Nieuws > Archief > jan - mrt 2000


29-03-00: treinen & aandelen

Op het Blackwater Station vind je informatie over 1826, een nieuw bordspel in de 18xx-serie. De spellen in deze reeks zijn gebaseerd op hetzelfde spelprincipe: een combinatie van aandelenhandel en de exploitatie van spoorwegmaatschappijen. Elk spel voegt zijn eigen nuances en aardigheidjes toe. In 1826 hang je eerst aan de stoomfluit, maar eindig je met de razendsnelle TGV. 

29-03-00: het Wilde Westen

Het populaire wild west/horror rollenspel Deadlands krijgt later dit jaar een aantal cross-overs met andere bekende spellen. Steve Jackson Games, bekend van het generieke rollenspelsysteem GURPS, zal een GURPS: Deadlands module uitbrengen.
Van het nieuwe, in Amerika zeer populaire, zombie rollenspel "All Flesh must be Eaten" (Eden Studios) zal een Deadlands setting uitkomen. Deze zal "a Fist full of Zombies" gaan heten. Verder heeft Fantasy Flight Games aangekondigd een Diskwars set gebaseerd op Deadlands uit te brengen (bron: Maurice Strubel).

26-03-00: wedstrijd voor spelauteurs

Het Vlaams Spellenarchief doet verslag van het "Spieleautorenwettbewerb 2000", een wedstrijd voor spelauteurs die jaarlijks wordt georganiseerd door de Hippodice Spieleclub e.V. (een Duitse spellenclub). Een jury van beroemdheden uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft ons geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken.
De top 5 van 2000 luidt als volgt:

  1. Koggen - Hendrik Cornilly (medewerker van het Vlaams Spellenarchief)
  2. Mato Grosso - Martin Schlegel
  3. Drunter oder Drüber - Jürgen Kraul
  4. König Fussball - Wolfgang Dirscherl
    The Dragon of Mekong - Roberto Fraga

26-03-00: Catan News

De in Duitsland gratis verkrijgbare "Siedler Zeitung" is onlangs omgedoopt tot "Catan News". Dit tijdschrift met nieuwtjes over en scenario's voor De Kolonisten van Catan kun je als PDF-bestand downloaden van de Catan website (en lezen met de Adobe Acrobat Reader).

19-03-00: Ducosim mini-conventie

Gisteren bezocht ik de Ducosim mini-conventie, een piepkleine spellendag in een sfeervolle zaal in Utrecht. Ducosim en spellenwinkel The Joker hadden een tafel vol spellen klaargelegd, waarmee de bezoekers zich konden vermaken. De tafel bevatte o.a. de prototypes van de twee nieuwe spellen van Martin Wallace: Way out West (een bouwspel in het Wilde Westen) en Empires of the Ancient World (een veroveringsspel in de stijl van Vinci). Er waren meer nieuwe spellen in de zaal. Gerard Mulder van Jumbo demonstreerde de Veilingmeesters van Amsterdam. Rob Prent presenteerde Moonwise, zijn strategische veroveringsspel in de ruimte. Han Heidema demonstreerde het prototype van een nieuw strategisch treinenspel (incl. aandelen, routeplanning en fusies). Ten slotte was ook Corné van Moorsel present met Morisi.

De mini-conventie is een goed initiatief. Als Ducosim de krachten bundelt met locale clubs en/of spellenwinkels, ontstaan op deze manier leuke spellendagen in het gehele land. 

16-03-00: Yucata computerspel

Op de website van Hans im Glück kun je een gratis computerversie van het bordspel Yucata downloaden. In dit spel verplaats je jouw speelstuk over het bord en land je regelmatig op velden met lichte en donkere stenen. De lichte stenen zijn pluspunten, die je in grote hoeveelheden moet inleveren naarmate je meer donkere stenen hebt verzameld. 

Voor de laatste updates kun je hier terecht.

16-03-00: NK Magic

Op 24 en 25 juni wordt in Nijmegen het NK Magic georganiseerd. In dit toernooi strijden 64 spelers om de nationale titel. 29 "tickets" zijn gereserveerd voor geplaatste spelers, om de resterende 35 plaatsen wordt gestreden in een zestal voorrondes. Het laatste kwalificatietoernooi vindt plaats tijdens de Ducosim conventie van 20 mei. In dit toernooi zijn 10 plaatsen voor het NK te verdienen. 
Aanmelding en informatie: zie de PS Games website

12-03-00: Amigo Spielt

De Duitse uitgever Amigo pakt dit voorjaar uit met een grootse presentatie van de nieuwe spellen. In Karstadt Essen (een warenhuis aan de Friedrich-Ebert-Straße 1 te Essen) is 650 m2 gereserveerd voor presentaties en demonstraties van hun nieuwste spellen. Je kunt daar o.m terecht voor de nieuwe kaartspellen, Diskwars, Pokémon & Magic, AD&D en de van Spiel bekende "live-versie" van RoboRally. Vanaf Arnhem ben je in een slordig uurtje in Essen, waarom zou je de komende weken geen uitstapje naar Duitsland maken? Het evenement loopt van 24 maart t/m 8 april.

10-03-00: Veilingmeesters van Amsterdam

Vanavond bezorgde de postbode een kersvers exemplaar van De Veilingmeesters van Amsterdam, het nieuwe bordspel van Jumbo. Het spelmateriaal is prachtig uitgevoerd. Het meest opvallende onderdeel is de veilingklok, die ik natuurlijk meteen heb getest. De klok werkt prima, maar maakt wel een hoop kabaal (dit spel moet je niet spelen in een zaal vol schakers). Het spel is ontworpen door Reiner Knizia, dat betekent ongetwijfeld dat het spel ook inhoudelijk goed in elkaar zal zitten. De productie is deze week afgerond, ik neem aan dat het spel binnen enkele weken in de winkels ligt.

10-03-00: "Grand Opening" in Nijmegen

Zo noemen ze bij Games Workshop de festiviteiten rond de officiële opening van een nieuwe winkel. Zaterdag 11 en zondag 12 maart ben je welkom in de nieuwe Games Workshop te Nijmegen (adres: Stikke Hezelstraat 48). Zoals gebruikelijk word je daar overstelpt met acties en speciale aanbiedingen.

07-03-00: nieuws voor TV-kijkers

Donderdag 9 maart besteedt het televisieprogramma "De Toekomst van Karel" aandacht aan de spellenhobby in de ruimste zin van het woord. De aandacht gaat voornamelijk uit naar "plugged games", maar ook onze geliefde borden en kaartjes krijgen enige aandacht. De opnamen zijn o.a. bijgewoond door mensen van Ducosim en de eigenaren van The Joker.
Uitzending: donderdag 9 maart om 22.55 uur (Ned 1). 
Herhaling: vrijdag 10 maart om 11.10 uur (Ned 1).

07-03-00: nieuws voor kaartspelers

De Duitse uitgever Amigo is ook dit jaar actief in het Nederlandse taalgebied. In de loop van het voorjaar verschijnen Nederlandstalige edities van de kaartspellen: Concerto Grosso, Alles für die Katz en Schwein Gehabt!. De Nederlandse titels zijn nog niet bekend (ik begin dit weekend aan de vertalingen :-). Het eerstgenoemde spel lijkt me ook leuk voor volwassenen (een "party game" waarbij je allerlei rare bewegingen moet maken). De overige twee spellen zijn bestemd voor jonge kinderen.

07-03-00: nieuws voor rollenspelers

Wizards of the Coast stopt met Alternity. Dit zal het laatste jaar zijn dat er iets van het uitstekende SF-rollenspel Alternity wordt uitgebracht. In een bericht van Jim Butler van WotC stond het volgende: "Sales of supporting material beyond those of the initial core books (Player's Handbook and Gamemaster Guide) are too low to support the cost to design and produce additional material." Oftewel, er is te weinig verkoop van Alternity en dus wordt er niets nieuws meer gemaakt na dit jaar. Of dit iets te maken heeft met het uitbrengen van de 3de editie Dungeons & Dragons blijft de vraag (bron: Maurice Strubel).

Wizards of the Coast publiceert gratis rollenspel. Op hun website heeft WotC een tijdje geleden een nieuw en compleet rollenspel geplaatst, Dragon Fist. Dit is gratis down te loaden op http://www.wizards.com/dnd/DF_Welcome.asp. Het spel speelt zich af in een soort oud Chinese setting met de nadruk op Kungfu, magie en vreemde monsters. De regels zijn een voorproefje op de, eind dit jaar verwachte, 3de editie van Dungeons & Dragons. Recentelijk is er ook een gratis adventure voor Dragon Fist aan toe gevoegd (bron: Maurice Strubel).

Legend of the Five Rings wallpapers. Voor de liefhebbers van Legend of the Five Rings zijn er nu wallpapers beschikbaar. Legend of the Five Rings is een collectible card game en een rollenspel dat zich afspeelt in een soort Japan met samoerai en magie. Op de volgende site zijn er prachtige wallpapers down te loaden met taferelen uit dit spel: http://www.wizards.com/l5r/artisansquarters.asp (bron: Maurice Strubel). 

27-02-00: Ducosim spellendag

Zaterdag 26 februari werd dit nieuwe spellenjaar op passende wijze opgestart met de winterconventie van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Deze spellendag wist 500 spelers naar de Jaarbeurs Utrecht te lokken......vervolg.

27-02-00: nieuwe Avalon Hill spellen

Tijdens de Ducosimconventie van 26 februari hoorde ik dat de spellendistributeur PBM Express binnenkort de eerste lading nieuwe Avalon Hill spellen verwacht. In de loop van de komende weken arriveren Axis & Allies: Europe, Stratego Legends en de nieuwe versie van Diplomacy. Voor informatie over verkoopadressen bij jou in de buurt, kun je terecht bij: paul@pbmexpress.nl.

24-02-00: bisschop Pikachu

In de Metro en de Spits van woensdag stond een kort bericht over Pokémon. Het belangrijkste aartsbisdom uit Mexico ziet de gelijknamige tekenfilmserie blijkbaar als een moderne poel des verderfs. De schattige (?) monstertjes zouden de kinderen aanzetten tot gewelddadigheden en - schiet niet in de lach - seksuele perversiteit kweken. Bij de eerste kwalificatie kan ik me nog iets voorstellen. Pokémon barst immers van de monstertjes die elkaar op allerlei manieren aanvallen. Het verwijt over perversiteit is natuurlijk ronduit belachelijk. 

24-02-00: HP De Tijd

In het weekblad HP De Tijd van 18 februari stond een boeiend artikel over "De speelse mens". Op drie lezenswaardige bladzijden besteedt Annette Wiesman aandacht aan de opkomst van een nieuwe generatie "unplugged games". Het artikel bevat o.m. interviews met allerlei bekenden uit de Nederlandse scčne, van de verse medewerker van Jumbo Gerard Mulder, via Corné "Isi" van Moorsel, tot aan Michael Bruinsma van 999 Games (de uitgever van de Kolonisten van Catan, "de succesvolste nieuwkomer van de laatste jaren").

Helaas bevat het artikel ook een dubieuze opmerking van een "verkoper" van spellenwinkel The Joker uit Utrecht. Zij verkopen alleen maar de originele Duitse versie van Siedler, want de Nederlandse versie is "helemaal vernacheld". "Ze hebben de buideltjes eruit gehaald en de doos kleiner gemaakt, alleen om 'm tien gulden goedkoper te kunnen maken...". Dit moet de domste spellenverkoper van Nederland zijn. Hoe haal je het in je hoofd om te zeuren over een verpakking zonder overbodige lucht, zonder prijzige en onnodige buideltjes, waardoor een spel ongeveer 15% goedkoper is? Is er misschien een andere reden waarom The Joker geen Nederlandse Catanspellen verkoopt????  

20-02-00: Wizards of the Coast

Eind februari verschijnt in Amerika de nieuwe editie van de basisset van Pokémon. Deze Engelstalige "Pokémon Base Set 2" bestaat uit 130 kaarten, die afkomstig zijn uit de oorspronkelijke basisset en de eerste uitbreiding Jungle. Uiteraard zijn de populairste kaartjes (Charizard en Blastoise) gebleven. De Pokémon Base Set 2 heeft vier nieuwe themadecks: "Lightning Bug," "Grass Chopper," "Hot Water" en "Psych Out." 

In de loop van 2000 zal WotC ook nieuwe verzamelkaartspellen aan de collectie toevoegen. X-Men is een verzamelkaartspel over superhelden uit de bekende Marvel Comics. MLBTM Showdown 2000 is een kaartspel over "Major League Baseball", een combinatie van spelen en honkbalplaatjes sparen.

20-02-00: Avalon Hill

Afgelopen week verstrekte Avalon Hill informatie over de release van hun nieuwe spellen. Axis & Allies: Europe en de nieuwe versie van Diplomacy zijn in Amerika inmiddels verkrijgbaar. Acquire is vertraagd door productieproblemen en verschijnt pas in de loop van april. Wanneer de spellen in Nederland verkrijgbaar zijn, is me nog niet bekend. Gezien de Amerikaanse consumentenprijs en de huidige dollarkoers zullen Nederlandse liefhebbers diep in de buidel moeten tasten (reken maar op 125 gulden of meer!).

In de loop van maart zal Avalon Hill eindelijk een nieuwe versie van de website presenteren. 

17-02-00: Pokémon NL

De Engelstalige kaartjes hebben ook in Nederland een rage veroorzaakt, maar vanaf komende week kan het feest hier echt beginnen. Vanaf 24 februari wordt de Nederlandse editie van Pokémon uitgeleverd en ligt de set een paar dagen later in de winkels. Eindelijk kunnen de kids de kaartjes ook gebruiken voor het oorspronkelijke doel: het spelen van een leuk spelletje. De Nederlandse editie bestaat uit een starterdeck met daarin twee decks van ieder dertig kaarten (en één holografische kaart als bonus). Daarnaast verschijnen vier "kant en klare" themadecks, bestaande uit zestig kaarten per deck. Met deze themadecks stijgen de kleurcombinaties en daarmee de moeilijkheidsgraad. Ten slotte verschijnen de bekende "boosterpacks" met elf kaarten. Deze boosters bieden meer variatie en de mogelijkheid om een complete verzameling op te bouwen.

15-02-00: Dice Wars

Iedereen die ooit een rollenspel heeft gespeeld, beschikt ongetwijfeld over een indrukwekkende voorraad dobbelstenen in allerlei exotische formaten (van vier- tot honderdzijdig). Dark Omen Games biedt je de mogelijkheid om al die steentjes op een andere manier te gebruiken. Op hun website vind je de spelregels en ander materiaal voor Dice Wars, een bordspel waarin de dobbelstenen optreden als eenheden die elkaar op leven en dood bevechten.

P.S. als je ook aan de slag wilt met je Legosteentjes e.d., neem dan een kijkje op de Brikwars website.

08-02-00: Nürnberg

Vanaf donderdag t/m zondag heb ik met Michael Bruinsma en Danny van Altena van 999 Games de internationale speelgoedbeurs in Nürnberg bezocht. Dit is een enorme vakbeurs met bijna 2.800 standhouders uit alle delen van de wereld en een zaaloppervlakte van ongeveer 145.000 m2. De 12 zalen zijn gevuld met alles wat je in een speelgoedwinkel kunt tegenkomen, lego, kinderboeken, poppen, modeltreinen, hobbelpaarden, computerspellen, enzovoorts....... vervolg.

07-02-00: nieuws van Ducosim

In maart organiseert de landelijke spellenvereniging Ducosim een spellendag in een ander jasje. Deze miniconventie is vergelijkbaar met een gewone conventie, maar er zijn geen verkoopstands, de zaal is een stuk kleiner en er worden geen toernooien georganiseerd. Wel is het mogelijk om je eigen spelletjes mee te nemen of bij een spel aan te schuiven. Het doel van de miniconventie is een "gezellige" spellenmiddag voor iedereen. Er wordt gezorgd voor demonstraties van spellen en er zullen genoeg spellen aanwezig zijn om wat uit te proberen.
De eerste miniconventie vindt plaats op zaterdag 18 maart in het zalencomplex Trianon aan de Oude Gracht 252 in Utrecht.

31-01-00: Open Art Games

De Amersfoortse spellenfirma Open Art Games heeft deze week een vernieuwde website gelanceerd, waarop je kennis kunt maken met de door hun gedistribueerde spelsystemen. Om het helemaal mooi te maken, bieden ze tegenwoordig ook de mogelijkheid om het spelmateriaal via postorder te bestellen.

Open Art Games verkoopt de volgende producten: 
Diskwars
(het populaire wargame met "flippo's"), 
Demonworld
(een uitstekend 15mm fantasy miniaturenspel), 
Confrontation
(een bijzonder fantasy miniaturenspel uit Frankrijk, waarvan later dit jaar een Nederlandse versie verschijnt), 
The Foundry
(historische miniaturen, zeer geschikt voor Warhammer Ancient Battles), 
Noch
(scenery voor miniaturenspellen).

25-01-00: nieuws van Ducosim

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseert op 26 februari een spellendag in de congreszaal Irene van de Jaarbeurs Utrecht. Hier kun je zoals gebruikelijk terecht voor demonstraties en toernooien van allerlei spelsoorten. De speciale attractie van de komende spellendag is de jaarlijkse spellenveiling. Op de Ducosim website staat een overzicht van de aangeboden kavels. Als je lid bent van Ducosim, kun je daar tevens eigen kavels aanmelden.

De productie van de nieuwe Spel!, het Nederlandstalige spellenblad van Ducosim, is bijna afgerond. Het blad wordt een van deze dagen gedrukt en zal vermoedelijk in de loop van de komende week worden verzonden.

De Ducosim website wordt weer regelmatig bijgewerkt, ook de agenda is eindelijk weer actueel.

17-01-00: Pokémon veldslag

Via Gaming Intelligence stuitte ik op een bizar bericht uit de goot van onze spellenwereld. In het zonnige Honesdale (Verenigde Staten) is een ruzie tussen twee moeders ontaard in een ordinaire vechtpartij, waarbij de "dames" elkaar belaagden met rake klappen, geruk aan haren en rondvliegende (gevulde!) koffiekoppen. De oorzaak van het meningsverschil: de zoontjes van de dames hadden Pokémonkaartjes geruild en een van de moeders vond dat haar dreumes daarbij was belazerd.  

15-01-00: derde Games Workshop winkel

Op de website van Games Workshop wordt gemeld dat deze Britse uitgever een derde winkel in Nederland heeft geopend. Na Rotterdam en Amsterdam is het nu feest in Nijmegen. De winkel is gevestigd aan de Stikke Hezelstraat 48, 6511 JZ te Nijmegen. Telefoon: 024-3224700.

09-01-00: nieuws over Gipf

Na GIPF en TAMSK is ZČRTZ het derde spel van het GIPF-project, een reeks abstracte 2-persoonsspellen die uiteindelijk 6 titels zal omvatten. ZČRTZ wordt gespeeld met 37 ronde tegels (die dienen om het bord samen te stellen) en 5 witte, 7 grijze en 9 zwarte knikkers. Meer informatie: overzicht nieuwe spellen.

Op 1 februari start het eerste GIPF-toernooi via e-mail. Er wordt gespeeld in groepen van 8 spelers, volgens het knock-out principe. Men speelt 3 partijen per ronde. Wie 2 partijen wint, bekert door. Men heeft 4 dagen bedenktijd voor een zet. De wijze van noteren vind je op de GIPF website. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een internationaal toernooi met deelnemers uit België, Zweden, Canada, Italië en Engeland. De wereldkampioen Werner Dupont zal eveneens deelnemen.
Meer informatie en aanmelding bij: fred.kok@wxs.nl

Op KMW's Spielplatz worden om de twee weken 2 nieuwe GIPF-problemen gepubliceerd, waarmee spellen te winnen zijn. Omdat niet iedereen het Duits machtig is, heeft auteur Kris Burm een Engelse vertaling op de GIPF website geplaatst.

03-01-00: nieuws uit Catan

Op de Catan website van uitgever Kosmos kun je een programma downloaden waarmee je scenario's voor de Kolonisten van Catan kunt uitwerken. Met deze editor kun je zelf spelborden tekenen.
Locatie: Catan website.

Op een andere website is een ruilbeurs van Catanscenario's opgestart. Hier kun je de met het bovengenoemde programma gemaakte scenario's uitwisselen.
Locatie: SvC-Spielplanbörse.

Tenslotte is bekendgemaakt dat men is begonnen aan de reeds eerder aangekondigde verzameling met nieuwe Catanscenario's (het zgn. Siedlerboek). Deze set zal pas in oktober 2000 verschijnen.


Nieuws > Archief > jan - mrt 2000


Top