Spellen > Varianten > Machiavelli

Machiavelli

Hans im Glück/999 Games


Erratum (Nederlandse regels)

Bij de beschrijving van de dief staat: "Als een karakter is aangewezen, dan geeft deze zich bloot en betaalt al zijn goud aan de dief". In het Duitse origineel (regelversie "1") staat: "Wird der ausgewählte Charakter aufgerufen, gibt er sich zu erkennen und muss dem Dieb sofort sein gesamtes Gold übergeben". Het probleem zit in "aufrufen". Hiermee wordt namelijk gedoeld op het moment in een spelronde waarop de koning het desbetreffende karakter "oproept", waarna dit karakter zich blootgeeft en zijn eigen beurt uitvoert. Dit betekent dat de dief pas zijn buit ontvangt nadat de koning het slachtoffer heeft "opgeroepen" en deze op het punt staat zijn beurt te beginnen. Volgens de foute vertaling zou het slachtoffer zich tijdens de beurt van de dief moeten blootgeven.

Verduidelijking

Het is mogelijk om het spel te eindigen met meer dan 8 gebouwen (dit kan gebeuren als je in de laatste ronde met de bouwmeester speelt en meer dan één gebouwkaart uitspeelt).

Varianten (afkomstig van de uitgever Hans im Glück)

  1. Als je een korter spel wilt, kun je besluiten om tot 6 of 7 gebouwkaarten te spelen.
  2. De huurling mag ook een eigen gebouw vernietigen.
  3. Als de koning door de moordenaar is geveld, moet hij in deze ronde zijn beurt overslaan, maar wordt hij in de volgende ronde toch de koning (= startspeler).
  4. Kiest de vorige koning in de nieuwe ronde de moordenaar, dan mag hij niet de nieuwe koning vermoorden (tenzij je met variant 3 speelt).


Spellen > Varianten >
Machiavelli


Top