Update: 20-10-11

Agenda > Kalender > Spiel > Preview L-Z

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20 - 23 oktober 2011

Deel I - Deel II

Lautapelit.fi (stand 12-64)
Het bordspel Eclipse [info] is een coproductie van Lautapelit.fi, Rebel.pl en Ystari. Dit is een ontwikkelingsspel over galactische beschavingen, die nieuwe sterrenstelsels exploreren, technologie uitvinden en ruimteschepen bouwen om de tegenstanders aan te vallen. De eerste oplagen zijn klein. Ze zijn grotendeels via voorbestellingen verkocht, waarmee de uitgevers hun eigen hype hebben gecreŰerd.

LEGO (stand 5-20)
In LEGO Heroica worden de bekende blokjes gebruikt voor een 'dungeon crawling' avontuur in de stijl van Heroquest c.s.. Het avontuur gaat van start met vier sets: Heroica - Die Bucht von Draida, Die Festung Fortaan, Die H÷hlen von Nathuz en Die Wńlder von Waldurk.
LEGO Champion
is een vervolg op Creationary.

Lookout Games (stand 9-40)
Die Gnome von Zavandor [info] is een bordspel over in edelstenen handelende gnomen.
Ora & Labora [info] is het nieuwe grote bordpel van Uwe Rosenberg. De kern van het spelsysteem is gebaseerd op Le Havre, aangevuld met nieuwe vondsten. De spelers beheren middeleeuwse kloosters. Ze verkrijgen nieuwe landerijen, stichten gebouwen en starten kleine bedrijfjes, om daarmee prestigieuze objecten te produceren.
De Duitse editie van de heruitgave van het treinenspel 1830. 999 Games komt dit najaar met een Nederlandse editie [info].
Feudalherren [info] is een bordspel van Tom Wham. De spelers zitten aan de goede kant van de feodale weegschaal. Ze worden rijker door de inzet van hun horigen en proberen zelf de koning te behagen.

Voor Agricola verschijnen het Niederlande Deck en het Weltmeisterschaftsdeck. Het Nederlandse deck zit in ieder geval ook in de nieuwe uitbreiding van 999 Games, die komend najaar zal verschijnen.
Ruhm fŘr Rom is een Duitse versie van het kaartspel Glory for Rome.
Het bordspel Walnut Grove [info] gaat over de exploitatie van Amerikaanse boerderijen. De titel en de coverafbeelding doen meteen denken aan 'Het kleine huis op de prairie'.
Bohn Camillo is de zoveelste variant op Bohnanza. Dit tweepersoonsspel is een luchtige versie van de eeuwige strijd tussen Don Camillo en Peppone.
Last but not least: AgricoLava, een biertje voor spelers [info].

Lo Scarabeo (stand 9-10)
In het bordspel Arcanum [info] worden Tarotkaarten gebruikt om de speelstukken te verplaatsen. Het draait om het be´nvloeden van de juiste machtsgroepen in een middeleeuwse stad.

Ludically (stand 12-07)
Het abstracte bordspel Sarena [info].

Ludonaute (stand 5-59)
Het bordspel Shitenno [info] speelt zich af in het 16e eeuwse Japan, waar Samurai om de gunst van de Shogun strijden. In dit spel wordt niet gestreden op het slagveld, maar draait alles om intriges aan het hof.

Matagot (stand 12-07)
In het vorig jaar al aangekondigde Takenoko [info] onderhouden de spelers een bamboeplantage. Met de opbrengst wordt een Pandabeer gevoed. De spelers telen drie soorten bamboe. Elke beurt voer je twee acties uit: nieuw land bemachtigen, irrigatiekanalen graven, de tuinman bewegen, de panda laten eten of een doelkaart trekken. Een weerdobbelsteen kan leuke extraatjes opleveren. Dit spel is ontworpen door Antoine Bauza, de auteur van 7 Wonders. Vreemd genoeg zal dit spel ook dit jaar de beurs niet halen. De uitgever noemt eind november als releasedatum. Ik zou hier geen weddenschap op afsluiten.

Matagot komt verder met een set met vier uitbreidingen voor het bordspel Cyclades. Deze modules zijn in verschillende combinaties te gebruiken.

Mayday Games (stand 12-97)
Eaten by Zombies [info] is een deck building spel, waarin de spelers zombies bevechten en/of ontvluchten. Als je te veel wonden oploopt, word je zelf een zombie en probeer je jouw levende medespelers om zeep te helpen. De laatste levende speler is de winnaar.
In het kaartspel Get Bit! [info] neemt een haai happen uit passerende zwemmers. Het is zaak om aan het einde vooraan in de rij te liggen.

Mayfair Games (stand 9-72/11-41)
Deze Amerikaanse uitgever is dit najaar heel wat van plan. Enkele titels: First Bull Run: A Test of Fire, Five Points: The Politics of New York, Giza: The Great Pyramid, Urbania en de Steam Map Expansion #1.
A few Acres of Snow [info] is een toegankelijke wargame van Martin Wallace over de Frans-Britse oorlog in Canada. De motor van het spelsysteem is een deck building mechanisme met twee verschillende decks. Ik ben zeer gecharmeerd van dit tweepersoonsspel.

Mesaboardgames (stand 4-211)
Vintage [info] is een bordspel over wijnproductie in de Portugese regio Douro. Koop een wijngaard, plant druiven, produceer wijn, laat 'm rijpen en verkoop 'm op de internationale markt.
In het bordspel Agua [info] is de natuurlijke cyclus van water tot een spel verheven. Verdamping, wolken, wind en regen en de stroom via rivieren naar de zee.
LIXO? [info] is een kaartspelletje over afvalscheiding.

MeterMorphosen (stand 9-74)
Gemischtes Doppel 3 is een nieuwe versie van dit Memoryspel, waarbij de overeenkomst tussen afbeeldingen bestaan uit grappige versprekingen (bijv. 'beestje vouwen' en 'feestje bouwen').

Mindwarrior Games (stand 4-415)
Terra Evolution [info] is een interactief deck building spel over evolutie en natuurrampen. De spelers bouwen aan hun wereld met nieuwe continenten. Ze bedreigen de andere volken met rampen. Het is zaak om tijdig te evolueren, om uiteindelijk als winnaar uit de strijd te komen.

Minion Games (stand 7-100)
Kingdom of Solomon [info] is een worker placement spel, waarbij jouw werkers gaan voor actievelden, grondstoffen of speciale bonussen. Je levert o.m. een bijdrage aan de groei van het koninkrijk.
In Venture Forth [info] bouwen de spelers in de loop van het spel 'avontuursporen' uit speelkaarten op, waarop ze later avonturen beleven, om nieuwe avonturiers te werven, vijanden te verslaan en schatten te vinden.

Mondainai (stand 4-412)
In Texas Nukem [info] krijg je een geheim setje landen om te veroveren. De strijd wordt afgewikkeld met een op Texas Hold'em gebaseerd systeem.

Moonster (stand ??)
Gosu: Kamakor [info] is een uitbreiding van het kaartspel Gosu.
Hattari [info] is een spel over bluf en deductie, waarbij de speler met de minste verdenkingen wint.

MŘcke Spiele (stand 9-37)
In Dreck weg! [info] gaan de spelers de natuur in om afval te verzamelen.
In Exposaurus [info] verzamelen de spelers fossielen van dinosaurussen en edelstenen voor hun museum.
Het bordspel Global Warming [info] gaat over industrie en milieuvervuiling.
Schachen/Chess Me [info] is een schaakvariant zonder speelbord.
In Urknall [info] verzamelen jouw astronauten allerlei elementen, waarvan je de waarde tijdens het spel nog kunt be´nvloeden.

NŘrnberger Spielkarten/Staupe Spiele (stand: 9-75)
Met Fusion [info] komt de auteur van Speed terug met een razendsnel kaartspel. De spelers moeten hun kaarten zo snel mogelijk afleggen op drie verschillende stapels. Elke stapel heeft andere regels. Rustig wachten is er niet bij, iedereen speelt tegelijk.

Ísterreichisches Spielemuseum (stand 9-14)
De gratis uitbreiding Mondo Micro bevat twee borden voor Michael Schacht's razendsnelle legspel Mondo.
51? is een gratis puzzelspel van de Nederlandse spelauteur Niek Neuwahl. Dit spel wordt uitgegeven i.s.m. Ducosim.

Neue Untermieter is een gratis uitbreiding van het bordspel Pantheon.
Wanderarbeiter aus Ísterreich is een gratis uitbreiding van het bordspel Helvetia.
Degenfechten is een gratis tweepersoonsspel.

PD-Verlag (stand 9-34)
Het tweepsersoonsspel Casus Belli [info] is gebaseerd op Mac Gerdts' bordspel Antike. Het spel bevat twee scenario's: de Punische oorlogen en de Peloponnesische oorlogen. De productie is vertraagd, waardoor het spel niet op Spiel 2011 te koop is. Men verkoopt wel een set met spelmateriaal, waarmee je net speelstukken uit Antike dit nieuwe spel kunt spelen.

Pearl Games (stand 4-319)
Tournay [info] is een kaartspel dat zich afspeelt in de gelijknamige middeleeuwse stad. De vormgeving doet strek denken aan Troyes van dxezelfde auteurs en uitgever. De speelkaarten zijn verdeeld over 9 decks (in drie kleuren met elk drie niveaus). Spelers beginnen met twee burgers, waarmee ze acties kiezen. De gebouwen en karakters in jouw wijk helpen je verder. Het is de bedoeling om effectieve kaartcombinaties te verzamelen. In een goed opgebouwde wijk leveren prestigieuze gebouwen veel winstpunten op, maar ook de tegenstanders profiteren hiervan. Een eerste uitbreiding wordt meteen meegeleverd.

Pegasus (stand 6-112)
Mondo wordt uitgebreid met de Werelduitbreiding A en de Werelduitbreiding B. Beide uitbreidingen bevatten het spelmateriaal voor ÚÚn extra speler en 13 nieuwe opdrachten en speciale waarderingen.
Michael Schacht demonstreert vrijdag om 10.00 uur een zusterspel van Mondo, dat in 2012 wordt uitgebracht. In Mondo Sapiens (werktitel) wordt deze speelwereld gekoloniseerd met straten en dorpjes.
Pictomania van Vlaada Chvatil is een party game, waarin de spelers woorden in tekeningen omzetten en elkaars krabbels proberen te achterhalen.
Mystery Rummy: Al Capone and the Chicago Underworld is het vierde spel in de Mystery Rummy serie.
Fluxx is de Duitse versie van het kaartspel waarbij de doelen en de regels steeds veranderen.
Quest: Zeit der Helden - Der dunkle Kult is een uitbreiding van deze serie avontuurspellen.
Onirim is de Duitse versie van dit bijzondere kaartspel voor 1 of 2 spelers.
Classic Movie Monsters en Night Terrors zijn de Duitse versies van deze uitbreidingen van Ultimate Werewolf.
In Santiago de Cuba [info] keert Michael Rieneck terug naar het beroemde Caribische eiland, waar jij als sjacheraar goederen verhandelt. Cubaanse karakters en gebouwen leveren daarbij allerlei voordelen op.

Portal (stand 4-312)
51st State: The New Era [info] is een zelfstandig speelbare variant op het kaartspel 51st State. De set bevat nieuwe kaarten en regels, waarbij directe interactie centraal staat.
Pret-a-Porter [info] is een keihard economisch bordspel. De spelers zijn eigenaren van modehuizen en strijden om het succes in modeshows.

Productief BV (stand 12-88)
Tridio Twist [info] is een breinbreker voor puzzelfans.
Clue Investigator [info] is een puzzel- en deductiespel van Reiner Knizia.

Queen Games (stand 10-16/10-17)
Kingdom Builder [info] is een nieuw bordspel van Donald X. Vaccarino, de auteur van Dominion. De spelers bouwen aan hun eigen koninkrijkjes vol nederzettingen.  Gebiedskaarten bepalen waar je bouwt. Als je op de juiste plekken bouwt, verdien je extra acties en goud.
Kingdom Builder: Capitol is een promo met een kleine uitbreiding van dit bordspel.
Castelli [info] is een bordspel over het bouwen van Italiaanse kastelen. De opbrengst van productiegebieden wordt verdeeld op basis van de posities van naburige tegels.

Het tweepersoonsspel Sparta [info] gaat over strijd in de klassieke oudheid. De auteur was 12 jaar oud toen hij dit spel bedacht.
Kairo [info] is een bewerkte heruitgave van Tori.
Lancaster: The New Orders bevat 18 nieuwe wetten voor het bordspel Lancaster. Je kunt de bestaande wetten vervangen of een mengelmoes maken.
Alhambra: The Magical Buildings is een promo met zes nieuwe tegels voor Alhambra.
Fresco: The Bishop's Favor is een promo met een nieuwe uitbreiding van Fresco.
Er komt ook een uitbreiding van Samarkand.
Res Publica is een heruitgave van Knizia's kaartspel.
Er komt een nieuwe versie van Wallenstein, waarin een paar dingetjes zijn aangepast (minder gebeurteniskaarten, de introductie van bonustegels en de toevoeging van twee uitbreidingen).

Quined Games (stand 5-41)
Het bordspel Alba Longa [info] is ontworpen door de Canadese auteur Graeme Jahns. Dit spel speelt zich af in ItaliŰ omstreeks 500 v. Christus. De spelers zijn koningen van stadstaten, die hun steden uitbreiden en monumenten oprichten. Het spelsysteem is een combinatie van dobbelsteenselectie, economisch management, worker placement en onderlinge aanval en verdediging. Bij het spel worden drie grote varianten meegeleverd. Alba Longa zal niet als Master Print uitkomen. De uitgever is zo te spreken over de vormgeving van de cover, dat de gebruikelijke MP-omkadering als afbreuk werd ervaren. Erg leuk!

Rallyman (stand 5-59)
Rallyman: Dirt is een uitbreiding van Rallyman.

Ravensburger (stand 11-01)
Bij het bordspel Casa Grande [info] van GŘnter Burkhardt wordt een driedimensionaal bouwwerk samengesteld uit bouwdelen met verschillende vormen.
Een elektronische editie van Das verrŘckte Labyrinth [info], gebaseerd op het klassieke doolhofspel van Max Kobbert. Voor deze uitvoering tekent Reiner Knizia.
Elfer raus! Master is een heruitgave van Elfer Raus met een paar extraatjes.
Rette die Million! is een bewerking van een tv-quiz.
Schnappt Hubi! is een co÷peratief deductiespel met elektronica.

Rebel.pl (stand 4-311/4-312)
In het tweepersoonsspel Drako [info] controleert de ene speler een rode draak, de schrik van de bevolking. De andere speler vertegenwoordigt een groep dwergen, de drakenjagers. De dwergen moeten de draak verslaan, voordat ze hun voorraad kaarten hebben verbruikt.
Het bordspel Eclipse [info] is een coproductie van Lautapelit.fi, Rebel.pl en Ystari. Dit is een ontwikkelingsspel over galactische beschavingen, die nieuwe sterrenstelsels exploreren, technologie uitvinden en ruimteschepen bouwen om de tegenstanders aan te vallen. De eerste oplagen zijn klein. Ze zijn grotendeels via voorbestellingen verkocht, waarmee de uitgevers hun eigen hype hebben gecreŰerd.
City Tycoon [info] is een bordspel over de bouw en groei van een stad. Voelt een beetje als Sim City in bordspelvorm.
Broad Peak is een nieuw bord voor het bordspel K2. White Goblin Games komt met een Nederlandstalige editie.

Red Glove (stand 9-56)
In Ristorante Italia [info] beheert iedere speler een Italiaans restaurant. Je bedenkt een menu, verzamelt recepten en wijnen, koopt ingrediŰnten in, verbouwt het restaurant, traint de brigade en doet alles wat nodig is om het beste restaurant te zijn. Er zijn twee sporen naar de winst: populaire winstgevende gerechten of topkwaliteit in spijs en wijn.

Repos Production (stand 12-56)
Ghost Stories: Black Secret [info] is een uitbreiding van het co÷peratieve bordspel Ghost Stories.
Kosmos en Repos hebben samen een mini-uitbreiding van 7 Wonders uitgebracht. Dit Catanwonder introduceert in drie niveaus het een en ander aan Catanese folklore in de wereld van 7 Wonders. De set is verkrijgbaar bij Kosmos (12-17) of Asmodee (12-56). De opbrengst gaat naar een goed doel.

RightGames LLC (stand 7-05)
In het kaartspel The Enigma of Leonardo [info] speel je kaarten uit in een patroon. Je kunt daarbij kaarten naar een tegenstander duwen. Een lijn kaarten met hetzelfde symbool levert een scorekaart met dat symbool op, waarvan je er 7 moet hebben om te winnen.
In The Enigma of Leonardo: Quintis Fontis is dit spelidee vertaald naar een bordspel.
In het kaartspel Evolution: The Origin of Species [info] leveren de spelers een bijdrage aan de evolutie van diersoorten.
In het kaartspel The Kingdoms of Crusaders [info] verzamelen beide spelers eenheden, waarmee ze legers vormen om gebieden op de tegenstander te veroveren. Doet op het eerste gezicht denken aan Schotten-Totten.
In het kaartspel Potion-Making: Practice [info] verzamelen leerling-tovenaars de ingredienten van toverdrankjes en andere magische zaken.

Rio Grande Games (stand ??)
Hinterlands is de nieuwe uitbreiding van Dominion.
Friday is een solitair deck building spel van Friedemann Friese.
Power Grid: First Sparks is de Engelstalige versie van Die Ersten Funken.
Power Grid: The Robots is de Engelstalige versie van de robotuitbeiding.
Upon a Salty Ocean is een economisch bordspel, dat zich afspeelt in de Franse havenstad Rouen anno 1530. De spelers winnen en verschepen zout, kopen schepen en gebouwen en proberen hiermee de meeste francs te verdienen. Rocks Games verzorgt een Nederlandstalige editie van dit spel.

Runadrake (stand 7-16)
In het kaartspel Galßxia S.A. [info] bouwen de spelers aan hun galactische economische imperium.
Trench [info] is een tweepersoonsspel waarin op een abstracte manier de Eerste Wereldoorlog wordt nagespeeld.

Sandtimer (stand 4-416)
Aquarium [info] is het tweede spel van deze Belgische uitgever. In dit kaartspel stellen de spelers een aquarium samen. Planten en vissen worden aangeboden via een groeiende rij van 1-5 open kaarten. Voordat je kunt toeslaan, kunnen je medespelers het aanbod en de prijs manipuleren. Als een voederkaart opduikt, moeten de spelers hun visjes voeren. Dit kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig kun je met elke plant ÚÚn vis gratis in leven houden. Overlevende vissen en planten zijn aan het einde van het spel goed voor winstpunten.
Met de Aquarium uitbreiding kun je het spel met zes spelers spelen.

Schmidt Spiele (stand 11-03)
In Crosswise [info] vormen de spelers kolommen en rijen met tegels waarop gekleurde symbolen staan. Je streeft naar een goede balans tussen scoren en blokkeren, waarbij actietegels voor verrassingen zorgen.
Bij Ligretto Twist [info] moet je zo snel mogelijk kleurkaarten afleggen op centrale aflegstapels. Je moet jouw hand op de zojuist afgelegde kaart laten liggen, totdat je een andere kaart aflegt. De handen zijn blokkades voor de medespelers.
In het bordspel Space Mission [info] zijn de spelers stoutmoedige piloten, die met hun ruimteschepen nieuwe planeten ontdekken. De kaarten leveren de co÷rdinaten, om door de jump gate naar een planeet te springen, deze planeet te scannen, en te verkennen. Wanneer op een planeet een ruimtestation is opgericht, kun je ontdekken wat er op de planeet voorkomt. Op die manier worden scorfefiches verzameld. Aan het einde van het spel krijgen de spelers punten voor scorefiches en ruimtestations.

Scribabs (stand 9-108)
Het bordspel 011 [info] speelt zich af in een alternatieve en fantasievolle versie van de 19e eeuw. Leden van de Zweedse metalband Therion duiken op als karakters in het spel. De band neemt een video op, waarin zij optreden als hun karakters uit het spelsysteem.

Selecta (stand ??)
De kinderspellen Kullerei mit Drachenei en Pyjamaparty.

Sierra Madre Games (stand 9-31)
Bios Megafauna [info] draait om de ontwikkeling en mutatie van nieuwe diersoorten.

Sinonis (stand 9-??)
In 2019: The Arctic [info] beheren de spelers mijnondernemingen, die de Noordpool willen exploiteren. Daarbij staat de be´nvloeding van de economische grootmachten centraal.

Sit Down! (stand 5-59)
Wiraqocha [info] is een bordspel in een steampunk setting. De spelers ontdekken en exploiteren een verborgen vallei. Dobbelstenen vormen de actiemotor, maar zijn op meerdere manieren te be´nvloeden. Je verzamelt grondstoffen koopt actiekaarten en probeert op een van drie manieren te winnen.

Smiling Monster Games (stand 5-55)
in het kaartspel Jagdfieber [info] proberen jagers prooi te schieten of te stelen, waarbij resterende handkaarten of buiten het seizoen betrapte jagers strafpunten opleveren.

Sphinx Spiele (stand 9-31)
Bij het dobbelspel Rolling Bones [info] gooi je 18 dobbelstenen waarop de losse onderdelen van een skelet zijn afgebeeld. Het is de bedoeling om een kloppend skelet bij elkaar te gooien en onder de groene zoden te stoppen. Verkeerd geplaatste botten leveren strafpunten op.

Spielspass (stand 5-34)
Flirt [info] is een partyspel van Bernhard Lach, Wolfgang Kramer en Uwe Rapp. Iedere speler verzint een koosnaam voor zichzelf, waarna het flirten kan beginnen. Er wordt geflirt op allerlei manieren, men wordt verliefd en er wordt getrouwd. Wie verdienen de meeste punten en wordt het droompaar?
Bij het kennisspel Wer wei▀ mehr [info] vormen de spelers teams. Er wordt een categorie gekozen, waarna de spelers bieden op het aantal begrippen dat ze uit deze categorie kunnen noemen.

Spielworxx (stand 6-800)
Zeitalter der Vernunft [info] is een bordspel van Martin Wallace over de opkomst van Europese grootmachten en hun onderlinge strijd. Het spel voert de spelers naar de tweede helft van de 18e eeuw. Als regenten van de belangrijkste Europese mogendheden proberen ze hun macht in Europa te vergroten en tegelijkertijd kolonies in Amerika, Afrika en AziŰ te stichten. In jouw eentje red je het niet, alleen via allianties kun je jouw plannen verwezenlijken. Het kern van het spelsysteem is gebaseerd op Struggle of Empires.

Splotter Spellen (stand 5-45)
Deze Nederlandse uitgever komt met een heruitgave van het bordspel Antiquity [info]. Dit collectors item is al jaren zeer moeilijk te vinden.
Splotter demonstreert verder een prototype van The Great Zimbabwe, een bordspel dat ze in de toekomst willen uitbrengen.

Stratagem Ltd (stand 6-619)
Colonial: Europe's Empires Overseas [info] is een bordspel over de koloniale fratsen van de Europese grootmachten vanaf de Renaissance tot de industriele revolutie.

StrataMax Games (stand 5-26)
In het kaartspel Let's Take a Hike [info] verzamelen de spelers nuttige voorwerpen voor een trektocht. Tijdens zo’n tocht kun je scorekaarten verdienen.

Stratus Games (stand 12-86)
In het bordspel Eruption [info] proberen de spelers hun dorpen te beschermen tegen de lavastroom van een vulkaanuitbarsting.

StrikerZ GameZ (stand 4-103)
StrikerZ [info] is een vlot voetbalspel, waarbij de bodem van de doos dienst doet als speelveld. De teams bestaan uit dobbelstenen met shirtnummers. Een hogere som levert een scorekans op, een groot tekort een gele kaart.

Stronghold Games (stand 12-86)
Outpost [info] is een strategisch ontwikkelingsspel, dat liefhebbers van de 'technologieboom' uit spellen als Civilization zal aanspreken. Dit is een bewerkte heruitgave. De oorspronkelijke editie van TimJim Games was een prijzig verzamelaarsobject.
Core Worlds [info] is een deck building spelsysteem. De spelers verzamelen energie, bouwen ruimtevloten en legers en proberen uiteindelijk de centrale planeten van een galactische republiek te veroveren.

Confusion: Espionage and Deception in the Cold War [info] is een tweepersoonsspel over de koude oorlog.
Crude: The Oil Game (ook bekend als McMulti) [info] is een economisch bordspel. De spelers boren naar ruwe olie, pompen dit uit de grond, raffineren de olie en verkopen de diesel op de consumentenmarkt. Daarnaast wordt er gespeculeerd op de markten voor ruwe olie en benzine. Toevallige gebeurtenissen be´nvloeden de economie. De release van Crude is uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2012, o.a. vanwege het overlijden van de ontwerper James St. Laurent.
Panic Station is de Engelstalige editie van deze nieuwe White Goblin Games titel.

Surprised Stare Games Ltd. (stand 4-116)
On The Cards [info] bestaat uit +/- 50 regelkaarten, waarmee je honderden verschillende kaartspellen kunt creŰren.
In Paperclip Railways [info] bouwen de spelers aan een spoornet met paper clips. Je scoort punten met stations, de lengte van jouw spoorlijnen en voor verschillende verrichtingen. Dit is de tweede editie.

TF Verlag (stand 6-808)
TF22 [info] lijkt op het eerste gezicht een ongeautoriseerde bewerking van het collectors item Full Metal Planet.

Treefrog (stand 5-26)
Met het bordspel Discworld - Ankh-Morpork [info] brengt Martin Wallace een bezoek aan de Schijfwereld van Terry Pratchett. Op een kaart van de stad Ankh-Morpork plaatsen de spelers hun volgelingen en bouwen ze hun gebouwen. Acties worden gekozen door het uitspelen van kaarten. Er verschijnen ook nog speciale edities van dit spel.
In de zomer verscheen al een uitbreiding van Age of Industry [info], met een nieuw dubbelzijdig speelbord met Japan en Minnesota.

Een andere zomerrelease is het bordspel A few Acres of Snow [info], een toegankelijke wargame voor twee spelers over de Frans-Britse oorlog in Canada. De motor van het spelsysteem is een deck building mechanisme met twee verschillende decks. Ik ben zeer gecharmeerd van dit spel. Als de gelimiteerde editie van Treefrog is uitverkocht, kun je de editie van Mayfair Games proberen.
Old Men of the Forest [info] is een kaartspel over het redden van de Orang-oetans op Borneo. De met dit spel gemaakte winst gaat naar een bijpassend goed doel.

TSL Enterprises (stand 4-213)
Numenko en Numenko-in-a-bag zijn Scrabblevarianten met cijfers.

Uhrwerk-Verlag (stand 6-601)
Summoner Wars Starterset 1 (Elfen gegen Orks).
Summoner Wars Starterset 2 (Zwerge gegen Goblins).

University Games (stand 12-72)
In Ninjutsu [info] kruipen de spelers in de huid van ninja’s en bewegen zich sluw voort over het speelbord om de SOKE van de tegenstander te vinden Ún te verslaan! De ninja’s maken daarbij gebruik van speciale dobbelstenen, actiekaarten en echte ninjasterren (ik hoop van plastic!).

Wacky Works (stand: 4-413)
Deze Nederlandse uitgever lanceert op Spiel zijn eerste spel Space Maze [info]. Een ruimtestation is een doolhof van losse tegels met rode, blauwe en gele deuren. Aangrenzende deuren met verschillende kleuren leveren een mengkleur op (oranje, groen en paars). De speelstukken van de spelers tonen dezelfde mengkleuren. Ze mogen alleen door deurcombinaties met de juiste mengkleur bewegen. Door het draaien van tegels vorm je de route naar de schat waarmee je het spel kunt winnen.

Wattsalpoag, Inc. (stand 5-02)
A Fistful of Penguins [info] is een dobbelspelletje waarbij de spelers dieren voor hun dierentuinen verzamelen. De scoremethode verschilt per diersoort. Pingu´ns leveren geen punten op, maar wel fiches waarmee je het lot kunt be´nvloeden.
Jet Set: Distant Lands - Expansion Set 1 is een uitbreiding van Jet Set.

White Goblin Games (stand: 5-01)
Rattus Africanus [info] is een nieuwe uitbreiding van het bordspel Rattus. Deze set introduceert nieuwe spelelementen: regiokaarten, diplomaten en een karavaan. Het is nu mogelijk om het spel te spelen met 5 en 6 spelers.
In Singapore [info] drijven kooplieden handel vanuit de gelijknamige handelspost. Naast legale activiteiten floreert de handel in opium. Deze illegale activiteiten zijn zeer winstgevend, maar de pakkans stijgt naarmate de drugshandel groeit.
Revolver
[info] is een kaartspel voor twee spelers, dat zich afspeelt in het wilde westen. Een boevenbende probeert de Mexicaanse grens te bereiken, terwijl het gezag dit wil verhinderen. In het spel staan vijf gevechten tussen beide groepen centraal. Iedere speler heeft een eigen set speelkaarten.

Panic Station [info] is een SF-spel, waarbij de spelers in een ruimtestation jagen op buitenaardse parasieten. Dit wordt gestuurd door een co÷peratief spelsysteem met een twist. Een van de spelers is in het geheim gastheer van de parasieten en probeert de anderen te besmetten. Niemand is te vertrouwen, maar samenwerking wordt gevraagd.
Bruno Faidutti's Lost Temple [info] is volgens de beschrijving van de auteur een dynamisch racespel, met een beetje tactiek, veel bluf en een flinke portie geluk. De race bestaat uit een zoektocht naar een tempel in de jungle. Dit spel gebruikt een rollensysteem in de stijl van Bruno's populaire kaartspel Machiavelli.
Dragon's Gold [info] is een heruitgave van Bruno Faidutti's kaartspel uit 2001. De spelers verslaan een draak en moeten daarna onderhandelen over de verdeling van de schat. Als dit ze niet op tijd lukt, krijgt niemand iets.
Je kunt de Spielreleases van White Goblin Games hier voorbestellen. Dan krijg je niet alleen korting, maar ook leuke spelinhoudelijke extraatjes.

Winning Moves (geen stand)
Bij het bordspel Artefakt verzamelen de spelers artefacten, die uit vier delen bestaan.

Winsome Games (stand 10-66)
De bordspellen Colorado Midland en Rising Sun Railroads en een wagonlading uitbreidingen voor Age of Steam (Great Britain), Baltimore & Ohio (Norfolk and Western Railroad, Robber Barons expansion en Technology Level Seven), SNCF (Germany en Iberia) en Wabash Cannonball (Nickle Plate Road).

Wizkids (stand 4-208)
Het Mage Knight Board Game [info] van Vlada Chvatil speelt zich af in de wereld van het miniaturenspel Mage Knight.
Quarriors [info] is een 'dice building' spelsysteem, waarbij dobbelstenen de van Dominion & co. bekende kaarten moeten vervangen. Ik heb de eerste potjes achter de kiezen. Dit is op zich een vreselijk leuk spel, maar wel met een stevig gelukselement.
Rise of the Demons is een uitbreiding van Quarriors, met 20 nieuwe stenen en 19 kaarten. Hiermee kun je o.a. de dobbelzak van je tegenstanders voorzien van ongewenste troep.

Star Trek Fleet Captains [info] is een bordspel vol ruimtegevechten in het Star Trek universum.
Naast een Lord of the Rings HeroClix miniaturenspel plant men ook voor deze licentie een co÷peratief HeroClix bordspel. In Lord of the Rings Nazgul zijn de spelers Ringgeesten, die moeten samenwerken om de Ene Ring uit het vuur van de Doemberg te houden [info].

Ystari Games (stand 12-07)
In QuÚbec [info] sta je aan het hoofd van een rijke familie en draag je gedurende vier eeuwen bij aan de bouw van deze stad. Met jouw bouwactiviteiten verzamel je religieuze, politieke, commerciŰle en culturele invloed. Je levert ook een bijdrage aan de bouw van de beroemde Citadelle. Aan het einde van een eeuw leveren meerderheden in de invloedgebieden punten op. Daarbij be´nvloedt de ene meerderheid ook nog eens de verhoudingen in het volgende invloedgebied. Dit is een coproductie met de Canadese uitgever Le Scorpion MasquÚ.
Het bordspel Eclipse [info] is een coproductie van Lautapelit.fi, Rebel.pl en Ystari. Dit is een ontwikkelingsspel over galactische beschavingen, die nieuwe sterrenstelsels exploreren, technologie uitvinden en ruimteschepen bouwen om de tegenstanders aan te vallen. De eerste oplagen zijn klein. Ze zijn grotendeels via voorbestellingen verkocht, waarmee de uitgevers hun eigen hype hebben gecreŰerd.
Ystari komt verder met Olympos: Oikoumene, een setje met kleine varianten voor het bordspel Olympos.

Z-Man Games (stand 9-28/9-68)
Het bordspel Guards! Guards! [info] speelt zich af in Ankh-Morpork, de beroemde stad uit Terry Pratchett's Discworld.
Ora & Labora [info] is het nieuwe grote bordpel van Uwe Rosenberg. De kern van het spelsysteem is gebaseerd op Le Havre, aangevuld met nieuwe vondsten. De spelers beheren middeleeuwse kloosters. Ze verkrijgen nieuwe landerijen, stichten gebouwen en starten kleine bedrijfjes, om daarmee prestigieuze objecten te produceren.
Feudality is de Engelstalige editie van Tom Whams nieuwe bordspel.
In het dobbelspel Dark Minions [info] vertegenwoordigen de spelers de slechterikken uit het fantasy genre. Ze vallen dorpen aan voor winstpunten en wachttorens voor interessante bonussen.
In het bordspel Undermining [info] winnen de spelers grondstoffen op een vreemde planeet. Je probeert veel geld te verdienen door het vervullen van contracten, door het opwaarderen van jouw machines, met buitenaardse artefacten en met grondstoffen.

Zoch (stand 10-39)
Aquileia [info - regels] is de Duitse editie van een nieuw bordspel van 999 Games.
Van de nieuwe kinderspellen zijn mij alleen de titels bekend: Fuchs & Fertig, Kalimambo, Schnapp's, Tante Trudels Tr÷del en Wollmilchsau.
 

Meer informatie volgt............

Zie de releasepagina's voor meer informatie over nieuwe spellen.

Comic Action 2011

Ook dit jaar wordt Spiel gecombineerd met Comic Action, een evenement voor liefhebbers van comics in alle soorten en maten. Je vindt er stands met strips, posters, video's en merchandise. Tientallen tekenaars signeren hun werk (waaronder Bill Morrison van The Simpsons), uitgevers presenteren gelimiteerde beursedities van nieuwe strips en comics. 

Gegevens Spiel 2011

Organisator: Friedhelm Merz Verlag GmbH & Co. KG.
Locatie: Messe Essen.
Data: donderdag 20 t/m zondag 23 oktober 2011.
Openingstijden: 10.00-19.00 uur, zondag 10.00-18.00 uur.
Entreeprijzen: 
- dagkaarten: € 11,50 (tot 12 jaar € 6,50).
- dagkaarten vanaf 10 pp: € 10,-- (tot 12 jaar € 5,50).
- passe-partout: € 27,-- (tot 12 jaar € 15,50).
- passe-partout vanaf 10 pp: € 24,-- (tot 12 jaar € 13,50).
- familiekaart: € 26,-- (2 volw. & 2 kids tot 13 jaar).

Kaarten zijn t.z.t. onder meer te bestellen via Eventim.

Routebeschrijving:
Per auto via Arnhem naar Autobahnkreuz Oberhausen, Autobahn 3 richting Düsseldorf en Köln, vervolgens heb je twee mogelijkheden:

  1. bij Autobahnkreuz Kaiserberg naar de A40 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Holsterhausen, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Deze route loopt door het centrum van de stad.
  2. bij Autobahnkreuz Breitscheid naar de A52 richting Essen, ten slotte afrit Essen-Rüttenscheid, waarna je de borden "Messe/Gruga" kunt volgen. Bij deze route rijd je een tikje om, maar vermijd je het centrum.

Meer informatie: routekaart.

Per trein via Oberhausen naar Essen Hbf, en dan verder met de U-Bahn (lijn 11) naar het Messe/Grugapark (halte: Messe Ost).

Het beursterrein ligt aan de Norbertstrasse.

Handige links:
Spielbox online: Duitstalig overzicht van de nieuwe spellen.
Essen: o.a. informatie over hotels en pensions.
Merz Verlag: de website van de organisator (incl. plattegronden).
Comic Action: de website van de organisator.
Spieltage Traveler's Guide: tips voor de spellentoerist.


Agenda > Kalender > Spiel > Preview L-Z


Top