Agenda > Kalender > Spiel 11 > Verslag

Internationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20.-23. oktober 20
11

Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV
komspiel.gif (6620 bytes)

Spiel is de grootste spellenbeurs ter wereld, die elk najaar tienduizenden spelliefhebbers uit alle hoeken en gaten van onze aardbol naar de Duitse stad Essen lokt. De beurs vindt plaats in de Messe Essen, waar meerdere grote beurshallen zijn gevuld met alles wat een spelershart sneller doet kloppen. Uitgevers in alle soorten en maten presenteren honderden nieuwe titels, auteurs tonen hun handgemaakte spellen, er is een forse vlooienmarkt met duizenden oude spellen en een grote hal waar de liefhebber van fantasy en spannende leren pakjes zijn hart kan ophalen. Ben je op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, naar kroonjuwelen uit een grijs verleden, naar exotische rariteiten of naar grote stapels koopjes? Op Spiel vind je alles voor iedere spelersoort.


De gouden formule van 2011: geen vakantie + werkende kassa's = korte rijen

De beurs viel dit jaar niet samen met de herfstvakantie in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Dit zorgde voor een relatief rustige donderdag en vrijdag, omdat de speelse gezinnetjes met hun koters, kinderwagens en ander rollend ongerief hun komst tot zaterdag uitstelden. Dat ze er op zaterdag waren, hebben we gemerkt. In de vroege ochtend viel het nog mee, maar rond het middaguur was een wandeling door de zalen een ware worsteling. Je kon weer ouderwets over de hoofden lopen. Mijn beursbezoek eindigde zaterdagmiddag. Ik hoorde van anderen dat het zondag meeviel met de drukte.


volle bak op zaterdag

Volgens het slotbericht van de organisator heeft Spiel 2011 147.000 bezoekers getrokken. Dit is een daling van 5% ten opzichte van het recordjaar 2010. Op andere terreinen zijn wel records gesneuveld. Dit jaar waren er maar liefst 810 standhouders uit 32 landen, die een overweldigende hoeveelheid van 750 nieuwe producten presenteerden. De opmars van de – uit Duitse optiek bezien – buitenlandse standhouders is nog niet voorbij. Er waren dit jaar weer meer standhouders uit Azië en Oost-Europa, waaronder de eerste Russische standhouder Rightgames. Als ik het goed heb begrepen, kwam zo’n beetje de helft van de standhouders uit het ‘buitenland’.


nieuwe speelse smaken uit Japan: deck building met kamermeisjes

Over ‘buitenlanders’ gesproken, veel Nederlanders zijn op Spiel op jacht naar koopjes. Koopjesjagers met geduld kunnen er hun hart ophalen. Er verschijnen elk jaar zo waanzinnig veel nieuwe spellen, dat het merendeel een jaar later in de uitverkoopbakken landt. Als je bereid bent om een jaartje te wachten, kun je in de volgende editie van de beurs je slag slaan. Dit geeft je ook nog eens de tijd om in alle rust kaf en koren te scheiden. Dit is een goed advies voor koopjesjagers, maar voor mij tevens een bron van enige zorg. Ik vraag me af hoe lang deze overproductie nog goed gaat en wanneer de eerste uitgevers in deze overspannen markt zullen omvallen.

De overproductie van spellen leidt ook tot logistieke uitdagingen. Het was dit jaar extra spannend door het faillissement van de spellenfabriek Scheer. De grens van de productiecapaciteit van de andere spellenfabrieken kwam deze beurs nadrukkelijk in beeld. Sommige spellen hebben de beurs helemaal niet gehaald, anderen waren slechts in zeer beperkte hoeveelheden geproduceerd en/of werden pas na opening van de beurs geleverd. Opvallende slachtoffers van 2011 waren Eggert Spiele en Lookout Games. Van eerstgenoemde waren alleen twee pallets met Santiago de Cuba beschikbaar. Het tweede nieuwe spel The Village werd wel gedemonstreerd, maar is pas later dit jaar te koop. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van Die Speicherstadt. Lookout Games moest het doen met één pallet Ora et Labora. De Amerikaanse uitgever Ascora Games moest tijdens de beurs een productiefout herstellen en het nieuwe spel Nefarious opnieuw inpakken.


de assemblagelijn loopt door tot in hal 5

De Duitse uitgever Queen Games was vorig jaar al een nieuwe koers ingeslagen. Ze hebben hun voorheen al beroerde relatie met de detailhandel nu volledig om zeep geholpen. Via de zoon van de eigenaar verkoopt Queen Games zijn spellen rechtstreeks aan de consument. Dit doen ze voor de volle adviesverkoopprijs, waardoor ze in één klap de winstmarge van de gehele voormalige keten binnenhalen. Daarnaast hebben ze de inkoopprijzen van de detailhandel verhoogd. Winkeliers mogen nu tegen een lagere marge rechtstreeks concurreren met de goed verdienende uitgever. Het verbaast mij niet dat Duitse spellenwinkels de producten van Queen Games uit het assortiment flikkeren. Nu de winkels uit beeld verdwijnen, is een opvallende aanwezigheid op publieksbeurzen noodzaak. Queen Games was dit jaar met voorsprong de grootste standhouder. Ik ben benieuwd hoe lang deze aanpak blijft werken.


een stand vol nieuwe spellen ziet er beter uit dan het trieste plaatje van 2010

Ben je een fervent aanhanger van ‘the cult of the new’, dan zijn de prijzen op Spiel minder aangenaam dan ze in het verleden waren. Een beetje bordspel kost tegenwoordig rond de 40 euro. Deze ontwikkeling hebben we in mijn beleving vooral te danken aan de Franse en de Italiaanse uitgevers. Zij hebben de afgelopen jaren stevige verkoopprijzen geïntroduceerd, die inmiddels ook door de Duitse vakbroeders zijn omarmd.

Ook bij nieuwe spellen kan een beetje geduld soms geen kwaad. De jubileumeditie van Puerto Rico kostte aan het begin van de rit 65 euro, in de loop van de beurs bewoog de prijs in de richting van 40 euro. Verder zijn fonkelnieuwe Duitse titels op beurs altijd aan de dure kant. Winkeliers worden door uitgevers gedwongen om op de beurs op een bepaald prijsniveau te blijven. In de weken na Spiel liggen dezelfde spellen veel goedkoper in de Duitse webshops.

Over dwang gesproken. Deze beurs werden we op woensdag geconfronteerd met een verkoopverbod. Het was uitgevers en winkeliers ten strengste verboden om spellen te verkopen. Ik heb hier een dubbel gevoel over. Aan de ene kant voelde het best oké dat de persmuskieten, standmedewerkers en andere gasten op woensdag niet de collectors items voor de neuzen van andere spelers konden wegkapen. Aan de andere kant vond ik het lastig dat ik op woensdag mijn boodschappenlijstje met voorbestellingen niet kon afwerken. Nu vulde het shoppen en sjouwen een groot deel van de donderdag, wat ten koste ging van het werk ten behoeve van dit verslag.


op donderdag was het niet overal rustig

Een deel van de verse standhouders kreeg een plek in de nieuwe hal 7. Het gebruik van deze nieuwe hal leidde vooraf tot enig enthousiasme over de groei van de beurs. Ik had zelfs de hoop dat deze extra beursmeters tot de terugkeer van vrije speeltafels zouden leiden. Helaas, ook dit jaar was iedere vierkante millimeter van Spiel bestemd voor commercieel gebruik. Hal 7 was overigens op een zeer knullige manier in de beurs gepast. Vanuit hal 6 keek je tegen een blinde muur naast een ijsverkoper aan. Ik vermoed dat de standhouders zich af en toe in een stiltecentrum waanden. Achter in dit verdomhoekje vond ik een gang met informatie over spelauteurs. Dit was op zich een leuk idee, dat een mooier plekje had verdiend.

750 nieuwe producten! Zo’n enorme berg nieuwe spellen is simpelweg te veel om te bekijken, te besnuffelen of te spelen. Ik heb dit jaar op de beurs geen poging ondernomen om zoveel mogelijk spellen te spelen. Ik ging dit jaar voor een mix van slenteren, ouwehoeren, kijken, fotograferen en af en toe wat spelen. Deze aanpak is me goed bevallen. Bekenden ontmoeten, contacten onderhouden, mijn netwerk uitbreiden, dit vind ik tegenwoordig de leukste kant van zo’n beurs. De spellen komen de volgende maanden toch wel op tafel.


op vrijdag ook niet

Ik neem aan dat het de lezers is opgevallen dat ik mijn berichtgeving over Spiel naar voren heb gehaald. Ik heb de preview meer gewicht gegeven en vooraf ongeveer 20 uitgebreide spelbeschrijvingen gepubliceerd. Het was mijn bedoeling om hiermee de Nederlandse en Vlaamse beursgangers vooraf beter te informeren. Tijdens de eerste beursdagen heb ik de previews aangevuld met enkele korte beursimpressies. Na afloop van ons ludieke festijn moet je het doen met dit korte verslag. Mijn beursverslag van 2011 bevat geen beschrijvingen en eerste indrukken van nieuwe spellen. Ik beperk me dit jaar tot de bovenstaande losse flodders en enkele foto’s. Laat me s.v.p. weten wat je van deze aanpak vindt.Meer foto's in deel II van dit verslag

Agenda > Kalender > Spiel 11 > Verslag


Top