Update: 21-10-11

Agenda > Kalender > Spiel > Vrijdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20 - 23 oktober 2011

Spiel 2011 - vrijdag

Ik heb vanmorgen Singapore van White Goblin Games gespeeld. Voor een uitgebreide spelbeschrijving verwijs ik je naar de preview. Singapore is een grondstoffenveredelaar met een leuk systeem om jouw acties te kiezen. Je hebt een rondreizende arbeider (later kun je een tweede inhuren), die gebouwen bezoekt om acties uit te voeren. Je mag de gebouwen van je medespelers gebruiken, maar dit levert ze een winstpunt op. Het rondlopen van jouw arbeider geeft de actiemotor een ruimtelijk element, met zijn eigen logistieke uitdagingen. Dit is me erg goed bevallen. Dit spel leg ik graag vaker op tafel.


Singapore, vlak voor het einde

Halverweg de middag werden de winnaars van de International Gamers Awards in het zonnetje gezet. Dit jaar niet in een achterafzaal, maar in de stand van BGG. Deze internationale spellenverkiezing wordt georganiseerd door een wereldwijd team van spellenkenners, waaronder de Nederlanders Ronald Hoekstra en Han Heidema. De winnaar in de categorie spellen voor meer spelers is 7 Wonders van Antoine Bauza (uitgever: Repos Production). De categorie spellen voor twee spelers is gewonnen door Martin Wallace's sublieme deck building spel A Few Acres of Snow (uitgever: Treefrog).


Martin, Antoine en de man van Repos

Bij Gary Games had men een leuke verrassing voor de fans van Ascension. Als de Duitse douane meewerkt, komt morgen een kleine zending van de nieuwe uitbreiding Storm of Souls binnen. Ze verkopen er verder promo's, die in Nederland erg moeilijk te krijgen zijn.

Bij Wizkids lag het Mage Knight bordspel op tafel. De uitbreiding van Quarriors! was niet op tijd geproduceerd. Deze wordt in de loop van november verwacht.

Masters of Commerce van de mij volkomen onbekende uitgever Grouper Games (stand 4-404) is een hitje in mijn speelomgeving. In dit spel probeer je als huurbaas of winkelier zoveel mogelijk geld te verdienen. Onderhandelingen bepalen de huurprijzen, een dobbelsteen beinvloedt de winkelopbrengst (die ook de verkeerde kant op kan). Ik heb 'm zelf niet gespeeld, maar het speelplezier spatte er bij de anderen van af.

Ik hoorde vandaag het gerucht dat Stronghold Games volgend jaar Merchant of Venus opnieuw zal uitbrengen. Dit prachtige ruimtehandelspel is al jaren een favoriet op mijn speeltafel. Het is mooi dat dit collectors item van AH weer voor een groter publiek beschikbaar komt. Merchant of Venus is een van de AH-klassiekers die de tands des tijds goed heeft doorstaan. De uitgever heeft me het goede nieuws inmiddels bevestigd. Men is van plan om de op BGG beschikbare vernieuwde vormgeving te gebruiken.


ook op vrijdag is het gezellig druk

De Fairplay hitlijst zag er vrijdagmiddag weer goed uit voor de Belgische uitgever Pearl Games. Hun tweede spel Tournay herhaalt het kunstje van voorganger Troyes. Tournay stond om half vijf bovenaan de hitparade, met het waanzinnig hoge (Duitse) rapportcijfer 1.17. Tournay wordt gevolgd door Trajan en De Eerste Vonken. Het aantal uitgebrachte stemmen is op dit moment overigens nog zeer gering.

^

Foto's: Bob en Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Vrijdag


Top