Nieuws > Archief > apr - jun 2000


30-06-00: 999 Games verhoogt prijzen

Oplettende spelers is het niet ontgaan dat 999 Games de afgelopen weken een prijsverhoging heeft doorgevoerd. De prijzen van de meeste bordspellen zijn met f 5,-- gestegen. De grote speelgoedketens zullen deze prijsstijging waarschijnlijk per omgaande doorvoeren, mogelijk kun je bij zelfstandige winkels nog enige tijd op de oude prijzen rekenen. Op het Spellenforum heeft dit geleid tot de nodige discussie. Er zijn mensen die de prijsstijging verklaren door vermeende "hebberigheid" van 999 Games. Ik vermoed zelf dat o.a. de forse stijging van papierprijzen een rol heeft gespeeld.

Over discussie gesproken: helaas ben ik zo dom geweest om een naar mijn mening leugenachtige en insinuerende bijdrage van het Forum te verwijderen. Helaas, irritatie leidt soms tot onnozel gedrag (mea culpa).

25-06-00: daar is over nagedacht?

Op Brett & Board vond ik een document met de aankondiging van het EK bordspellen, dat op 23 september in Den Bosch wordt gehouden (tijdens de Benelux GenCon). Op dit toernooi worden de volgende spellen gespeeld: Carolus Magnus, De Veilingmeesters van Amsterdam, Die Fürsten von Florenz en La Citta. Blijkbaar heeft niemand de moeite genomen om even naar de gemiddelde speelduur te kijken. Als je dit rijtje bij elkaar optelt, krijg je een langdurig toernooi (met La Citta ben je zo 2-3 uur bezig!). De spellen worden gespeeld door groepen van 4 spelers (van verschillende teams). Dat wordt nog lachen (?) met Carolus Magnus: dat spel kun je namelijk niet spelen met 4 individuele spelers! Dit EK is op zich een leuk initiatief, maar ik plaats mijn vraagtekens bij het praktisch gehalte van de invulling.

Komend weekend vind je hier meer informatie over de aanmelding voor dit toernooi.

21-06-00: Spellengek

Bij toeval stuitte ik vandaag op Spellengek, een Nederlandse website over bord- en kaartspelletjes. Gezien de Nedstat gegevens zijn ze in ieder geval vanaf februari online, maar hebben ze tot op heden weinig gasten op bezoek gehad. Dat moet veranderen, want die site is de moeite meer dan waard, o.a. door de boeiende recensies. Het enige minpunt is de locatie, ik ben geen fan van Tripod met al die opduikende browser venstertjes.

19-06-00: Circus Minimus

Wargames uitgever The Gamers volgt het pad dat o.a. GMT al een tijdje bewandelt. Zij komen in september met een bordspel in de categorie gezelschapsspellen. Circus Minimus is een toegankelijk bordspel over wagenraces in het oude Rome. De spelers (max. 7) doen net of ze Ben Hur zijn en bestrijden elkaar in een race waar allerlei vuile trucs geoorloofd zijn. Klinkt dit bekend? Jazeker, het spel is gebaseerd op Avalon Hill's klassieker Circus Maximus. De oude spelregels zijn overigens flink gemoderniseerd, ontwerper Dean Essig gaat voor een race zonder complexe regels en procedures.

18-06-00: FX verdwijnt

Ravensburger bracht tijdens Spiel '98 nieuws over een reorganisatie. De oude merknaam Ravensburger was bestemd voor kinder-, familie- en pedagogische spellen. Onder de merknaam FX (voorheen FX Schmid) zou men bord- en kaartspellen voor jonge volwassenen uitgeven. De nieuwe naam Alea was gereserveerd voor aansprekende spellen voor de doorgewinterde hobbyspeler.

Afgelopen week werd aangekondigd dat de merknaam FX met ingang van volgende jaar zal verdwijnen. Volgens een persbericht is FX er niet in geslaagd voldoende voet aan de grond te krijgen. Blijkbaar is het te lastig om met drie verschillende merknamen voldoende schapruimte in de speelgoedwinkels te claimen. Men gaat verder met de merknamen Ravensburger en Alea. De FX spellen worden t.z.t. door Ravensburger uitgegeven.

Pikant detail: het FX spel Torres is de grote kanshebber voor het Spiel des Jahres 2000. Als het spel de prijs wint, genereert dit ongetwijfeld een forse omzetstijging. Dit wordt een aparte aftocht van een merk dat onvoldoende resultaat opleverde. Aan de andere kant heeft Torres natuurlijk niets te zoeken bij FX, dit pittige spel had eigenlijk bij Alea moeten verschijnen.

18-06-00: Han Heidema treint verder

Na Dutch Intercity zal de Amerikaanse uitgever Winsome Games een tweede treinspel van de Nederlandse auteur Han Heidema uitgeven. In West Riding koop je aandelen (in een veiling) en exploiteer je spoorwegmaatschappijen. De aandeelhouders verdienen o.a. geld als de maatschappijen nieuwe routes aanleggen. In de loop van het spel kunnen de kleinere maatschappijen fuseren. Het spel wordt in de loop van de zomer op de markt gebracht.

08-06-00: spelbeschrijvingen

Ik kreeg vandaag toestemming van Adam Spielt (mijn favoriete postorderbedrijf voor spellen) om Nederlandse vertalingen van de spelbeschrijvingen uit hun uitmuntende catalogus op Spelweb te plaatsen. Uiteraard blijf ik ook zelf recensies schrijven (echt waar, ze komen er aan!!!), maar op deze manier kan ik jullie ook gedetailleerde informatie bieden over spellen waar ik niet aan toe ben gekomen.

08-06-00: gratis expansies

Via KMW's Spielplatz stuitte ik op de website van Stephan Leinhäuser. Daar vind je onder meer gratis uitbreidingen voor Bohnanza en het Kolonisten kaartspel. Met een kleurenprinter, wat lijm en enige knutselvaardigheid help je jezelf zo aan wat extra speelplezier.

07-06-00: Het Andere Spel 2000

Kris Burm is niet alleen een ontwerper van abstracte denkspellen, hij is tevens een ambassadeur van deze vaak veronachtzaamde spelsoort. Dit jaar heeft hij een leuke surprise voor de liefhebbers van het betere spel. Op zaterdag 18 en zondag 19 november 2000 organiseert men in Antwerpen Het Andere Spel 2000, een tweedaagse happening in het teken van het abstracte spel.
Meer informatie vind je op de website van dit evenement.

07-06-00: WotC "koopt" Star Trek

Wizards of the Coast is druk bezig met de inlijving van de Amerikaanse uitgever Last Unicorn Games. Het laatstgenoemde bedrijf is een al paar jaar actief met een licentie voor rollenspellen in het Star Trek universum. Binnenkort geven ze Red Alert uit, een Star Trek variant op Diskwars.

04-06-00: nominaties Spiel des Jahres 2000

De Jury Spiel des Jahres heeft vrijdag de drie spellen genomineerd waaruit op 9 juli het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De drie gelukkigen zijn: Torres (Kramer & Kiesling), Ohne Furcht und Adel (Faidutti) en Carolus Magnus (Colovini).

Gezien de samenstelling van het trio genomineerden kiest de jury straks vermoedelijk voor Torres. Ohne Furcht und Adel is weliswaar een prachtig spel, maar helaas heeft een  kaartspel minder kans op de hoofdprijs. Carolus Magnus is ook een mooie titel, maar is met zijn "vreemde" spelersaantal mogelijk minder geschikt voor het doorsnee publiek. De jury heeft de grote concurrenten Tadsch Mahal en Kardinal & König niet genomineerd en geeft Torres daarmee een vrijkaart richting hoofdprijs.

01-06-00: Gamers' Choice Awards 2000

Vandaag heeft de Strategy Gaming Society de winnaars van de Gamers' Choice Awards 2000 bekendgemaakt. De Gamers' Choice Awards is verzameling van nieuwe internationale spellenprijzen, uitgereikt door een jury vol spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn).
De winnaars zijn:

 • gezelschapsspellen: Tikal ( Kramer/Kiesling - Ravensburger)
 • spellen voor 2 spelers: Lost Cities (Knizia - Kosmos)
 • historische simulaties: Paths of Glory (Raicer - GMT Games)

Het is opvallend dat Tikal de hoofdprijs pakt, terwijl de nominatielijst met Torres een veel interessanter spel van hetzelfde auteursduo bevatte. Lost Cities lijkt me een waardige winnaar van de 2-persoonscategorie, maar toch is het jammer dat Isi het niet heeft gered.

01-06-00: nominaties Origins Awards 1999

Op de website van GAMA - the Game Manufacturers Association - kun je later deze week een stembiljet voor de Origins Awards '99 downloaden. Uit de lijst met genomineerden kiezen o.a. de lezers van spellenbladen per categorie de uiteindelijke winnaar. De winnaars worden bekroond tijdens Origins '00, een Amerikaanse spellenbeurs die medio juli wordt gehouden.

In de categorie "Best Abstract Boardgame" zijn onder meer genomineerd:
Tile Chess ............................... Steve Jackson Games
Ta Yü ..................................... Rio Grande Games
Button Men.............................. Cheapass Games

In de categorie "Best Traditional Card Game" onder meer:
Apples to Apples .................... Out of the Box Games
Digging ................................... Avalanche Press
Brawl ..................................... Cheapass Games

In de categorie "Best Historical Board Game" volgt het eerste bewijs dat de Awards Committee een vreemde visie heeft op "Duitse" spellen. Hier nomineren ze, naast de nodige wargames, de gezelschapsspellen Ra en Tikal (van Rio Grande Games). Er is niets mis met deze spellen, maar het etiket "historisch bordspel" is enigszins vreemd.

Het wordt helemaal leuk in de categorie "Best Science Fiction or Fantasy Board Game". Hier nomineren ze doodleuk Reiner Knizia's Stephensons Rocket, een bordspel over treinen en aandelen in de 19e eeuw. Ik neem aan dat we de nominatie hebben te danken aan het woord "rocket". Blijkbaar nomineert men er hier vrolijk op los, zonder de desbetreffende spellen ooit gezien - laat staan gespeeld - te hebben.

01-06-00: vacatures bij 999 Games

Op de website van 999 Games (onder "nieuws") vind je een drietal vacatures. Ben je op zoek naar een baan binnen de "spellenindustrie", dan is dit misschien een mooie kans. Ze zoeken drie nieuwe medewerkers: verkoop, administratie en magazijn.

26-05-00: Wizards of the Coast

Wizards of the Coast komt deze zomer met een verzamelkaartspel voor de fans van de Amerikaanse comic X-men (met superhelden als Wolverine, Professor X etc.). Het spel verschijnt in de gebruikelijke formaten. Voor liefhebbers worden de starter decks voorzien van een bonuskaart en een stripverhaal.

Dit jaar worden de minder succesvolle kaartspellen door de gehaktmolen gedraaid. WotC stopt met de productie van Rage, Spellfire, Legend of the Burning Sands, Netrunner, Dune, Blood Wars, Battletech en het "ARC System". Misschien vinden deze systemen elders onderdak? Dat is inmiddels gebeurd met Vampire (naar White Wolf) en Doomtown (naar AEG).

21-05-00: nieuws van Ducosim

Gisteren organiseerde Ducosim in Utrecht de tweede conventie van dit kalenderjaar. Ondanks de enigszins gebrekkige publiciteit vooraf kwamen er ruim 500 mensen op deze spellendag af. Inhoudelijk was de dag grotendeels geslaagd: veel demo's en toernooien, leuke spellen en interessante standhouders. Minder geslaagd was de annulering van het NK bordspellen, wegens gebrek aan belangstelling. Op Ronald Hoekstra's Spelmagazijn vind je een verslag van deze spellendag.

Afgelopen week verscheen er verder een nieuwe Spel!. De huidige redactie heeft de zaken goed voor elkaar, het tijdschrift is gevuld met interessante artikelen over tal van spelsoorten. Bijvoorbeeld: recensies van Lord of Creation, Die Sternenfahrer von Catan en Mag Blast, een overzicht van actuele rollenspellen en een gratis "knip uit en plak op versie" van het bordspel Starquest.

21-05-00: Ohne Furcht und Adel

Hans im Glück organiseert een wedstrijd voor hun kaartspel Ohne Furcht und Adel (onlangs genomineerd voor het Spiel des Jahres). Het is de bedoeling dat je één of meer nieuwe karakterkaarten ontwikkelt. Onder de deelnemers worden Hans im Glück spellen verloot. De uiteindelijke winnaar wordt beloond met alle nieuwe Hans im Glück spellen van 2000 (incl. de releases van Essen). Het is zelfs mogelijk dat jouw ideeën worden verwerkt in een eventuele expansieset.
Meer informatie: Hans im Glück website.

15-05-00: Auswahlliste Spiel des Jahres 2000

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de lijst met genomineerde spellen bekend gemaakt, waaruit in de loop van juli het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De volgende spellen uit de jaargang 1999-2000 hebben de lijst gehaald:

 • Carolus Magnus van Leo Colovini (Winning Moves).
 • Kardinal & König van Michael Schacht (Goldsieber).
 • Kardinal van Wolfgang Panning (Holzinsel).
 • La Città van Gerd Fenchel (Kosmos).
 • Metro van Dirk Henn (Queen).
 • Ohne Furcht und Adel van Bruno Faidutti (Hans im Glück).
 • Port Royal van Wolfgang Panning (Queen).
 • Tadsch Mahal van Reiner Knizia (Alea).
 • Torres van Wolfgang Kramer & Michael Kiesling (FX).
 • Vinci van Philippe Keyaerts (Descartes/Eurogames).
 • Zèrtz van Kris Burm (Schmidt).
 • Zoff im Zoo van Doris Matthäus & Frank Nestel (Doris & Frank).

De procedure rond de verkiezing verloopt net als vorig jaar. Begin juni publiceert de jury uit de bovengenoemde lijst drie kanshebbers voor de titel. Medio juli kiest de jury uit dit trio de uiteindelijke winnaar.

Commentaar: dit is een indrukwekkende lijst met een forse hoeveelheid pittige spellen. In ieder geval zijn mijn favorieten Torres, Kardinal & König en Tadsch Mahal niet gepasseerd. Het doet me deugd dat het abstracte denkspel dit jaar prominent aanwezig is, in de vorm van het uitstekende Zèrtz. Ten slotte nog twee opvallende zaken: de vermelding van Vinci (in Duitsland zijn ze i.h.a. niet zo dol op veroveringsspellen) en de afwezigheid van de Veilingmeesters van Amsterdam.

06-05-00: Digimon

Terwijl de Pokémonrage nog volop aan de gang is, staan de eerste opvolgers al te dringen. Speelgoedfabrikant Bandai gaat niet voor de originaliteitprijs en presenteert de kloon Digimon (Digital Monsters i.p.v. Pocket Monsters). Ook hier draait de commerciële machine op volle toeren en verschijnen er tientallen producten in allerlei soorten en maten, waaronder het Digi-Battle Card Game. Meer informatie over dit kaartspel vind je bij Upper Deck.

06-05-00: NK spellen voor teams

Op de Ducosim conventie van 20 mei organiseert TMG i.s.m. Ducosim het NK "Spellen voor teams", voorheen de voorronde voor Intergame. Je kunt o.a. spellen winnen en de beste teams gaan door naar het EK (voorheen Intergame), dat in september wordt gehouden tijdens de fantasybeurs Benelux GenCon. Op het NK worden de volgende spellen gespeeld: De Veilingmeesters van Amsterdam, Ra en Andromeda. Als je een team (4 personen) wilt opgeven, kun je terecht bij Jeroen Doumen (deelname kost f 30,- per team!).

06-05-00: Battle of Seattle

The Battle of Seattle is een "DTP-wargame" over de rellen in Seattle tijdens een bijeenkomst van de World Trade Organization in december 1999. Je kunt het spelmateriaal gratis downloaden vanaf de Little Wars website.

23-04-00: Schimmen & Schaduwen

Schimmen & Schaduwen is een Nederlandstalig rollenspel dat, net als het Oog des Meesters, enigszins uit het zicht is verdwenen. Uitgever The Wise Tree heeft een website opgestart, waar je binnenkort een html-versie van dit rollenspel kunt bekijken en downloaden.
Meer informatie: The Wise Tree website.

23-04-00: Age of Empires

Na Tomb Raider heeft een ander populair computerspel de weg naar het karton gevonden. De nieuwe spellenuitgever Journeyman Press gaat in augustus 2000 van start met het verzamelkaartspel Age of Empires. Dit kaartspel is gebaseerd op de gelijknamige tophit van Microsoft. De spelers bestrijden elkaar door het bouwen van beschavingen, de ontwikkeling van technologie en het voeren van veldslagen.

17-04-00: Speelgoed van het Jaar

Het is nog niet officieel, maar via het geruchtencircuit ontving ik de eerste berichten over de nominaties voor het Speelgoed van het Jaar 2000. In de categorie "12 jaar en ouder" worden in de loop van het voorjaar een paar interessante bordspellen genomineerd, waaronder: De Veilingmeesters van Amsterdam (Jumbo), Ra (999 Games) en Tikal (Ravensburger).

16-04-00: alweer een nieuwe Games Workshop

Op 6 mei opent Games Workshop alweer een nieuwe winkel in Nederland. Deze vierde Games Workshop vind je in Haarlem, aan de Gierstraat 29. Aangezien dergelijke openingen i.h.a. worden opgesierd met allerlei acties en stuntprijzen, doen de liefhebbers er verstandig aan deze dag in hun agenda te vermelden.

09-04-00: Pokémon toernooien

Op de website van PS Games kun je informatie vinden over Pokémontoernooien en -demonstraties in Nederland. Heel handig is de lijst met winkels waar op vaste tijden een trainer aanwezig is om geïnteresseerden de spelregels van het Pokémon kaartspel uit te leggen. Hier kunnen beginnende spelers ook terecht voor tips voor het maken van betere speeldecks. Meer informatie: PS Games Pokémon website

09-04-00: Gamers' Choice Awards 2000

De Strategy Gaming Society heeft vrijdag de finalisten van de Gamers' Choice Awards 2000 bekendgemaakt. Uit deze groep worden begin juni de winnaars gekozen. De Gamers' Choice Awards is verzameling van nieuwe internationale spellenprijzen, met een jury vol spelliefhebbers en -kenners uit de gehele wereld (waaronder Ronald Hoekstra van Spelmagazijn) .........vervolg

09-04-00: nieuwe Avalon Hill spellen

Ik zat de afgelopen dagen in Newcastle c.q. op de Noordzee, maar een van mijn razende reporters bracht de blijde boodschap dat de eerste zending nieuwe Avalon Hill bordspellen in Nederland is uitgeleverd. Vanaf deze week kun je o.m. bij de Spellenwinckel Amersfoort c.q. Enschede aan de slag met Stratego Legends of Axis & Allies: Europe. Voor informatie over verkoopadressen bij jou in de buurt, kun je terecht bij: paul@pbmexpress.nl

03-04-00: online lezen

De Duitse spellenuitgever Pegasus heeft onlangs groot onderhoud aan de website uitgevoerd. De pagina over Stephenson's Rocket is nog "onder constructie" (misschien iets te veel errata..... :-). Interessanter is op dit moment wellicht de online versie van hun tijdschrift Ringbote. Hier vind je vooral informatie over rollenspellen, maar af en toe verschijnt er ook iets over een bord- of kaartspel op je scherm.

 Nieuws > Archief >
apr - jun 2000


Top