langer opgenomen onder de categorie "Science Fiction", maar is verhuisd naar de sectie "Historical Board Games" (al heb ik mijn twijfels over het historisch gehalte van dit spel). De winnaar van deze categorie was overigens Great War at Sea IV, een wargame van Avalanche Press.

16-07-00: speluitleen in Arnhem

Bij het Spelkwartier in Arnhem kun je sinds kort Nederlandstalige bordspellen lenen. Jumbo en Ravensburger hebben hun complete spellenassortiment voor deze actie beschikbaar gesteld. Als tegenprestatie voor deze vriendelijke service moet je een evaluatieformulier invullen. De aldus verzamelde gegevens worden t.z.t. op de Spelkwartier website gepubliceerd. Hiermee willen ze spelers onafhankelijke informatie over spelletjes bieden.

12-07-00: enquête op de Catan website

De Catan website bevat sinds kort een online enquête, waarin je mening wordt gevraagd over een nieuwe toernooivorm voor het Catan kaartspel en over de Catan website zelf. Als je voor 6 augustus de invuloefening voltooit, maak je kans op een gratis exemplaar van La Citta.

09-07-00: Torres Spiel des Jahres 2000

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres 2000 bekendgemaakt. De prijs is vanavond uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Berlijn. Conform de verwachting van velen heeft Torres de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit abstracte denkspel over het bouwen van kastelen en het zinvol besteden van schaarse actiepunten is ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (met Tikal tevens de winnaars van vorig jaar). Torres wordt uitgegeven door FX. Een Nederlandse versie van 999 Games wordt later dit jaar verwacht.

De twee overige genomineerde titels visten net naast het net.
Ohne Furcht und Adel
, een prachtig bluf- en bouwspel van de Fransman Bruno Faidutti, dat wordt uitgegeven door Hans im Glück.
Carolus Magnus
, het tactische bordspel van Leo Colovini, waarbij de spelers gekleurde blokjes verzamelen om daarmee gelijke blokjes op het speelveld te beïnvloeden. Dit spel zit vol met denkwerk en tactiek, maar helaas is de geluksfactor soms storend aanwezig. Het spel wordt uitgegeven door Winning Moves.

De prijs voor het beste kinderspel ging naar Arbos, een Jenga-achtig spel van M+A Spiele.

(Met dank aan Knut-Michael Wolf en Mik Svellov voor de razendsnelle berichtgeving).

06-07-00: Spielbox - Catan Almanak

In het Duitse tijdschrift Spielbox zijn de laatste jaren veel artikelen over De Kolonisten van Catan verschenen. De belangrijkste bijdragen (recensies en reportages) worden nu gebundeld in de vorm van een Almanak van 52 bladzijden. Deze speciale editie van Spielbox kost je een briefje van 10 DM, die je met je NAW-gegevens moet zenden aan: W. Nostheide Verlag Gmbh, "Siedler-Almanach", Bahnhofstrasse 22, 96117 Memmelsdorf. (Bron: KMW's Spielplatz)

02-07-00: Pokémon - Nederlandse Jungle

Onlangs verscheen de Nederlandse versie van Jungle, de eerste expansie van het Pokémon verzamelkaartspel. Zoals gebruikelijk komt men eerst met een gelimiteerde "editie 1", waarmee de smachtende verzamelaars een poot wordt uitgedraaid (in sommige winkels kost die f 17,50 per booster. Dat is belachelijk veel geld voor een pakje met slechts 11 kaartjes). De reguliere editie zal ongetwijfeld binnenkort verschijnen.

02-07-00: aanmelding EK bordspellen

Via een omweg ontving ik een geactualiseerde aankondiging van het EK bordspellen, dat op 23 september wordt gehouden tijdens Benelux GenCon in Den Bosch. Je kunt voor 31 juli een team van 4 personen aanmelden. Deelname kost EUR 75, maar daarvoor krijg je o.a. 2 complete sets van de gespeelde spellen (Carolus Magnus, De Veilingmeesters van Amsterdam, Die Fürsten von Florenz en La Citta). Voor meer informatie kun je terecht bij: Ronald van Lent of TMG.

 Nieuws > Archief >
jul - sep 2000


Top